Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Χατζηδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το ζητούμενο είναι να αφήσουμε μία καλύτερη Ευρώπη
  • [02] Ν. Βούτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Όσο η Ευρώπη δεν λαμβάνει μεγάλες αποφάσεις θα υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα
  • [03] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Στ. Θεοδωράκη
  • [04] Η επόμενη μέρα στην ελληνική οικονομία μετά το Brexit
  • [05] Βουτιά στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit
  • [06] Με πτώση άνοιξε η Γουόλ Στριτ
  • [07] Κρ. Λαγκάρντ: ΕΕ και Βρετανία να εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση σε μια νέα μεταξύ τους οικονομική σχέση
  • [08] Γ. Τοπαλίδης στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ SPORT: Εδώ είναι κλίκα το ποδόσφαιρο..
  • [09] Το Brexit επισκιάζει τα πάντα στην τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας στην Ισπανία
  • [10] Ο Φάρατζ αναγνωρίζει ότι δεν είναι σε θέση να τηρήσει μία από τις κύριες υποσχέσεις της καμπάνιας του Brexit
  • [11] Κυβέρνηση: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση του 2008
  • [12] Ν. Ξυδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το Brexit μήνυμα αφύπνισης και αλλαγής για την Ευρώπη
  • [13] Μ. Σάλλας: Στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις του Brexit θα είναι περιορισμένες
  • [14] ΤτΕ: Μικρός ο αντίκτυπος του Brexit στην Ελλάδα
  • [15] Αγγ. Μέρκελ: Η ειρήνη που απολαμβάνει η Ευρώπη δεν είναι αυτονόητη

  • [01] Κ. Χατζηδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το ζητούμενο είναι να αφήσουμε μία καλύτερη Ευρώπη

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για την ίδια τη Βρετανία, όσο και για την Ευρώπη εκτιμά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και βουλευτής Β' Αθήνας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Η Ευρώπη σίγουρα επηρεάζεται αρνητικά. Δεν είναι ένα μικρό κράτος το οποίο αποχωρεί, αποχωρεί ένα πολύ ισχυρό κράτος, το οποίο έχει παγκόσμια παρουσία και πολύ ισχυρή διπλωματία» αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα θα ζημιωθεί και η Βρετανία. «Το κλείσιμο στον εαυτό της, σε μία εποχή παγκοσμιοποίησης, νομίζω θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις προοπτικές της ίδιας της Βρετανίας».

    Όσον αφορά τις επιπτώσεις που μπορεί α υπάρξουν για την Ελλάδα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι αν επικρατήσουν σκέψεις για μια συμμαχία των προθύμων και ικανών να προχωρήσουν μπροστά, που είναι υπαρκτές- «η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ένα οικονομικά αδύναμο και προβληματικό κράτος, το οποίο πρέπει να τεθεί στο περιθώριο», τονίζοντας ότι «αυτό πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο», «η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρώπη, στον πυρήνα της Ευρώπης, και για να γίνει αυτό πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά με την οικονομική ανασύνταξη της χώρας».

    Σημειώνει ακόμη ότι για το αποτέλεσμα αυτό ευθύνεται η ίδια η Βρετανία, καθώς «δεν ήταν ενεργός παίκτης στην ΕΕ στο βαθμό που θα μπορούσε να ήταν».

    Επισημαίνει, ακόμη πως εάν η πολιτική ζωή παραδοθεί στον λαϊκισμό θα έχουμε οπισθοδρόμηση με δυσμενείς συνέπειες. «Ο λαϊκισμός δεν είναι λύση, ούτε για την Ευρώπη ούτε για κανένα προηγμένο κράτος, ενώ κάνει λόγο για «έλλειμμα ηγεσίας σε ευρωπαϊκό τουλάχιστον επίπεδο και αυτό το έχουμε πληρώσει».

    Τέλος, τονίζει ότι «η Ευρώπη έχει χίλια δύο ελαττώματα, η Γερμανία φυσικά έχει κάνει και εκείνη αρκετά λάθη», αλλά «το ζητούμενο δεν είναι να κατεδαφίσουμε την Ευρώπη αλλά να αφήσουμε μία καλύτερη Ευρώπη».

    [02] Ν. Βούτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Όσο η Ευρώπη δεν λαμβάνει μεγάλες αποφάσεις θα υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα

    Όσο δεν λαμβάνονται μεγάλες αποφάσεις για αλλαγές στην αρχιτεκτονική και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιλαμβάνεστε ότι ο καρπός αυτής της αβελτηρίας και της εμμονής στις συγκεκριμένες αυστηρές πολιτικές θα φέρνει τέτοια αποτελέσματα όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και αλλού. Και με αυτή την έννοια καταθέτω την ανησυχία διότι απεδείχθη ότι η αριστερή κριτική και η αντίσταση στις ασκούμενες πολιτικές είναι πολύ πιο φιλοευρωπαϊκή από δεξιές και ακροδεξιές καταστάσεις που οδηγούν σε οριακές καταστάσεις διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

    Ο κ. Βούτσης συμφώνησε πως πρέπει να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο στην κατεύθυνση του να υπάρξει μια Ευρωπαϊκή Ένωση ριζικά και ριζοσπαστικά μετασχηματισμένη ως προς την αρχιτεκτονική της ΟΝΕ, ως προς την πολιτική ενοποίηση, ως προς τη στρατηγική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, του προσφυγικού κ.λπ. πράγματα που «μπαίνουνε στην άκρη, μπαίνουνε κάτω από το τραπέζι, ενώ η κρίση σοβούσε όλα τα τελευταία χρόνια και τώρα ήρθε στην επιφάνεια με ένα δραματικό τρόπο».

    Ο κ. Βούτσης εκτιμά ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και θετικές συνέπειες από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, π.χ., όπως ανέφερε, «για το ζήτημα του χρέους μπορεί να επανέλθει η πρόταση να υπάρξει μια ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη και επίλυση των θεμάτων των οικονομικών. Αντίστοιχα για το προσφυγικό, αντίστοιχα για τις διατλαντικές συμφωνίες, την TTIP και τις άλλες που συζητιούνται τώρα εν κρυπτώ και παραβύστω, δηλαδή μπορούν να επιταχυνθούν κάποιες εξελίξεις στις οποίες η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, να είναι παρούσα».

    Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως ελπίζει πως μέσα από τις συζητήσεις με τους αρχηγούς θα διαμορφωθεί μια ευρύτατη συναίνεση. «Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα κατατεθεί πρόταση την οποία θα συζητήσουμε στην Κεντρική Επιτροπή. Προσωπική μου γνώμη είναι για απλή, απλούστατη αναλογική, με το κατώτατο όριο», κατέληξε.

    [03] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Στ. Θεοδωράκη

    Το ζήτημα των εξελίξεων από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος κυριάρχησε στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

    Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι ένα σοκ και τόνισε πως πρέπει να είναι κρίσιμη η αντίδραση τις μέρες αυτές γιατί πρόκειται για ένα ορόσημο: «Ή θα κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά να διορθώσουμε τα λάθη, για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών ή θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ», τόνισε προσθέτοντας ότι «θα είναι πολύ αρνητικό για όλους μας».

    «Είναι νομίζω η τελευταία ευκαιρία να δούμε όλοι τις ευθύνες μας, γιατί οι ευθύνες δεν είναι ενός κέντρου. Έχουν πολλοί ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, από τη μια ο λαϊκισμός από την άλλη ένα σκληρό γραφειοκρατικό κέντρο», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Τόνισε ότι «πρέπει όλα αυτά και όλοι να αναθεωρήσουμε μερικά πράγματα, γιατί μάλλον δεν θα έχουμε πολλές άλλες ευκαιρίες», διότι, όπως συνέχισε, «το Brexit δυστυχώς δεν έπεσε από τον ουρανό».

    Φοβόντουσαν το Grexit, αλλά έτυχε Brexit, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, και τόνισε ότι είναι κρίσιμες στιγμές και ότι χρειάζεται αναστοχασμός.

    [04] Η επόμενη μέρα στην ελληνική οικονομία μετά το Brexit

    Αναταράξεις σε εξαγωγές, επιχειρήσεις και τουρισμό στην ελληνική αγορά προκαλεί η επικράτηση του brexit στο χθεσινό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία.

    Η χρηματιστηριακή αγορά κινείται πτωτικά από το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, στη δίνη του παγκόσμιου κραχ, υποχωρώντας προς τα επίπεδα των 530 μονάδων, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τα μεγαλύτερα πυρά των πωλητών.

    «Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βαρύ πλήγμα στην ευρωπαϊκή ενότητα και την ευρωπαϊκή οικονομία», σχολιάζει στην Handelsblatt ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας. «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, λόγω του μικρού μεγέθους και της διάρθρωσης των οικονομικών μας σχέσεων, οι επιπτώσεις του Brexit εκτιμώ ότι θα είναι περιορισμένες», τονίζει ενώ προσθέτει: «γι' αυτό, θεωρώ πως δεν δικαιολογούνται ακραίες και σπασμωδικές αντιδράσεις στην ελληνική αγορά».

    H Eυρωπαική Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου επισημαίνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις χρηματαγορές και είναι έτοιμη να προσφέρει πρόσθετη ρευστότητα, αν χρειαστεί σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα, αν παραστεί αναγκαίο.

    Στο μεταξύ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να αναχωρήσει για τη Βασιλεία της Ελβετίας προκειμένου να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη σύνοδο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Στο περιθώριο της συνόδου οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης αναμένεται να επανεξετάσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί για την ευρωζώνη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    Όσον αφορά στον αντίκτυπό του Brexitστην Ελλάδα, η ΤτΕ εκτιμά ότι θα είναι μικρός και οι συνέπειες περιορισμένες.

    Από την πλευρά του, το ΔΝΤ καλεί τη Μ. Βρετανία να διασφαλίσει την ομαλή έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, με δήλωση που εξέδωσε πριν από λίγο αναφέρει ότι το «ΔΝΤ καλεί τις αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη να εργαστούν από κοινού για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση σε μια νέα οικονομική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ».

    Παράλληλα το ΔΝΤ ζητά να αποσαφηνιστούν οι διαδικασίες και οι γενικοί στόχοι της διαδικασίας αυτής.

    Το ΔΝΤ με την παρέμβασή του στηρίζει σθεναρά τις δεσμεύσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να περιορίσουν υπερβολική χρηματοοικονομική αστάθεια.

    Πλήγμα στις εξαγωγές

    Αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους εξωστρεφείς τομείς της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος, διαβλέπει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη, με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Όπως αναφέρει η κ. Σακελλαρίδη, η Μεγάλη Βρετανία είναι ο έβδομος μεγαλύτερος πελάτης για τα ελληνικά προϊόντα και η υποτίμηση της λίρας έναντι του ευρώ καθιστά τις εξαγωγές μας ακριβότερες. Για τον ίδιο λόγο, η Ελλάδα θα καταστεί ακριβότερη για τους Βρετανούς τουρίστες. Επίσης, όσοι Έλληνες ζουν και δουλεύουν στη Μεγάλη Βρετανία και στέλνουν χρήματα στην Ελλάδα, θα δουν την αξία των εμβασμάτων τους να μειώνεται. Αντίστροφα, γίνονται πιο φθηνά τα δίδακτρα για σπουδές σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ μειώνεται και το κόστος των εισαγωγών βρετανικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, κάτι που μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο.

    Επίσης, η πρόεδρος του ΠΣΕ θέτει το ζήτημα της αστάθειας και αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, πρόβλημα το οποίο πολλαπλασιάζεται μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

    Αχαρτογράφητα νερά με απαισιόδοξες προβλέψεις

    «Το brexit ήταν αναπάντεχο καθώς την τελευταία εβδομάδα είχε φανεί ότι το κλίμα είχε αντιστραφεί. Είναι συγκεκριμένο γεγονός και μπαίνουμε πλέον σε αχαρτογράφητα πολιτικά και οικονομικά νερά» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Καραγεωργίου, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ) και συνεχίζει: «Πολιτικά διότι ο ευρωσκεπτικισμός θριάμβευσε και το όραμα της ενωμένης Ευρώπη δεν υπάρχει πια. οι πολιτικές δυνάμεις που απελευθερώθηκαν με το brexit θα ακολουθήσουν μια σκυταλοδρομία ευρωσκεπτικισμού και θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες ενώ απομακρύνεται το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Οικονομικά θα πληγούν οι ασθενέστεροι».

    Οι συνέπειες του brexit στον τουρισμό

    Στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εντοπίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος τις πιθανές συνέπειες του Brexit για τον ελληνικό τουρισμό.

    Ο κ. Ρέτσος εκτίμησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι, αν συνεχιστεί η υποτίμηση της αγγλικής λίρας, είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να επηρεαστεί το μέτωπο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, καθώς θα έχει αποδυναμωθεί η αγοραστική δύναμη των Βρετανών πολιτών. Μακροπρόθεσμη εκτίμηση των συνεπειών, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει ακόμα όπως εξήγησε ο κ. Ρέτσος.

    [05] Βουτιά στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit

    Στη δίνη του παγκοσμίου «κραχ» που προκαλεί η επικράτηση του Brexit κινείται και η χρηματιστηριακή αγορά, υποχωρώντας προς τα επίπεδα των 530 μονάδων, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τα ισχυρότερα πυρά των πωλητών.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 16:10, διαμορφώνεται στις 531,86 μονάδες σημειώνοντας πτώση 13,90%.

    Το χρηματιστήριο του Λονδίνου άνοιξε με απώλειες άνω του 7%, με τις βασικές τραπεζικές μετοχές να κατακρημνίζονται κατά 30%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ξεκίνησε με πτώση κατά 9,94%, ενώ το χρηματιστήριο του Παρισιού υποχώρησε σχεδόν κατά 8% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

    Στη δίνη του παγκοσμίου κραχ που προκαλεί η επικράτηση του Brexit, κινείται και το Χρηματιστήριο Αθηνών, υποχωρώντας προς τα επίπεδα των 530 μονάδων, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τα μεγαλύτερα πυρά των πωλητών.

    [06] Με πτώση άνοιξε η Γουόλ Στριτ

    Με σημαντική πτώση άνοιξε η Γουόλ Στριτ, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται σε σύγχυση μετά τον πανικό που προκλήθηκε σχεδόν σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου εξαιτίας της απόφασης των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το άνοιγμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,16% ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έχανε 3,78%.

    Την Πέμπτη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με άνοδο (+1,29% για τον Dow Jones, +1,59% για τον Nasdaq), καθώς οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής έδιναν προβάδισμα στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

    [07] Κρ. Λαγκάρντ: ΕΕ και Βρετανία να εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση σε μια νέα μεταξύ τους οικονομική σχέση

    Το ΔΝΤ καλεί τη Μ. Βρετανία να διασφαλίσει την ομαλή έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, με δήλωση που εξέδωσε πριν από λίγο αναφέρει ότι το «ΔΝΤ καλεί τις αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη να εργαστούν από κοινού για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση σε μια νέα οικονομική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ».

    Παράλληλα το ΔΝΤ ζητά να αποσαφηνιστούν οι διαδικασίες και οι γενικοί στόχοι της διαδικασίας αυτής.

    Το ΔΝΤ με την παρέμβασή του στηρίζει σθεναρά τις δεσμεύσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να περιορίσουν υπερβολική χρηματοοικονομική αστάθεια.

    [08] Γ. Τοπαλίδης στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ SPORT: Εδώ είναι κλίκα το ποδόσφαιρο..

    «Αυτό είναι το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι μία κλίκα. δεν βλέπετε τι γίνεται; Για την ΕΠΟ μαλώνουνε, οι ίδιοι και οι ίδιοι, τα ίδια και τα ίδια. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι εγκλωβισμένο σ΄ένα σύστημα και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί ν΄αναπτυχθεί», δηλώνει ο Γιάννης Τοπαλίδης στο Praktoreio Sport και δεν μασάει τα λόγια του...

    Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γ. Τοπαλίδη στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ SPORT

    [09] Το Brexit επισκιάζει τα πάντα στην τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας στην Ισπανία

    Τη βαριά σκιά του έριξε σήμερα στην τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας των εκλογών της 26ης Ιουνίου στην Ισπανία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, που ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Καθένα από τα μεγάλα κόμματα, που για δικούς του λόγους επιθυμούσε την παραμονή της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ερμηνεύει την ψήφο ως αρνητική εξέλιξη, τόσο για την ήπειρό μας, όσο και για τη χώρα της Ιβηρικής. Άλλωστε δεν είναι λίγοι που έκαναν κι έναν παραλληλισμό της συμβολικής σημασίας του βρετανικού δημοψηφίσματος με μία αντίστοιχη απόσχιση της Καταλωνίας από την Ισπανία μέσω μίας ανάλογης έκφρασης της βούλησης του λαού της.

    Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, αμέσως μετά τη δημοσίευση των τελικών αποτελεσμάτων και την ανακοίνωση του Βρετανού ομολόγου του Ντέιβιντ Κάμερον ότι προτίθεται να παραιτηθεί, δήλωσε σήμερα πως «με μεγάλη θλίψη λάβαμε υπ'όψη» την ετυμηγορία.

    Ο ίδιος έσπευσε να καθησυχάσει τους πολίτες , αλλά και τους επιχειρηματικούς κύκλους της Ισπανίας, τονίζοντας πως πλέον η οικονομία είναι στιβαρή και με καλυμμένες τις βασικές χρηματοοικονομικές της ανάγκες, ώστε να αντιμετωπίσεις τις πιθανές εμπορικές και οικονομικές συνέπειες ενός Brexit. Ο Ραχόι, μετά τις εκλογές, πρόκειται να συσκεφθεί με τους άλλους πολιτικούς ηγέτες ενόψει της συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης, την ερχόμενη εβδομάδα.

    Επίσης, ο Ραχόι ξεκαθάρισε σε όλους όσοι έχουν δούναι και λαβείν, όποιου τύπου, με τη Βρετανία και το γειτονικό Γιβραλτάρ, πως δεν πρόκειται να επηρεασθούν στο παραμικρό στις συναλλαγές τους έως ότου η Βρετανία οδηγηθεί οριστικά εκτός ευρωπαϊκού νυμφώνος.

    Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, απευθυνόμενος εμμέσως στους αυτονομιστές της Καταλωνίας, δήλωσε πως το αποτέλεσμα υπέρ της εξόδου θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για εκείνους που ανεύθυνα διατείνονται ότι «τα προβλήματα των πολιτών δύνανται να λυθούν με δημοψηφίσματα» αυτόματα. Για τον Σάντσεθ οι παράγοντες που διαμόρφωσαν το Brexit θα πρέπει να εντοπισθούν στην «σύγκλιση ανάμεσα στον άκρατο λαϊκισμό και σε μία ανεύθυνη δεξιά», με κύριο υπεύθυνο τον ίδιον τον Κάμερον που θέλησε να μεταθέσει ένα εσωκομματικό του πρόβλημα σε όλην την ΕΕ, με κίνδυνο να την συμπαρασύρει.

    Ο Πέδρο Ιγκλέσιας των Podemos ζήτησε από τον πολιτικό κόσμο της Ισπανίας να σταθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και των ένθεν και ένθεν διακυβευμάτων και κάλεσε κάποιους να μη σφετερίζονται τον φόβο και την ανησυχία κάποιων για τις συνέπειες ενός Brexit στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα για «να κερδίσουν μία χούφτα ψήφους».

    Ο Ιγκλέσιας, που χαρακτήρισε «κακή ειδηση» το αποτέλεσμα για τους Ευρωπαίους, υπενθύμισε πως οι Podemos ήταν το μόνο κόμμα που πραγματοποίησε αγώνα υπέρ της παραμονής μέσα στην ίδια τη Βρετανία.

    Μιλώντας τηλεφωνικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον απεσταλμένο του στη Μαδρίτη, ο υπεύθυνος της Εξωτερικής Πολιτικής των Podemos Πάβλο Μπουστίνδουι, ο οποίος βρέθηκε στη Βρετανία για να συμμετάσχει ενεργά στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής, δήλωσε: «εμείς θέλαμε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, για να δώσει εκ των έσω τη μάχη για την αλλαγή της Ευρώπης. Διότι η σημερινή Ευρώπη των μνημονίων και της λιτότητας πρέπει να αλλάξει από τον αγώνα που θα δώσουν οι λαοί της μέσα στους κόλπους της κι όχι έξω από αυτήν. Εμείς θέλουμε τώρα να παραιτηθεί ο Κάμερον και στις εκλογές να προκύψει κυβέρνηση υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν (των Εργατικών) που θα δώσει τη μάχη για την παραμονή και την αλλαγή στην Ευρώπη».

    [10] Ο Φάρατζ αναγνωρίζει ότι δεν είναι σε θέση να τηρήσει μία από τις κύριες υποσχέσεις της καμπάνιας του Brexit

    Ο επικεφαλής του Ukip αναγκάσθηκε να παραδεχθεί μπροστά στους δημοσιογράφους σε απευθείας μετάδοση από την βρετανική τηλεόραση ότι μία από τις υποσχέσεις της καμπάνιας του «Out» ήταν ψέμα.

    Ο Νάιτζελ Φάρατζ είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κατευθύνει προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας τα 350 εκατομμύρια στερλίνες που κατά την εκτίμησή του το Λονδίνο έστελνε κάθε εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σήμερα το πρωί, δύο δημοσιογράφοι του δικτύου ITV τον ρώτησαν εάν η δέσμευση αυτή ισχύει.

    -Αυτά τα 350 εκατομμύρια μπορείτε να εγγυηθείτε ότι θα πάνε στο ΕΣΥ;

    -Οχι, δεν μπορώ. Δεν θα δώσω ποτέ τέτοια υπόσχεση. Πρόκειται για ένα λάθος που διέπραξε το στρατόπεδο του «Out» και...

    -Μισό λεπτό, ήταν ένα από τα επιχειρήματά σας.

    -Οχι αυτό...

    -Ηταν το κύριο επιχείρημα για το «Out»! Οτι αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στο ΕΣΥ!

    -Ηταν λάθος.

    -Λέτε, αφού 17 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν υπέρ του «Out» , ότι ήταν λάθος;

    [11] Κυβέρνηση: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση του 2008

    «Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση του 2008. Η πολιτική αυτή είναι που τρέφει τον απομονωτισμό και τον εθνικισμό», είναι η εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το δημοψήφισμα που ανέδειξε το Brexit. Πλέον φαίνεται, μετά τις εξελίξεις του δημοψηφίσματος, να δημιουργούνται δύο αντίθετοι δρόμοι για να επιλέξουν οι χώρες- μέλη, εκτιμά η κυβέρνηση. Οι δρόμοι αυτοί θα είναι είτε η κλιμάκωση και επιτάχυνση αυτής της πολιτικής που οδήγησε στο Brexit, είτε θα αλλάξει η ατζέντα προκειμένου οι λαοί της Ευρώπης να πειστούν ότι έχουν λόγους και είναι προστατευμένοι μέσα στην ΕΕ.

    Η κυβέρνηση εκτιμά, επίσης, ότι η Ελλάδα, στο πολιτικό πεδίο μπορεί να έχει ρόλο, καθώς ζητούμενο είναι η συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας που θα διεκδικήσει αλλαγή ατζέντας στην Ευρώπη. Στο κλίμα αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο με ενδιαφέρον αναμένει τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα. Δεν αποκλείεται δε, ενόψει της Συνόδου, να υπάρξουν κάποιες προπαρασκευαστικές ενέργειες για επαφές και συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Στο οικονομικό πεδίο, η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις, με βασική μέριμνα, το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία να μην διακυβεύσει την πορεία σταθεροποίησης στην οποία εισέρχεται η ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, πολλώ δε μάλλον που έχουν δρομολογηθεί επενδυτικά σχέδια και πολιτικές για τη στροφή στην ανάπτυξη.

    [12] Ν. Ξυδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το Brexit μήνυμα αφύπνισης και αλλαγής για την Ευρώπη

    Μήνυμα αφύπνισης και αλλαγής χαρακτηρίζει την ψήφο για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε πως είναι η ώρα των προοδευτικών δυνάμεων να κάνουν πειστικό και ηγεμονικό το δικό τους όραμα για την Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

    Ο κ. Ξυδάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, με πολύ βαθιές ρίζες, ιστορικές, πολιτισμικές και πολιτικές, έχουν τη δύναμη να αντλήσουν διδάγματα, να προσαρμοστούν και να χαράξουν νέα πορεία για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε πως το Brexit φέρνει αβεβαιότητα, αλλά δεν φέρνει το τέλος της ΕΕ, αντίθετα σηματοδοτεί δυνητικά μια νέα αρχή.

    Υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να γίνει πάλι ελκυστική για τους πολίτες, να δείξει ότι σέβεται τη βούλησή τους και τις πραγματικές τους ανάγκες και εισακούει την απογοήτευση των πολιτών για τη δυσχέρεια να απαντηθούν αποτελεσματικά οι κρίσεις. «Η ΕΕ οφείλει να θυμηθεί γιατί γεννήθηκε μετά τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου: για ειρήνη, σταθερότητα, ευημερία, δημοκρατία» προσέθεσε.

    Πριν από λίγο, ο κ. Ξυδάκης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο Λουξεμβούργο στον απόηχο του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος και ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής στις 28 Ιουνίου, συνέστησε ψυχραιμία, δήλωσε πως «η διαδικασία θα είναι μακρόχρονη και εκτίμησε ότι όλα τα κράτη-μέλη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα είναι πολύ προσαρμοστικοί και ευέλικτοι, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και να βρουν το σχήμα των όσων ακολουθήσουν. Προσέθεσε πως η ΕΕ εξακολουθεί να είναι η πιο εύπορη και δημοκρατική ζώνη στον πλανήτη και έτσι θα παραμείνει.

    Σε ανάλογο μήκος κύματος, με δύο αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κ. Ξυδάκης τόνισε την ανάγκη «να ακούσουμε προσεκτικά και να ερμηνεύσουμε το Brexit με επαγρύπνηση και τόλμη για την επόμενη ημέρα της ΕΕ», σημειώνοντας πως οι θεσμοί δεν γκρεμίζονται παρά προσαρμόζονται και προχωρούν.

    [13] Μ. Σάλλας: Στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις του Brexit θα είναι περιορισμένες

    «Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βαρύ πλήγμα στην ευρωπαϊκή ενότητα και την ευρωπαϊκή οικονομία», σχολιάζει στην Handelsblatt ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

    «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, λόγω του μικρού μεγέθους και της διάρθρωσης των οικονομικών μας σχέσεων, οι επιπτώσεις του Brexit εκτιμώ ότι θα είναι περιορισμένες», τονίζει.

    «Γι' αυτό, θεωρώ πως δεν δικαιολογούνται ακραίες και σπασμωδικές αντιδράσεις στην ελληνική αγορά», προσθέτει ο πρόεδρος της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

    [14] ΤτΕ: Μικρός ο αντίκτυπος του Brexit στην Ελλάδα

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να αναχωρήσει για τη Βασιλεία της Ελβετίας προκειμένου να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη σύνοδο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

    Στο περιθώριο της συνόδου οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης αναμένεται να επανεξετάσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί για την ευρωζώνη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    Όσον αφορά για τον αντίκτυπό του στην Ελλάδα η ΤτΕ εκτιμά ότι θα είναι περιορισμένες οι συνέπειες.

    H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις χρηματαγορές μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία και είναι έτοιμη να προσφέρει πρόσθετη ρευστότητα, αν χρειαστεί σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα, αν παραστεί αναγκαίο.

    Αυτό αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο μετά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

    Η ΕΚΤ βρίσκεται σε επαφή με άλλες κεντρικές τράπεζες. Η ίδια είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις εμπορικές τράπεζες τις οποίες επιβλέπει, έχοντας ήδη εκπονήσει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την περίσταση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το τραπεζικό σύστημα στην θα παραμέινει ισχυρό τόσο κεφαλαιακά όσο και από άποψη ρευστότητας.

    [15] Αγγ. Μέρκελ: Η ειρήνη που απολαμβάνει η Ευρώπη δεν είναι αυτονόητη

    «Να θυμόμαστε ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν αρχικά μια ιδέα ειρήνης», ζήτησε η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση των Βρετανών, μίλησε για «σημείο καμπής» στην Ευρώπη, αλλά τόνισε ότι οι μελλοντικές συνέπειες της σημερινής εξέλιξης θα εξαρτηθούν από τους χειρισμούς των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

    Οι πρώτες επαφές της Μέρκελ περιλαμβάνουν τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, οι οποίοι θα μεταβούν τη Δευτέρα στην Καγκελαρία, ενώ την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας του γερμανικού Κοινοβουλίου, όπου η Καγκελάριος θα αναλύσει τη θέση με την οποία θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τετάρτης.

    «Δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να υπεκφύγουμε. Η σημερινή μέρα αποτελεί καμπή για την Ευρώπη, για την ευρωπαϊκή διαδικασία ενοποίησης», δήλωσε η Μέρκελ και τόνισε ότι «το τι θα σημάνουν οι συνέπειες αυτής της υποβάθμισης τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες και χρόνια, εξαρτάται από το εάν εμείς, τα άλλα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είμαστε τώρα πρόθυμοι και ικανοί να μην βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα από το δημοψήφισμα, αλλά να λάβουμε από κοινού τις σωστές αποφάσεις έπειτα από διαβουλεύσεις, με ηρεμία και σύνεση».

    Η καγκελάριος αναγνώρισε ότι συχνά οι άνθρωποι εκφράζουν θεμελιώδεις ανησυχίες σχετικά με την ευρωπαϊκή ενοποίηση και τόνισε ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές σε αυτούς τους ανθρώπους πώς η Ευρώπη βελτιώνει συγκεκριμένα τη ζωή τους» και ότι η Ευρώπη αποτελεί εγγύηση ειρήνης, ευημερίας και δημοκρατίας. Οι προκλήσεις του σημερινού κόσμου είναι πολύ μεγάλες για να μπορούν να τις αντιμετωπίσουν μεμονωμένα κράτη, πρόσθεσε, για να επαναλάβει την πάγια θέση της ότι μόνο από κοινού μπορεί η Ευρώπη να διαφυλάξει τα συμφέροντά της στον σημερινό παγκόσμιο ανταγωνισμό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 June 2016 - 14:32:26 UTC