Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Σε άτακτη υποχώρηση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση
  • [02] Ν. Παππάς: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα
  • [03] Συνέδριο της ΚΕΔΕ για το Προσφυγικό, στη Σάμο
  • [04] «Άγρια νύχτα» για εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, στον καταυλισμό της Μόριας
  • [05] Η αστυνομία αναζητά αλλοδαπό κρατούμενο που απέδρασε από το νοσοκομείο
  • [06] Ο Πρόεδρος της Αρμενίας προτρέπει τους Γερμανούς να μην ενδώσουν στην Τουρκία
  • [07] Τουλάχιστον 13 νεκροί από τις σφοδρές καταιγίδες που έπληξαν το Πακιστάν
  • [08] Απαγόρευση πτήσεων των ελικοπτέρων Super Puma στη Νορβηγία, για διεξαγωγή έρευνας και διάσωσης
  • [09] «Νυχτοπεταλούδα», μια αντιπολεμική έκθεση της Ράνιας Καπελιάρη
  • [10] Κινηματογραφικές «Χρυσές Νύχτες» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
  • [11] Κατατέθηκαν στη Βουλή οι τροπολογίες με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα
  • [12] Συναυλία αλληλεγγύης από την Περιφέρεια Αττικής για τα παιδιά των προσφύγων

  • [01] Φ. Γεννηματά: Σε άτακτη υποχώρηση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση

    Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση, αποδεχόμενη ουσιαστικά τον σκανδαλώδη χαρακτήρα της αρχικής της διάταξης για τις off shore, σχολίασε η Φώφη Γεννηματά, μετά την έκβαση της ψηφοφορίας στη Βουλή για την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση

    Σύμφωνα με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι διορθωτικές τροπολογίες δεν ακύρωσαν την βλάβη που προκάλεσε στο δημόσιο συμφέρον η προηγούμενη ρύθμιση. «Βέβαια δεν απήντησαν στο ερώτημα ποιους προστατεύουν με την αποποινικοποίηση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες», σημείωσε, ενώ εξήγησε την τελική στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη ψηφοφορία:

    «Με την αποφασιστική της στάση σήμερα στη Βουλή, ανάγκασε την κυβέρνηση σε νέες διορθωτικές ρυθμίσεις. Ακυρώσαμε την προσπάθειά της να αθωώσει όσους παρανόμησαν και να νομοθετήσει μεταβατική διάταξη για να "τακτοποιηθούν" οι κάτοχοι offshore. Ψηφίσαμε την τελική διάταξη όπως διαμορφώθηκε, με τις αναγκαίες πολιτικές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά της, η οποία παραμένει αμφίβολη», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και άφησε αιχμές για τη αποχώρηση της ΝΔ.

    «Δεν φύγαμε, δεν φυγομαχήσαμε. Με την στάση μας μέσα στη Βουλή, δώσαμε μάχη για να διασφαλίσουμε την διαφάνεια και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Γιατί δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε και τίποτε να φοβηθούμε».

    Η Φώφη Γεννηματά κατέληξε επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση νομοθετεί ευρισκόμενη σε πανικό και πως η ευθύνη της και των υπουργών που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την αρχική διάταξη-σκάνδαλο παραμένει ακόμα.

    [02] Ν. Παππάς: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα

    Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αναφέρει η Agence Europe επικαλούμενη διάλογο που είχεστις Βρυξέλλες με εκπροσώπους ξένων μέσων ενημέρωσης ο υπουργός Επικράτειας Νίκος Παππάς.

    Συγκεκριμένα, ο Ν. Παππάς έκανε σαφές, όπως αναφέρεται, ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, δεδομένου ότι η προστιθέμενη αξία που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή συζήτηση όντας στους κόλπους του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι πολύ πιο σημαντική απ? ό,τι αυτή που θα έφερνε ως μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Εν συνεχεία, το έντυπο υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το καλοκαίρι του 2015 διασπάστηκε, ύστερα από την άρνηση του πιο ριζοσπαστικού τμήματός του να εγκρίνει τους όρους του τρίτου προγράμματος διάσωσης, ενώ με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο ελληνικός λαός ανανέωσε την εμπιστοσύνη του σε αυτόν, αν και με μικρότερο ποσοστό. Έκτοτε σημειώνει ο Ν. Παππάς, ο Έλληνας πρωθυπουργός παίρνει μέρος στη μίνι-σύνοδο με τους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες πριν από τις Ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής. Γεγονός που, όπως αναφέρεται, σημαίνει ότι οι Σοσιαλιστές επιθυμούν να συμπεριλάβουν τον κ. Τσίπρα στις συζητήσεις τους και ο κ. Τσίπρας είναι επίσης πρόθυμος να συμβάλλει σε αυτές. Ο Ν. Παππάς πρόσθεσε ακόμα, σύμφωνα με το έντυπο, ότι οι γραμμές έχουν μετακινηθεί στην Ευρώπη και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την άσκηση εξουσίας, θα ήταν σε θέση να τροφοδοτήσει και να επηρεάσει προς τ? αριστερά του πολιτικού φάσματος τη σκέψη σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης, ενώ ο συνασπισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς εξακολουθεί να προωθεί την ιδέα μιας μεγάλης ευρωπαϊκής διάσκεψης για το ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος, κάτι με το οποίο οι σοσιαλδημοκράτες δε συμφωνούν απόλυτα. Οι σοσιαλιστές θα πρέπει, κατά τον Έλληνα υπουργό, να εξετάσουν αν θα πρέπει να συνεχίσουν να οικοδομούν μεγάλους συνασπισμούς με τη χριστιανοδημοκρατική οικογένεια.

    Προκειμένου να ξεκινήσει μία συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Ν. Παππάς θα επιθυμούσε να ληφθούν υπόψη τα διδάγματα από την υλοποίηση των δύο σχεδίων διάσωσης της Ελλάδας, θεωρώντας ότι κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτά στέφθηκαν με επιτυχία και διατυπώνοντας την πεποίθησή του ότι το μέγεθος της δημοσιονομικής εξυγίανσης ήταν λάθος.

    Από οικονομική άποψη, ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα αναφορικά με την οικονομική κρίση, δεδομένης μιας τουριστικής περιόδου που φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετική, ενώ, παράλληλα, υπογράμμισε ότι η προβολή που δόθηκε στα πιθανά μέτρα αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους αποτέλεσε μία ένεση εμπιστοσύνης, παρόλο που οι επίσημες αποφάσεις για το εν λόγω ζήτημα αναμένονται το 2018. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, αναφέρει το δημοσίευμα, αν είχε εφαρμοστεί το κριτήριο εξυπηρέτησης του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεταξύ 2011 και 2014, η Αθήνα θα είχε εξοικονομήσει 27 δισ. ευρώ.

    Όσον αφορά, τέλος, την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο Ν. Παππάς διαβεβαίωσε ότι δεν θα καθυστερήσει, επικαλούμενος μάλιστα και συζητήσεις την ίδια μέρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η ΕΚΤ θα είναι σύντομα σε θέση να αποδεχθεί εκ νέου τους τίτλους του ελληνικού χρέους ως εγγύηση στις απαιτήσεις ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

    [03] Συνέδριο της ΚΕΔΕ για το Προσφυγικό, στη Σάμο

    Παρουσία του υπουργού Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκη και του επικεφαλής του Ποταμιού, κ .Θεοδωράκη, ξεκινούν σήμερα στη Σάμο οι τριήμερες εργασίες του συνεδρίου που διοργανώνει η ΚΕΔΕ για το Προσφυγικό και συγκεκριμένα με θέμα «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι προσφυγικές ροές και το μεταναστευτικό ζήτημα -επιπτώσεις στην κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό».

    Ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτήρισε το συνέδριο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης. Από το βήμα του, στο οποίο θα παρουσιαστεί και η σχετική μελέτη που έχει καταρτίσει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πατούλης εξέφρασε την πεποίθηση πως θα προκύψουν σημαντικά και πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την ορθότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, και επισήμανε ότι αποτελεσματικές λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο μέσα από συμπράξεις των δήμων με την κεντρική κυβέρνηση. Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο κ. Πατούλης, μαζί με δώδεκα δημάρχους οι πόλεις των οποίων δέχθηκαν μεγάλο όγκο προσφυγικών ροών, θα υπογράψει την «Έκκληση για μία πραγματικά κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου», που έχει υιοθετηθεί από την Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) και την οποία ήδη έχουν προσυπογράψει 28 εθνικές ενώσεις δήμων της Ευρώπης.

    [04] «Άγρια νύχτα» για εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, στον καταυλισμό της Μόριας

    «Άγρια νύχτα» ήταν η νύχτα που πέρασε, για πολλές εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στον καταυλισμό του χοτ σποτ της Μόριας. Ένα μεγάλο μέρος του πυρπολήθηκε από αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες Αφγανών και Πακιστανών, ενώ υπήρξαν και δεκάδες τραυματίες, τρεις εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Οι υπόλοιποι τραυματισμοί αντιμετωπίσθηκαν από γιατρούς μη Κυβερνητικών οργανώσεων που δρουν στον χώρο. Εκατοντάδες είναι αυτοί οι οποίοι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό κινούμενοι προς την πόλη της Μυτιλήνης ή στα γύρω κτήματα όπου πέρασαν τη νύχτα.

    Οι συμπλοκές άρχισαν μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών, περίπου στις 11 πριν τα μεσάνυχτα, χθες Τετάρτη. Από άγνωστη αιτία. Οι Πακιστανοί κατηγορούν τους Αφγανούς για μαφιόζικες πρακτικές ελέγχου στο χοτ σποτ, ενώ οι Αφγανοί, από την άλλη μεριά, κατηγορούν τους Πακιστανούς για κλοπές τροφίμων ακόμα και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις παιδιών και γυναικών οικογενειών Αφγανών στην περιοχή των τουαλετών και των μπάνιων στη βορειοανατολική πλευρά του χώρου. Το τελευταίο είναι και το σημείο απ' όπου ξεκίνησε η φωτιά χθες κατακαίοντας μεγάλο μέρος σκηνών με ρουχισμό, υπνόσακους κι υποδομές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ακολούθησαν άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιμαχόμενες φατρίες οπλισμένων με λοστούς και μαχαίρια. Σημειώνεται ότι η μικρή δύναμη της Αστυνομίας, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις άγρια αντιμαχόμενες πλευρές ενώ το ρεπορτάζ αναφέρει πως σε κάποιες περιπτώσεις η κόπωση των αστυνομικών από την ενασχόληση με καθημερινές συγκρούσεις στο χοτ σποτ δεν επέτρεψε την αξιολόγηση της όλης κατάστασης η οποία σύντομα έγινε εκτός ελέγχου.

    Από τις 12.30 τα μεσάνυχτα, όταν και ελέγχθηκε η φωτιά από δυνάμεις της πυροσβεστικής, και έως τα χαράματα, όλος ο καταυλισμός με εξαίρεση το τμήμα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, είχε εγκαταλειφθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τις μη Κυβερνητικές οργανώσεις που λειτουργούν εκεί, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανένα στέλεχος της Frontex, μέλος της πολυπληθούς δύναμης που επιχειρεί στο νησί, δεν βρίσκεται στο χοτ σποτ από τη δύση έως της ανατολή. Παρά τις πιεστικές τεράστιες ανάγκες τόσο της διεκπεραίωσης των υποθέσεων αιτήσεων ασύλου, όσο και της περιφρούρησης και της τάξης του χοτ σποτ, οι Ευρωπαίοι αστυνομικοί εργάζονται ελάχιστες ώρες και σύμφωνα με το ωράριο εργασίας στις πατρίδες τους αλλά, όπως καταγγέλλεται, και με πολύ αργούς ρυθμούς.

    Έως και τα χαράματα ο καταυλισμός ήταν ανοικτός σε όποιον ήθελε να μπει ή να βγει από αυτόν, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι κανένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας ή όποιας στρατιωτικής ή άλλης Αρχής δεν εμφανίστηκε ούτε μια στιγμή. Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως πρόσφυγες αραβικής καταγωγής με τις οικογένειες τους, εγκατέλειψαν το χοτ σποτ φοβούμενοι για την ασφάλειά τους. Πολλοί από αυτούς κοιμήθηκαν στα γύρω λεηλατημένα, ενάμιση χρόνο τώρα, κτήματα ενώ άλλοι με μωρά στην αγκαλιά πανικόβλητοι κινήθηκαν προς τη πόλη της Μυτιλήνης και πολλοί προς το άγνωστο χωρίς κανείς να τους εμποδίζει ή έστω να τους ελέγχει. Επισημαίνεται ότι αστυνομικοί που βρίσκονταν χθες στον εξωτερικό χώρο του καταυλισμού μιλούσαν για ελάχιστη δύναμη που αδυνατεί να ελέγξει περισσοτέρους από 2000 μετανάστες και πρόσφυγες που, χωρίς απολύτως κανένα σχεδιασμό, ζουν στο χοτ σποτ. «Μέσα στον χώρο ο καθένας ζει όπου θέλει. Δεν υπάρχουν προστατευτικοί διαχωρισμοί ανάμεσα στους διαμένοντες. Ο φράκτης στη βόρεια πλευρά του χοτ σποτ έχει πλήρως καταστραφεί ενώ η δυνατότητα που έχει δοθεί σε όλους να βγαίνουν και να κυκλοφορούν σε όλο το νησί τούς έχει επιτρέψει να οπλοφορούν με μαχαίρια στη μεγάλη τους πλειοψηφία» έλεγαν.

    Όλη νύχτα, κάτοικοι της Μόριας και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην περιοχή του χοτ σποτ είχαν σπεύσει στις ιδιοκτησίες τους προκειμένου να τις προστατεύσουν κυρίως από τη φωτιά σε περίπτωση που ξέφευγε εκτός του καταυλισμού. Σημειώνεται ότι κοντά στον καταυλισμό -και ιδίως στο βόρειο τμήμα του- είναι κτήματα με ξερά χόρτα γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις ιδιοκτησίες σε περίπτωση που φυσούν νότιοι άνεμοι και η όποια φωτιά σαν τη χθεσινή ξεφύγει από τον έλεγχο.

    Οι κάτοικοι αυτοί της Μόριας έλεγαν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε μέτρο. Κατήγγειλαν τη δράση οργανωμένων ομάδων οι οποίοι ανενόχλητα εισβάλλουν σε σπίτια στο γειτονικό χωριό της Μόριας πραγματοποιώντας διαρρήξεις σπιτιών και κλοπές από αγροικίες. Κατήγγειλαν, επίσης, την έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης καθώς και ότι, όταν διαπιστώνονται κλοπές, τους ζητείται να καταβάλουν υψηλά παράβολα προκειμένου να υποβάλουν μηνύσεις. Ενώ όσοι συλλαμβάνονται επ' αυτοφώρω, κυρίως από τους ίδιους τους πολίτες και παραδίδονται στην Αστυνομία, αφήνονται σε μια δυο μέρες ελεύθεροι αφού δικάζονται και τους επιβάλλονται μικροποινές με αναστολή. «Έτσι επιστρέφουν στον καταυλισμό και φυσικά περνούν έξω από τα σπίτια μας γελώντας και απειλώντας μας» υποστηρίζουν. Οι ίδιοι τέλος κατήγγειλαν περιστατικά πορνείας στην οποία επιδίδεται μικρός αριθμός γυναικών από αφρικανικές χώρες προκειμένου να επιβιώσουν αφού μετά από τον δίμηνο και πλέον εγκλωβισμό τους στη Λέσβο δεν διαθέτουν χρήματα. Η παράκαμψη της εθνικής οδού Μυτιλήνης- Καλλονής, στο ύψος της διασταύρωσης με την παλιά επαρχιακή οδό της Μόριας, έλεγαν, μετατρέπεται σε πιάτσα αγοραίου έρωτα.

    Χθες, Τετάρτη 1 Ιουνίου το πρωί, στη Λέσβο σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, εγκλωβισμένοι σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ζούσαν 3252 άτομα. Περίπου 1000 από αυτά στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι στο χοτ σποτ της Μόριας.

    [05] Η αστυνομία αναζητά αλλοδαπό κρατούμενο που απέδρασε από το νοσοκομείο

    Συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του νεαρού Γεωργιανού κρατούμενου, ο οποίος είχε διακομιστεί το απόγευμα της Τετάρτης στο νοσοκομείο «Σωτηρία» για εξετάσεις και απέδρασε στην συνέχεια.

    Ο Γεωργιανός, που είναι κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, διέφυγε, χωρίς να γίνει εγκαίρως αντιληπτός από τους αστυνομικούς που τον συνόδευαν.

    [06] Ο Πρόεδρος της Αρμενίας προτρέπει τους Γερμανούς να μην ενδώσουν στην Τουρκία

    Ο Πρόεδρος της Αρμενίας ζήτησε από τους Γερμανούς βουλευτές να μην ενδώσουν στην προειδοποίηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν ότι θα πληγούν οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, και να περάσουν ένα ψήφισμα το οποίο αναγνωρίζει τις μαζικές σφαγές Αρμενίων από οθωμανικές δυνάμεις το 1915 ως γενοκτονία.

    Η αντιπολίτευση των Πράσινων έχει προωθήσει το ψήφισμα στο ημερήσιο πρόγραμμα τη στιγμή που η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία είχε παίξει πρωταρχικό ρόλο σε μια συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τη μείωση των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, δεν θέλει να δημιουργήσει τριβές με τον Ερντογάν.

    Οι Γερμανοί βουλευτές αναμένεται να περάσουν σήμερα το ψήφισμα, το οποίο αναφέρεται στις σφαγές έως και 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων ως "γενοκτονία". Το βήμα αυτό ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις σε άλλα αντιπροσωπευτικά σώματα χωρών όπως η Γαλλία και ο Καναδάς.

    "Είμαι σίγουρος (ότι) οι πολιτικοί στη Βουλή έχουν την ίδια άποψη και δεν θα επιτρέψουν στον εαυτό τους να πτοηθούν", είπε ο πρόεδρος Σερζ Σαργκσιάν στη γερμανική εφημερίδα Bild σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες. "Εάν κάνεις παραχωρήσεις για βραχυπρόθεσμα πολιτικά συμφέροντα, τότε θα συνεχίσεις να το κάνεις ξανά και ξανά. Και αυτό είναι κακό για τη Γερμανία, είναι κακό για την Ευρώπη και για τον κόσμο", πρόσθεσε.

    Η Τουρκία δέχεται ότι πολλοί χριστιανοί Αρμένιοι σφαγιάστηκαν σε μάχες με τις δυνάμεις των Οθωμανών κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά αρνείται ότι εκατοντάδες χιλιάδων σφαγιάστηκαν, ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο να εξοντωθούν οι Αρμένιοι, και ότι υπήρχαν τέτοιου είδους διαταγές από τις οθωμανικές αρχές.

    "Έχω την αίσθηση ότι αυτή η συμφωνία είναι έτσι κι αλλιώς χτισμένη πάνω σε άμμο, και με έναν σύμμαχο σαν τη Τουρκία θα είναι δύσκολο να τεθεί σε εφαρμογή μακροπρόθεσμα", είπε ο Σαρκσιάν, αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τους μετανάστες.

    Ο νέος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφρασε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου τη Τρίτη, είπε χθες ότι η κίνηση της γερμανικής Βουλής θα μπορούσε να πλήξει τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου και αποκάλεσε το ψήφισμα "γελοίο".

    [07] Τουλάχιστον 13 νεκροί από τις σφοδρές καταιγίδες που έπληξαν το Πακιστάν

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν από τις σφοδρές καταιγίδες που έπληξαν την πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, αλλά και τις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας.

    Οι καταιγίδες κατέστρεψαν αυτοκίνητα, ξερίζωσαν δέντρα, αλλά και πινακίδες στην πρωτεύουσα, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο τοπικά MME.

    [08] Απαγόρευση πτήσεων των ελικοπτέρων Super Puma στη Νορβηγία, για διεξαγωγή έρευνας και διάσωσης

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στη Νορβηγία, προχώρησε σήμερα σε προέκταση της απαγόρευσης πτήσεων των ελικοπτέρων Airbus Η225 Super Puma στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και της διεξαγωγής πτήσεων έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.

    Η απαγόρευση που εφαρμόζεται και για μια παλαιότερη έκδοση του συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρου, ακολουθεί τον εντοπισμό ιχνών φθοράς του μετάλλου στο κιβώτιο μετάδοσης ταχυτήτων του ελικοπτέρου Super Puma, που συνετρίβη στις 29 Απριλίου, με συνέπεια τονθάνατο των 13 επιβαινόντων.

    [09] «Νυχτοπεταλούδα», μια αντιπολεμική έκθεση της Ράνιας Καπελιάρη

    Μνήμες αθωότητας, με παιδικές φιγούρες, σ' ένα σκηνικό απόκοσμο και ταυτόχρονα προστατευτικό, φέρνει η έκθεση με τίτλο «Νυχτοπεταλούδα» της Ράνιας Καπελιάρη, στην γκαλερί Έρση από τις 6 Ιουνίου.

    Με όπλο τον χρωστήρα και πίστη στην τέχνη της ζωγραφικής, η εικαστικός επιχειρεί να «ξορκίσει» τον ζόφο της εποχής αντιτάσσοντας στους εφιάλτες, την ελπίδα για ζωή, μέσα από πρόσωπα παιδιών που βίωσαν παγκόσμιες συρράξεις στον ταραγμένο εικοστό αιώνα. Οι δέκα πίνακες -λάδια μικρών διαστάσεων-, με τις υπαινικτικές προβολές τού παρελθόντος στο παρόν, όπως και η λέξη νυχτοπεταλούδα στα γερμανικά «Nacht Scmetterling», που αναγράφεται στον τίτλο της έκθεσης, παίρνουν προεκτάσεις με συνειρμούς στη σημερινή συγκυρία: «Τα έργα κρύβουν ένα υπονοούμενο ιστορίας, ένα ψήγμα μνήμης από παλαιότερες καταστροφές που οδήγησαν στο τραυματισμό της παιδικής αθωότητας. Νεαρές φιγούρες στην Αθήνα του σήμερα στέκονται παγωμένες σε δωμάτια νοσταλγικά γεμάτα συμβολισμούς με τον φόβο του πολέμου να είναι παρών» σημειώνει η Ράνια Καπελιάρη.

    [10] Κινηματογραφικές «Χρυσές Νύχτες» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

    Ένα ταξίδι στον κόσμο του σινεμά, μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να ανακαλύψει διαφορετικές κουλτούρες και πολλά υποσχόμενους κινηματογραφιστές προσφέρει το Πανόραμα «Χρυσές Νύχτες», που φιλοξενεί για δύο μέρες (7 & 8 Ιουνίου) η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τριάντα τρεις ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο (2015-16) από τις εθνικές Ακαδημίες Κινηματογράφου των χωρών προέλευσής τους (Oscar, C?sar, Goya, BAFTA, Ίρις κ.λπ.) και διοργανώνεται από την Ακαδημία C?sar και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

    Στόχος του Πανοράματος «Χρυσές Νύχτες», όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ακαδημίας C?sar Αλέν Τερζιάν είναι να προσεγγίσει τη διεθνή κινηματογραφική αριστεία, μέσα από τις καλύτερες μικρού μήκους ταινίες της χρονιάς. «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να παρουσιάζουμε αυτό το εξαιρετικό πρόγραμμα, με την υποστήριξη Ακαδημιών Κινηματογράφου από όλο τον κόσμο, στο κοινό της Ευρώπης και του Μόντρεαλ. Το Πανόραμα, μέσα από την προσωπική ματιά που προσφέρουν αυτοί οι νέοι σκηνοθέτες, μας οδηγεί να ανακαλύψουμε διαφορετικές ευαισθησίες και κουλτούρες. Είναι επίσης μια συνάντηση με τους δημιουργούς του σινεμά του αύριο. Μπορεί κανείς να σκεφτεί έναν μεγάλο σκηνοθέτη που δεν έκανε μια μικρού μήκους ταινία στην αρχή της καριέρας του; Μέσα από το Πανόραμα, θέλουμε να δείξουμε πώς το σινεμά μπορεί να γίνει σημαντικό εργαλείο αλληλοκατανόησης και δημιουργικού διαλόγου μεταξύ των ανθρώπων» σημειώνει ο ίδιος.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται στη Κεντρική Σκηνή στις 18:00, στις 19:45 και στις 22:00.

    [11] Κατατέθηκαν στη Βουλή οι τροπολογίες με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα

    Οι τροπολογίες για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα μέτρα κατατέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στηΒουλή και ενσωματώνονται σε νομοθετικές κυρώσεις που συζητούνται σήμερα Πέμπτηστην Ολομέλεια.

    Ειδικότερα, στις τροπολογίες προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Ειδικά μισθολόγια: Δεν θα ισχύσει το «πάγωμα» για τη διετία 2017-2018 κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής όσων αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξειδικευθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου εφέτος τα ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης και τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2017.

  • ΕΚΑΣ: Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουνίου και όχι από την 1η Ιανουαρίου εφέτος. Παράλληλα, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα εκδίδεται ανά έτος, θα αναπροσαρμόζονται τα ποσά για τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και τα ποσά του επιδόματος. Η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ για κάθε έτος θα γίνονται το αργότερο έως το τέλος του Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, προκειμένου από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους να μην χορηγείται ΕΚΑΣ σε μη δικαιούχους

    Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η σωρευτική εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ από την αναπροσαρμογή, θα ανέλθει σε 570 εκατ. ευρώ από το 2016 έως και το 2017, σε 808 εκατ. ευρώ από το 2016 έως και το 2018 και σε 853 εκατ. ευρώ από το 2016 έως και το 2019. Από την 1/1/2020 το ΕΚΑΣ καταργείται.

  • «Κόφτης» δαπανών: Η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς στις περιπτώσεις που υπάρχει απόκλιση από τους στόχους, αλλά αυτή οφείλεται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου οικονομικού έτους, με δημοσιονομική επίπτωση που ξεπερνάει το 0,5% του ΑΕΠ. Ειδικότερα, με την τροπολογία, η φράση στον πρόσφατο νόμο «ύστερα από ειδική διαβούλευση με τους θεσμούς που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», αντικαθίσταται από τη φράση «κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς».

  • ΕΝΦΙΑ: Αυξάνεται, για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης του συνόλου των εταιρειών, από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

    Αναμένεται μετά από εκτενή συζήτηση να ψηφισθούν από την Ολομέλεια.

    [12] Συναυλία αλληλεγγύης από την Περιφέρεια Αττικής για τα παιδιά των προσφύγων

    Μια συναυλία αλληλεγγύης για τα παιδιά των προσφύγων με τίτλο «Το ταξίδι της ζωής μας» που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Αττικής με επιτυχία στο Ολυμπιακό γυμναστήριο Τάε Κβον Ντο «είναι ένα πραγματικό ταξίδι της ζωής και μας αφορά όλους, να πορευτούμε στο οδοιπορικό της επιβίωσης των ξεριζωμένων συνάνθρωπων μας, με συνέπεια στις αρχές και αξίες του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού μας», τόνισε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

    Η συναυλία, πρόσθεσε η κ. Δούρου, αποτελεί κομμάτι της συνολικής προσπάθειας που ξεκίνησε η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Κέντρο Διαχείρισης και με περιοδεία στο εξωτερικό προκειμένου από κοινού οι Περιφέρειες του Νότου να δυναμώσουν το ρόλο τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Το ζήτημα αυτό, υπογράμμισε «δεν αφορά αποκλειστικά μια Περιφέρεια, μια χώρα ή έναν θεσμό. Συνιστά συλλογική πρόκληση για την αξιοπιστία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δοκιμασία για το μέλλον των ευρωπαϊκών κοινωνιών».

    Η μαζική ανταπόκριση των πολιτών στην συναυλία με την προσφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης δικαίωσε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας και ικανοποίησε το Κέντρο, το οποίο αφενός οργανώνει και συντονίζει τις ενέργειες αλληλεγγύης των πολιτών και φορέων αφετέρου κατανέμει τα αναγκαία όπου χρειάζονται σε συνεργασία με το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 June 2016 - 6:32:25 UTC