Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Η πρόταση της ΝΔ «παραιτηθείτε» πρόκειται για μια δική τους παραίτηση από τη σοβαρότητα
  • [02] Ομαλή η έξοδος των επιβατών κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά
  • [03] Αστυπάλαια: Η «πεταλούδα» του Αιγαίου νικάει τον φόβο της λειψυδρίας
  • [04] Η όπερα του νερού και του ονείρου, από τον Λέανδρο Σπαρτιώτη, με ανακυκλώσιμα υλικά
  • [05] Τουλάχιστον 20 νεκροί απο βομβιστική επίθεση του ΙΚ στη Δαμασκό
  • [06] Ίδρυμα Μπέρτελσμαν: Διπλάσιοι οι άνεργοι από το 2008 στην ΕΕ
  • [07] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: «Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές τώρα. Χρειάζεται μεγάλες αλλαγές, μία νέα συμφωνία» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στ. Θεοδωράκης
  • [08] Το Μουσείο Μαστίχας της Χίου εγκαινίασε ο Πρ. Παυλόπουλος

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Η πρόταση της ΝΔ «παραιτηθείτε» πρόκειται για μια δική τους παραίτηση από τη σοβαρότητα

    «Η πρόταση της ΝΔ "παραιτηθείτε" πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για μια δική τους παραίτηση από τη σοβαρότητα», υπογράμμισε από τα Ιωάννινα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Σε συνέντευξη Τύπου εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση και ειδικά στη ΝΔ, ενώ έκανε λόγο και για στρατηγική κινητοποίησης των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου.

    Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι την ώρα που τα εγκαίνια του ΤΑΡ αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης και πως σύντομα αναμένεται να εκδηλωθούν επενδυτικά σχέδια, «το δυστύχημα είναι πως μέσα από τις δυσκολίες και τις προσπάθειες της κυβέρνησης», υπάρχει μία αντιπολίτευση, ειδικά η ΝΔ, η οποία κινείται στο φάσμα του αρνητισμού.

    Ο υπουργός αναφερόμενος στη συζήτηση των τελευταίων ημερών με αφορμή τις κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα, διερωτήθηκε πόσο προοδευτικό είναι το κάλεσμα και στηλίτευσε τον ρόλο της ΝΔ. Χαρακτηριστικά είπε: «Ας κοιτάξουμε λίγο τα συνθήματα του καλέσματος. Όχι κόμματα, όχι συνδικάτα, όχι χρώματα. Πόσο προοδευτικό είναι ένα τέτοιο κάλεσμα. Διότι κανείς εναντιώνεται σε ένα κόμμα για τις απόψεις του, όχι γιατί υπάρχει, διότι όταν έχεις έναν συνολικό αρνητισμό απέναντι στα κόμματα, στα συνδικάτα, τα οποία αποτελούν μια κατάκτηση στον τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων των εργαζομένων, όταν έχεις μια τέτοια απολιτική προσέγγιση, προετοιμάζεις το έδαφος για να πεις όχι στη δημοκρατία. Πολλοί φλερτάρουν με αυτές τις απόψεις. Φλερτάρει και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει υιοθετήσει την ακροδεξιά ρητορική του κ. Σαμαρά, ο οποίος παίζει πλέον ένα ρόλο κηδεμόνα στα πράγματα, παρά το γεγονός ότι έφυγε κακήν κακώς από τη ΝΔ. Εμφανίζονται ως άχρωμοι, όταν την ίδια στιγμή καλούν, απ? ό,τι μαθαίνω από τις εφημερίδες, οι τοπικές οργανώσεις της ΝΔ να δηλώνουν συμμετοχή. Και ποια είναι η πρόταση αυτή τη στιγμή της ΝΔ, "παραιτηθείτε". Πρόκειται κατά τη γνώμη μου για μία δική τους παραίτηση από τη σοβαρότητα».

    [02] Ομαλή η έξοδος των επιβατών κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά

    Από τα πληρώματα και το προσωπικό των εταιρειών κρουαζιέρας, εξυπηρετούνται σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά οι φορτοεκφορτώσεις των αποσκευών των επιβατών, καθώς για 17η μέρα συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με αίτημα την κατοχύρωση των εργασιακών τους σχέσεων, ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων.

    Σε πολλές περιπτώσεις, όπου επιβάτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, μεταφέρουν μόνοι τους τις βαλίτσες προς τους τερματικούς σταθμούς και στη συνέχεια επιβιβάζονται σε ταξί η σε λεωφορεία. Πολλοί από αυτούς έχουν κατεύθυνση το αεροδρόμιο ενώ άλλοι θέλουν να μεταβούν στην Ακρόπολη και στο κέντρο της Αθήνας.

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν σήμερα 7 κρουαζιερόπλοια, ενώ ένα κατευθύνθηκε στο λιμάνι του Λαυρίου. Περίπου 12.000 επιβάτες έχουν αρχίσει να αποβιβάζονται από το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά ενώ στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των αποσκευών από επιβάτες μεγάλη ηλικίας, επιτρέπεται η είσοδος σε ταξί και πούλμαν κοντά στα κρουαζιερόπλοια προκειμένου να μεταφερθούν οι επιβάτες και οι αποσκευές τους, στους τερματικούς σταθμούς αλλά και στην έξοδο του λιμανιού.

    Δήλωσητου ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας

    Η κυβέρνηση προτίθεται να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό που να αφήνει περιθώριο παρερμηνειών σχετικά με την ισχύ του όρου 5.11 στη Σύμβασης Παραχώρησης, στον οποίον αναφέρεται ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, ο Κανονισμός Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, προσθέτοντας ότι έχει ήδη ανακοινωθεί προς τους εργαζομένους ένα πλέγμα θεσμικών πρωτοβουλιών ώστε να παραμείνουν ρυθμισμένες οι εργασιακές σχέσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

    Η κυβέρνηση, προσθέτει ο υπουργός, θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τους απεργούς να ζυγίσουν όλα τα δεδομένα, να αξιολογήσουν σωστά τις περίπλοκες και δύσκολες σημερινές συνθήκες που γεννούν πολλαπλούς κινδύνους και να επιλέξουν μορφές διεκδίκησης που αποτρέπουν υπαρκτές καταστρεπτικές επιπτώσεις στη συνολική προσπάθεια αναθέρμανσης της Οικονομίας.

    «Να είναι βέβαιοι όλοι ότι κάθε κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους των απεργών εκτιμάται από όλους και ενδυναμώνει πρώτα από όλα τον δικό τους αγώνα. Περιμένουμε μια γενναία κίνηση προσωρινής, έστω, απεμπλοκής η οποία είναι βέβαιο ότι θα αποβεί σε όφελος όλων» συμπληρώνει ο κ. Δρίτσας

    [03] Αστυπάλαια: Η «πεταλούδα» του Αιγαίου νικάει τον φόβο της λειψυδρίας

    Αστυπάλαια. Ένα λαμπερό κόσμημα σε σχήμα πεταλούδας "καρφιτσωμένο" ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Όχι άδικα. Η σαγηνευτική ομορφιά της μαγνητίζει όσους θέλουν να απολαύσουν την αιγαιοπελαγίτικη αύρα, την αυθεντική ελληνική φιλοξενία, εξαιρετικά τοπικά εδέσματα, αστραφτερές παραλίες με κρυστάλλινα νερά, πλημμυρισμένοι από το ελλαδικό φως και το γαλανόλευκο 'Αγιο Πνεύμα του ουρανού, της θάλασσας και της, σαν από παραμύθι βγαλμένη, Χώρας της.

    Όπως αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού Πανορμίτης Κονταράτος το νησί αυτό της άγονης γραμμής, όσο ευλογήθηκε από τον Θεό της Ελλάδας, άλλο τόσο φαίνεται να αδικείται και να παραμελείται από την Ελληνική πολιτεία για τη διαχείριση της καθημερινότητάς της. Και προσθέτει ότι με μία μόνο μόνιμη γιατρό στο δυναμικό του νησιού, αντιμέτωπη με το «τέρας» της γραφειοκρατίας της κεντρικής διοίκησης για τις πλέον απλές λειτουργίες, με σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό για τη φύλαξη και λειτουργία των υποδομών της, αλλά με το πείσμα, τη δύναμη και την αγάπη των κατοίκων της για τον τόπο τους, η Αστυπάλαια κοιτά κατάματα και βρίσκει λύσεις στα προβλήματά της σχεδόν μόνη της εδώ και δεκαετίες, έχοντας μέχρι πρότινος να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, και τον φόβο της λειψυδρίας.

    Το νησί των 1250 κατοίκων, εκ΄ των οποίων οι 300 ανήλικοι, κατάφερε να νικήσει τους ορατούς και πιθανούς κινδύνους για την υδροδότησή της, σε ένα περιβάλλον εχθρικό σε σχέση με την επάρκεια και τη διαχείριση του νερού και με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να φαίνονται ορατές στο άμεσο μέλλον. Η μονάδα επεξεργασίας νερού της λιμνοδεξαμενής είχε μόνο μια δεξαμενή και το αντλιοστάσιο υπολειτουργούσε λόγω βλάβης του αντλητικού συστήματος. Οι άμεσοι κίνδυνοι ωστόσο εξαλείφθηκαν, με κινητοποίηση της δημοτικής αρχής και την υλοποίηση έργων μέσω του «Αποστολή Νερό» για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας σε νησιά του Αιγαίου, και του «Προγράμματος Συλλογής Όμβριων Υδάτων», που υλοποιείται σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership - Mediterranean (GWP-Med).

    Πολύ πρόσφατα εγκαινιάστηκαν τα έργα, ύψους 50.000 ευρώ, που αφορούν στη βελτίωση των εγκαταστάσεων του ταχυδιυλιστηρίου, το οποίο τροφοδοτείται από τη λιμνοδεξαμενή του Δήμου Αστυπάλαιας χωρητικότητας 875,000 κ.μ. και που σημειωτέον είναι από τις πιο πετυχημένες κατασκευαστικά στο Αιγαίο. Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν τα βελτιωτικά έργα του αντλιοστασίου και κατασκευάστηκε εφεδρική δεξαμενής για το ταχυδιυλιστήριο του δήμου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης του 80% του πληθυσμού του νησιού και ειδικότερα, των κατοίκων στη Χώρα και το Λιβάδι.

    Το βρόχινο νερό που συλλέγεται στο φράγμα-λιμνοδεξαμενή, με κατάλληλη επεξεργασία γίνεται πόσιμο. Μάλιστα, η αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης νερού συμβάλλει σημαντικά στην υδατική ασφάλεια του νησιού, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες όποτε η ζήτηση του νερού είναι ιδιαιτέρως αυξημένη λόγω τουρισμού.

    [04] Η όπερα του νερού και του ονείρου, από τον Λέανδρο Σπαρτιώτη, με ανακυκλώσιμα υλικά

    Κτίζει μία θεατρική σκηνή με ανακυκλώσιμα υλικά πάνω σε κλασικό σχέδιο. Εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς, καθώς το Σάββατο 30 Ιουλίου, θα γίνουν τα εγκαίνια αυτής της πρωτότυπης σκηνής που θα φιλοξενήσει λυρικούς καλλιτέχνες.

    Ο Πρεβεζάνος δημιουργός Λέανδρος Σπαρτιώτης φιλοτεχνεί ένα επιβλητικό αρχιτεκτόνημα χρησιμοποιώντας τενεκεδένια από αναψυκτικά και μπύρες και κόντρα πλακέ θαλάσσης, για να ομορφύνει, όπως λέει, ακόμη περισσότερο τον τόπο του και παράλληλα να στείλει τα δικά του μηνύματα. Την ονομάζει "όπερα του νερού και του ονείρου".

    Η θεατρική σκηνή θα στηθεί σε πλωτή εξέδρα στη θέση Πευκάκια στην παραλία της πόλης της Πρέβεζας, δίπλα σε έναν Ενετικό προμαχώνα, ο οποίος θα ενταχθεί στο σκηνικό. Η σκηνή έχει μήκος 30 μέτρα, ύψος 8 και εμβαδόν περίπου 200 τετραγωνικά.

    Συναντήσαμε τον κ. Λέανδρο Σπαρτιώτη με την στενή συνεργάτιδα του Αλεξία Μπουκουβάλα στο εργαστήρι τους. Ο αειθαλής κ. Λέανδρος με τη μακέτα στο χέρι δίνει οδηγίες στο βοηθό του, τον Μιχάλη που μαζί δημιουργούν, με υπομονή ένα ψηφιδωτό από πολύχρωμα κουτάκια. Αν και είναι πλέον 85 χρόνων, έχει μία νεανική ζωντάνια, γιατί τρέφεται με τα οράματά του, όπως λέει στο Πρακτορείο, που του δίνουν ζωή και «συνεχίζει με την βοήθεια της εμπειρίας και της κεκτημένης ταχύτητας από 70 χρόνια δημιουργίας».

    [05] Τουλάχιστον 20 νεκροί απο βομβιστική επίθεση του ΙΚ στη Δαμασκό

    Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, μία με παγιδευμένο αυτοκίνητο και άλλη μία επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκαν σήμερα κοντά στο σιιτικό μαυσωλείο Σαγιέντα Ζεϊνάμπ, στα προάστια της Δαμασκού.

    Το προάστιο Σαγιέντα Ζεϊνάμπ φιλοξενεί το ιερότερο σιιτικό μαυσωλείο της Συρίας και αποτελεί την έδρα των σιιτικών ομάδων από τον Λίβανο και το Ιράκ που πολεμούν στο πλευρό των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq, που συνδέεται με το ΙΚ, οι τζιχαντιστές ανατίναξαν ένα αυτοκίνητο που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά την ίδια στιγμή που, σε απόσταση μερικών μέτρων, δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι.

    Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι από τις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν. Οι 13 από τους νεκρούς ήταν άμαχοι πολίτες, διευκρίνισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

    Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας πρόβαλαν εικόνες από την περιοχή όπου διακρίνονται οι τεράστιες ζημιές που έχουν προκληθεί σε μια πολυσύχναστη λαϊκή αγορά.

    [06] Ίδρυμα Μπέρτελσμαν: Διπλάσιοι οι άνεργοι από το 2008 στην ΕΕ

    Η μακροχρόνια ανεργία εξελίσσεται από την έναρξη της οικονομικής κρίσης σε βασικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2015 επί συνόλου 22 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν τα 11 εκατομμύρια, δηλαδή οι μισοί, είναι επισήμως μακροχρόνια άνεργοι και έχουν μάλιστα διπλασιαστεί από το 2008 οπότε ξέσπασε η κρίση. Σχεδόν το ένα τρίτο ήταν μάλιστα άνεργοι περισσότερο από δύο χρόνια.Η έκταση της κρίσης απασχόλησης είναι όμως σαφώς μεγαλύτερη από αυτήν που δείχνουν οι επίσημοι αριθμοί, διότι δεν συμπεριλαμβάνονται στις στατιστικές οι παραιτημένοι και όσοι επιμορφώνονται. Ιδίως στις χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κροατία, η μακροχρόνια ανεργία είναι ανησυχητικά υψηλή, αφού κυμαίνεται στο 18% , στο 11% και στο 10,4% αντίστοιχα, δηλαδή σαφώς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι 4,3%, σύμφωνα με την έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Μπέρτελσμαν(BertelsmanStiftung) στις 28 χώρες της ΕΕ.

    Η κατάσταση αυτή αποτελεί πραγματικό κίνδυνο, αφού έχει ως συνέπεια τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται συνολικά η πολιτική και η οικονομία της αγοράς εξαιτίας της έλλειψης προοπτικής για του πολίτες αυτούς.Η μακροχρόνια ανεργία, δηλαδή η αναζήτηση εργασίας πάνω από 12 μήνες, δημιουργεί υψηλό κόστος για τα άτομα και την κοινωνία, και έχει ως συνέπεια την ακύρωση του ανθρώπινου κεφαλαίου και των μορφωτικών επενδύσεων, ενώ τα συρρικνούμενα ποσοστά απασχόλησης μειώνουν την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας και την αναπτυξιακή δυναμική μιας οικονομίας.Η έκταση της κρίσης απασχόλησης είναι μάλιστα σαφώς μεγαλύτερη απ? αυτήν που δείχνουν οι επίσημοι αριθμοί,διαπιστώνει η έρευνα του ιδρύματος Μπέρτελσμαν.

    [07] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: «Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές τώρα. Χρειάζεται μεγάλες αλλαγές, μία νέα συμφωνία» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στ. Θεοδωράκης

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλάει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα αλλά και για τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη συγκρότηση ενός τρίτου πολιτικού πόλου.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού επικρίνει την κυβέρνηση ότι καθυστερεί σημαντικά στις αλλαγές που απαιτούνται για να βγει η χώρα από τα Μνημόνια με αποτέλεσμα να υποχρεώνεται σε υπερφορολόγηση που επιβαρύνει την κοινωνία.

    Επίσης, τονίζει ότι δεν χρειάζονται εκλογές εάν δεν κλείσει ο κύκλος των αξιολογήσεων και η χρηματοδότηση της χώρας. «Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές. Ένα new deal», υποστηρίζει ο κ. Θεοδωράκης, δηλώνοντας ανοικτός στη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρει ότι βουλευτές και στελέχη του Ποταμιού είναι ελεύθερα να πάνε στη συγκέντρωση «Παραιτηθείτε», στο Σύνταγμα, κι αποκρούει την όξυνση που επιχειρείται για τη συγκέντρωση.

    Καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται το Ποτάμι να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ και στέλνει μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ και τις άλλες δυνάμεις του κεντρώου χώρου ότι το Ποτάμι επιθυμεί να συνεργαστούν για μια μεγάλη εκσυγχρονιστική και μεταρρυθμιστική παράταξη.

    Ακόμη ο Σταύρος Θεοδωράκης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία της νέας παράταξης.

    [08] Το Μουσείο Μαστίχας της Χίου εγκαινίασε ο Πρ. Παυλόπουλος

    Η πρωτοβουλία της δημιουργίας του Μουσείου Μαστίχας της Χίου συνιστά σημαντική συμβολή και στην εν γένει πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Πέραν τούτου αναδεικνύει μια πραγματικώς πρωτοποριακή αρμονική σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος, και δη σε μιαν εξαιρετικώς κρίσιμη συγκυρία για τον Τόπο και τον Λαό μας, πρωτίστως δε για την Χίο και τους κατοίκους της επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας σήμερα το Μουσείο.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι ο τόπος τούτες τις κρίσιμες στιγμές έχει ανάγκη από ανθρώπους που έχουν δύναμη και ιδέες. Αυτές (οι ιδέες) είναι πιο δυνατές για να βγούμε από την κρίση που μαστίζει την χώρα, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους τρεις άξονες που έχουν συμβάλει ώστε η Χίος να έχει αυτή τη διεθνή προβολή, εστιάζοντας στους αγώνες για την Ελευθερία, ιδίως δε του αγώνα και της μαρτυρικής τους θυσίας - απτού, δυστυχώς, δείγματος της τουρκικής θηριωδίας - κατά την περίοδο της Εθνεγερσίας τον Μάρτιο - Απρίλιο του 1822 καθώς και στο εμπορικό δαιμόνιο και τα μαστιχοχώρια του νησιού.

    Ο υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, επισήμανε ότι μουσεία όπως της Χίου αποτελούν κιβωτούς διάσωσης κυρίως αυλών αξιών με τεράστια σημασία για τον οικονομικό πολιτισμό. Επισήμανε ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις προσπάθειες των παραγωγών ώστε η παραγωγή της να συμβάλει στην ανάπτυξη του νησιού και του τόπου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, εξήρε τις πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και προσωπικά της προέδρου του Σοφίας Στάικου, επισημαίνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν ένα αναγκαίο «παράθυρο», ένα λάκτισμα που μας βοηθάει να κάνουμε κάτι πιο αισιόδοξο.

    Η πρόεδρος του ΠΙΟΠ Σοφία Στάικου ανέφερε ότι το δίκτυο των 8 μουσείων του Ιδρύματος και σύντομα των 9 (με τα εγκαίνια του νέου μουσείου του Ομίλου τον Σεπτέμβριο στα Ιωάννινα) υπηρετούν ένα όραμα ενάντια στην απαξίωση των καιρών. Ο τόπος χρειάζεται δράσεις. Πρέπει να εμπνέουμε, να ενεργούμε και ποτέ να μην τα παρατάμε είπε χαρακτηριστικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 11 June 2016 - 16:32:24 UTC