Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος: Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα είναι ιδιαίτερα σκληρή
  • [02] Ο Ζ. Ομπερέιτ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι πολιτικές της ΕΕ έρχονται σε αντίθεση με τις ανθρωπιστικές αξίες
  • [03] «Διαταραγμένη προσωπικότητα» ο δράστης της επίθεσης στο Φιρνχάιμ
  • [04] ΗΠΑ: Δεν διεξήχθη ψηφοφορία με θέμα την οπλοκατοχή στη Βουλή των Αντιπροσώπων
  • [05] Στις 14 Νοεμβρίου η δίκη του φερόμενου ως δολοφόνου της Τζο Κοξ
  • [06] Ολάντ: Χρειάζεται "μια επανεκκίνηση" της ΕΕ όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος
  • [07] Πηγές ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας με τον εκλογικό νόμο επιχειρεί να αποπροσανατολίσει
  • [08] Κ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο
  • [09] Πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα ρομπότ να θεωρηθούν ηλεκτρονικά πρόσωπα
  • [10] Ο αυξημένος χρόνος διδασκαλίας στο Δημοτικό βελτιώνει τις επιδόσεις των παιδιών
  • [11] Η μεταθανάτια ζωή του DNA: Πολλά γονίδια συνεχίζουν να λειτουργούν δύο μέρες μετά τον θάνατο!
  • [12] Τα αυτοκίνητα ντίζελ ρυπαίνουν περισσότερο όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 18 βαθμούς

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος: Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα είναι ιδιαίτερα σκληρή

    Τους άξονες της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου όρισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλοςσε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους. Πρόκειται, όπως είπε, για τρία επίπεδα πάνω στα οποία θα δομηθεί η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, που είναι η ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και τα δύο ζητήματα που θέτουν οι δανειστές, κυρίως, το ΔΝΤ, δηλαδή, ο νόμος για τη συνδικαλιστική δράση και ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις.

    Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για εύρος παραπληροφόρησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, «με δεδομένο ότι υπάρχουν τα γραπτά κείμενα, επί των οποίων βασίζεται η επικείμενη διαπραγμάτευση, ο τρόπος της εμφάνισής της δεν συνιστά γνώμη, αλλά παραπληροφόρηση». «Δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά είναι εύκολη υπόθεση, θα είναι ιδιαίτερα σκληρή, γιατί ο ένας από τους συνομιλητές μας- το ΔΝΤ- είναι ο κατεξοχήν «σημαιοφόρος» του νεοφιλελευθερισμού, άρα κατεξοχήν εκπρόσωπος των απόψεων που θέλουν μία πλήρως απορρυθμισμένη αγορά εργασίας» σημείωσε ο υπουργός.

    Πρόσθεσε, μάλιστα ότι το ΔΝΤ είχε ζητήσει οι αλλαγές στο εργασιακό να είναι προαπαιτούμενες ήδη από την πρώτη αξιολόγηση. «Το απορρίψαμε» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος, διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένος κατάλογος των απαιτήσεων του ΔΝΤ, διότι, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, όπως έχει καθοριστεί, προϋποθέτει την υποβολή του πορίσματος της Επιτροπής. «Ξέρουμε, όμως, από το παρελθόν ότι στόχος του ΔΝΤ είναι η περαιτέρω διαδικασία απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Η κ. Βελκουλέσκου, χωρίς να είναι πιο συγκεκριμένη και αναλυτική, το υπονόησε στην τοποθέτησή της στην εκδήλωση του Economist χθες, μίλησε για νέα συμπληρωματικά μέτρα» είπε ο υπουργός Εργασίας.

    Εξήγησε δε ότι η στρατηγική για τα εργασιακά θα είναι η ίδια με αυτή που ακολουθήθηκε και στο συνταξιοδοτικό. «Να απομονώσουμε, δηλαδή, τον ακραίο παίκτη, που είναι το ΔΝΤ. Σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν πηγαίνουμε αμυντικά, για να αποκρούσουμε αυτά τα οποία ζητάει το ΔΝΤ, πηγαίνουμε, για να πάρουμε πίσω τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, συμπληρώνοντας ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν ζητούν ανταπεργία ούτε ομαδικές απολύσεις. Επίσης, όπως ανέφερε, θετική ήταν η ανταπόκριση των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι από τις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου είναι η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν γίνεται αποδεκτό επί της αρχής ο κατώτατος μισθός να είναι αντικείμενο κρατικής απόφασης και όχι συλλογικής διαπραγμάτευσης, ενώ, παράλληλα, τόνισε ότι δεν έχει τεθεί με ρητό τρόπο θέμα μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

    Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε, επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χειροτερέψει το ελάχιστο επιτρεπόμενο ποσοστό ομαδικών απολύσεων.

    [02] Ο Ζ. Ομπερέιτ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι πολιτικές της ΕΕ έρχονται σε αντίθεση με τις ανθρωπιστικές αξίες

    Λίγες ημέρες μετά την απόφαση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» να σταματήσουν να δέχονται χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της, ο διεθνής γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Ζερόμ Ομπερέιτ μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την απόφαση αυτή και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της στη λειτουργία της οργάνωσης και ζητά από την Ευρώπη να υιοθετήσει μια ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, που δεν θα ισοδυναμεί με την απόρριψη.

    Με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα για τη γενική συνέλευση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», ο διεθνής γενικός γραμματέας της οργάνωσης εξηγεί γιατί η οργάνωση στρέφει την πλάτη της στη χρηματοδότηση της ΕΕ, της οποίας οι πολιτικές «έρχονται σε άμεση αντίθεση με τις ανθρωπιστικές αξίες». Αν και εκτιμά ότι η απόφαση αυτή θα «κοστίσει» στην οργάνωση 60 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα, ωστόσο δηλώνει απερίφραστα ότι αυτή δεν θα επηρεάσει την επιχειρησιακή ικανότητα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». «Ένας από τους στόχους της οικονομικής ανεξαρτησίας μας είναι να μπορούμε να παίρνουμε σαφή θέση όταν βλέπουμε ότι οι πολιτικές έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στη δυνατότητά μας να παρέχουμε βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

    Επίσης, ο κ. Ομπερέιτ εκφράζει την ανησυχία του ότι η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μπορεί «να πυροδοτήσει ένα επικίνδυνο φαινόμενο ντόμινο», στέλνοντας ένα μήνυμα και σε άλλες χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες παγκοσμίως «ότι η φροντίδα των ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είναι προαιρετική και ότι μπορούν να εξαγοράσουν τη μη παροχή ασύλου».

    Τέλος, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης ζητά τη δημιουργία μιας πολιτικής ευρωπαϊκού ασύλου, την υιοθέτηση νόμιμων οδών μετανάστευσης, αλλά και την εξεύρεση έκτακτων λύσεων για την ταχύτερη χορήγηση ασύλου σε όσους το δικαιούνται. Σπεύδει να διευκρινίσει παράλληλα ότι το πρόβλημα και οι λύσεις δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη και ζητά από την Ευρώπη να δώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους «να ζητήσουν άσυλο σε όλα τα ευρωπαϊκά σύνορα».

    [03] «Διαταραγμένη προσωπικότητα» ο δράστης της επίθεσης στο Φιρνχάιμ

    Για μια «διαταραγμένη προσωπικότητα» έκανε λόγο το υπουργείο Εσωτερικών της Έσσης αναφορικά με τον ένοπλο άνδρα που άρχισε να πυροβολεί εντός ενός συγκροτήματος κινηματογράφων στην πόλη Φιρνχάιμ προτού πέσει νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών.

    Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, επικαλούμενο πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας, μετέδωσε από την πλευρά του ότι δεν φαίνεται ο άνδρας να έχει οποιαδήποτε διασύνδεση με την τρομοκρατία.

    Ο άνδρας κρατούσε ομήρους σε ένα από τους κινηματογράφους στην πόλη αυτή της δυτικής Γερμανίας, γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας στο τηλεοπτικό δίκτυο N-TV, o οποίος πρόσθεσε ότι κανείς άλλος άνθρωπος δεν τραυματίστηκε.

    Τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα πρόβαλαν πλάνα όπου διακρίνονται πάνοπλοι αστυνομικοί ενώ πραγματοποιούν έφοδο στο συγκρότημα Kinopolis στο Φιρχάιμ κι ένα ζευγάρι τρέχει μακριά από το κτίριο για να σωθεί.

    Λίγο νωρίτερα γερμανικά μμε είχαν μεταδώσει ότι ένας μασκοφόρος άνδρας άνοιξε πυρ στο συγκρότημα στην μικρή πόλη που βρίσκεται κοντά στη Φρανκφούρτη.

    Οι αρχές επισήμαναν ότι ο άνδρας σκοτώθηκε αφού οι ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο συγκρότημα κι ακολούθησε μια «συμπλοκή με την αστυνομία», σύμφωνα με την εφημερίδα Mannheimer Morgen επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών της Έσσης.

    Η εφημερίδα Bild σημείωσε ότι σύμφωνα με την αστυνομία περίπου 25 άνθρωποι εκτέθηκαν σε δακρυγόνα.

    [04] ΗΠΑ: Δεν διεξήχθη ψηφοφορία με θέμα την οπλοκατοχή στη Βουλή των Αντιπροσώπων

    Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος απέτυχαν σήμερα να θέσουν σε ψηφοφορία ένα νομοσχέδιο που περιορίζει την πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα, δέκα ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση στο Ορλάντο, παρά την ασυνήθιστη καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν στο αμερικανικό Κογκρέσο.

    Με την υποστήριξη του Μπαράκ Ομπάμα, δημοκρατικοί βουλευτές άρχισαν χθες, Τετάρτη, αυτή την καθιστική διαμαρτυρία, μοναδική στην πρόσφατη ιστορία του Κογκρέσου, ωθώντας τον πρόεδρο της Βουλής Πολ Ράιαν να χρησιμοποιήσει το σφυρί του για να συγκαλέσει μια συνεδρίαση αργά μέσα στη νύκτα.

    Ο Ράιαν, ο οποίος χαρακτήρισε την καθιστική διαμαρτυρία "διαφημιστικό τέχνασμα", αρνήθηκε ωστόσο να επιτρέψει να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για δύο νομοσχέδια που ζητούσαν οι Δημοκρατικοί: το ένα επεκτείνει τον έλεγχο του ιστορικού των υποφήφιων αγοραστών πριν από οποιαδήποτε αγορά όπλου σε εμπορικές εκθέσεις ή στο Ίντερνετ και το άλλο εμποδίζει να αποκτούν όπλα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στις λίστες αυτών που βρίσκονται υπό παρακολούθηση για τρομοκρατία.

    Η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε αμφισβήτηση του δικαιώματος στην οπλοκατοχή, το οποίο περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα.

    [05] Στις 14 Νοεμβρίου η δίκη του φερόμενου ως δολοφόνου της Τζο Κοξ

    Η δίκη του Τόμας Μέιρ, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της βουλευτίνας Τζο Κοξ την περασμένη εβδομάδα στην εκλογική περιφέρειά της, στη βόρεια Αγγλία ορίστηκε για τις 14 Νοεμβρίου.

    Ο 52χρονος κατηγορείται ότι πυροβόλησε και μαχαίρωσε την Κοξ μέσα στη μέση του δρόμου, ενώ κατευθυνόταν σε μια συνάντηση που είχε προγραμματίσει με κατοίκους της πόλης Μπίρστολ. Ένας άνδρας 77 ετών που έσπευσε να βοηθήσει το θύμα δέχτηκε επίσης την επίθεση του Μέιρ και τραυματίστηκε ελαφρά.

    Ο Μέιρ κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μπέλμαρς και εμφανίστηκε μέσω βιντεοδιάσκεψης στο δικαστήριο του Ολντ Μπέιλι το πρωί. Πήρε τον λόγο μόνο για να επιβεβαιώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του.

    Το δικαστήριο όρισε επίσης ότι πριν ξεκινήσει η δίκη του ο Μέιρ θα εμφανιστεί άλλες δύο φορές ενώπιον της δικαιοσύνης, στις 19 Σεπτεμβρίου και στις 4 Οκτωβρίου, για να επιλέξει αν θα δηλώσει ένοχος ή όχι. Στην πρώτη ακροαματική διαδικασία, το περασμένο Σάββατο, όταν ρωτήθηκε πώς ονομάζεται απάντησε "Θάνατος στους προδότες, ελευθερία στη Βρετανία".

    Ο δικαστής Τζον Σόντερς είπε ότι η δίκη θα ξεκινήσει στις 14 Νοεμβρίου υπό την προεδρία ενός δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεδομένου ότι η υπόθεση αντιμετωπίζεται ως "τρομοκρατική ενέργεια". Ο Μέιρ αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της δολοφονίας, της πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης και της οπλοκατοχής.

    [06] Ολάντ: Χρειάζεται "μια επανεκκίνηση" της ΕΕ όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος

    Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε σήμερα ότι θα πρέπει "να υπάρξει μια επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος" όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ.

    "Όποια κι αν είναι η απάντηση των βρετανικού λαού (...) θα πρέπει να υπάρξει μια επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά όχι άλλη μια επανεκκίνηση, όχι άλλο ένα σχέδιο", δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος ο οποίος θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο προκειμένου να συναντηθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

    Εκατομμύρια Βρετανοί ψηφίζουν σήμερα για τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα που αναμένεται να κρίνει το μέλλον της Ευρώπης. Είναι "μια μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη γιατί η Ευρώπη, αναπόφευκτα, θα αλλάξει όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της βρετανικής ψηφοφορίας", υπογράμμισε ο Ολάντ.

    [07] Πηγές ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας με τον εκλογικό νόμο επιχειρεί να αποπροσανατολίσει

    Πηγές από τη ΝΔ, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρουν τα εξής:

    1. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει θέσει από την πρώτη στιγμή της εκλογής του την πρόταση για νέο Σύνταγμα, που σηματοδοτεί μια νέα μεταπολίτευση για την Ελλάδα, μετά τα μνημόνια και την κρίση. Η Ν.Δ. έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένη πρόταση, αλλά για να αποφασίσει η επόμενη βουλή τις αναγκαίες αλλαγές, η παρούσα βουλή πρέπει να καθορίσει συναινετικά με 180 ψήφους τα άρθρα προς αναθεώρηση.

    2. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, εν μέσω φοροκαταιγίδας και πολύ μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, προσπαθεί ν' αποπροσανατολίσει και ν' αλλάξει τον εκλογικό νόμο, γιατί συνειδητοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με απόσταση δεύτερο κόμμα και απομονωμένος από την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Κινείται με ιδιοτελή τακτικισμό, για ν' αλλάξει τον εκλογικό νόμο που δύο φορές χρησιμοποίησε για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αρκετά προβλήματα έχει η χώρα. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και την ακυβερνησία, από έναν εκλογικό νόμο που δεν θα συμβάλει στο σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.

    3. Δυο σημεία που συζητάμε για τον εκλογικό νόμο είναι:

    Α. Η ψήφος των ομογενών για την οποία η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει πλήρη πρόταση νόμου

    Β. Η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

    [08] Κ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

    Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, τόνισε πως διαφωνεί με τη χρονική συγκυρία, εκτιμώντας πως δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα προκειμένου να συζητηθεί ένα τέτοιο θέμα.

    «Για εμάς, πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις και επισημαίνοντας πως «οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει και να υπακούουν σε τακτικές επιλογές της κυβέρνησης».

    Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ μπορεί να συζητήσει μόνο τα θέματα που αφορούν την ψήφο των ομογενών και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. «Θεωρούμε ότι ο υφιστάμενος νόμος υπηρετεί την ανάγκη για σταθερή κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως δεν άκουσε συγκεκριμένες προτάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε ακόμα μια φορά τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί να ξεκινήσει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

    Πηγές ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας με τον εκλογικό νόμο επιχειρεί να αποπροσανατολίσει

    Πηγές από τη ΝΔ, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρουν τα εξής:

    1. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει θέσει από την πρώτη στιγμή της εκλογής του την πρόταση για νέο Σύνταγμα, που σηματοδοτεί μια νέα μεταπολίτευση για την Ελλάδα, μετά τα μνημόνια και την κρίση. Η Ν.Δ. έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένη πρόταση, αλλά για να αποφασίσει η επόμενη βουλή τις αναγκαίες αλλαγές, η παρούσα βουλή πρέπει να καθορίσει συναινετικά με 180 ψήφους τα άρθρα προς αναθεώρηση.

    2. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, εν μέσω φοροκαταιγίδας και πολύ μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, προσπαθεί ν' αποπροσανατολίσει και ν' αλλάξει τον εκλογικό νόμο, γιατί συνειδητοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με απόσταση δεύτερο κόμμα και απομονωμένος από την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Κινείται με ιδιοτελή τακτικισμό, για ν' αλλάξει τον εκλογικό νόμο που δύο φορές χρησιμοποίησε για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αρκετά προβλήματα έχει η χώρα. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και την ακυβερνησία, από έναν εκλογικό νόμο που δεν θα συμβάλει στο σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.

    3. Δυο σημεία που συζητάμε για τον εκλογικό νόμο είναι:

    Α. Η ψήφος των ομογενών για την οποία η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει πλήρη πρόταση νόμου

    Β. Η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

    [09] Πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα ρομπότ να θεωρηθούν ηλεκτρονικά πρόσωπα

    Μπορεί το κράτος πρόνοιας στην Ευρώπη να μη βρίσκεται πια στις δόξες του, αλλά ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν κάθε καλή διάθεση να το διευρύνουν περαιτέρω, θέτοντας κάτω από την «ομπρέλα» του και τα ρομπότ.

    Σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ζητά να αναγνωρισθούν τα ρομπότ ως «ηλεκτρονικά πρόσωπα». Αυτό πρακτικά, μεταξύ άλλων, θα σήμαινε ότι οι ιδιοκτήτες-εργοδότες της συνεχώς αυξανόμενης στρατιάς των ρομποτικών εργατών θα πρέπει να πληρώνουν και ασφαλιστικές εισφορές γι' αυτά.

    Τα ρομπότ απασχολούνται σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό στα εργοστάσια και πέρα από αυτά, αντικαθιστώντας όλο και περισσότερους εργαζόμενους του δευτερογενούς (βιομηχανίες) και -σταδιακά- του τριτογενούς τομέα (υπηρεσίες).

    Το σχέδιο ψηφίσματος από την επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ζητά να τεθούν σε νέα βάση όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ρομπότ, από τη νομική υπόστασή τους έως τη φορολόγησή τους. Όμως οι γερμανοί βιομήχανοι ήδη δήλωσαν ότι κάτι τέτοιο είναι πρόωρο καθώς το ζήτημα είναι περίπλοκο και είπαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε 50 χρόνια.

    Το προτεινόμενο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «τουλάχιστον στα πιο εξελιγμένα αυτόνομα ρομπότ θα πρέπει να δοθεί η ιδιότητα των ηλεκτρονικών προσώπων με συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις».

    Επίσης, προτείνει να υποχρεωθούν οι εταιρείες που απασχολούν ρομπότ, να δηλώνουν πόσα χρήματα εξοικονομούν σε ασφαλιστικές εισφορές, επειδή έχουν αντίστοιχα μειώσει το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό τους.

    Παραμένει πολύ αμφίβολο κατά πόσο το ψήφισμα θα εγκριθεί από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν γίνει δεκτό, δεν θα έχει δεσμευτική υπόσταση για τα κράτη.

    [10] Ο αυξημένος χρόνος διδασκαλίας στο Δημοτικό βελτιώνει τις επιδόσεις των παιδιών

    Ωφελούν ή όχι τους μαθητές οι περισσότερες ώρες μαθημάτων; Ναι, απαντά μια νέα δανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η αυξημένη διδασκαλία βελτιώνει τις γνώσεις και τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο.

    Το ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με την έρευνα, τα μαθήματα που δεν γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά με εναλλακτικές και πιο αυτοσχέδιες μεθόδους (συμμετοχικές, βιωματικές κ.α.) φαίνεται να έχουν εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα, αποτελέσματα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σιμόν Καλμάρ 'Αντερσεν του Πανεπιστημίου του Ώρχους, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), πραγματοποίησαν μια μεγάλη τυχαιοποιημένη δοκιμή με 1.931 μαθητές δέκα ετών σε 90 δημοτικά σχολεία.

    Οι επιστήμονες συνέκριναν τις επιδόσεις των μαθητών στην ανάγνωση, χωρίζοντας τα σχολεία σε δύο ομάδες: η μία διατήρησε το υπάρχον ωράριο διδασκαλίας και η άλλη ομάδα το αύξησε κατά τρεις ώρες την εβδομάδα επί τέσσερις μήνες. Οι πρόσθετες ώρες χρησιμοποιήθηκαν για την εκμάθηση ανάγνωσης, γραφής και λογοτεχνίας.

    Στη δεύτερη ομάδα των σχολείων με την αυξημένη διδασκαλία, χωρίσθηκαν δύο ομάδες δασκάλων: η μία έκανε τη συνήθη διδασκαλία με βάση τις επίσημες οδηγίες και η δεύτερη ομάδα εφάρμοσε πιο αντισυμβατικές μεθόδους.

    Ακολούθως όλοι οι μαθητές έκαναν το ίδιο τεστ για να αξιολογηθούν οι επιδόσεις τους. Διαπιστώθηκε κατ' αρχήν ότι καλύτερα τα πήγαν όσα παιδιά είχαν κάνει το πρόσθετο τρίωρο μαθημάτων την εβδομάδα. Επίσης, από αυτά τα παιδιά, όσα είχαν κάνει τα αντισυμβατικά έξτρα μαθήματα, εμφάνιζαν ελαφρώς καλύτερη επίδοση σε σχέση με όσα είχαν κάνει τα παραδοσιακά πρόσθετα μαθήματα.

    Το θέμα της αυξημένης ή όχι διδασκαλίας αποτελεί επίμαχο ζήτημα, γι' αυτό εμφανίζονται μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε πολλά κράτη διεθνώς (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ευρώπη) τείνει να αυξήσει τις ώρες των μαθημάτων, αλλά ορισμένες μελέτες αντιτείνουν ότι κάτι τέτοιο έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά των παιδιών λόγω κόπωσης και βαρεμάρας, κάτι που ισχύει για τα αγόρια περισσότερο από ό,τι για τα κορίτσια.

    Πιθανώς η νέα μελέτη χαράζει ένα μέσο δρόμο: αυξημένες ώρες μαθημάτων, αλλά -κατά το δυνατό- με όχι συμβατικό και προκαθορισμένο τρόπο.

    Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.pnas.org/content/early/2016/06/15/1516686113

    [11] Η μεταθανάτια ζωή του DNA: Πολλά γονίδια συνεχίζουν να λειτουργούν δύο μέρες μετά τον θάνατο!

    Εκατοντάδες γονίδια εξακολουθούν να εμφανίζουν σημάδια -και μάλιστα έντονης- δραστηριότητας δύο μέρες μετά τον θάνατο ενός ζωντανού οργανισμού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, τις εγκληματολογικές αναλύσεις για τον ακριβή προσδιορισμό της ώρας θανάτου, ακόμη και για τον ίδιο τον ορισμό της ζωής, καθώς σε έναν οργανισμό που έχει ιατρικά θεωρηθεί νεκρός, το DNA του μπορεί να είναι ενεργό για ένα χρονικό διάστημα ακόμη.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Πίτερ Νομπλ και 'Αλεξ Ποτσίτκοφ του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τις σχετικές προδημοσιεύσεις στο BioRxiv, σύμφωνα με το New Scientist, πειραματίσθηκαν με ποντίκια και ψάρια-ζέβρες.

    Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τον βαθμό δραστηριότητας των γονιδίων των πειραματόζωων αμέσως μετά τον θάνατό τους. Διαπίστωσαν ότι 548 γονίδια των ψαριών και 515 γονίδια των τρωκτικών ήσαν ενεργά έως 48 ώρες μετά τον θάνατο των ζώων, την ώρα που το υπόλοιπο DNA τους διαλυόταν.

    Σύνδεσμοι: Για τις πρωτότυπες επιστημονικές προδημοσιεύσεις στις διευθύνσεις:

    http://biorxiv.org/content/early/2016/06/11/058305

    http://biorxiv.org/content/early/2016/06/12/058370

    [12] Τα αυτοκίνητα ντίζελ ρυπαίνουν περισσότερο όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 18 βαθμούς

    Η ρύπανση από τα αυτοκίνητα ντίζελ είναι μεγαλύτερη, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πέφτει κάτω από τους 18 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με νέες μετρήσεις της βρετανικής εταιρείας αναλύσεων Emissions Analytics.

    Η έκθεση της εταιρείας, σύμφωνα με το BBC, δείχνει ότι όσο πέφτει το θερμόμετρο, αυξάνονται οι εκπομπές ρυπογόνων εκπομπών σε πολλά μοντέλα αυτοκινήτων. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στους κινητήρες ντίζελ της προτελευταίας γενιάς Euro 5.

    Η Emissions Analytics έλεγξε σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης 213 πετρελαιοκίνητα μοντέλα 31 κατασκευαστών. Διαπιστώθηκε ότι το μέσο αυτοκίνητο με κινητήρα ντίζελ προδιαγραφών Euro 5 εκπέμπει οξείδια του αζώτου 3,6 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από τους 18 βαθμούς, αλλά 4,6 φορές πάνω από το όριο, όταν πέφτει κάτω από τους 18 βαθμούς.

    Για τα οχήματα με νεότερους κινητήρες ντίζελ προδιαγραφών Euro 6, οι εμπομπές οξειδίων του αζώτου είναι 2,9 φορές πάνω από το όριο όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 18 βαθμούς και 4,2 φορές όταν υποχωρεί κάτω από αυτό το επίπεδο. Στην πραγματικότητα η κατάσταση του μέσου κινητήρα Euro 6 είναι πολύ καλύτερη, αλλά τα αποτελέσματα αυτή της κατηγορίας επηρεάσθηκαν αρνητικά από τρία -μη κατονομαζόμενα- μοντέλα που είχαν πολύ κακές επιδόσεις και συμπαρέσυραν όλη την κατηγορία.

    Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί επιτρέπουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες να κάνουν ρυθμίσεις που μειώνουν τον έλεγχο των εκπεμπόμενων αερίων, για λόγους προστασίας του κινητήρα, καθώς τόσο το πολύ κρύο όσο και η πολλή ζέστη μπορούν να προξενήσουν ζημιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 June 2016 - 18:32:27 UTC