Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όταν μιλάει για μεταρρυθμίσεις, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται σε περικοπές μισθών και συντάξεων; ρωτά η Όλγα Γεροβασίλη
  • [02] Ανάκληση της ρύθμισης για τη συμμετοχή πολιτικών σε off shore, ζητά η Φ. Γεννηματά
  • [03] Δ. Παπαδημούλης: «Η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο, πειστικό αφήγημα»
  • [04] Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας
  • [05] Γ. Σταθάκης: Θα μηδενιστούν τους επόμενους 12 μήνες οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες
  • [06] Η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευθύνοντες σύμβουλοι τραπεζών
  • [07] Μ. Σχοινάς: Οι διαβουλεύσεις μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης θα ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον
  • [08] Συνέντευξη της περιφερειακής διευθύντριας της UNICEF, Μαρί Πιέρ Πουαριέ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [09] Ρένα Δούρου: «Η ιστορία μας είναι ποτισμένη από την προσφυγιά»
  • [10] Iαπωνία: Διασώστες αναζητούν ένα αγόρι που εγκαταλείφθηκε από τους γονείς του σε δάσος
  • [11] Ερντογάν: Καμιά μουσουλμανική οικογένεια δεν πρέπει να εφαρμόζει τρόπους ελέγχου των γεννήσεων
  • [12] «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» στο National Geographic Museum της Ουάσινγκτον
  • [13] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Αγραμούντ
  • [14] Έντεκα αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επιθέσεις των Ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν
  • [15] Πάου Γκασόλ: «Σκέφτομαι να μην πάω στο Ρίο εξαιτίας του Ζίκα»
  • [16] Απελευθερώθηκε ο Πουλίδο

  • [01] Όταν μιλάει για μεταρρυθμίσεις, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται σε περικοπές μισθών και συντάξεων; ρωτά η Όλγα Γεροβασίλη

    Με το ερώτημα «γιατί δεν γίνεται πιο σαφής ο κ. Μητσοτάκης;», η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε δήλωσή της, ζητά από τον πρόεδρο της ΝΔ να εξηγήσει εάν όταν μιλάει για «μεταρρυθμίσεις» αναφέρεται σε περικοπές μισθών και συντάξεων, απολύσεις από το Δημόσιο, απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση της προστασίας στην εργασία, και κατάργηση πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 2 εκατ. ανασφάλιστους, η κάρτα σίτισης για τους άπορους και η προστασία των δανείων που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία.

    Ειδικότερα, η κ. Γεροβασίλη παραπέμπει στις σημερινές αναφορές του προέδρου της ΝΔ ότι σκοπεύει να προωθήσει ένα «νέο πλαίσιο συμφωνίας με τους εταίρους», το οποίο θα προβλέπει «χαμηλότερα πλεονάσματα έναντι μεταρρυθμίσεων», για να υπογραμμίσει ότι «μάλλον έχει έρθει η ώρα να εξηγήσει για τι είδους μεταρρυθμίσεις μιλάει».

    Συγκεκριμένα, η κυβερνητική εκπρόσωπος θέτει τα εξής ερωτήματα:

    - Αναφέρεται σε περικοπές δαπανών από μισθούς και συντάξεις;

    - Αναφέρεται σε απολύσεις από το Δημόσιο; (Για τις οποίες είχε δεσμευτεί άλλωστε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης;).

    - Αναφέρεται σε απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση της προστασίας στην εργασία;

    - Αναφέρεται σε κατάργηση των «αντιαναπτυξιακών» και «ταξικά μεροληπτικών» μέτρων της κυβέρνησης, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 2 εκατ. ανασφάλιστους, η κάρτα σίτισης για τους άπορους και η προστασία των δανείων που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία;

    «Ευτυχώς, για τον ελληνικό λαό, όλα αυτά αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου», τονίζει η κ. Γεροβασίλη και συμπληρώνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα είναι για πολύ καιρό ακόμη στην αντιπολίτευση».

    [02] Ανάκληση της ρύθμισης για τη συμμετοχή πολιτικών σε off shore, ζητά η Φ. Γεννηματά

    Αιχμηρά σχολίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες. Η κ. Γεννηματά καλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις.

    «O ελληνικός λαός περιμένει, από τον κ. πρωθυπουργό, εξηγήσεις. Οι δήθεν υπερασπιστές των φτωχών στήνουν business με off shore; Ποιο είναι το κίνητρο που τους οδήγησε να καταργήσουν τον νόμο ΠΑΣΟΚ, που απαγόρευε off shore σε υπουργούς;», επεσήμανε, σε δήλωσή της, η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι «οι δικαιολογίες που ψιθυρίζουν είναι αστείες και τους εκθέτουν ακόμα περισσότερο».

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την άμεση ανάκληση της σχετικής ρύθμισης, ως τη μόνη σοβαρή απάντηση που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση.

    [03] Δ. Παπαδημούλης: «Η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο, πειστικό αφήγημα»

    Του ΔημήτρηΠαπαδημούλη*

    Η νίκη του υποψήφιου των Πρασίνων Alexander Van der Bellen προκάλεσε μεγάλη ανακούφιση στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή όμως, η δύσκολη αυτή νίκη και τα ποσοστά-ρεκόρ της ακροδεξιάς που επιχειρεί την διάλυση της Ευρώπης, αποδεικνύουν την κόπωση και το ανικανοποίητο αίσθημα των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη ενάντια στα καθεστωτικά κόμματα. Τα κόμματα αυτά αποδυναμώνονται συνεχώς εξαιτίας των αποτυχημένων πολιτικών τους και των λανθασμένων αποφάσεων που έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια.

    Τα δομικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υπήρχαν πάντοτε, αλλά ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο πιεστικά όσο από το 2008 και μετά, με την οικονομική κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι πολιτικές λιτότητας επιβλήθηκαν αρχικά ως ένα «αναγκαίο καλό» για τον έλεγχο των δαπανών των κρατικών προϋπολογισμών, λόγω των υψηλών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, καταλήγοντας να διαλύσουν τελικά την πραγματική οικονομία και να προκαλέσουν βαθιά ύφεση. Παρά τους ευσεβείς πόθους πολλών Ευρωπαίων ηγετών, η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΕ και η Ευρωζώνη δεν μπορούν να συνέλθουν, κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα μοχθούν για να εξισορροπήσουν τα οικονομικά τους και να επαναφέρουν σταδιακά σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία προσπαθούν εκ νέου να αντιμετωπίσουν τον φαύλο κύκλο υψηλών ελλειμμάτων.

    Σε αυτό το πλαίσιο, το προσφυγικό ζήτημα ήρθε να εμβαθύνει τις διαφορές μέσα στην ΕΕ. Η έλλειψη συνεργασίας και η μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων από όλα τα κράτη-μέλη, ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ χειρίστηκε και χειρίζεται το ζήτημα, η προβληματική συμφωνία με την Τουρκία, όλα αυτά μαζί αποτέλεσαν καίριο πλήγμα στην έννοια την ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και απογοήτευσαν τους πολίτες, σημαντικό τμήμα των οποίων καταφεύγει στην υποστήριξη ακροδεξιών κομμάτων.

    Η μάχη σώμα με σώμα στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία δεν είναι μοναδικό φαινόμενο, αλλά αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ των αρνητικών συναισθημάτων απέναντι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

    Η ΕΕ δεν είναι πλέον ελκυστική όπως ήταν κάποτε. Ένα νέο, πειστικό αφήγημα είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητο από ποτέ.

    Πολύ περισσότερο δε για τις νεότερες γενιές που είναι αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα, όπως η ανεργία και η πολύ περιορισμένη αντιστοίχιση προσόντων και σπουδών με ανάλογες θέσεις εργασίας. Αυτή η οικονομική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με την άνοδο της ακροδεξιάς δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό που μπορεί να οδηγήσει σε βαθιά πολιτική αστάθεια.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν αποτελεσματικά ενάντια στην πτώση των ιδρυτικών αξιών της Ένωσης και της Δημοκρατίας. Μια ευρεία συμμαχία δεν θα προέλθει μέσα από περισσότερη λιτότητα, μέσα από πολιτικές και ρητορική μίσους, αλλά μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

    Τρεις είναι οι προτεραιότητες πάνω στις οποίες πρέπει να δουλέψουμε: - Η πρώτη αφορά στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ώστε να ανταποκρίνεται στην παρούσα συγκυρία, στην τωρινή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα στην ΕΕ. - Η δεύτερη αφορά στην προετοιμασία ενός συγκεκριμένου οικονομικού προγράμματος που θα κινητοποιήσει ιδιώτες επενδυτές και θα ενισχύσει τις περιφέρειες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

    - Η τρίτη αφορά την ενδυνάμωση του δημοκρατικού ελέγχου των οργάνων λήψης αποφάσεων της ΕΕ και την ανάπτυξη ενός διαρκούς διαλόγου μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών δικτύων.

    Οι προτεραιότητες αυτές απαιτούν ισχυρή πολιτική βούληση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

    Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως του μοναδικού εκλεγμένου οργάνου στην ΕΕ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως μηχανισμού χάραξης κεντρικής ευρωπαϊκής πολιτικής, είναι καθοριστικός στο σημείο αυτό. Ευρείες συμμαχίες σε πολιτικό επίπεδο είναι απαραίτητες, όπως επίσης απαραίτητη είναι η οργανωμένη προσπάθεια για να καταστεί η Ευρώπη χώρος και περιβάλλον ίσων ευκαιριών, δημοκρατίας και ευημερίας.

  • Ο ΔημήτρηςΠαπαδημούληςείναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    [04] Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

    Για τη σημασία των αξιών και των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων στα πεδία της οικονομίας, την κοινωνίας και της ασφάλειας, συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Πέδρο Αγραμούντ, στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αγραμούντ υπογράμμισε την έντονη και θετική δραστηριότητα των Ελλήνων βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση και την άριστη συνεργασία που έχει μαζί τους. Επίσης, εξήρε τη στάση του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης στη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης.

    Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση έδειξε ότι η αλληλεγγύη στην Ευρώπη από ιδρυτική αρχή έχει μετατραπεί σε πολιτικό ζητούμενο. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή της συμφωνίας για τις προσφυγικές ροές ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, διότι, όπως είχε εξαρχής δηλώσει η ελληνική κυβέρνηση, ακόμα και μια συμφωνία με προβλήματα είναι προτιμότερη από τη μη συμφωνία.

    Τέλος, συζητήθηκε η παρουσία του πρωθυπουργού στην επικείμενη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 22 Ιουνίου στο Στρασβούργο.

    [05] Γ. Σταθάκης: Θα μηδενιστούν τους επόμενους 12 μήνες οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

    Θα μηδενιστούν τους επόμενους 12 μήνες οι οφειλές του Δημοσίου προς του ιδιώτες, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης στην έναρξη του φόρουμ «Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη στην Ελλάδα», που διοργανώνεται από το υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου είναι μία από τις θετικές συνέπειες της συμφωνίας με τους θεσμούς και πρόσθεσε ότι η Παρευξείνια Τράπεζα μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

    Με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης κλείνει ένας κύκλος που ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι από την κυβέρνηση, και μετά από μία οκταετία πρωτοφανούς ύφεσης η ελληνική οικονομία αν και βαθιά πληγωμένη μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, υποστήριξε ο υπουργός, τονίζοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται τροχιά θετικής ανάκαμψης με ένα σύνολο οικονομικών μέτρων, τα οποία προσδιόρισε ως εξής:

    Με τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα περάσουν φέτος στην πραγματική οικονομία 4 δισ. ευρώ και μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτασουν στα 8 δισ. ευρώ, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους νέους επιστήμονες και την καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Ακόμη, στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που δίνει προτεραιότητα στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα και και τις επενδύσεις στους κλάδους Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

    Ακόμη, στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας θα συμβάλει η υλοποίηση του σχεδίου Γιούνκερ. Ο κατάλογος με τα έργα περιλαμβάνει 42 επενδύσεις, εκ των οποίων 18 είναι αμμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις, και παράλληλα προωθούνται μεταρρυθμίσεις σε πλήθος θέματα, όπως το νέο ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, η απλοποίηση των διαδικασιών για τη σύσταση και αδειοδότηση επιχειρήσεων, η ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων και η σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου.

    [06] Η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευθύνοντες σύμβουλοι τραπεζών

    Η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε, με συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους της. Ποιες προοπτικές όμως ανοίγονται για την ελληνική οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και κατ' επέκταση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους;

    Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών, οι οποίες καλούνται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας όσο και στο κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό πολιτών και επιχειρήσεων, στα «κόκκινα» δάνεια, καταθέτουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την άποψή τους.

    Δηλώνουν κατηγορηματικά ότι οι τράπεζες, που επιστρέφουν στην κερδοφορία, είναι πλέον έτοιμες να συμβάλλουν στην αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας την πελατειακή τους βάση, δίνοντας έμφαση, μεταξύ άλλων, στη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς,Σταύρος Λεκκάκοςυπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς ήρθε σε μία κρίσιμη για τη χώρα μας στιγμή. Πεποίθησή μας είναι ότι η σταθεροποίηση του διεθνούς οικονομικού κλίματος, παράλληλα με τις χαμηλές τιμές ενέργειας και τα χαμηλά επιτόκια, αλλά και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας (ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ) συνιστούν ευκαιρία και ανάσα για την ελληνική οικονομία, ώστε να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να μπορέσει να ανακάμψει σταδιακά μετά την πολυετή ύφεση».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας,Λεωνίδας Φραγκιαδάκηςεπισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «μετά από 7 έτη ύφεσης, η οικονομία μας βρίσκεται στο κρίσιμο σημείο όπου πρέπει να στρατευτούν όλες οι δυνάμεις, παραγωγικές, χρηματοδοτικές και θεσμικές, ώστε η καθεμία από την πλευρά της να υποστηρίξει και να υλοποιήσει αναπτυξιακές δράσεις», υπογραμμίζοντας, ότι «η ανάπτυξη δεν θα έρθει από μόνη της, σαν αυτόματο αντανακλαστικό στη βούληση όλων για τον τερματισμό της ύφεσης».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank,Φωκίων Καραβίαςαναφέρει ότι «η συμφωνία στο Eurogroup αίρει ένα σοβαρό παράγοντα αβεβαιότητας για τις προοπτικές της χώρας και ανοίγει το δρόμο για μια σειρά θετικών εξελίξεων το αμέσως επόμενο διάστημα στην ελληνική οικονομία», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η ανάκτηση της βαθιά κλονισμένης εμπιστοσύνης απαιτεί πειθαρχία και προσήλωση στους στόχους».

    [07] Μ. Σχοινάς: Οι διαβουλεύσεις μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης θα ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον

    Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σήμερα ότι οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων των δανειστών με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση των αποφάσεων του τελευταίου Eurogroup στην παρούσα φάση εξελίσσονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που συνδέουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα με το καθεστώς υπό το οποίο θα λειτουργούν τα μέλη του Ταμείου αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε κανένα σχόλιο, σημειώνοντας εκ παραλλήλου ότι οι αποφάσεις των υπουργών της ευρωζώνης για την Ελλάδα είναι σαφείς και περιγράφουν τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν.

    [08] Συνέντευξη της περιφερειακής διευθύντριας της UNICEF, Μαρί Πιέρ Πουαριέ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Όταν η περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, Μαρί Πιέρ Πουαριέ, επισκέφθηκε πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά, ένα 13χρονο αγόρι από τη Συρία την πλησίασε και της έδειξε τις ασκήσεις πολλαπλασιασμού που έκανε. «Χρησιμοποιώ τον χρόνο μου για να κάνω εξάσκηση, γιατί δεν θέλω να ξεχάσω τόσους μήνες που δεν πηγαίνω σχολείο. Μπορεί να έχω χάσει τους φίλους μου και τα πάντα στην πατρίδα μου, αλλά δεν θέλω να χάσω και το μέλλον μου», της είπε το παιδί χαρακτηριστικά.

    Τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στην Ελλάδα σχεδιάζουν το ελληνικό υπουργείο Παιδείας και η UNICEF, και αυτά τα σχέδια συζήτησαν η Μαρί Πιέρ Πουαριέ με τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Φίλη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της περιφερειακής διευθύντριας της UNICEF στην Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο. Τους δύο πυλώνες του σχεδίου εκπαίδευσης παρουσιάζει, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Πουαριέ.

    Ο πρώτος πυλώνας αφορά την άμεση εκπαιδευτική παρέμβαση σε κέντρα φιλοξενίας, αρχής γενομένης από τα κέντρα με τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών, όπως ο Σκαραμαγκάς. Ήδη το υπουργείο Παιδείας, όπως εξηγεί η κ. Πουαριέ, έχει αρχίσει να χαρτογραφεί πόσα παιδιά, σε τι ηλικίες και με τι εκπαιδευτικές ανάγκες βρίσκονται σε κάθε κέντρο φιλοξενίας. Σε αυτήν τη φάση θα δοθεί έμφαση σε τρία ζητήματα.

    Το πρώτο αφορά την ανάπτυξη της πρώτης παιδικής ηλικίας, με χώρους φιλικούς για παιδιά και διοργάνωση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων γι' αυτά, καθώς «είναι πολύ σημαντικό να αναδημιουργείς μία αίσθηση κανονικότητας για τα παιδιά, να μπορούν να είναι πάλι παιδιά αντί να είναι πρόσφυγες», τονίζει η κ. Πουαριέ.

    Το δεύτερο ζήτημα θα είναι η έμφαση στους έφηβους, στους οποίους θα γίνεται εκμάθηση νέων σχολικών δεξιοτήτων και προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης. Σε αυτές τις ηλικίες, τα παιδιά θα διδάσκονται και «δεξιότητες ζωής», όπως τις ονομάζει η περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF, δηλαδή πολιτιστικές αξίες, οι σχέσεις μεταξύ των φύλων και άλλα ζητήματα για την καθημερινότητα στην Ελλάδα.

    Για τα παιδιά, αρχής γενομένης από τις μικρότερες ηλικίες, θα αναπτυχθεί ένα πακέτο εκμάθησης της μητρικής γλώσσας τους και των αγγλικών, ώστε όσα μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να είναι έτοιμα να ενταχθούν σε αυτές. Για την εκμάθηση των γλωσσών θα χρειαστεί η εκπαίδευση των δασκάλων, που αποτελεί την τρίτη ενότητα της βραχυπρόθεσμης εκπαίδευσης. Στους δασκάλους θα δοθεί υλικό που έχει συγκεντρώσει η UNICEF από γραφεία της στις χώρες προέλευσης και ενδιάμεσου προορισμού των προσφύγων.

    Στόχος είναι, με τον παραπάνω πυλώνα, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ανάπτυξη του δεύτερου σταδίου, που είναι η φάση της ενσωμάτωσης των παιδιών. Όπως εκτιμά η κ. Πουαριέ, αυτή η φάση θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. «Μέχρι τότε πιστεύουμε ότι θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει σε άλλες χώρες, οπότε θα μπορούμε να αρχίσουμε την ενσωμάτωση των παιδιών» σημειώνει η ίδια. Η ενσωμάτωση των παιδιών θα γίνει μέσα από την ένταξή τους στα ελληνικά σχολεία.

    «Είναι πολύ σημαντικό για μένα ότι η ελληνική πλευρά σκέφεται, ήδη, πολύ στρατηγικά και για τις δύο πλευρές της προσέγγισης: Την άμεση ανθρωπιστική δράση και τη μεσοπρόθεσμη δουλειά για να προετοιμάσουν αυτούς που θα μείνουν για μία ομαλή ένταξη στην ελληνική κοινωνία», παρατηρεί η κ. Πουαριέ.

    Μεγάλο στοίχημα θα αποτελέσει και η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, θέμα για το οποίο τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συζητούν με τη UNICEF τις βέλτιστες λύσεις για τη φιλοξενία των παιδιών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. «Πρέπει να τα ταυτοποιήσουμε σωστά, να τα καταγράψουμε και να βοηθήσουμε τους ελληνικούς θεσμούς που ασχολούνται με τον καθορισμό του καθεστώτος τους να δουν τι είναι καλύτερο για κάθε παιδί. Θα θέλαμε να βοηθήσουμε να αναπτυχθούν ποιοτικά και αποτελεσματικά πρότυπα», εξηγεί η περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF. Η ίδια επισημαίνει ότι σε συνεργασία με εισαγγελείς και κοινωνικούς λειτουργούς θα αναπτυχθούν νέα πρότυπα και ιδέες, μεταξύ των οποίων συζητείται η εξωϊδρυματική φιλοξενία των παιδιών σε οικογένειες ή οικογενειακού τύπου σπίτια. Εξάλλου, ένα από τα ζητήματα που έχει θέσει η UNICEF σε διεθνές επίπεδο είναι αυτό της οικογενειακής επανένωσης των παιδιών και ζητά να διευρυνθεί ο ορισμός της οικογένειας, που σήμερα στις συνθήκες του Δουβλίνου ορίζεται ως η μητέρα ή ο πατέρας. «Ωστόσο, σε πολλούς πολιτισμούς, οι οικογένειες περιλαμβάνουν και άλλους συγγενείς. Πρέπει να δούμε, λοιπόν, την οικογενειακή επανένωση με έναν ευρύτερο προσδιορισμό της οικογένειας», διευκρινίζει.

    Επίσης, η UNICEF βρίσκεται σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Υγείας για την ανάπτυξη καμπάνιας εμβολιασμού των παιδιών. «Ανησυχούμε ότι με τις μετακινήσεις πληθυσμών ένας μεγάλος αριθμός παιδιών δεν έχει μία κανονική ζωή, δεν έχει εμβολιαστεί, δεν έχει πάει σχολείο. Αυτά τα παιδιά έχουν ένα είδος ζωής σε παρένθεση», τονίζει η κ. Πουαριέ. Ο διεθνής οργανισμός θα δώσει και τις κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία του μητρικού θηλασμού.

    Η κ. Πουαριέ βρέθηκε για τέσσερις ημέρες στην Αθήνα και τη Λέσβο, συνοδευόμενη από την Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF και διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια, Νάνα Μούσχουρη, προκειμένου να εκτιμήσουν το έργο που επιτελείται για τα περίπου 22.000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών, τα οποία έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα.

    Υπάρχουν κενά και προβλήματα στην ελληνική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης; ρωτάμε την κ. Πουαριέ. «Ναι, υπάρχουν κενά, ναι, οι χώροι φιλοξενίας δεν έχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες, ναι, ο νόμος δεν εφαρμόζεται πλήρως, ναι, υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα ασυνόδευτα παιδιά, κυρίως, στα νησιά κρατούνται σε κλειστά κέντρα. Αλλά η προσέγγισή μας είναι να έρθουμε και να προτείνουμε τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση», απαντά και συμπληρώνει: «Υπάρχει, εξάλλου, η αναγνώριση από τους κυβερνητικούς εταίρους ότι κάποια πράγματα δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι. Οπότε, αισθάνθηκα καθησυχασμένη, γιατί η Ελλάδα δεν μου είπε ότι όλα είναι καλά, μου είπε ότι αυτό μπορούμε να κάνουμε τώρα, βοηθήστε μας να πάμε καλύτερα».

    Περιγράφοντας την επίσκεψή της στην Ελλάδα, η κ. Πουαριέ δεν παραλείπει να εκφράσει και τον θαυμασμό της για την «τεράστια γενναιοδωρία και αλληλεγγύη που έδειξε η Ελλάδα, ως χώρα, στους πρόσφυγες, μία χώρα που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, λιτότητα και πραγματικές προκλήσεις», όπως λέει. «Αυτές τις ημέρες της επίσκεψής μου στην Ελλάδα αισθάνθηκα τα μηνύματα της συμπάθειας και της αλληλεγγύης των Ελλήνων, που θυμήθηκαν το παρελθόν τους και τις δύσκολες καταστάσεις που πέρασαν και έμειναν πιστοί στις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αξιοπρέπεια», προσθέτει.

    [09] Ρένα Δούρου: «Η ιστορία μας είναι ποτισμένη από την προσφυγιά»

    «Η ιστορία μας είναι ποτισμένη από τη προσφυγιά. Από εικόνες και περιγραφές τραγικά οικείες. Μοίρες κοινές, χθες και σήμερα. Αποδράσεις δύσκολες, αναγκαστικές, επικίνδυνες. Πάντα όμως με το ίδιο "διαβατήριο": την ελπίδα ανθρώπων σε ένα καλύτερο αύριο», τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, χαιρετίζοντας την έναρξη του κινηματογραφικού αφιερώματος «Πρόσφυγες: απόδραση προς την ελευθερία;».

    Το αφιέρωμα διοργανώθηκε από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής, και έως την 1η Ιουνίου θα σκιαγραφήσει τις διαφορετικές πτυχές του προσφυγικού ζητήματος.

    Η περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας και στη συμβολή της ως προς τη διάχυση ενός «σπουδαίου μηνύματος αλληλεγγύης, μπροστά σε μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Ευρώπης, μετακίνηση πληθυσμών από το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο τίτλος του αφιερώματος με τη μορφή ερωτήματος, σημείωσε, αφενός «ταυτίζεται με τον ξεριζωμό ανθρώπων από τα σπίτια και τις μνήμες του τόπου τους, αφετέρου αποτελεί ερώτημα συνείδησης και ανθρωπιάς που μας αφορά όλους». Για τη στάση της ΕΕ επί του θέματος παρατήρησε ότι «το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ?τρίζει? όσο κράτη-μέλη της ΕΕ απεμπολούν τις αρχές της αλληλεγγύης, υψώνοντας φράκτες» και ότι η περιφέρεια Αττικής έχει δώσει από την πρώτη στιγμή την απάντησή της, επιλέγοντας συχνά να «υπερβεί αρμοδιότητες και διεκδικώντας από την κυβέρνηση και την ΕΕ ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο».

    [10] Iαπωνία: Διασώστες αναζητούν ένα αγόρι που εγκαταλείφθηκε από τους γονείς του σε δάσος

    Οι διασώστες έχουν εντείνειτις έρευνές τους στο νησί Χοκάιντο, στη βόρεια Ιαπωνία, για να βρουν ένα επτάχρονο αγόρι που οι γονείς του το άφησαν πριν από τρεις ημέρες στο δάσος για να το τιμωρήσουν.

    Οι γονείς δήλωσαν οι ίδιοι την εξαφάνισή του το Σάββατο στην αστυνομία. Αρχικά υποστήριξαν ότι το παιδί χάθηκε στη διάρκεια εκδρομής στο βουνό, ενώ εκείνοι μάζευαν άγρια φυτά, πριν ομολογήσουν ότι είχαν θελήσει να το τιμωρήσουν εγκαταλείποντάς το.

    Το Σάββατο, το παιδί, το όνομα του οποίου είναι Γιαμάτο Τακούκα, η μεγαλύτερη αδελφή του και οι γονείς τους έκαναν πεζοπορία όταν το ζευγάρι έχασε την υπομονή του με τη συμπεριφορά του αγοριού, το οποίο πετούσε πέτρες σε αυτοκίνητα και περαστικούς, ανέφεραν η ιαπωνική αστυνομία και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Στον δρόμο της επιστροφής, οι γονείς υποχρέωσαν τον Γιαμάτο να βγει από το αυτοκίνητό τους και τον άφησαν στην άκρη του δρόμου μέσα στο δάσος, ενώ συνέχισαν τον δρόμο τους για μια απόσταση περίπου 500 μέτρων.

    "Είπαν πως επέστρεψαν αμέσως στο σημείο, όμως το αγόρι δεν ήταν πια εκεί όπου το είχαν αφήσει", ανέφερε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.

    Ο Μιτσούρου Ουακαγιάμα, ένας εκπρόσωπος του χωριού Ναναέ, εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη του αγοριού σε μια ορεινή περιοχή "όπου περνούν λίγοι άνθρωποι και αυτοκίνητα". Και πρόσθεσε πως δεν είναι σπάνιες εκεί οι συναντήσεις με αρκούδες.

    Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως στη διάρκεια της νύκτας η θερμοκρασία στο δάσος πέφτει στους 7 βαθμούς Κελσίου.

    Η περιοχή των ερευνών διευρύνθηκε σήμερα με την κινητοποίηση 180 διασωστών και αστυνομικών, με τη συνοδεία σκύλων και έφιππων αποσπασμάτων.

    Ο πατέρας του Γιαμάτο είπε στην τηλεόραση πως βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και ζήτησε ταυτόχρονα συγγνώμη για τα προβλήματα που προκάλεσε σε τόσους ανθρώπους.

    [11] Ερντογάν: Καμιά μουσουλμανική οικογένεια δεν πρέπει να εφαρμόζει τρόπους ελέγχου των γεννήσεων

    Καμιά μουσουλμανική οικογένεια δεν πρέπει να προβαίνει σε έλεγχο των γεννήσεων και οικογενειακό προγραμματισμό, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλώντας εκ νέου τους ευσεβείς μουσουλμάνους να αποκτούν περισσότερα παιδιά.

    "Θα πολλαπλασιάσουμε τους απογόνους μας. Μιλούν για πληθυσμιακό έλεγχο, για έλεγχο των γεννήσεων. Καμιά μουσουλμανική οικογένεια δεν μπορεί να έχει μια τέτοια προσέγγιση", δήλωσε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη που αναμεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση. "Κανένας δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο του Θεού. Το πρώτο καθήκον, εδώ, το έχουν οι μητέρες", τόνισε.

    Οργανώσεις γυναικών και πολιτικοί της αντιπολίτευσης επικρίνουν τον Ερντογάν, έναν θρησκευόμενο μουσουλμάνο, ότι υποδεικνύνει στις γυναίκες πόσα παιδιά να κάνουν και τις προτρέπει να απορρίψουν τη δυτική αντίληψη περί ισότητας των φύλων. Στο παρελθόν ο Ερντογάν είχε εξομοιώσει τον έλεγχο των γεννήσεων με προδοσία.

    [12] «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» στο National Geographic Museum της Ουάσινγκτον

    Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάζεται στις 2 Ιουνίου 2016, στον τελευταίο σταθμό της, το National Geographic Museum στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, ολοκληρώνοντας έτσι με μεγάλη επιτυχία το ταξίδι της στη Βόρεια Αμερική.

    Πρώτος σταθμός της ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο Pointe-?-Calli?re Montreal Archaeology and History Complex στο Μόντρεαλ του Καναδά (από τις 12 Δεκεμβρίου 2014 έως τις 26 Απριλίου 2015) και ακολούθησε το Canadian Museum of History στην Οττάβα (από τις 5 Ιουνίου 2015 έως τις 12 Οκτωβρίου 2015). Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε το Field Museum στο Σικάγο (από τις 26 Νοεμβρίου 2015 έως τις 10 Απριλίου 2016).

    Η έκθεση παρουσιάζει ένα ανθρωποκεντρικό ταξίδι στον χρόνο, με θεματικό άξονα τους Έλληνες, όπως αυτοί αποκαλύπτονται με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα και ιστορικά στοιχεία από τους προϊστορικούς μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους.

    [13] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Αγραμούντ

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Πέδρο Αγραμούντ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [14] Έντεκα αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επιθέσεις των Ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν

    Περίπου έντεκα αστυνομικοί σκοτώθηκαν χθες το βράδυ από ανταλλαγή πυροβολισμών στο Αφγανιστάν, όταν οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε σημεία αστυνομικού ελέγχου στη νότια επαρχία Χελμάντ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αστυνομίας.

    [15] Πάου Γκασόλ: «Σκέφτομαι να μην πάω στο Ρίο εξαιτίας του Ζίκα»

    Ο Πάου Γκασόλ αποκάλυψε ότι σκέφτεται να μην ταξιδέψει στο Ρίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξαιτίας του ιού «Ζίκα». Στα κεντρικά γραφεία της Banco Popular στη Μαδρίτη, ο Πάου Γκασόλ, πρόσωπο-εικόνα της τράπεζας και έμβλημα της εθνικής ομάδας μπάσκετ, έδωσε την πρώτη συνέντευξη Τύπου του στην Ισπανία μετά από την ολοκλήρωση των αγώνων του στο NBA και εξέφρασε την ανησυχία του για την «σοβαρή κατάσταση» που υπάρχει στη Βραζιλία, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι σκέφτεται να μην συμμετάσχει στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. «Το σημαντικό πράγμα είναι η υγεία των αθλητών και των φιλάθλων που θα πάνε στο Ρίο. Μαθαίνουμε εμπιστευτικές πληροφορίες που μοιραζόμαστε με τους συμπαίκτες μου και άλλους αθλητές Ισπανούς. Η κατάσταση είναι σοβαρή. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση και υπάρχουν ερωτήματα. Ελπίζω οι Εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές και οι οργανισμοί Υγείας να μας πληροφορήσουν σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν στη Βραζιλία» δήλωσε ο Γκασόλ.

    [16] Απελευθερώθηκε ο Πουλίδο

    Απελευθερώθηκε ο Άλαν Πουλίδο. Ευτυχή κατάληξη είχε το θρίλερ με τον επιθετικό του Ολυμπιακού, που έπεσε θύμα απαγωγής, καθώς απελευθερώθηκε και είναι ασφαλής με την οικογένεια του.

    Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα ιστοσελίδων στο Μεξικό, η επιχείρηση διάσωσης των Αρχών, όπου συμμετείχαν ειδικές δυνάμεις, αλλά και το ειδικευμένο τμήμα για τις απαγωγές, στέφθηκε από επιτυχία στην περιοχή Ταμαουλίπας.

    Κατά την διάρκεια της επιχείρησης φέρεται να τραυματίστηκε ένας από τους απαγωγείς, ενώ ένα μικρό τραυματισμό φέρεται να φέρει και ο 25χρονος φορ στο δεξί χέρι, που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής, ώστε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να υποβληθεί σε εξετάσεις. Σύμφωνα με πηγές από το Μεξικό, ένας από τους απαγωγείς κρατείται από την ομοσπονδιακή αστυνομία.

    Μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, ο Πουλίδο εμφανίστηκε ανακουφισμένος από το αίσιο τέλος της υπόθεσης, τονίζοντας στους δημοσιογράφους που ήταν συγκεντρωμένοι: «Είμαι καλά, ευχαριστώ τον Θεό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 May 2016 - 12:32:25 UTC