Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Παπαδημούλης: O αγωγός TAP, έργο στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ και την Ελλάδα
  • [02] Διαβεβαιώσεις Σκουρλέτη για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ
  • [03] Όλγα Γεροβασίλη: Ξεκινά ένας καινούριος, αλλά δημιουργικός αγώνας
  • [04] O Έβαλντ Νοβότνι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ελλάδα έχει πληθώρα από ευφυείς, εργατικούς ανθρώπους
  • [05] Μ. Σάλλας: Τέθηκαν οι βάσεις για την άρση της αβεβαιότητας με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
  • [06] Ανοιχτό το ενδεχόμενο «επιπλέον μέτρων» το 2018, εάν υπάρξει δημοσιονομικό κενό, άφησε ο Σόιμπλε
  • [07] Δ. Παντερμαλής στο «Πρακτορείο»: «Είναι θέμα πολιτιστικής ηθικής» η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
  • [08] Την Ειδομένη επισκέπτεται ο Ν. Τόσκας
  • [09] Ικανοποίηση για τη συμφωνία του Eurogroup εξέφρασαν οι Γιούνκερ και Τουσκ
  • [10] Το CDU/CSU αναμένεται να στηρίξει τη συμφωνία για την Ελλάδα
  • [11] Έκκληση Τζο Μπάιντεν σε Αναστασιάδη και Ακιντζί για την επανάληψη των διιαπραγματεύσεων
  • [12] «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων», έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης
  • [13] Ένα «Καταφύγιο» στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας
  • [14] Ν. Φίλης: Το πρόβλημα με τους μη νόμιμους τίτλους σπουδών το κληρονομήσαμε
  • [15] Στ. Θεοδωράκης: Σε βάρος της Ελλάδας η καθυστέρηση της κυβέρνησης να αποφασίσει
  • [16] Μπαράκ Ομπάμα: «Η ελληνική κρίση χρέους έχει αμβλυνθεί»
  • [17] Η «τεχνολογία γραμμής» θα χρησιμοποιηθεί στο Copa America Centenario
  • [18] Ανανέωσε στην Ξάνθη ο Λισγάρας
  • [19] Φεύγει ο Μπαλοτέλι από τη Μίλαν
  • [20] Υψηλής τεχνολογίας ο κινητήρας του νέου Honda Civic Type R

  • [01] Δ. Παπαδημούλης: O αγωγός TAP, έργο στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ και την Ελλάδα

    Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και προτεραιότητες στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, καθώς και η ιδιαίτερη σημασία του αγωγού TAP στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ήταν στο επίκεντρο της ομιλίας που εκφώνησε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Ο κ. Παπαδημούλης μίλησε στο πλαίσιο ημερίδας με τίτλο "ο ρόλος της Νοτιανατολικής Ευρώπης στην Ενεργειακή Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης" στην οποία συμμετείχαν σημαντικοί φορείς και θεσμοί από το χώρο της ενέργειας και θεσμικές προσωπικότητες

    «Εργαζόμαστε σκληρά για να δημιουργήσουμε μια συνεκτική ενεργειακή πολιτική για την Ένωση, που θα είναι επωφελής για τις εθνικές οικονομίες και το εργατικό δυναμικό, μια πολιτική που θα μειώνει το κόστος κατανάλωσης, θα παρέχει ένα υγιές ανταγωνιστικό πλαίσιο, θα ενδυναμώνει την ασφάλεια μεταφοράς, θα σέβεται και θα αντανακλά τους περιβαλλοντολογικούς νόμους», είπε αρχίζοντας την ομιλία του και συνέχισε αναλύοντας τις σημαντικότερες προτεραιότητες.

    Αναφερόμενος στην ενεργειακή ασφάλεια, είπε ότι απαιτεί περιφερειακή συνεργασία και εναρμόνιση των εθνικών αγορών. Την ίδια στιγμή, προσέθεσε, πρέπει να ενισχύσουμε την πολυμερή συνεργασία μεταξύ δρώντων διαφορετικών περιοχών, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, ο Καύκασος, η Μέση Ανατολή και η Κεντρική Ασία, σεβόμενοι πάντα το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ενώ είναι αναγκαία και η διαμεσολάβηση ης ΕΕ όπου αυτό είναι δυνατόν για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ομαλότητας.

    Ως δεύτερη προτεραιότητα ανέφερε τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ανάγκη διαμόρφωσης ευρωπαϊκής στρατηγικής που να ενσωματώνει όλα τα περιφερειακά συμφέροντα, λέγοντας: «Οι στέρεες ενεργειακές υποδομές αποτελούν βασικό στοιχείο σε αυτή την προσπάθεια, καθώς συνδέουν διαφορετικές πηγές ενέργειας με τους Ευρωπαίους καταναλωτές, εξασφαλίζοντας επίσης την ασφάλεια μεταφοράς ενέργειας. Όλα είναι δυνατά σε τεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο επενδύσεων, αρκεί να υπάρχει ισχυρή πολιτική θέληση και δέσμευση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει επίσης να συνδυάζουμε τόσο διακρατικά προγράμματα (project) χερσαίας όσο και θαλάσσιας μεταφοράς ενέργειας».

    Ως τρίτη προτεραιότητα κατέγραψε «την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου αξιοποίησης των ΑΠΕ».

    [02] Διαβεβαιώσεις Σκουρλέτη για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ

    Διαβεβαιώσεις για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και των άλλων ενεργειακών εταιριών, παρέσχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη και μέλη του προεδρείου της Ομοσπονδίας.

    Ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε τη ΓΕΝΟΠ για τις διατάξεις του τελευταίου νόμου αναφορικά με τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) και την ταυτόχρονη ακύρωση του νόμου για τη «Μικρή ΔΕΗ», τον σχεδιασμό για τον ΑΔΜΗΕ και την ακύρωση των ρυθμίσεων ιδιωτικοποίησης του 66%, καθώς και για το μηχανισμό ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος).

    Σύμφωνα με το υπουργείο, ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι με τις σχετικές διατάξεις προστατεύονται ρητά τα δικαιώματα των εργαζομένων στο νέο σχήμα του ΑΔΜΗΕ και ότι διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του, όπως ισχύει και για τις άλλες ενεργειακές εταιρίες, αλλά και για την ίδια τη ΔΕΗ. Ο υπουργός ΠΕΝ ενημέρωσε, επίσης, τα συνδικαλιστικά στελέχη ότι η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί πλήρως για τον ΑΔΜΗΕ, με τον τρόπο που περιγράφεται στις σχετικές διατάξεις.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν, ακόμη, ζητήματα λειτουργίας της ΔΕΗ, «με έμφαση στην ανάγκη διαμόρφωσης επιθετικής πολιτικής, προκειμένου να μπορέσει, μέσα στο νέο ρυθμιστικό και οικονομικό περιβάλλον που αναδύεται, να διατηρήσει - ς μία δημόσια επιχείρηση- τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ενεργειακή αγορά».

    [03] Όλγα Γεροβασίλη: Ξεκινά ένας καινούριος, αλλά δημιουργικός αγώνας

    «Ξεκινά ένας καινούριος, αλλά δημιουργικός αγώνας, για να βγούμε γρήγορα από τον φαύλο κύκλο. Αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε όλοι με χαρά», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για την επόμενη ημέρα του Eurogroup.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Real, η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη.

    «Για την κυβέρνηση ξεκινά ένας καινούργιος, αλλά πραγματικά δημιουργικός -που θα τον δώσουμε όλοι με μεγάλη χαρά- αγώνας δρόμου, προκειμένου να βγούμε γρήγορα από τον φαύλο κύκλο. Δηλαδή, ανάπτυξη. Διότι, όπως γνωρίζουμε όλοι μας και αυτή είναι η αλήθεια, αν δεν περάσει η χώρα σε ανάπτυξη, εάν δεν παραχθεί πλούτος, εάν δεν ανεβεί το ΑΕΠ, προφανώς τα ζητήματα δεν θα έχουν λυθεί», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι «υπάρχει συνολικός σχεδιασμός για να φτιάξουμε ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον». Υπενθύμισε, επίσης, ότι βασικό στόχο για την κυβέρνηση να περάσουμε σε αναπτυξιακούς ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση, τα μέλη της, τα στελέχη της, εντάσσονται στην υπηρέτηση ενός σκοπού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υποχρεώσεις του καθένα. Και αυτό ακριβώς θα συμβεί», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [04] O Έβαλντ Νοβότνι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ελλάδα έχει πληθώρα από ευφυείς, εργατικούς ανθρώπους

    «Η Ελλάδα έχει όχι μόνον ένα μεγαλειώδες παρελθόν, η Ελλάδα έχει σίγουρα, επίσης ένα μέλλον, είναι μία χώρα με μία πληθώρα από ευφυείς, εργατικούς ανθρώπους, έχει θαυμάσιες τουριστικές δυνατότητες, έχει επίσης δυνατότητες στον οικονομικό τομέα», τονίζει, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι.

    «Φυσικά, χρειάζεται να δημιουργηθούν οι ανάλογες βάσεις, και πιστεύω πως αρκετά πράγματα βρίσκονται τώρα στο σωστό δρόμο», προσθέτει. Ο ίδιος επισημαίνει στη συνέχεια πως «σε συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΕΚΤ τίθενται τώρα, επίσης βάσεις για μία μακροπρόθεσμα, σταθερή εξέλιξη».

    «Πιστεύω πως είναι σημαντικό αυτές οι εξελίξεις να μην είναι μόνον βραχυπρόθεσμα υγιείς, αλλά να καθιστούν επίσης δυνατή, μακροπρόθεσμα, μία σταθερή ανάκαμψη», τονίζει στις αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο κ. Νοβότνι.

    [05] Μ. Σάλλας: Τέθηκαν οι βάσεις για την άρση της αβεβαιότητας με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

    Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας τέθηκαν οι βάσεις για την άρση μεγάλου μέρους της αβεβαιότητας καθώς και της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και της εδραίωσης και ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος, ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας ανοίγοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας.

    Ο κ. Σάλλας ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σηματοδοτεί τη βάση για την οριστική έξοδο της χώρας μας από την ύφεση και επισήμανε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθουν στο 2% το 2017.Ο κ. Σάλλας έδωσε έμφαση μεταξύ άλλων στην υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και το πρώτο τρίμηνο του 2016 που συνολικά μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Σάλλας εξέφρασε την εκτίμηση ότι από εδώ και πέρα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πραγματοποιείται με ταχύτερους ρυθμούς.

    [06] Ανοιχτό το ενδεχόμενο «επιπλέον μέτρων» το 2018, εάν υπάρξει δημοσιονομικό κενό, άφησε ο Σόιμπλε

    Το ενδεχόμενο το 2018 να χρειαστούν «επιπλέον μέτρα» προκειμένου να βοηθηθεί οικονομικά η Ελλάδα δεν απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει διαμάχη» του Βερολίνου με το Ταμείο.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι εφόσον μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 υπάρχει δημοσιονομικό κενό, θα ληφθούν «επιπλέον μέτρα», εάν είναι απαραίτητο και επανέλαβε ότι αυτή την εβδομάδα ελήφθησαν μέτρα για το 2016, ενώ τα μέτρα για το 2018 θα ληφθούν στον κατάλληλο χρόνο.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει «μεγάλες προσπάθειες», παραδέχθηκε για μία ακόμη φορά ότι δεν θα μπορούσε να επιβάλει τέτοιες μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία, αλλά διευκρίνισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει και στο μέλλον στον δύσκολο δρόμο, εάν επιθυμεί να εξακολουθήσει να υπολογίζει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η κατάσταση «είναι εξαιρετικά δύσκολη» για την Ελλάδα, προσέθεσε και τόνισε ότι δεν είναι όμως εύκολη ούτε για την Ευρώπη ούτε για το ΔΝΤ.

    [07] Δ. Παντερμαλής στο «Πρακτορείο»: «Είναι θέμα πολιτιστικής ηθικής» η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

    Στις 7 Ιουνίου συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ημέρα που η βρετανική βουλή ψήφισε υπέρ της αγοράς των γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν και το Πρακτορείο, που κυκλοφορεί σήμερα, φιλοξενεί συνέντευξη του αρχαιολόγου και προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος αφήνοντας τα συναισθηματικά ή άλλα επιχειρήματα μπαίνει στην ουσία του ζητήματος της επιστροφής των γλυπτών και επισημαίνει ότι «είναι θέμα πολιτιστικής ηθικής η επιστροφή τους», ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι «υπάρχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τα σπουδαία μνημεία έχουν τα δικά τους δικαιώματα. Τα δικαιώματα της ακεραιότητάς τους . Δεν μπορείς να τεμαχίζεις ένα σπουδαίο μνημείο».

    Θέμα πολιτιστικής ηθικής η επιστροφή των γλυπτών

    Του Αλέξη Ηλιάδη

    Πέρασαν διακόσια και περισσότερα χρόνια από τότε (1802) που ο λόρδος Έλγιν, Βρετανός πρέσβης στην οθωμανική αυτοκρατορία, χρησιμοποιώντας μια άδεια του Σουλτάνου, αφαίρεσε με βίαιο τρόπο, τεμαχίζοντας και σπάζοντας, πολλά από τα γλυπτά του Παρθενώνα και τα μετέφερε στη Βρετανία. Το αίτημα της επιστροφής των έργων αυτών στον τόπο που δημιουργήθηκαν δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται για την Ελλάδα. Μεγάλη μάχη γι? αυτό έδωσε η Μελίνα Μερκούρη, η οποία από το 1983, ως υπουργός Πολιτισμού, ξεκίνησε μια εκστρατεία για να φέρει τα γλυπτά στην Αθήνα. Το θέμα παραμένει βέβαια ανοιχτό και σήμερα η χώρα μας έχει ένα ακόμη επιχείρημα για να ζητάει την επιστροφή τους: το Μουσείο της Ακρόπολης που συγκαταλέγεται στα καλύτερα μουσεία του κόσμου. Για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος τόνισε ότι «είναι θέμα πολιτιστικής ηθικής η επιστροφή τους» και υπογράμμισε ότι «υπάρχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τα σπουδαία μνημεία έχουν τα δικά τους δικαιώματα. Τα δικαιώματα της ακεραιότητάς τους Δεν μπορείς να τεμαχίζεις ένα σπουδαίο μνημείο».

    Τον Ιούνιο συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τότε που το βρετανικό κοινοβούλιο αποφάσισε την αγορά των γλυπτών από τον Έλγιν. Τι σήμαινε αυτή η απόφαση;

    «Ψηφίζοντας την αγορά των γλυπτών του Παρθενώνα το βρετανικό κοινοβούλιο ουσιαστικά νομιμοποίησε τη συλλογή του Έλγιν. Γιατί υπήρχε ένα θέμα αμφισβήτησης των μεθόδων με τις οποίες αποκτήθηκαν τα γλυπτά και της δικαιοδοσίας που είχε να τα πάρει. Με σχετική πλειοψηφία αποφασίστηκε να αγοραστούν από το Βρετανικό Μουσείο και με τον τρόπο αυτό έκλεισε γι'αυτούς το θέμα του Έλγιν. Φυσικά, στην πραγματικότητα δεν έκλεισε ποτέ και διακόσια χρόνια τώρα άλλοτε οξύνεται άλλοτε μετριάζεται η απαίτηση της επιστροφής πάντοτε όμως υπάρχει και αυτό νομίζω είναι το σημαντικό. Εγώ θα επικέντρωνα το θέμα στο γεγονός ότι όχι απλώς είχαν αρπάξει από το μνημείο αυτά τα έργα αλλά πολλά από αυτά τεμαχίστηκαν, έσπασαν, δηλαδή η διαχείριση έγινε με τρόπο, ο οποίος δεν είναι κολακευτικός ούτε για τη Βρετανία, ούτε για την ιστορία της δημιουργίας των μουσείων στην Ευρώπη».

    Η Ελλάδα ζητεί εδώ και πολλά χρόνια την επιστροφή των Μαρμάρων. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα;

    «Οι παράγοντες που παίζουν ένα καθοριστικό ρόλο στο ζήτημα είναι πολλοί. Στο επίπεδο των μουσείων τα πράγματα είναι λιγότερο δύσκολα αλλά το θέμα αυτό έχει ανεβεί στο πολιτικό επίπεδο και μάλιστα στο επίπεδο της διεθνούς πολιτικής, οπότε όλα δυσκολεύουν. Από τη μια μεριά η διεθνοποίηση μπορεί να βοηθήσει, από την άλλη μπλοκάρει πολλά πράγματα και ασφαλώς η πολιτική ισχύς παίζει και αυτή το ρόλο της. Εγώ πιστεύω ότι το θέμα τίθεται σε μία βάση πολιτιστικής ηθικής την οποία δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς και δεν μπορεί κανένας να ισχυριστεί ότι είναι καλύτερα ένα έργο να βρίσκεται το μισό στην Αθήνα και το μισό κάπου αλλού από το να είναι συνενωμένο. Και μάλιστα από τη στιγμή που μπορούμε να συνενώσουμε έργα, τα οποία τεμαχίστηκαν για ιστορικούς λόγους, για λόγους αλληλουχίας κάποιων δυσάρεστων γεγονότων. Σημασία έχει ο συνεχής αγώνας, η συνεχής επαγρύπνηση και το να κρατάει κανείς το θέμα συνεχώς ζωντανό. Όλα λέγονται, συζητούνται, ερμηνεύονται. Κρατιέται το θέμα ζωντανό, για να είμαι ρεαλιστής. Γιατί αισιόδοξος, είμαι. Αλλά ακόμη είναι θέμα χρόνου».

    Πιστεύετε δηλαδή ότι το Βρετανικό Μουσείο θα μπορούσε να επιστρέψει τα γλυπτά;

    «Ναι, αλλά όχι έτσι απλά «πάρτε τα πίσω». Θα πρέπει να κάνεις μία διαπραγμάτευση, να δώσεις κάτι, π.χ. η ιδέα που ειπώθηκε να γίνονται περιοδικές εκθέσεις στο Βρετανικό Μουσείο με ελληνικά έργα δεν είναι κακή, να πηγαίνουν και να έρχονται τα εκθέματα, να προβάλλονται στο Βρετανικό Μουσείο. Και τα γλυπτά του Παρθενώνα να βρίσκονται εδώ. Υπάρχουν δημιουργικές ιδέες, αλλά μέχρι να υλοποιηθούν χρειάζεται χρόνος. Η πρόταση αυτή συζητείται γιατί τους συμφέρει και αυτούς. Ανανεώνουν έτσι την έκθεσή τους και έχουν περισσότερους επισκέπτες».

    Πού διαφέρει το Μουσείο της Ακρόπολης από το Βρετανικό στην παρουσίαση των γλυπτών;

    «Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι μακράν καλύτερο του Βρετανικού. Διότι εκθέτει τα γλυπτά όπως ήταν στο κτίριο, δηλαδή δεν κοιτάζουν εσωτερικά σε μία αίθουσα, αλλά γύρω από μία αίθουσα, όπως ακριβώς ήταν στο κτίριο το αρχικό. Eπίσης, εδώ φωτίζονται με το ίδιο φως που φωτίζονταν όταν δημιουργήθηκαν και η αίθουσα του Παρθενώνα είναι ακριβώς παράλληλη με το μνημείο. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να βλέπει από τη μια πλευρά τα γλυπτά και από την άλλη να βλέπει την πρωτότυπη αρχιτεκτονική».

    Μιλάμε για έργα τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας. Είναι πράγματι -όπως θεωρούνται- μοναδικά;

    «Γι'αυτό ονομάστηκαν και κλασικά, γι'αυτό αποτελούν πρότυπο για τις μεταγενέστερες εποχές. Διότι ισορροπούν ανάμεσα σε φόρμα και περιεχόμενο, διότι έχουν μια επιφάνεια, η οποία είναι από τις πιο πλούσιες που υπάρχουν στην τέχνη, διότι αποδίδουν καταπληκτικές λεπτομέρειες και επίσης δίνουν σπουδαίες εκφράσεις στα πρόσωπα και των ανθρώπων και των αλόγων στη ζωφόρο του Παρθενώνα. Είναι μια τέχνη, η οποία καλλιεργήθηκε εκατονταετίες στην Αθήνα, προχώρησε πάρα πολύ στα αρχαϊκά χρόνια και κορυφώθηκε στην κλασική εποχή».

    Υπάρχει η άποψη ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα μπορούν να συγκριθούν μόνο με τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου και του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Τη συμμερίζεστε;

    «Εγώ θα έλεγα ότι αν συνυπολογίσει κανείς ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα δημιουργήθηκαν πριν από 2.500 χρόνια θα μπορούσε να τολμήσει να πει ότι υπερτερούν από τα έργα αυτών των δύο Ιταλών καλλιτεχνών. Τα γλυπτά του Παρθενώνα συνένωσαν την ουσία ενός κλασικού πολιτισμού, ο οποίος είχε προοδεύσει καταπληκτικά και στους τομείς της επιστήμης και στους τομείς της τέχνης».

    [08] Την Ειδομένη επισκέπτεται ο Ν. Τόσκας

    Στην Ειδομένη μεταβαίνει αυτήν την ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, συνοδευόμενος απο τον αναπληρωτή γγ, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτο Φιλιππάκο και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα, προκειμένου να παρακολουθήσουν απο κοντά και να ενημερωθούν για την επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων και μεταναστών, που πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της.

    Όπως δήλωσε σε πρωϊνή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ALPHA ο κ. Τόσκας, μέχρι σήμερα είχαν απομείνει 1.500 πρόσφυγες στην Ειδομένη, οι οποίοι μεταφέρονται, ήδη, με λεωφορεία στις οργανωμένες δομές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ άλλοι περίπου 2.000 παραμένουν σε ένα βενζινάδικο κοντά στα σύνορα και θα μεταφερθούν και αυτοί, πιθανότατα την Δευτέρα.

    Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η επιχείρηση, η οποία είχε σχεδιαστεί πολύ καλά από την αστυνομία, εξελίχθηκε με ιδανικό τρόπο και υπογράμμισε ότι σήμερα θα περάσει και το πρώτο τρένο, αφού οι γραμμές έχουν καθαριστεί. Επίσης, ανέφερε ότι έπρεπε να τελειώνει αυτή η κατάσταση στην Ειδομένη, προκειμένου να φύγουν οι άνθρωποι απο τον λασπότοπο, (τη «φαβέλα», όπως αποκάλεσε τον καταυλισμό) και να εγκατασταθούν σε χώρους με στοιχειώδη στέγη, τροφή επικοινωνίες, ώστε «να τους βάλουμε σε μία σειρά, προκειμένου κάποιοι από αυτούς να επωφεληθούν από τη συμφωνία και να λειτουργήσει το λεγόμενο "relocation", δηλαδή η μετακίνησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

    [09] Ικανοποίηση για τη συμφωνία του Eurogroup εξέφρασαν οι Γιούνκερ και Τουσκ

    Tην ικανοποίησή τους για τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα, εξέφρασαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου του GF στην περιοχή της Ise -Shima της Ιαπωνίας.

    «Είμαστε ευτυχείς που το Eurogroup κατάφερε να βρει μια συμφωνία τόσο μεταξύ των 19, όσο και με το ΔΝΤ» δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Επιτοροπής υπενθύμισε ότι πέρυσι, στη Σύνοδο του Elmau, η Ελλάδα ήταν το πιο δραματικό θέμα στην ημερήσια διάταξη και τόνισε ότι σήμερα το θέμα αυτό έχει επιλυθεί και ότι τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, που ανακοίνωσε το Eurogroup, έχουν αρχίσει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

    Από την πλευρά του, ο Ντ.Τουσκ τόνισε ότι η συμφωνία του Eurogroup έστειλε ένα «ισχυρό μήνυμα σταθερότητας» για την Ελλάδα, την ευρωζώνη, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό και ειδικότερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την αποφασιστικότητά τους να βάλουν τέλος σε αυτή την κρίση, μεταρρυθμίζοντας τη χώρα. H ελληνική τραγωδία δεν θα επανέλθει», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    [10] Το CDU/CSU αναμένεται να στηρίξει τη συμφωνία για την Ελλάδα

    Οι βουλευτές του συντηρητικού συνασπισμού CDU/CSU, του μεγαλύτερου εταίρου της γερμανικής κυβέρνησης, αναμένεται να στηρίξουν τη συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Ο Γκίντερ Κριχμπάουμ, επικεφαλής του CDU στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής (Μπούντεσταγκ), δήλωσε στην εφημερίδα ότι αναμένει πως ο συνασπισμός CDU/CSU θα υποστηρίξει δυνατά τη συμφωνία, παρά τις «κάποιες διαφωνίες και συζητήσεις». «Αυτή (η συμφωνία) είναι μία επιτυχία για όλους, περιλαμβανομένου του (γερμανού υπουργού Οικονομικών) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», σημείωσε ο Κριχμπάουμ.

    Διαφωνία εκφράζουν ο σκληρός πυρήνας των σκεπτικιστών, αναφέρει το δημοσίευμα. Ο επικεφαλής των διαφωνούντων, Κρίστιαν φον Στέτεν, ένας από τους 63 βουλευτές του συνασπισμού CDU/CSU που ψήφισαν πέρυσι κατά της συμφωνίας για το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, χαρακτήρισε τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup ως «τρικ». «Έως τώρα έχουμε επιβαρύνει τα παιδιά μας με τη βοήθεια στην Ελλάδα. Τώρα, θα δοθούν νέα δάνεια και οι ακάλυπτες επιταγές θα μεταφερθούν στα εγγόνια μας», δήλωσε ο φον Στέτεν. Ένας άλλος από τους διαφωνούντες πέρυσι, ωστόσο, ο Ντέτλεφ Ζάιφ, δήλωσε ότι στηρίζει το τελευταίο πακέτο, κυρίως λόγω της προόδου που υπήρξε από την Αθήνα μετά το καλοκαίρι του 2015 στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. «Η ατμόσφαιρά είναι πολύ διαφορετική τώρα», τόνισε.

    Ο Σόιμπλε βγήκε από τη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα με αρκετά «πυρομαχικά» για να αντιμετωπίσει τους εγχώριους επικριτές του, κυρίως τους σκεπτικιστές της δικής του κοινοβουλευτικής ομάδας, τουλάχιστον για τους επόμενους λίγους μήνες, αναφέρει το δημοσίευμα. «Με τη συμβιβαστική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες πέτυχε δύο σημαντικούς στόχους - τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την αναβολή της απόφασης για μεγάλη ελάφρυνση του (ελληνικού) χρέους έως το 2018. Για τον συντηρητικό συνασπισμό CDU/CSU, αυτά έχουν τη μεγαλύτερη σημασία».

    Ο Σόιμπλε «έκανε επίσης σημαντικές παραχωρήσεις. Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι πάρα πολύ στην ατζέντα» και υπάρχει τώρα η δυνατότητα χαλάρωσης του πολύ αυστηρού στόχου για την επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από την Ελλάδα, σημειώνουν οι Financial Times.

    [11] Έκκληση Τζο Μπάιντεν σε Αναστασιάδη και Ακιντζί για την επανάληψη των διιαπραγματεύσεων

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε διαδοχικά στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια στον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να τους ζητήσει να επαναλάβουν τις συνομιλίες μετά το επεισόδιο της Κωνσταντινούπολης, το πρώτο που έπληξε τη διαπραγματευτική διαδικασία για την Κύπρο.

    Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας «να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να διαπραγματευθεί μία συμφωνία που θα επανενώνει την Κύπρο ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    «Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος τηλεφώνησε στον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να του διαβιβάσει το ίδιο μήνυμα» και για να προτρέψει τους δύο άνδρες θα επαναλάβουν τις συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

    Ο αμερικανός αντιπρόεδρος διαβεβαίωσε τις δύο πλευρές «για την αδιάλειπτη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών» στη διαπραγματευτική διαδικασία.

    Ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη έπεσε σε «παγίδα», όταν η Αγκυρα προσκάλεσε τον Μουσταφή Ακιντζί στο επίσημο δείπνο των αρχηγών κρατών: «δεν αποδέχομαι η Κυπριακή Δημοκρατία να υποβιβάζεται με τέτοιον τρόπο».

    «Ποτέ, ποτέ πριν, δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι θα υπήρχε μια τόσο καλή ευκαιρία, υπό τον όρο ότι όλοι επιδεικνύουμε αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε αργότερα ο πρόεδρος της Κύπρου σε ομιλία του κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη Λευκωσία.

    [12] «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων», έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης

    Η μαντική βελανιδιά, που με το θρόισμα των φύλλων της απαντούσε στα αγωνιώδη ερωτήματα των ανθρώπων για τα μελλούμενα, θα είναι το κεντρικό θέμα της έκθεσης «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων», η οποία ξεκινά στις 20 Ιουνίου 2016 στο Μουσείο της Ακρόπολης. Μαζί της θα «πρωταγωνιστούν» κι άλλοι μαντικοί ήχοι (όπως των χάλκινων λεβήτων ή των περιστεριών), ο Δίας και η κυρίαρχη παρουσία του στο παλαιότερο ελληνικό μαντείο, καθώς και ευρήματα από όλη την αρχέγονη ιστορία του τόπου, όπως τα μολύβδινα ελάσματα, πάνω στα οποία χαράχθηκαν μερικές χιλιάδες ερωτήματα των επισκεπτών του ιερού.

    Η έκθεση «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2017. Σκοπός της είναι να κάνει ευρύτερα γνωστό το παλαιότερο ελληνικό μαντείο, να δείξει τον τρόπο λειτουργίας, τον ρόλο και τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο, αλλά και να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον.

    Η αφήγηση της έκθεσης ξεκινάει με τη Δωδώνη της ύστερης εποχής του χαλκού. Πήλινα και χάλκινα αντικείμενα αναδεικνύουν την ταυτότητα των πρώτων κατοίκων, την αρχέγονη λατρεία της Μητέρας Γης και την καθιέρωση της λατρείας του Διός. Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον Δία και την κυρίαρχη παρουσία του στο ιερό, στη μαντική βελανιδιά, αλλά και στους χρησμούς που αποκρυπτογραφούσαν οι ιερείς από τους ήχους χάλκινων λεβήτων και το κρώξιμο των περιστεριών.

    Στις ανασκαφές της Δωδώνης ήρθαν στο φως μερικές χιλιάδες ερωτήματα των επισκεπτών του ιερού, χαραγμένα σε μολύβδινα ελάσματα. Ορισμένα τέτοια ελάσματα με ερωτήματα για το εμπόριο, τα χρέη, τα περιουσιακά, τα δικαστήρια, την υγεία, την απόκτηση παιδιών, τον επικείμενο γάμο, την προίκα και τη χηρεία παρουσιάζονται σε ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης. Από τα αναθήματα στο ιερό εκτίθενται τμήματα από χάλκινους ανδριάντες, επωμίδες, τελαμώνες, ξίφη, αφιερώματα αυτών που ωφελήθηκαν ή ζητούσαν τη βοήθεια των θεών.

    Επιπλέον, μέσα από χαρακτηριστικά νομίσματα, τονίζεται και ο πολιτικός χαρακτήρας του μαντείου, καθώς και η σχέση του με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου. Τέλος, δύο εκθέματα από το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζουν τις σχέσεις της Δωδώνης με την Αθήνα.

    Η έκθεση θα συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο των εκθεμάτων. Σε μεγάλη οθόνη, στον εκθεσιακό χώρο, θα παρουσιάζεται βίντεο για το μαντείο και το φυσικό περιβάλλον του. Παράλληλα, στο εστιατόριο του Μουσείου θα προσφέρονται γιαννιώτικα εδέσματα, σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

    Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ενώ τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Συλλογή Καραπάνου). Η έκθεση με θέμα το Μαντείο της Δωδώνης είναι η δεύτερη έκθεση της σειράς περιοδικών εκθέσεων, που εγκαινίασε το Μουσείο Ακρόπολης το 2015 με σημαντικά έργα της αρχαιότητας από σπουδαίους τόπους της ελληνικής περιφέρειας. Στόχος του είναι να παρουσιάζει ασυνήθιστα θέματα που θα ενδιέφεραν τον σημερινό επισκέπτη και παράλληλα θα τον παρότρυναν να επισκεφθεί τους τόπους προέλευσης των εκθεμάτων.

    [13] Ένα «Καταφύγιο» στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας

    Στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα, ένα από τα μαγικά παραρτήματα της «Αυλής των Θαυμάτων» ή αλλιώς του πολυαναμενόμενου νέου Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ), - του οποίου το κτιριακό συγκρότημα παραδίδεται σύντομα, μεσα στο καλοκαίρι- οι θερινές εκδηλώσεις επικαιροποιούν, περισότερο από ποτέ, έναν ιδανικό χώρο συνύπαρξης με διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικές εθνικές ή θρησκευτικές καταβολές.

    Μέσα στις αίθουσες και τα αποδυτήρια του ιστορικού χαμάμ, του μόνου διασωζόμενου δημόσιου Λουτρού της Αθήνας (στην οδό Κυρρήστου 8), οι επισκέπτες θα κοινωνήσουν τον Ιούνιο «Μαζί» (είναι ο τίτλος της σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται αυτό το καλοκαίρι από το ΜΕΛΤ) την τέχνη της πολυπολιτισμικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης. Ξεκινώντας από το Λουτρό των Αέρηδων, ένα ιδανικό καταφύγιο για το σώμα και την ψυχή. Εδώ φιλοξενείται έως τις 4/7 το «Καταφύγιο» της Τίνας Καραγεώργη, μια εγκατάσταση που η εικαστικός δημιούργησε από χάρτινα πανό ενισχυμένα με γάζες και ζωγραφισμένα σαν παλαιά χειρόγραφα, με κείμενα που τα γράμματα θυμίζουν ανατολίτικη καλλιγραφία. Τα κείμενα επαναλαμβάνουν τις λέξεις «Ζω» και «Ανάσα», «σε γλώσσες εθνοτήτων που κάποτε συμβίωναν στον ίδιο τόπο: ελληνικά, οθωμανικά, τουρκικά, σεφαραδατίκα, εβραϊκά, αρμένικα, ποντιακάκαι βλάχικα». Τα χάρτινα τρίπτυχα κρέμονται από ψηλά, γύρω από την παραδοσιακή μαρμάρινη εστία που κάποτε θέρμαινε την αίθουσα με καυσόξυλα, ανάμεσα στις γούρνες με το τρεχούμενο νερό, φωτισμένα από το φυσικό φως που διαχέει ακτινωτά το «μάτι» από τις θολωτές οροφές. Η έκθεση της Τίνας Καραγιώργη είχε παρουσιαστεί στο Αλατζά Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη. Στο Λουτρό των Αέρηδων θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουλίου και θα πλαισιωθεί από μουσικές βραδιές, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, αφηγήσεις παραμυθιών, συναυλία με πορτογαλέζικα φάδο, τραγούδια και μουσικές από τη Λατινική Αμερική.

    [14] Ν. Φίλης: Το πρόβλημα με τους μη νόμιμους τίτλους σπουδών το κληρονομήσαμε

    «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τους μη νόμιμους τίτλους σπουδών που πιστοποιούν επαγγελματική επάρκεια είναι ένα πρόβλημα που δεν δημιούργησε η σημερινή κυβέρνηση. Έχει δημιουργηθεί εδώ και 15-20 χρόνια... Το κληρονομήσαμε και είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λύση», δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, και επιρρίπτει ευθύνες στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι, ενώ το γνώριζε και ο ίδιος όταν ήταν υπουργός, δεν έκανε κάτι. «Είναι γνωστό και όταν ήταν υπουργός Δημόσιας Διοίκησης ο κ. Μητσοτάκης, το γνώριζε το θέμα αυτό. Υπήρχε νομοθετική πρόβλεψη από την εποχή της ΝΔ, που δεν εφαρμόστηκε, ούτε από τη ΝΔ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ. Το έβαλαν κάτω από το χαλί. Εμείς, δεν το βάζουμε κάτω από το χαλί. Το αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο της νομιμότητας, χωρίς αγριότητες και λαϊκισμούς», τονίζει χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Φίλης αναφερόμενος στο νόμο της Μαριέτας Γιαννάκου, όταν ήταν υπουργός Παιδείας (ν.3577/2007 -Α΄ 130), σημειώνει: «Παρόλο που υπήρξε πρόβλεψη της κ. Γιαννάκου με νόμο, δεν υλοποιήθηκε αυτός ο νόμος από τις μετέπειτα κυβερνήσεις. Συνεπώς, είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργήσουμε με βάση τη νομιμότητα -σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο- και να προχωρήσουμε στη διαδικασία αυτή». Απαντώντας, σε ερώτηση σχετικά με πρόβλεψη των πειθαρχικών διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα, ακόμη και για απόλυση, σε περίπτωση πλαστού πτυχίου, ο υπουργός Παιδείας αναφέρει: «Αν υπάρχει πλαστό πτυχίο και διαπιστωθεί με βάση τη διαδικασία που υπάρχει, διαπιστωθεί ονομαστικά όμως, και υπάρξει καταλογισμός προσωπικός, βεβαίως θα ισχύσουν οι διαδικασίες αυτές».

    Διάλογος για την Παιδεία

    Μιλώντας για τα επόμενα βήματα του υπουργείου, καθώς ολοκληρώνεται ο διάλογος για την Παιδεία, ο κ Φίλης εξηγεί: «Υπάρχουν προτάσεις που πρέπει να ιεραρχηθούν με βάση τις δυνατότητες, και τις θεσμικές και τις οικονομικές. Ευθύνη του υπουργείου είναι να αξιοποιήσει αυτό το υλικό προκειμένου να γίνουν βήματα για το14χρονο υποχρεωτικό σχολείο και για τη διαμόρφωση του ενιαίου χώρου έρευνας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπάρχουν πολλά ζητήματα αλλαγών, για παράδειγμα το θέμα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, αλλά και της εκπαίδευσης των πτυχιούχων των πανεπιστημιακών σχολών για να γίνουν εκπαιδευτικοί. Είναι ζητήματα κεντρικά στον προβληματισμό μας. Επίσης, η απόδοση μεγαλύτερης αυτονομίας στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Να σταματήσει να λειτουργεί όπως τόσα χρόνια το εκπαιδευτικό σύστημα -είναι ένα πολύ συγκεντρωτικό σύστημα. Δείχνουμε εμπιστοσύνη, και θα δείξουμε ακόμη περισσότερη, στο σύλλογο των καθηγητών και στην αποκεντρωμένη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος, διασφαλίζοντας, βεβαίως, τους όρους της ισοτιμίας, κάτι που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον του κράτους για την οικονομική στήριξη της εκπαίδευσης πρέπει να είναι αμείωτο και αυξανόμενο».

    Προσλήψεις εκπαιδευτικών

    Για το θέμα των προσλήψεων εκπαιδευτικών ο κ Φίλης επιμένει: «Τώρα που τελείωσε η αξιολόγηση και μπαίνουμε σε έναν ορίζοντα δυνατοτήτων να βγούμε από την κρίση, στο ξέφωτο της ανάπτυξης, είναι προφανές ότι θα πάρουμε πρωτοβουλίες. Είναι δέσμευση της κυβέρνησης, τρεις τομείς, όπως είναι η Υγεία, η Παιδεία, και η Κοινωνική Αλληλεγγύη, να ενισχυθούν οικονομικά. Είναι εξαγγελία και τοποθέτηση μας. Θα γίνουν διορισμοί». «Εάν δεν υπήρχε σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμοζόταν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, τότε θα είχαμε 1,9% του ΑΕΠ δαπάνες δημόσιες για την εκπαίδευση, ενώ τώρα έχουμε 2,8 και θα αυξηθεί», υπογραμμίζει.

    [15] Στ. Θεοδωράκης: Σε βάρος της Ελλάδας η καθυστέρηση της κυβέρνησης να αποφασίσει

    «Η Ελλάδα καθυστερεί και πάντα αποφασίζει στο παρά πέντε και αυτό είναι εις βάρος της» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στον «9,84» λίγο πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες.

    «Η κοινή απορία που συνάντησα στις Βρυξέλλες είναι γιατί ο κ. Τσίπρας καθυστερεί τόσο πολύ να παίρνει τις αποφάσεις και γιατί πάει πάντα στο παρά ένα. Ο ίδιος εκτιμά, κατά την προσωπική μου ανάλυση, ότι είναι καλύτερο για το ελληνικό κοινό. Αυτό όμως δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα καθώς υπήρχαν ζητήματα που δεν είχαν τεθεί πριν 3 μήνες και τέθηκαν τώρα λόγω της καθυστέρησης αυτής», προσέθεσε. Αναφερόμενος στις διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ είπε ότι το μέτρο αυτό λειτουργεί ανασταλτικά αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

    Όσον αφορά την ερώτηση για τα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο κ. Βούτσης ή ο κ. Καμμένος, που ενώ ψήφισαν την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, την επομένη αμφισβήτησαν τη συνταγματικότητά της, είπε χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε στην πολιτική ανθρώπους που δεν θα υποκρίνονται, δεν θα ψηφίζουν τη μια μέρα και την άλλη μέρα θα πηγαίνουν στα νησιά και θα λένε ότι αυτό που ψήφισα είναι αντισυνταγματικό. Aυτό σπρώχνει τον κόσμο σε κατάθλιψη».

    [16] Μπαράκ Ομπάμα: «Η ελληνική κρίση χρέους έχει αμβλυνθεί»

    Η ελληνική κρίση χρέους έχει αμβλυνθεί, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει στον οικονομικό τομέα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από την Ιαπωνία, όπου συμμετέχει στις εργασίες της συνόδου κορυφής της G7.

    Διαβάστε επίσης:

    Ικανοποίηση για τη συμφωνία του Eurogroup εξέφρασαν οι Γιούνκερ και Τουσκ

    [17] Η «τεχνολογία γραμμής» θα χρησιμοποιηθεί στο Copa America Centenario

    Η οργανωτική επιτροπή του "Copa America Centenario", που θα διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε πως στους αγώνες θα γίνει χρήση του περίφημου "goal-line technology", δηλαδή της τεχνολογίας βίντεο, προκειμένου να διευκρινίζεται εάν η μπάλα πέρασε η όχι τη γραμμή του τέρματος. Το "Copa America Centenario" διεξάγεται για πρώτη φορά μακριά από τη Νότια Αμερική και επιλέχθηκαν οι ΗΠΑ για να γιορταστούν τα εκατό χρόνια από την έναρξη της πορείας του.

    [18] Ανανέωσε στην Ξάνθη ο Λισγάρας

    Για έναν ακόμα χρόνο θα παραμείνει στο ρόστερ της Ξάνθης ο Χρήστος Λισγάρας, όπως ανακοίνωσε η ακριτική ΠΑΕ. Ο 30χρονος αμυντικός ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, ενώ φόρεσε στο παρελθόν τις φανέλες της Παναχαϊκής, του Βύζαντα Μεγάρων, του Λεβαδειακού και του Αστέρα Τρίπολης, πριν πάει το καλοκαίρι του 2014 στην Ξάνθη.

    [19] Φεύγει ο Μπαλοτέλι από τη Μίλαν

    Παρελθόν από το δυναμικό της Μίλαν θα αποτελέσει ο Μάριο Μπαλοτέλι. Ο Ιταλός φορ, ο οποίος αγωνίστηκε την περασμένη σεζόν ως δανεικός από τη Λίβερπουλ, θα φύγει από την ομάδα του Μιλάνου, όπως ανακοίνωσε ο ιδιοκτήτης των «ροσονέρι», Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Ο πρόεδρος της διάσημης ιταλικής ομάδας τόνισε πως, εκτός του Μπαλοτέλι, και οι Αλεξ, Φιλίπ Μεξές και Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ θα φύγουν από τη Μίλαν. «Αρκετοί θα φύγουν όπως οι Άλεξ, Μεξές, Μπόατενγκ και Μπαλοτέλι, που βρίσκονται στη λήξη των συμβολαίων τους» τόνισε σχετικά ο Ιταλός μεγιστάνας.

    [20] Υψηλής τεχνολογίας ο κινητήρας του νέου Honda Civic Type R

    Η διεθνής οικονομική κρίση δεν αποτελεί εμπόδιο στην ολοκλήρωση φιλόδοξων προγραμμάτων εξέλιξης και κατασκευής αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων. Στη λίστα των ακριβών μοντέλων που προσφέρουν ζηλευτές επιδόσεις προστέθηκε και το νέο Honda Civic Type R, η πιο δυνατή έκδοση του μικρομεσαίου ιαπωνικού αυτοκίνητου, η οποία παράγεται μόνο με πέντε πόρτες.

    Η ισχύς των 310 ίππων προέρχεται από ένα καινούργιο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα άμεσου ψεκασμού 2.000 κ.εκ. VTEC Turbo της Honda. Διαθέτει προηγμένες τεχνολογίες που βελτιώνουν την ισχύ, την απόκριση και την απόδοση. Η μέγιστη ισχύς (αποδίδεται στις 6.500 σ.α.λ.) και η μέγιστη ροπή 40,4 χλγμ. μεταξύ 2.500 και 4.500 σ.α.λ. πρόκειται για τις υψηλότερες τιμές που έχουν εμφανιστεί σε όλη τη γκάμα των Type R.

    Συνδυάζει ένα προηγμένο σύστημα υπερσυμπίεσης με τις τεχνολογίες μεταβλητού χρονισμού & ηλεκτρονικού ελέγχου βύθισης βαλβίδων (VTEC) και διπλού μεταβλητού ελέγχου χρονισμού (VTC), για αύξηση της απόκρισης στις χαμηλές στροφές.

    Ο συνδυασμός ενός υπερσυμπιεστή με τις τεχνολογίες VTEC και Dual-VTC προσφέρει πολλά οφέλη σε ισχύ, απόδοση και οικονομία χώρου.

    Οι υψηλές επιδόσεις είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του Civic Type R. Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 5,7΄΄ και τελική ταχύτητα 270 χλμ./ώρα. Έγινε προσπάθεια να μειωθούν οι εκπομπές CO2, που πλέον είναι 170 γραμ./χλμ. Συνδυάζεται με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η νέα λειτουργία +R mode, η οποία βελτιστοποιεί την απόκριση του πλαισίου και του κινητήρα. Ο διακόπτης +R βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της κολώνας του τιμονιού. Όταν το +R mode είναι ενεργοποιημένο, αρκετές οπτικές αλλαγές ενημερώνουν τον οδηγό. Τα φωτεινά πλαίσια στον πίνακα οργάνων αλλάζουν από λευκά σε κόκκινα. Ένα λογότυπο +R εμφανίζεται αριστερά του δείκτη στροφών και το σύστημα Idling Stop απενεργοποιείται.

    Η απόκριση του κινητήρα μεγιστοποιείται με τη νέα χαρτογράφηση της ροπής. Το σύστημα διεύθυνσης λαμβάνει λιγότερη υποβοήθηση. Η δύναμη απόσβεσης από το νέο σύστημα προσαρμοζόμενων αμορτισέρ τεσσάρων σημείων (Adaptive Damper System) αυξάνεται κατά 30%.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 May 2016 - 12:32:29 UTC