Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Ιστορικές και πολύτιμες οι σχέσεις Ελλάδας και Συμβουλίου της Ευρώπης
  • [02] Για «λάθος πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων» μίλησαν οι Στ. Θεοδωράκης και Γκι Βερχόφστατ, σε κοινή συνέντευξή τους
  • [03] Γ. Κασουλίδης: Αδελφική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου
  • [04] Β. Σόιμπλε: Δεν απαιτείται η έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία στο Eurogroup
  • [05] Morgan Stanley: H Κίνα θα επιτύχει τον στόχο της για ρυθμό ανάπτυξης 6,5% φέτος
  • [06] ΠΟΕ: Ένα Brexit θα κοστίσει στη Βρετανία 9 δισ. λίρες σε εμπορικούς δασμούς
  • [07] Εξαιρετικής ποιότητας για κολύμβηση τα ελληνικά νερά
  • [08] Με πιο αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης
  • [09] Ο. Γεροβασίλη: Κλείνει ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης
  • [10] ΚΚΕ: Η συμφωνία στο Eurogroup επιβεβαιώνει ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος
  • [11] Πηγές Ευρωζώνης: Διασφαλίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως το τέλος Οκτωβρίου
  • [12] Οι αποφάσεις του Eurogroup για την αξιολόγηση, τις δόσεις και το χρέος
  • [13] Μια αγωνιστική σε Γουάιτ, Γουότερς, Σάκοτα, Παπαντωνίου, δεν παίζουν στον τρίτο «μικρό» τελικό ανάμεσα σε Άρη και ΑΕΚ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Ιστορικές και πολύτιμες οι σχέσεις Ελλάδας και Συμβουλίου της Ευρώπης

    Ιστορικές και πολύτιμες χαρακτήρισε τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο κ. Γιάγκλαντ αναφέρει ότι είχε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και προσθέτει ότι ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει ότι θα πάει στο Στρασβούργο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στις 22 Ιουνίου.

    Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν ιστορικές και πολύτιμες, σε κρίσιμες στιγμές, γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει υπάρξει ο ισχυρότερος υποστηρικτής της χώρας μου για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα και τα κοινωνικά δικαιώματα». Τόνισε ότι «για μια ακόμη φορά, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η συνεισφορά σας είναι πολύτιμη για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη ως σύνολο, γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να είναι οδηγός των προσπαθειών μας να βρεθούν λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα, αλλά στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών μας αξιών και αρχών, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας σε δύσκολους καιρούς».

    «Είναι αλήθεια αυτό που είπατε, ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης ήταν πάντα εκεί και η Ελλάδα ήταν πάντα στο Συμβούλιο της Ευρώπης από την αρχή», είπε ο κ. Γιάγκλαντ. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι είναι πολύ σημαντικό να ειπωθεί ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη, μπορούν να λυθούν μόνο τηρώντας τα πρότυπα της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Ο κ. Γιάγκλαντ αναφέρθηκε και στη συνεισφορά της Ελλάδας στο να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο έμφαση στα κοινωνικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραπέμποντας σε σχετικά πρωτόκολλα που έχει υπογράψει η ελληνική πλευρά, όπως, μεταξύ άλλων, εκείνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    [02] Για «λάθος πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων» μίλησαν οι Στ. Θεοδωράκης και Γκι Βερχόφστατ, σε κοινή συνέντευξή τους

    Η Ελλάδα ύστερα από έξι χρόνια μνημονίων εξακολουθεί να βρίσκεται σε τέλμα, δήλωσαν σήμερα από τις Βρυξέλλες, όπου παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Βερχόφστατ.

    Στη συνέντευξη με τίτλο «Η αλήθεια σχετικά με την Ελλάδα», στην οποία συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος και των Φιλελεύθερων Ζαν Αρτουί, αναλύθηκαν τα προβλήματα στο, σχεδιασμό των μνημονίων και οι «λάθος πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων», με έμφαση στο γεγονός ότι πάρθηκαν «πολύ σκληρά δημοσιονομικά μέτρα», δίχως όμως να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες παθογένειες, όπως η κακή διακυβέρνηση της Ελλάδας, η αναποτελεσματική διοίκηση, το πελατειακό κράτος, οι αδύναμοι θεσμοί και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

    «Το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, της χώρας είναι η απουσία επενδύσεων, γιατί έχουμε μεγάλη πτώση αξιών, μεγάλη πτώση των μισθών, και παρόλα αυτά οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο το μισό των αντίστοιχων επενδύσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα είναι μόνο το 10% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι το 20% του ΑΕΠ» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωπαίους να ασχοληθούν σοβαρά και να δώσουν λύση στο πρόβλημα του χρέους.

    Από την πλευρά του ο Γκι Φέρχοφσταντ τόνισε, μεταξύ άλλων: «Στην πραγματικότητα, το χρέος της Ελλάδας είναι σχεδόν το διπλάσιο σε σχέση με της ευρωζώνης. Η οικονομική ανάπτυξη ήταν μηδενική πέρυσι και αρνητική φέτος. Η ανάπτυξη το 2016 ήταν -0,6% για την Ελλάδα, ποσοστό χαμηλότερο κατά 2% σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Παρά τους ισχυρισμούς του Eurogroup πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, εμείς πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Ελλάδα. Πολλά πράγματα δεν πήγαν καλά στην Ελλάδα». Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όσα θεωρεί ότι έγιναν λάθος, τονίζοντας: «Η ΕΕ και το ΔΝΤ εστίασαν στο δημοσιονομικό χρέος, το δημόσιο χρέος, την έλλειψη πρωτογενούς πλεονάσματος, εστίασαν στις συνέπειες, ενώ έπρεπε να εστιάσουν στις αιτίες, δηλαδή στην κακή διακυβέρνηση της Ελλάδας, στην αναποτελεσματική διοίκηση, στο πελατειακό κράτος, στους αδύναμους θεσμούς -ή ακόμα και στους ανύπαρκτους θεσμούς- και στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Αυτά είναι τα πρωτογενή αίτια της κρίσης, τα οποία δεν αντιμετωπίστηκαν».

    [03] Γ. Κασουλίδης: Αδελφική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου

    «Μόνο με στενή αδελφική συνεργασία με την Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της και τον ίδιο τον ελληνικό λαό», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιάννης Κασουλίδης μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) .

    Μία «πρωτότυπη και καινοτόμα», όπως είπε, συνάντηση στο ΕΣΕΠ, με τους εκπροσώπους όλων των βουλευτικών κομμάτων της Ελλάδας, επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τη διαδικασία, την πρόοδο και τις δυσκολίες που έχει η διαπραγμάτευση για την λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    «Όταν κατορθώσαμε, Ελλάδα και Κύπρος, το μεγάλο επίτευγμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ το πετύχαμε χάρη στη στενότατη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας» ανεξαρτήτως κομμάτων, «και επίσης γιατί η Βουλή των Ελλήνων συμπαραστάθηκε στην Κύπρο σθεναρά, δείχνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένη να επικυρώσει καμία διεύρυνση σε εκείνο το κύμα του 2004 εάν δεν περιελάμβανε την Κύπρο», επισήμανε ο κ. Κασουλίδης , προσθέτοντας ότι το ίδιο σημαντική είναι η συμβολή της Ελλάδας και τώρα.

    «Την Κύπρο την αγαπάμε, μας πληγώνει, μας γεμίζει και ελπίδα» είπε ο κ. Κοτζιάς εκφράζοντας τη χαρά και την ικανοποίησή του τόσο για την συνάντηση με τον κ. Κασουλίδη, αλλά και για την αποδοχή της πρόσκλησής του από τον Κύπριο ομόλογό του -τον οποίο ευχαρίστησε- να συμμετάσχει στο ΕΣΕΠ ως συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της συνάντησης του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    [04] Β. Σόιμπλε: Δεν απαιτείται η έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία στο Eurogroup

    Το γερμανικό κοινοβούλιο δεν χρειάζεται να εγκρίνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup με την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    "Δεν έχουμε σημαντικές αλλαγές στο (ελληνικό) πρόγραμμα και επομένως δεν χρειάζεται να προηγηθεί μια ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ", δήλωσε ο Σόιμπλε μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

    [05] Morgan Stanley: H Κίνα θα επιτύχει τον στόχο της για ρυθμό ανάπτυξης 6,5% φέτος

    Υψηλόβαθμος οικονομολόγος της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Morgan Stanley προέβλεψε ότι η Κίνα θα επιτύχει τον φετινό στόχο της για τον ρυθμό ανάπτυξης, παρά την υποτονική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

    «Παρακολουθώντας τους έως τώρα ρυθμούς ανάπτυξης, πιστεύουμε ότι η οικονομία θα είναι σε θέση να επιτύχει το 2016 αύξηση του ΑΕΠ 6,5%», δήλωσε ο επικεφαλής για την Ασία οικονομολόγος της Morgan Stanley, Τσέταν 'Αχια, στο περιθώριο κορυφαίου κινεζικού συνεδρίου για τις επενδυτικές τράπεζες.

    Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7% στο πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, μία επίδοση που ήταν καλύτερη των προσδοκιών της αγοράς και εναρμονισμένη με τον επίσημο στόχο μεταξύ 6,5% και 7%.

    Υπό το βάρος των υποτονικών εξαγωγών και επενδύσεων, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει μία παρατεταμένη επιβράδυνση, αλλά ο 'Αχια δεν ανησυχεί. «Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς από μία οικονομία με ΑΕΠ 11 τρις δολαρίων να έχει τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης, όπως όταν το ΑΕΠ της ήταν μόνο 2 τρις δολάρια», δήλωσε, προσθέτοντας: «Κάποια επιβράδυνση είναι υγιής και αναπόφευκτη».

    Η Κίνα αναδιαρθρώνει την οικονομία της: Περνώντας σε ένα πιο εκλεπτυσμένο μοντέλο ανάπτυξης, με την απεξάρτησή της από τις επενδύσεις, την αναβάθμιση του μεταποιητικού τομέα και το ανέβασμά της στη βιομηχανική αλυσίδα αξίας. Η κατανάλωση έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομίας και οι τομείς των υπηρεσιών και της υψηλής τεχνολογίας βρίσκονται σε μεγάλη άνοδο.

    [06] ΠΟΕ: Ένα Brexit θα κοστίσει στη Βρετανία 9 δισ. λίρες σε εμπορικούς δασμούς

    Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κοστίσει στους Βρετανούς καταναλωτές 9 δισεκ. λίρες σε πρόσθετους δασμούς εισαγωγών ετησίως, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Financial Times.

    Οι βρετανικές εξαγωγές θα επιβαρυνθούν με νέους δασμούς 5,5 δισεκ. λιρών στις αγορές του εξωτερικού, ανέφερε η εφημερίδα, ενώ η αποχώρηση από την ΕΕ θα απαιτήσει να ξεκινήσουν και πάλι από το μηδέν οι εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας.

    Αυτό θα σημάνει ότι η Βρετανία θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί τους εμπορικούς όρους με τα 161 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και να χάσει την αδασμολόγητη ή με χαμηλούς δασμούς πρόσβαση στις 58 χώρες που καλύπτονται από 36 εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ.

    «Θα πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με κάποιον τρόπο σχεδόν για όλο το εμπόριο της Βρετανίας (με τον κόσμο)», δήλωσε ο Αζεβέντο.

    «Είναι εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο να διαπραγματευθεί κανείς αυτές τις εμπορικές συμφωνίες. Και χρονοβόρο επίσης», δήλωσε. «Ακόμα κι αν είσαι σε θέση να διαπραγματευθείς γρήγορα με όλα αυτά τα μέλη, δεν σημαίνει ότι αυτά θα είναι σε θέση να διαπραγματευθούν μαζί σου διότι έχουν τις δικές τους προτεραιότητες».

    [07] Εξαιρετικής ποιότητας για κολύμβηση τα ελληνικά νερά

    Το 97,2% των περιοχών στην Ελλάδα διαθέτει ύδατα κολύμβησης εξαιρετικής ποιότητας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τα ύδατα κολύμβησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έκθεση που αφορά το 2015 και προβλέπει για το 2016, δείχνει ότι σε ευρωπαϊκή κλίμακα, το 96 % των περιοχών κολύμβησης πληρούσε τις ελάχιστες απαιτήσεις, ενώ το 84 % ικανοποιούσε τις αυστηρότερες προδιαγραφές του επιπέδου «εξαιρετικής ποιότητας».

    Περιοχές κολύμβησης με ύδατα εξαιρετικής ποιότητας πάνω από το 90 % βρέθηκαν σε οκτώ κράτη μέλη: Λουξεμβούργο (το σύνολο των 11 δηλωθέντων περιοχών υδάτων κολύμβησης), Κύπρος (99,1 % των περιοχών υδάτων κολύμβησης), Μάλτα (97,7 %), Ελλάδα (97,2 %), Κροατία (94,2 %), Ιταλία (90,6 %), Γερμανία (90,3 %) και Αυστρία (90,2 %).

    Για την εκπόνησή της έγιναν αναλύσεις δειγμάτων νερού που ελήφθησαν σε περισσότερες από 21.000 παράκτιες και εσωτερικές περιοχές κολύμβησης σε ολόκληρη την ΕΕ, την Ελβετία και την Αλβανία και δείχνουν αν τα ύδατα έχουν μολυνθεί ή όχι από περιττωματική μόλυνση από λύματα και κτηνοτροφικά απόβλητα. «Τα ευρωπαϊκά ύδατα κολύμβησης έχουν, σε ποσοστό 96 %, αποδεκτή ποιότητα και, σε ποσοστό 84 %, ικανοποιούν προδιαγραφές «εξαιρετικής ποιότητας». Αυτό είναι το αποτέλεσμα 40 ετών επενδύσεων σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης. Αποτελεί ένδειξη ότι η νομοθεσία της ΕΕ λειτουργεί ικανοποιητικά. Αποτελεί επίσης απόλυτη απόδειξη του γεγονότος ότι ένας πολύ αναπτυγμένος οικονομικός χώρος, όπως ο δικός μας, μπορεί να συνοδεύεται από εξίσου υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα.», δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Κ. Βέλα.

    [08] Με πιο αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

    Με πιο αργούς ρυθμούς, σε σχέση με χθες, συνεχίζεται η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης.

    Ήδη, έχουν αναχωρήσει για δομές της φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης, έξι λεωφορεία με 295 Κούρδους και Σύρους. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα λεωφορεία θα αποβιβάσουν τους πρόσφυγες σε δομές που έχουν δημιουργηθεί στη Σίνδο, το Ωραιόκαστρο και το παλιό κτίριο της Softex, στην περιοχή των Διαβατών.

    Στην επιχείρηση εκκένωσης δίνεται προτεραιότητα στον καθαρισμό των σιδηροδρομικών γραμμών, προκειμένου σύντομα να επαναλειτουργήσουν.

    Χθες, πρώτη μέρα της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, μεταφέρθηκαν, με 42 λεωφορεία, συνολικά 2031 πρόσφυγες και μετανάστες, σε κέντρα φιλοξενίας σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις του νομού Θεσσαλονίκης (Σίνδο, Καλοχώρι, Ωραιόκαστρο, Δερβένι), όπως, επίσης, σε οργανωμένες δομές στο Βαγιοχώρι Βόλβης, στη Ν. Καβάλα Κιλκίς και στην Πέτρα Ολύμπου.

    Η διαδικασία εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Αναμένεται δε να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες μέχρι να αδειάσει πλήρως η Ειδομένη.

    Διαβάστε επίσης:

    Στους 53.875 οι πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην επικράτεια

    [09] Ο. Γεροβασίλη: Κλείνει ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης

    «Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για την Ελλάδα», αναφέρει, σε δήλωσή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, στον απόηχο της συμφωνίας του χθεσινού Eurogroup, και σημειώνει ότι «ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης κλείνει και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές».

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι η χώρα μπαίνει σε φάση οικονομικής σταθερότητας, τονώνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη και η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς.

    Επισημαίνει, δε, ότι η κυβέρνηση έχει, ήδη, αποδείξει ότι πρωταρχικό μέλημά της ήταν και είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών στους Έλληνες πολίτες, για να τονίσει πως «η εποχή που επιβαρύνονταν οι πολλοί για να απολαμβάνουν οι λίγοι έχει παρέλθει οριστικά».

    «Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο χθεσινό Eurogroup και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Από αυτά, 3,5 δισ. ευρώ θα αποδοθούν το επόμενο διάστημα στην πραγματική οικονομία, παρέχοντας πολύτιμη ρευστότητα», σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος και συμπληρώνει ότι «η συμφωνία δεν αφορά μόνο την αξιολόγηση και τα διαρθρωτικά μέτρα αλλά και το χρέος». Συγκεκριμένα, τονίζει ότι «για πρώτη φορά καταγράφεται ένας σαφής και δεσμευτικός οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους, με συγκεκριμένους στόχους και δέσμες παρεμβάσεων, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο». «Και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού», προσθέτει.

    [10] ΚΚΕ: Η συμφωνία στο Eurogroup επιβεβαιώνει ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος

    «Με τη συμφωνία στο Eurogroup για τo κλείσιμο της αξιολόγησης επικυρώνεται και επιβραβεύεται το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης. Η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος, αφού κάθε εκταμίευση δόσης έχει ως προϋπόθεση νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αντίστοιχα και η όποια "ελάφρυνση" του χρέους, το οποίο δεν δημιούργησε ο λαός, θα συνοδευτεί με νέα πακέτα μέτρων στις διάφορες φάσεις συζήτησής του, ανεξάρτητα πώς θα εκφράζονται και πώς θα καταλήγουν κάθε φορά οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στο ΔΝΤ και σε τμήματα των αστικών τάξεων της ΕΕ», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.

    «Τα ψέματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαν κοντά ποδάρια, αφού οι νόμοι που μόλις ψηφίστηκαν δεν ήταν τα τελευταία δύσκολα μέτρα, όπως κορόιδευαν όλο το προηγούμενο διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη» προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «ο νόμος λαιμητόμος για το ασφαλιστικό, η εκτόξευση της φορολογίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η παράδοση των κόκκινων δανείων σε funds, το συμπληρωματικό μνημόνιο-αυτόματος κόφτης, δεν ήταν οι τελευταίοι αντιλαϊκοί νόμοι της "τελευταίας δύσκολης στροφής", που υποσχόταν στον λαό η κυβέρνηση». «Πολύ περισσότερο που και η επόμενη αξιολόγηση προϋποθέτει νέα επίθεση, με αιχμή τα εργασιακά δικαιώματα, με ομαδικές απολύσεις, χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Άλλωστε, το έδαφος έχει ήδη προετοιμαστεί και με τις πρόσφατες απαιτήσεις που διατύπωσε ο ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές ενώσεις» συμπληρώνει.

    [11] Πηγές Ευρωζώνης: Διασφαλίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως το τέλος Οκτωβρίου

    Την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας ως το τέλος Οκτωβρίου, διασφαλίζει η δόση των 10,3 δισ. ευρώ, που αναμένεται να εκταμιευθεί μετά τη συμφωνία του Eurogroup, εκτιμούν παράγοντες της ευρωζώνης.

    Περιγράφοντας το παρασκήνιο των χθεσινών διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό, παρά τις διαφορετικές θέσεις τους στην αρχή της συνεδρίασης, και παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει. «Δεν έχει να κάνει με παιχνίδι ισχύος, απλώς όλες οι πλευρές μετακινήθηκαν από τη θέση τους», σχολίασε κοινοτικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ κατανοεί πλήρως ότι το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η ευρωζώνη είναι αρκετά διαφορετικό από τον τρόπο που λειτουργεί το ίδιο.

    Αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος, ευρωπαϊκές πηγές τόνισαν ότι «δεν υπάρχουν άμεσες αποφάσεις και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς δεν υπάρχουν άμεσες λήξεις». Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, οι χώρες της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν να εξετάσουν την περίπτωση πρόωρης εξαγοράς δανείων του ΔΝΤ, ή των διμερών δανείων με τις χώρες της ευρωζώνης, χρησιμοποιώντας τα αδιάθετα κεφάλαια (περί τα 20 δισ. ευρώ) που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν την έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων.

    Εξάλλου, στελέχη της ευρωζώνης εκτίμησαν ότι οι πιθανότητες να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές στο τέλος του προγράμματος, με «λογικά επιτόκια», είναι πολύ μεγαλύτερες μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup. Οι ίδιοι παράγοντες εξήγησαν ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και ότι στόχος είναι η πλήρης πρόσβαση της χώρας στις αγορές ως τα τέλη του 2018. Όσο πιο αξιόπιστη είναι η οικονομική πολιτική της Ελλάδας (και επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα) τόσο μικρότερα θα είναι και τα «σπρεντς», ανέφεραν. Ωστόσο παραδέχθηκαν ότι ο δανεισμός από την ευρωζώνη είναι πάντα φθηνότερος.

    [12] Οι αποφάσεις του Eurogroup για την αξιολόγηση, τις δόσεις και το χρέος

    Σε συμφωνία για την καταβολή στην Ελλάδα μιας δόσης ύψους 10,3 δισ. ευρώ, καθώς και σε βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σε έναν «οδικό χάρτη» για την ελάφρυνση του χρέους, κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup.

    Πως θα γίνει η καταβολή των δόσεων

    Ειδικότερα, η δόση θα κατανεμηθεί σε δύο υποδόσεις, μια ύψους 7,5 δισ. ευρώ και μια ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

    Η πρώτη υποδόση θα εκταμιευθεί τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας κυρίως προς την ΕΚΤ (τον Ιούλιο), αλλά και προς το ΔΝΤ, καθώς και να αρχίσουν να αποπληρώνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες. Της εκταμίευσης της πρώτης υποδόσης θα προηγηθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει: έναν τελευταίο έλεγχο από τους θεσμούς στον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, καθώς και την επιβεβαίωση της πλήρους εφαρμογής των προαπαιτούμενων και συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα του Eurogroup, τις διορθώσεις της νομοθεσίας για το άνοιγμα της αγοράς πώλησης δανείων (το Euro Working Group είχε εκφράσει ενστάσεις για την εξαίρεση των δανείων με εγγύηση του Δημοσίου) και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (αναφορά είχε γίνει στην αναδρομικότητα επιστροφής του ΕΚΑΣ), αλλά και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων (π.χ. κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης για το Ελληνικό, ή Εγνατία Οδός). Επίσης, η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών- μελών της ευρωζώνης.

    Η δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμη από τον Σεπτέμβριο και τα ποσά θα εκταμιεύονται ανάλογα με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες («θα είναι αντικείμενο θετικής έκθεσης των κοινοτικών θεσμών για την εκκαθάριση των οφειλών», όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα του Eurogroup).

    Σημειώνεται ότι, οι δόσεις για την περαιτέρω εξυπηρέτηση του χρέους θα σχετίζονται με ορόσημα που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, στην εταιρική διακυβέρνηση στις τράπεζες (πιθανόν και στην αλλαγή των διοικήσεων), στη νέα πλήρως ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων και στις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας. Η αξιολόγηση των προαπαιτούμενων αυτών θα γίνει από τους θεσμούς και η επικύρωση από το από Euro Working Group και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

    Η εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου

    Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700 εκατ. ευρώ τον μήνα έως και τον Οκτώβριο 2016. Δηλαδή, 5 μήνες Χ 700.000 =3,5 δισ. ευρώ θα «πέσουν» στην αγορά, όπως ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες.

    Τα πρωτογενή πλεονάσματα

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Eurogroup, έγινε πιο ήπια η φρασεολογία αναφορικά με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η αρχική απαίτηση να επιτυγχάνει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον για τα επόμενα 10 έτη, άλλαξε ως εξής: «το Eurogroup τονίζει τον μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και υπογραμμίζει τη σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας σε συνάφεια με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (ήτοι, επανεξέταση το 2018).

    Ο οδικός χάρτης για τη διευθέτηση του χρέους

    Σε ό,τι αφορά στη διευθέτηση του χρέους, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανάφεραν ότι η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, τη χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους. Επίσης επισημαίνουν ότι οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια (GDP) το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP.

    Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, επισήμαναν ότι ρυθμίζεται άμεσα το θέμα του χρέους.

    Τα συγκεκριμένα μέτρα (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) για τη ρύθμιση του χρέους δημιουργούν, ανέφεραν οι συγκεκριμένοι παράγοντες, έναν σαφή «οδικό χάρτη» που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία. Ενώ, 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χαρακτηρίζονται ως «διαθέσιμα» για πράξεις επαναγοράς του χρέους.

    Ουσιαστικά, οι Ευρωπαίοι εταίροι δεσμεύτηκαν να ξεκινήσουν άμεσα κινήσεις για ρύθμιση του χρέους και να σχεδιάσουν το «μεγάλο πακέτο» για υλοποίηση από το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ υποχώρησε από τη σκληρή γραμμή για άμεση ελάφρυνση του χρέους (χωρίς «κούρεμα») και δεσμεύτηκε να εισηγηθεί την εκ νέου συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα εντός του 2016, εφόσον όμως προηγηθεί μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, η οποία θα δείξει ότι αρκούν τα μέτρα από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού σκέλους του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος συμμετείχε στο Eurogroup, τα όποια μέτρα ληφθούν θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Ιούλιος 2018) και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει κατά 100% το πρόγραμμα. Σε αυτήν τη φάση, θα προχωρήσουν μέτρα καλύτερης διαχείρισης του χρέους (όπως ήθελε η ευρωζώνη), ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για δημιουργία μηχανισμού λήψης μέτρων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

    Για το 2017, δόθηκε η δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης, η οποία αφορά σε παρεμβάσεις χωρίς υψηλό κόστος και κυρίως χωρίς την προϋπόθεση έγκρισής τους από τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις οδηγούν σε μείωση του κονδυλίου το 2017 για την καταβολή τόκων κατά περίπου 220 εκατ. ευρώ.

    Ειδικότερα, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το πρώτο πακέτο των μέτρων (θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και έως και το τέλος του προγράμματος) θα περιλαμβάνει:

  • Χαλάρωση του «προφίλ» αποπληρωμών των δανείων του EFSF (δόθηκαν κατά τα δύο πρώτα προγράμματα) βάσει των τρεχόντων σταθμισμένων ωριμάνσεων.

  • Χρήση της διευρυμένης στρατηγικής χρηματοδότησης των ESM/EFSF για να μειωθεί ο κίνδυνος των επιτοκίων, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι χώρες που συμμετείχαν αρχικά στο πρόγραμμα.

  • Επιβολή ορίου στην αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου που αφορά στην επαναγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017.

    Μετά τη λήξη του προγράμματος, θα εξεταστούν περισσότερο συγκεκριμένα μέτρα, όπως η πιθανή επαναγορά των δανείων του ΔΝΤ (χωρίς να αναφέρεται ρητώς), η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του EFSF και η παράταση της περιόδου χάριτος για την καταβολή τόκων, καθώς και η επιβολή πλαφόν στις δαπάνες για τόκους.

    [13] Μια αγωνιστική σε Γουάιτ, Γουότερς, Σάκοτα, Παπαντωνίου, δεν παίζουν στον τρίτο «μικρό» τελικό ανάμεσα σε Άρη και ΑΕΚ

    Λίγες ώρες πριν τον τρίτο «μικρό» τελικό για τα πλέι οφ της Α1, ανάμεσα στον Άρη και την ΑΕΚ στο Αλεξάνδρειο, ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ γνωστοποίησε τιμωρίες για αθλητές των δύο ομάδων και των ΚΑΕ, για τα όσα έγιναν στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς (21/5), στο ΟΑΚΑ.

    Ειδικότερα, τιμωρήθηκαν οι Οκάρο Γουάιτ, Ντόμινικ Γουότερς από τον Άρη και οι Ντούσαν Σάκοτα, Νώντας Παπαντωνίου από την ΑΕΚ με ποινή μιας αγωνιστικής για ανάρμοστη συμπεριφορά, κάτι που σημαίνει πως κανείς τους δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον τρίτο αγώνα της σειράς. Επιβλήθηκε, επίσης, πρόστιμο 1.800 ευρώ στον Τζερέλ ΜακΝίλ, από τους Θεσσαλονικείς, για ανάρμοστη συμπεριφορά προς τον διαιτητή του αγώνα και συνολικά 2.600 ευρώ στην ΚΑΕ ΑΕΚ για συμπεριφορά οπαδών της στο παιχνίδι (υβριστικά συνθήματα, ρίψη κροτίδων). Απαλλάχθηκαν, τέλος, οι πάγκοι των δύο ομάδων για την αποβολή τους στα 14΄΄ πριν την ολοκλήρωση της αναμέτρησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 May 2016 - 14:32:29 UTC