Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Φίλης: Δεν σκοπεύω να παραιτηθώ
  • [02] Ν. Παππάς: Με την αδειοδότηση σπάει ο ομφάλιος λώρος πολιτικής εξουσίας - ΜΜΕ
  • [03] Μ. Ντράγκι: Η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στην ευρωζώνη
  • [04] Στο 24,1% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο
  • [05] Σε δίκη για τα "πόθεν έσχες" παραπέμπεται ο Σταύρος Ψυχάρης στις 29 Ιουλίου
  • [06] Χίος: Επανεισδοχή 13 Σύρων προσφύγων στην Τουρκία
  • [07] Ο Μ. Σούλτς καταδικάζει τις απειλές εναντίον Γερμανών βουλευτών τουρκικής καταγωγής
  • [08] «Eat Me» λένε πεταμένα στρώματα
  • [09] Σε συνθήκες αποπληθωρισμού για 39ο συνεχή μήνα κινήθηκε τον Μάιο η οικονομία
  • [10] Πιθανή εντός του μήνα η αποδέσμευση της δόσης προς την Ελλάδα, εκτιμά ο Β. Ντομπρόβσκις
  • [11] Η Google φτάνει ολοένα και πιο κοντά στην ανάπτυξη ενός παγκόσμιου κβαντικού υπολογιστή

  • [01] Ν. Φίλης: Δεν σκοπεύω να παραιτηθώ

    Ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, που ζητούσε την παραίτησή του. «Ούτε η κυβέρνηση ούτε εγώ προσωπικά σκοπεύουμε να προσφέρουμε αυτό το δώρο στον κ. Μητσοτάκη», αναφέρει ο κ. Φίλης και προσθέτει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ ζητά την παραίτησή του.

    «Τώρα, που ο κ. Μητσοτάκης έχει αγκαλιάσει το ακροδεξιάς κατεύθυνσης κίνημα "Παραιτηθείτε" είναι φυσιολογικό να εντάσσει και τη δική μου παραίτηση στο γενικότερο αίτημά του» σχολιάζει.

    Από την πλευρά της ΝΔ, ο τομεάρχης Παιδείας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, επέμεινε στη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί παραίτησης. Πιο συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Φίλη ανέφερε: «Η κυβέρνηση δείχνει να εκτροχιάζεται σε καθεστωτικές λογικές, υπό την πίεση πανικού που της δημιουργεί η καθολική απαξίωση που λαμβάνει από την κοινωνία. Τα όσα ανέφερε ο κ. Φίλης [?] συνιστούν μέγιστο ατόπημα, το οποίο διορθώνεται μόνον με παραίτηση του υπουργού Παιδείας, ή με την αποπομπή του από τον πρωθυπουργό. Σε διαφορετική περίπτωση σύμπασα η κυβέρνηση θα παραμείνει έκθετη έναντι του ελληνικού λαού».

    Διαβάστε επίσης:

    Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη ζητά η ΝΔ

    [02] Ν. Παππάς: Με την αδειοδότηση σπάει ο ομφάλιος λώρος πολιτικής εξουσίας - ΜΜΕ

    Η διαπλοκή ήταν ο τρόπος άσκησης της εξουσίας στην Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε παρέμβασή του χθες βράδυ σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Σμύρνης, που είχε ως θέμα "Διαπλοκή, Διαφθορά και ΜΜΕ".

    Παρεμβάσεις στην εκδήλωση πραγματοποίησαν επίσης οι δημοσιογράφοι Κώστας Αρβανίτης, διευθυντής του ρ/σ "Κόκκινο", και Κατερίνα Ακριβοπούλου.

    Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και σε στέλεχος τηλεοπτικού σταθμού ο οποίος, όπως είπε, κάλεσε άλλους μετόχους του ιδίου σταθμού να "βάλουν χρήματα, γιατί μέσω αυτού του σταθμού απέκτησαν χρήμα και ισχύ".

    "Τόση ισχύ που κάποιοι θεώρησαν ότι δεν ήταν υποχρεωμένοι να καταθέτουν δηλώσεις 'πόθεν έσχες'", πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι μέσω αυτής της κατ' αυτόν τον τρόπο αποκτηθείσης ισχύος ασκούνταν πιέσεις σε κυβερνήσεις ώστε αυτές με την σειρά τους να επηρεάζουν τραπεζικές αποφάσεις, ενώ ταυτόχρονα εθεωρείτο ότι το δικαστικό σύστημα υπήρχε "για να βάζει στην άκρη υποθέσεις".

    "Προσπάθησαν να επιβιώσουν και με την νέα κατάσταση (σ.σ. την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα τεθούν κανόνες", είπε ο υπουργός Επικρατείας.

    Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, είπε, χαρακτηριστικά ότι "φτιάχνουμε συνθήκες εργαστηρίου ανταγωνισμού", προσθέτοντας, "Θα περίμενε κανείς να ενθουσιαστούν με την ρύθμιση οι οπαδοί της ελεύθερης αγοράς, εκείνοι που αρνούνται την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, ενώ την ίδια ώρα θέλουν την 'απελευθέρωση του επαγγέλματος της κομμώτριας'".

    "Τους είναι αδιανόητο ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλα σχήματα που θέλουν να δοκιμάσουν", πρόσθεσε.

    Ο κ. Παππάς είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει εισπράξει 40 εκατ. ευρώ από το τέλος χρήσης συχνοτήτων, και τόνισε ότι τα χρέη αυτά καταλογίζονται και πηγαίνουν στις φορολογικές αρχές, όπου μπορεί να υπάρξει και ρύθμιση - "όπως σε κάθε πολίτη" - και επισήμανε ότι "υπήρχε και ο φόρος τηλεοπτικής διαφήμισης τον οποίο 'κράδαινε' πάνω από τα τηλεοπτικά κανάλια η κυβέρνηση της εποχής του πρώτου Μνημονίου προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξή της".

    Διευκρίνισε ότι για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι από το 2020 και μετά ένα τμήμα του φάσματος πρέπει "να περάσει στην κινητή τηλεφωνία", ενώ τόνισε ότι "βασική μας μέριμνα ήταν η οικονομική βιωσιμότητα, διότι διαφορετικά αρχίζουν οι πιέσεις στις τράπεζες και το πολιτικό σύστημα".

    "Πως γίνεται ζημιογόνες επιχειρήσεις να κρατιούνται στην ζωή; Τα κανάλια δεν είναι μια τυπική επιχείρηση, και βέβαια δεν πονούσαν για τις θέσεις εργασίας", είπε.

    Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να επηρεάσει το περιεχόμενο των ειδήσεων, αναφέροντας στην συνέχεια ότι αυτοί που λένε πως είναι αντισυνταγματικό να οργανώνει τον διαγωνισμό το υπουργείο δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα αν με μια απλή υπουργική υπογραφή, όπως γινόταν τόσα χρόνια, στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, δινόταν παράταση στο καθεστώς λειτουργίας των καναλιών.

    Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι στις 4 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής των φακέλων, ανέφερε ότι "μας έχουν στείλει και δικόγραφα, θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα και των πιο σφοδρών αντιπάλων μας για ενστάσεις κλπ., θα υπερασπιστούμε και εμείς τις επιλογές μας".

    Στην συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Παππάς κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση "έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα του ισχύοντος πλαισίου εσωτερικού και διεθνούς", τονίζοντας ότι "δεν θα υπάρχει κανάλι με offshore και 'αυτοφωράκια', ούτε κανάλι χωρίς πρόγραμμα και παραγωγή".

    Αναφορικά με τον συσχετισμό του αριθμού των τηλεοπτικών καναλιών και πλουραλισμού, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι "είχαμε παραπάνω από τέσσερα κανάλια και καθόλου πλουραλισμό - παράδειγμα το δημοψήφισμα, όπου δεν υπήρξε ισότιμη προβολή των απόψεων".

    "Αν ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης σπάει ο ομφάλιος λώρος που συνέδεε την πολιτική εξουσία με τα ΜΜΕ, αν καταφέρουμε να πάμε και σε βιώσιμα σχήματα σπάει και ο ομφάλιος λώρος των ανάρμοστων σχέσεων ΜΜΕ και τραπεζών", πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ΕΡΤ, είπε ότι η δημόσια τηλεόραση "θα βρει τον βηματισμό της", έφερε ως παράδειγμα ότι "το Euro2008 το είχαν πάρει (με) 13 εκατ. ευρώ και εμείς το φετινό το πήραμε (με) 2.700.000 ευρώ", και πρόσθεσε "ερχόμαστε για να δείξουμε και να αναδείξουμε έναν άλλο τρόπο λειτουργίας".

    "Στην ΕΡΤ δεν απαγορεύεται ούτε η κριτική, ούτε η πολεμική στην κυβέρνηση. Οφείλω ως υπουργός να διασφαλίσω ότι δεν θα υπάρχουν παρεμβάσεις στο έργο των δημοσιογράφων", είπε ο κ. Παππάς, απαντώντας σε επισήμανση από το ακροατήριο.

    Σε ότι αφορά το Μητρώο των Online Media είπε ότι οφείλουν άπαντες πλέον να δημοσιοποιούν την διαφημιστική δαπάνη τους.

    Έκανε, χαρακτηριστικά, λόγο για "χαμό με τα sites που ζουν από αντιγραφές" και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν υποχρεώνει κανέναν να εγγραφεί στο Μητρώο, αλλά παρέχει ισχυρά κίνητρα, όπως η πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση όσων εγγράφονται, η παροχή κωδικού πρόσβασης ώστε να ελέγχεται η λογοκλοπή καθώς και η δυνατότητα πρόσβασης των εγγεγραμμένων στα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

    Ο κ. Παππάς είπε ότι "δεν συζητάμε καθόλου για το περιεχόμενο (των sites)", επισημαίνοντας στην συνέχεια ότι η ρύθμιση "παραμένει ατελής" καθώς, για παράδειγμα, "δεν λύνει τα εργασιακά προβλήματα".

    "Για τέτοια θέματα θα χρειαστεί και το κράτος και το κίνημα των δημοσιογράφων", πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Επικρατείας, όμως, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι η κυβέρνηση δέχεται "επιθέσεις για δευτερεύοντα ζητήματα", τις οποίες ενέταξε στην "τακτική αντιπερισπασμού" της αντιπολίτευσης.

    "Να μην αφήσουμε την Νέα Δημοκρατία να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της", είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας στην συνέχεια "(η ΝΔ) υπέγραψε την 5η αξιολόγηση που προέβλεπε 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Έχει κλείσει το σενάριο της 'παρένθεσης' και 'ανοίγουν τα στόματα': Ο Χαρδούβελης είπε ότι το πρόγραμμα δεν έβγαινε. Ο Σαμαράς έπρεπε να πάρει μέτρα και για το 2014 και για το 2015".

    Ο κ. Παππάς είπε ότι η ΝΔ "προσπαθεί να σβήσει τις εκλογές του Σεπτέμβρη - έφεραν τον ΕΝΦΙΑ χωρίς να ρωτήσουν τον λαό, εμείς πήγαμε στον λαό για όσα καταφέραμε και για όσα δεν καταφέραμε".

    "Τον Γενάρη πήραμε εντολή για διαπραγμάτευση, διαπραγματευτήκαμε, τον Ιούλιο καταλήξαμε στην συμφωνία και πήγαμε ξανά στον λαό λέγοντας τι μπορούμε να κάνουμε με αυτή την συμφωνία", είπε ο κ. Παππάς, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα, "Ασπάζεται ο κ. Μητσοτάκης το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης;" και επικρίνοντας την ΝΔ ότι "προσπαθεί να δείξει ότι η αριστερά είπε ψέμματα".

    "Αυτό θα ήταν τεκμηριωμένο αν ο Τσίπρας παρέμενε πρωθυπουργός μετά τον Ιούλιο, έχοντας απωλέσει την εμπιστοσύνη του λαού", είπε ο υπουργός Επικρατείας.

    Ανέφερε ότι η στρατηγική της ΝΔ "βασίστηκε στο ότι η αριστερά θα βγάλει την χώρα από την Ευρώπη, αυτό κατέρρευσε" και πρόσθεσε πως "τώρα προσπαθούν να πουν ότι δεν διαπραγματευτήκαμε, αλλά υπάρχει διαπραγμάτευση με προστασία της πρώτης κατοικίας έως 35.000 ευρώ και διαπραγμάτευση χωρίς την προστασία αυτή, ομοίως υπάρχει διαπραγμάτευση με προστασία της μέγιστης πλειοψηφίας των επικουρικών συντάξεων και διαπραγμάτευση με ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις".

    "Καταφέραμε να έχουμε 1% του ΑΕΠ πλεόνασμα πάνω από τα προβλεπόμενα και τις επόμενες μέρες θα μελετήσουμε πώς θα γίνει η διανομή αυτού του πλεονάσματος", πρόσθεσε.

    Αναφέρθηκε ακόμα στην απορροφητικότητα των κονδυλίων, στην επανέναρξη μεγάλων έργων και στην εξοικονόμηση πόρων και έκανε λόγο για συνεκτική και συμπαγή στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία "για να μην είναι ατελής, πρέπει να υπάρχει και μια αντίστοιχη ευρωπαϊκή στρατηγική".

    Είπε ότι ο κ. Τσίπρας "ανήκει αυτή την στιγμή στις κορυφαίες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής αριστεράς", πρόσθεσε ότι "η ποτέ η χώρα δεν είχε τέτοιο εκτόπισμα" και ανέφερε ότι αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος "διεκδικεί να επηρεάσει τις εκεί εξελίξεις".

    Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία και την Ισπανία θα ήταν διαφορετικές αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση στην Ελλάδα.

    Έκανε λόγο για την αναγκαιότητα "η Ευρώπη να είναι ένα περιεκτικό και ανεκτικό project", είπε οτι η Γερμανία πρέπει "να έχει και τα δύο της πόδια εντός του project αυτού" και επέκρινε την επιμονή της Γερμανίας για παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

    Επισήμανε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας είχε προτείνει την ανάμιξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρόταση που έγινε δεκτή.

    "Έχουμε την δυνατότητα να σταματήσουμε την καταστροφή και τις απώλειες και να βάλουμε μπροστά την μηχανή της οικονομίας στην κατεύθυνση της δίκαιης ανάπτυξης, ώστε να γευτούν όλοι τους καρπούς της προόδου και της ανάπτυξης", κατέληξε ο κ. Παππάς.

    [03] Μ. Ντράγκι: Η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στην ευρωζώνη

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι κλιμάκωσε τις εκκλήσεις του στις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους και να διασφαλίσουν το μέλλον της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων και η ατελής νομισματική ένωση μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη οικονομική ζημιά, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

    Μιλώντας σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Ντράγκι σημείωσε ότι τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης της ΕΚΤ καταπολεμούν μία σειρά από παράγοντες που εμποδίζουν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία, η οποία θα πέσει σύντομα στην παγίδα της γήρανσης του πληθυσμού. Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, τα υψηλά επίπεδα «κόκκινων» τραπεζικών δανείων και οι φόβοι για τη θεσμική σταθερότητα της Ευρωζώνης έχουν περιορίσει τα επεκτατικά αποτελέσματα των αρνητικών επιτοκίων και του προγράμματος αγοράς ομολόγων, πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

    [04] Στο 24,1% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο

    Στο 24,1% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Μάρτιο εφέτος, έναντι 25,7% τον Μάρτιο 2015 και από 24,2% τον Φεβρουάριο 2016. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.153.232 άτομα, με βασικό πρόβλημα το γεγονός της πολύ υψηλής ανεργίας στις πλέον παραγωγικές ηλικίες (50,4% στην ηλικιακή ομάδα των 15-24 ετών και 30,6% στην ομάδα των 25-34 ετών).

    Ειδικότερα, από τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτουν τα εξής:

    Οι άνεργοι (1.153.232 άτομα) μειώθηκαν κατά 68.045 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2015 (μείωση 5,6%) και κατά 4.609 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2016 (μείωση 0,4%).

    Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.623.234 άτο?α. Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 87.296 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2015 (αύξηση 2,5%) και κατά 1.632 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2016 (αμελητέα μεταβολή).

    Οι οικονομικά μη ενεργοί (όσοι δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθαν σε 3.281.503 άτο?α και ?ειώθηκαν κατά 60.549 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2015 (μείωση 1,8%) και κατά 192 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2016 (αμελητέα μεταβολή).

    [05] Σε δίκη για τα "πόθεν έσχες" παραπέμπεται ο Σταύρος Ψυχάρης στις 29 Ιουλίου

    Στο εδώλιο του τριμελούς πλημμελειοδικείου Αθηνών θα καθίσει στις 29 Ιουλίου ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης για τις υποθέσεις που σχετίζονται με τα "πόθεν έσχες" του, όπως προκύπτει από την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.

    Στην απάντησή του ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρει μεταξύ των άλλων, ότι «σχηματίσθηκε αυτεπαγγέλτως η με ΑΒΜ Ω2016/62 ποινική δικογραφία. Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, η υπόθεση προσδιορίσθηκε να εκδικαστεί την 29-07-2016 ενώπιον του Γ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών».

    [06] Χίος: Επανεισδοχή 13 Σύρων προσφύγων στην Τουρκία

    Οικογένειες Σύρων προσφύγων, 13 συνολικά άτομα, επέστρεψαν σήμερα στην Τουρκία, αεροπορικώς από τη Χίο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, οικειοθελώς παραιτούμενοι δηλαδή του δικαιώματος ασύλου στην Ελλάδα.

    Η επανεισδοχή των Σύρων προσφύγων έγινε με πτήση της Astra Airlines στα Άδανα, στη νότια Τουρκία.

    [07] Ο Μ. Σούλτς καταδικάζει τις απειλές εναντίον Γερμανών βουλευτών τουρκικής καταγωγής

    «Βουλευτές οι οποίοι παίρνουν θέση ως προς ένα θέμα στο πλαίσιο της εντολής τους δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση να χαρακτηρίζονται τρομοκράτες παρά τις τυχόν διαφορετικές απόψεις τους», γράφει σε επιστολή του, η οποία επρόκειτο να στείλει σήμερα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    «Μια τέτοια ενέργεια αποτελεί απόλυτη παραβίαση ενός ταμπού την οποία καταδικάζω απερίφραστα», συνεχίζει οΣούλτς στην επιστολή του, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.

    Στην επιστολή του ο Σούλτς επικρίνει τις λεκτικές επιθέσεις του Ερντογαν κατά γερμανών βουλευτών τουρκικής καταγωγής που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης τη γενοκτονίας των Αρμενίων.

    «Με μεγάλη ανησυχία έλαβα γνώση των σχετικών ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία έγινε λεκτική επίθεση κατά ελεύθερα εκλεγμένων βουλευτών του γερμανικού κοινοβουλίου λόγω της ψήφου τους και κατηγορήθηκαν γι αυτό », γράφει ο Σουλτς στην επιστολή του.

    «Ως πρόεδρος ενός πολυεθνικού, πολυεθνοτικού και πολυθρησκευτικού κοινοβουλίου παρακαλώ επιτρέψτε μου την ακόλουθη παρατήρηση: η ελεύθερη άσκηση της εντολής των βουλευτών αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκών δημοκρατιών μας», επισημαίνει στον Τούρκο Πρόεδρο ο Μάρτιν Σουλτς.

    [08] «Eat Me» λένε πεταμένα στρώματα

    Το να κάνει κανείς, σήμερα, τέχνη από απλά αντικείμενα, ακόμα και από σκουπίδια, δεν εκπλήσσει πια. Όμως, η Γαλλίδα καλλιτέχνις δρόμου Lor-K πήγε ένα βήμα πιο πέρα.

    Στρώματα και παπλώματα, πεταμένα στους δρόμους του Παρισιού, στα χέρια της γίνονται λιγουρευτές λιχουδιές.

    Βάφλες, πίτσες, σάντουιτς, κεμπάμπ, σούσι, πάστες. Κομμάτια από τα στρώματα, βαμμένα με σπρέι, μεταμορφώνονται και συναρμολογούνται σε στρώση για πίτσα, σε φέτες τυρί για το σάντουιτς, σε γουασάμπι δίπλα στο σούσι.

    Ο περαστικός δεν βλέπει πια παπλώματα και στρώματα, άχρηστα στους πρώην κατόχους τους. Κατόχους που αποδεικνύονται αγνώμονες για τη θαλπωρή που αυτά τους πρόσφεραν για καιρό στον ύπνο, για την απαλότητα που απλόχερα τους έδωσαν στις πιο ιδιαίτερες στιγμές τους. Βλέπει γιγάντια «βρώσιμα».

    [09] Σε συνθήκες αποπληθωρισμού για 39ο συνεχή μήνα κινήθηκε τον Μάιο η οικονομία

    Σε συνθήκες αποπληθωρισμού για 39ο συνεχή μήνα κινήθηκε τον Μάιο φέτος η ελληνική οικονομία, καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά 0,9% έναντι μείωσης 2,1% τον Μάιο πέρυσι και πτώσης 1,3% τον Απρίλιο 2016.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,9% τον Μάιο, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες ?εταβολές:

    1. Από τις ?ειώσεις των δεικτών:

    α) Κατά 4,6% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ενοίκια κατοικιών, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υπηρεσίες κοινοχρήστων και στον ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα στερεά καύσιμα.

    β) Κατά 1,9% της ομάδας «μιαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές και στα είδη άμ?εσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

    γ) Κατά 4,8% της ο?άδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως στις τιμές αγοράς αυτοκινήτων, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), πετρέλαιο κίνησης, άλλα καύσιμα, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς και στις συνδυασμένες μεταφορές επιβατών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, οδικές μεταφορές επιβατών και στις εγκαταστάσεις διοδίων και παρκόμετρων.

    δ) Κατά 1,5% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές, είδη για παιχνίδια και αθλητισμό, παιχνίδια και χόμπι. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στις πολιτιστικές δραστηριότητες.

    ε) Κατά 1,3% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    στ) Κατά 1,3% της ομάδας «'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη ατομικής φροντίδας και στην ασφάλιση οχημάτων.

    2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

    α) Κατά 0,8% της ομάδας «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, έλαια και λίπη, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί, πατάτες, ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, λοιπά τρόφιμα και στον καφέ- κακάο- τσάι. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, νωπά ψάρια, χοιρινό, πουλερικά και στα γαλακτοκομικά και αυγά.

    β) Κατά 1,1% της 0ο?άδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τι?ών στον καπνό.

    γ) Κατά 1,2% της ο?άδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τι?ών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

    δ) Κατά 1,6% της ο?άδας «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τι?ών στα φαρ?ακευτικά προϊόντα και στις κλινικές. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθ?ίστηκε από τη ?είωση των τι?ών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.

    ε) Κατά 2,7% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.

    Ο γενικός δείκτης τον Μάιο 2016 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2016, παρουσίασε μείωση 0,4% έναντι μείωσης 0,8%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    Ο εναρμονισμένoς πληθωρισμός μειώθηκε 0,2% τον Μάιο εφέτος έναντι μείωσης 1,4% τον Μάιο 2015 και από μείωση 0,4% τον Απρίλιο 2016. Σε μηνιαία βάση, σύγκριση Μαΐου με Απρίλιο 2016, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός δεν παρουσίασε καμία μεταβολή, έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    [10] Πιθανή εντός του μήνα η αποδέσμευση της δόσης προς την Ελλάδα, εκτιμά ο Β. Ντομπρόβσκις

    Πιθανή εντός του μήνα θεωρεί την αποδέσμευση της επόμενης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

    "Θα έλεγα ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει βασικά τελειώσει εκεί, κάποια πολύ λίγα εκκρεμή ζητήματα θα διευκρινιστούν εντός των ημερών, εάν όχι σήμερα. Έπειτα από αυτό, μπορούμε να ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες για την αποδέσμευση της 2ης δόσης, σε κάθε περίπτωση αναμένουμε αυτό να συμβεί αυτόν το μήνα, πιθανώς κάπου στα μέσα του μήνα", δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

    "Στα πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, η Ελλάδα υιοθέτησε μια σειρά μέτρων που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Και η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι με αυτό το πακέτο των μέτρων που ήδη υιοθετήθηκε από την Ελλάδα, αυτό άρχισε να επιτυγχάνεται, και επίσης με αυτό το πρόγραμμα να είναι σε τροχιά, αναμένουμε την Ελλάδα να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους", πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

    [11] Η Google φτάνει ολοένα και πιο κοντά στην ανάπτυξη ενός παγκόσμιου κβαντικού υπολογιστή

    Εδώ και περίπου 30 χρόνια ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν έναν παγκόσμιο κβαντικό υπολογιστή, μια υπολογιστική δηλαδή συσκευή που εκμεταλλεύεται χαρακτηριστικές ιδιότητες της κβαντομηχανικής για την επεξεργασία δεδομένων και την εκτέλεση υπολογισμών. Ωστόσο, οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός τέτοιου περίπλοκου συστήματος προχωρούσαν μέχρι πρόσφατα με πολύ αργό ρυθμό.

    Όμως μια ερευνητική ομάδα της Google κατάφερε να κατασκευάσει το πρωτότυπο μιας τέτοιας συσκευής - που βρίσκεται σε πειραματικό ακόμα στάδιο- η οποία είναι σε θέση να επιλύει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων σε τομείς όπως η χημεία και η φυσική, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα κλιμάκωσης σε μεγαλύτερα συστήματα.

    Τόσο η IBM όσο και η καναδική εταιρεία D-Wave έχουν αναπτύξει λειτουργικούς κβαντικούς υπολογιστές χρησιμοποιώντας διαφορετικές προσεγγίσεις, ωστόσο τα μηχανήματά τους δεν έχουν μεγάλη δυνατότητα κλιμάκωσης στην πληθώρα των κβαντικών bits (qubits) που χρειάζονται για την επίλυση προβλημάτων που οι κλασσικοί υπολογιστές δεν μπορούν να λύσουν.

    Επιστήμονες των ερευνητικών εργαστηρίων της Google καθώς και φυσικοί του Πανεπιστημίου Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια περιγράφουν τη νέα αυτή συσκευή στην ιστοσελίδα Nature.

    «Πρόκειται για μια καταπληκτική δουλειά από πολλές απόψεις και είναι γεμάτη με πολύτιμα μαθήματα για την κβαντική κοινότητα», δήλωσε στο Nature ο Daniel Lidar, ειδικός σε θέματα κβαντικής πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Νότια Καλιφόρνιας.

    Το πρωτότυπο σύστημα που ανέπτυξε η Google συνδυάζει τις δύο κύριες προσεγγίσεις στην κβαντική πληροφορική. Η μία προσέγγιση κατασκευάζει τα ψηφιακά κυκλώματα του υπολογιστή χρησιμοποιώντας qubits σε καθορισμένες διατάξεις με στόχο την επίλυση ενός συγκεκριμένου προβλήματος. Αυτό είναι ανάλογο με ένα «χειροποίητο» ψηφιακό κύκλωμα που υπάρχει σε έναν συμβατικό μικροεπεξεργαστή, ο οποίος έχει αναπτυχθεί με τη χρήση των κλασσικών bits.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 June 2016 - 10:32:32 UTC