Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Κλείνει ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης
  • [02] ΠΟΕ: Ένα Brexit θα κοστίσει στη Βρετανία 9 δισ. λίρες σε εμπορικούς δασμούς
  • [03] Άρθρο του Π. Λιαργκόβα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το Eurogroup βάζει τέρμα στην αβεβαιότητα
  • [04] Ζ. Γκάμπριελ: Δεν υπάρχει πλέον καμία συζήτηση για πρόσθετα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα
  • [05] Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, η γλύπτρια Άλεξ Μυλωνά
  • [06] Β. Σόιμπλε: Το Βερολίνο δεν αναμένει ότι θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας
  • [07] Στροφή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
  • [08] Ανακοίνωσε Ντιόγκο Φιγκέιρας ο Ολυμπιακός
  • [09] Super League: «Κανένα περιθώριο αναβολής του αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ»

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Κλείνει ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης

    «Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για την Ελλάδα», αναφέρει, σε δήλωσή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, στον απόηχο της συμφωνίας του χθεσινού Eurogroup, και σημειώνει ότι «ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης κλείνει και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές».

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι η χώρα μπαίνει σε φάση οικονομικής σταθερότητας, τονώνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη και η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς.

    Επισημαίνει, δε, ότι η κυβέρνηση έχει, ήδη, αποδείξει ότι πρωταρχικό μέλημά της ήταν και είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών στους Έλληνες πολίτες, για να τονίσει πως «η εποχή που επιβαρύνονταν οι πολλοί για να απολαμβάνουν οι λίγοι έχει παρέλθει οριστικά».

    «Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο χθεσινό Eurogroup και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Από αυτά, 3,5 δισ. ευρώ θα αποδοθούν το επόμενο διάστημα στην πραγματική οικονομία, παρέχοντας πολύτιμη ρευστότητα», σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος και συμπληρώνει ότι «η συμφωνία δεν αφορά μόνο την αξιολόγηση και τα διαρθρωτικά μέτρα αλλά και το χρέος». Συγκεκριμένα, τονίζει ότι «για πρώτη φορά καταγράφεται ένας σαφής και δεσμευτικός οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους, με συγκεκριμένους στόχους και δέσμες παρεμβάσεων, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο». «Και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού», προσθέτει.

    Επίσης, η κ. Γεροβασίλη υπογραμμίζει ότι «εξασφαλίστηκε για μακρύ χρονικό διάστημα η χρηματοδότηση της οικονομίας, με πολύ ευνοϊκούς όρους, διαψεύδοντας όσους επένδυσαν στην αποτυχία της χώρας, για μικροπολιτικό όφελος», επισημαίνοντας ότι «ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης κλείνει και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές» και ότι «η χώρα μπαίνει σε φάση οικονομικής σταθερότητας, τονώνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη και η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς».

    Όπως αναφέρει, «η κυβέρνηση, ήδη, έχει κάνει τα επόμενα βήματα για την αναπτυξιακή προοπτική και αξιοποιεί αποτελεσματικά όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία». Παράλληλα, σημειώνει πως «η ανάπτυξη, όμως, δεν έχει νόημα χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή» και πως «έχουμε, ήδη, αποδείξει ότι πρωταρχικό μας μέλημα ήταν και είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών στους Έλληνες πολίτες».

    «Το ίδιο προοδευτικό κοινωνικό πρόσημο ισχύει και για την επόμενη ημέρα, της οικονομικής ανάκαμψης», υποστηρίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσθέτει: «Η εποχή που επιβαρύνονταν οι πολλοί για να απολαμβάνουν οι λίγοι έχει παρέλθει οριστικά».

    Πηγές Ευρωζώνης: Διασφαλίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως το τέλος Οκτωβρίου

    Την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας ως το τέλος Οκτωβρίου, διασφαλίζει η δόση των 10,3 δισ. ευρώ, που αναμένεται να εκταμιευθεί μετά τη συμφωνία του Eurogroup, εκτιμούν παράγοντες της ευρωζώνης. Περιγράφοντας το παρασκήνιο των χθεσινών διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό, παρά τις διαφορετικές θέσεις τους στην αρχή της συνεδρίασης, και παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει. «Δεν έχει να κάνει με παιχνίδι ισχύος, απλώς όλες οι πλευρές μετακινήθηκαν από τη θέση τους», σχολίασε κοινοτικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ κατανοεί πλήρως ότι το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η ευρωζώνη είναι αρκετά διαφορετικό από τον τρόπο που λειτουργεί το ίδιο. Αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος, ευρωπαϊκές πηγές τόνισαν ότι «δεν υπάρχουν άμεσες αποφάσεις και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς δεν υπάρχουν άμεσες λήξεις». Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, οι χώρες της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν να εξετάσουν την περίπτωση πρόωρης εξαγοράς δανείων του ΔΝΤ, ή των διμερών δανείων με τις χώρες της ευρωζώνης, χρησιμοποιώντας τα αδιάθετα κεφάλαια (περί τα 20 δισ. ευρώ) που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν την έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων.

    Εξάλλου, στελέχη της ευρωζώνης εκτίμησαν ότι οι πιθανότητες να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές στο τέλος του προγράμματος, με «λογικά επιτόκια», είναι πολύ μεγαλύτερες μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup. Οι ίδιοι παράγοντες εξήγησαν ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και ότι στόχος είναι η πλήρης πρόσβαση της χώρας στις αγορές ως τα τέλη του 2018. Όσο πιο αξιόπιστη είναι η οικονομική πολιτική της Ελλάδας (και επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα) τόσο μικρότερα θα είναι και τα «σπρεντς», ανέφεραν. Ωστόσο παραδέχθηκαν ότι ο δανεισμός από την ευρωζώνη είναι πάντα φθηνότερος.

    Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία

    Ικανοποίηση για το αίσιο τέλος που είχε η χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup επικρατεί σήμερα στις Βρυξέλλες. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ECOFIN στις Βρυξέλλες, νωρίς σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις ήταν «δύσκολες» καθώς από τη μία το ΔΝΤ ζητούσε πολλά από τους Ευρωπαίους και από την άλλη οι εταίροι ζητούσαν πολλά από την Ελλάδα.

    Τελικά όμως «καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία που δίνει προοπτική στην Ελλάδα, επιτρέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ και ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη μεταξύ μας αλλά και στην ευρωζώνη», δήλωσε, προσθέτοντας πως «αυτό με κάνει ευτυχισμένο». Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα σημείωσε πως δεν είναι 100% σίγουρη, καθώς «έχουν τους δικούς τους κανόνες και διαδικασίες».

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινή λύση «θετική» και «βιώσιμη». Προσέθεσε δε πως η δόση των 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι σημαντική για την Ελλάδα και πως βοηθάει στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι αποφάσεις του Eurogroup για την αξιολόγηση, τις δόσεις και το χρέος

    [02] ΠΟΕ: Ένα Brexit θα κοστίσει στη Βρετανία 9 δισ. λίρες σε εμπορικούς δασμούς

    Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κοστίσει στους Βρετανούς καταναλωτές 9 δισεκ. λίρες σε πρόσθετους δασμούς εισαγωγών ετησίως, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Financial Times.

    Οι βρετανικές εξαγωγές θα επιβαρυνθούν με νέους δασμούς 5,5 δισεκ. λιρών στις αγορές του εξωτερικού, ανέφερε η εφημερίδα, ενώ η αποχώρηση από την ΕΕ θα απαιτήσει να ξεκινήσουν και πάλι από το μηδέν οι εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας.

    Αυτό θα σημάνει ότι η Βρετανία θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί τους εμπορικούς όρους με τα 161 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και να χάσει την αδασμολόγητη ή με χαμηλούς δασμούς πρόσβαση στις 58 χώρες που καλύπτονται από 36 εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ.

    «Θα πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με κάποιον τρόπο σχεδόν για όλο το εμπόριο της Βρετανίας (με τον κόσμο)», δήλωσε ο Αζεβέντο.

    «Είναι εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο να διαπραγματευθεί κανείς αυτές τις εμπορικές συμφωνίες. Και χρονοβόρο επίσης», δήλωσε. «Ακόμα κι αν είσαι σε θέση να διαπραγματευθείς γρήγορα με όλα αυτά τα μέλη, δεν σημαίνει ότι αυτά θα είναι σε θέση να διαπραγματευθούν μαζί σου διότι έχουν τις δικές τους προτεραιότητες».

    [03] Άρθρο του Π. Λιαργκόβα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το Eurogroup βάζει τέρμα στην αβεβαιότητα

    Η χθεσινή σμφωνία στο Eurogroup «χωρίς αμφιβολία, θα συντελέσει σημαντικά στην άρση της αβεβαιότητας», επισημαίνει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο οποίο αναλύει τι σημαίνει η απόφαση για τη χώρα, πώς θα δούμε αλλαγές στην πραγματική οικονομία, καθώς και τι σημαίνει η συμφωνία για το δημόσιο χρέος.

    Ολόκληρο το άρθρο του Π. Λιαργκόβα έχει ως εξής:

    Τι σημαίνει η απόφαση για τη χώρα;

    Η χθεσινή πολυαναμενόμενη απόφαση του Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Τρίτου Προγράμματος της Ελλάδας. Χωρίς αμφιβολία, θα συντελέσει σημαντικά στην άρση της αβεβαιότητας (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα), δεδομένου ότι αποφεύγονται επιζήμιες για τη χώρα εξελίξεις στην οικονομία (πχ ενδεχόμενη στάση πληρωμών). Να σημειωθεί ότι η τελευταία επιτυχής αξιολόγηση είχε συμβεί την Άνοιξη του 2014! Συγκεκριμένα:

    - Η συμφωνία εξασφαλίζει τα απαραίτητα κεφάλαια( 7,5 δισ. τον Ιούνιο) για την εξυπηρέτηση κυρίως του χρέους της χώρας τους επόμενους μήνες και για μια πρώτη εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση όμως της βελτίωσης ορισμένων σημείων, στους τομείς του ασφαλιστικού, της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως αναφέρεται και στην απόφαση του Eurogroup.

    - Η συμφωνία εξασφαλίζει επίσηςκαι κεφάλαια (από τα συνολικά 10,3 δισ. της δόσης) για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου που θα εκταμιευθούν κυρίως «μετά το καλοκαίρι» και μάλιστα μετά από θετική εισήγηση των θεσμών επί της ομαλής έως τότε εξόφλησης των οφειλών.Σημειώνεται πάντως ότι τα ληξιπρόθεσμα που προβλέπεται να εξοφληθούν συσσωρεύτηκαν -κυρίως- τους τελευταίους 17 μήνες.

    -Η συμφωνία επίσης περιέχει και μια πολύ θετική δέσμευσητων εταίρων (αν και όχι ποσοτικοποιημένη) για ουσιαστικές παρεμβάσεις στο χρέος της χώρας όταν και αν χρειαστεί μακροπρόθεσμα. Συνδέεται η βιωσιμότητα του χρέους με τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησής του ως ποσοστό του ΑΕΠ και όχι βάσει του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Προβλέπεται στην απόφαση οι δαπάνες εξυπηρέτησης να μην ξεπερνούν το 15% μεσοπρόθεσμα και το 20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.

    -Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για χρήση εργαλείων της ΕΚΤ:επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) επί των ελληνικών ομολόγων, αλλά και συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτά, σε συνδυασμό με την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας, αναμένεται να συντελέσουν στη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

    -Παρ' όλα αυτά, η τμηματική καταβολή της δόσης και μάλιστα με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα και λεπτομερή εποπτεία των Θεσμών δείχνει την επιφυλακτικότητα των εταίρων. Η αυστηρότητα του όλου πλαισίου αναδεικνύει το μέγεθος της δουλειάς και της προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί.

    Πώς θα δούμε αλλαγές στην πραγματική οικονομία;

    Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παρά την προσωρινή ευφορία με την οποία θα συνοδεύεται, δεν μπορεί από μόνη της να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην καθημερινότητα καταναλωτών κι επιχειρήσεων. Η βελτίωση κάποιων δεικτών (χρηματιστηριακός, αποδόσεις ομολόγων, οικονομικό κλίμα) που προκύπτει δεν αρκεί και στη συνέχεια απαιτείται ισχυρή υποστήριξη: προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος, με έμφαση στην εισπραξιμότητα των νέων φόρων, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων (ειδικά των αποκρατικοποιήσεων και της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων) και εδραίωση κλίματος σταθερότητας και αποφασιστικότητας, που θα συνδράμει και στο στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων. Επίσης, συντονισμένες δράσεις απαιτούνται και στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ). Η αύξηση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία από τις διάφορες πηγές (ευρωπαϊκά κονδύλια, δόση, ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ) σε συνδυασμό με το κλίμα σταθερότητας και αποφασιστικότητας είναι δυνατόν να αμβλύνουν -εν μέρει- τις αρκετά υφεσιακές επιπτώσεις των νέων μέτρων. Εξαιρετικά κρίσιμο επίσης είναι να επιδιωχθεί, με την πρώτη ευκαιρία, η πιθανή υπεραπόδοση κάποιων μέτρων κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς, να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του υπερβάλλοντος φορολογικού βάρους στην ελληνική οικονομία.Με άλλα λόγια, να γίνει αποτελεσματική αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου.Στο πλαίσιο αυτό,είναι απολύτως σαφές ότι αντικρουόμενες δηλώσεις, υπαναχωρήσεις, παλινωδίες και άλλες αμφιλεγόμενες κινήσεις δεν είναι συμβατές με το στόχο της επιστροφής στην ανάπτυξη.

    Τι σημαίνει η συμφωνία για το δημόσιο χρέος;

    Στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχουμε επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη παρεμβάσεων στο δημόσιο χρέος της χώρας. Είναι ένα θετικό βήμα ότι αυτή η ανάγκη γίνεται αντιληπτή πλέον και από τους εταίρους, μέσω μιας δέσμευσης -αν και όχι ακόμα ποσοτικοποιημένη και σαφώς ορισμένη- με εξαίρεση τα όρια 15% και 20% μέσο- και μάκρο- πρόθεσμα αντίστοιχα για τις δαπάνες εξυπηρέτησης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Βασικός στόχος είναι η διευκόλυνση της επιστροφής της χώρας στις αγορές. Οι δράσεις θα είναι σε βράχυ- , μέσο- και μάκρο- πρόθεσμο ορίζοντα. Στο πλαίσιο αυτό, στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (μέχρι το τέλος του προγράμματος) θα ομαλοποιηθούν οι αποπληρωμές προς τον EFSF και θα μειωθεί και ο κίνδυνος του επιτοκίου. Μεσοπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, προβλέπεται εκτός άλλων και χρήση αδιάθετων κεφαλαίων για επαναγορά χρέους. Σε κάθε περίπτωση όμως, παρά τη δέσμευση των εταίρων να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας, ουσιαστικές αποφάσεις δεν προβλέπεται να ληφθούν πριν το τέλος του 2018, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, με βάση τα δεδομένα που θα έχουν δημιουργηθεί τότε. Όμως, παρά την ώθηση που μπορεί να δώσει στην εφαρμογή του προγράμματος η δέσμευση των εταίρων, δεν αποτελεί την πλέον κατάλληλη λύση για το πρόβλημα του χρέους της χώρας, τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα.

    [04] Ζ. Γκάμπριελ: Δεν υπάρχει πλέον καμία συζήτηση για πρόσθετα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα

    "Δεν υπάρχει πλέον καμία συζήτηση για πρόσθετα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα"τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο.

    Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση του Eurogroup τονίζοντας ότι «το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκάμπριελ «όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα βρέθηκε κάτω από μεγάλη πίεση, αλλά επέτυχε μια πολύ σημαντική οικονομική ανάπτυξη ,την οποία δεν περίμενα».

    Επαινοι από την Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών

    Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) χαιρέτισε επίσης « τη συμφωνία του Eurogroup με την Ελλάδα» Όπως τόνισε ο πρόεδρος της BDI Μάρκους Κέρμπερ «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προώθησε την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων .Η Ελλάδα υιοθέτησε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις , αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσει καθώς χρειάζεται να προωθηθούν οι αποφάσεις για τις επενδύσεις και την ενίσχυση της απασχόλησης»

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του οικονομικού Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φεστ τόνισε πώς αναμένει ότι θα υπάρξει μια εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτό θα βαρύνει τους Γερμανούς φορολογούμενους.

    ---Ανάρτηση της γερμανικής κυβέρνησης για την απόφαση του Eurogroup: «Είναι ένα καλό αποτέλεσμα»

    «Δρόμος ανοιχτός για την δεύτερη δανειακή δόση», είναι ο τίτλος άρθρου που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση του χθεσινού Eurogroup για την Ελλάδα.

    Το άρθρο έχει ως εξής:

    «Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες έδωσαν το πράσινο φως για την δεύτερη δανειακή δόση. Τον Ιούνιο θα απoδεσμευθούν τα πρώτα χρήματα. Συνολικά 10,3 δισ. πρόκειται να διοχετευθούν στην Αθήνα. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Γκάμπριελ επαίνεσε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

    Στην Ελλάδα πρόκειται να εισρεύσουν πληρωμές από το πρόγραμμα βοήθειας, ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αποφάσισαν οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Επτάμισι δισεκατομμύρια θα καταβληθούν τον Ιούνιο. Τα υπόλοιπα πρόκειται να ακολουθήσουν αργότερα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνάντηση.

    Οι ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές επιβεβαίωσαν ότι η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Ο Ντάισελμπλουμ μίλησε για ?πολύ καλά νέα', τα οποία δείχνουν ότι το πρόγραμμα βρίσκεται και πάλι πλήρως εντός τροχιάς.

    Το Ελληνικό Κοινοβούλιο νομοθέτησε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επιπλέον βήματα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που ζητήθηκαν από τους δανειστές. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται αυξήσεις φόρων, η ίδρυση ενός ταμείου αποκρατικοποιήσεων, όπως και η θεσμοθέτηση ενός ?φρένου χρέους'.

    --Το ΔΝΤ παραμένει

    Το ΔΝΤ σηματοδότησε την ετοιμότητά του να συμμετέχει σε περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Το ΔΝΤ είχε προηγουμένως ζητήσει σημαντικές ελαφρύνσεις χρέους. Αυτές όμως θα υπάρξουν μόνο όταν το πρόγραμμα βοήθειας θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το 2018.

    --Όχι «κούρεμα» χρέους

    Μέχρι τότε, το Eurogroup θέλει να ανακουφίσει την Ελλάδα από το βάρος του χρέους. Έτσι πρόκειται βραχυπρόθεσμα να τροποποιηθούν οι προϋποθέσεις για την αποπληρωμή δανείων. Με μια πλήρη υλοποίηση του προγράμματος, το Eurogroup επιθυμεί την καταβολή μεσοπρόθεσμων κερδών στην Ελλάδα. Κέρδη, τα οποία έχουν επιτευχθεί από την ΕΚΤ κατά την διενέργεια πράξεων επί ελληνικών ομολόγων. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Αθήνας πρόκειται να εισπράξει περίπου 20 δισεκατομμύρια, τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν για την διάσωση των ελληνικών τραπεζών.

    Οι διεξαγόμενες επί του παρόντος συνομιλίες είναι μέρος του τρίτου προγράμματος οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι υπουργοί της Ευρωζώνης αποφάσισαν το καλοκαίρι του 2015 ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα ύψους έως 86 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τώρα έχουν από αυτά καταβληθεί 21, 4 δισεκατομμύρια».

    [05] Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, η γλύπτρια Άλεξ Μυλωνά

    Η γλύπτρια 'Αλεξ Μυλωνά, μια καλλιτέχνης με πλούσιο έργο και ιδρύτρια του «Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης 'Αλεξ Μυλωνά» στο Θησείο, έφυγε σήμερα από τη ζωή, πλήρης ημερών. Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή, στις 15.00, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

    Η Άλεξ Μυλωνά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1920. Οι γονείς της, Μαρία Χαλκοκονδυλη και Θρασύβουλος Μπογδάνος, αντιλήφθηκαν σε μικρή ηλικία το ταλέντο της στο σχέδιο, και στα 8 της ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής. Το 1940, η Μυλωνά παντρεύτηκε τον νεαρό δικηγόρο και μετέπειτα πολιτικό Γεώργιο Μυλωνά. Το 1945 ξεκίνησε τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο του Μιχάλη Τόμπρου και πρωτοεμφάνισε τη γλυπτική της στην Πανελλήνια έκθεση του 1952 στο Ζάππειο και το 1953 στην γκαλερί «Κνωσσός» στην Αθήνα.

    Η πρώτη ατομική της έκθεση στην Αθήνα (1955, Πέην) περιλάμβανε έργα παραστατικής γλυπτικής με κύριο θέμα την ανθρώπινη μορφή. Μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωσή της, έπαιξε η γνωριμία της με καλλιτέχνες της διεθνούς μοντέρνας τέχνης και η στενή της σχέση με το Παρίσι, όπου διατηρούσε εργαστήριο και περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου της, μετά το 1960. Επιρροές από τον Giacometti, τον Zadkine και άλλους σύγχρονους γλύπτες ανιχνεύονται στις πρώτες φάσεις των αναζητήσεών της. Η θεματολογία της παραμένει ανθρωποκεντρική, αλλά οι μορφές σχηματοποιούνται και αποκτούν εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα, που τονίζεται από τη χρήση του μετάλλου ως βασικού υλικού.

    Αργότερα, στην ώριμη δουλειά της, θα χρησιμοποιήσει υλικά όπως το τσιμέντο και, κυρίως, το μάρμαρο (λευκό ή χρωματιστό). Αντί για τα δυναμικά γωνιώδη σχήματα της προηγούμενης περιόδου, η γλυπτική της υιοθετεί τους συμπαγείς όγκους και τις λείες επιφάνειες, σε αρμονικές συνθέσεις, κατά κανόνα αφαιρετικές, με διακριτικές αναφορές σε αρχετυπικές μορφές.

    Παρουσίασε το έργο της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 30ή Μπιενάλε της Βενετίας (1960, μαζί με τους Γ. Σπυρόπουλο, Α. Κοντόπουλο, Λ. Λαμέρα και Ευθ. Παπαδημητρίου), του Sao Paulo (1961) και στη διεθνή Μπιενάλε του Μόντρεαλ (1967). Το 1986 οργανώθηκε αναδρομική έκθεση του έργου της στην Εθνική Πινακοθήκη.

    Κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η γλύπτρια εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα. To 2004 εγκαινιάστηκε στην Αθήνα το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άλεξ Μυλωνά», όπου στεγάζεται το έργο της. Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στα έργα που η Μυλωνά δημιούργησε στη διάρκεια της πενηντάχρονης συνεπούς και παθιασμένης ενασχόλησή της με την τέχνη της: έργα σε μάρμαρο, χαλκό, σίδερο και μπρούντζο, αλλά και σχέδια και πίνακες ζωγραφικής εκτίθενται στα τρία επίπεδα του Μουσείου.

    Από το 2007 το κτίριο του μουσείου και το περιεχόμενό του παραχωρήθηκαν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το Ίδρυμα αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα με εκθέσεις και άλλες εικαστικές εκδηλώσεις.

    [06] Β. Σόιμπλε: Το Βερολίνο δεν αναμένει ότι θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας

    Όπως έχουν τα πράγματα, η Γερμανία δεν αναμένει ότι θα υπάρξει ένα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφού οι χώρες της ευρωζώνης κατέληξαν στη διάρκεια της νύκτας σε μια συμφωνία με την οποία προτείνεται στην Αθήνα η πιο κατηγορηματική μέχρι σήμερα προσφορά για ανακούφιση του χρέους.

    [07] Στροφή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

    Αυξάνεται ο αριθμός των αυτοκινητοβιομηχανιών που επενδύουν τεράστια ποσά στην ανάπτυξη των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πρόκειται για μοντέλα υψηλής τεχνολογίας, τα οποία κινούνται μόνο με ηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι αποθηκευμένη στις μπαταρίες.

    Η Volvo έβαλε στόχο έως το 2025 να έχει πουλήσει ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην παγκόσμια αγορά. Η σουηδική μάρκα αναπτύσσει τη νέα γενιά των ηλεκτροκίνητων μοντέλων της, τα οποία θα λανσαριστούν τα επόμενα χρόνια.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προσπάθειά της να δημιουργήσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο της μικρομεσαίας κατηγορίας. Η νέα πρόταση με οικολογικό χαρακτήρα θα αποτελέσει τμήμα της νέας γκάμας της σειράς 40.

    Η καινούργια οικογένεια αυτοκινήτων είναι βασισμένη στη νέα σπονδυλωτή πλατφόρμα CMA (Compact Modular Architecture), η οποία δημιουργήθηκε για μικρότερα αυτοκίνητα. Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά της επιτρέπουν στους σχεδιαστές και μηχανικούς να προσαρμόζουν χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις βενζινοκινητήρες, ντιζελοκινητήρες, καθώς και ηλεκτροκινητήρες ανάλογα με τις ανάγκες.

    Επίσης, η μάρκα θα επενδύσει και στην εξέλιξη των υβριδικών plug-in μοντέλων. Αυτή η κατηγορία εξασφαλίζει μεγαλύτερη αυτονομία σε σχέση με τα αμιγώς ηλεκτρικά, γιατί λαμβάνει ενέργεια και από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Εξοπλίζεται με βενζινοκινητήρα είτε ντιζελοκινητήρα, καθώς και έναν τουλάχιστον ηλεκτρικό κινητήρα. Επίσης υπάρχει δυνατότητα φόρτισης των μπαταριών από μια οικιακή πρίζα.

    Οι δαπάνες για την ανάπτυξη των νέων οικολογικών μοντέλων προέρχονται και από τα κέρδη της μάρκας. Το πρώτο τρίμηνο του 2016 η εταιρεία σημείωσε αύξηση των εσόδων της κατά 24% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, στις 41,7 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες.

    Τα λειτουργικά κέρδη άγγιξαν τις 3,1 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες, με λειτουργικό περιθώριο κέρδους 7,5%. Οι παγκόσμιες πωλήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2016 αυξήθηκαν κατά 11,9%, στις 120.591 αυτοκίνητα.

    Ο μεσοπρόθεσμος στόχος της Volvo είναι να αυξήσει τις πωλήσεις της στα 800.000 αυτοκίνητα το χρόνο, από τα 503.000 που διέθεσε το 2015.

    Σπύρος Ρέκκας

    [08] Ανακοίνωσε Ντιόγκο Φιγκέιρας ο Ολυμπιακός

    Την απόκτηση του Πορτογάλου αμυντικού, Ντιόγκο Φιγκέιρας, από τη Σεβίλη ανακοίνωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Στις πρώτες δηλώσεις του ως ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα των «ερυθρολεύκων» για την καλοκαιρινή περίοδο τόνισε ότι είναι έτοιμος να συμβάλει στις επιτυχίες της ομάδας.

    «Είμαι έτοιμος για αυτή τη νέα πρόκληση στην καριέρα μου. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, γεμάτο προκλήσεις και πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για μεγάλα πράγματα. Έρχομαι με μεγάλη διάθεση και όρεξη να βοηθήσω την ομάδα και να συμβάλω στις επιτυχίες της» ήταν τα πρώτα λόγια του 24χρονου άσου.

    [09] Super League: «Κανένα περιθώριο αναβολής του αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ»

    Σαφής είναι η θέση της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος ως προς το ενδεχόμενο αλλαγής του προγράμματος των πλέι οφ και συγκεκριμένα του αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ.

    Όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχουν περιθώρια και διαθέσιμες ημερομηνίες που θα καθιστούσαν εφικτή μια νέα αλλαγή στο ισχύον πρόγραμμα.

    Ως εκ τούτου, η θέση του συνεταιρισμού είναι ότι «δεν υπάρχει περιθώριο αναβολής για το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ, καθώς έτσι θα τιναχθούν τα πλέι οφ στον αέρα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 May 2016 - 16:32:21 UTC