Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Ατυχής απόφαση το Brexit, αλλά πρέπει να τη σεβαστούμε
  • [02] Φλαμπουράρης: Το λιμάνι και το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας δεν ιδιωτικοποιείται
  • [03] Αυγή: Η εφημερίδα έχει μόνο ένα δάνειο από την ΕΤΕ που εξυπηρετείται κανονικά και ανελλιπώς
  • [04] ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ των ψεμάτων έγινε ΣΥΡΙΖΑ των offshore
  • [05] Π. Μοσκοβισί: Η Ελλάδα είναι πλέον χώρα που μπορείς να εμπιστευτείς
  • [06] Γ. Ντάισελμπλουμ: Λιγότερο ευνοϊκή για τη Βρετανία θα είναι μια νέα εμπορική συμφωνία της με την ΕΕ
  • [07] Πρόεδρος ΔΕΗ προς εργαζόμενους: Στα χέρια όλων μας είναι να κάνουμε τη ΔΕΗ ισχυρότερη
  • [08] Ρ. Μπράνσον: Ο όμιλος Virgin έχασε το ένα τρίτο της αξίας του μετά το Brexit
  • [09] Να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, ζητούν οι 12.500 εργαζόμενοι της εταιρείας "Μαρινόπουλος"
  • [10] Ντ. Κάμερον: Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη
  • [11] Ντ. Τουσκ: Το Σεπτέμβρη η επόμενη συνάντηση των "27" για τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας
  • [12] Μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς βίας το 2015 στη Γερμανία
  • [13] Υποθαλάσσια ερευνητική αποστολή στη Δήλο
  • [14] Η «Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ από την ΕΛΣ στο Ηρώδειο
  • [15] Ο Αλ. Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα: Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει τώρα να αντεπιτεθούν
  • [16] Ψηφίστηκε ο νέος Κανονισμός της Βουλής
  • [17] Τρία πύρινα μέτωπα στο Ηράκλειο Κρήτης
  • [18] Ως κατεπείγον νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί έως την Παρασκευή η συμφωνία ΟΛΠ - Cosco
  • [19] Ο Τζ. Κόρμπιν έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης των Εργατικών αλλά δεν παραιτείται
  • [20] Liberation: O Φρανσουά Ολάντ παίζει το χαρτί του Νότου

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Ατυχής απόφαση το Brexit, αλλά πρέπει να τη σεβαστούμε

    «Ατυχή» χαρακτήρισε την απόφαση εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σήμερα στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η απόφαση του βρετανικού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή.

    «Αυτές είναι στιγμές δοκιμασίας για την ΕΕ», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης. «Η απόφαση εξόδου από την ΕΕ ήταν ατυχής αλλά πρέπει να τη σεβαστούμε», ανέφερε στη συνέχεια και τόνισε ότι εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση να πάρει την απόφαση για να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

    Συνεχίζοντας, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το βέβαιο είναι πως με το δημοψήφισμα φάνηκε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία στους Ευρωπαίους πολίτες που νιώθουν εκτεθειμένοι στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και απειλούμενοι από τη μείωση των εισοδημάτων τους. Όπως είπε, είναι υποχρέωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες γιατί είναι προβληματισμοί «απόλυτα θεμιτοί».

    [02] Φλαμπουράρης: Το λιμάνι και το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας δεν ιδιωτικοποιείται

    «Το λιμάνι και το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας αποδίδεται στους πολίτες και δεν ιδιωτικοποιείται, όπως κάποιοι θα ήθελαν», σημειώνει ο Αλέκος Φλαμπουράρης σε δήλωσή του σχετικά με τη μετατροπή σε οριστική, της προσωρινής σύμβασης παραχώρησης του λιμανιού της Πάτρας, μεταξύ δήμου Πατρέων και Οργανισμού Λιμένος Πατρών.

    Όπως είναι γνωστό, επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας, "στις 24/01/12 υπογράφηκε η προσωρινή σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού της Πάτρας μεταξύ δήμου Πατρέων και Οργανισμού Λιμένος Πατρών". Ο κ. Φλαμπουράρης τονίζει ότι «η κυβέρνηση χθες ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη των ενεργειών με βάση τις οποίες θα υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού για την μετατροπή αυτής της προσωρινής σύμβασης παραχώρησης στο δήμο Πατρέων, σε οριστική».

    Κατά συνέπεια, υπογραμμίζει,«το λιμάνι και το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας αποδίδεται στους πολίτες και δεν ιδιωτικοποιείται, όπως κάποιοι θα ήθελαν».

    [03] Αυγή: Η εφημερίδα έχει μόνο ένα δάνειο από την ΕΤΕ που εξυπηρετείται κανονικά και ανελλιπώς

    «Η Αυγή έχει μόνο ένα δάνειο από την ΕΤΕ εδώ και 8 χρόνια, που εξυπηρετείται κανονικά και ανελλιπώς» γράφει σήμερα στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα της Αριστεράς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα τραπεζικά δάνεια σε κόμματα.

    Ο κ. Μηταράκης ρώτησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, κ. Φραγκιαδάκη, τι γνωρίζει για την κυπριακή off shore που βρίσκεται στο μετοχικό κεφάλαιο της Αυγής και τι σχέση έχει αυτή με το δάνειο των 900.000 ευρώ.

    Στην ανακοίνωση της Αυγής τονίζεται ότι «η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς έχει μόνο ένα δάνειο από την ΕΤΕ εδώ και 8 χρόνια, που εξυπηρετείται κανονικά και ανελλιπώς, με συνέπεια από 1,3 εκατομμύρια περίπου να έχει μειωθεί στις 900.000 ευρώ. Το 2014 η πολυμετοχική εταιρεία Αυγή προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία συμμετείχαν μέσω δημόσιας εγγραφής εκατοντάδες φυσικά και ελάχιστα νομικά πρόσωπα. Σ' αυτή την αύξηση συμμετείχε και μία εταιρεία κυπριακών συμφερόντων, η οποία αγόρασε 16.500 μετοχές, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ εκάστη. Η εταιρεία αυτή ουδεμία σχέση έχει με την ΕΤΕ, με το δάνειο των 900.000 ευρώ, ή με "εγγύηση" για κάτι άλλο».

    [04] ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ των ψεμάτων έγινε ΣΥΡΙΖΑ των offshore

    "H Αυγή", το κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάστηκε να παραδεχτεί, μετά τις αποκαλύψεις της Νέας Δημοκρατίας, τη συμμετοχή offshore εταιρίας στο μετοχικό κεφάλαιο της εφημερίδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ των ψεμάτων έγινε ΣΥΡΙΖΑ των offshore», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει πως αναμένει την απάντηση ποιο φυσικό πρόσωπο βρίσκεται πίσω από την offshore εταιρία της «Αυγής».

    «Αυτά προς το παρόν...», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [05] Π. Μοσκοβισί: Η Ελλάδα είναι πλέον χώρα που μπορείς να εμπιστευτείς

    Η Ελλάδα είναι πλέον χώρα που μπορείς να εμπιστευτείς δήλωσε σε ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, εκτιμώντας παράλληλα ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα έρθει κατά το δεύτερο εξάμηνο 2016 και θα επιταχυνθεί το 2017: Ο λόγος είναι ότι προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις ενώ επιστρέφει η εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα να αλλάζει το κλίμα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ξανακερδίζει εμπιστοσύνη, είπε ο κ. Μοσκοβισί. Ο κ. Μοσκοβισί προανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα σε επίσκεψή του στην Αθήνα κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

    [06] Γ. Ντάισελμπλουμ: Λιγότερο ευνοϊκή για τη Βρετανία θα είναι μια νέα εμπορική συμφωνία της με την ΕΕ

    Η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να υπαγορεύσει τους όρους μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον αποχωρήσει από αυτήν, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατηγορώντας τον Νάιτζελ Φάρατζ, τον ηγέτη του ευρωφοβικού κόμματος Ukip, ότι "ζει στον δικό του κόσμο".

    Ο Φάρατζ δήλωσε νωρίτερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να συνάψει μια εμπορική σχέση με τη Βρετανία. Ο Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε όμως ότι οι όροι μιας τέτοιας συμφωνίας θα ήταν χειρότεροι για τη Βρετανία από εκείνους που ίσχυαν όσο ήταν μέλος της Ένωσης.

    "Ο Φάρατζ ζει στον δικό του κόσμο. Νομίζει ότι η Βρετανία είναι ακόμη μια παγκόσμια αυτοκρατορία και ότι μπορεί να υπαγορεύει τα πάντα, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί αυτό", είπε μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση RTL.

    Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες που θα έχει το Brexit για την Ολλανδία.

    [07] Πρόεδρος ΔΕΗ προς εργαζόμενους: Στα χέρια όλων μας είναι να κάνουμε τη ΔΕΗ ισχυρότερη

    Την προειδοποίηση ότι η κατάσταση για τη ΔΕΗ εξελίσσεται σε κρίσιμη και τη βεβαιότητα ότι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση θα ανταποκριθούν σε όσες προσπάθειες ή θυσίες και αν χρειαστούν, εκφράζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, σε επιστολή προς όλους τους εργαζόμενους του ομίλου, στην οποία περιγράφει τις προσκλήσεις και δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει η εταιρεία.

    Ο πρόεδρος της ΔΕΗ σημειώνει ότι «με τις κατάλληλες δράσεις, επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και μέτρα θα μπορέσουμε όχι μόνο να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, αλλά και να καταστήσουμε τη ΔΕΗ ακόμη πιο εύρωστη και ισχυρή». Προσθέτει, ωστόσο ότι «στην κατεύθυνση αυτή δεν επιτρέπεται καμία ολιγωρία, καμία προκατάληψη ή εμμονή στο παρελθόν» και ότι «πράγματα, τα οποία, πριν από λίγα χρόνια, ήταν αδιανόητα, σήμερα είναι επιβεβλημένες επιλογές, προκειμένου να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο από τις ολιγωρίες, τα σφάλματα και τις παραλείψεις του παρελθόντος».

    Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση προωθούνται με γοργούς ρυθμούς αλλαγές, ενώ οι καθετοποιημένες επιχειρήσεις και όσες έχουν υψηλά μερίδια στις εθνικές αγορές έχουν εδώ και πολλά χρόνια τεθεί στο στόχαστρο.

    [08] Ρ. Μπράνσον: Ο όμιλος Virgin έχασε το ένα τρίτο της αξίας του μετά το Brexit

    Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Virgin Group, δήλωσε σήμερα ότι η εταιρεία του έχασε το ένα τρίτο της αξίας της μετά την απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν κατά της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας.

    Ο επιχειρηματίας προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα πέσει σε ύφεση και ζήτησε να διοργανωθεί δεύτερο δημοψήφισμα τώρα που οι ψηφοφόροι βλέπουν τι επιπτώσεις θα είχε στην οικονομία της χώρας το Brexit. "Αυτή η χώρα θα πέσει σε ύφεση. Δύο από τις χειρότερες ημέρες που υπήρξαν ποτέ... Το ότι επλήγησαν οι τράπεζες σημαίνει ότι δεν πρόκειται να δανείζουν χρήματα, θα περάσουμε σε φάση ύφεσης", είπε μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Good Morning Britain.

    "Οδεύουμε προς την καταστροφή. Δεν πιστεύω ότι το κοινό συνειδητοποιούσε τι κυκεώνα θα προκαλούσε η ψήφος του", συνέχισε ο Μπράνσον.

    Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος αποκάλυψε ότι μετά το δημοψήφισμα ο όμιλός του ακύρωσε μια "πολύ μεγάλη" συμφωνία που περιλάμβανε και τη δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας. "Δεν είμαστε σε χειρότερη θέση από τους άλλους, αλλά νομίζω ότι χάσαμε το ένα τρίτο της αξίας μας", υποστήριξε.

    [09] Να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, ζητούν οι 12.500 εργαζόμενοι της εταιρείας "Μαρινόπουλος"

    Να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, αλλά και να μην γίνει κούρεμα στον μισθό τους ζητούν οι 12.500 περίπου εργαζόμενοι της εταιρείας "Μαρινόπουλος" έπειτα από την κατάθεση της τελευταίας της αίτησης υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα.

    «Οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν κάνουν βήμα πίσω, πάνω στα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας έχουν μια σειρά από άλλες εταιρείες και τα κέρδη τους είναι τεράστια. Άρα σε καμιά των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να υποχωρήσουμε», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας στην Β. Ελλάδα, Ηλίας Τζίνας για να συμπληρώσει: «Εμείς δεν έχουμε να πάρουμε μισθούς προηγούμενων χρόνων, καθώς είμαστε πληρωμένοι και για τον Μάιο. Η μόνη μας εκκρεμότητα είναι ο μήνας Ιούνιος που τελειώνει σε λίγες ημέρες και το επίδομα αδείας. Όμως η εταιρεία μπορεί να απαντήσει σε αυτά με κούρεμα. Πράγμα που ούτε θέλουμε να το σκεφτούμε. Ο αγώνας των εργαζομένων είναι μπροστά και μας περιμένουν δύσκολες ημέρες».

    [10] Ντ. Κάμερον: Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε σήμερα την ελπίδα η διαπραγμάτευση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ να γίνει "με όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό" τρόπο, μετά το σοκ του Brexit.

    "Θα εξηγήσω ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά θέλω η διαδικασία αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι επίσης όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό", δήλωσε ο Κάμερον κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για μια κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για το μέλλον της ΕΕ.

    "Ακόμη κι αν ετοιμαζόμαστε να φύγουμε από την ΕΕ, δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη", επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως τα 27 άλλα κράτη μέλη της Ένωσης παραμένουν "γείτονες, φίλοι, σύμμαχοι, εταίροι".

    Ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης ζήτησε να εγκαθιδρυθεί στο μέλλον με τα κράτη αυτά "μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση σε όρους εμπορίου και συνεργασίας για την ασφάλεια, διότι αυτό είναι καλό γι' αυτά και καλό για μας".

    Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για το Brexit «μόλις αυτό είναι δυνατό»

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα από τη Βρετανία να ενεργοποιήσει "μόλις αυτό είναι δυνατό" το άρθρο για την αποχώρηση από την ΕΕ που περιλαμβάνεται στη συνθήκη της Λισαβόνας, "για να αποφύγουν όλοι μια αβεβαιότητα που θα ήταν επιζήμια και για να προστατευθεί η ακεραιότητα της Ένωσης".

    Σε απόφαση, που υιοθετήθηκε με 395 ψήφους υπέρ και 200 κατά, οι ευρωβουλευτές, που συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζουν επίσης πως "η βούληση που εκφράσθηκε από τον (βρετανικό) λαό πρέπει να γίνει πλήρως και επιμελώς σεβαστή".

    Η αρχική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ήταν πιο σκληρή έναντι του Λονδίνου, καλούσε τη Βρετανία να αρχίσει "αμέσως" τις διαπραγματεύσεις, αλλά κατέστη πιο ήπια χάρη σε μια τροποποίησή της που ψηφίσθηκε από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.

    Η έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου διατυπώθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής κατά την οποία ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα παρουσιάσει στους 27 ομολόγους του την πολιτική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την ψήφο, στις 23 Ιουνίου, υπέρ της εξόδου από την Ένωση.

    Ο Κάμερον, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του, προειδοποίησε ότι θα αφήσει στον διάδοχό του, που θα αναδειχθεί πιθανόν στις αρχές Σεπτεμβρίου από το Συντηρητικό Κόμμα έπειτα από εσωτερική διαβούλευση, την ευθύνη για να ξεκινήσει τη διαδικασία του διαζυγίου, που θα διέπεται από τις προβλέψεις του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας.

    Οι συνομιλίες δεν μπορεί να αρχίσουν παρά μόνο μετά την επίσημη γνωστοποίηση στις 27 άλλες χώρες της ΕΕ της βούλησης της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ένωση. Η συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει στη συνέχεια μια διετή περίοδο διαπραγματεύσεων.

    [11] Ντ. Τουσκ: Το Σεπτέμβρη η επόμενη συνάντηση των "27" για τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας

    Νέα, άτυπη συνάντηση των υπόλοιπων 27 αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων τον Σεπτέμβριον στην Μπρατισλάβαν στο πλαίσιο της προεδρίας της Σλοβακίας, προανήγγειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

    Κατά την είσοδό του στο κτίριο του Συμβουλίου, ο Ντ. Τουσκ συνέστησε «υπομονή» στους 27 ηγέτες σε σχέση με την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της Μ. Βρετανίας. «Σεβόμαστε τη βούληση των Βρετανών ψηφοφόρων, όπως και τη Συνθήκη η οποία αναφέρει πως μόνο η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία εξόδου. Πρέπει να δείξουμε υπομονή εάν χρειάζεται», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως χωρίς την επίσημη κοινοποίηση από το Λονδίνο, δεν θα ξεκινήσει η διαδικασία του διαζυγίου ούτε η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση.

    Επιπλέον, ο Πολωνός αξιωματούχος απολογήθηκε για το «προσωπικό ύφος» με το οποίο εκφράστηκε την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος και εξήγησε πως ένιωσε σαν κάποιος «πολύ κοντινός» του άνθρωπος να έφυγε από το σπίτι. «Το Brexit δεν αφορά μόνο μια διαδικασία, αφορά επίσης τα συναισθήματα μας και τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει. Είμαι σίγουρος πως δεν είμαι ο μόνος που νιώθει έτσι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τουσκ, προσθέτοντας πως «ό,τι έγινε, έγινε, τώρα θα προχωρήσουμε».

    [12] Μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς βίας το 2015 στη Γερμανία

    Μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς βίας παρατηρήθηκε το 2015 στη Γερμανία, σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BND, που απευθύνει έκκληση για συγκεκριμένα μέτρα για να αποτραπεί η ανάδυση «ακροδεξιών τρομοκρατικών δομών».

    Στην ετήσια έκθεση της BND τονίζεται ότι οι ακροδεξιές πράξεις βίας αυξήθηκαν το 2015 κατά 42% - σε 1408 από 990 τον προηγούμενο χρόνο. Μεταξύ των πράξεων βίας ακροδεξιών στοιχείων ήταν επιθέσεις σε δημοσιογράφους και πολιτικούς, ακόμη και απόπειρες ανθρωποκτονίας.

    Στην έκθεση τονίζεται ότι το 2015 εκδηλώθηκαν 75 εμπρησμοί σε κέντρα προσφύγων, ενώ το 2014 είχαν καταγραφεί μόλις πέντε.

    Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι στη χώρα δρουν 11.800 ακροδεξιοί εξτρεμιστές, που αποτελούν σχεδόν το 50% του συνόλου των μελών ακροδεξιών οργανώσεων.

    [13] Υποθαλάσσια ερευνητική αποστολή στη Δήλο

    Σημαντικά ευρήματα προκύπτουν από την υποθαλάσσια έρευνα, που συνεχίστηκε στη Δήλο, στο διάστημα από 25 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2016, με στόχο να αποτυπωθούν τα κατάλοιπα που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της συνοικίας του Σκαρδανά.

    Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής αποστολής, υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, εντοπίσθηκαν και αποτυπώθηκαν τοίχοι κτισμάτων στον αιγιαλό κατά μήκος της ακτογραμμής.

    Επίσης εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν δομικά στοιχεία πεσμένης κιονοστοιχίας σε βάθος από 20 εκατοστά έως 5 μέτρα καθώς και μία κατασκευή με ισχυρή θεμελίωση, η οποία φαίνεται ότι, πιθανότατα ανήκε σε λιμενική εγκατάσταση για την ταύτιση της οποίας μόνο η ανασκαφική έρευνα θα δώσει περισσότερες πληροφορίες. Η ύπαρξη αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων αποτελούν μέρος ενός ακόμη λιμανιού στην περιοχή.

    Στην ευρύτερη περιοχή σε απόσταση 35 μέτρων βορειοδυτικά του όρμου Σκαρδανά, εντοπίστηκε ναυάγιο που χρονολογείται στην ύστερη ελληνιστική εποχή.

    Από τα αποτελέσματα της υποθαλάσσιας έρευνας στη Δήλο, προκύπτει, ότι, όπως και στον όρμο της Συνοικίας του Σταδίου, τον οποίο η ερευνητική ομάδα είχε μελετήσει το 2014 και 2015, και στον όρμο της Συνοικίας του Σκαρδανά, λειτουργούσε ένα λιμάνι εμπορικό, με χρήση βοηθητική στο κεντρικό αρχαίο λιμάνι της Δήλου.

    Επιπροσθέτως, η ερευνητική αποστολή πραγματοποίησε υποβρύχιες διερευνητικές αυτοψίες για τον εντοπισμό αρχαίων ναυαγίων μεταξύ Δήλου και Ρήνιων, κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίσθηκαν επτά ναυάγια αρχαίων εμπορικών πλοίων.

    Πρόκειται για πέντε ναυάγια της ύστερης ελληνιστικής περιόδου, ένα ναυάγιο της Ρωμαϊκής περιόδου και ένα ναυάγιο το οποίο μετέφερε δομικό υλικό (σχιστολιθικές πλάκες).Το γεγονός αυτό δηλώνει ότι η Δήλος, γνώρισε μια ραγδαία οικονομική ανάπτυξη μετά το 167 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι τη μετέτρεψαν σε μια εμπορική βάση που συνέδεε την ανατολική και τη δυτική Μεσόγειο. Επιπλέον, ο δίαυλος μεταξύ Δήλου και Ρήνιων αποτελεί ένα από τα βασικά θαλάσσια περάσματα.

    [14] Η «Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ από την ΕΛΣ στο Ηρώδειο

    Η εκρηκτική Κάρμεν του Ζορζ Μπιζέ είναι η δεύτερη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία θα παρουσιαστεί στις 24, 26, 27 και 29 Ιουλίου 2016 στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

    Η πιο δημοφιλής όπερα του γαλλικού ρεπερτορίου, σύμβολο του έρωτα και της ελευθερίας, θα παρουσιαστεί σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη και Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Όπερας του Γκέτεμποργκ, Στίβεν Λάνγκριτζ.

    Η Κάρμεν, εξακολουθεί να προκαλεί σήμερα όπως κι όταν πρωτοείδε το φως πριν 141 χρόνια. Μία αντισυμβατική υπόθεση, την οποία εξέφρασε μέσα από την τότε εξίσου αντισυμβατική και σήμερα δημοφιλέστατη μουσική του, ο Ζορζ Μπιζέ.

    Η ηρωίδα, η οποία υπερασπίζεται την ελευθερία της και το δικαίωμα να επιλέγει η ίδια ερωτικούς συντρόφους, όχι να την επιλέγουν αυτοί, αποτελεί απειλή για κοινωνίες ανδροκρατούμενες και πατριαρχικές. Οι επιλογές της απειλούν τα θεμέλιά τους. Μόνη λύση η εξόντωσή της. Την αναλαμβάνει ο ερωτευμένος και «προδομένος» Δον Χοσέ.

    «Η Ανδαλουσία του Μπιζέ έχει επινοηθεί, είναι υποθετική, ωστόσο αντανακλά τον κόσμο μας», αναφέρει ο διακεκριμένος Βρετανός σκηνοθέτης Στίβεν Λάνγκριτζ, ο οποίος στη νέα παραγωγή της Λυρικής Σκηνής τοποθετεί την ιστορία στη σημερινή Ευρώπη.

    «Η συντριπτική φτώχεια αποτελεί καθημερινότητα για πολλά εκατομμύρια ανθρώπων, στους οποίους η όπερα Κάρμεν δίνει φωνή. Αυτό υπήρξε ένα ριζοσπαστικό βήμα στην ιστορία της όπερας, αφού αυτή, παραδοσιακά, περιόριζε τους εργαζόμενους και τους φτωχούς σε κωμικούς ρόλους, ενώ κρατούσε τις τραγωδίες για τους θεούς και τους ευγενείς. Αυτό το στοιχείο της Κάρμεν παραμένει ριζοσπαστικό και σήμερα. Η Κάρμεν σέβεται την ανθρωπιά των φτωχών και τους προσφέρει μουσική γεμάτη πάθος, ωραία, ερωτική, εορταστική και τραγική. Υπάρχει θάνατος και απόγνωση, αλλά εξίσου υπάρχουν γιορτές, χοροί και κέφι: το πάθος και το χιούμορ δεν αποτελούν προνόμια των πλουσίων».

    [15] Ο Αλ. Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα: Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει τώρα να αντεπιτεθούν

    «Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει τώρα να αντεπιτεθούν. Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι των συντηρητικών στην Ε.Ε.», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρουσία του, ως παρατηρητής, στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός με πέντε διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter, στη συνεδρίαση τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «δεν είμαστε υπέρ της τιμωρίας όσων επιλέγουν να φύγουν από την ΕΕ, αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει την τιμωρία όσων επιλέγουν να μείνουν».

    Αναλυτικά οι σχετικές αναρτήσεις του πρωθυπουργού:

    - «Κατά την παρουσία μου στην συνεδρίαση του @PES_PSE τόνισα ότι δεν είμαστε υπέρ της τιμωρίας όσων επιλέγουν να φύγουν από την Ε.Ε..»

    - «Αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει την τιμωρία όσων επιλέγουν να μείνουν.»

    - «Η σύγκριση της συμπεριφοράς της Ε.Ε. απέναντι σε Μ. Βρετανία και Ελλάδα είναι θλιβερή.»

    - «Να περάσουμε από την Ευρώπη των κανόνων σε εκείνη της θεσμικής ενότητας.»

    - «Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει τώρα να αντεπιτεθούν. Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι των συντηρητικών στην Ε.Ε..»

    [16] Ψηφίστηκε ο νέος Κανονισμός της Βουλής

    Με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να τονίζει ότι η λειτουργία του Κοινοβουλίου περνά από ένα «ισχυρό προνομιακό προεδροκεντρικό καθεστώς» σε ένα πιο δημοκρατικό, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια ο νέος Κανονισμός, κατά πλειοψηφία επί της αρχής και με ευρεία συναίνεση στα περισσότερα άρθρα.

    Οι αλλαγές αφορούν, κυρίως, το Β' μέρος του Κανονισμού, αλλά περιορισμένες αλλαγές γίνονται και στο Α' μέρος, με κυριότερες εξ' αυτών την πλήρωση της κενής θέσης αντιπροέδρου της Βουλής, την ένταξη των ειδικών κανονισμών στο κυρίως σώμα του Κανονισμού, την προσαρμογή στη γενική νομοθεσία για την αξιολόγηση των υπαλλήλων και την επιλογή γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων, νέο οργανόγραμμα, πλήρη εναρμόνιση του μισθολογίου με τα ισχύοντα στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

    Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο κ. Βούτσης, υπογράμμισε ότι «από ένα ισχυρά προνομιακό, στα όρια ενός πολιτικού αυταρχισμού, καθεστώς προεδροκεντρικής λειτουργίας της Βουλής, βήμα με το βήμα, θεσμό με τον θεσμό, και αναγνωρίζοντας τις πραγματικότητες, πάμε σε μία πιο δημοκρατική λειτουργία». «Προχωράμε σε μία θεσμική χαλάρωση αυτής της δυνατότητας και των πολύ μεγάλων αρμοδιοτήτων που είχε και έχει ο πρόεδρος στη Βουλή», ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτό είναι εξαιρετικά καλό, τόσο για τη Δημοκρατία, όσο και για τη λειτουργία της Βουλής.

    Ο κ. Βούτσης, έκανε λόγο για «μπούλινγκ» που υφίστανται στον χώρο της δημόσιας κριτικής οι υπάλληλοι της Βουλής, εγκαλούμενοι για δήθεν προνόμια, όπως ειδικά μισθολόγια και υπέρογκα επιδόματα.

    [17] Τρία πύρινα μέτωπα στο Ηράκλειο Κρήτης

    Σε εξέλιξη βρίσκονται τρία πύρινα μέτωπα στο Νομό Ηρακλείου, με βασικό μέτωπο αυτό που ξέσπασε σε περιοχή μεταξύ των χωριών Αχεντριά και Μεσοχωριού, του δήμου Αρχανών Αστερουσίων, που εκδηλώθηκε μετά τη μία το μεσημέρι και στο οποίο επιχειρούν 24 πυροσβέστες.

    Στις 14:40 η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για πυρκαγιά και στο Ίνι, στον Πύργο Μονοφατσίου, όπου μετέβησαν 10 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα.

    Επίσης, στο Λαράνι, του δήμου Γόρτυνας εκδηλώθηκε πυρκαγιά και στο σημείο έσπευσε ένα όχημα με τρεις πυροσβέστες, όπου επιχειρούν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

    [18] Ως κατεπείγον νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί έως την Παρασκευή η συμφωνία ΟΛΠ - Cosco

    Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας του ΟΛΠ και της Cosco και άλλες διατάξεις για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και να ψηφιστεί, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, έως την ερχόμενη Παρασκευή, παραμονές της αναχώρησης του πρωθυπουργού στην Κίνα.

    Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται ως κατεπείγον από την κυβέρνηση και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, πρόκειται να κατατεθεί απόψε στη Βουλή, ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

    [19] Ο Τζ. Κόρμπιν έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης των Εργατικών αλλά δεν παραιτείται

    Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν δεν κατάφερε να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης των στελεχών του κόμματός του στον απόηχο της απόφασης των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

    Η πρόταση μομφής που κατατέθηκε υπερψηφίστηκε από 172 βουλευτές και μόλις 40 βουλευτές υποστήριξαν τον ηγέτη του κόμματός τους. Αυτή η απόφαση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και ο Κόρμπιν έσπευσε να ανακοινώσει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

    «Είμαι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης του κόμματός μας με στόχο να προάγω ένα νέο είδος πολιτικής, (με ψήφισε) το 60% των στελεχών του Εργατικού Κόμματος και των υποστηρικτών του και δεν θα τους προδώσω με το να παραιτηθώ» δήλωσε ο ίδιος σε μια ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σήμερα.

    «Η σημερινή ψηφοφορία των βουλευτών δεν έχει συνταγματική νομιμότητα» πρόσθεσε ο ίδιος.

    Στον απόηχο της απόφασης του Brexit, τα στελέχη των Εργατικών κατηγορούν τον αρχηγό τους ότι δεν συμμετείχε αρκετά στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστηρίζουν ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν θα καταφέρει να κερδίσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

    [20] Liberation: O Φρανσουά Ολάντ παίζει το χαρτί του Νότου

    Ο Ολάντ παίζει το χαρτί του ευρωπαικού Νότου προκειμένου να υπάρξει μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη υπέρ του λεγόμενου «Club Med»,(το κλαμπ των χωρών της Μεσογείου),γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδαLiberation.

    Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ο Γάλλος πρόεδρος «μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι αλλά και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο τηλεφωνήθηκε το περασμένο Σάββατο, τηνΙσπανία αλλά και την κυβέρνηση της Πορτογαλίας, επιδιώκει να υπάρξει μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη υπέρ των χωρών του Club Med, τις οποίες περιφρονεί η ευημερούσα βόρεια Ευρώπη.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι αφού ο Ολάντ πολλαπλασίασε τις επαφές του με τις χώρες της Μεσογείου, το Παρίσι, το Βερολίνο και η Ρώμη εξέφρασαν τη θέλησή τους να δώσουν μια νέα ώθηση στην Ευρώπη και προσθέτει με έμφαση: «Παράλληλα με το κλασικό διπλωματικό παιχνίδι ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, ο Γάλλος Πρόεδρος ανοίγει διπλό μέτωπο για να ασκήσει πίεση στη Γερμανίδα Καγκελάριο, παίζοντας το χαρτί του Νότου», σημειώνει ηLiberation

    «Ακούγοντας αυτά που έλεγαν οι Γάλλοι διπλωμάτες τη Δευτέρα, καταλαβαίνουμε ότι οι διαφορές στη χρήση των λέξεων ανάμεσα στους Γάλλους και τους Γερμανούς αποτελούν περισσότερο διαφορές τονικότητας, όσον αφορά την αυστηρότητα του λεξιλογίου και λιγότερο ουσίας. «Οι Γάλλοι αγαπούν περισσότερο τη λέξη πρωτοβουλία, οι Γερμανοί τη λέξη σταθερότητα. Ο Ολάντ έκανε λόγο για επανεκκίνηση, η Μέρκελ για ενίσχυση», σχολιάζει διπλωματική πηγή.

    «Μεταθέτοντας τις κινήσεις για το μέλλον, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε ακριβώς αυτό για το οποίο συνήθως κατηγορούμε τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία όμως δεν το έκανε αυτή τη φορά», τονίζει μέλος της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οποίο πρέπει να είμαστε «σταθεροί στη στάση μας αναφορικά με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αλλιώς μπορεί να έχουμε μέχρι και 15 χρόνια καθυστερήσεων εξαιτίας των Βρετανών»,προσθέτει ηLiberation

    «Η Μέρκελ επιθυμεί να υπάρχει σταθερότητα, τη στιγμή που οι Βρετανοί προκαλούν την αστάθεια», σχολιάζει πηγή που βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον του Γάλλου Προέδρου, προσθέτοντας ότι«σήμερα πρέπει να τεθεί ένα πλαίσιο, και ο σύμμαχος στον οποίο μπορεί να βασιστεί είναι ο Ολάντ».

    «Δεδομένου του κύματος σοκ που δημιουργήθηκε από το βρετανικό δημοψήφισμα, δεν αμφισβητείτο ότι οι τρεις χώρες που αντιστοιχούν στο 70% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ θα έφταναν σε κοινές θέσεις. Όλα πλέον εξαρτώνται από το πώς θα εφαρμοστούν οι εν λόγω προτάσεις. Στο τραπέζι τίθενται πρωτοβουλίες για ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα, την ανάκαμψη της οικονομίας και των επενδύσεων, αλλά και προτάσεις για τους νέους. Πρόκειται πάνω κάτω για προτάσεις της Γαλλίας των τελευταίων ετών, που όμως δεν έχουν πάρει μέχρι τώρα την έγκριση της Γερμανίας, η οποία χθες βράδυ έβαλε νερό στο κρασί της, αποδεχόμενη την ανάγκη για μια νέα ώθηση της ΕΕ μέσα στους επόμενους μήνες. Για να δικαιολογήσει αυτή την αλλαγή, ένας σύμβουλος του Προέδρου επεσήμανε ότι «έχουν αλλάξει οι συνθήκες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την αποφυγή του Grexit. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την επόμενη κρίση» καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

    Ταυτόχροναο Γάλλος πρόεδρος,γράφει ηLiberation,θα υποδεχτεί το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες καιέχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με τον ηγέτη του γερμανικούSPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 June 2016 - 16:32:29 UTC