Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρ. Αλεξιάδης: Δεν θα δοθεί παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
  • [02] Συνάντηση του Θ. Δρίτσα με εργαζόμενους στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης
  • [03] Οικογενειακή τραγωδία στη Ρόδο: Μαχαίρωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε
  • [04] Χωρίς τρένο και προαστιακό μέχρι τα μεσάνυχτα
  • [05] Ν.Τόσκας: Ο αριθμός των αστυνομικών που φυλάσσουν πρόσωπα υψηλής ασφαλείας θα μειωθεί
  • [06] Πάγωμα 83.000 αδειών εισόδου Παλαιστινίων στο ισραηλινό έδαφος
  • [07] Το «Βιωματικό Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής» στο 36ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων
  • [08] Αφιερωμένο στο Euro 2016 το νέο τεύχος του «Πρακτορείου»
  • [09] Πιθανή εντός του μήνα η αποδέσμευση της δόσης προς την Ελλάδα, εκτιμά ο Β. Ντομπρόβσκις

  • [01] Τρ. Αλεξιάδης: Δεν θα δοθεί παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

    Δεν θα δοθεί παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως έγινε το 2015, οπότε και παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής έως τον Οκτώβριο, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράς Κεφαλίδου.

    Ο κ. Αλεξιάδης κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, ενώ εκτίμησε ότι ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων είναι ικανοποιητικός. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, έως σήμερα έχει υποβληθεί το 43% των δηλώσεων, ενώ από 20.000 έως 30.000 που υποβάλλονταν ημερησίως, πριν λίγο καιρό, έχουμε φθάσει στις 110.000 δηλώσεις ημερησίως.

    Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει στο τέλος του μηνός και αμέσως μετά, όπως ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, θα ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

    [02] Συνάντηση του Θ. Δρίτσα με εργαζόμενους στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνδικάτων των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης (ΟΜΥΛΕ και Ένωση Λιμενεργατών) που συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις για 15η ημέρα, με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και αποχή από την εργασία τα Σαββατοκύριακα, θα έχει, στις 13:30, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας.

    Ο υπουργός απέστειλε χθες επιστολή προς τους εκπροσώπους των συνδικάτων στους οποίους έδωσε διευκρινίσεις για το θέμα των εργασιακών τους σχέσεων ενώ με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι η κυβέρνηση παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και αποφάσεις για τους εργαζόμενους, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση και από τους εργαζομένους.

    Η απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια που ζητούν τη διασφάλιση των εργασιακών του σχέσεων ενόψει της ιδιωτικοποίησης έχει προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους των εταιρειών κρουαζιέρας, ενώ ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιάννης Κούβαρης με επιστολή του προς τους εμπλεκόμενους φορείς υποστηρίζει ότι το Σάββατοι 11/06 αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι του Πειραιά 7 κρουαζιερόπλοια, τα οποία αναμένεται να αποβιβάσουν και να επιβιβάσουν ταυτόχρονα 6.660 επιβάτες. Οιεπιβάτες αυτοί αναμένεται να καταφθάσουν με πτήσεις τσάρτερ από διάφορα μέρη του κόσμου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στη συνέχεια στους σταθμούς κρουαζιέρας στο λιμάνι. Επίσης, άλλοι 2.000 επιβάτες θα αποβιβασθούν από ένα ακόμα κρουαζιερόπλοιο προκειμένου να επισκεφθούν με πούλμαν αρχαιολογικούς χώρους στην Αττική και κυρίως στην Ακρόπολη.

    Στην επιστολή επισημαίνεται, επίσης, ότι δύο από τα πλοία αυτά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σε κανένα άλλο ελληνικό λιμάνι και η μη εξυπηρέτησή τους θα δημιουργήσει καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική κρουαζιέρα που τόσο πολύ έχει προσπαθήσει το λιμάνι του Πειραιά.

    «Ήδη έχουμε γίνει δέκτες έντονων διαμαρτυριών από τις εταιρείες κρουαζιέρας για την κατάσταση η οποία επικρατεί, με πλέον χαρακτηριστική την επιστολή του αντιπροέδρου του διεθνούς ομίλου κρουαζιέρας Bill Sharp Princess Cruises, την οποία σας επισυνάπτουμε για την πληρέστερη ενημέρωσή σας» αναφέρει.

    Σημειώνεται ότι αύριο Παρασκευή συνεδριάζει στο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ όπου αναμένεται να εγκριθεί η σύμβαση παραχώρησης, η οποία αναμένεται να πάει στη συνέχεια προς ψήφιση στη βουλή.Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης και στη Βουλή, στη συνέχεια τη διαχείριση του λιμανιού αναμένεται να αναλάβει η China COSCO Shipping Corporation Limited.

    [03] Οικογενειακή τραγωδία στη Ρόδο: Μαχαίρωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

    Σε τραγωδία εξελίχθηκε ο καυγάς ενός ζευγαριού, τα ξημερώματα σε χωριό της Ρόδου, με πρωταγωνιστή 31χρονο που, αφού μαχαίρωσε τη γυναίκα του, αυτοκτόνησε με κυνηγετική καραμπίνα.Το περιστατικό συνέβη στο χωριό Δαματριά όταν στη διάρκεια καβγά, ο 31χρονος επιτέθηκε στην 33χρονη σύζυγο του, τραυματίζοντάς την με δύο μαχαιριές μπροστά στο ανήλικο παιδί τους.

    Ενώ είχε κληθεί το ΕΚΑΒ για να παραλάβει τη γυναίκα και να την μεταφέρει στο νοσοκομείο ο σύζυγος όρμησε για δεύτερη φορά πάνω της, δίνοντάς την μία ακόμα μαχαιριά.Στη συνέχεια, ο δράστης ταμπουρώθηκε στο σπίτι και όταν κατάλαβε ότι στο σημείο είχαν φθάσει άνδρες της αστυνομίας για να τον συλλάβουν, όπλισε ένα κυνηγετικό όπλο που είχε στην κατοχή του και αυτοκτόνησε λίγο μετά τις 2.30 τα ξημερώματα.

    Η 33χρονη σύζυγός του νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Ρόδου εκτός κινδύνου.

    [04] Χωρίς τρένο και προαστιακό μέχρι τα μεσάνυχτα

    Ακύρωση όλων των δρομολογίων των τρένων και του προαστιακού σιδηρόδρομου, από χθες τα μεσάνυχτα έως και σήμερα τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε η ΤΑΙΝΟΣΕ, λόγω της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (Μηχανοδηγοί).

    Ειδικότερα, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο όλου του σιδηροδρομικού δικτύου, του προαστιακού της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Επίσης δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του μετρό προς το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν το χρονικό διάστημα αυτό και έχουν αγοράσει εισιτήρια από φυσικά σημεία πώλησης, δικαιούνται επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων είτε σε μετρητά, είτε με τη μορφή «κουπονιού ταξιδίου». Για τους επιβάτες που έχουν αγοράσει τα εισιτήρια τους μέσω διαδικτύου η επιστροφή του αντιτίμου γίνεται απευθείας στην πιστωτική τους κάρτα.

    [05] Ν.Τόσκας: Ο αριθμός των αστυνομικών που φυλάσσουν πρόσωπα υψηλής ασφαλείας θα μειωθεί

    Ο αριθμός των αστυνομικών που φυλάσσουν πρόσωπα υψηλής ασφαλείας θα μειωθεί, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι βασική αρχή είναι να έχουν δίπλα τους οι αστυνομικοί τους πολίτες και να υπάρχουν καλές σχέσεις με την κοινωνία, αναγνωρίζοντας, όμως, ότι υπάρχουν και περιπτώσεις ενστόλων που έχουν παραβατική συμπεριφορά.

    «Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν» υπογράμμισε ο κ. Τόσκας υπενθυμίζοντας πως πρόσφατα συνελήφθησαν αστυνομικοί που συμμετείχαν σε λαθρεμπόριο όπλων στην Κρήτη κ.α.«Δεν είμαστε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο» πρόσθεσε, για να επισημάνει ότι στους άμεσους στόχους είναι ο εκσυγχρονισμός του στόλου της ΕΛΑΣ καθώς υπάρχουν περιπολικά με πάνω από 300.000 χιλιόμετρα και προανήγγειλε διαγωνισμό για την προμήθεια οχημάτων και μοτοσυκλετών.

    Ο κ. Τόσκας τόνισε ότι το υπουργείο είναι πανέτοιμο για να αντιμετωπίσει θέματα ασφαλείας σημειώνοντας πως σε αυτόν το σχεδιασμό εντάσσεται και το σχέδιο για την τρομοκρατία.

    [06] Πάγωμα 83.000 αδειών εισόδου Παλαιστινίων στο ισραηλινό έδαφος

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα το πάγωμα των 83.000 αδειών εισόδου που έχουν εκδοθεί για την είσοδο Παλαιστινίων στο ισραηλινό έδαφος με την ευκαιρία του ραμαζανιού, έπειτα από την αιματηρή επίθεση που διαπράχθηκε χθες το βράδυ από δύο Παλαιστίνιους στο Τελ Αβίβ και τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.

    «Ολες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για το ραμαζάνι, ιδιαίτερα οι άδειες που προορίζονται για οικογενειακές επισκέψεις από την Ιουδαία-Σαμάρεια παγώνουν...83.000 άδειες εισόδου παγώνουν», ανακοίνωσε το COGAT, το όργανο που είναι αρμόδιο για τον συντονισμό των ισραηλινών δραστηριοτήτων στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Με την ονομασία Ιουδαία-Σαμάρεια αποκαλεί η ισραηλινή κυβέρνηση τη Δυτική Οχθη, κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος.

    [07] Το «Βιωματικό Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής» στο 36ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων

    Στα Περτουλιώτικα Λιβάδια στο νομό Τρικάλων από 24 έως 26 Ιουνίου πραγματοποιείται φέτος το 36ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, με αφιέρωμα στο τρίπτυχο της Δημιουργίας και της Αναγέννησης, Συνεννόηση - Συλλογική Προσπάθεια - Ομοψυχία, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων.

    Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν, το 5ο φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας την Παρασκευή το βράδυ, «Το Βιωματικό Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής» το Σάββατο (με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων που θέλουν να ζήσουν μοναδικές στιγμές), αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Συλλόγων Σαρακατσαναίων Γιώργος Μουτσιάνας, το οποίο θα έχει αφετηρία το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λειβάδια όπου θα κονέψουν οι συμμετέχοντες και θα στηθούν οι τσατούρες.

    Την Κυριακή, ημέρα αποκορύφωσης των εκδηλώσεων θα παρουσιαστούν δρώμενα του παραδοσιακού κύκλου της Σαρακατσάνικης ζωής, καθώς και παιγνίδια και χοροί από τους συλλόγους Σαρακατσαναίων Ελλάδας, ΠΓΔΜκαι Βουλγαρίας. Το Καραβάνι, συνεχίζει ο κ. Μουτσιάνας, αναπαριστά ένα εποχικό γεγονός, αλλά το νόημά του είναι βαθυστόχαστο. Η πορεία προς τα οροπέδια είναι η κλίμακα των αξιών του Σαρακατσάνικου βίου! Ο Σαρακατσάνος επιλέγει αγόγγυστα την ανθρώπινη μοίρα και δεν την προκαλεί. Δύσκολος, αλλά έντιμος βίος, με πολλή προσπάθεια, ιδρώτα και κόπους που γλυκαίνουν το ψωμί του.

    Το «Βιωματικό Καραβάνι» θα ξεκινήσει το Σάββατο 24 Ιουνίου 2016 (δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων του 36ου Ανταμώματος) στις 6 το απόγευμα, από το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, με τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λειβάδια όπου θα κονέψουν και θα στηθούν οι τσατούρες.

    Η διαδρομή-αναπαράσταση, θα πραγματοποιηθεί στο ιδιαιτέρως ειδυλλιακό τοπίο του όρους Κόζιακα. Τα άλογα όπως και τότε θα είναι στολισμένα με κεντητές βελέντζες που θα σκεπάζουν τα φορτία του «μεταφερόμενου σπιτικού» των Σαρακατσαναίων, ανεβαίνοντας το βουνό με τα πρόβατα τους. Όλοι, γυναίκες και άνδρες θα φορούν «τα γιορτινά τους», ενώ επικεφαλής του Καραβανιού θα είναι η «νεότερη νύφη» του τσελιγκάτου...

    Η διάρκεια της απόστασης θα είναι περίπου μιάμιση ώρα ενώ επιθυμητό θα είναι οι συμμετέχοντες να είναι ενδεδυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές.

    [08] Αφιερωμένο στο Euro 2016 το νέο τεύχος του «Πρακτορείου»

    Αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, που ξεκινά αύριο, στη Γαλλία, μέσα σε πρωτοφανή, για αθλητική διοργάνωση, μέτρα ασφαλείας, είναι το 33ο τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο, που κυκλοφορεί σήμερα. Στις σελίδες του, οι αναγνώστες και ειδικά οι ποδοσφαιρόφιλοι μπορούν να βρουν ένα χρήσιμο οδηγό για τη διοργάνωση, να διαβάσουν τι συμφέροντα κρύβονται πίσω από την μπάλα, μία ιστορική αναδρομή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά και των σημαντικότερων γεγονότων που συνέβησαν κοντά σε όλες τις διοργανώσεις από το 1960, που ξεκίνησε. Επίσης, συνέντευξη του πρώην διεθνή άσου της εθνικής και μέλους της εθνικής που πήρε το Euro του 2004, στην Πορτογαλία, Γιώργου Καραγκούνη.

    Γιώργος Καραγκούνης: «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο...»

    Του Αντώνη Βαζογιάννη

    Υπάρχουν κάποια πάθη τόσο δυνατά, που δεν μπορεί παρά να είναι αρετές (όπως έλεγε και ο Αλμπερτ Καμύ). Κι αν είναι έτσι, που έτσι είναι, ο Γιώργος Καραγκούνης, είναι ένας από εκείνους, τους λιγοστούς, που «κουβάλησε» αυτή την αρετή, σε όλη την διαδρομή του, πάνω στο χορτάρι, μαζί με το ταλέντο του. Από πιτσιρικάς, όταν κλωτσούσε την μπάλα στα χωράφια του Πύργου, μέχρι τις πιο διάσημες ποδοσφαιρικές σκηνές της Ευρώπης. Έπεφτε, αλλά σε μία στιγμή ήταν όρθιος. Όχι μία φορά. Πάντα. Ήταν αυτός που είχε αναγκάσει τον ιδιοκτήτη της Ίντερ, Μάσιμο Μοράτι να πει πως «αυτός ο παίχτης έχει μεγάλη ψυχή», όταν αγωνιζόταν στους «νερατζούρι» στην πλούσια αθλητική του διαδρομή (εκτός από τον Παναθηναϊκό, έπαιξε και σε Μπενφίκα και Φούλαμ). Εικόνα ταυτισμένη με την προσπάθεια, τον αγώνα, το ακατόρθωτο, που γίνεται δυνατό. Όπως ήταν και ο θρίαμβος της εθνικής μας στην Πορτογαλία, πριν από 12 χρόνια στην Πορτογαλία. Λίγες ημέρες πριν ανοίξει η αυλαία του Euro 2016, ο Γιώργος Καραγκούνης, ο κορυφαίος παίχτης σε συμμετοχές (139) μιλάει στο «Πρακτορείο».

    Παρακολούθησε από κοντά τον προκριματικό δρόμο, είδε παιχνίδια, παίκτες, ομάδες, διαμορφώνοντας άποψη, για φαβορί και αουτσάιντερ, πριν από την πρώτη σέντρα της κορυφαίας διοργάνωσης. Που αυτή την φορά, θα γίνει χωρίς την Ελλάδα.

    «Ομάδες όπως η Πολωνία που έκανε πολύ καλά προκριματικά, η Ισλανδία, η Β. Ιρλανδία, που δεν είναι πρώτης γραμμής, μπορούν να κάνουν καλό Euro και να προχωρήσουν. Ανάμεσά τους είναι και η Αυστρία. Δεν συγκαταλέγω το Βέλγιο ανάμεσά τους γιατί είναι πλέον γραμμής. Έφτασε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης».

    Μπορούμε να περιμένουμε εκπλήξεις;

    «Δεν μπορούν να συμβαίνουν εκπλήξεις συχνά. Εμείς δείξαμε τότε, το 2004, ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όταν υπάρχει πίστη, υπάρχει ομαδική δουλειά, όλα μπορούν να συμβούν. Το 2004 ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών, μπορεί της Λέστερ να είναι ίδια ή λίγο μεγαλύτερη. Επειδή είναι μαραθώνιος το αγγλικό πρωτάθλημα. Όμως και εμείς περάσαμε δύο χρόνια προκριματικά . Δεν ήταν κανένα θαύμα, ούτε τύχη, αντιμετωπίσαμε τις καλύτερες ομάδες. Όλες ήταν πιο καλές από εμάς. Εμείς βρεθήκαμε στην καλύτερη κατάσταση, είχαμε τον πιο δύσκολο όμιλο, αλλά καλή ομάδα και καλούς παίκτες. Γιατί ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ομαδικότητα αλλά και ατομικό ταλέντο. Στην Ελλάδα, οι παίκτες δεν έχουμε την κατάλληλη προβολή, αν ήμασταν σε κάποια άλλη χώρα, θα είχαμε και μεγαλύτερη δημοσιότητα και η αξία μας στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο μεγαλύτερη. Αλλά με τέτοιο ελληνικό πρωτάθλημα...»

    Παραδοσιακά υπάρχουν οι ομάδες που ξεκινάνε σαν φαβορί. Είναι η Γαλλία, όπως επιμένουν οι περισσότεροι;

    « Η Γαλλία παίζει μπροστά στο κοινό της, έχει ένα πλήρες ρόστερ και μία εξαιρετική ομάδα. Όμως δεν είναι η μόνη. Η Ισπανία έχει δείξει ότι έχει μάθει πως κερδίζονται αυτές οι διοργανώσεις. Είναι η νικήτρια στις δύο τελευταίες. Μεγάλη υπόθεση, δεν είχε ξανασυμβεί. Ξέρει τι πρέπει να κάνει για να κερδίσει. Κυριαρχεί. Το απόδειξε με την εθνική, αλλά και με τους συλλόγους της. Αυτές οι δύο ομάδες είναι πρώτης γραμμής. Όμως, μην ξεχνάμε τους Γερμανούς. Είναι μία ομάδα που παίζει πάντα για το τρόπαιο, είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές. Αλλά νομίζω ότι δεν είναι στην ίδια κατάσταση που βρισκόταν όταν κατέκτησε το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Η Πορτογαλία επίσης έχει ταλέντο και τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο, τον Ρονάλντο».

    Και καλό προπονητή...

    «Ναι, ο Σάντος ξέρει από εθνικές ομάδες, έχει δουλέψει με επιτυχία και σε εμάς».

    Ο θρίαμβος του 2004 φαίνεται σαν να ήταν χθες. Ωστόσο, έχουν περάσει 12 χρόνια. Πήγαμε στα δύο Euro που ακολούθησαν και σε δύο Μουντιάλ, αλλά αυτή η επιτυχία, ακόμα μία φορά, δεν λειτούργησε ως παρακαταθήκη, δεν την εκμεταλλευτήκαμε.

    «Όχι δεν εκμεταλλευτήκαμε εκείνο τον θρίαμβο. Δεν δημιουργήθηκαν υποδομές. Το 2016 η εθνική ομάδα που έφερε αυτή την ανεπανάληπτη επιτυχία δεν έχει το δικό της σπίτι και φαίνεται ότι δεν θα το έχει. Από εκεί και πέρα ότι και πούμε είναι περιττό».

    Ο κύκλος εκείνος έκλεισε. Με απρόσμενο τρόπο. Ο Γιώργος Καραγκούνης, απέφυγε ευγενικά να δώσει την δική του εξήγηση στο πως και το γιατί. Ακόμα και την φυγή του Κλαούντιο Ρανιέρι, που συνεργάστηκε. Όμως, δεν ήθελε να προσπεράσει αυτή την εποχή, δείχνοντας ότι η κατάληξή της τον έχει σημαδέψει.

    «Το σημαντικό βέβαια είναι ότι για δέκα χρόνια παραμείναμε ψηλά, φέραμε επιτυχίες, χαρά στους φιλάθλους. Δείξαμε ότι δεν ήταν ένα θαύμα αυτό που πετύχαμε στην Πορτογαλία, πήγαμε σε Euro και σε Μουντιάλ. Αυτό είναι το δύσκολο. Μπορεί να φτάσεις στην κορυφή μία φορά και να εξαφανιστείς μετά. Το δύσκολο είναι να βρεθείς στην κορυφή και να παραμείνεις εκεί. Σίγουρα υπήρξε μία μεταβατική περίοδος που αναμέναμε. Ξέραμε ότι θα είναι δύσκολη, αλλά δεν περιμέναμε να συμβεί σε τέτοιο βαθμό».

    Κι αν κάποιοι, ακόμα και στο ποδόσφαιρο, θεωρούν τον ηρωισμό και το πάθος δευτερεύουσες αξίες, χρειάζεται πρώτα εκείνοι να δείξουν αποδείξεις και για το ένα και για το άλλο. Ο «τυπάρας», ανεξάρτητα με την ιεραρχία που μπορεί να επιλέξεις, τις δικές του τις έδωσε. Κάνοντας παράδειγμα, πως τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, όταν έχεις στόχο που υπερασπίζεσαι με πάθος και αγωνίζεσαι όσο χρειαστεί. Στη ζωή και στο ποδόσφαιρο.

    Αρχίζει το ματς...

    Αρχίζει το ματς, αδειάσαν οι δρόμοι. Η ώρα ζυγώνει, αρχίζει το ματς. Αρχίζει το ματς, ερήμωσε η πόλη. Τρεχάτε κι αρχίζει το ματς... (όπως θα έλεγε και ο δικός μας Λουκιανός). Μεγαλύτερο από ποτέ, με 24 ομάδες, το Εuro 2016 ξεκινά την Παρασκευή στο Παρίσι. Θα είναι μία ποδοσφαιρική γιορτή τεσσάρων εβδομάδων και όλοι ελπίζουν να υπάρξουν πολλές αξέχαστες στιγμές στο γήπεδο. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν για να συμβεί αυτό στους 51 αγώνες, που είναι απλωμένοι σε 31 ημέρες και κατανεμημένοι σε όλη τη Γαλλία, από τα ανθρακωρυχεία του Βορρά έως το λιμάνι της Μεσογείου, τη Μασσαλία. Ωστόσο, εκφράζονται και φόβοι για την ασφάλεια της διοργάνωσης.

    Στο εναρκτήριο παιχνίδι του τουρνουά, η Γαλλία θα αντιμετωπίσει τη Ρουμανία, στο «Σταντ ντε Φρανς», 210 ημέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν εκεί και έδωσαν το έναυσμα για μια νύχτα τρόμου στο Παρίσι, με τραγική συνέπεια τον θάνατο 130 ανθρώπων.

    Στα καθαρά αγωνιστικά θέματα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος τώρα:

    Η Ισπανία διατήρησε τον τίτλο της πριν από τέσσερα χρόνια στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, σε ένα τουρνουά στο οποίο συμμετείχαν μόνο 16 χώρες, και θα είναι μεταξύ των φαβορί για να κάνει το «χατ-τρικ». Όμως, η τρεις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, Γερμανία, η φιναλίστ του 2012 Ιταλία, η Γαλλία και η ανανεωμένη Αγγλία, είναι όλες τους αποφασισμένες να δώσουν μάχη για την πρώτη θέση, ενώ Βόρεια Ιρλανδία, Αλβανία, Ισλανδία, Σλοβακία και Ουαλία, εμφανίζονται για πρώτη φορά σε Euro.

    Για την παλιά φρουρά της Ισπανίας (Αντρές Ινιέστα, Σέρχιο Μπουσκέτς, Ζεράντ Πικέ και Σέρχιο Ράμος), το Euro 2016 θα μπορούσε να είναι η τελευταία ευκαιρία για διάκριση, μετά την απογοήτευση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας πριν από δύο χρόνια.

    Η Γαλλία, νικήτρια το 1984 και το 2000, θα προσπαθήσει να φέρει τη χαρά σε ένα έθνος, που εξακολουθεί να είναι τρομοκρατημένο από τις επιθέσεις του περασμένου έτους. Ο Ντινιέ Ντεσάν έχει στη διάθεσή του αξιοζήλευτη ποιότητα που του προσφέρουν ο μέσος της Γιουβέντους, Πολ Πογκμπά και οι επιθετικοί Κίνγκλεσι Κομάν και Άντονι Γκριζμάν.

    Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, στοχεύει στον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο σε 20 χρόνια, ενώ η Αγγλία θα αναζητήσει την πρώτη διεθνή επιτυχία της από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, που εκείνη φιλοξένησε. Η νεανική ομάδα του Ρόι Χόντζσον, ήταν η μοναδική που νίκησε σε όλα της τα προκριματικά παιχνίδια, και εμφανίζεται σαν πραγματική απειλή, έχοντας σημεία αναφοράς τον Τζέιμι Βάρντι, ένα από τα αστέρια της απίθανης πρωταθλήτριας Λέστερ και τον Χάρθι Κέιν της Τότεναμ.

    Μόνο οκτώ ομάδες θα αποκλειστούν από τους έξι ομίλους των τεσσάρων, όπου ακόμα και μία τρίτη θέση είναι πιθανό να σφραγίσει εισιτήριο για τους «16».

    Στον ίδιο όμιλο με Τσεχία, Τουρκία και Κροατία, η ομάδα της Ισπανίας φαίνεται να έχει θεωρητικά το δυσκολότερο έργο, ενώ η θέση της Γαλλίας είναι περισσότερο εύκολη, δίπλα σε Αλβανία, Ρουμανία και Ελβετία.

    Η Ιταλία θα πρέπει να είναι προσεκτική απέναντι στους επικίνδυνους Βέλγους, την Ιρλανδία και τη Σουηδία του Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς.

    Στη λίστα με τους παίκτες που θα προσελκύσουν τα φώτα της δημοσιότητας, βρίσκεται σίγουρα ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που βίωσε ένα απογοητευτικό Παγκόσμιο Κύπελλο και βλέπει ότι η άμμος στην κλεψύδρα λιγοστεύει για να διεκδικήσει τον πρώτο τίτλο για τη χώρα του.

    Ανάμεσα στις «σταχτοπούτες», η Ισλανδία αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον, αφού κατάφερε να αφήσει έξω την Ολλανδία, κάτι που θα χρειαστεί να προσέξουν Πορτογαλία, Αυστρία και Ουγγαρία, που τη συντροφεύουν στον όμιλο. Η Ουαλία, ίσως να μη χρησιμεύσει μόνο στη στατιστική, αν ο Γκάρεθ Μπέιλ, που την οδήγησε στο πρώτο της μεγάλο τουρνουά από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, εξακολουθήσει να βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα.

    Έτσι κι αλλιώς τα λόγια χρησιμεύουν για συζητήσεις που γίνονται πριν τη σέντρα. Όταν ακουστεί το πρώτο σφύριγμα και η μπάλα κυλήσει, συστήματα, θεωρίες, ιστορία και προβλέψεις μπορούν να ανατραπούν. Το ποδόσφαιρο είναι απρόβλεπτο και γι'αυτό είναι μοναδικό.

    Κανείς μην κουνιέται, σωπάστε κι αρχίζει το ματς...

    Ασφάλεια: Ένα σχέδιο σε απόλυτη μυστικότητα

    Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο, αλλά και εκείνες που ακολούθησαν στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο, ανησύχησαν, προκάλεσαν δεύτερες σκέψεις και έθεσαν το θέμα της ασφάλειας ως μέγιστη προτεραιότητα. Είναι ξεκάθαρο ότι η ασφαλής διεξαγωγή του Euro 2016 είναι ο κύριος στόχος της γαλλικής κυβέρνησης.

    Επί δύο χρόνια, οι κρατικές υπηρεσίες εργάζονται με τους διοργανωτές και τις διοργανώτριες πόλεις για την ασφάλεια των εκατομμυρίων οπαδών που θα φτάσουν στη Γαλλία. Η γαλλική κυβέρνηση έχει από καιρό ανακοινώσει μία σειρά από μέτρα, για την προστασία των οπαδών και των παικτών που συμμετέχουν στην διοργάνωση: Μεταξύ άλλων, θα γίνεται συστηματική σωματική έρευνα κατά την είσοδο των θεατών στις κερκίδες, ενώ θα υπάρχει σύστημα ανίχνευσης μετάλλου και θα γίνεται παρακολούθηση μέσω βίντεο.

    Όλα αυτά έχουν ενισχυθεί περαιτέρω μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Επιπλέον, η γαλλική κυβέρνηση και η UEFA, με απόλυτη μυστικότητα, επεξεργάζονται πρόσθετα ειδικά μέτρα που θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του Euro.

    Οι φίλαθλοι αποτελούν προτεραιότητα. «Στόχος μας είναι η ασφαλής διεξαγωγή του τουρνουά. Όταν έχεις 0% προληπτικά μέτρα, τότε έχεις 100% ρίσκο, αλλά όταν έχεις 100% προληπτικά μέτρα, τότε έχεις 0% ρίσκο» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, σε συνέντευξή του στην γαλλική αθλητική εφημερίδα «Equipe» και συμπλήρωσε: «Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για να αποτρέψουμε ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση και πάνω από 60.000 αστυνομικοί θα φροντίσουν για την ασφάλεια όλων».

    Ωστόσο, η προστασία που θα παρέχεται στα γήπεδα, τα ξενοδοχεία που θα μένουν οι αποστολές, τα επίσημα ξενοδοχεία της διοργάνωσης και κέντρα τύπου, είναι αρμοδιότητα της διοργανώτριας του τουρνουά, που είναι η UEFA. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ανακοίνωσε την εγκατάσταση 10.000 ιδιωτικών αστυνομικών. Το ενδεχόμενο να γίνουν αγώνες χωρίς θεατές απορρίφθηκε. «Εργαζόμαστε πάνω σε σχέδια έκτακτης ανάγκης και σε πολλαπλά σενάρια γύρω από καταστάσεις κρίσης και έχουμε λάβει πολύ σοβαρά υπόψη την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων» ανέφερε η UEFA.

    Τελικώς, ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα για τους Γάλλους και την UEFA δεν θα είναι η πετυχημένη διοργάνωση του τουρνουά, αλλά η στιγμή που θα εγκαταλείπουν με ασφάλεια το γαλλικό έδαφος και οι τελευταίοι φίλαθλοι ή οι φροντιστές των ομάδων.

    [09] Πιθανή εντός του μήνα η αποδέσμευση της δόσης προς την Ελλάδα, εκτιμά ο Β. Ντομπρόβσκις

    Πιθανή εντός του μήνα θεωρεί την αποδέσμευση της επόμενης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

    "Θα έλεγα ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει βασικά τελειώσει εκεί, κάποια πολύ λίγα εκκρεμή ζητήματα θα διευκρινιστούν εντός των ημερών, εάν όχι σήμερα. Έπειτα από αυτό, μπορούμε να ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες για την αποδέσμευση της 2ης δόσης, σε κάθε περίπτωση αναμένουμε αυτό να συμβεί αυτόν το μήνα, πιθανώς κάπου στα μέσα του μήνα", δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

    "Στα πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, η Ελλάδα υιοθέτησε μια σειρά μέτρων που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Και η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι με αυτό το πακέτο των μέτρων που ήδη υιοθετήθηκε από την Ελλάδα, αυτό άρχισε να επιτυγχάνεται, και επίσης με αυτό το πρόγραμμα να είναι σε τροχιά, αναμένουμε την Ελλάδα να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους", πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 June 2016 - 8:32:24 UTC