Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ.Κουτσούμπας: Πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, ανόθευτη, χωρίς μπόνους και πλαφόν
  • [02] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη
  • [03] Ο Αλ. Χαρίτσης στο Συνέδριο του Economist: Οι τρεις προκλήσεις για την ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ευρώπη
  • [04] Έτοιμες για όλα οι βρετανικές τράπεζες ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος
  • [05] Στον τουρισμό αφιερωμένο το περιοδικό Πρακτορείο
  • [06] Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας και ένας θάνατος στη Βοιωτία
  • [07] Έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Ανδρέα Παπανδρέου
  • [08] Επίσημη ένταξη στον Στόλο δύο νέων υποβρυχίων παρουσία του Πρ. Παυλόπουλου
  • [09] Υπό πλήρη έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στην Κύπρο
  • [10] Ο Ντελακρουά, ο Φιλιποτό και ο Έλληνας φωτοειδηεογράφος Δ. Μεσσήνης στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών
  • [11] Στην Αγία Πετρούπολη ο Γ. Αμανατίδης για να εγκαινιάσει την έκθεση «Byzantium through the centuries» στο μουσείο Ερμιτάζ
  • [12] Κυβερνητικές πηγές: Υπάρχει έδαφος για συγκλίσεις και ευρεία πλειοψηφία για τον εκλογικό νόμο
  • [13] Φ. Γεννηματά: Δεν ψηφίζουμε εκλογικό νόμο με δόσεις και τμηματικά
  • [14] Ο Ζ. Ομπερέιτ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι πολιτικές της ΕΕ έρχονται σε άμεση αντίθεση με τις ανθρωπιστικές αξίες
  • [15] «Διαταραγμένη προσωπικότητα» ο δράστης της επίθεσης στο Φιρνχάιμ

  • [01] Δ.Κουτσούμπας: Πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, ανόθευτη, χωρίς μπόνους και πλαφόν

    «Εκφράσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, ανόθευτη, άδολη -βάλετε εσείς όλους τους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς- χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν και βέβαια χωρίς άλλα ζητήματα, τα οποία θα οδηγούν σε παραβίαση της θέλησης του ελληνικού λαού, όπως αυτή αποτυπώνεται στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση. Φυσικά δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε συμφωνία σ' αυτά τα ζητήματα, ξέρετε τη θέση του ΚΚΕ. Ο κ. πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή ακούει τις απόψεις των κομμάτων, δεν έχει -μου έδωσε την εντύπωση- καταλήξει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και σε συγκεκριμένες θέσεις για όλα αυτά τα προβλήματα», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο.

    «Αντίστοιχα αυτό ισχύει και για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το ποιες διατάξεις δηλαδή θα τεθούν υπό συζήτηση, διαβούλευση, για αναθεώρηση κλπ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο, ούτε σε εμένα προσωπικά ειπώθηκε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Άρα μένει να δούμε, να ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο των επαφών, να διαμορφώσει άποψη το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ, για να τη θέσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, εάν τη θέσει το επόμενο διάστημα», προσέθεσε.

    [02] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη

    Μιλώντας στο ενικό, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν ένα σύντομο διάλογο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

    «Ταξίδευα με την αδερφή σου χθες. Γυρνάγαμε από το Στρασβούργο όπου είχαμε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Νομίζω πήγαμε καλά εκεί. Να δούμε τα επόμενα βήματα», είπε πρώτος ο πρωθυπουργός.

    «Με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετέχω στη συζήτηση για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού μας βίου. Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η λειτουργία του Κοινοβουλίου, και έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Νομίζω ότι τα ζητήματα της θεσμικής αναβάθμισης της πολιτικής ζωής πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου», είπε από τη πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ.

    «Έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια συζήτηση και στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές. Καλό να καταγράφονται και να αναζητούνται συναινέσεις. Είναι ζητήματα που μας απασχολούν χρόνια. Σε κάποια από αυτά είναι ώριμες οι συνθήκες. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου συζητάμε για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά και σε άλλα θέματα μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις, όπως για την συνταγματική αναθεώρηση και πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος. Σε άλλα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Για τον εκλογικό νόμο, καλό είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση σε πλαίσιο που δεν αφορά την τρέχουσα συγκυρία», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε ε δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο το 1936 ο Αλέξης Παπαναστασίου εισηγείτο σε υποεπιτροπή της Βουλής την αναθεώρηση του Συντάγματος και την καθιέρωση πάγιου εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένου.

    «Τα ίδια συζητάμε και σήμερα», είπε ο κ. Τσίπρας.

    «Στην πρώτη μας συζήτηση είχα θίξει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Για τον εκλογικό νόμο έχω διαφωνία με τη χρονική συγκυρία, γιατί δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα να συζητήσουμε τέτοιο θέμα με νηφαλιότητα. Για εμάς πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση», είπε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.

    «Είναι ενδιαφέρον αυτό που λες», του απάντησε ο κ. Τσίπρας.

    [03] Ο Αλ. Χαρίτσης στο Συνέδριο του Economist: Οι τρεις προκλήσεις για την ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ευρώπη

    Στην επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία έδωσε τα πράσινο φως για την εκταμίευση των δόσεων του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου, από τις οποίες θα πληρωθούν άμεσα οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, που ισοδυναμούν με 3,5 δισ. ευρώ που θα δώσουν ανάσα στην πραγματική οικονομία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος συμμετείχε σήμερα στο Συνέδριο του Economist ως κεντρικός ομιλητής στη συζήτηση με θέμα «Νέα επιχειρηματικά μοντέλα και στρατηγικές για την ανάπτυξη».

    «Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αναζωογόνηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, την πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ για επαναφορά του waiver, που δίνει, πλέον, τη δυνατότητα φτηνού δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες και την προοπτική ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δημιουργούν συνθήκες σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

    [04] Έτοιμες για όλα οι βρετανικές τράπεζες ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος

    Έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο είναι, με αφορμή το σημερινό δημοψήφισμα, οι μεγάλες τράπεζες της Βρετανίας οι οποίες έχουν φορτώσει με μετρητά τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τα υψηλόβαθμα στελέχη τους σε "αίθουσες πολέμου" στο Σίτι του Λονδίνου και "κατεβάζουν τους διακόπτες" στα ηλεκτρονικά συστήματα αυτόματων συναλλαγών ώστε να αποφύγουν τις τεράστιες απώλειες στην περίπτωση που παρουσιαστούν βίαιες ταλαντεύσεις στις αγορές μετοχών, ομολόγων και συναλλάγματος.

    Όπως γράφει η εφημερίδα Guardian, δεδομένου ότι είναι αβέβαιο το πότε ακριβώς θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι αίθουσες αγοραπωλησίας συναλλάγματος θα λειτουργήσουν σε όλο το Σίτι απόψε το βράδυ και το πρωί της Παρασκευής ώστε να εκτελούνται οι συναλλαγές των πελατών που θα πρέπει να ανταποκριθούν αναλόγως, όταν θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα από τις 382 εκλογικές περιφέρειες.

    Σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, τα τηλεοπτικά κανάλια δεν έχουν παραγγείλει έξιτ-πολ. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται μετά τις 00.30 της Παρασκευής και θα συνεχίσουν όλη τη νύχτα. Είναι πιθανόν όμως το οριστικό αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό ακόμη και μέχρι τις 8 το πρωί, όταν θα ανοίξει το χρηματιστήριο.

    Ορισμένες τράπεζες έχουν προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι θα διεξάγουν συναλλαγές μόνο με προφορικές εντολές και όχι μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων τους ενώ άλλες είναι έτοιμες να παρακάμψουν, εάν χρειαστεί, τα αλγοριθμικά συστήματα συναλλαγών, παρακολουθώντας τα στενά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτά τα αλγοριθμικά ηλεκτρονικά συστήματα, που κυριαρχούν στις αίθουσες αγοραπωλησιών του Σίτι, ακολουθούν συγκεκριμένα πρότυπα για να εκτελούν τις συναλλαγές πιο γρήγορα από το χρόνο που χρειάζεται ο άνθρωπος για να δώσει την εντολή.

    [05] Στον τουρισμό αφιερωμένο το περιοδικό Πρακτορείο

    Στο μεγάλο κεφάλαιό μας, στο απέραντο γαλάζιο, στην απέριττη νησιωτική και ορεινή αισθητική του τόπου μας, όπου ένας επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στους δρόμους της ιστορίας και του πολιτισμού, με μία κουβέντα στον τουρισμό, είναι αφιερωμένο το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο, που κυκλοφορεί σήμερα.

    Το κεφάλαιό μας είναι ο τόπος. Οι μοναδικές θάλασσες και τα βουνά μας, τα καθαρότερα ποτάμια, εκεί κοντά στα Τζουμέρκα και τα Άγραφα. Πέρα από τη φύση και τον αρχαιολογικό πλούτο, ίσως μοναδικό στον κόσμο, υπάρχουν μια σειρά από τεράστια προτερήματα που πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά, με σχέδιο, μελέτη και χωρίς τη βιασύνη του άμεσου κέρδους.

    Είναι, ας πούμε, οι Βυζαντινοί θησαυροί και γενικότερα ο θρησκευτικός τουρισμός, είναι τα ανθεκτικά τοπία στο χρόνο και στο πέρασμα του «πολιτισμού» ή της τρέλας του κέρδους ή πιο σωστά της κερδοσκοπίας. Είναι η γνήσια μεσογειακή διατροφή και τα υπέροχα κρασιά μας και τσίπουρα, τα υπέροχα προϊόντα της ελληνικής γης. Και μαζί ο ελληνικός τρόπος διακοπών και ξεγνοιασιάς, όπως τον αποκαλύπτουμε στις σελίδες του περιοδικού.

    Έτσι, το ζήτημα είναι να κάνουμε, επιτέλους, τις επιλογές μας και να σχεδιάσουμε. Το να ψαρεύεις τουρίστες σε θολά νερά και σύμφωνα με τα «ανταγωνιστικότερα πακέτα» δεν οδηγεί μακριά. Αν κρέμεσαι από τους tour operators που σήμερα σε βλέπουν σαν ένα «καλό πακέτο που φεύγει εύκολα», αύριο μπορεί να σου το επιστρέψουν στο κεφάλι σαν χειροβομβίδα. Και τότε θα είναι ίσως αργά. Αν δεν πείσουμε οργανωμένα και με αποδείξεις ότι θέλουμε τουρίστες οι οποίοι θα επιλέγουν τη χώρα μας γιατί είναι η Ελλάδα, γιατί προσφέρουμε ποιότητα και όχι ποσότητα, γιατί αναδεικνύουμε τη μοναδικότητά της, τότε το καράβι του τουρισμού εύκολα μπορεί να ναυαγήσει στα ρηχά. Στο χέρι μας είναι και σε αυτό μπορούν να συμβάλουν όλοι βλέποντας μακριά και ταυτόχρονα δείχνοντας τη θέλησή τους να προστατέψουν τη φυσική ομορφιά αυτής της χώρας, που είναι ο πλούτος της.

    Οι αναγνώστες μπορούν να βρουν μία όχι και τόσο διαδεδομένη πρόταση για διακοπές χωρίς τις συνήθειες της πόλης, αλλά τις χαρές της ζωής και της φύσης, σε αναπαλαιωμένους παραδοσιακούς οικισμούς, που μετατράπηκαν σε ζεστούς ξενώνες. Όπως στην Κρήτη. Εκεί που οι φυσιολάτρες μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους σε ένα θαυμάσιο τοπίο, μένοντας σε πέτρινα σπίτια, εκατοντάδων ετών, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Για την ακρίβεια, σε σπίτια όπου χρησιμοποιείται η ηλιακή ενέργεια μόνο, όμως, για τις βασικές ανάγκες φωτισμού τους. Η απλότητα και η καλαισθησία επιστρέφουν και δείχνουν τον δρόμο για μια άλλου είδους τουριστική ανάπτυξη.

    Να διαπιστώσουν τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης που έχουν τόσο ο «θρησκευτικός τουρισμός», αλλά και ο οινοτουρισμός κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικά ο οινοτουρισμός, που είναι κάτι σχετικά καινούργιο στη χώρα μας, καθώς οι βάσεις άρχισαν να μπαίνουν πριν από 30 χρόνια από την Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

    Επίσης, μία πρωτοποριακή ιδέα για τον τουρισμό, ακούει στον τίτλο «Διπλωματία των Πόλεων», που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, με μπροστάρη το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και είναι η προσέλκυση τουριστών για όλα αυτά που δεν έχουν σχέση απαραιτήτως με τις διακοπές.

    Τέλος, στο Πρακτορείο η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά εκφράζει την πεποίθησή της ότι το 2016 θα είναι μία καλή χρονιά για τον τουρισμό μας και δηλώνει ότι λύνονται τα προβλήματα του κλάδου, ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουρισμού και γίνονται προσπάθειες για την προσέλκυση επενδύσεων.

    [06] Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας και ένας θάνατος στη Βοιωτία

    Κλιμάκιο επιστημόνων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μετέβη σήμερα στην περιοχή Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, μετά την καταγραφή 45 κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, μεταξύ των οποίων και ένας θάνατος που σημειώθηκε σε εστιατόριο στις 18 Ιουνίου.

    Συνολικά νοσηλεύθηκαν 25 ασθενείς, εκ των οποίων εννέα παραμένουν στο νοσοκομείο. Για τον άτυχο άνδρα που απεβίωσε, διερευνώνται τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

    Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει εν όψει των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται κατά την επόμενη χρονική περίοδο, την ανάγκη τήρησης των κανόνων υγιεινής στο χειρισμό και στη μεταφορά των τροφίμων.

    [07] Έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Ανδρέα Παπανδρέου

    Την έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με θέμα "Ανδρέας Γ. Παπανδρέου 1919-1996: Προσωπική και Πολιτική Διαδρομή", με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, εγκαινίασε,στο Περιστύλιο της Βουλής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, πρώην πρωθυπουργών, πολιτικών αρχηγών, συγγενών, προσωπικών και πολιτικών φίλων και στελεχών των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Στα εγκαίνια παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η χήρα του Ανδρέα Παπανδρέου Δήμητρα Λιάνη, ιστορικά στελέχη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, βουλευτές άλλων κομμάτων, πρώην βουλευτές κ.ά.

    Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στα εκθέματα της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα και ντοκουμέντα που συνδέονται με την προσωπική και πολιτική δράση του πρώην πρωθυπουργού και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2016.

    [08] Επίσημη ένταξη στον Στόλο δύο νέων υποβρυχίων παρουσία του Πρ. Παυλόπουλου

    Τα δύο νέα υποβρύχια κλάσεως 214 AIP εντάχθηκαν σήμερα στη δύναμη του Στόλου κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Πρόκειται για τα υποβρύχια Κατσώνης και Ματρώζος, ενώ έχει προηγηθεί η ένταξη στο στόλο των υποβρυχίων κλάσεως 214 ΑΙΡ Παπανικολής και Πιπίνος και του εκσυγχρονισμένου Ωκεανός.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παραλαμβάνοντας από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ένα ομοίωμα υποβρυχίου 214 σε ανάμνηση της σημερινής ημέρας, ευχήθηκε στα πληρώματα να φανούν αντάξια έναντι των προγόνων, που μας δίνουν τη δυνατότητα να θυμόμαστε το χρέος και τις παραδόσεις μας. Για να συμπληρώσει με έμφαση ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η Πολιτεία θα πράξει το χρέος της έστω και εάν έχει καθυστερήσεις.

    Ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνας Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στις "σκοτεινές και δύσκολες" ημέρες που πέρασαν μέχρι τη σημερινή ένταξη στο Πολεμικό Ναυτικό των δύο νέων υποβρυχίων, που όπως είπε αποτελούν ισχυρότατο μέσο στην εθνική άμυνα.

    Παράλληλα εξήρε την προσφορά των εργαζομένων στην ολοκλήρωση του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι απέδειξε πως δεν έχουμε ανάγκη ούτε από μεσάζοντες ούτε από εκπροσώπους ούτε από ξένους.

    Η τεχνογνωσία που διαθέτουμε κάνει θαύματα, κατέληξε.

    Ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα των υποβρυχίων έκανε λόγο για ένα πολύπλοκο από νομικής και τεχνικής φύσεως ζήτημα, που είχε αίσια έκβαση με την ανάληψη ενός λελογισμένου ρίσκου από την πλευρά του Πολεμικού Ναυτικού.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ικανότητα της χώρας στην κατασκευή υψηλών προδιαγραφών οπλικών συστημάτων, επισημαίνοντας ότι το 60% των εργασιών συντήρησης και επισκευής των πλοίων του Στόλου εκτελείται από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

    Επανέλαβε δε ότι εντός διετίας θα ολοκληρωθούν τα προγράμματα ναυπήγησης των πυραυλακάτων Καραθανάσης και Βλαχάκος καθώς και επισκευής της πυραυλακάτου Μυκόνιος.

    [09] Υπό πλήρη έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στην Κύπρο

    Η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Σολέας- Τροόδους τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και οι δυνάμεις πυρόσβεσης συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αναζωπύρωσης ή δημιουργίας νέας εστίας φωτιάς, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

    Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «οι χερσαίες δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν κυκλώσει την πυρκαγιά και επιλαμβάνονται κατάσβεσης εστιών πυρκαγιάς που δημιουργούνται».

    Σε σχέση με τα πτητικά μέσα, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι αυτά υπερίπτανται της περιοχής και προβαίνουν σε ελέγχους και όπου εντοπίζονται εστίες φωτιάς ή καπνού κάνουν ρίψεις νερού τα ελικόπτερα.

    [10] Ο Ντελακρουά, ο Φιλιποτό και ο Έλληνας φωτοειδηεογράφος Δ. Μεσσήνης στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

    O Ευγένιος Ντελακρουά "απεικόνισε" με το πινέλο του τη σφαγή της Χίου (1822), που δεν "είδε" ποτέ, ο επίσης Γάλλος Ενρί Φιλιποτό και ο γιος του Πωλ ζωγράφισαν σε ...πανόραμα την υπεράσπιση του φρουρίου του Issy κατά την πολιορκία του Παρισιού (1871) και ο ...Έλληνας φωτοειδησεογράφος Δημήτρης Μεσσήνης διαλέγει μόνο "πρόσΣΩΠΑ" από τα χιλιάδες κλικ της 40ετούς καριέρας του κι επιβάλλει με την ένταση των μορφών τους το... "Σώπα" στον θεατή...

    Τα έργα των τριών ιδιότυπων καταγραφέων της έντασης, των εξεγέρσεων ανά τον κόσμο και ανά τους αιώνες θα βρίσκονται το Φθινόπωρο στο Τελλόγλειο ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, το πρώτο ίδρυμα πολιτισμού - μουσείο, που ανακοίνωσε μόλις σήμερα- έγκαιρα τον προγραμματισμό της ερχόμενης περιόδου.

    Περί τα συνολικά 200 έργα φιλοτεχνημένα με "πινέλα" σε καμβάδες, αλλά και με ...έντεχνες- έμπειρες ματιές, καταγραμμένες σε ευαίσθητα φωτογραφικά φιλμ, ετοιμάζονται ήδη να καλύψουν τους εκθεσιακούς χώρους του Τελλογλείου σε τρεις - αλλά ουσιαστικά μία έκθεση και σειρά "ιστοριών" πίσω τους, για τη "ματιά" και τον τρόπο καταγραφής και απαθανάτισής της ανά τους αιώνες.

    Ειδικότερα, οι εκθέσεις "Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το '21" και "Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα για την Πολιορκία του Παρισιού", που θα εγκαινιαστούν παράλληλα τον Οκτώβριο, πέρα από το εικαστικό τους ενδιαφέρον, προσεγγίζουν το ζήτημα των ελληνογαλλικών σχέσεων τον 19ο αιώνα μέσα από μεγάλα κεφάλαια και άγνωστες πτυχές της Ιστορίας.

    Οι δύο εκθέσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Ελληνικής και Γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας.

    Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, το Τελλόγλειο ανοίγει τη σεζόν, παρουσιάζοντας την έκθεση "ΠρόΣΩΠΑ" του Έλληνα φωτοειδησεογράφου Δημήτρη Μεσσίνη. Τη γενική ευθύνη των εκθέσεων έχει η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου, καθηγήτρια του ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γουλάκη - Βουτυρά.

    [11] Στην Αγία Πετρούπολη ο Γ. Αμανατίδης για να εγκαινιάσει την έκθεση «Byzantium through the centuries» στο μουσείο Ερμιτάζ

    Με μία ιδιαίτερα τιμητική αποστολή, να εγκαινιάσει αύριο από κοινού με τον υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι (V.R. Medinskiy) την έκθεση βυζαντινής τέχνης «Byzantium through the centuries» (Βυζάντιο ανά τους αιώνες) στο μουσείο Ερμιτάζ, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη από σήμερα στην Αγία Πετρούπολη ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση.

    Ο κ. Αμανατίδης σήμερα επισκέφθηκε την έκθεση «Ελληνική χάρτινη αγιογραφία» στο Κρατικό Μουσείο Ιστορίας των Θρησκειών, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με αντιπροσωπεία καθηγητών και φοιτητών του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης.

    Το απόγευμα ο υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση εργασίας με ομογενείς της Αγίας Πετρούπολης και το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Συλλόγου Ελλήνων «ΠΕΤΡΟΠΟΛΙΣ», στο γενικό προξενείο της Ελλάδας.

    Αύριο ο κ. Αμανατίδης, πριν μεταβεί στο μουσείο Ερμιτάζ, θα γίνει δεκτός στο κυβερνείο της πόλης, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Α' αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Ίγκορ Λόνσκι (Igor Olegovich Lonskiy) και τον Α' αντιπρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού Αλεξάντερ Βορόνκο (Alexander Nikolaevich Voronko).

    [12] Κυβερνητικές πηγές: Υπάρχει έδαφος για συγκλίσεις και ευρεία πλειοψηφία για τον εκλογικό νόμο

    Με τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκαν οι σημερινές επαφές του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ αύριο συναντά τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

    Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με την ολοκλήρωση, αύριο, αυτού του κύκλου διερευνητικών συνομιλιών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, η κυβέρνηση θα κάνει συνολική εκτίμηση ως προς τη δυναμική της πρότασης για απλή αναλογική και εν συνεχεία η Κεντρική Επιτροπή (που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο) θα εισηγηθεί την πρόταση του κόμματος προς τα υπόλοιπα κόμματα.

    Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι συνομιλίες που γίνονται μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών είναι ειλικρινείς και πως παρά τις διαφωνίες, που έχουν εκφραστεί από τις συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ), ως προς παραμέτρους της απλής αναλογικής, παρατηρούνται και συγκλίσεις. Πάνω σε αυτή τη βάση και από τη στιγμή που θα αποκρυσταλλωθεί και θα παρουσιαστεί η πρόταση της κυβέρνησης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διαμορφώνεται ένα έδαφος ώστε να υπάρξουν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται ώστε το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Οι συγκλίσεις που έχουν παρατηρηθεί ήδη αφορούν ιδιαίτερα το θέμα της κατάργησης ή μιας σημαντικής μείωσης του μπόνους εδρών και τη θεσμοθέτηση δικαιώματος ψήφου από τα 17.

    Διαβάστε επίσης:

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη

    [13] Φ. Γεννηματά: Δεν ψηφίζουμε εκλογικό νόμο με δόσεις και τμηματικά

    Περισσότερο διερευνητική παρά συγκεκριμένη ήταν η συζήτηση της Φώφης Γεννηματά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή τους το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία κράτησε μία ώρα.

    «Δεν συμφωνήσαμε σε τίποτα», είπε η κ. Γεννηματά κατά την έξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνοντας: «Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δεν παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Θα έλεγα ότι η συζήτησή μας ήταν περισσότερο διερευνητική. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο. Η συζήτηση για τα θέματα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις».

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι έχει εγκαίρως καταθέσει τις προτάσεις της για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο και τόνισε: «Αν και όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια και επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση, τότε θα τοποθετηθούμε. Τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε».

    Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας, προβλήματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει».

    Η γενική εντύπωση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ότι ο κ. Τσίπρας αναζητεί κοινά σημεία που μπορεί να ψηφιστούν από 200 βουλευτές. Η συζήτηση των δύο αρχηγών επικεντρώθηκε σε πέντε σημεία. Σχετικά με το μπόνους η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας δεν αποσαφήνισε αν θα καταργηθεί ή θα μειωθεί και πόσο. Όσο για το όριο του 3% φαίνεται να διατηρείται, ενώ για το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών ο κ. Τσίπρας φέρεται να το άφησε εν αμφιβόλω ενώ δεν είναι ξεκάθαρη η θέση για την ψήφο των αποδήμων.

    Το μόνο σημείο το οποίο διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων ήταν το ενδεχόμενο να υπάρξει ψήφος από τα 17.

    Όσο για τη συνταγματική αναθεώρηση η κ. Γεννηματά έμεινε με την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί διάλογο με την κοινωνία μέχρι το τέλος του 2016 και από τις αρχές του 2017 να προχωρήσει η διαδικασία στη Βουλή.

    [14] Ο Ζ. Ομπερέιτ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι πολιτικές της ΕΕ έρχονται σε άμεση αντίθεση με τις ανθρωπιστικές αξίες

    Λίγες ημέρες μετά την απόφαση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» να σταματήσουν να δέχονται χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της, ο διεθνής γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Ζερόμ Ομπερέιτ μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την απόφαση αυτή και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της στη λειτουργία της οργάνωσης και ζητά από την Ευρώπη να υιοθετήσει μια ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, που δεν θα ισοδυναμεί με την απόρριψη.

    Με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα για τη γενική συνέλευση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», ο διεθνής γενικός γραμματέας της οργάνωσης εξηγεί γιατί η οργάνωση στρέφει την πλάτη της στη χρηματοδότηση της ΕΕ, της οποίας οι πολιτικές «έρχονται σε άμεση αντίθεση με τις ανθρωπιστικές αξίες». Αν και εκτιμά ότι η απόφαση αυτή θα «κοστίσει» στην οργάνωση 60 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα, ωστόσο δηλώνει απερίφραστα ότι αυτή δεν θα επηρεάσει την επιχειρησιακή ικανότητα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». «Ένας από τους στόχους της οικονομικής ανεξαρτησίας μας είναι να μπορούμε να παίρνουμε σαφή θέση όταν βλέπουμε ότι οι πολιτικές έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στη δυνατότητά μας να παρέχουμε βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

    Επίσης, ο κ. Ομπερέιτ εκφράζει την ανησυχία του ότι η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μπορεί «να πυροδοτήσει ένα επικίνδυνο φαινόμενο ντόμινο», στέλνοντας ένα μήνυμα και σε άλλες χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες παγκοσμίως «ότι η φροντίδα των ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είναι προαιρετική και ότι μπορούν να εξαγοράσουν τη μη παροχή ασύλου».

    Τέλος, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης ζητά τη δημιουργία μιας πολιτικής ευρωπαϊκού ασύλου, την υιοθέτηση νόμιμων οδών μετανάστευσης, αλλά και την εξεύρεση έκτακτων λύσεων για την ταχύτερη χορήγηση ασύλου σε όσους το δικαιούνται. Σπεύδει να διευκρινίσει παράλληλα ότι το πρόβλημα και οι λύσεις δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη και ζητά από την Ευρώπη να δώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους «να ζητήσουν άσυλο σε όλα τα ευρωπαϊκά σύνορα».

    [15] «Διαταραγμένη προσωπικότητα» ο δράστης της επίθεσης στο Φιρνχάιμ

    Για μια «διαταραγμένη προσωπικότητα» έκανε λόγο το υπουργείο Εσωτερικών της Έσσης αναφορικά με τον ένοπλο άνδρα που άρχισε να πυροβολεί εντός ενός συγκροτήματος κινηματογράφων στην πόλη Φιρνχάιμ προτού πέσει νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών.

    Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, επικαλούμενο πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας, μετέδωσε από την πλευρά του ότι δεν φαίνεται ο άνδρας να έχει οποιαδήποτε διασύνδεση με την τρομοκρατία.

    Ο άνδρας κρατούσε ομήρους σε ένα από τους κινηματογράφους στην πόλη αυτή της δυτικής Γερμανίας, γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας στο τηλεοπτικό δίκτυο N-TV, o οποίος πρόσθεσε ότι κανείς άλλος άνθρωπος δεν τραυματίστηκε.

    Τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα πρόβαλαν πλάνα όπου διακρίνονται πάνοπλοι αστυνομικοί ενώ πραγματοποιούν έφοδο στο συγκρότημα Kinopolis στο Φιρχάιμ κι ένα ζευγάρι τρέχει μακριά από το κτίριο για να σωθεί.

    Λίγο νωρίτερα γερμανικά μμε είχαν μεταδώσει ότι ένας μασκοφόρος άνδρας άνοιξε πυρ στο συγκρότημα στην μικρή πόλη που βρίσκεται κοντά στη Φρανκφούρτη.

    Οι αρχές επισήμαναν ότι ο άνδρας σκοτώθηκε αφού οι ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο συγκρότημα κι ακολούθησε μια «συμπλοκή με την αστυνομία», σύμφωνα με την εφημερίδα Mannheimer Morgen επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών της Έσσης.

    Η εφημερίδα Bild σημείωσε ότι σύμφωνα με την αστυνομία περίπου 25 άνθρωποι εκτέθηκαν σε δακρυγόνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 June 2016 - 16:32:23 UTC