Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου μια καχεκτική κεντροαριστερά που θα είναι δορυφόρος ή του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας»
  • [02] Βασίλης Λεβέντης: Επιμένω για οικουμενική κυβέρνηση, ώστε να έλθει η ανάπτυξη
  • [03] "Πράσινο φως" από το Γερμανικό Κοινοβούλιο για την αποδέσμευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ
  • [04] Το Μουσείο Μαστίχας της Χίου εγκαινίασε ο Πρ. Παυλόπουλος
  • [05] Απεργούν οι πιλότοι της Air France, εν μέσω του Euro 2016
  • [06] Δεκατρείς Νομπελίστες προειδοποιούν ότι το Brexit θα ήταν καταστροφικό για την έρευνα στη χώρα
  • [07] Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αναχωρεί για το Πεκίνο
  • [08] Ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη προς την Εκκλησία Κύπρου
  • [09] Επίσκεψη Γ. Κατρούγκαλου στο Ηράκλειο
  • [10] Έχουμε ζητήσει εναλλακτικό σχέδιο από την ΕΕ εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό
  • [11] Το συνέδριο του NCP καθαίρεσε τον Αλεξάντερ Στουμπ, νέος ηγέτης του κόμματος ο Πέτερι Όρπο

  • [01] «Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου μια καχεκτική κεντροαριστερά που θα είναι δορυφόρος ή του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας»

    «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις) δεν είναι τσόντα κανενός και αυτό φαίνεται ότι ενοχλεί πολλούς. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει καθόλου μια καχεκτική κεντροαριστερά που θα είναι δορυφόρος ή του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας» δηλώνει σε συνέντευξή της στα Παραπολιτικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

    Προσθέτει δε πως «θέλουμε και εργαζόμαστε η Δημοκρατική Παράταξη να αναδειχθεί σε εναλλακτική προοδευτική κυβερνητική λύση. Αυτή η παράταξη αποτελεί εγγύηση για να ξεφύγουμε από τον αριστερό κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ και το μεταρρυθμιστικό λαϊκισμό της ΝΔ».

    Για την πορεία των συζητήσεων στο χώρο της Κεντροαριστεράς και τις διαφωνίες με το Ποτάμι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει:

    «Με το Σταύρο δεν έχουμε προσωπικές διαφορές, ανεξάρτητα αν κάποιους εξυπηρετεί να προσωποποιούν τα προβλήματα.

    [02] Βασίλης Λεβέντης: Επιμένω για οικουμενική κυβέρνηση, ώστε να έλθει η ανάπτυξη

    «Αυτό που προέχει σήμερα είναι να έλθει η ανάπτυξη, γι΄ αυτό επιμένω για οικουμενική κυβέρνηση», δήλωσε σήμερα στην Πάτρα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, προσερχόμενος στο αναπτυξιακό συνέδριο που οργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος».

    Ο Βασίλης Λεβέντης πρόσθεσε ότι «όσο βλέπουν οι ξένοι επενδυτές μία κυβέρνηση με 153 έδρες, με μια Κατριβάνου να μην ψηφίζει, με μία Βαγενά να την ψάχνουν στους διαδρόμους να ψηφίσει και 5 με 6 άλλους βουλευτές να κλαίνε που ψηφίζουν, δεν θα έλθει κουνούπι επενδυτών».

    Στην συνέχεια ανέφερε ότι «αν θέλουν να έλθουν επενδύσεις, να κάνουμε μία κυβέρνηση με όλα τα κόμματα, πλην Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ, που δεν πιστεύουν στην Ευρώπη και να σταματήσει ο Αλέξης Τσίπρας να λέει ότι θα μπορέσει μόνος του». Σε αυτό το σημείο ο Βασίλης Λεβέντης πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί μόνος του, διότι ζούμε σε μία εποχή που χρειάζεται και ο τελευταίος».

    Ακόμη, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ανέφερε ότι «τα είπα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα περί σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης», διότι όπως εξήγησε, «το συμφέρον της χώρας απαιτεί να παραμερίσουμε τις διαφορές και να λυθούν τα προβλήματα της κοινωνίας».

    [03] "Πράσινο φως" από το Γερμανικό Κοινοβούλιο για την αποδέσμευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ

    Το γερμανικό κοινοβούλιο έδωσε το "πράσινο φως" για την αποδέσμευση μιας νέας δόσης ευρωπαϊκών δανείων για την Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για την καταβολή 7,5 δισ. ευρώ στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

    Η επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως χθες το πρωί, "απέσχε από το να πάρει θέση" αναφορικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Μαΐου στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και προβλέπει την αποδέσμευση νέων οικονομικών αρωγών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Μπούντεσταγκ.

    --Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει την πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν και κινείται προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της αγοράς, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    "Η Ελλάδα εφάρμοσε σε μεγάλο βαθμό τις μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέδριο που διοργάνωσε η Deutsche Bank. "Η Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει να στηρίζεται και πάλι στα πόδια της και να ανακτήσει την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές".

    Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt που δημοσιεύεται σήμερα, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αυξήσει σημαντικά την ικανότητα της να είναι ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά μειώνοντας το κόστος δανεισμού κατά 12%.

    "Ωστόσο, είναι ακόμα αλήθεια ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίζει να προωθεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις", δήλωσε στην εφημερίδα. "Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών και να διασφαλίσει την αποπληρωμή των δανείων της".

    [04] Το Μουσείο Μαστίχας της Χίου εγκαινίασε ο Πρ. Παυλόπουλος

    Η πρωτοβουλία της δημιουργίας του Μουσείου Μαστίχας της Χίου συνιστά σημαντική συμβολή και στην εν γένει πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Πέραν τούτου αναδεικνύει μια πραγματικώς πρωτοποριακή αρμονική σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος, και δη σε μιαν εξαιρετικώς κρίσιμη συγκυρία για τον Τόπο και τον Λαό μας, πρωτίστως δε για την Χίο και τους κατοίκους της επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας σήμερα το Μουσείο.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι ο τόπος τούτες τις κρίσιμες στιγμές έχει ανάγκη από ανθρώπους που έχουν δύναμη και ιδέες. Αυτές (οι ιδέες) είναι πιο δυνατές για να βγούμε από την κρίση που μαστίζει την χώρα, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους τρεις άξονες που έχουν συμβάλει ώστε η Χίος να έχει αυτή τη διεθνή προβολή, εστιάζοντας στους αγώνες για την Ελευθερία, ιδίως δε του αγώνα και της μαρτυρικής τους θυσίας - απτού, δυστυχώς, δείγματος της τουρκικής θηριωδίας - κατά την περίοδο της Εθνεγερσίας τον Μάρτιο - Απρίλιο του 1822 καθώς και στο εμπορικό δαιμόνιο και τα μαστιχοχώρια του νησιού.

    Ο υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, επισήμανε ότι μουσεία όπως της Χίου αποτελούν κιβωτούς διάσωσης κυρίως αυλών αξιών με τεράστια σημασία για τον οικονομικό πολιτισμό. Επισήμανε ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις προσπάθειες των παραγωγών ώστε η παραγωγή της να συμβάλει στην ανάπτυξη του νησιού και του τόπου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, εξήρε τις πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και προσωπικά της προέδρου του Σοφίας Στάικου, επισημαίνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν ένα αναγκαίο «παράθυρο», ένα λάκτισμα που μας βοηθάει να κάνουμε κάτι πιο αισιόδοξο.

    Η πρόεδρος του ΠΙΟΠ Σοφία Στάικου ανέφερε ότι το δίκτυο των 8 μουσείων του Ιδρύματος και σύντομα των 9 (με τα εγκαίνια του νέου μουσείου του Ομίλου τον Σεπτέμβριο στα Ιωάννινα) υπηρετούν ένα όραμα ενάντια στην απαξίωση των καιρών. Ο τόπος χρειάζεται δράσεις. Πρέπει να εμπνέουμε, να ενεργούμε και ποτέ να μην τα παρατάμε είπε χαρακτηριστικά.

    [05] Απεργούν οι πιλότοι της Air France, εν μέσω του Euro 2016

    Οι πιλότοι της Air France ξεκίνησαν σήμερα την τετραήμερη απεργιακή κινητοποίησή τους, με αφορμή τις περικοπές στους μισθούς τους, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις των φιλάθλων του Euro 2016.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι κατά τις εκτιμήσεις της θα απεργήσει το 25% των πιλότων της. Ωστόσο το συνδικάτο SNPL υποστηρίζει ότι 7 στους 10 δεν θα εμφανιστούν στη δουλειά τους.

    "Άκουσα σήμερα το πρωί τον πρόεδρο του SNPL να λέει ότι το 70% των πιλότων θα απεργήσει, κάτι που δεν ισχύει. Η εκτίμησή μας σήμερα είναι ότι στην κινητοποίηση συμμετέχει το 25%", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Air France, Φρεντερίκ Γκαζέ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

    Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι σήμερα θα εκτελεστεί το 83% των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού. Για αύριο, εκτιμάται ότι θα απεργήσει το 27% των πιλότων και θα εκτελεστεί το 80% των πτήσεων ενώ παρόμοια πιστεύεται ότι θα είναι τα ποσοστά και την Δευτέρα, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της Air France που μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    [06] Δεκατρείς Νομπελίστες προειδοποιούν ότι το Brexit θα ήταν καταστροφικό για την έρευνα στη χώρα

    Δεκατρείς Βρετανοί Νομπελίστες προειδοποίησαν σήμερα ότι μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έθετε σε κίνδυνο την επιστημονική έρευνα στη χώρα.

    Σε επιστολή τους προς την εφημερίδα The Daily Telegraph οι επιστήμονες εκτιμούν ότι "η προοπτική της απώλειας της χρηματοδότησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά σημαντικό κίνδυνο για την επιστημονική έρευνα" στη Βρετανία.

    "Η επιστήμη τρέφει την ευημερία μας, το σύστημα υγείας, την ικανότητά μας να καινοτομούμε και την οικονομική ανάπτυξή μας" τονίζουν οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων είναι ο φυσικός Πίτερ Χιγκς (βραβεύτηκε με το Νόμπελ το 2013) και ο βιοχημικός Πολ Νερς (βραβείο Νόμπελ το 2001).

    "Οι διαβεβαιώσεις εκείνων που τάσσονται υπέρ του Brexit ότι το υπουργείο Οικονομικών θα καλύψει το κενό (σ.σ. της χρηματοδότησης) είναι αφελείς", συνεχίζουν, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό του βρετανικού ΑΕΠ που προορίζεται για την έρευνα βρίσκεται ήδη "πολύ κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ".

    Μια νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου ORB που διενεργήθηκε για τη διαδικτυακή εφημερίδα The Independent δείχνει ότι το 55% των Βρετανών τάσσεται υπέρ του Brexit και μόνο το 45% θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

    [07] Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αναχωρεί για το Πεκίνο

    Έπειτα από μια χρυσή δεκαετία για τις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και την Κίνα, η ανησυχία στο Βερολίνο εντείνεται για τα προσκόμματα που θέτει το Πεκίνο στη δραστηριότητα ξένων επιχειρήσεων, την κινεζική εξωτερική πολιτική και τον αυταρχισμό που καταγγέλλεται ότι κλιμακώνεται στο εσωτερικό.

    Η Άγγελα Μέρκελ ταξιδεύει σήμερα στο Πεκίνο για ένατη φορά αφότου ανέλαβε καγκελάριος, εν μέσω των πιέσεων από τον βιομηχανικό κλάδο και από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αντιμετωπίσει με πιο δυναμικό τρόπο την κινεζική κυβέρνηση.

    Το ταξίδι καταγράφεται την ώρα που η καγκελάριος επικρίνεται στο εσωτερικό διότι σιώπησε για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, αλλά και καθώς οι κινεζικές εξαγορές στην Ευρώπη ωθούν πολιτικούς να απευθύνουν εκκλήσεις για τη θέσπιση αυστηρότερων περιορισμών.

    Καταγράφεται μια «εξάπλωση και κλιμάκωση κρυφών και ανοικτών συγκρούσεων στη σχέση Γερμανίας-Κίνας», επισήμανε ο Σεμπάστιαν Χάιλμαν, επικεφαλής του ινστιτούτου μελετών MERICS του Βερολίνου.

    [08] Ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη προς την Εκκλησία Κύπρου

    Τις θερμές ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς την Εκκλησία Κύπρου, η οποία σήμερα εορτάζει την μνήμη του ιδρυτή και προστάτη της, Αποστόλου Βαρνάβα, μετέφερε ο Μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως, Αμφιλόχιος.

    Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη μετείχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, το οποίο τελέστηκε στον ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, στην Λευκωσία.

    Σε ομιλία του ο κ. Αμφιλόχιος χαρακτήρισε μαρτυρική και αγιοστήρικτο την Εκκλησία Κύπρου και τόνισε ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο αποτελεί το Θυσιαστήριο της Καθολικής αναφοράς των Ορθοδόξων, με αγαλλίαση πολύ στρέφει το μητρικό του βλέμμα στην αδελφή Αγιωτάτη Τοπική Εκκλησία Κύπρου και πολλά υπερηφανεύεται και εγκαυχάται ότι το πολύπαθος γένος μας ήταν και είναι και θα είναι στιγμή δόξας για τον Υιό του Ανθρώπου».

    Επίσης, επεσήμανε ότι «πίσω από την καθάρια Ρωμηοσύνη της Κύπρου κρύβεται και ταυτόχρονα αποκαλύπτεται το θαύμα της Εκκλησίας, η ηποία μοιραία μεταμορφώνει και αθανατίζει ό,τι νεκρώθηκε, αφθαρτοποιεί αυτό που μέλλει να χαθεί».

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ευχήθηκε έτη πολλά στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ονομαστική του εορτή, καθώς σήμερα, είπε, η Εκκλησία τιμά και την μνήμη του Αποστόλου Βαρθολομαίου. Ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης «είναι πνευματικά πάντα μαζί μας και προσεύχεται για λύση του Κυπριακού προβλήματος, ώστε Έλληνες και Τούρκοι να ζήσουν ευτυχισμένοι».

    Ο κ. Χρυσόστομος έκανε αναφορά και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πρόκειται να συνέλθει στην Κρήτη, και τόνισε ότι η σύγκληση της οφείλεται «στην ακούραστη εργασία και προσευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη».

    [09] Επίσκεψη Γ. Κατρούγκαλου στο Ηράκλειο

    Στο Ηράκλειο βρίσκεται από το πρωί ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, προκειμένου να έχει σειρά επαφών με φορείς και να μιλήσει το βράδυ σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο υπουργός Εργασίας το πρωί επισκέφτηκε το δήμαρχο Ηρακλείου Βασιλη Λαμπρινό, στη Λότζια, και η συζήτηση των δυο ανδρών έγινε σε θετικό κλίμα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν εργασιακά ζητήματα και ειδικότερα θέματα προσλήψεων και προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων στο Δήμο Ηρακλείου. Εκτός από τον Δήμαρχο Ηρακλείου και τον υπουργό Εργασίας, στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, ο πρόεδρος του ΟΛΗ Απόλλωνας Φιλιππής, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Γιάννης Παυλιδάκης και η δημοτική σύμβουλος Μαρία Καλουδιώτη.

    Στη συνέχεια ο υπουργός μετέβη στο Επιμελητήριο όπου συναντάται με εκπροσώπους φορέων. Έξω από το Επιμελητήριο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την οποία οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και άλλοι φορείς. Στην κινητοποίηση εκφράστηκε αντίθεση στο ασφαλιστικό και τέθηκε ως αίτημα η απόσυρση του. Ο υπουργός απάντησε στους συγκεντρωθέντες ότι το ασφαλιστικό έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και είναι νόμος του κράτους.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κ. Κατρούγκαλου, ο υπουργός στις 8 το βράδυ, θα συμμετέχει στην πολιτική εκδήλωση που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ στην Αίθουσα Ανδρόγεω με θέμα: «Τρέχουσες Πολιτικές Εξελίξεις».

    Αύριο ο κ. Κατρούγκαλος θα μεταβεί στον Άγιο Νικόλαο και θα μιλήσει στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο «Ερμής», με θέμα: «Τι νομοθετήθηκε σε Φορολογικό - Ασφαλιστικό, τι θέλουμε για τα Εργασιακά δικαιώματα».

    [10] Έχουμε ζητήσει εναλλακτικό σχέδιο από την ΕΕ εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό

    Η Ελλάδα έχει ζητήσει εναλλακτικό σχέδιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα. Ωστόσο, αναγνώρισε πως μέχρι τώρα η Τουρκία έχει στηρίξει όλες τις πλευρές της συμφωνίας της και χαρακτήρισε θετική τη μέχρι τώρα εφαρμογή της, επισημαίνοντας πως έχουμε μεγάλο περιορισμό της ροής των προσφύγων.

    Εστιάζοντας περαιτέρω στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να έχει επεξεργασμένο εναλλακτικό σχέδιο γιατί είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και παρατήρησε πως είναι η συνέπεια και όχι η αιτία των προβλημάτων. «Το προσφυγικό κύμα είναι η συνέπεια των πολέμων σε Λιβύη, Συρία, Ιράκ και στη φτώχεια της περιοχής, και ο μόνος που δεν φταίει γι' αυτό είναι χώρες όπως η Ελλάδα» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «άλλοι φταίνε και άρα πρέπει και άλλοι να αντιληφθούν ότι πρέπει να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος».

    Επισήμανε, επίσης, ότι η Αυστρία για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια κάλεσε την Ελλάδα στην επόμενη σύσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια «μετά τις σαφείς ελληνικές διπλωματικές κινήσεις», όπως την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως και την επίσκεψή του στη Βιέννη που οδήγησε στην επαναπροσέγγιση της Ελλάδας και της Αυστρίας. «Αυτό αποδεικνύει ότι πρέπει να έχει κανείς τόλμη και διορατικότητα στην εξωτερική πολιτική, δεν πρέπει να υποχωρεί και ότι ήταν όλοι ανόητοι που ομαδικά πυροβολούσαν γιατί είχα αποσύρει την Ελληνίδα πρέσβη από τη Βιέννη. Αποδείχτηκε ότι ήταν μια πολύ καλή κίνηση και επανήλθαν οι σχέσεις μας φυσιολογικές μέσα στη διαφορετικότητά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Για πρώτη φορά μας καλούν και μας σέβονται πλέον. Όπου χρειάζεται είμαστε σκληροί, όπου χρειάζεται είμαστε ευέλικτοι, η εξωτερική πολιτική είναι νηφάλια, ψύχραιμη, διαθέτει πάρα πολλά όπλα και χρησιμοποιεί κάθε φορά το κατάλληλο».

    Σε ό,τι αφορά την απόφαση για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ξεκαθάρισε πως «εκτιμήσαμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα απ' αυτή την απόφαση και ότι το πρόβλημα πιθανά θα το έχει η Τουρκία». Διατύπωσε μάλιστα την πρόβλεψη πως η Τουρκία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία θα ζητήσει τη μη υλοποίησηαυτής της απόφασης και άρα την αποχώρηση του οργανισμού από το Αιγαίο. Ο λόγος είναι, όπως εξήγησε, «πως το παιχνίδι ότι θα στριμώξουμε την Ελλάδα και μετά θα της τα χρεώσουμε όλα, επειδή είμαστε ψύχραιμοι με καθαρό μυαλό, γύρισε μπούμερανγκ και το πρόβλημα το έχει η άλλη πλευρά».

    [11] Το συνέδριο του NCP καθαίρεσε τον Αλεξάντερ Στουμπ, νέος ηγέτης του κόμματος ο Πέτερι Όρπο

    Το συγκυβερνών Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού της Φινλανδίας (NCP) καθαίρεσε από ηγέτη του τον υπουργό Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ και όρισε ως αντικαταστάτη του στην προεδρία τον Πέτερι Όρπο, με την ελπίδα ότι η αλλαγή αυτή θα σηματοδοτήσει μια αναγέννηση για το κεντροδεξιό κόμμα.

    Στο συνέδριο του NCP 441 σύνεδροι ψήφισαν υπέρ της αντικατάστασης του Στουμπ από τον υπουργό Εσωτερικών Πέτερι Όρπο ενώ 361 τάχθηκαν υπέρ της παραμονής του Στουμπ στην ηγεσία.

    Ως αποτέλεσμα της αλλαγής αυτής ο Όρπο αναμένεται τώρα ότι εκτός από την ηγεσία του NCP θα αναλάβει και υπουργός Οικονομικών.

    Ο Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος υπήρξε πρωθυπουργός της Φινλανδίας μεταξύ 2014-15, δεχόταν σφοδρές επικρίσεις τόσο για τις κακές επιδόσεις του κόμματος στις δημοσκοπήσεις όσο και για τους συμβιβασμούς που έκανε στο πλαίσιο της συμμετοχής του NCP στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 11 June 2016 - 12:32:33 UTC