Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. Μεϊμαράκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Επιβάλλεται να συνεννοηθούν όλες οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις
  • [02] Συνάντηση Τσίπρα-Λεβέντη στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [03] Βουτιά στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit
  • [04] Ντάισελμπλουμ: Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό
  • [05] Προπληρωμένες κάρτες σε πρόσφυγες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
  • [06] Μήνυμα ενότητας της ΕΕ στέλνει το κουαρτέτο των Tουσκ, Γιούνκερ, Σουλτς και Ρούτε
  • [07] Αγγ. Μέρκελ: Η ειρήνη που απολαμβάνει η Ευρώπη δεν είναι αυτονόητη
  • [08] Ο πρωθυπουργός Κάμερον ανακοίνωσε την προσεχή παραίτησή του
  • [09] Μ. Ρέντσι: Πρέπει να υπερισχύσουν όσα μας ενώνουν, είναι η στιγμή της ήρεμης δύναμης
  • [10] Σ. Βούλτεψη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τσίπρας και Καμμένος τρίβουν τα χέρια τους για το Brexit
  • [11] Αλ. Τσίπρας: Βαθιές δημοκρατικές τομές στην Ευρώπη
  • [12] Έκτακτη σύνοδος της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις 28/6 για το Brexit
  • [13] Η EE καλεί τη Βρετανία να αρχίσει τη διαδικασία εξόδου το «συντομότερο δυνατόν»

  • [01] Β. Μεϊμαράκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Επιβάλλεται να συνεννοηθούν όλες οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις

    Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος έκανε την εξής δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    «Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος επιβάλλει να συνεννοηθούν όλες οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις για το μέλλον της Ευρώπης και των πολιτών της».

    Νωρίτερα, ο κ. Μεϊμαράκης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter είχε κάνει την εξής ανάρτηση:

    «Η ψήφος των Βρετανών πολιτών στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα. Να επιστρέψει η ΕΕ σε πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο».

    [02] Συνάντηση Τσίπρα-Λεβέντη στο Μέγαρο Μαξίμου

    Στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία αναφέρθηκαν στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, πριν από την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

    Την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αποτέλεσμα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι εκείνο που χρειάζεται αυτήν την ώρα είναι αποφάσεις για μία καλύτερη Ευρώπη.

    Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε τη συνομιλία σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις ήταν ενδιαφέρουσες. «Πιστεύω ότι δεν έπερεπε να γίνει αυτό το δημοψήφισμα», ανέφερε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε ότι ο λαός απαντά για την ανεργία, για τους φόρους και τιμωρεί και τη χώρα του και την Ευρώπη.

    «Φαίνεται ότι υπάρχει κάτι πιο βαθύ», σχολίασε ο πρωθυπουργός. «Εγώ πιστεύω ότι εκείνο που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε την Ευρώπη μεγαλύτερη και σοβαρότερη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων. «Και καλύτερη» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, «και όχι τάσεις δραπέτευσης και αποχώρησης», συνέχισε ο Λεβέντης.

    «Είναι ένα σοκ αυτό για την Ευρώπη, ας ελπίσουμε ότι θα το διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», απάντησε ο πρωθυπουργός.

    Η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [03] Βουτιά στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit

    Βουτιά καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την έναρξη των συναλλαγών σήμερα, μετά την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Βρετανίας.

    Το χρηματιστήριο του Λονδίνου άνοιξε με απώλειες άνω του 7%, με τις βασικές τραπεζικές μετοχές να κατακρημνίζονται κατά 30%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ξεκίνησε με πτώση κατά 9,94%, ενώ το χρηματιστήριο του Παρισιού υποχώρησε σχεδόν κατά 8% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

    [04] Ντάισελμπλουμ: Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό

    Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να διασφαλιστεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με "ελεγχόμενο τρόπο". Η ατζέντα του Eurogroup δεν θα αλλάξει, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, θα εργαστούμε για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας.

    [05] Προπληρωμένες κάρτες σε πρόσφυγες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

    Τη χορήγηση προπληρωμένης κάρτας σε πρόσφυγες, εξετάζει ο «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός» μέσω του πιλοτικού προγράμματος cash transfer programme, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση του σχεδιασμού του κι αναμένεται να υλοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής του προγράμματος «Έκτακτης Ανάγκης» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αγγελική Φανάκη: «το πρόγραμμα είναι υπό διαμόρφωση, δηλαδή προσπαθούμε να εστιάσουμε ακριβώς στον αριθμό των επωφελούμενων, το σημείο όπου θα γίνει και φυσικά να γίνει σωστά η όλη διαδικασία ανάθεσης για να μην υπάρξει κανένα νομικό κώλυμα. Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε όλες τις διοικητικές, νομικές, επιχειρησιακές παραμέτρους επειδή έχουμε να κάνουμε με χρήματα κι όχι με τρόφιμα, ρούχα ή οτιδήποτε μπορείς να προσφέρεις, ώστε να μην βρούμε οποιοδήποτε κώλυμα».

    Το χρηματικό ποσό που μελετάται να καταβάλλεται σε μηνιαία βάση επί δέκα μήνες, είναι 250 ευρώ σε κάθε οικογένεια προσφύγων και 90 ευρώ σε μεμονωμένα άτομα. Η αρχική σκέψη, όπως υπογραμμίζει η κ. Φανάκη, είναι να ξεκινήσει το πρόγραμμα από το κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα Χαλκίδας κι έπειτα εφόσον διαπιστωθεί ότι προχωράει σωστά, υπάρχουν σχέδια και για επέκτασή του και σε άλλες περιοχές, όπως στο κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά αλλά και στη βόρεια Ελλάδα.

    [06] Μήνυμα ενότητας της ΕΕ στέλνει το κουαρτέτο των Tουσκ, Γιούνκερ, Σουλτς και Ρούτε

    Μήνυμα ενότητας της ΕΕ μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος στέλνει με κοινή δήλωσή του το κουαρτέτο των προέδρων της ΕΕ, Ντοναλντ Τουσκ, της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, λίγο μετά τη συνάντησή τους στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

    «Με μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία ο Βρετανικός λαός εξέφρασε την επιθυμία του να αποχωρήσει από την ΕΕ. Λυπούμαστε γι αυτή την απόφαση, αλλά τη σεβόμαστε», αναφέρει η δήλωση του κουαρτέτου, την οποία διάβασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης Τύπου.

    Συνεχίζοντας η δήλωση αναφέρει τα εξής:

    «Αυτή είναι μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο αλλά είμαστε ενωμένοι, θα παραμείνουμε ισχυροί και θα υπερασπιστούμε τις αρχές της ΕΕ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της. Η ένωση με τα 27 κράτη μέλη θα συνεχίσει, είναι το πλαίσιο του κοινού πολιτικού μας μέλλοντος. Είμαστε δεμένοι από την ιστορία, τη γεωγραφία και τα κοινά συμφέροντα και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας επ? αυτής της βάσης. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για την οικονομική μεγέθυνση, τη βελτίωση της ευημερίας και τη διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους πολίτες μας.

    Περιμένουμε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να καταστήσει αποτελεσματική την απόφαση του βρετανικού λαού, όσο οδυνηρή και να είναι αυτή η διαδικασία. Κάθε καθυστέρηση θα παρατείνει, χωρίς λόγο, την αβεβαιότητα. Το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ένωσης, αναφέρεται στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, αν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις ομαλά με το Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις αποχώρησής του από την ΕΕ. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της ΕΕ με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα. Το δίκαιο της Ένωσης συνεχίζει να ισχύει πλήρως και για το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι που αυτό, να μην είναι πλέον μέλος της ΕΕ.

    Η ρύθμιση για το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ, η συμφωνία του Φεβρουαρίου, δεν θα εφαρμοστεί και παύει να ισχύει. Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. Ελπίζουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στενός εταίρος της ΕΕ στο μέλλον και αναμένουμε να διατυπώσει τις προτάσεις του προς αυτή την κατεύθυνση. Στην όποια συμφωνία καταλήξουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να εκφράζονται τα συμφέροντα και των δύο πλευρών και να υπάρχει ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.»

    Διαβάστε επίσης:

    Η EE καλεί τη Βρετανία να αρχίσει τη διαδικασία εξόδου το «συντομότερο δυνατόν»

    [07] Αγγ. Μέρκελ: Η ειρήνη που απολαμβάνει η Ευρώπη δεν είναι αυτονόητη

    «Να θυμόμαστε ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν αρχικά μια ιδέα ειρήνης», ζήτησε η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση των Βρετανών, μίλησε για «σημείο καμπής» στην Ευρώπη, αλλά τόνισε ότι οι μελλοντικές συνέπειες της σημερινής εξέλιξης θα εξαρτηθούν από τους χειρισμούς των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

    Οι πρώτες επαφές της Μέρκελ περιλαμβάνουν τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, οι οποίοι θα μεταβούν τη Δευτέρα στην Καγκελαρία, ενώ την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας του γερμανικού Κοινοβουλίου, όπου η Καγκελάριος θα αναλύσει τη θέση με την οποία θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τετάρτης.

    «Δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να υπεκφύγουμε. Η σημερινή μέρα αποτελεί καμπή για την Ευρώπη, για την ευρωπαϊκή διαδικασία ενοποίησης», δήλωσε η Μέρκελ και τόνισε ότι «το τι θα σημάνουν οι συνέπειες αυτής της υποβάθμισης τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες και χρόνια, εξαρτάται από το εάν εμείς, τα άλλα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είμαστε τώρα πρόθυμοι και ικανοί να μην βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα από το δημοψήφισμα, αλλά να λάβουμε από κοινού τις σωστές αποφάσεις έπειτα από διαβουλεύσεις, με ηρεμία και σύνεση».

    Η καγκελάριος αναγνώρισε ότι συχνά οι άνθρωποι εκφράζουν θεμελιώδεις ανησυχίες σχετικά με την ευρωπαϊκή ενοποίηση και τόνισε ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές σε αυτούς τους ανθρώπους πώς η Ευρώπη βελτιώνει συγκεκριμένα τη ζωή τους» και ότι η Ευρώπη αποτελεί εγγύηση ειρήνης, ευημερίας και δημοκρατίας. Οι προκλήσεις του σημερινού κόσμου είναι πολύ μεγάλες για να μπορούν να τις αντιμετωπίσουν μεμονωμένα κράτη, πρόσθεσε, για να επαναλάβει την πάγια θέση της ότι μόνο από κοινού μπορεί η Ευρώπη να διαφυλάξει τα συμφέροντά της στον σημερινό παγκόσμιο ανταγωνισμό.

    [08] Ο πρωθυπουργός Κάμερον ανακοίνωσε την προσεχή παραίτησή του

    Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα την προσεχή παραίτησή του από τα πρωθυπουργικά καθήκοντα για να αφήσει σε κάποιον άλλον το μέλημα της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την ΕΕ, μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

    "Οι Βρετανοί έλαβαν μια σαφή απόφαση και πιστεύω ότι η χώρα έχει ανάγκη έναν νέο ηγέτη για να πάρει αυτή την κατεύθυνση", δήλωσε ο Καμερον, ο οποίος είχε διαξαγάγει εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

    Ο Κάμερον διευκρίνισε πως θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το φθινόπωρο και την ανάδειξη ενός νέου ηγέτη από το Συντηρητικό Κόμμα του στη διάρκεια του συνεδρίου που θα πραγματοποιήσει στις αρχές Οκτωβρίου, στην ομιλία που εκφώνησε μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

    Μολονότι η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ προκάλεσε πανικό στις οικονομικές αγορές, με τη στερλίνα να κάνει βουτιά, όπως και τα χρηματιστήρια στην Ασία και την Ευρώπη, ο Κάμερον, ο οποίος είχε προβλέψει το χειρότερο πριν από το δημοψήφισμα σε περίπτωση εξόδου, επεδίωξε να φανεί καθησυχαστικός όσον αφορά την οικονομική υγεία της χώρας του.

    "Θα ήθελα να καθησυχάσω τις αγορές και τους επενδυτές ότι η βρετανική οικονομία είναι θεμελιωδώς σταθερή", δήλωσε.

    "Θα ήθελα επίσης να καθησυχάσω τους Βρετανούς που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες και τους ευρωπαίους πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν θα υπάρξει άμεση αλλαγή όσον αφορά την κατάστασή τους", πρόσθεσε.

    "Δεν θα υπάρξει άμεση αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύει ο πληθυσμός μας, με τον οποίο κυκλοφορούν τα αγαθά μας και με τον οποίο πωλούνται οι υπηρεσίες μας", δήλωσε ακόμη, υπογραμμίζοντας πως οι συζητήσεις θα αρχίσουν με την ΕΕ για τη διαπραγμάτευση της εξόδου και την εφαρμογή του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που πλαισιώνει τέτοιες διαπραγματεύσεις.

    Ο Κάμερον αποφάσισε συνεπώς να αφήσει τις συνομιλίες αυτές στον μελλοντικό διάδοχό του στην ηγεσία των Συντηρητικών.

    [09] Μ. Ρέντσι: Πρέπει να υπερισχύσουν όσα μας ενώνουν, είναι η στιγμή της ήρεμης δύναμης

    «Πρέπει να υπερισχύσουν όσα μας ενώνουν, είναι η στιγμή της διαύγειας, της ισορροπίας και της ήρεμης δύναμης », τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

    «Η Ιταλία θα παίξει τον ρόλο που της αρμόζει, εξασφαλίσαμε εβδομήντα χρόνια ειρήνης χάρη στην Ένωση, η οποία έβαλε τέλος σε δεκαετίες και αιώνες πολέμων», πρόσθεσε ο κεντροαριστερός επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

    «Η χώρα μας έχει το χρέος να προσφέρει την σταθερότητά της και στους υπόλοιπους εταίρους, αύριο θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Δευτέρα, στο Βερολίνο, θα συναντηθώ με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ», τόνισε ο Ματέο Ρέντσι. Παράλληλα, υπογράμμισε:

    «Η Ευρώπη είναι ένα σύνολο συναισθημάτων, ένας χώρος ασφάλειας και δύναμης. Η Ευρώπη είναι το δικό μας σπίτι, των παιδιών και των εγγόνων μας. Το καθιστούμε σαφές, όντας πεπεισμένοι ότι χρειάζεται μια ανακαίνιση, ένα φρεσκάρισμα, αλλά ότι παραμένει το σπίτι για το δικό μας αύριο. Ο κόσμος του μέλλοντος χρειάζεται την φαντασία, το θάρρος, τον πολιτισμό, τις αξίες, την ελευθερία, την δημοκρατία και την καινοτομία της Ευρώπης. Χρειάζεται, με μια μόνον λέξη, την Ευρώπη του ουμανισμού».

    [10] Σ. Βούλτεψη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τσίπρας και Καμμένος τρίβουν τα χέρια τους για το Brexit

    «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία αποτελεί την οδυνηρή συνέπεια του λαϊκισμού και του πολιτικού τυχοδιωκτισμού», τονίζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη.

    Η βουλευτής της ΝΔ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η Ευρώπη κινδυνεύει με συρρίκνωση, προσθέτοντας ότι στον κόσμο μας γίνονται ιστορικά λάθη που θα έχουν σοβαρές συνέπειες.

    «Πιστεύω ότι κατά βάθος οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος αυτή τη στιγμή τρίβουν τα χέρια τους. Αυτοί ξεκίνησαν τον χορό του λαϊκισμού στην Ευρώπη, αποτέλεσαν το υπομόχλιο, το πρώτο υπομόχλιο», αναφέρει η κ. Βούλτεψη και προσθέτει: «Να ξέρουν όμως αυτοί που χαίρονται πως υπάρχουν και χειρότερα από μία οικονομική κρίση».

    Ερωτηθείσα για τον αντίκτυπο του BREXIT στην Ελλάδα, είπε πως φυσικά και θα έχει αντίκτυπο, καθώς η Ελλάδα είναι μια αδύναμη χώρα, η οποία στηρίζεται στον τουρισμό της, και σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία παρατηρείται πτώση των τουριστικών ροών.

    Όσον αφορά για το ενδεχόμενο αναβίωσης εθνικιστικών τάσεων στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, απάντησε θετικά λέγοντας ότι εθνικιστικές τάσεις υπάρχουν στην Ευρώπη, καθώς ορισμένοι σε διάφορες χώρες εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση προσπαθούν να πείσουν ότι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα φέρει και χρήματα.

    «Η αλήθεια βέβαια είναι εντελώς διαφορετική. Ο λαϊκιστής το μόνο που κάνει είναι να ισοπεδώνει τον λαό του στη φτώχεια, ο λαϊκιστής δεν έχει χρήματα, δεν έχει κάτι παραπάνω από αυτόν ο οποίος βάζει μέτρα, άρα λοιπόν έχει να πετύχει κάτι ουσιαστικά χειρότερο, να πάει δηλαδή το λαό στην απόλυτη φτωχοποίηση», εξηγεί η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

    [11] Αλ. Τσίπρας: Βαθιές δημοκρατικές τομές στην Ευρώπη

    «Είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη. Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δέχτηκε σημαντικό πλήγμα. Η απόφαση του βρετανικού λαού είναι σεβαστή αλλά επιβεβαιώνει μια βαθιά πολιτική κρίση, κρίση ταυτότητας και στρατηγικής για την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό μήνυμά του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

    Ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσει η ΕΕ μετά από αυτή την εξέλιξη, υπογραμμίζοντας την άμεση και επιτακτική ανάγκη για αλλαγή πορείας, μακριά από μονομερείς λογικές και επιμονή σε πολιτικές λιτότητας, πορεία στην κατεύθυνση προοδευτικών και δημοκρατικών επιλογών και επιστροφής στις ιδρυτικές αξίες της Ενωμένης Ευρώπης.

    Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το βρετανικό δημοψήφισμα είτε θα είναι το ξυπνητήρι της αφύπνισης του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό, είτε θα είναι η αρχή μιας πολύ επικίνδυνης και ολισθηρής πορείας για τους λαούς μας». Γι' αυτόν τον λόγο, σημείωσε, χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας, βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στην Ευρώπη, για να υψώσουμε ένα φράγμα απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά. «Χρειαζόμαστε», τόνισε, «μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του εθνικισμού που βρίσκει γόνιμο έδαφος στις συνθήκες που δημιούργησαν η λιτότητα και η ασυδοσία των αγορών». Υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο όραμα για την Ευρώπη.

    Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία και πως «τα μηνύματα είχαν έρθει προ πολλού και από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις»: «Η εκρηκτική άνοδος της ακροδεξιάς και του εθνικιστικών δυνάμεων στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη προοιωνίζονταν την αρνητική αυτή εξέλιξη, οι ακραίες επιλογές της λιτότητας που διεύρυναν τις ανισότητες, τόσο ανάμεσα σε χώρες του Βορά και του Νότου όσο και στο εσωτερικό των χωρών, η α λά καρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τα κλειστά σύνορα, οι φράχτες και οι μονομερείς ενέργειες, η άρνηση επιμερισμού της ευθύνης και των βαρών τόσο απέναντι στην κρίση χρέους όσο και στην προσφυγική, είχαν ήδη δώσει το σήμα μιας εκτεταμένης κρίσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι «τώρα οφείλουμε όλοι να προβληματιστούμε, πρώτα και κύρια να αναρωτηθούμε: ποια είναι η γενεσιουργός αιτία της ευρωπαϊκής κρίσης; Ποιος ευθύνεται για τη διάδοση του εθνικισμού και της ακροδεξιάς που αποτελούν την αιχμή του δόρατος των απομονοτιστών;». Για να απαντήσει ο ίδιος: «Το έλλειμμα δημοκρατίας, η εκβιαστική επιβολή αντιλαϊκών και κατάφωρα άδικων επιλογών, τα διχαστικά στερεότυπα που χωρίζουν την Ευρώπη στον εργατικό και σώφρονα Βορά και στον δήθεν τεμπέλη και αχάριστο Νότο, είχαν ως αποτέλεσμα βαθύ πολιτικό και κοινωνικό διχασμό. Οι λαοί στις χώρες του Βορά να θεωρούν ότι πληρώνουν τα σπασμένα του Νότου, ενώ οι λαοί στις χώρες του Νότου να θεωρούν δικαίως ότι ο Βοράς δεν στέκεται αλληλέγγυος, αλλά τιμωρεί». «Κι έτσι», τόνισε, «το χάσμα διευρύνεται διαρκώς, η αίσθηση της κοινής προοπτικής και του κοινού μέλλοντος δίνουν τη θέση τους στην επιστροφή στη δήθεν ασφάλεια της εθνικής περιχαράκωσης, στον εθνικό απομονωτισμό». «Αλλά αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος», υπογράμμισε.

    «Το βρετανικό δημοψήφισμα είτε θα είναι το ξυπνητήρι της αφύπνισης του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό είτε θα είναι η αρχή μιας πολύ επικίνδυνης και ολισθηρής πορείας για τους λαούς μας», σημείωσε κατόπιν τούτων, για να τονίσει πως «γι' αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας, βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στην Ευρώπη, αλλαγές αντιλήψεων, νοοτροπιών, και τελικά αλλαγές πολιτικών, για να υψώσουμε ένα φράγμα απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά». «Για να επαναθεμελιώσουμε», συνέχισε, «την Ευρώπη στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης». «Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ», τόνισε, «μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του εθνικισμού που βρίσκει γόνιμο έδαφος στις συνθήκες που δημιούργησαν η λιτότητα και η ασυδοσία των αγορών». «Χρειαζόμαστε τελικά μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία για να ξαναβρεί η Ευρώπη τη χαμένη της ορμή και τις ιδρυτικές της αξίες που την έκαναν ξεχωριστή μέσα στον κόσμο. Την προστασία της εργασίας, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε.

    «Γιατί», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας, «αυτές τις μέρες αποδείχτηκε ότι ο υπεροπτικός και αλαζονικός λόγος των τεχνοκρατών όχι μόνο δεν συγκινεί αλλά αντίθετα εξοργίζει τους ευρωπαϊκούς λαούς». Υπογράμμισε ότι «γι' αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο όραμα και ένα νέο ξεκίνημα για την Ενωμένη Ευρώπη». Νέο όραμα, όπως είπε, «όχι για λιγότερη Ευρώπη, ούτε όμως για περισσότερο αυταρχική και περισσότερο συγκεντρωτική Ευρώπη, αλλά ένα νέο όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη, κοινωνική και δημοκρατική, όπου η πολιτική θα ξαναπάρει τα πρωτεία από την οικονομία και τους τεχνοκράτες, που οι λαοί της θα έχουν τον τελικό και κυρίαρχο λόγο». «Γι' αυτή την Ευρώπη αξίζει να αγωνιστούμε και να παλέψουμε για το κοινό μας μέλλον», σημείωσε.

    [12] Έκτακτη σύνοδος της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις 28/6 για το Brexit

    Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (πρόεδρος και επικεφαλής των πολιτικών ομάδων) αποφάσισε σήμερα, να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο ολομέλειας η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στη σύνοδο αυτή οι ευρωβουλευτές θα υιοθετήσουν ψήφισμα σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και τα επόμενα βήματα. Στην έκτακτη σύνοδο θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και εκπρόσωποι του Συμβουλίου.

    [13] Η EE καλεί τη Βρετανία να αρχίσει τη διαδικασία εξόδου το «συντομότερο δυνατόν»

    Οι επικεφαλής των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάλεσαν σήμερα τη Βρετανία να αρχίσει "το συντομότερο δυνατόν" τη διαδικασία εξόδου της χώρας μετά την ιστορική απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια.

    "Αναμένουμε τώρα από την κυβέρνηση της Βρετανίας να εκτελέσει την απόφαση αυτή του βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατόν", έγραψαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ Μαρκ Ρούτε.

    "Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις", προσθέτουν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 June 2016 - 12:32:24 UTC