Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικές πηγές: Τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου είναι για αξιοποίηση και όχι απαραίτητα για πώληση
  • [02] ΝΔ: Όχι στους φόρους και στον «κόφτη», ναι στις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές
  • [03] Συλλυπητήριο μήνυμα του Πρ. Παυλόπουλου προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του με αφορμή την συντριβή του αεροσκάφους της Egyptair
  • [04] Γ. Σταθάκης: Στο νέο ταμείο μόνο το 50% θα κατευθύνεται στην αποπληρωμή του χρέους
  • [05] 19 Μαΐου, Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
  • [06] Κορυφώθηκαν στο Σύνταγμα οι εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
  • [07] Ρ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές παίζουν ήδη καθοριστικό ρόλο για την κοινή ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό
  • [08] Καλοκαίρι πολιτισμού στην Άνδρο
  • [09] Ο Άγγελος Δεληβοριάς, επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ
  • [10] Για "απύθμενο θράσος" κατηγορεί η κυβέρνηση τον Α. Σαμαρά
  • [11] "Break" στο ΣΕΦ και 1-0 ο Παναθηναϊκός

  • [01] Κυβερνητικές πηγές: Τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου είναι για αξιοποίηση και όχι απαραίτητα για πώληση

    Απαντώντας στη ΝΔ σχετικά με το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου είναι για αξιοποίηση και όχι απαραίτητα για πώληση, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Μητσοτάκη». Είναι απολύτως σίγουρο, προσθέτουν, ότι πολλά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν πρόκειται να πουληθούν.

    Επειδή η ΝΔ προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις σχετικά με το νέο Ταμείο , οφείλει να γνωρίζει τα εξής, ώστε να μην κάνει σπέκουλα, η κυβέρνηση ότι σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ του οποίου τα έσοδα αποδίδονταν για την αποπληρωμή του χρέους, τα έσοδα που θα προκύψουν από τη λειτουργία του Ταμείου θα αποδοθούν κατά 50% στο χρέος και κατά 50% στην ανάπτυξη και σε επενδύσεις. Αυτό, καταλήγει το σχόλιο των κυβερνητικών πηγών, «ήταν αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς, που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές προτάσεις των θεσμών».

    [02] ΝΔ: Όχι στους φόρους και στον «κόφτη», ναι στις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές

    Οι γενικές θέσεις που θα κινηθεί η ΝΔ κατά τη συζήτηση στη Βουλή των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης συζητήθηκαν σήμερα στην σύσκεψη της ομάδας κοινοβουλευτικού έργου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος Γιώργο Κουμουτσάκο οι θέσεις κωδικοποιούνται ως εξής:

    Η ΝΔ θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, που όμως -σημειώνουν σκωπτικά- περιλαμβάνεται σε 7.000 σελίδες.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση λέει «όχι στους νέους φόρους» που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή. Η ΝΔ θα εξετάσει τις επιμέρους φοροελαφρύνσεις. Αρνητική είναι η θέση της ΝΔ και στον θέμα του "κόφτη" και ως μηχανισμό και ως περιεχόμενο. Επίσης η ΝΔ είναι αρνητική στο νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με τον τρόπο που έρχεται προς θεσμοθέτηση. Η ΝΔ διευκρινίζει, πάντως, ότι τάσσεται υπέρ των επιμέρους ιδιωτικοποιήσεων, όπως για τα 14 αεροδρόμια. Επίσης, συμφωνεί σε διαρθρωτικές αλλαγές όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

    Ακόμη, η ΝΔ λέει όχι στην άρση της προστασίας της α' κατοικίας για τα στεγαστικά δάνεια των πλέον αδύναμων (άρθ. 70 του νομοσχεδίου). Εξετάζει (θετικά) την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού αποτελεσματικής διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους (με τη δημιουργία του ΚΥΣΔΙΧ-Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους).

    [03] Συλλυπητήριο μήνυμα του Πρ. Παυλόπουλου προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του με αφορμή την συντριβή του αεροσκάφους της Egyptair

    Με αφορμή το τραγικό σημερινό συμβάν της συντριβής αεροσκάφους των Αιγυπτιακών γραμμών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του τα αισθήματα βαθυτάτης θλίψης και συμπάθειας του ιδίου και του Ελληνικού Λαού, προσθέτοντας ότι η Ελληνική Πολιτεία θα συνεχίσει με κάθε δυνατό μέσο να συνδράμει στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης των τυχόν επιζώντων.

    [04] Γ. Σταθάκης: Στο νέο ταμείο μόνο το 50% θα κατευθύνεται στην αποπληρωμή του χρέους

    "Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το νόμο για το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ), τον οποίο εσείς φτιάξατε και που προβλέπει ότι, μπαίνει στο Ταμείο, εκποιείται υποχρεωτικά και τα χρήματα πηγαίνουν στο χρέος. Αντίθετα, στο νέο ταμείο μόνο το 50% θα κατευθύνεται στην αποπληρωμή του χρέους, ενώ η ιδιωτικοποίηση της περιουσίας δεν είναι υποχρεωτική", ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνη Γεωργιάδη, κατά την συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.

    Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι σαν αντιπολίτευση ήταν εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ, που τώρα ψηφίζει, ενώ αναφερόμενος στη διοίκηση του νέου υπερταμείου είπε ότι, οι δανειστές θα ασκούν ουσιαστικά την διοίκηση, με δεδομένο ότι έχουν τα τρία από τα πέντε μέλη και για τη λήψη αποφάσεων απαιτείται πλειοψηφία τεσσάρων ψήφων.

    [05] 19 Μαΐου, Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

    «Την πατρίδα μ'έχασα, έκλαψα και πόνεσα. Λύουμαι κι αροθυμώ, ν'ανασπάλω κι επορώ» (ποντιακό τραγούδι)

    (Την πατρίδα μου έχασα, έκλαψα και πόνεσα. Κλαίω και νοσταλγώ, να ξεχάσω δεν μπορώ).

    Στις 19 Μαΐου, 1919 με την αποβίβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα, άρχισε η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Περίπου 353.000 Έλληνες από τον μικρασιατικό Πόντο εξοντώθηκαν την περίοδο 1916-1923. Οι Τούρκοι με τη γενοκτονία των Ποντίων, τις λεηλασίες, τις πυρπολήσεις των χωριών, τους απαγχονισμούς και τους εκτοπισμούς που ακολούθησαν, κατάφεραν να αλλοιώσουν τον εθνολογικό χαρακτήρα των ελληνικών περιοχών.

    Περισσότεροι από 400.000 ξεριζωμένοι έφθασαν με καραβάνια στα μεγάλα αστικά της Ελλάδος αφήνοντας πίσω τους έναν πολιτισμό 3 χιλιετιών, προγονικά εδάφη, εκκλησίες, τάφους και σχολεία. Άρχισαν έναν αγώνα επιβίωσης προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσουν τον ποντιακό πολιτισμό, την μουσική, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά τους .

    Επί δεκαετίες οι Πόντιοι αγωνίζονται για την αποκατάσταση της μνήμης των θυμάτων, με την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία . Η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994 και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

    Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι σελίδα μιας ευρύτερης ιστορίας που ιστορικοί αποκαλούν «χριστιανικό ολοκαύτωμα» ανέφερε ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το 2015 και τον δημοσιογράφο Φάνη Γρηγοριάδη και την οποία αναδημοσιεύουμε από το αρχείο του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    Ερ: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Τι οφείλουμε να θυμόμαστε σήμερα;

    Απ: Θα πρέπει να ορίσουμε αρχικά σε τι αναφερόμαστε. Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι μία σελίδα μιας μεγάλης, ευρύτερης, ιστορίας. Είναι κομμάτι της πολιτικής των Νεοτούρκων και του Κεμαλισμού να εξοντώσει τις χριστιανικές ομάδες, η οποία έχει διάφορες κατηγορίες. Η υπέρτατη κατηγορία είναι η γενοκτονία των χριστιανικών κοινοτήτων, όπως έχει οριστεί από το συνέδριο των Νεοτούρκων. Έχουν στοχοποιηθεί οι χριστιανικές κοινότητες, αυτό είναι το πρώτο και υπέρτατο πλαίσιο, αυτό που αποκαλούμε εμείς οι χριστιανοί ιστορικοί το «χριστιανικό ολοκαύτωμα». Μέσα εκεί, λοιπόν, υπάρχουν επιμέρους μορφές εξόντωσης των μειονοτήτων, για τους Έλληνες, τους Αρμένιους, τους Ασσυροχαλδαίους - Αραμαίους. Γίνονται γενοκτονίες και των τριών αυτών κοινοτήτων, στη δε περίπτωση των Ελλήνων υπάρχει και μια άλλη επιμέρους διάκριση, γενοκτονίες στον Πόντο, στην Ανατολική Θράκη, στην Ιωνία, στη Βιθυνία. Είναι δηλαδή πολύ ευρύ ιστορικό φαινόμενο. Είναι ο μετασχηματισμός μιας αυτοκρατορίας σε εθνικό κράτος. Και ο μηχανισμός του μετασχηματισμού είναι οι γενοκτονίες. Δηλαδή, αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση.

    Ερ: Ποια είναι τα μεγέθη; Τα θύματα;

    Απ: Το 1914 με την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ξεκινούν και οι μεγάλες διώξεις κατά των χριστιανικών κοινοτήτων, με τη συγκάλυψη των Αυστρογερμανών που ήταν και οι σύμμαχοι των Νεότουρκων. Υπάρχουν περίπου 2.2000.000 Έλληνες στη Θράκη και στη Μικρασία, εννοούμε Πόντο, Βιθυνία, Καππαδοκία, κ.α. Στον Πόντο, ο πληθυσμός ανέρχεται στους 450.000 ανθρώπους. Αυτό που ξέρουμε είναι, ότι το 1928 καταγράφηκαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα 1.250.000 άνθρωποι. Υπολογίζουμε ότι το συνολικό κόστος θυμάτων και αγνοουμένων είναι 700.000 - 800.000. Δεν έχουμε ακριβή στοιχεία, ποτέ δεν έγιναν λεπτομερειακές έρευνες την εποχή που θα μπορούσαν να γίνουν και τώρα προσπαθούμε, μέσα από τα λιγοστά στοιχεία που μας έχει κληροδοτήσει η Ιστορία, να αναπλάσουμε τα πραγματικά μεγέθη. Η γενοκτονία δεν έχει, όμως, σχέση με τον αριθμό των θυμάτων. Έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων δεν ξέρουμε ποιος είναι στον Πόντο, στη Θράκη, στη Σμύρνη ή στην Ιωνία. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων, σε όλη την οθωμανική αυτοκρατορία, είναι 700.000 - 800.000. Προσπαθούμε να υπολογίσουμε πόσοι εγκαταστάθηκαν στη Ρωσία, πόσοι μπορεί να έφυγαν στη διασπορά, Γαλλία, ακόμη και Λατινική Αμερική και να δούμε τον αριθμό των θυμάτων στην Ελλάδα που υπήρχε τη δεκαετία του 1920 και μια φοβερή θνησιμότητα των προσφύγων και να καταλήξουμε τελικά, ότι εκεί, στις πατρίδες τους, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων της γενοκτονίας κατά του συνολικού ελληνικού πληθυσμού της Ανατολής είναι περίπου 700.000 - 800.000 άτομα.

    Ερ: Ποιοι είναι υπαίτιοι; Έχει ευθύνες το τουρκικό κράτος;

    Απ: Το τουρκικό κράτος, η Τουρκική Δημοκρατία, δημιουργείται το 1923, δηλαδή μετά το τέλος των γεγονότων. Τα γεγονότα και τις γενοκτονίες τις προκάλεσε ο ακραίος τουρκικός εθνικισμός, οι Νεότουρκοι στην αρχή και ο Κεμάλ στη συνέχεια. Η σχέση του τουρκικού κράτους με αυτούς που διέπραξαν τις γενοκτονίες μπορεί να μην είναι θεσμική, είναι όμως οργανική. Γιατί ουσιαστικά αυτοί δημιουργούν το τουρκικό κράτος. Σήμερα, με τον Ερντογάν και τους μουσουλμάνους στην κυβέρνηση της Τουρκίας, σαφώς υπάρχει πιο διαλλακτική αντιμετώπιση του θέματος αυτού, από ό,τι με τους παραδοσιακούς κοσμικούς, τους εθνικιστές, τους Κεμαλιστές δηλαδή. Υπάρχει μια πιο ευνοϊκή, θα λέγαμε, αντιμετώπιση. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, είναι γνωστά τα όρια που έχει το ίδιο το τουρκικό κράτος. Ειδικά για τους Αρμένιους υπάρχει η εκκρεμότητα των αρμενικών περιουσιών που εγκαταλείφθηκαν και οικειοποιήθηκε το τουρκικό κράτος και δόθηκαν μετά σε εκλεκτούς του καθεστώτος. Αυτό δεν υπάρχει στην ελληνική περίπτωση, είτε στον Πόντο, είτε στη Σμύρνη, είτε στη Θράκη, καθώς με τη Συνθήκη της Αγκύρας, το 1930, η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να αλλάξουν πληθυσμούς και περιουσίες. Άρα, ο φυσικός «αντίδικος» των προσφύγων του '22, Ποντίων, Μικρασιατών, Ανατολικοθρακών είναι ουσιαστικά το ελληνικό Δημόσιο. Είναι αυτή η μεγάλη διαφορά.

    Ερ: Υπάρχει, ωστόσο, και μια άλλη άποψη -ορισμένων, μάλιστα, πανεπιστημιακών- που αμφισβητούν ότι διαπράχθηκε γενοκτονία ή ότι οι διωγμοί σε βάρος των Ελλήνων της Ανατολής έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά...

    Απ: Αυτό είναι από τα πιο ενδιαφέροντα φαινόμενα στην ύπαρξη της σύγχρονης Ελλάδας, η ύπαρξη ενός εκτεταμένου ρεύματος αρνητών της γενοκτονίας. Η άρνηση της γενοκτονίας, αυτού που συνέβη δηλαδή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς, μετά το 1922, ήταν η βασική στρατηγική επιλογή του ελληνικού κράτους και των επίσημων ελλαδικών ελίτ. Η μνήμη των προσφύγων, εάν μπόρεσε να διασωθεί, διασώθηκε από τις ίδιες τις κοινότητες των προσφύγων και μόνο όταν έρχεται η μεταπολίτευση, μετά τη δικτατορία, ουσιαστικά αναδύεται η κοινωνία των πολιτών και μπορούν οι προσφυγικοί πληθυσμοί να διεκδικήσουν να ενσωματωθεί η δική τους ιδιαίτερη ιστορική μνήμη στο συλλογικό εθνικό αφήγημα. Κάτι που, μέχρι τότε, δεν είχε γίνει και ήταν κι απαγορευμένο. Στη δεκαετία του '90, λοιπόν, που έχουμε δύο ανακηρύξεις Ημερών Μνήμης, 19 Μαΐου για τον Πόντο, 14 Σεπτεμβρίου για το σύνολο της Μ. Ασίας, στην πραγματικότητα το ελληνικό πολιτικό σύστημα προσπαθεί, σε συμβολικό επίπεδο, να επιλύσει τις ιστορικές εκκρεμότητες που είχε με τον ελληνισμό της ανατολής με τους πρόσφυγες του 1922. Όμως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι μια μικρή ομάδα ιστορικών, αναθεωρητών -όπως θέλετε πέστε το- παραμένει προσκολλημένη στα παλιά μοντέλα, που ήταν εξαιρετικά τουρκοφιλικά, που παραγνώριζαν το γεγονός, ότι εκεί διαπράχθηκε γενοκτονία και ότι αυτός που τη διέπραξε δεν ήταν ούτε δημοκράτης, ούτε μεταρρυθμιστής, Νεότουρκοι και Μουσταφά Κεμάλ Πασά, αλλά αντιθέτως πρωτοναζιστικά ρεύματα που εντάσσονταν στην ιδεολογική κατηγορία των ολοκληρωτικών ακροδεξιών κινημάτων του μεσοπολέμου. Αυτή, λοιπόν, τη φοβερή διάκριση δεν την κάνουν λόγω πολιτικών και ιδεολογικών αγκυλώσεων. Κι έχουν φτάσει στο ακρότατο σημείο της αμφισβήτησης της μνήμης των προσφύγων μέσα από την άρνηση του ότι πραγματοποιήθηκε γενοκτονία. Έτσι, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ ενδιαφέρον μεν, τραγικό δε, δίλημμα και σύγκρουση μέσα στον ελλαδικό χώρο. Πράγματα που είναι διεθνώς πλέον καταχωρημένα ως γενοκτονία, π.χ. η γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής (Πόντος, Ιωνία, Αν. Θράκη) έχει θεωρηθεί σαν μία από τις μεγάλες γενοκτονίες του 20ού αιώνα από τον καθ' ύλην αρμόδιο οργανισμό, το «Ινστιτούτο Μελέτης των Γενοκτονίων» (IAGS). Κι, όμως, στην Ελλάδα υπάρχει μια ερημιά απόλυτη στο θέμα αυτό. Δυστυχώς, μόνο οι προσφυγογενείς ιστορικοί σήμερα και βεβαίως κάποιοι λίγοι, φωτεινές εξαιρέσεις, του περίγυρου, προσεγγίζουν με τόλμη τα γεγονότα αυτά. Η πλειονότητα των Ελλήνων ιστορικών είναι αγνωστικιστές και ουδέτεροι.

    Ερ: Μπορεί να στοιχειοθετηθεί γενοκτονία με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία;

    Απ: Μα, φυσικά, είναι αυτονόητο. Οι αρνητές κάνουν μια... απατεωνιά, μπερδεύουν τον όρο «γενοκτονία». Η γενοκτονία είναι νομικός όρος, όρος του διεθνούς νομικού δικαίου, δεν είναι ένας όρος της καθομιλουμένης, όπως σφαγή, καταστροφή, εθνική εκκαθάριση, κ.λ.π. Είναι διεθνής νομικός όρος που ορίζεται με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία όλα υπάρχουν στην περίπτωση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Είναι πραγματικά οδυνηρό, ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ένας δημόσιος διάλογος για όλα αυτά και ότι υπάρχει μια υπόγεια υπονόμευση της μνήμης των προσφύγων του '22. Οι αρνητές, η μικρή ομάδα των συνειδητών αρνητών, εξαρχής έχουν αποφασίσει και προσπαθούν να βρουν επιχειρήματα να στηρίξουν την άποψή τους. Ουσιαστικά έχουν μια αντίληψη λατρευτική προς τον τουρκικό εθνικισμό, όσο κι εάν ακούγεται παράξενο. Είναι μια τουρκοφιλική, σε σχέση με τον εθνικισμό πάντα, αντίληψη, η οποία ανατρέπεται πρωτίστως από ποιους λέτε; Από τους Τούρκους ιστορικούς... Αυτή τη στιγμή, οι κύριοι σύμμαχοι οι δικοί μας στον ερευνητικό και ακαδημαϊκό χώρο για τη μελέτη των γενοκτονιών είναι μια νέα ιστοριογραφική σχολή στην Τουρκία, Τούρκων αριστερών ιστορικών, οι οποίοι δεν έχουν κανένα ταμπού, μελετούν τα οθωμανικά και τουρκικά αρχεία και με εκπληκτικά διδακτορικά αποκαλύπτουν το τρομερό έγκλημα που έκανε ο τουρκικός εθνικισμός σε βάρος των χριστιανικών κοινοτήτων.

    Ερ: Η Βουλή των Ελλήνων όρισε ώς «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» τη 19η Μαΐου...

    Απ: Εάν αναγνωρίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ήταν γιατί οι πρόσφυγες και οι βουλευτές τους επέβαλαν αυτή τη διαδικασία αναγνώρισης. Όμως, ποτέ δεν είχαμε μια διαδικασία γνώσης και αξιοποίησης του παρελθόντος. Το ελληνικό κράτος και οι μηχανισμοί του ήταν πάντα αντίθετοι σε όλο αυτό, θεωρώντας ότι διαταράσσει την κανονικότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων... Αν ο προσφυγικός χώρος ήθελε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να οργανωθεί καλύτερα, να αναπτύξει τους δικούς του ιστορικούς και να ακολουθήσει τον δρόμο των Αρμενίων, που εάν κατάφεραν να κατοχυρώσουν την ιστορική τους εμπειρία στη διεθνή αντίληψη περί ιστορίας του 20ού αιώνα, δεν το έκαναν επειδή είχαν ένα κράτος από πίσω τους, το έκαναν επειδή ήταν αποφασισμένοι και συνειδητοποιημένοι.

    Διαβάστε επίσης:

    Δηλώσεις πολιτικών για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

    Κορυφώθηκαν στο Σύνταγμα οι εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

    [06] Κορυφώθηκαν στο Σύνταγμα οι εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

    Σε κλίμα συγκίνησης κορυφώθηκε η εκδήλωση για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, σήμερα το απόγευμα στο Σύνταγμα. Μικροί και μεγάλοι από 80 ποντιακά σωματεία, κρατώντας πανό με το σύνθημα «Δεν ξεχνώ», παρακολούθησαν την αλλαγή φρουράς μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με δυο ευζώνους ντυμένους με την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά, ως ένδειξη τιμής στη μνήμη των 353.000 θυμάτων.

    «Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης της γενοκτονίας» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδας και Νήσων της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργος Βαρυθυμιάδης και επεσήμανε ότι «διεκδικούμε εδώ και χρόνια την διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος που επιτελέστηκε ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Από την ελληνική κυβέρνηση απαιτούμε να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ασσυρίων, κι από τον υπουργό Παιδείας να επαναφέρει το κεφάλαιο που αναφέρεται στη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού στη διδακτέα ύλη της ιστορίας της Γ' Λυκείου».

    [07] Ρ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές παίζουν ήδη καθοριστικό ρόλο για την κοινή ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό

    Η ανάδειξη του ρόλου των τοπικών και περιφερειακών αρχών στο πλαίσιο μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου με τους Ευρωπαίους επιτρόπους, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Χρήστο Στυλιανίδη, Κορίνα Κρέτσου στις Βρυξέλλες.

    «Οι σημερινές συναντήσεις εντάσσονται στη σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να τονιστεί και να ενισχυθεί ο ρόλος των περιφερειακών και τοπικών αρχών στο πλαίσιο μιας σοβαρής, συνεκτικής, κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό / μεταναστευτικό και μιας πραγματικά ενιαίας πολιτικής ασύλου», δήλωσε η Περιφερειάρχης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το πέρας των συναντήσεων.

    Η κ. Δούρου ενημέρωσε τους Επιτρόπους για τις μέχρι σήμερα συναντήσεις και επαφές της με εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμών, ιταλούς ομολόγους της και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών. Ειδικότερα, συζητήθηκε η κοινή επιστολή που απέστειλαν πρόσφατα οι Περιφέρειες Αττικής, Σικελίας και Λάτσιο στους προέδρους της Κομισιόν, του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής, αναφορικά με την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των Περιφερειών στην αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα. Επιπλέον, εξετάστηκαν οι δυνατότητες της από κοινού ανάληψης πρωτοβουλιών προκειμένου να εκπονηθεί ένα πλαίσιο κοινών δράσεων μέσα από συνέργειες μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κυβερνήσεων και των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων καθώς το μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα δοκιμάζει σήμερα τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

    [08] Καλοκαίρι πολιτισμού στην Άνδρο

    Παραστάσεις αρχαίου δράματος και κωμωδίας από την Επίδαυρο, συναυλίες καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και νέων δημιουργών, προβολές, παραδοσιακούς χορούς και αφιερώματα, ετοιμάζεται να υποδεχτεί αυτό το καλοκαίρι η Άνδρος στο 2 ο Διεθνές Φεστιβάλ της.

    Επίσης, στο νησί αναμένονται οι επισκέπτες που παραδοσιακά παρακολουθούν κάθε χρόνο τις εκθέσεις και τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, του Μουσείου Κυδωνιέως, όπως και της Καϊρείου βιβλιοθήκης.

    Μετά από την πρώτη επιτυχημένη χρονιά με την ιδιαιτέρως θερμή ανταπόκριση του κόσμου (περισσότεροι από 9.000 θεατές παρακολούθησαν πέρσι τις δέκα εκδηλώσεις του), το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου επιστρέφει στις 16 Ιουλίου με ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές προτάσεις που θα φιλοξενήσει το υπερσύγχρονο ανοικτό θέατρο, 900 θέσεων, το οποίο «φώλιασε» στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας. Φιλοδοξία του Φεστιβάλ, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Παντελή Βούλγαρη, είναι: «Κάθε χρονιά, να είναι ένας ανοιχτός χώρος συνεργασίας και φιλοξενίας σημαντικών καλλιτεχνικών προτάσεων, όχι μόνο στηn μουσική και στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο, τον χορό και τη λογοτεχνία».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος το πρόγραμμα διαμορφώθηκε με γνώμονα «την ποιότητα, την ποικιλία και το συνδυασμό καταξιωμένων και νεότερων καλλιτεχνών». Έτσι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει, μεταξύ άλλων, συναυλίες των Μαρίας Φαραντούρη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Θάνου Μικρούτσικου, Μίλτου Πασχαλίδη, Μανώλη Μητσιά, Έλλης Πασπαλά, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ζουγανέλη, Μάριου Φραγκούλη, Λάκη Παπαδόπουλου και της Καμεράτας junior.

    Ανάμεσα στις παραστάσεις που θα παιχτούν, είναι η «Ορέστεια» σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, η «Σταματία - το Γένος Αργυροπούλου» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, η «Λυσιστράτη» από το Εθνικό Θέατρο, και η «Απολογία του Σωκράτη» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

    «Στους δύσκολους καιρούς του σήμερα γυρεύουμε ανάσες ανάτασης. Οι εκδηλώσεις πολιτισμού λειτουργούν ως αντικαταθλιπτική τονωτική ένεση. Ονειρεύομαι χαρούμενα πρόσωπα, ζωηρά μάτια να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις φετινές εκδηλώσεις του φεστιβάλ», ανέφερε ο βραβευμένος σκηνοθέτης στην σημερινή παρουσίαση του προγράμματος. Η δική του συνδρομή -όπως είπε- είναι του καλού οικοδεσπότη, ώστε η διοργάνωση να κυλήσει, χωρίς προβλήματα και να επιτελέσει το σκοπό της. «Και σκοπός της είναι να θυμίζει πως η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια για ανέφελες εποχές, αλλά παντοτινή ανάγκη για την ομορφιά, την συγκίνηση, τον σεβασμό πάνω στην ανθρώπινη περιπέτεια», τόνισε ο Παντελής Βούλγαρης.

    [09] Ο Άγγελος Δεληβοριάς, επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ

    Σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, αναγορεύθηκε ο αρχαιολόγος και ιστορικός της τέχνης, ομότιμος ήδη καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επί 40 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς.

    Η τελετή Αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε απόψε στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

    Η προσφώνηση έγινε από τον πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, καθηγητή Παντελή Νίγδελη, ο χαιρετισμός από τον κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής καθηγητή Δημήτριο Μαυροσκούφη. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρύτανη του ΑΠΘ καθηγητή Περικλή Μήτκα, ενώ τον έπαινο του τιμώμενου εκφώνησε η καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Θεοδοσία Στεφανίδου Τιβερίου.

    «Πρόκειται για προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας αναγνωρισμένη από την ακαδημαϊκή κοινότητα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Για εμάς τους κλασσικούς αρχαιολόγους ένας λόγος παραπάνω. Τον εκτιμούμε πολύ ως μελετητή της κλασσικής αρχαιολογίας, αλλά και γενικότερα για την προσφορά του στον πολιτισμό. Το έργο του στο Μουσείο Μπενάκη άπτεται όλων των εποχών, από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεότερα χρόνια» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Θεοδοσία Στεφανίδου Τιβερίου.

    Γεννημένος στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1937, ο Άγγελος Δεληβοριάς μετά τις σπουδές του στην Ελλάδα συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία, την Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ από το 1965 και εξής υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, στις αρχαιολογικές εφορείες Αθηνών, Αχαΐας και Λακωνίας - Αρκαδίας διεξάγοντας ανασκαφικές έρευνες και μουσειακές εργασίες. Το 1973 εξελέγη διευθυντής στο Μουσείο Μπενάκη, θέση στην οποία υπηρέτησε επί 41 έτη, ως το 2014. Παράλληλα, το 1992 εξελέγη καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Μικρή, αλλά καθοριστική λεπτομέρεια στη λαμπρή πορεία του τιμώμενου. Εισήχθη αρχικά (το 1956 ) και φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στην αντίστοιχη Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    [10] Για "απύθμενο θράσος" κατηγορεί η κυβέρνηση τον Α. Σαμαρά

    Σκληρή επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κατηγορεί για «απύθμενο θράσος», εξαπολύουν πηγές της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «είναι προφανές ότι η ετυμηγορία του λαού, η τριπλή απόρριψη της πολιτικής της ΝΔ, δεν ήταν αρκετές ώστε να περιορίσουν το απύθμενο θράσος του κ. Σαμαρά».

    Μόνο το 2014, ο κ. Σαμαράς έλαβε μέτρα ύψους 10 δισ. ενώ είχε δεσμεύσει τη χώρα ως το 2018 με μέτρα ύψους 20 δισ. παραπάνω από την ισχύουσα συμφωνία, - η οποία ψηφίστηκε και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και προβλέπει μέτρα ύψους 5,6 δισ. σε βάθος τριετίας, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:

    «Ο κ. Σαμαράς τολμά και μιλά για τα κόκκινα δάνεια τη στιγμή που κληροδότησε μηδενική προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ η κυβέρνηση, και η συμφωνία την οποία πέτυχε, την προστατεύουν».

    [11] "Break" στο ΣΕΦ και 1-0 ο Παναθηναϊκός

    Με πέντε παίκτες του να πετυχαίνουν διψήφιο νούμερο πόντων, ο Παναθηναϊκός έκανε το "break"στον πρώτο τελικό με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, 83-81, και το 1-0 στη σειρά. Με 16 πόντους, 8 ασίστ και 8 ριμπάουντ του Καλάθη, 15π. του Φελντέιν, 13π. του Φώτση, 11π. του Γκιστ και 10π. του Παππά, οι «πράσινοι» έχουν πλέον τον πρώτο λόγο στην προσπάθεια κατάκτησης του πρωταθλήματος, με τον δεύτερο αγώνα προγραμματισμένο για την ερχόμενη Κυριακή (22/5) στο ΟΑΚΑ. Προδόθηκε από την άμυνά του ο κάτοχος του τίτλου Ολυμπιακός.

    Οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη ξέφυγαν και με +12 στη 2η περίοδο (17-29 και 19-31), ο Ολυμπιακός βελτίωσε την κακή άμυνα της 1ης περιόδου και ισοφάρισε σε 37-37, αλλά το buzzer-beater τρίποντο του Φελντέιν στην εκπνοή του ά μέρους (41-47)... του στοίχισε τη νίκη, όπως αποδείχτηκε. Συγκλονιστική μάχη εγινε στην 3η περίοδο, όταν προσπέρασε για πρώτη φορά με +4, 62-58, με το τέλος να εξελίσσεται δραματικό, αφού δύο τρίποντα από Διαμαντίδη και Φώτση έδωσαν αέρα 4ων πόντων, 76-80 στον Παναθηναϊκό. Ο Λοτζέσκι έκανε ό,τι μπορούσε απόψε (21π.0, αφού με δικό του τρίποντο ο Ολυμπιακός μείωσε σε 79-80. Ο Παππάς ήταν εύστοχος στις βολές 79-82, όπως και ο Σπανούλης αμέσως μετά 81-82, ο Διαμαντίδης πέτυχε τη μία από τις 2 βολές εν συνεχεία, 81-83, με τον Κώστα Παπανικολάου στα τελευταία 5΄΄ να κλείνεται από δύο παίκτες του Παναθηναϊκού, να αδυνατεί να πασάρει και να παίρνει το τρίποντο της απελπισίας. Ο Γιώργος Πρίντεζης που τα ξημερώματα εχασε τον πολυαγαπημένο πατέρα του ήταν δεύτερος σκόρερ του Ολυμπιακού με 17 πόντους. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης σημείωσε 15 πόντους. Οι «πράσινοι» είχαν 29 ασίστ έναντι 17 του Ολυμπιακού που τα... έσπασε έξω από τα 6.75 (8/26 έναντι 11/26 του ΠΑΟ).

    Από τον πάγκο του Παναθηναϊκού παρακολούθησε τον πρώτο τελικό ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, καθώς δικαιώθηκε από το ΑΣΕΑΔ.

    Τα δεκάλεπτα: 15-24, 41-47, 62-61, 81-83


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 May 2016 - 20:32:25 UTC