Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τις θέσεις της ΝΔ για το προσφυγικό
  • [02] Κατατέθηκε ο αναπτυξιακός νόμος
  • [03] Σοβαρά επεισόδια, με πολλούς τραυματίες, σημειώθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας της Σάμου
  • [04] Ξεκίνησε το συνέδριο της ΚΕΔΕ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα στη Σάμο

  • [01] Ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τις θέσεις της ΝΔ για το προσφυγικό

    Τις βασικές προτάσεις της ΝΔ και τους άξονες της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Σάμο και που είναι αφιερωμένο στο μεταναστευτικό-προσφυγικό.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο μεγάλο βάρος που σηκώνουν οι κάτοικοι και η τοπική αυτοδιοίκηση στα νησιά του Αιγαίου κάνοντας λόγο για σημαντική οικονομική ζημιά και ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να υπάρχει η στοιχειώδης συναίνεση για την εκπόνηση ενός προγράμματος που θα απαλύνει το πρόβλημα. "Δεν αρκούν τα καλά λόγια και τα δελτία τύπου, η υπομονή των πολιτών εξαντλείται"τόνισε ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας το προσφυγικό ως μία μεγάλη διεθνή πρόκληση.

    [02] Κατατέθηκε ο αναπτυξιακός νόμος

    Στην πραγματοποίηση πολλών νέων επενδύσεων στοχεύει ο νέος αναπτυξιακός νόμους που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας - Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις».

    «Η δημιουργία καθεστώτων ενίσχυσης, τα οποία χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα απλές διαδικασίες (π.χ. ενίσχυση μηχανολογικού εξοπλισμού), καθώς και καθεστώτων για νέες επιχειρήσεις, με τον περιορισμό του ανώτατου ύψους ενισχύσεων θα επιτρέψουν, αφενός την πραγματοποίηση πολλών νέων επενδύσεων, ιδιαίτερα απαραίτητων στην κρίσιμη τρέχουσα οικονομική συγκυρία, και αφετέρου τη μεγαλύτερη δυνατή διάχυση των πόρων εξαλείφοντας τον κίνδυνο προνομιακής μεταχείρισης λίγων επιχειρήσεων ή ομίλων, όπως συχνά συνέβαινε σε παλαιότερους νόμους» αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

    Ο νόμος είναι "κωδικοποιημένος", ώστε να μην χρειάζεται να ανατρέχει ο κάθε ενδιαφερόμενος σε άλλο κανονιστικό πλαίσιο. Η δομή του νόμου διακρίνεται σε δύο μέρη, στο Γενικό και στο Ειδικό:

    Στο Γενικό μέρος περιέχονται οι Βασικές ρυθμίσεις, καθώς και οι Βασικοί περιορισμοί του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού που αφορούν σε όλα τα καθεστώτα.

    Στο Ειδικό μέρος περιγράφονται τα καθεστώτα, τα οποία διέπονται από τις διατάξεις του Γενικού μέρους και άρα από τις προϋποθέσεις που τίθενται για τις κρατικές ενισχύσεις. Το ειδικό μέρος διαρθρώνεται σε πέντε κεφάλαια, τα οποία περιλαμβάνουν 8 επί μέρους καθεστώτα ενισχύσεων.

    [03] Σοβαρά επεισόδια, με πολλούς τραυματίες, σημειώθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας της Σάμου

    Σοβαρά επεισόδια έγιναν στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στη Σάμο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετάάτομα και να γίνουν πολλές προσαγωγές.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, όταν συνεπλάκησαν, για άγνωστο λόγο, μεταξύ τους Μαροκινοί, Αλγερινοί και Πακιστανοί. Οι συγκρούσεις ήταν βίαιες, ενώ κάποιοι από αυτούς που πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια είχαν πάνω τους αιχμηρά αντικείμενα. Παράλληλα, ένα μέρος του κέντρου κράτησης καταστράφηκε, από τις φωτιές που έβαλαν μετανάστες.

    Χρειάστηκε η επέμβαση σχεδόν όλης της αστυνομικής δύναμης της Σάμου για να αποκατασταθεί η τάξη, ενώ αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία.

    Η αστυνομία διενεργεί προανάκριση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες από τις προσαγωγές πρόκειται να μετατραπούν σε συλλήψεις.

    Σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου τουΣυντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, ΓιώργουΚυρίτση,οι τραυματίες από τα επεισόδια που σημειώθηκαν απόψε στο hotspot της Σάμου ανέρχονται σε 15.

    Πολλοί από τους τραυματίες φέρουν εκδορές, οκτώ χρειάστηκαν περαιτέρω περιποίηση, ενώ για έναν κρίνεται αναγκαία η μεταφορά του σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταφορά του θα γίνει σε μεγαλύτερο νοσοκομείο εκτός νησιού.

    [04] Ξεκίνησε το συνέδριο της ΚΕΔΕ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα στη Σάμο

    Η συνεργασία κράτους - αυτοδιοίκησης και λοιπών φορέων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, συνιστά εθνική υποχρέωση, τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης, κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου που διοργανώνει η ΚΕΔΕ στη Σάμο για το θέμα αυτό.

    Τη δεύτερη ημέρα του τριήμερου συνεδρίου, θα γίνει η παρουσίαση της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις επιπτώσεις της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης στην κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην ομιλία του, επέστησε την προσοχή στο ενδεχόμενο η Τουρκία να μην τηρήσει την συμφωνία που έκανε με την Ευρώπη και τον κίνδυνο η Ελλάδα να κληθεί να διαχειρισθεί ξανά το φαινόμενο να θελήσουν να περάσουν μέσω του Αιγαίου πάνω από 1.000.000 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη φορά η χώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «δεν ήξερε».

    Ο Γιώργος Πατούλης ανάφερε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αποτελεσματικού συντονισμού στο προσφυγικό ζήτημα, είναι η ένταξη των δήμων στα όργανα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την διαχείριση και ενσωμάτωση των προσφυγικών πληθυσμών». Επίσης, χαρακτήρισε την σημερινή κατάσταση «οριακά διαχειρίσιμη», επικαλούμενος τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στις δομές φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί, όπου σήμερα βρίσκονται περίπου 55.000 πρόσφυγες. Ειδικότερα, υπενθύμισε πως η ΚΕΔΕ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο με τον οποίο αποφάσιζε η κεντρική κυβέρνηση την χωροθέτηση και την λειτουργία αυτών των δομών, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρχε ένα σύστημα χωροθέτησης που διασφάλιζε την ισότιμη κατανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την χώρα, με αποτέλεσμα κάποιες τοπικές κοινωνίες να επιβαρύνονται υπέρμετρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 June 2016 - 22:32:23 UTC