Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Δραγασάκης: Να προχωρήσουμε σε μια νέα συμπαράταξη λαού, κυβέρνησης, κόμματος
  • [02] Π. Σκουρλέτης: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριφέρεται με εξαντλητική ειλικρίνεια»
  • [03] Γ. Κατρούγκαλος: Ο νεοφιλελευθερισμός σκοτώνει το ευρωπαϊκό όνειρο
  • [04] Όλγα Γεροβασίλη: Αποτέλεσμα ελλείμματος δημοκρατίας το Brexit
  • [05] Γ. Αμανατίδης: Η Αγία Σύνοδος μετέφερε το διαχρονικό μήνυμα της Ορθοδοξίας
  • [06] Τρίτη παραίτηση στελέχους του Εργατικού Κόμματος μετά το Brexit
  • [07] Ο προσωπάρχης της Μέρκελ λέει πως θα πρέπει να επιτραπεί στο Λονδίνο να ξανασκεφτεί το Brexit
  • [08] Συνέντευξη του Φερνάνδο Μάουρα για τις ισπανικές εκλογές
  • [09] Υπέρ της απλής αναλογικής οι πολίτες, σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue
  • [10] Στη Βαρσοβία της Δευτέρα ο Ν. Κοτζιάς
  • [11] Σε εξέλιξη φωτιά στα Δερβενοχώρια
  • [12] Η Ισπανία ψηφίζει ελπίζοντας να αρθεί το κυβερνητικό αδιέξοδο

  • [01] Ι. Δραγασάκης: Να προχωρήσουμε σε μια νέα συμπαράταξη λαού, κυβέρνησης, κόμματος

    Με ομιλίες υπουργών και στελεχών συνεχίζονται οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την πρόταση της Επιτροπής Θέσεων, την πρόταση Καταστατικού και τις προσυνεδριακές διαδικασίες.

    O αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας νωρίτερα στην ΚΕ, υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης του κόμματος ως προϋπόθεση επιτυχίας του πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ορισμένες φορές η αριστερή κυβερνησιμότητα κατανοείται ως κάτι δεδομένο. Δεν είναι όμως όπως ένα πλοίο έτοιμο που μπαίνει στη θάλασσα , έτοιμο να ταξιδέψει, αλλά είναι κάτι που δημιουργείται εν πλω μέσα από διαρκείς προσπάθειες, μέσα από πειραματισμούς, μέσα από εντοπισμούς και διόρθωση λαθών μέσα από τη μελέτη των συγκυριών», ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι η αριστερή κυβερνησιμότητα είναι μια διαδικασία μάθησης και η οργάνωση της μάθησης αυτής πρέπει να γίνει ένα από τα στοιχεία λειτουργίας του κόμματος.

    «Όμως αυτή η διαδικασία μάθησης δεν θα πρέπει να γίνεται μέσα σε κλειστά γραφεία, αλλά μαζί με τον κόσμο, μαζί με την κοινωνία ώστε να δημιουργεί μια νέα τάση συμπαράταξης λαού, κυβέρνησης και κόμματος» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης. «Εάν θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο, δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς πρέπει να επικεντρωθούμε σ?αυτό και όχι στις τάσεις. Να κάνουμε το κόμμα κέντρο λήψης των αποφάσεων», είπε ο κ. Δραγασάκης.

    Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αναφέρθηκε και στον ιστορικό εγχείρημα που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε την ανάγκη να μελετηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα βοηθήσουν στο δρόμο εμπρός.

    [02] Π. Σκουρλέτης: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριφέρεται με εξαντλητική ειλικρίνεια»

    «Η κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριφέρεται με εξαντλητική ειλικρίνεια. Λέγοντας τα πράγματα στον κόσμο όπως ακριβώς είναι. Δεν έχουμε την πατρότητα του προγράμματος που εφαρμόζουμε. Αυτό που καταφέραμε είναι το καλύτερο δυνατό», ανέφερε στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης.

    [03] Γ. Κατρούγκαλος: Ο νεοφιλελευθερισμός σκοτώνει το ευρωπαϊκό όνειρο

    «Είναι προφανές ότι ο νεοφιλελευθερισμός σκοτώνει την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό όνειρο», αναφέρει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας το Brexit, και κάνει λόγο για «ένα καμπανάκι, που το ακούγαμε χωρίς να είναι τόσο ηχηρό».

    Ο κ. Κατρούγκαλος εκτιμά, ότι έχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές και οι υποκειμενικές συνθήκες για μια στροφή της Ευρώπης. «Νομίζω ότι είναι υπερώριμη η ανάγκη για μια στροφή, και νομίζω θα επιβεβαιωθεί, αμ' έπος αμ' έργον, την Κυριακή στις εκλογές της Ισπανίας», σημειώνει.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, λέει ότι η προσωπική του επιλογή για λόγους αρχής «είναι για την απλή, άδολη, ανόθευτη αναλογική, που δεν έχει μπόνους», ωστόσο σημειώνει ότι δεν θεωρεί αβάσιμα τα επιχειρήματα του υπουργού Εσωτερικών και εφόσον υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις σε αυτό που προτείνει ο κ. Κουρμουμπλής, «εγώ δεν έχω θέμα αρχής να το ψηφίσω στη Βουλή».

    Επίσης τάσσεται υπέρ του να παραμείνει το 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.«Έχει αποδείξει η εμπειρία αυτής της Βουλής ότι δεν εμποδίζει τη πολυφωνία», αναφέρει, ενώ παράλληλα «εμποδίζει τον περαιτέρω κατακερματισμό των κοινοβουλευτικών δυνάμεων».

    Εξηγώντας την άποψη που διατύπωσε σε πρόσφατο άρθρο του, όπου τάχθηκε υπέρ της εκλογής Προέδρου από το λαό, λέγοντας παράλληλα ότι πρέπει ο λαός να έχει τη δυνατότητα να τον ανακαλεί, υποστήριξε πως εάν ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου θα πρέπει να ενισχυθεί και η δημοκρατική του νομιμοποίηση, «και αυτό σημαίνει αφενός άμεση εκλογή, αλλά και δυνατότητα ανάκλησής του», μέσω του λεγόμενου ανακλητικού δημοψηφίσματος.

    «Είναι ένας τρόπος να ενισχύσουμε τη λογοδοσία των εκλεγμένων αρχόντων, δίνοντας φωνή στον μέσο πολίτη», σημείωσε.

    Ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, χαρακτήρισε το ΔΝΤ «ακραίο παίκτη», του οποίου οι επιλογές ως προς τα εργασιακά δεν έχουν καμία επαφή με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τόνισε ότι «όπως απομονώθηκε [το Ταμείο] στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό», αντίστοιχη θα είναι η τακτική μας και για τα εργασιακά και «θα επιβεβαιώσουμε ότι δεν θέλουμε ακόμα πιο γενικευμένη απορρύθμιση, θέλουμε να ξαναγυρίσει η Ελλάδα, η χώρα μας, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

    Ειδικότερα σε σχέση με το θέμα των ομαδικών απολύσεων, τόνισε ότι «στην Ελλάδα δεν έχουμε ανάγκη, από απολύσεις από νέες θέσεις εργασίας έχουμε», Επισήμανε ότι ακόμα και οι εργοδοτικές οργανώσεις δήλωσαν ότι δεν τους ενδιαφέρει, όπως δεν τις ενδιαφέρει ούτε το ζήτημα της ανταπεργίας, και γι' αυτό είναι πεπεισμένος ότι η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου «θα τελειώσει με θετικό τρόπο, με θετική έκβαση για τα συμφέροντα της χώρας μας και των εργαζομένων».

    Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει ζήτημα περικοπής μισθών και επιδομάτων, όπως γάμου, τριετιών.«Είναι εντελώς εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης», λέει,προθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα έχει μόνο τρία θέματα: «Το ένα το μείζον που θέτουμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και δυο θέματα που έχει θέσει η άλλη πλευρά, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο» αναφέρει.

    Ακόμη, απαντά στις επικρίσεις ότι είναι «ένας αστός, ένας Κολωνακιώτης», λέγονταςπως «οι βασικές μου ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές δεν πηγάζουν από την παρούσα ταξική μου θέση, πηγάζουν από τις πολιτικές και ηθικές μου επιλογές. Ήμουν στην Αριστερά και παραμένω».

    [04] Όλγα Γεροβασίλη: Αποτέλεσμα ελλείμματος δημοκρατίας το Brexit

    Αποτέλεσμα του ελλείμματος δημοκρατίας, κακών χειρισμών, τόσο στην οικονομική όσο και στην προσφυγική κρίση αλλά κυρίως αποτέλεσμα της αλαζονικής συμπεριφοράς του γραφειοκρατικού κέντρου αποφάσεων, χαρακτηρίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία, με συνέντευξη που παραχώρησε στη Thessnet.

    Η κ. Γεροβασίλη αναφέρεται στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά και στη στάση που τηρεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για τον οποίο υπογραμμίζει ότι σήμερα πνίγεται σε μια θάλασσα αντιφάσεων και επιδιώκει με κάθε τρόπο και κάθε τίμημα να γίνει πρωθυπουργός, ρισκάροντας ακόμη και τη σταθερότητα που έχει επιτευχθεί.

    [05] Γ. Αμανατίδης: Η Αγία Σύνοδος μετέφερε το διαχρονικό μήνυμα της Ορθοδοξίας

    Ιστορικό γεγονός χαρακτήρισε την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν στα Χανιά ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

    « Σε μια εποχή που η έννοια και η αξία της συνεργασίας φαίνεται να υποχωρεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος με την ενότητα της μετέφερε το διαχρονικό μήνυμα της Ορθοδοξίας προς την ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Αμανατίδης.

    Παράλληλα επεσήμανε ότι η κρατική μηχανή ανταπεξήλθε σε μια διοργάνωση την οποία και χαρακτήρισε παγκόσμιας σημασίας.

    Ο κ Αμανατίδης ευχαρίστησε το σύνολο της κρατικής μηχανής και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της συνόδου.« Σε μια εποχή που ο κόσμος κλυδωνίζεται η Ελλάδα έστειλε ξανά μήνυμα σταθερότητας,συνεργασίας και διαλόγου», τόνισε ο κ. Αμανατίδης.

    [06] Τρίτη παραίτηση στελέχους του Εργατικού Κόμματος μετά το Brexit

    Η Γκλόρια Ντε Πιέρο, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμματος για τα θέματα των νέων, παραιτήθηκε σήμερα, αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς το κόμμα βυθίζεται στην κρίση μετά το δημοψήφισμα που κέρδισαν οι υποστηρικτές της αποχώρησης από την ΕΕ.

    Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η Ντε Πιέρο έγραψε στον αρχηγό του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν για να του πει πως δεν πιστεύει ότι μπορεί να οδηγήσει τους Εργατικούς στη νίκη στις βουλευτικές εκλογές που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν μέσα σε διάστημα μηνών, αφού ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα παραιτηθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

    Νωρίτερα ο επικεφαλής των Εργατικών για θέματα εξωτερικής πολιτικής Χίλαρι Μπεν είχε παυθεί αφού δήλωσε ότι έχασε την εμπιστοσύνη του στον Κόρμπιν και η επικεφαλής του κόμματος για θέματα υγείας Χέιντι Αλεξάντερ παραιτήθηκε. Η τελευταία δήλωσε επίσης πως περιμένει ότι θα παραιτηθεί ένας "αρκετά μεγάλος" αριθμός συναδέλφων της που κατέχουν ηγετικές θέσεις στο Εργατικό Κόμμα.

    Ωστόσο ο Τζον ΜακΝτόνελ, υπεύθυνος των Εργατικών για την οικονομική πολιτική και πιστός στον Κόρμπιν, κάλεσε το κόμμα να μείνει ενωμένο και τόνισε πως ο Κόρμπιν "δεν πρόκειται να πάει πουθενά".

    [07] Ο προσωπάρχης της Μέρκελ λέει πως θα πρέπει να επιτραπεί στο Λονδίνο να ξανασκεφτεί το Brexit

    Ο προσωπάρχης της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ξανασκεφτούν τις συνέπειες της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν τις συνέπειες μιας εξόδου", δήλωσε ο προσωπάρχης της Μέρκελ Πέτερ Αλτμάιερ, όπως αναφέρει σήμερα το δίκτυο γερμανικών εφημερίδων RND.

    Αν η Βρετανία πραγματικά αποχωρήσει, αυτό θα είναι "ένα δύσκολο ορόσημο με πολλές συνέπειες", δήλωσε ο Αλτμάιερ, σύμφωνα με το RND. Φυσικά η Βρετανία θα μπρούσε να υποβάλει αργότερα αίτηση για να επανενταχθεί στην ΕΕ, πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με το RND, "αλλά αυτό θα έπαιρνε πολύ χρόνο".

    [08] Συνέντευξη του Φερνάνδο Μάουρα για τις ισπανικές εκλογές

    Ο Φερνάνδο Μάουρα είναι ένας έμπειρος πολιτικός, δικηγόρος κι οικονομολόγος, από τα ιδρυτικά μέλη του κόμματοςUPyD, και τα τελευταία χρόνια μετά την αποχώρησή του από την κεντροδεξιά αυτή παράταξη έχει αναλάβει την εκπόνηση και προώθηση του προγράμματος εξωτερικής πολιτικής του κόμματος τωνCiudadanos. Το κεντρώο αυτό κόμμα, που αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα-μαζί με τουςPodemos-στην κατάρρευση του δικομματισμού στην Ισπανία, οποίο φιλοδοξεί από τις εκλογές της Κυριακής 26 Ιουνίου να βγει ενισχυμένο, ώστε ν' αποτελέσει αποφασιστικό παράγοντα στις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης-καθώς σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά κανένα από τα κύρια κόμματα δεν αναμένεται να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό των 176 εδρών για να επιτύχει αυτοδυναμία.

    Ο Μάουρα μίλησε στον απεσταλμένο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Μαδρίτη Γιώργη-Βύρωνα Δάβο και ανέλυσε τα διακυβεύματα και τους λόγους που οδηγούν την Ισπανία στην πρωτόγνωρη για εκείνην κατάσταση των κυβερνήσεων συνεργασίας, αναφέρθηκε στις βασικές διαφορές του κόμματός του με τουςPodemosπου καθιστά αδύνατη μία κυβερνητική συμφωνία με αυτούς, επεσήμανε τα γενικότερα προβλήματα που δημιουργεί σε Ευρώπη κι Ισπανία τοBrexit, και κάνει συγκρίσεις για την ελληνική πολιτικο-οικονομική εμπειρία. Τέλος κατακεραυνώνει την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι για την αντιπαραγωγική στάση της στο προσφυγικό, που έρχεται σ' αντίθεση με τις διεθνείς συμφωνίες και το αίσθημα ανθρωπισμού της ισπανικής κοινωνίας.

    [09] Υπέρ της απλής αναλογικής οι πολίτες, σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue

    Υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής τάσσεται η πλειοψηφία των ερωτηθέντων του «Βαρόμετρου» της Public Issue που δημοσιεύει η Αυγή της Κυριακής. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα ζητούν, επίσης, κυβερνήσεις συνεργασίας, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, καθιέρωση δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών, κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

    Την απλή αναλογική προκρίνει το 58% των ερωτηθέντων, κατά του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος δηλώνει ότι είναι 32%, ενώ δεν απάντησε το υπόλοιπο 10%. Επτά στους 10 (71%) επιθυμούν κυβερνήσεις συνεργασίας (το 1996 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 46%, το 2006 55%), ενώ αυτοδύναμες κυβερνήσεις δηλώνει ότι προτιμά το 25% των ερωτηθέντων (51% το 1996, 39% το 2006).

    Άμεση εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα από τον λαό ζητεί το 73% του συνόλου των ερωτηθέντων, με τα υψηλότερα ποσοστά να εμφανίζονται στους ψηφοφόρους της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ 78%, ΑΝΕΛ 77%), ενώ το 23% διαφωνεί με αυτή την προοπτική.

    Δυνατότητα διενέργειας δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών (π.χ. με συλλογή υπογραφών) θέλει το 62%, ενώ το 34% τα απορρίπτει.

    Σχετικά με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις η έρευνα έδειξε ότι:

    - Κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων ζητεί το 63% των ερωτηθέντων (ανά κομματική προτίμηση Ποτάμι 89%, Ένωση Κεντρώων 77%, ΠΑΣΟΚ 69%, ΣΥΡΙΖΑ 63%, ΑΝΕΛ 62%, ΝΔ 61%, Χρυσή Αυγή 42%, ΚΚΕ 36%), ενώ 36% προτιμά διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος.

    - Υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων τάσσεται το 59% (Ποτάμι 86%, ΝΔ 80%) και κατά το 39% (ΣΥΡΙΖΑ 54%)

    - Χωρισμό κράτους - Εκκλησίας επιθυμεί το 53% (Ποτάμι 89%, ΚΚΕ 83%, ΠΑΣΟΚ 64%, ΣΥΡΙΖΑ 61%, ΝΔ 36%), ενώ αρνητικό είναι το 44%.

    Το 86% των πολιτών εκτιμά ότι η χώρα οδεύει προς λάθος κατεύθυνση και μόλις το 10% θεωρεί ότι πηγαίνει προς τη σωστή, ενώ το 69% εμφανίζεται απαισιόδοξο, καθώς πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερέψει τους επόμενους 12 μήνες, έναντι 19% που εκτιμά ότι θα μείνει ίδια και 11% ότι θα καλυτερέψει.

    Αντίθετο στο Μνημόνιο δηλώνει το 85% και μόλις 9% έχει θετική άποψη γι' αυτό, ενώ ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας (αυθόρμητες, πολλαπλές απαντήσεις) καταγράφεται με μεγάλη διαφορά το οικονομικό (61%) και ακολουθούν η ανεργία (34%) και η λειτουργία της κυβέρνησης, του πολιτικού και του κομματικού συστήματος (24%).

    [10] Στη Βαρσοβία της Δευτέρα ο Ν. Κοτζιάς

    Ταξίδι αστραπή στη Βαρσοβία πραγματοποιεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Πολωνού ομολόγου τουi.

    Κύριο θέμα της αυριανής συζήτησης θα είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος.

    [11] Σε εξέλιξη φωτιά στα Δερβενοχώρια

    Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε χτες στις 22.40 το βράδυ σε πευκοδάσος στα Δερβενοχώρια, κοντά στο χωριό Στεφάνη Βοιωτίας.

    Στην περιοχή εστάλησαν και ενεργούν από αέρος, οκτώ πυροσβεστικά αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα, ενώ από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στον τόπο της πυρκαγιάς 115 πυροσβέστες με 56 υδροφόρα οχήματα και 38 άτομα πεζοπόρο, καθώς και υδροφόρες των δήμων, που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

    Ωστόσο, στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και οι φλόγες έχουν πάρει διαστάσεις, ενώ ήδη έχει καεί σημαντική έκταση πευκοδάσους.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά είναι κοντά στο χωριό Στεφάνη, αλλά μέχρι στιγμής δεν απειλείται άμεσα κατοικημένη περιοχή.

    [12] Η Ισπανία ψηφίζει ελπίζοντας να αρθεί το κυβερνητικό αδιέξοδο

    Πάνω από 36 εκατ. Ισπανοί καλούνται σήμερα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, με την ελπίδα ότι μετά τους έξι μήνες κυβερνητικού αδιεξόδου, η χώρα θα καταφέρει επί τέλους νααποκτήσει μία κυβέρνηση, που θα είναι επιπλέον ικανή νααντιμετωπίσει τα χρονίζοντα φλέγοντα προβλήματα στο εσωτερικό και τις μεγάλες προκλήσεις που μέσα σε τούτο το εξάμηνο έχουν προκύψει στο εξωτερικό.

    Η παράδοξη για την Ισπανία κατάσταση, που δεν έχει ενσωματώσει στην πολιτική της ζωή την κουλτούρα των κυβερνήσεων συνεργασίας, έχει οδηγήσει τη χώρα σ'ένα πραγματικό αδιέξοδο. Με τον παραδοσιακό δικομματισμό Δεξιάς-Σοσιαλιστών (PP-Psoe) να έχει διαρραγεί από την ανάδυση των Podemos Ciudadanos, τους τελευταίους μήνες όλες οι πολιτικές προσπάθειες αναλώθηκαν στις διερευνητικές εντολές για να σχηματισθεί κυβέρνηση, που αποδείχθηκαν άκαρπες, δεν παράχθηκε κανένα νομοθετικό έργο, ούτε και ασκήθηκε πολιτική, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

    Οι 176 έδρες της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή των 350 αντιπροσώπων φαντάζει μακρινό όνειρο για όλα τα κόμματα. Πολύ περισσότερο για το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του Μαριάνο Ραχόι, που μολονότι αναμένεται να έλθει στην πρώτη θέση κι ακόμη κι εάν ξεπεράσει το 30%, δεν φαίνεται να κατορθώνει να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών, ώστε και σε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας να έχει την πολυτέλεια να επιλέξει κυβερνητικούς εταίρους από τα περιφερειακά κόμματα, με μικρό αριθμό εδρών. Οι μόνες προοπτικές που ανοίγονται στον Ραχόι, δεδομένου ότι κι ο εκλογικός νόμος που λαμβάνει υπ'όψη όχι τα εθνικά ποσοστά, αλλά τις επιδόσεις των κομμάτων σε περιφερειακό επίπεδο, είναι είτε η «μεγάλη συμμαχία»με το Psoe, είτε η συνεργασία με τους κεντροδεξιούς Ciudadanos, των οποίων όμως ο επικεφαλής Άλμπερτ Ριβέρα έχει βάλει απαγορευτικούς όρους, επιμένοντας σε μεταρρυθμίσεις που η δεξιά παράταξη είναι σχεδόν αδύνατον ν'αποδεχθεί.

    Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η απόδοση των Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνονται να χάνουν τις 90 έδρες και τη δεύτερη θέση στις προηγούμενες εκλογές. Η αποτυχία του Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση, προσδίδοντάς του την απευκτέα τούτη ιστορική πρωτιά, βαραίνει πάνω στις προοπτικές του κόμματος. Διεμβολισμένο δε, και από την επιτυχία και τη ρητορική των Podemos, που και με την παρούσα εκλογική συνεργασία τους με το πέμπτο κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς (ΙU) φαίνεται πως προσελκύει τους απογοητευμένους σοσιαλιστές ψηφοφόρους, το κόμμα του Σάντσεθ μοιάζει να περνά στο επίπεδο των δευτεραγωνιστών. Μία άχαρη κι άγνωστη για το κόμμα θέση, που αν επιβεβαιωθεί κι από το αποτέλεσμα, πρόκειται να προκαλέσει σοβαρούς εσωκομματικούς κλυδωνισμούς.

    Οι Podemos, από την πλευρά τους θέλουν να κεφαλαιοποιήσουνχάρις και στην ιδιαιτερότητα του εκλογικού νόμου για τις περιφέρειες,τις έδρες και τη δυναμική της συνεργασίας τους με την IU και νααλλάξουν τον πολιτικό χάρτη της Ισπανίας, για πρώτη φορά πριν τον Εμφύλιο του 1936 και την τότε νίκη των ρεπουμπλικανικών δυνάμεων. Για τον σκοπό αυτό, ο Ιγκλέσιας δεν επέλεξε να αντιπαρατεθεί σκληρά με τους Σοσιαλιστές, διότι γνωρίζει καλά πως μόνον με αυτούς έχει τη δυνατότητα μετεκλογικά να συνεργασθεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς στις διερευνητικές εντολές είχε αρνηθεί οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλάμβανε τους Ciudadanos.

    Οι τελευταίοι από την πλευρά τους, πασχίζουν νααποδείξουν ότι θα είναι η καθοριστική δύναμη για τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι, παράλληλα, σε κάθε περίπτωση θα αποδειχθούν ικανοί να προωθήσουν τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά τους. Για τον λόγο τούτο, κύριο μέλημά τους στην προεκλογική εκστρατεία ήταν να χτυπήσουν τον διπολισμό, που η ευθεία αντιπαράθεση ΡΡ καιPodemos επέβαλε στην εκλογική μάχη, συμπιέζοντας τα άλλα δύο κόμματα κι αποσπώντας τους ψηφοφόρους, με όπλο το επιχείρημα της «χρήσιμης ψήφου».

    Όποιο κόμμα και να έλθει πρώτο, όποια κι εάν είναι η καλή, ή κακή, επίδοση καθενός από τα μεγάλα κόμματα, το ουσιαστικό αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών είναι λίγο ως πολύ γνωστό: κανένα κόμμα δεν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει αυτοδυναμία. Συνεπώς, το διακύβευμα των σημερινών εκλογών είναι ένα. Να προκύψουν τέτοιοι συσχετισμοί ώστε να επιτρέπουν τον σχηματισμό μίας, σταθερής, κυβέρνησης συνεργασίας και σύντομα. Η Ισπανία ήδη έχει αρχίσει να σκέφτεται με όρους πολιτικής στρατηγικής, έχοντας αφήσει μακράν πίσω την παλιά έμπεδη παράδοση του δικομματισμού.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνέντευξη του Φερνάνδο Μάουρα για τις ισπανικές εκλογές


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 June 2016 - 12:32:25 UTC