Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέμα οριακής ερμηνείας του Συντάγματος η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ν. Βούτσης
  • [02] Βλ. Πούτιν: Η κάμψη στις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ εμποδίζει την εμβάθυνση της συνεργασίας Ρωσίας - Ελλάδας
  • [03] Να σταματήσει η καταστροφολογία ζήτησε ο Γ. Βαρεμένος
  • [04] Κύπρος: Ανησυχία για επιστροφή σε λάθη του παρελθόντος, εκφράζει ο Χ. Γεωργιάδης
  • [05] Ο Δ. Βελάνης, ειδικός σύμβουλος του Αλ.Τσίπρα σε θέματα Ρωσίας και αν. Ευρώπης μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [06] Μετά την Ειδομένη θα εκκενωθεί το Ελληνικό, διαβεβαίωσε ο Ι. Μουζάλας
  • [07] Δ. Παντερμαλής στο «Πρακτορείο»: «Είναι θέμα πολιτιστικής ηθικής» η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα
  • [08] Κέρκυρα: «Πλημμύρισε» με «Γαλάζιες Σημαίες» το Ιόνιο
  • [09] Το CDU/CSU αναμένεται να στηρίξει τη συμφωνία για την Ελλάδα
  • [10] Γιούνκερ: «Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της»
  • [11] Έκκληση Τζο Μπάιντεν σε Αναστασιάδη και Ακιντζί για την επανάληψη των διιαπραγματεύσεων
  • [12] Ο Τσίπρας είναι ο μεγάλος νικητής της συμφωνίας στο Eurogroup, αναφέρει ο Σ. Νίξον στη WSJ
  • [13] Γ. Σταθάκης: Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα ο αναπτυξιακός νόμος
  • [14] Ο Ντ. Τουσκ καλεί την G7 να έχει ξεκάθαρη και σκληρή στάση σε όλες τις εδαφικές διαφορές
  • [15] Το Πεκίνο λέει ότι η σύνοδος της G7 πρέπει να επικεντρωθεί στην οικονομία και την ανάπτυξη

  • [01] Θέμα οριακής ερμηνείας του Συντάγματος η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ν. Βούτσης

    «Στα όρια της συνταγματικότητας» κινείται η διάταξη της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας, ταυτοχρόνως, ότι από τα πρώτα μέτρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει, με τη βελτίωση των οικονομικών όρων, είναι η άρση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

    Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Βούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται στην εμμονή των δανειστών για την εξομοίωση του ΦΠΑ στα νησιά, κάνοντας λόγο για προσπάθεια κύκλων να μειωθεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα στο πεδίο του τουρισμού και επισημαίνει ότι η εξομοίωση του ΦΠΑ αντιβαίνει τη ρητή διατύπωση του Συντάγματος με την οποία λαμβάνεται μέριμνα για την νησιωτικότητα και τις παραμεθόριες περιοχές.

    Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής.

    Ερ.: Κύριε πρόεδρε, μιλώντας νωρίτερα στον Σκάι, αναφερθήκατε στην επιμονή των εταίρων να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Επίσης, σας ακούσαμε να λέτε ότι η σχετική ρύθμιση, που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, κινείται στο όριο της συνταγματικότητας?

    Απ.: Το περασμένο καλοκαίρι, όταν γινόταν η διαπραγμάτευση της Συμφωνίας, υπήρχε μια ιδιαίτερη εμμονή από πλευράς των θεσμών, για την εξομοίωση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Εμμονή, που, καταρχήν, αντιβαίνει με τη ρητή διατύπωση του άρθρου 106 του Συντάγματος, που προνοεί για να λαμβάνεται μέριμνα για την ιδιαιτερότητα των παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών, κυρίως, όμως, οφείλεται -εξ όσων είχαμε αντιληφθεί από τότε κιόλας- στην προσπάθεια ορισμένων κύκλων να μειωθεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα και στο επίπεδο του τουρισμού, κι όχι μόνο των νησιών μας, έναντι άλλων ευρωπαϊκών περιοχών.

    Ερ.: ¶ρα, κ. πρόεδρε, είναι στα όρια του Συντάγματός μας, η συγκεκριμένη διάταξη;

    Απ.: Ναι. Είναι προφανές ότι είναι θέμα μιας οριακής ερμηνείας, η οποία προφανώς έχει πολύ διαφορετικές όψεις.

    Ερ.: Ο ίδιος, θα μιλούσατε για αντισυνταγματικότητα με τον τόνο που το είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής ¶μυνας, Πάνος Καμμένος;

    Απ.: Ευθεία όχι. Όχι. Καθένας έχει τον τρόπο του να θέτει τα ζητήματα. Νομίζω πως εν συνόλω η ελληνική κυβέρνηση και οι διαπραγματευτές -και το Καλοκαίρι και τώρα- έχουν πλήρη επίγνωση ότι είναι ένα από τα θέματα για τα οποία η πίεση που ασκήθηκε είναι στα όρια ακόμη και αρνητικής ερμηνείας ως προς την ισχύουσα διάταξη του Συντάγματος. Δεν θέτω ζήτημα προφανώς αντισυνταγματικότητας, πλην όμως θα πρέπει να προβληματιστούμε πολύ και στην κατεύθυνση -με τη βελτίωση των όρων των οικονομικών- να είναι από τα πρώτα μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να πρέπει να αρθούν.

    [02] Βλ. Πούτιν: Η κάμψη στις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ εμποδίζει την εμβάθυνση της συνεργασίας Ρωσίας - Ελλάδας

    Την πεποίθηση ότι «οι φιλικές ρωσοελληνικές σχέσεις συνιστούν κοινή μας κληρονομιά και σταθερή βάση για μια πολλά υποσχόμενη εταιρική σχέση» εκφράζει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε άρθρο του στην εφημερίδα "Καθημερινή", παραμονή της επίσκεψής του στην Αθήνα.

    Ο Ρώσος πρόεδρος, ωστόσο, επισημαίνει ότι «την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, «εμποδίζει η κάμψη στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» γεγονός που «επηρεάζει αρνητικά τη δυναμική των διμερών εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες σε σχέση με πέρυσι μειώθηκαν κατά ένα τρίτο, στα 2,75 δισ. δολ. ΗΠΑ». «Η ζημία ήταν ιδιαίτερα βαριά για τους Έλληνες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων» παραδέχεται ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος προτείνει τρόπους για ναεπιλυθούν τα προβλήματα στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, που έχουν οδηγήσει στην κάμψη αυτή.

    Ειδικότερα, ο κ. Πούτιν, θεωρεί ότι τα προβλήματα αυτά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορούν να επιλυθούν στη βάση «ενός ισότιμου και γνήσιου εταιρικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για ευρύτατο φάσμα θεμάτων - από την απλοποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων διαβατηρίων μέχρι τον σχηματισμό μιας ενεργειακής συμμαχίας», παρότι διαπιστώνει μια απροθυμία από μέρους των Ευρωπαίων ηγετών. Δεύτερον, πιστεύει ότι η Ευρώπη και η Ρωσία για να επιστρέψουν «σε τροχιά ανάπτυξης της πολυδιάστατης εταιρικής σχέσης, πρέπει μόνο να απορριφθεί η εσφαλμένη λογική ότι μία πλευρά μπορεί να μονοπωλήσει το παιχνίδι», όπως και ότι «κάθε μια από τις δύο πλευρές οφείλει να παίρνει σοβαρά υπ' όψιν τις απόψεις και τα συμφέροντα της άλλης». Τρίτον, θεωρεί ότι πρέπει να ξεκινήσει η «οικοδόμηση, στην αχανή περιοχή, από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό ωκεανό, μιας ζώνης οικονομικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας, με βάση την αρχιτεκτονική της ισότιμης και αδιαίρετης ασφάλειας», θεωρώντας ότι «ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν η εναρμόνιση των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής και της Ευρασιατικής ολοκλήρωσης».

    Ο Ρώσος πρόεδρος, στο άρθρο του, εξαίρει τη σημασία που διαδραματίζουν στο διεθνές αυτό σύστημα των ευρασιατικών σχέσεων «οι πολυδιάστατες ρωσοελληνικές σχέσεις», αλλά και το ενεργειακό,και -δηλώνοντας ότι η Ρωσία λαμβάνοντας «υπ όψιντην επιθυμία των ελληνικών Αρχών να αναδειχθεί η χώρα σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων»- υπολογίζει πάντα την Ελλάδα στους σχεδιασμούς της και προτίθεται να συμβάλει «στη διαφοροποίηση των διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας, η οποία θα αυξήσει τη σταθερότητα των προμηθειών και, συνεπώς, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά».

    [03] Να σταματήσει η καταστροφολογία ζήτησε ο Γ. Βαρεμένος

    Να σταματήσει η καταστροφολογία και ο μηδενισμός για να περάσουν η χώρα και η ελληνική οικονομία σε κατάσταση ηρεμίας και σταθερότητας, ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, ο οποίος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», είπε ότι οι Έλληνες κουράστηκαν και ότι τα τελευταία επτά χρόνια ζουν ένα ψυχόδραμα.

    «Ο κόσμος είναι κουρασμένος, εδώ και επτά χρόνια ζει ένα ψυχόδραμα» τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» ο κ. Βαρεμένος και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από την ειδική θέση, στην οποία βρίσκεται, και να ενταχθεί στην ομάδα κρατών που αντιμετωπίζουν μεν προβλήματα (Ισπανία, Πορτογαλία κλπ) αλλά ?όπως υπογράμμισε- δεν βρίσκονται στην ειδική - δεινή θέση της χώρας μας.

    «Παίζει μεγάλο ρόλο να μην υπάρχει αυτή η καταστροφολογία, η οποία εντείνει καταθλιπτικά φαινόμενα σε μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού» επισήμανε ο κ. Βαρεμένος, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έδωσε τα πάντα στους δανειστές και πήρε αόριστες υποσχέσεις τις χαρακτήρισε υπερβολές. «Αυτός ο μηδενισμός που υπάρχει όταν είσαι στην αντιπολίτευση και αυτή η νοοτροπία οδήγησαν εδώ τη χώρα» τόνισε, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κάθε μέρα ζητάει εκλογές χωρίς να λέει τι θα κάνει αν γίνει κυβέρνηση.

    [04] Κύπρος: Ανησυχία για επιστροφή σε λάθη του παρελθόντος, εκφράζει ο Χ. Γεωργιάδης

    Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, εξέφρασε ανησυχία για την κυπριακή οικονομία, επειδή, όπως είπε, «καταγράφονται, λίγο μετά την έξοδο από το μνημόνιο συμπεριφορές που δείχνουν πως ίσως δεν έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος».

    Μιλώντας στο 6th Nicosia Economic Congress, που οργανώνει η Alpha Bank, o κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν μπορούν να ανοίξουν τα ταμεία του κράτους και ούτε μπορεί να υπάρξει επιστροφή «στις γνωστές ανεύθυνες πολιτικές διαχείρισης του δημοσίου χρήματος».

    Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν προκύπτει ανάγκη λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων την επόμενη διετία και ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα δημιουργούνται, να αποδίδονται πίσω στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις, κάτι, υποστήριξε, που με βεβαιότητα θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα και θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Στην ομιλία του ο υπουργός σημείωσε ότι οι σημαντικότερες ίσως μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές έχουν γίνει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ιδιαίτερα ανέφερε ότι το εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο έχει ενισχυθεί, τα δανειστικά επιτόκια είναι στο χαμηλότερο σημείο που ήταν ποτέ, η κεφαλαιουχική επάρκεια έχει ενισχυθεί, οι προβλέψεις έναντι του ψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν επίσης ενισχυθεί και είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι αναδιαρθρώσεις προχωρούν ικανοποιητικά και ο ELA έχει σχεδόν εξοφληθεί.

    Αναφερόμενος στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως μία από τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος πρέπει να είναι ο ουσιαστικός εκσυγχρονισμός στη δομή, λειτουργία και εταιρική διακυβέρνησή της. «Ίσως αυτή να ήταν μια από τις πιο σοβαρές παραλήψεις του προγράμματος στήριξης, αλλά έστω και τώρα αυτές οι επιβεβλημένες αλλαγές μπορούν και πρέπει να προωθηθούν, με πρωτοβουλία της Κεντρικής Τράπεζας και με ευθύνη όλων μας», επεσήμανε.

    [05] Ο Δ. Βελάνης, ειδικός σύμβουλος του Αλ.Τσίπρα σε θέματα Ρωσίας και αν. Ευρώπης μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η επίσκεψή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Αθήνα, σηματοδοτεί τη συνέχεια των συναντήσεων που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, πέρυσι, τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο όσο και με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, αλλά θα έχει και μερικά απτά αποτελέσματα πλέον, καθώς θα υπογραφούν«συμβάσεις και πρωτόκολλα συνεργασίας σε παρά πολλούς τομείς, από τον επιστημονικό, τεχνικό, μέχρι τον αγροτοδιατροφικό και τον ενεργειακό τομέα»,όπωςδηλώνει στην συνέντευξή του, προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού σε θέματα Ρωσίας και Ανατολικής Ευρώπης, και υπεύθυνος συντονισμού της Μικτής Διυπουργικής ΕπιτροπήςΕλλάδας- Ρωσίας Δημήτρης Βελάνης.

    Ο κ. Βελάνης επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η ανάπτυξη,για την οποία κάνει τα πάντα, περιέχει και Ρωσία, ενώ αναφερόμενος στη ρωσική πλευρά -και στο γεγονός ότι έχει εκτιμήσει τη στάση σταθερής φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση- εκφράζει την πεποίθηση ότι η επίσκεψη Πούτιν θα έχει καλά αποτελέσματα. Σχετικά με την ενεργειακήσυνεργασίας Ελλάδας -Ρωσίας, τονίζει ότι«στο πλαίσιο της πολυδιάστατης πολιτικής»που ακολουθεί η Ελλάδα«συγκαταλέγεται και η ενεργειακή της συνεργασία με τη Ρωσία»,ότι«δεν νοείται ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, όπως και της Ελλάδας, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας»,ενώ εκφράζει την εκτίμηση ότι«είναι πολύ κοντινό και το μέλλον της κατασκευής του ρωσικού αγωγού».

    Ερ: Κύριε Βελάνη γνωρίζουμε ότι πρόσφατα είχε συνέλθει η διυπουργική επιτροπήστη Θεσσαλονίκη με θέμα τη συνεργασία των δύο χωρών, τα πεπραγμένα της συνεργασίας αυτής. Είχατε πάρει μέρος σ' αυτήν. Ποια ήταν τα αποτελέσματα της;

    Απ: Πραγματικά πριν λίγες μέρες συνήλθε μια ενδιάμεση σύνοδος της μικτής διυπουργικής επιτροπής, την οποία συγκάλεσεαπό την ελληνική πλευρά ο υφυπουργός Εξωτερικών για τις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις, ο Δ. Μάρδας, και ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας κ. Σοκολόφ. Είχε προκαθορισθεί αυτή η σύνοδος από την ένατη διακρατική που είχε γίνει στο Σότσι της Ρωσίας και είχε σκοπό να κάνει έναν έλεγχο των πεπραγμένων μέχρι σήμερα και να δει τα σχέδια για την επόμενη μικτή διυπουργική η οποία θα γίνει το φθινόπωρο στην Ελλάδα πλέον. Θα συμπέσει μάλλον και με τη ΔιεθνήΈκθεση της Θεσσαλονίκης, όπου η Ρωσία είναι η τιμωμένη χώρα αυτή τη χρονιά. Γι' αυτό υπήρχαν αρκετά θέματα και μπορώ να πω ότι τα αποτελέσματα ήταν θετικά, ήταν πολύ καλά.

    Ερ: Πείτε μας ένα συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα που είχε αυτή η σύνοδος.

    Απ: Συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα ήταν το ότι εκτιμήθηκε θετικά η δουλειά του υπουργείου Οικονομικών στον τομέα του τουρισμού, ότι έχει γίνει μια παρά πολύ σωστή δουλειά από τους οργανισμούς και την υφυπουργό κυρία Κουντουρά, ότι η Ελλάδα τους προηγούμενους μήνεςαναδείχθηκε στον πρώτο προορισμό της επιλογής των Ρώσων πολιτών για την τουριστική περίοδο, οπότε μας δίνει παρά πολύ μεγάλα θετικά μηνύματα για την ανάπτυξη του τουρισμού και με τους Ρώσους πολίτες. Επίσης, εξετάστηκαν θέματα συμετοχής της Ρωσίας σε μερικούς διαγωνισμούς που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα όσον αφορά την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας. Εξετάστηκαν, ακόμα, θέματα συνεργασίας στον αγροτικό και διατροφικό τομέα, στον τομέα τροφίμων με την δημιουργία των πρώτων μικτών επιχειρήσεων μεταξύ των εταιρειών της Ρωσίας και της Ελλάδας με πολύ καλές προοπτικές.

    Ερ: Πότε βλέπετε, κατά την άποψή σας, να δημιουργούνται τέτοιες επιχειρήσεις;

    Απ: Οι επιχειρήσεις άρχισαν ήδη άρχισαν να "στήνονται" και αυτή τη στιγμή θα μπορούσα να ονομάσω μερικές, αλλά θα περιμένω να ανακοινωθούν από τις ίδιες τις εταιρείες. Θα αφορά τη συνεργασία τόσο στον τομέα της γαλακτοκομίας, δηλαδή τη συμπαραγωγή πολλών γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως και την εξαγωγή πολλών ελληνικών προϊόντων προς τη ρωσική αγορά, όπως στον τομέα των παιδικών τροφών, όπου η Ελλάδα κατέχει πραγματικά μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην παραγωγή αυτών των προϊόντων και εκτιμήθηκαν παρά πολύ από τους Ρώσους εταίρους και παρά πολλά άλλα.

    Ερ: Κύριε Βελάνη, ωραία με τη διυπουργική επιτροπή, αλλά βρισκόμαστε μπροστά στην επίσκεψη του προέδρου Πούτιν, του προέδρου της Ρωσίας. Τι σηματοδοτεί αυτή η επίσκεψη για την Ελλάδα;

    Απ: Αυτή η επίσκεψη είναι κατ' αρχήν η συνέχεια πολλών συναντήσεων που υπήρξαν πέρυσι. Θα έλεγα ότι η προετοιμασία έγινε στις περυσινές συναντήσεις, όπου όπως ξέρετε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο Πούτιν αλλά και με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας κύριο Μεντβέντιεφ αρκετές φορές και έχει καταστρωθεί σχέδιο συνεργασίας σε παρά πολλούς τομείς. Και αυτή η συνάντηση είναι συνέχεια των προηγούμενων, που πιστεύουμε ότι θα δώσει μερικά απτά αποτελέσματα πλέον και θα συμβάλει και στην επιτυχή διενέργεια των επόμενων συναντήσεων, όπως προείπαμε και για την διυπουργική και θα υπογραφούν ορισμένες συμβάσεις και πρωτόκολλα συνεργασίας σε παρά πολλούς τομείς. Από τον επιστημονικό, τεχνικό μέχρι τον αγροδιατροφικό και τον ενεργειακό.

    Ερ: Η ελληνική κυβέρνηση τι περιμένει από την επίσκεψη αυτή;

    Απ: Η ελληνική κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, κάνει τα πάντα για να αρχίσει η επιθυμητή ανάπτυξη. Και εμείς θεωρούμε ότι η ανάπτυξη θα περιέχει και Ρωσία. Έτσι κι αλλιώς. Γιατί θέλουμε να ανταποκριθούμε στα κελεύσματα και τις προσκλήσεις της ρωσικής αγοράς με τα προτερήματα που έχει η ελληνική αγορά και η ελληνική παραγωγή και η χώρας μας. Αυτά τα προτερήματα είναι παρά πολλά σε σύγκριση με πολλές χώρες, και θα εκμεταλλευθούμε στο έπακρο το ότι η Ελλάδα και ειδικά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κράτησε μια σταθερή στάση στις σχέσεις μας με τη Ρωσία, στάση σταθερής φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας. Και αυτό η ρωσική πλευρά το εκτιμά και οπωσδήποτε θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.

    Ερ: Μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο τώρα, οι σχέσεις αυτές Ελλάδας -Ρωσίας πως νομίζετε ότι μπορούν να συμβάλουν; Συμβάλλουν ή συναντούν εμπόδια;

    Απ: Συζητούνται αυτά τα θέματα, αλλά οι καλοπροαίρετοι συζητητές γνωρίζουν και τονίζουν ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης, όχι μόνο η Ελλάδα, συγκλίνουν στο να αναπτυχθεί η συνεργασία τους και ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία. Υπάρχουν βέβαια κατά καιρούς ορισμένα ενδιάμεσα προβλήματα. Αυτά ας τα λύσουν οι πολιτικοί και τα μεγάλα φόρουμ των πολιτικών. Τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι να αναπτύξει παραπέρα και πολύ πιο έντονα τις σχέσεις της με τη Ρωσία και το ίδιο επιδιώκουν και οι άλλες χώρες. Βλέπετε ότι ο Ρέντσι είναι επίτιμος προσκεκλημένος, το τιμώμενο πρόσωπο στο μεγάλο οικονομικό φόρουμ στο Λένινγκραντστο τέλος του μήνα, αρχές του Ιούνη, η Γερμανία προωθεί τις ενεργειακές της συνεργασίες με τη Ρωσία, και οι υπόλοιπες χώρες τείνουν στο να βρουν κάποιες διεξόδους στα προβλήματα που επισκιάζουν κάποιες φορές τις σχέσεις αυτές. Εμείς δεν είχαμε σκιές ποτέ στις σχέσεις μας αυτές, παρά μόνο οδηγούμαστε με το δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής οικονομικής πολιτικής που έχει η ελληνική κυβέρνηση. Και βάσει αυτού του δόγματος θα προχωρήσουμε και στο μέλλον. Χωρίς να προσβάλλουμε, χωρίς να υποβαθμίζουμε τις σχέσεις με καμία χώρα.

    Ερ: Κύριε Βελάνη, θα ήθελα να αναφερθείτε και σ' ένα θέμα το οποίο είναι σημαντικό, το ενεργειακό.Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός εγκαινίασε στη Θεσσαλονίκη τον αγωγό ΤΑΡ. Πράγματι ειπώθηκαν και γράφτηκαν παρά πολλά για τον αγωγό αυτό. Αλλά το κύριο είναι πώς βλέπουν οι Ρώσοι τον αγωγό αυτόκαι αν είναι ανταγωνιστικός σε σχέση με τα σχέδια που εκπονήθηκαν κατά καιρούς για την κατασκευή αγωγών;

    Απ: Έχει παρά πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, η ενεργειακή της πολιτική που έχει σχεδιάσει. Και αυτή η πολιτική -όπως έχει δηλώσει πολλές φορές ο υπουργός Ενέργειας Π. Σκουρλέτης, όπως έχει δηλώσει πολλές φορές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και δήλωσε και στα εγκαίνιατου αγωγού ΤΑΡ- είναι ευπρόσδεκτη και καλοδεχούμενη οποιαδήποτε project αφορά, την ενίσχυση την ενεργειακή της Ελλάδος. Ένα από αυτά τα έργα είναι και ο ΤΑΡ. Και βέβαια εμείς συμπληρώνουμε και πάντα το λέγαμε και το λέμε στα πλαίσια της πολυδιάστατης πολιτικής που θα εφαρμόσει η Ελλάδα, συγκαταλέγεται και η ενεργειακή της συνεργασία με τη Ρωσία. Και θα σας πω και κάτι παραπάνω, το οποίο δεν το λέμε μόνο εμείς στην Ελλάδα, αλλά το λένε και όσοι γνωρίζουν λίγα περισσότερα σε όλη την Ευρώπη, γύρω από το ενεργειακό ζήτημα. Δεν νοείται ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, όπως και της Ελλάδας, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας. Εμείς αυτό το πιστεύουμε και η ζωή η ίδια θα το αποδείξει. Δηλαδή, όσον αφορά τον ανταγωνισμό, τις τιμές, την ποσότητα, την επάρκεια, αυτά δεν θα υπάρξουν, ανταγωνιστικά και συμφέροντα για την Ελλάδα, αν δεν ολοκληρωθούν και τα έργα τα οποία έχουμε προγραμματίσει και με τη ΡωσικήΟμοσπονδία. Θα είναι και ο αγωγός. Όπως ξέρετε έχει συσταθεί ειδική εταιρεία για την κατασκευή του αγωγού. Έχουνε προσέλθει στο έργο αυτό καισυμμετέχουν και οι Ιταλοί. Αργότερα θα συμμετέχουν και οι Βούλγαροι πιστεύουμε, οπότε, είναι πολύ κοντινό και το μέλλον της κατασκευής του ρωσικού αγωγού. Και πάνω σ' αυτό τον αγωγό θα στηριχθούν και άλλα ενεργειακά έργα, όπως είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είναι και η χρήση του φυσικού αερίου σε πλατύτερα λαϊκά στρώματα με στόχο πάντα τη μείωση των τιμών της ενέργειας. Εμείς δεν θα αλλάξουμε την στρατηγική μας αυτή, διότι θα είναι πολύ συμφέρουσα για την πατρίδα μας. Επομένως χαιρετίζουμε κάθε ενεργειακό έργο και θα χαιρετίσουμε κάθε ενεργειακό έργο στο μέλλον.

    [06] Μετά την Ειδομένη θα εκκενωθεί το Ελληνικό, διαβεβαίωσε ο Ι. Μουζάλας

    Μετά την εκκένωση της Ειδομένης, προτεραιότητα έχει το Ελληνικό, δήλωσε, από το βήμα της Βουλής, ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, διαβεβαίωση ωστόσο που αμφισβήτησε εντόνως ο Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας πως ο υπουργός δεν δίνει και πάλι σαφές χρονοδιάγραμμα, ενώ και παλαιότερα είχε δεσμευτεί ότι αυτό θα συνέβαινε μέχρι τον Μάρτιο.

    «Τελειώνουμε σήμερα με την εκκένωση της Ειδομένης και αμέσως μετά προτεραιότητα έχει το Ελληνικό. Δεν μπορώ να σας πω χρονικά σε πόσες ημέρες θα αδειάσει το Ελληνικό, αλλά δεν θα "γεμίσει" το καλοκαίρι» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη.

    Ο κ. Μουζάλας, χαρακτήρισε «ελεγχόμενη» την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού, στην οποία φιλοξενούνται 3.600 πρόσφυγες και μετανάστες. Ταυτοχρόνως, ενημέρωσε τη Βουλή ότι χτίζονται νέοι χώροι για τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών εντός της Αττικής.

    Από την πλευρά του, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι ιδίως το τελευταίο διάστημα η κατάσταση εκεί, έχει πλέον καταστεί ανεξέλεγκτη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, δεδομένου ότι έχουν μεταφερθεί περίπου 6.000 πρόσφυγες εκεί, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό που είχε δεσμευτεί το υπουργείο να μεταφέρει, αλλά που κυρίως ξεπερνά τις αντικειμενικές δυνατότητες φιλοξενίας της εγκατάστασης, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ακραίες καταστάσεις. Για τις αναφορές του αυτές, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, επικαλέστηκε σχετικές επιστολές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του ΚΕΕΛΠΝΟ, των δημάρχων των όμορων περιοχών και της επικεφαλής της Ελληνικό ΑΕ. Επίσης, ανέφερε ότι ο κ. Μουζάλας είχε στο παρελθόν δεσμευτεί για εκκένωση του Ελληνικού, τον περασμένο Μάρτιο.

    [07] Δ. Παντερμαλής στο «Πρακτορείο»: «Είναι θέμα πολιτιστικής ηθικής» η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

    Στις 7 Ιουνίου συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ημέρα που η βρετανική βουλή ψήφισε υπέρ της αγοράς των γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν και το Πρακτορείο, που κυκλοφορεί σήμερα, φιλοξενεί συνέντευξη του αρχαιολόγου και προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος αφήνοντας τα συναισθηματικά ή άλλα επιχειρήματα μπαίνει στην ουσία του ζητήματος της επιστροφής των γλυπτών και επισημαίνει ότι «είναι θέμα πολιτιστικής ηθικής η επιστροφή τους», ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι «υπάρχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τα σπουδαία μνημεία έχουν τα δικά τους δικαιώματα. Τα δικαιώματα της ακεραιότητάς τους . Δεν μπορείς να τεμαχίζεις ένα σπουδαίο μνημείο».

    Θέμα πολιτιστικής ηθικής η επιστροφή των γλυπτών

    Του Αλέξη Ηλιάδη

    Πέρασαν διακόσια και περισσότερα χρόνια από τότε (1802) που ο λόρδος Έλγιν, Βρετανός πρέσβης στην οθωμανική αυτοκρατορία, χρησιμοποιώντας μια άδεια του Σουλτάνου, αφαίρεσε με βίαιο τρόπο, τεμαχίζοντας και σπάζοντας, πολλά από τα γλυπτά του Παρθενώνα και τα μετέφερε στη Βρετανία. Το αίτημα της επιστροφής των έργων αυτών στον τόπο που δημιουργήθηκαν δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται για την Ελλάδα. Μεγάλη μάχη γι? αυτό έδωσε η Μελίνα Μερκούρη, η οποία από το 1983, ως υπουργός Πολιτισμού, ξεκίνησε μια εκστρατεία για να φέρει τα γλυπτά στην Αθήνα. Το θέμα παραμένει βέβαια ανοιχτό και σήμερα η χώρα μας έχει ένα ακόμη επιχείρημα για να ζητάει την επιστροφή τους: το Μουσείο της Ακρόπολης που συγκαταλέγεται στα καλύτερα μουσεία του κόσμου. Για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος τόνισε ότι «είναι θέμα πολιτιστικής ηθικής η επιστροφή τους» και υπογράμμισε ότι «υπάρχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τα σπουδαία μνημεία έχουν τα δικά τους δικαιώματα. Τα δικαιώματα της ακεραιότητάς τους Δεν μπορείς να τεμαχίζεις ένα σπουδαίο μνημείο».

    Τον Ιούνιο συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τότε που το βρετανικό κοινοβούλιο αποφάσισε την αγορά των γλυπτών από τον Έλγιν. Τι σήμαινε αυτή η απόφαση;

    «Ψηφίζοντας την αγορά των γλυπτών του Παρθενώνα το βρετανικό κοινοβούλιο ουσιαστικά νομιμοποίησε τη συλλογή του Έλγιν. Γιατί υπήρχε ένα θέμα αμφισβήτησης των μεθόδων με τις οποίες αποκτήθηκαν τα γλυπτά και της δικαιοδοσίας που είχε να τα πάρει. Με σχετική πλειοψηφία αποφασίστηκε να αγοραστούν από το Βρετανικό Μουσείο και με τον τρόπο αυτό έκλεισε γι'αυτούς το θέμα του Έλγιν. Φυσικά, στην πραγματικότητα δεν έκλεισε ποτέ και διακόσια χρόνια τώρα άλλοτε οξύνεται άλλοτε μετριάζεται η απαίτηση της επιστροφής πάντοτε όμως υπάρχει και αυτό νομίζω είναι το σημαντικό. Εγώ θα επικέντρωνα το θέμα στο γεγονός ότι όχι απλώς είχαν αρπάξει από το μνημείο αυτά τα έργα αλλά πολλά από αυτά τεμαχίστηκαν, έσπασαν, δηλαδή η διαχείριση έγινε με τρόπο, ο οποίος δεν είναι κολακευτικός ούτε για τη Βρετανία, ούτε για την ιστορία της δημιουργίας των μουσείων στην Ευρώπη».

    Η Ελλάδα ζητεί εδώ και πολλά χρόνια την επιστροφή των Μαρμάρων. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα;

    «Οι παράγοντες που παίζουν ένα καθοριστικό ρόλο στο ζήτημα είναι πολλοί. Στο επίπεδο των μουσείων τα πράγματα είναι λιγότερο δύσκολα αλλά το θέμα αυτό έχει ανεβεί στο πολιτικό επίπεδο και μάλιστα στο επίπεδο της διεθνούς πολιτικής, οπότε όλα δυσκολεύουν. Από τη μια μεριά η διεθνοποίηση μπορεί να βοηθήσει, από την άλλη μπλοκάρει πολλά πράγματα και ασφαλώς η πολιτική ισχύς παίζει και αυτή το ρόλο της. Εγώ πιστεύω ότι το θέμα τίθεται σε μία βάση πολιτιστικής ηθικής την οποία δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς και δεν μπορεί κανένας να ισχυριστεί ότι είναι καλύτερα ένα έργο να βρίσκεται το μισό στην Αθήνα και το μισό κάπου αλλού από το να είναι συνενωμένο. Και μάλιστα από τη στιγμή που μπορούμε να συνενώσουμε έργα, τα οποία τεμαχίστηκαν για ιστορικούς λόγους, για λόγους αλληλουχίας κάποιων δυσάρεστων γεγονότων. Σημασία έχει ο συνεχής αγώνας, η συνεχής επαγρύπνηση και το να κρατάει κανείς το θέμα συνεχώς ζωντανό. Όλα λέγονται, συζητούνται, ερμηνεύονται. Κρατιέται το θέμα ζωντανό, για να είμαι ρεαλιστής. Γιατί αισιόδοξος, είμαι. Αλλά ακόμη είναι θέμα χρόνου».

    Πιστεύετε δηλαδή ότι το Βρετανικό Μουσείο θα μπορούσε να επιστρέψει τα γλυπτά;

    «Ναι, αλλά όχι έτσι απλά «πάρτε τα πίσω». Θα πρέπει να κάνεις μία διαπραγμάτευση, να δώσεις κάτι, π.χ. η ιδέα που ειπώθηκε να γίνονται περιοδικές εκθέσεις στο Βρετανικό Μουσείο με ελληνικά έργα δεν είναι κακή, να πηγαίνουν και να έρχονται τα εκθέματα, να προβάλλονται στο Βρετανικό Μουσείο. Και τα γλυπτά του Παρθενώνα να βρίσκονται εδώ. Υπάρχουν δημιουργικές ιδέες, αλλά μέχρι να υλοποιηθούν χρειάζεται χρόνος. Η πρόταση αυτή συζητείται γιατί τους συμφέρει και αυτούς. Ανανεώνουν έτσι την έκθεσή τους και έχουν περισσότερους επισκέπτες».

    Πού διαφέρει το Μουσείο της Ακρόπολης από το Βρετανικό στην παρουσίαση των γλυπτών;

    «Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι μακράν καλύτερο του Βρετανικού. Διότι εκθέτει τα γλυπτά όπως ήταν στο κτίριο, δηλαδή δεν κοιτάζουν εσωτερικά σε μία αίθουσα, αλλά γύρω από μία αίθουσα, όπως ακριβώς ήταν στο κτίριο το αρχικό. Eπίσης, εδώ φωτίζονται με το ίδιο φως που φωτίζονταν όταν δημιουργήθηκαν και η αίθουσα του Παρθενώνα είναι ακριβώς παράλληλη με το μνημείο. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να βλέπει από τη μια πλευρά τα γλυπτά και από την άλλη να βλέπει την πρωτότυπη αρχιτεκτονική».

    Μιλάμε για έργα τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας. Είναι πράγματι -όπως θεωρούνται- μοναδικά;

    «Γι'αυτό ονομάστηκαν και κλασικά, γι'αυτό αποτελούν πρότυπο για τις μεταγενέστερες εποχές. Διότι ισορροπούν ανάμεσα σε φόρμα και περιεχόμενο, διότι έχουν μια επιφάνεια, η οποία είναι από τις πιο πλούσιες που υπάρχουν στην τέχνη, διότι αποδίδουν καταπληκτικές λεπτομέρειες και επίσης δίνουν σπουδαίες εκφράσεις στα πρόσωπα και των ανθρώπων και των αλόγων στη ζωφόρο του Παρθενώνα. Είναι μια τέχνη, η οποία καλλιεργήθηκε εκατονταετίες στην Αθήνα, προχώρησε πάρα πολύ στα αρχαϊκά χρόνια και κορυφώθηκε στην κλασική εποχή».

    Υπάρχει η άποψη ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα μπορούν να συγκριθούν μόνο με τα έργα του Μιχαήλ ¶γγελου και του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Τη συμμερίζεστε;

    «Εγώ θα έλεγα ότι αν συνυπολογίσει κανείς ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα δημιουργήθηκαν πριν από 2.500 χρόνια θα μπορούσε να τολμήσει να πει ότι υπερτερούν από τα έργα αυτών των δύο Ιταλών καλλιτεχνών. Τα γλυπτά του Παρθενώνα συνένωσαν την ουσία ενός κλασικού πολιτισμού, ο οποίος είχε προοδεύσει καταπληκτικά και στους τομείς της επιστήμης και στους τομείς της τέχνης».

    [08] Κέρκυρα: «Πλημμύρισε» με «Γαλάζιες Σημαίες» το Ιόνιο

    Με 55 «Γαλάζιες Σημαίες» στέφθηκαν οι παραλίες του Ιονίου που διακρίθηκαν μέσα από το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», πουαποτελεί, διεθνώς, το οικολογικό σύμβολο ποιότητας των ακτών. Τα νησιά του Ιονίου,κρατώντας την παράδοση, ανταποκρίνονται στα ποιοτικά κριτήρια, τα οποία σχετίζονται με την καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια των λουομένων και των επισκεπτών, την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου, καθώς και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, που ζητά το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία».

    Έτσι, με δέκα «Γαλάζιες Σημαίες» στέφθηκαν οι παραλίες της Κέρκυρας και οι ακτές που διακρίθηκαν είναι, το Κομμένο, το Κοντόκαλι, οι Αλυκές Ποταμού, η Δασιά, ο Αλμυρός, το Canal d'Amour, η Δαφνίλα, ο ¶γιος Ιωάννης Περιστερών, ο Κοντόγιαλος και ο Κάβος, ενώ «Γαλάζια Σημαία» κυματίζει και στη μαρίνα των Γουβιών.

    Δεκαπέντε «Γαλάζιες Σημαίες» θα κυματίζουν στην Ζάκυνθο. Οι παραλίες είναι ο Αλυκανάς, οι Αλυκές, η ¶μπουλα Ψαρού, η Τσιλιβή, η Μπούκα, η ¶μπουλα Τραγάκι, το Κατραγάκι, ο Γέρακας, το Καλαμάκι, το Καλαμάκι - Λούρος, ο Λαγανάς - Zante, ο Λαγανάς - Αη Σώστης - Λιμανάκι, ο Λαγανάς-Κεντρική, η Λίμνη Κεριού και η Μπανάνα.

    Δώδεκα «Γαλάζιες Σημαίες» δόθηκαν στις παραλίες της Κεφαλονιάς. Οι ακτές που διακρίθηκαν με γαλάζια σημαία στην Κεφαλονιά είναι οι Πετανοί, ο Πλατύς Γιαλός, ο Μακρύς Γιαλός, η¶βυθος, ο Λουρδάς, οι ¶μμες, η Σκάλα, ηΑράγια Πόρου, ο Μύρτος, το Ξι, η Αγ. Βαρβάρα/Κατελειός και η Αντίσαμος.

    Εξάλλου και φέτος, σε οκτώπαραλίες της Λευκάδαςκαι τη μαρίνα, οι «Γαλάζιες Σημαίες» θα σηματοδοτούν τις ακτές της. Συγκεκριμένα, οι παραλίες είναι ο ¶η Γιάννης,η Λευκάδα/Γύρα,ο ¶γ. Νικήτας-Πευκούλια,το Κάθισμα,το Πόρτο Κατσίκι, το Νυδρί,ο Μικρός Γιαλός /?Πόρος, τοΠόντι και η μαρίνα Λευκάδος

    Συνολικά με τη «Γαλάζια Σημαία» βραβεύθηκαν φέτος 430 ελληνικές ακτές και άλλες εννέα μαρίνες. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση ανάμεσα σε πενήντα χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ πρωταθλήτρια στην κατάκτηση των «Γαλάζιων Σημαιών» για τις ακτές της στην Ελλάδα, αναδείχθηκε η Χαλκιδική.

    [09] Το CDU/CSU αναμένεται να στηρίξει τη συμφωνία για την Ελλάδα

    Οι βουλευτές του συντηρητικού συνασπισμού CDU/CSU, του μεγαλύτερου εταίρου της γερμανικής κυβέρνησης, αναμένεται να στηρίξουν τη συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Ο Γκίντερ Κριχμπάουμ, επικεφαλής του CDU στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής (Μπούντεσταγκ), δήλωσε στην εφημερίδα ότι αναμένει πως ο συνασπισμός CDU/CSU θα υποστηρίξει δυνατά τη συμφωνία, παρά τις «κάποιες διαφωνίες και συζητήσεις». «Αυτή (η συμφωνία) είναι μία επιτυχία για όλους, περιλαμβανομένου του (γερμανού υπουργού Οικονομικών) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», σημείωσε ο Κριχμπάουμ.

    Διαφωνία εκφράζουν ο σκληρός πυρήνας των σκεπτικιστών, αναφέρει το δημοσίευμα. Ο επικεφαλής των διαφωνούντων, Κρίστιαν φον Στέτεν, ένας από τους 63 βουλευτές του συνασπισμού CDU/CSU που ψήφισαν πέρυσι κατά της συμφωνίας για το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, χαρακτήρισε τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup ως «τρικ». «Έως τώρα έχουμε επιβαρύνει τα παιδιά μας με τη βοήθεια στην Ελλάδα. Τώρα, θα δοθούν νέα δάνεια και οι ακάλυπτες επιταγές θα μεταφερθούν στα εγγόνια μας», δήλωσε ο φον Στέτεν. Ένας άλλος από τους διαφωνούντες πέρυσι, ωστόσο, ο Ντέτλεφ Ζάιφ, δήλωσε ότι στηρίζει το τελευταίο πακέτο, κυρίως λόγω της προόδου που υπήρξε από την Αθήνα μετά το καλοκαίρι του 2015 στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. «Η ατμόσφαιρά είναι πολύ διαφορετική τώρα», τόνισε.

    Ο Σόιμπλε βγήκε από τη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα με αρκετά «πυρομαχικά» για να αντιμετωπίσει τους εγχώριους επικριτές του, κυρίως τους σκεπτικιστές της δικής του κοινοβουλευτικής ομάδας, τουλάχιστον για τους επόμενους λίγους μήνες, αναφέρει το δημοσίευμα. «Με τη συμβιβαστική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες πέτυχε δύο σημαντικούς στόχους - τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την αναβολή της απόφασης για μεγάλη ελάφρυνση του (ελληνικού) χρέους έως το 2018. Για τον συντηρητικό συνασπισμό CDU/CSU, αυτά έχουν τη μεγαλύτερη σημασία».

    Ο Σόιμπλε «έκανε επίσης σημαντικές παραχωρήσεις. Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι πάρα πολύ στην ατζέντα» και υπάρχει τώρα η δυνατότητα χαλάρωσης του πολύ αυστηρού στόχου για την επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από την Ελλάδα, σημειώνουν οι Financial Times.

    [10] Γιούνκερ: «Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της»

    Αψηφώντας τις απειλές του Ερντογάν για εμπλοκή στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε την ¶γκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στην αντιμετώπιση της προσφυγικές κρίσης.

    «Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και οι απειλές δεν αποτελούν το καλύτερο διπλωματικό εργαλείο που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει. αναφορικά με την Τουρκία, είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία αυτή θα έχει, και ήδη έχει, αποτελέσματα», δήλωσε στο περιθώριο των εργασιών της Ομάδας των 7 (G7) στην Ιαπωνία.

    Μέσα σε μία ατμόσφαιρα επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στην 'Αγκυρα και τις Βρυξέλλες εξαιτίας της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας για τους πρόσφυγες, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της εξαίρεσης των τούρκων πολιτών από το καθεστώς της βίζας στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση.

    «Εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών μέχρι τις 30 Ιουνίου, «καμία απόφαση, κανένας νόμος της συμφωνίας για την επαναπροώθηση (προσφύγων και μεταναστών) δεν θα προκύψει από το κοινοβούλιο της Τουρκικής Δημοκρατίας», προειδοποίησε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην παγκόσμια Ανθρωπιστική σύνοδο της Κωνσταντινούπολης.

    Η συμφωνία για την απελευθέρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν βρίσκεται στο κέντρο της ευρύτερης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που έχει οδηγήσει στη δραστική μείωση της προσφυγικής ροής προς την Ευρώπη.

    [11] Έκκληση Τζο Μπάιντεν σε Αναστασιάδη και Ακιντζί για την επανάληψη των διιαπραγματεύσεων

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε διαδοχικά στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια στον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να τους ζητήσει να επαναλάβουν τις συνομιλίες μετά το επεισόδιο της Κωνσταντινούπολης, το πρώτο που έπληξε τη διαπραγματευτική διαδικασία για την Κύπρο.

    Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας «να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να διαπραγματευθεί μία συμφωνία που θα επανενώνει την Κύπρο ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    «Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος τηλεφώνησε στον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να του διαβιβάσει το ίδιο μήνυμα» και για να προτρέψει τους δύο άνδρες θα επαναλάβουν τις συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

    Ο αμερικανός αντιπρόεδρος διαβεβαίωσε τις δύο πλευρές «για την αδιάλειπτη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών» στη διαπραγματευτική διαδικασία.

    Ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη έπεσε σε «παγίδα», όταν η Αγκυρα προσκάλεσε τον Μουσταφή Ακιντζί στο επίσημο δείπνο των αρχηγών κρατών: «δεν αποδέχομαι η Κυπριακή Δημοκρατία να υποβιβάζεται με τέτοιον τρόπο».

    «Ποτέ, ποτέ πριν, δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι θα υπήρχε μια τόσο καλή ευκαιρία, υπό τον όρο ότι όλοι επιδεικνύουμε αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε αργότερα ο πρόεδρος της Κύπρου σε ομιλία του κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη Λευκωσία.

    [12] Ο Τσίπρας είναι ο μεγάλος νικητής της συμφωνίας στο Eurogroup, αναφέρει ο Σ. Νίξον στη WSJ

    Ο μεγάλος νικητής από τη συμφωνία του Eurogroup την Τρίτη είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατάφερε και πάλι να θωρακίσει την εκλογική βάση του από τις περικοπές, οι όποιες εδώ και καιρό το ΔΝΤ επιμένει ότι είναι απαραίτητες για να θέσουν τα οικονομικά της Ελλάδας σε βιώσιμη βάση.

    Η συμφωνία αυτή σίγουρα θα δώσει στην Ελλάδα μια πολυπόθητη περίοδο σταθερότητας και αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, καθώς η κυβέρνηση αποπληρώνει τις καθυστερούμενες οφειλές της και οι τράπεζες αποκτούν πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Αθήνα έχει επίσης δεσμευτεί σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη, με τις αλλαγές αυτές να αφορούν μεταξύ άλλων με τον τρόπο που οι τράπεζες διαχειρίζονται τα επισφαλή δάνεια, το σύστημα πρόνοιας και το φορολογικό σύστημα.

    Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας με αυτή την συμφωνία αγοράζει χρόνο προκειμένου να ξεκινήσει τη δική του πιο σταδιακή διαδικασία μεταρρυθμίσεων. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι έχοντας εξασφαλίσει αυτή τη συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν πίσω από την κληρονομιά των προκατόχων τους. Οι φορολογούμενοι στην ευρωζώνη έχουν ουσιαστικά συμφωνήσει να αναλάβουν το ?λογαριασμό? για την περυσινή καταστροφική αντιπαράθεση. Η τύχη της Ελλάδας βρίσκεται πλέον στα χέρια της Αθήνας.

    Επανειλημμένα, η ευρωζώνη έχει δείξει ότι διαθέτει εντυπωσιακά αποθέματα πολιτικής βούλησης: όχι μόνο τη βούληση των οφειλετών, όπως οι Έλληνες, για τους οποίους το ευρώ είναι ένα αξιόπιστο αποθεματικό μέσο και ένα σύμβολο της κοινής ευρωπαϊκής τους μοίρας, αλλά και τη βούληση των πιστωτών, οι οποίοι ήταν απρόθυμοι να διακινδυνεύσουν το μεγάλο κόστος και την αναπόφευκτη πολιτική αναταραχή από μια διάλυση της ευρωζώνης. Πράγματι, η αποφασιστικότητα να επιτευχθεί μια συμφωνία ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε μια περίοδο κατά την οποία η διάλυση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στο τραπέζι με το δημοψήφισμα της Βρετανίας για το Brexit.

    Η συμφωνία είναι επίσης μια μερική νίκη για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είναι αλήθεια πως τώρα ο Σόιμπλε θα πρέπει να περάσει μια κόκκινη γραμμή, ζητώντας από την Bundestag να αποδεσμεύσει επιπλέον δάνεια διάσωσης ύψους 10 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα χωρίς την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Αλλά τουλάχιστον κατάφερε να πετύχει την αναβολή λεπτομερών αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους για μετά τις γερμανικές εκλογές το 2018, ενώ ταυτόχρονα να εξασφαλίσει ότι η όποια ελάφρυνση του χρέους θα συνεχίσει να εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωση της Αθήνας με το πρόγραμμά της. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη μελλοντικών προβλημάτων εάν η Αθήνα δεν καταφέρει να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού, το οποίο μοιάζει εύλογο δεδομένου ότι επέλεξε και πάλι να προσπαθήσει να επιτύχει αυτούς τους στόχους συσσωρεύοντας περισσότερους φόρους στην ίδια περιορισμένη βάση.

    Εκ πρώτης όψεως, η συμφωνία αποτελεί ήττα για το ΔΝΤ, το οποίο φαίνεται και πάλι να υποχώρησε στην πίεση των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης δίνοντας την ευλογία του σε συμφωνία με αδυναμίες.

    [13] Γ. Σταθάκης: Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα ο αναπτυξιακός νόμος

    Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή ο αναπτυξιακός νόμος και θα προσφέρει πακέτο χρηματοδότησης 3 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη 5ετία, δήλωσε ο υπουργος Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.Για την αξιολόγηση ανέφερε ότι το ΕΚΑΣ και η πώληση των «κόκκινων» δανείων που έχουν εγγύηση του Δημοσίου είναι δύο από τα συμπληρωματικά θέματα που πρέπει να κλείσουν άμεσα. Για το ΕΚΑΣ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση.

    Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν δέχεται να πωληθούν σε funds «κόκκινα» δάνεια που είναι εγγυημένα από το ελληνικό κράτος και τα οποία ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ελληνική πρόταση, όπως είπε, προβλέπει απόσυρση της εγγύησης του Δημοσίου, ή διαφορετικά θα πρέπει να βρεθεί «ενδιάμεσο» σύστημα. Για την παραχώρηση του Ελληνικού, διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

    Ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν θα παραχωρήσει ούτε θα ιδιωτικοποιήσει εταιρείες ύδρευσης, τη ΔΕΗ και τις αστικές συγκοινωνίες Για το νερό, είπε, υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ η ΔΕΗ καλύπτεται από πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ποσό 7,5 δισ. ευρώ, αλλά αναγνώρισε ότι το ύψος της δόσης δεν δίνει «μαξιλαράκι».Υποστήριξε, πάντως, ότι με τα χρήματα αυτά έως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν εξοφληθεί όλες οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.

    Για τα capital controls δήλωσε ότι υπάρχει συζήτηση για την εκπόνηση οδικού χάρτη που θα οδηγήσει στην οριστική άρση τους και απέρριψε εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου.

    [14] Ο Ντ. Τουσκ καλεί την G7 να έχει ξεκάθαρη και σκληρή στάση σε όλες τις εδαφικές διαφορές

    H G7 πρέπει να υιοθετήσει ξεκάθαρη και σκληρή στάση σε όλες τις εδαφικές διαφορές, είτε πρόκειται για την Ουκρανία είτε για τη Νότια και Ανατολική Σινική Θάλασσα, δήλωσε σήμερα από την Ισε-Σίμα της κεντρικής Ιαπωνίας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

    "Η αξιοπιστία μας στην G7 θα κριθεί από την ικανότητά μας να προασπίσουμε τις κοινές μας αξίες. Αυτή η δοκιμασία δεν θα πετύχει παρά μόνο αν υιοθετήσουμε μια σαφή και σκληρή θέση για όλα τα θέματα που συζητάμε εδώ στην Ισε-Σίμα", δήλωσε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της συνόδου της G7.

    "Αναφέρομαι κυρίως στο θέμα της θαλάσσιας ασφάλειας στη Νότια και Ανατολική Σινική Θάλασσα και στο θέμα της Ρωσίας και της Ουκρανίας", διευκρίνισε ο Τουσκ. "Αν θέλουμε να υποστηρίξουμε τις κοινές μας αξίες, δεν αρκεί σήμερα να πιστεύουμε σε αυτές. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις προστατεύουμε", τόνισε. "Πρέπει να είμαστε πολύ σκληροί".

    "Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις κυρώσεις και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα χρειαστούμε ιδιάιτερες συνομιλίες μεταξύ ηγετών για να αποφασιστούν κυρώσεις μέσα σε δύο-τρεις εβδομάδες χωρίς μεγάλες διαπραγματεύσεις", πρόσθεσε.

    Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος τραπεζών, των τομέων Αμυνας και Ενέργειας εκπνέουν τον Ιούλιο. Για την παράτασή τους χρειάζεται ομόφωνη ψήφος και το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συνομιλιών τον Ιούνιο.

    Η Γερμανία αντίθετα δήλωσε χθες, μέσω του υπουργού της των Εξωτερικών, ότι η παράταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα είναι "πιο δύσκολη φέτος" λόγω της "αυξημένης αντίστασης" που προβάλλουν ορισμένες χώρες μέλη.

    Πεκίνο και Τόκιο διεκδικούν αποφασιστικά την κυριαρχία ακατοίκητων εδαφών στην Ανατολική Σινική Θάλασσα. Το Πεκίνο διεκδικεί επίσης σχεδόν στο σύνολό της τη Νότια Σινική Θάλασσα κατασκευάζοντας τεχνητά νησιά και εξοργίζοντας άλλες χώρες όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και το Μπρουνέι.

    "Για να μην γίνει παρωχημένη, η G7 πρέπει να ασχολείται με τις δικές τις υποθέσεις παρά να δείχνει με το δάκτυλο άλλες χώρες και να ρίχνει λάδι στη φωτιά", αναφέρει σε αυστηρό τόνο τηλεγράφημα του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua.

    [15] Το Πεκίνο λέει ότι η σύνοδος της G7 πρέπει να επικεντρωθεί στην οικονομία και την ανάπτυξη

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι κάλεσε τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) να επικεντρωθούν σε οικονομικά, χρηματοοικονομικά και αναπτυξιακά θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος αντί να επιδεινώσουν τις εντάσεις στην περιοχή που σχετίζονται με το ζήτημα της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

    «Είναι δικό τους θέμα τι θα συζητήσουν. Ωστόσο, πρέπει να διατηρήσουν μια δίκαιη στάση για οτιδήποτε συζητήσουν και να αποφύγουν τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά», δήλωσε ο Γουάνγκ σε σημερινή ενημέρωση του Τύπου ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης της G20 στο Χανγκτσού. Πρόσθεσε ότι η G7 δεν θα πρέπει να επιδεινώσει ή να προκαλέσει ένταση στην περιοχή.

    Η διήμερη σύνοδος των ηγετών της G7 ? Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ ? και εκπροσώπων της ΕΕ πραγματοποιείται στην ιαπωνική πόλη Ίσε-Σίμα. Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα ελπίζει η G7, τα μέλη της οποίας είναι και μέλη της G20, να συντονιστούν με την G20 και να διαδραματίσουν θετικό και εποικοδομητικό ρόλο στην επιτυχία της συνόδου της G20.

    Κοινή βούληση των ασιατικών χωρών είναι η σύνοδος της G7 να μπορέσει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη της Ασίας μέσω της συνεργασίας και του συντονισμού με την G20, δήλωσε ο Γουάνγκ Γι. Παράλληλα, κάλεσε τους Ιάπωνες ηγέτες να εργαστούν προς αυτό το στόχο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της Κίνας για το θέμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, λέγοντας ότι οι διαφορές πρέπει να διευθετηθούν ειρηνικά μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες, βάσει του διεθνούς δικαίου και της διακήρυξης για τη συμπεριφορά των εμπλεκόμενων μερών στη Νότια Σινική Θάλασσα (DOC).

    «Η θέση της Κίνας λαμβάνει κατανόηση και στήριξη από ολοένα και περισσότερες χώρες. Θα εμμείνουμε σε αυτή», δήλωσε ο Γουάνγκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 May 2016 - 10:32:31 UTC