Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Παπαδημούλης: «Η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο, πειστικό αφήγημα»
  • [02] Φ. Γεννηματά: Θα υπερασπίσουμε τον δημόσιο χαρακατήρα των συγκοινωνιών
  • [03] Στ. Θεοδωράκης: Να κοπούν σπατάλες και όχι να προστίθενται νέοι φόροι
  • [04] Σε εξέλιξη η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
  • [05] Γ. Σταθάκης: Θα μηδενιστούν τους επόμενους 12 μήνες οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες
  • [06] Έτοιμες οι τράπεζες να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας
  • [07] WSJ: Η ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει αποδεκτά την Πέμπτη τα ελληνικά ομόλογα
  • [08] Η Ελλάδα ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό,τι πολλοί ανέμεναν
  • [09] Βατά τα θέματα σε Χημεία και Λατινικά, στις πανελλαδικές εξετάσεις
  • [10] Προφυλακιστέος ο 30χρονος που κατηγορείται για επιθέσεις σε βάρος έξι γυναικών
  • [11] Ο Γιούνκερ στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης
  • [12] Τούρκος ΥΠΕΞ: Χωρίς κατάργηση της βίζας, δεν υπάρχει συμφωνία για τους πρόσφυγες
  • [13] Στη Μετροπόλιταν όπερα, ο μουσικός της Λυρικής Γιάννης Σαμπροβαλάκης
  • [14] Π. Παυλόπουλος: Η συνοχή της ΕΕ εξαρτάται από την αντιμετώπιση του οξύτατου προσφυγικού ζητήματος
  • [15] Ο αναπτυξιακός νόμος στο επίκεντρο της συνάντησης εργοδοτικών κοινωνικών εταίρων με τον Γ. Σταθάκη
  • [16] Ανανέωσε και ο Γουάλας στην Ξάνθη
  • [17] Συνελήφθη ο Οριέ
  • [18] Απελευθερώθηκε ο Πουλίδο
  • [19] Σκληρές μάχες στο Ιστορικό Ράλι Ελλάδος 2016
  • [20] Εκτός Champions League η ΑΕΚ, φαβορί ο ΠΑΟΚ

  • [01] Δ. Παπαδημούλης: «Η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο, πειστικό αφήγημα»

    Του ΔημήτρηΠαπαδημούλη*

    Η νίκη του υποψήφιου των Πρασίνων Alexander Van der Bellen προκάλεσε μεγάλη ανακούφιση στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή όμως, η δύσκολη αυτή νίκη και τα ποσοστά-ρεκόρ της ακροδεξιάς που επιχειρεί την διάλυση της Ευρώπης, αποδεικνύουν την κόπωση και το ανικανοποίητο αίσθημα των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη ενάντια στα καθεστωτικά κόμματα. Τα κόμματα αυτά αποδυναμώνονται συνεχώς εξαιτίας των αποτυχημένων πολιτικών τους και των λανθασμένων αποφάσεων που έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια.

    Τα δομικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υπήρχαν πάντοτε, αλλά ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο πιεστικά όσο από το 2008 και μετά, με την οικονομική κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι πολιτικές λιτότητας επιβλήθηκαν αρχικά ως ένα «αναγκαίο καλό» για τον έλεγχο των δαπανών των κρατικών προϋπολογισμών, λόγω των υψηλών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, καταλήγοντας να διαλύσουν τελικά την πραγματική οικονομία και να προκαλέσουν βαθιά ύφεση. Παρά τους ευσεβείς πόθους πολλών Ευρωπαίων ηγετών, η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΕ και η Ευρωζώνη δεν μπορούν να συνέλθουν, κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα μοχθούν για να εξισορροπήσουν τα οικονομικά τους και να επαναφέρουν σταδιακά σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία προσπαθούν εκ νέου να αντιμετωπίσουν τον φαύλο κύκλο υψηλών ελλειμμάτων.

    Σε αυτό το πλαίσιο, το προσφυγικό ζήτημα ήρθε να εμβαθύνει τις διαφορές μέσα στην ΕΕ. Η έλλειψη συνεργασίας και η μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων από όλα τα κράτη-μέλη, ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ χειρίστηκε και χειρίζεται το ζήτημα, η προβληματική συμφωνία με την Τουρκία, όλα αυτά μαζί αποτέλεσαν καίριο πλήγμα στην έννοια την ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και απογοήτευσαν τους πολίτες, σημαντικό τμήμα των οποίων καταφεύγει στην υποστήριξη ακροδεξιών κομμάτων.

    Η μάχη σώμα με σώμα στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία δεν είναι μοναδικό φαινόμενο, αλλά αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ των αρνητικών συναισθημάτων απέναντι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

    Η ΕΕ δεν είναι πλέον ελκυστική όπως ήταν κάποτε. Ένα νέο, πειστικό αφήγημα είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητο από ποτέ.

    Πολύ περισσότερο δε για τις νεότερες γενιές που είναι αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα, όπως η ανεργία και η πολύ περιορισμένη αντιστοίχιση προσόντων και σπουδών με ανάλογες θέσεις εργασίας. Αυτή η οικονομική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με την άνοδο της ακροδεξιάς δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό που μπορεί να οδηγήσει σε βαθιά πολιτική αστάθεια.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν αποτελεσματικά ενάντια στην πτώση των ιδρυτικών αξιών της Ένωσης και της Δημοκρατίας. Μια ευρεία συμμαχία δεν θα προέλθει μέσα από περισσότερη λιτότητα, μέσα από πολιτικές και ρητορική μίσους, αλλά μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

    Τρεις είναι οι προτεραιότητες πάνω στις οποίες πρέπει να δουλέψουμε: - Η πρώτη αφορά στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ώστε να ανταποκρίνεται στην παρούσα συγκυρία, στην τωρινή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα στην ΕΕ. - Η δεύτερη αφορά στην προετοιμασία ενός συγκεκριμένου οικονομικού προγράμματος που θα κινητοποιήσει ιδιώτες επενδυτές και θα ενισχύσει τις περιφέρειες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

    - Η τρίτη αφορά την ενδυνάμωση του δημοκρατικού ελέγχου των οργάνων λήψης αποφάσεων της ΕΕ και την ανάπτυξη ενός διαρκούς διαλόγου μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών δικτύων.

    Οι προτεραιότητες αυτές απαιτούν ισχυρή πολιτική βούληση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

    Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως του μοναδικού εκλεγμένου οργάνου στην ΕΕ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως μηχανισμού χάραξης κεντρικής ευρωπαϊκής πολιτικής, είναι καθοριστικός στο σημείο αυτό. Ευρείες συμμαχίες σε πολιτικό επίπεδο είναι απαραίτητες, όπως επίσης απαραίτητη είναι η οργανωμένη προσπάθεια για να καταστεί η Ευρώπη χώρος και περιβάλλον ίσων ευκαιριών, δημοκρατίας και ευημερίας.

  • Ο ΔημήτρηςΠαπαδημούληςείναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    [02] Φ. Γεννηματά: Θα υπερασπίσουμε τον δημόσιο χαρακατήρα των συγκοινωνιών

    Την επισκευαστική βάση των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ) στον Ρέντη επισκέφθηκε το πρωί η Φώφη Γεννηματά, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τους βουλευτές Γιάννη Μανιάτη και Εύη Χριστοφιλόπουλου, τον εκπρόσωπο Τύπου Παύλο Χρηστίδη, τον υπεύθυνο Μεταφορών και Δικτύων Λαμπρό Ρώσση, τον υπεύθυνο Συνδικαλιστικού Γιώργο Βασιλόπουλο και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Δημήτρη Καρύδη.

    Η κ. Γεννηματά συναντήθηκε με τηνπρόεδρο Ζωή Γεωργίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΣΥ,Γεώργιο Αναγνωστόπουλο. Αμέσως μετά δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα είναι «στην πρώτη γραμμή της μάχης, μαζί με τους εργαζόμενους αλλά και τους πολίτες, για να υπερασπιστούμε δημόσιες ποιοτικές αστικές συγκοινωνίες».

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όπως το 1990 επί Μητσοτάκη έτσι και σήμερα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα αντισταθούμε στο ξεπούλημα των δημοσίων αστικών συγκοινωνιών σε ιδιώτες κερδοσκόπους».

    [03] Στ. Θεοδωράκης: Να κοπούν σπατάλες και όχι να προστίθενται νέοι φόροι

    «Οι πολιτικοί δε μπορεί να έχουν ούτε offshore ούτε λεφτά στο εξωτερικό και όσοι έχουν πρέπει να υποχρεωθούν να φέρουν τα λεφτά πίσω. Δεν μπορεί να λέει κάποιος ότι "θέλω να σώσω την Ελλάδα αλλά τα δικά μου λεφτά θα είναι ασφαλή κάπου στο εξωτερικό"».

    Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας το πρωί στο MEGA, προτείνοντας παράλληλα σε όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν στη νομοθέτηση όλων των παραπάνω.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε ότι η επιβολή νέων φόρων δεν θα αποδώσει και χρειάζεται μια διαφορετική ανάγνωση του μνημονίου καθώς πρέπει να κοπούν σπατάλες και όχι να προστίθενται νέοι φόροι.

    Σχετικά με τα όσα ανέφερε σε πρόσφατο άρθρο του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης για τις επιβαρύνσεις σε όσους ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, ο κ. Θοεδωράκης δήλωσε: «υπάρχει υποκρισία από τους "φευγοευρωπαίους" που θέλουν να απολαμβάνουν τα καλά της εξουσίας, να κάνουν ό,τι τους λέει ο Σόιμπλε και να λένε στους αδύναμους ότι "εσένα σκεφτόμαστε και στο τέλος της ημέρας, σε εσένα θα τα δώσουμε"».

    Ερωτηθείς για το ρόλο που μπορεί να έχει ο Κώστας Σημίτης στον χώρο της Κντροσροστεράς υποστήριξε ότι είναι από τα ελάχιστα εθνικά κεφάλαια της χώρας. «Τον ακούμε, τον υπολογίζουμε αλλά δεν πρέπει να τον εμπλέκουμε σε μικροκομματικά παιχνίδια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [04] Σε εξέλιξη η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Πέδρο Αγραμούντ, στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [05] Γ. Σταθάκης: Θα μηδενιστούν τους επόμενους 12 μήνες οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

    Θα μηδενιστούν τους επόμενους 12 μήνες οι οφειλές του Δημοσίου προς του ιδιώτες, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης στην έναρξη του φόρουμ «Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη στην Ελλάδα», που διοργανώνεται από το υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου είναι μία από τις θετικές συνέπειες της συμφωνίας με τους θεσμούς και πρόσθεσε ότι η Παρευξείνια Τράπεζα μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

    Με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης κλείνει ένας κύκλος που ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι από την κυβέρνηση, και μετά από μία οκταετία πρωτοφανούς ύφεσης η ελληνική οικονομία αν και βαθιά πληγωμένη μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, υποστήριξε ο υπουργός, τονίζοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται τροχιά θετικής ανάκαμψης με ένα σύνολο οικονομικών μέτρων, τα οποία προσδιόρισε ως εξής:

    Με τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα περάσουν φέτος στην πραγματική οικονομία 4 δισ. ευρώ και μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτασουν στα 8 δισ. ευρώ, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους νέους επιστήμονες και την καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Ακόμη, στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που δίνει προτεραιότητα στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα και και τις επενδύσεις στους κλάδους Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

    Ακόμη, στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας θα συμβάλει η υλοποίηση του σχεδίου Γιούνκερ. Ο κατάλογος με τα έργα περιλαμβάνει 42 επενδύσεις, εκ των οποίων 18 είναι αμμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις, και παράλληλα προωθούνται μεταρρυθμίσεις σε πλήθος θέματα, όπως το νέο ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, η απλοποίηση των διαδικασιών για τη σύσταση και αδειοδότηση επιχειρήσεων, η ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων και η σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου.

    [06] Έτοιμες οι τράπεζες να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας

    Η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε, με συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους της. Ποιες προοπτικές όμως ανοίγονται για την ελληνική οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και κατ' επέκταση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους;

    Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών, οι οποίες καλούνται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας όσο και στο κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό πολιτών και επιχειρήσεων, στα «κόκκινα» δάνεια, καταθέτουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την άποψή τους.

    Δηλώνουν κατηγορηματικά ότι οι τράπεζες, που επιστρέφουν στην κερδοφορία, είναι πλέον έτοιμες να συμβάλλουν στην αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας την πελατειακή τους βάση, δίνοντας έμφαση, μεταξύ άλλων, στη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς,Σταύρος Λεκκάκοςυπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς ήρθε σε μία κρίσιμη για τη χώρα μας στιγμή. Πεποίθησή μας είναι ότι η σταθεροποίηση του διεθνούς οικονομικού κλίματος, παράλληλα με τις χαμηλές τιμές ενέργειας και τα χαμηλά επιτόκια, αλλά και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας (ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ) συνιστούν ευκαιρία και ανάσα για την ελληνική οικονομία, ώστε να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να μπορέσει να ανακάμψει σταδιακά μετά την πολυετή ύφεση».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας,Λεωνίδας Φραγκιαδάκηςεπισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «μετά από 7 έτη ύφεσης, η οικονομία μας βρίσκεται στο κρίσιμο σημείο όπου πρέπει να στρατευτούν όλες οι δυνάμεις, παραγωγικές, χρηματοδοτικές και θεσμικές, ώστε η καθεμία από την πλευρά της να υποστηρίξει και να υλοποιήσει αναπτυξιακές δράσεις», υπογραμμίζοντας, ότι «η ανάπτυξη δεν θα έρθει από μόνη της, σαν αυτόματο αντανακλαστικό στη βούληση όλων για τον τερματισμό της ύφεσης».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank,Φωκίων Καραβίαςαναφέρει ότι «η συμφωνία στο Eurogroup αίρει ένα σοβαρό παράγοντα αβεβαιότητας για τις προοπτικές της χώρας και ανοίγει το δρόμο για μια σειρά θετικών εξελίξεων το αμέσως επόμενο διάστημα στην ελληνική οικονομία», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η ανάκτηση της βαθιά κλονισμένης εμπιστοσύνης απαιτεί πειθαρχία και προσήλωση στους στόχους».

    [07] WSJ: Η ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει αποδεκτά την Πέμπτη τα ελληνικά ομόλογα

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο συνεδριάζει την Πέμπτη στη Βιέννη, θα μπορούσε να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος στην εφημερίδα Wall Street Journal.

    Αυτό, προσθέτει το δημοσίευμα, θα έδινε στις ελληνικές τράπεζες πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση.

    Νέα μέτρα νομισματικής πολιτικής δεν θεωρούνται πιθανά, καθώς η ΕΚΤ ενίσχυσε το πρόγραμμά της για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης με δυναμικό τρόπο τον περασμένο Μάρτιο και Δεκέμβριο. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα περιμένουν πιθανότατα να δουν τα αποτελέσματα των μέτρων αυτών, πριν αποφασίσουν αν θα αναλάβουν πάλι δράση, αναφέρουν αναλυτές.

    Ορισμένα από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη, όπως κυρίως η χορήγηση πολύ φθηνών δανείων στις τράπεζες και οι αγορές εταιρικών ομολόγων. Επιπλέον, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν γενικά ενθαρρυντικά. Αν και ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ (λίγο κάτω από το 2%), η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με έναν εύρωστο ρυθμό 0,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

    [08] Η Ελλάδα ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό,τι πολλοί ανέμεναν

    Η Ελλάδα ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν πολλοί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την προοπτική τής χώρας.

    Τώρα αισθάνομαι πιο αισιόδοξος για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας από ό,τι προηγουμένως, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε συνέδριο του υπουργείο Οικονομικών για την βιωσιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης της Γερμανίας, αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

    Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι οι κρίσεις μπορεί να προκαλέσουν αντιδημοφιλείς δημοσιονομικές αποφάσεις, δήλωσε ωστόσο πεπεισμένος ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος για την σταθερότητα του προϋπολογισμού.

    Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Βρετανοί «θα λάβουν στο τέλος λογική» απόφαση, ενώ σε ό,τι αφορά την νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ επανέλαβε την άποψη ότι δεν είναι επωφελής για τη Γερμανία και υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να είναι ανοιχτοί στον δημόσιο διάλογο.

    [09] Βατά τα θέματα σε Χημεία και Λατινικά, στις πανελλαδικές εξετάσεις

    Με τα μαθήματα της Χημείας και των Λατινικών ολοκληρώθηκαν σήμερα για πολλούς υποψήφιους οι πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ η αυλαία της δοκιμασίας (πλην ειδικών μαθημάτων) πέφτει οριστικά την Τετάρτη.

    Στη Χημεία τα θέματα κρίνονται μέτριας δυσκολίας, ενώ καλύπτουν όλο το φάσμα της ύλης χωρίς πάντως να είναι μεγάλης έκτασης. Βατά, όπως σχεδόν κάθε χρόνο εξάλλου, κρίνονται και τα θέματα των Λατινικών τα οποία δίνουν συνήθως και υψηλές βαθμολογίες στους υποψηφίους των θεωρητικών σχολών.

    Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται την Τετάρτη 1η Ιουνίου με Βιολογία Γενικής Παιδείας για τους υποψήφιους των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων που εξετάζονται με το νέο σύστημα, ενώ όσοι εξετάζονται με το παλιό σύστημα θα γράψουν Νεοελληνική Γλώσσα (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τεχνολογική Κατεύθυνση) και Χημεία-Βιοχημεία (Τεχνολογική Κατεύθυνση).

    [10] Προφυλακιστέος ο 30χρονος που κατηγορείται για επιθέσεις σε βάρος έξι γυναικών

    Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος που κατηγορείται για επιθέσεις σε βάρος γυναικών, στην περιοχή του Αμαρουσίου, μετά την απολογία του ενώπιον του 27ου Τακτικού Ανακριτή.

    Ο κατηγορούμενος πρόκειται αρχικά να κρατηθεί στο Ψυχιατρικό Κατάστημα των φυλακών Κορυδαλλού, προκειμένου να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη για την ψυχολογική του κατάσταση, αίτημα που έθεσε ο συνήγορος του στον δικαστικό λειτουργό. Στη συνέχεια αναμένεται να μεταχθεί για να κρατηθεί στις φυλακές Τριπόλεως.

    Απολογούμενος ο 30χρονος για τις έξι επιθέσεις σε βάρος γυναικών που του καταλογίζει το κατηγορητήριο, φέρεται να απέδωσε τις πράξεις του σε ερωτική απογοήτευση: «Ήθελα να μειώσω το γυναικείο φύλο» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον ανακριτή.

    [11] Ο Γιούνκερ στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απάντησε καταφατικά στην πρόσκληση να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, σε μία κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Ουάσινγκτον, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στους κύκλους των Βρυξελλών, που θεωρούν ότι η παρουσία του στη ρωσική εκδοχή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός θα ενισχύσει την εικόνα του Βλαντίμιρ Πούτιν.

    «Ο πρόεδρος Γιούνκερ προσεκλήθη και σχεδιάζει να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στις 16 Ιουνίου», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος.

    Πριν από δέκα ημέρες, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές εάν ο πρόεδρος της Κομισιόν θα αποδεχθεί την πρόταση του Κρεμλίνου, ωστόσο ρώσοι αξιωματούχοι εμφανίζονταν βέβαιοι για την παρουσία του εκεί.

    Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα είναι ο πρώτος επικεφαλής οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επισκεφθεί τη Ρωσία μετά τον Μάρτιο 2014, οπότε και επιβλήθηκαν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας για τον ρόλο της στην ουκρανική σύρραξη.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ όπως οι χώρες της Βαλτικής και κεντροευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους απέναντι στο ενδεχόμενο συμμετοχής του προέδρου της Κομισιόν στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παρατείνει την ισχύ του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας τον Ιούλιο, αν και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για τις συνέπειές τους στον ευρωπαϊκό γεωργικό και βιομηχανικό τομέα.

    [12] Τούρκος ΥΠΕΞ: Χωρίς κατάργηση της βίζας, δεν υπάρχει συμφωνία για τους πρόσφυγες

    Η Τουρκία θα γυρίσει την πλάτη στη συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν οι τούρκοι πολίτες δεν εξαιρεθούν από το καθεστώς της βίζας στις μετακινήσεις τους στη ζώνη Σένγκεν, προειδοποίησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

    Τη στιγμή δε που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αγκυρα και τις Βρυξέλλες, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθαρίζει ότι είναι «αδύνατον» για τη χώρα του να τροποποιήσει την τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία, που αποτελεί έναν από τους 72 όρους που θέτει η ΕΕ για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες.

    «Δεν σας απειλούμε...»

    «Τούς είπαμε: "Δεν σας απειλούμε". Αλλά υπάρχει μία πραγματικότητα. Κλείσαμε δύο συμφωνίες και η μία συνδέεται με την άλλη...εάν παραστεί ανάγκη, η Αγκυρα μπορεί να λάβει διοικητικά μέτρα για να "μπλοκάρει" τη συμφωνία για τους πρόσφυγες», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων στην Αντάλια.

    Αλλωστε, την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι κανένας νόμος σχετικός με την εφαρμογή της συμφωνίας «δεν θα βγει από το τουρκικό κοινοβούλιο», εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στο θέμα της βίζας.

    Η Αγκυρα θεωρεί τη συμφωνία της κατάργησης του καθεστώτος της βίζας μέχρι το τέλος του Ιουνίου αναγκαίο όρο για να συνεχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, η οποία έχει επιτρέψει τον περιορισμό των προσφυγικών ροών από το έδαφός της προς την Ευρώπη.

    Ομως οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους έχουν συνδέσει το καθεστώς της βίζας με τον όρο της τροποποίησης του αντιτρομοκρατικού νόμου, ο οποίος χρησιμοποιώντας μία διασταλτική ερμηνεία του όρου «τρομοκρατία» χρησιμοποιείται για τη δίωξη , με το πρόσχημα της άσκησης «τρομοκρατικής προπαγάνδας», πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων, δηλαδή για την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία.

    «Για ποιον ορισμό μιλάτε; Στην Ευρώπη κάθε χώρα έχει έναν διαφορετικό ορισμό για την τρομοκρατία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στα ειδικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

    Η Τουρκία αντιμετωπίζει σήμερα πολλές οργανώσεις που έχουν χαρακτηρισθεί τρομοκρατικές, ανάμεσά τους το PKK και το Ισλαμικό κράτος, υπενθύμισε. «Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αδύνατον να τροποποιήσουμε τους νόμους που άπτονται της τρομοκρατίας».

    Παρά τις εντάσεις, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν τις επόμενες εβδομάδες. Αυτήν τη εβδομάδα θα γίνουν συνομιλίες σε επίπεδο ειδικών, πριν, ίσως, από μία συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ερντογάν, της Μέρκελ και ανώτατων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε.

    «Θα ολοκληρώσουμε της συμφωνία και θα καταφέρουμε να είναι έτοιμη πριν από τη σύνοδο κορυφής της 7ης Ιουλίου. Είμαστε αποφασισμένοι», προειδοποίησε επίσης ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

    «Τηρήσαμε την υπόσχεσή μας»

    Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, της 18ης Μαρτίου, ήταν αποτελεσματική, επέτρεψε τη δραστική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που φθάνουν παρανόμως στην Ελλάδα, είπε.

    «Τον Οκτώβριο, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που διέσχιζαν το Αιγαίο με προορισμό τα ελληνικά νησιά ήταν κατά μέσον όρο 6.800 ημερησίως. Σήμερα έχουμε φθάσει τους 30. Εχουμε τηρήσει τις υποσχέσεις μας», επέμεινε ο Τσαβούσογλου.

    Από τις 20 Μαρτίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας, περισσότεροι από 400 άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν από την Ελλάδα προς την Τουρκία και 130 πρόσφυγες από τη Συρία που βρίσκονταν σε τουρκικούς καταυλισμούς αναχώρησαν για ευρωπαϊκές χώρες, είπε.

    «Εμείς τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας», επέμεινε.

    Η παραίτηση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, εταίρου που οι Βρυξέλλες θεωρούσαν αξιόπιστο, αποσταθεροποίησε τους Ευρωπαίους. Τώρα τη θέση του έχει καταλάβει ο συνοδοιπόρος του Ερντογάν Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος πληθαίνει τις βιτριολικές δηλώσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Την περασμένη εβδομάδα, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ επανέλαβε ότι πριν από την κατάργηση της υποχρέωσης της βίζας για του τούρκους πολίτες, θα πρέπει να εκπληρωθούν όλοι οι όροι, πράγμα που θεωρεί αμφίβολο για να γίνει μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

    [13] Στη Μετροπόλιταν όπερα, ο μουσικός της Λυρικής Γιάννης Σαμπροβαλάκης

    Το μπαλέτο του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ «Ο Χρυσός Πετεινός», σε ενορχήστρωση και διασκευή του μουσικού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και διακεκριμένου μουσικολόγου Γιάννη Σαμπροβαλάκη, παρουσιάζεται από το American Ballet Theatre, για πρώτη φορά, στη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Yορκης, από τις 6 έως τις 11 Ιουνίου.«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για έναν μουσικό από το να φτάνει στο σημείο εκείνο, στο οποίο η εργασία του να εμπλουτίζει την παγκόσμια μουσική φιλολογία. Η συνεργασία με τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς οργανισμούς του κόσμου στον τομέα του μπαλέτου και της όπερας είναι αποτέλεσμα συστηματικής και επίπονης εμβάθυνσης στο αντικείμενο της «στιλιστικής»ενορχήστρωσης, όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, ως μουσικολόγος - επιμελητής των εκδόσεων του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής, αλλά, κυρίως, σε πρακτικό, μέσα από την καθημερινή επαφή με τα μεγάλα αριστουργήματα του ρεπερτορίου ως μουσικός της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής» δηλώνει ο ίδιος ο Γιάννης Σαμπροβαλάκης.

    Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Μύρων Μιχαηλίδης, σημειώνει: «Είμαστε υπερήφανοι για τη μεγάλη επιτυχία του μουσικού της ΕΛΣ Γιάννη Σαμπροβαλάκη, η οποία επιβεβαιώνει την πίστη μας στις τεράστιες δυνατότητες του εγχώριου καλλιτεχνικού δυναμικού. Θεωρούμε πως η διασκευή και η ενορχήστρωση του στο αριστούργημα του Ρίμσκι - Κόρσακοφ, θα ενταχθεί στο ρεπερτόριο των μεγάλων λυρικών θεάτρων».

    [14] Π. Παυλόπουλος: Η συνοχή της ΕΕ εξαρτάται από την αντιμετώπιση του οξύτατου προσφυγικού ζητήματος

    Η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται από την έκβαση της αντιμετώπισης του οξύτατου προσφυγικού ζητήματος, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ίδιο τον κ. Αβραμόπουλο για την όλη προσπάθεια, που έχουν κάνει για την εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, προέτρεψε να μην επαναπαυθούμε γιατί -όπως σημείωσε- το πρόβλημα είναι μπροστά μας και ενδεχόμενη χαλάρωση θα επέτρεπε στην Τουρκία να μην τηρήσει τους όρους της Συμφωνίας, γεγονός που θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα μέσα στο καλοκαίρι.

    Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε από την πλευρά του, ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, τόσο για θέματα που αφορούν τη μετανάστευση και το προσφυγικό όσο και σε θέματα ασφαλείας.

    «Για όλα αυτά χρειάζεται τουλάχιστον στην Ελλάδα εθνική συναντίληψη» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και προσέθεσε ότι οι απειλές που προβάλλουν στον ορίζοντα έχουν να κάνουν και με την ευρύτερη γειτονιά μας, όπου γεωπολιτικά η χώρα μας καλείται να διαδραματίσει έναν ευρύτερο σταθεροποιητικό ρόλο.

    Aναφερόμενος στη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής της γιατί, όπως παρατήρησε, εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα υποστούμε τις επιπτώσεις από τη μη εφαρμογή της.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία βρίσκονται περίπου τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και στα βόρεια αφρικανικά παράλια 500.000, που περιμένουν τη στιγμή, στα χέρια αδίστακτων διακινητών, να περάσουν τη θάλασσα. Μάλιστα, τόνισε ότι Ιταλία και Ελλάδα βρίσκονται υπό πίεση αλλά σημείωσε ότι η Ευρώπη με την πολιτική της είναι κοντά τους. Ειδική αναφορά έκανε στην άνοδο φαινομένων λαϊκισμού, ξενοφοβίας και εθνικισμού στο εσωτερικό της Ευρώπης, τα οποία και χαρακτήρισε ανησυχητικά και υπογράμμισε ότι χρειάζεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο συναντίληψη, συνοχή και συνεννόηση και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν κεντρικό ρόλο ως ακρίτας της Ευρώπης αλλά και ως ένα από τα σημαντικότερα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    [15] Ο αναπτυξιακός νόμος στο επίκεντρο της συνάντησης εργοδοτικών κοινωνικών εταίρων με τον Γ. Σταθάκη

    Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αποτέλεσε αντικείμενο συνάντησης του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη με τους προέδρους των εργοδοτικών κοινωνικών εταίρων, Βασίλη Κορκίδη (ΕΣΕΕ), Γιώργο Καββαθά (ΓΣΕΒΕΕ), Ανδρέα Ανδρεάδη (ΣΕΤΕ) και Θεόδωρο Φέσσα (ΣΕΒ), την Παρασκευή 27 Μαϊου.

    Στο πλαίσιο της συζήτησης έγινε ειδική αναφορά στα εργαλεία του νέου αναπτυξιακού νόμου, όπως οι παρεχόμενες ενισχύσεις διαμέσου του κινήτρου των φοροαπαλλαγών, τα οκτώ προβλεπόμενα καθεστώτα επένδυσης, αλλά και τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Παράλληλα, υπήρξε ειδική μνεία και για τους κλάδους-γεωγραφικές περιοχές, στους οποίους αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, εξαιτίας του εξωστρεφούς χαρακτήρα και των δυνατοτήτων εξέλιξης που τους διακρίνουν.

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι:

    - Η ενίσχυση της παραγωγής και της καινοτομίας, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα αποτελεί μία από τις βασικές συνιστώσες του νέου νόμου. Η δυνατότητα ίδρυσης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων σε μία και τρεις ημέρες αντίστοιχα θα τονώσει την επιχειρηματικότητα και θα περιορίσει τη γραφειοκρατία.

    - Φορολογικά συστήματα γειτονικών χωρών, όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία, με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και χαμηλό μισθολογικό κόστος, δεν προσιδιάζουν με το πρότυπο που επιθυμεί να υιοθετήσει η κυβέρνηση. Έμφαση θα δοθεί στην παροχή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην αξιοποίηση του υπάρχοντος ποιοτικού επιστημονικού δυναμικού.

    - Οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι απέτυχαν να προσδώσουν την απαιτούμενη δυναμική στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, καθώς και πολλά κονδύλια έμειναν ανεκμετάλλευτα αλλά και κατεγράφησαν φαινόμενα διαφθοράς.

    - Αναφορικά με την απορροφητικότητα πόρων του ΕΣΠΑ, οι επιδόσεις είναι από ιδιαίτερα ικανοποιητικές έως άριστες, με αποτέλεσμα να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί από την αρχή.

    [16] Ανανέωσε και ο Γουάλας στην Ξάνθη

    Μετά τον Χρήστο Λισγάρα, για έναν ακόμα χρόνο θα παραμείνει στο ρόστερ της Ξάνθης και ο Φερνάντο Γουάλας, όπως ανακοίνωσε η ακριτική ΠΑΕ. Αυτή είναι η δεύτερη ανανέωση μετά τον Λισγάρα και θα ακολουθήσει ο Ουσέρο. Ήδη έχει ανακοινωθεί και η παραμονή του Φλίσκα για έναν ακόμη χρόνο.

    [17] Συνελήφθη ο Οριέ

    Συνελήφθη από την αστυνομία του Παρισιού ο διεθνής αμυντικός της Παρί Σεν Ζερμέν, Σερζ Οριέ, μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς. Το επεισόδιο μεταξύ του 23χρονου αμυντικού από την Ακτή Ελεφαντοστού και την αστυνομία έλαβε χώρα ξημερώματα στα Ηλύσια πεδία, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Αστυνομικός ζήτησε να κάνει έλεγχο στον νεαρό αμυντικό, ο οποίος έφευγε με την παρέα του από κέντρο διασκέδασης. Ο Οριέ αντέδρασε έντονα, έβρισε και προπηλάκισε τον αστυνομικό, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να ζητήσει ενισχύσεις και να συλληφθεί ο διεθνής άσος.

    [18] Απελευθερώθηκε ο Πουλίδο

    Απελευθερώθηκε ο Άλαν Πουλίδο. Ευτυχή κατάληξη είχε το θρίλερ με τον επιθετικό του Ολυμπιακού, που έπεσε θύμα απαγωγής, καθώς απελευθερώθηκε και είναι ασφαλής με την οικογένεια του.

    Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα ιστοσελίδων στο Μεξικό, η επιχείρηση διάσωσης των Αρχών, όπου συμμετείχαν ειδικές δυνάμεις, αλλά και το ειδικευμένο τμήμα για τις απαγωγές, στέφθηκε από επιτυχία στην περιοχή Ταμαουλίπας.

    Κατά την διάρκεια της επιχείρησης φέρεται να τραυματίστηκε ένας από τους απαγωγείς, ενώ ένα μικρό τραυματισμό φέρεται να φέρει και ο 25χρονος φορ στο δεξί χέρι, που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής, ώστε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να υποβληθεί σε εξετάσεις. Σύμφωνα με πηγές από το Μεξικό, ένας από τους απαγωγείς κρατείται από την ομοσπονδιακή αστυνομία.

    Μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, ο Πουλίδο εμφανίστηκε ανακουφισμένος από το αίσιο τέλος της υπόθεσης, τονίζοντας στους δημοσιογράφους που ήταν συγκεντρωμένοι: «Είμαι καλά, ευχαριστώ τον Θεό».

    [19] Σκληρές μάχες στο Ιστορικό Ράλι Ελλάδος 2016

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ιστορικό Ράλι Ελλάδος 2016. Στην κατηγορία Sporting νικητές αναδείχθηκαν οι «Pedro»-Emanuele Baldaccini (Lancia Delta Integrale 16V, 1990). Αυτή ήταν η τρίτη νίκη για τον «Pedro», ενώ ο Emanuele Baldaccini είναι ο πολυνίκης, έχοντας στεφθεί πέντε φορές νικητής στη χώρα μας.

    Στην δεύτερη θέση της άτυπης γενικής κατάταξης τερμάτισε το πρώτο ελληνικό πλήρωμα, οι Παναγιώτης Παραδείσης-Κωνσταντίνος Ποιμενίδης (Ford Escort RS 2000, 1973).

    Οι Σπύρος Πετρίδης-Αποστόλης Πάλλας (Toyota Corolla AE86, 1984) συμπλήρωσαν την τριάδα.

    Μια θέση πιο πίσω τερμάτισαν οι Georg Reitsperger-Βασίλης Χαρίτος (VW Golf GTI 16V, 1990). Η πρώτη εξάδα της κατάταξης συμπληρώθηκε από τους Γιώργο Χωριανόπουλο-Παναγιώτη Φωτεινόπουλο (Audi 80 GT, 1975) και Θάνο Καρύδα-Θεοδώρα Πασχαλίδου (Peugeot 504, 1972). Επιπλέον, τους βαθμούς της πρώτης θέσης στην Κατηγορία 3 και στην Κατηγορία 1 κέρδισαν οι Γιώργος Κασιδόπουλος-Βαγγέλης Παναρίτης (Toyota Starlet KP60,1979) και Holger Stracke?Maik Bottger (Watburg 312, 1966), αντίστοιχα.

    Η κατηγορία Sporting περιλάμβανε 19 ειδικές διαδρομές και το μήκος των αγωνιστικών χιλιομέτρων ήταν 254,9 χλμ.

    Στην κατηγορία Regularity οι αγωνιζόμενοι δοκίμασαν τις ικανότητες τους σε 45 δοκιμασίες ακριβείας. Η συνολική διαδρομή είχε μήκος 855,9 χλμ. Την πρώτη θέση κατέκτησαν οι Σπύρος και Νίκος Μουστάκας με Alfa Romeo Alfasud του 1978 και 38,5 βαθμούς ποινής.

    Εκτός από τις εξαιρετικές επιδόσεις, το πλήρωμα έκλεψε την παράσταση, επειδή ο συνοδηγός είναι μόλις 9,5 ετών, όντας ο νεαρότερος συμμετέχων του αγώνα και πλέον, με την πρώτη διεθνή διάκριση στο παλμαρέ του. Ύστερα από μεγάλες μάχες μέχρι κυριολεκτικά το νήμα, την 2η θέση του βάθρου εν τέλει κατέκτησαν οι περσινοί νικητές του αγώνα Paolo Marcattilj?Francesco Giammarino με Porsche 911 2.0 SWB του 1967 και 41,4 β.π., ενώ με μόλις 0,7 β.π. διαφορά τερμάτισαν πίσω τους οι Θεμιστοκλής Κονταράτος?Ιούλιος Ιατρίδης με Porsche 911 SC (1973), έχοντας συγκεντρώσει συνολικά 42,1 β.π. Στην 4η θέση βρέθηκαν οι Γιάννης Κατσαούνης-Μαθιός Μανσόλας (VW Golf, 1979) και 54,1 β.π. Την πρώτη εξάδα συμπληρώνουν οι Christian Crucifix?Joseph Lambert με Alfa Romeo Spider του 1975 και 62,4 β.π. και οι Πέτρος Βασιλόπουλος?Σταμάτης Ψύλογλου με Ford Capri GT (1973), έχοντας συγκεντρώσει 65,9 β.π. Ο τριήμερος αγώνας φιλοξενήθηκε στο Ναύπλιο.

    Σπύρος Ρέκκας

    [20] Εκτός Champions League η ΑΕΚ, φαβορί ο ΠΑΟΚ

    Εκτός προκριματικών Champions League έμεινε η ΑΕΚ, μετά την ισοπαλία 0-0 στο ΟΑΚΑ που παραχώρησε στον ΠΑΟΚ, για την 5η αγωνιστική των play off της Super League. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» παραμένει πρώτος και χρειάζεται τουλάχιστον έναν βαθμό στην τελευταία αγωνιστική (31/5) εναντίον του Παναθηναϊκού στην Τούμπα, για να πάρει την πρώτη θέση στην ειδική κατάταξη.

    Οι δύο ομάδες αναγκάστηκαν να παίξουν με δέκα παίκτες, ο ΠΑΟΚ από το 32΄ λόγω αποβολής του Τζαβέλλα και η ΑΕΚ από το 49΄ λόγω αποβολής του Πέκχαρτ με 2η κίτρινη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 May 2016 - 10:32:31 UTC