Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ
  • [02] "Επιδιώκουμε δημοσιονομική προσαρμογή με κοινωνική δικαιοσύνη" ανέφερε ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης
  • [03] Γ. Στουρνάρας: Η γενναία διαπραγμάτευση Βαρουφάκη με την Τρόικα κόστισε στην Ελλάδα 86 δισ. ευρώ
  • [04] 19 Μαΐου, Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
  • [05] Γιώργος Κυρίτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κέντρα φιλοξενίας προσφύγων θα λειτουργήσουν στη Θέρμη και την Ευκαρπία. Νέο κέντρο και στα Γρεβενά
  • [06] Δηλώσεις πολιτικών για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
  • [07] Ρ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές παίζουν ήδη καθοριστικό ρόλο για την κοινή ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό
  • [08] Οι αιγυπτιακές αρχές, σε συνεργασία με τη Γαλλία, θα αναλάβουν την έρευνα για τα αίτια της συντριβής του Airbus στη Μεσόγειο
  • [09] Καλοκαίρι πολιτισμού στην ¶νδρο
  • [10] Η ελίτ της ευρωπαϊκής μουσειολογίας συναντάται στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

  • [01] Συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

    Θέματα γεωστρατηγικής σημασίας, όπως το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη, και οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής και αυριανής Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

    Όσον αφορά τα θέματα σχετικά με την επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο για το προσφυγικό, που επίσης απασχόλησαν τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να ληφθούν δύο πράγματα υπόψη: πρώτον, ότι δεν θα εμπλακούν άλλες δυνάμεις σε αυτή τη διαδικασία και δεύτερον ότι δεν θα εμπλακούν άλλα ελληνικά νησιά όσον αφορά το προσφυγικό.

    Στα πλαίσια της Συνόδου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει σειρά διμερών συναντήσεων με τον Ιταλό, τον Αλβανό, τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και άλλους.

    Σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι επιβεβαίωσαν την ανάγκη τα δύο υπουργεία Εξωτερικών να συμβάλλουν στην εξομάλυνση καταστάσεων και να υπάρχει περισσότερη συνεννόηση για θέματα που προκύπτουν. Ο Ν. Κοτζιάς προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού πιθανόν να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, όπου οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Σπήλαιο του Δία, όπου μετέφερε την Ευρώπη.

    [02] "Επιδιώκουμε δημοσιονομική προσαρμογή με κοινωνική δικαιοσύνη" ανέφερε ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης

    Είναι πολύ εύκολο να τάσσεται κανείς κατά της αύξησης της φορολογίας γιατί κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με τις στρεβλώσεις της αγοράς που εν δυνάμει οδηγούν σε υφεσιακά αποτελέσματα. Ειδικά στην Ελλάδα που η φορολογική βάση παραμένει μικρή και οι έμμεσοι φόροι είναι πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο", ανέφερε απαντώντας στη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

    Ο κ. Χουλιαράκης πρόσθεσε, ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο έχουν στόχο, να βοηθήσουν τη χώρα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, να βγει στις αγορές και να μην επαναλάβει, τα λάθη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναφέρθηκε στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς που είχε καταθέσει ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία μετά το 2006, και σημείωσε ότι, εκεί βρίσκονται οι αιτίες της σημερινής κατάστασης.

    "Μειώνοντας τους φόρους αποδομείται το κοινωνικό κράτος και αυξάνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Εμείς επιδιώκουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή με κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή είναι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ" τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

    Στην τοποθέτησή της η Ντόρα Μπακογιάννη τάχθηκε κατά της αύξησης της φορολογίας, και αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση πανηγυρίζει γι' αυτό.

    "Είμαι φιλελεύθερη, είμαι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και του μικρού κράτους", ενώ ζήτησε την αλλαγή της διάταξης στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου διαφορετικά όπως υποστήριξε, "κάποιοι άνθρωποι θα κάτσουν στο σκαμνί".

    Αναρωτήθηκε γιατί προβλέπεται η λειτουργία του ταμείου για 99 χρόνια, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους έχει εκτιμηθεί στα 33 χρόνια και ανέφερε ότι θα διοικείται με την γνώμη των ξένων, ενώ έχουν υπαχθεί σε αυτό τα πάντα μεταξύ των οποίων και το σύνολο των ακινήτων του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους τις περιοχές νατούρα και τους υδροβιότοπους που έχουν υπαχθεί στη σύμβαση Ραμσάρ.

    [03] Γ. Στουρνάρας: Η γενναία διαπραγμάτευση Βαρουφάκη με την Τρόικα κόστισε στην Ελλάδα 86 δισ. ευρώ

    Οξύτατη κριτική άσκησε πριν απο λίγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην διαπραγμάτευση που διεξήγαγε η κυβέρνηση με την Τρόικα επί υπουργίας Γιάννη Βαρουφάκη.

    Αφορμή στάθηκε ομιλία του τότε προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών (και νυν προέδρου του Μεγάρου Μουσικής) Νικ. Θεοχαράκη σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο (Hellenic Observatory) του London School of Economics.

    Μιλώντας στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας, στην ίδια εκδήλωση, ανέφερε ότι οι «γενναίες διαπραγματεύσεις» που διεξήγαγε ο κ. Θεοχαράκης μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, κόστισαν στον ελληνικό λαό 86 δισ. ευρώ. Ποσό που αντιπροσωπεύει όπως είπε το μέγεθος του τρίτου Μνημονίου . Επιπρόσθετα όπως υπογράμμισε "οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά από εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισεκ. ευρώ. Και αυτοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υστέρα από τις «γενναίες διαπραγματεύσεις» του κ. Θεοχαράκη και του κ. Βαρουφάκη" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Οι ίδιες διαπραγματεύσεις κατέληξε σκωπτικά "οδήγησαν στην αλλαγή του ονόματος από τρόικα σε θεσμούς, και μετακίνησε την τρόικα από τα υπουργεία στο Χίλτον.

    Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την λύπη του για την κομματικοποιήμενη ομιλία του κ. Θεοχαράκη στην οποία η κυβέρνηση Σαμαρά που ο ίδιος μετείχε ως υπουργός Οικονομικών περιγράφεται ως "αποικιοκρατική".

    Τέλος ο κ. Στουρνάρας υπερασπίστηκε το ρόλο και τις αποφάσεις των τεχνοκρατών στην οικονομική πολιτική .

    [04] 19 Μαΐου, Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

    «Την πατρίδα μ'έχασα, έκλαψα και πόνεσα. Λύουμαι κι αροθυμώ, ν'ανασπάλω κι επορώ» (ποντιακό τραγούδι)

    (Την πατρίδα μου έχασα, έκλαψα και πόνεσα. Κλαίω και νοσταλγώ, να ξεχάσω δεν μπορώ).

    Στις 19 Μαΐου, 1919 με την αποβίβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα, άρχισε η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Περίπου 353.000 Έλληνες από τον μικρασιατικό Πόντο εξοντώθηκαν την περίοδο 1916-1923. Οι Τούρκοι με τη γενοκτονία των Ποντίων, τις λεηλασίες, τις πυρπολήσεις των χωριών, τους απαγχονισμούς και τους εκτοπισμούς που ακολούθησαν, κατάφεραν να αλλοιώσουν τον εθνολογικό χαρακτήρα των ελληνικών περιοχών.

    Περισσότεροι από 400.000 ξεριζωμένοι έφθασαν με καραβάνια στα μεγάλα αστικά της Ελλάδος αφήνοντας πίσω τους έναν πολιτισμό 3 χιλιετιών, προγονικά εδάφη, εκκλησίες, τάφους και σχολεία. ¶ρχισαν έναν αγώνα επιβίωσης προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσουν τον ποντιακό πολιτισμό, την μουσική, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά τους .

    Επί δεκαετίες οι Πόντιοι αγωνίζονται για την αποκατάσταση της μνήμης των θυμάτων, με την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία . Η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994 και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

    Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι σελίδα μιας ευρύτερης ιστορίας που ιστορικοί αποκαλούν «χριστιανικό ολοκαύτωμα» ανέφερε ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το 2015 και τον δημοσιογράφο Φάνη Γρηγοριάδη και την οποία αναδημοσιεύουμε από το αρχείο του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    Ερ: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Τι οφείλουμε να θυμόμαστε σήμερα;

    Απ: Θα πρέπει να ορίσουμε αρχικά σε τι αναφερόμαστε. Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι μία σελίδα μιας μεγάλης, ευρύτερης, ιστορίας. Είναι κομμάτι της πολιτικής των Νεοτούρκων και του Κεμαλισμού να εξοντώσει τις χριστιανικές ομάδες, η οποία έχει διάφορες κατηγορίες. Η υπέρτατη κατηγορία είναι η γενοκτονία των χριστιανικών κοινοτήτων, όπως έχει οριστεί από το συνέδριο των Νεοτούρκων. Έχουν στοχοποιηθεί οι χριστιανικές κοινότητες, αυτό είναι το πρώτο και υπέρτατο πλαίσιο, αυτό που αποκαλούμε εμείς οι χριστιανοί ιστορικοί το «χριστιανικό ολοκαύτωμα». Μέσα εκεί, λοιπόν, υπάρχουν επιμέρους μορφές εξόντωσης των μειονοτήτων, για τους Έλληνες, τους Αρμένιους, τους Ασσυροχαλδαίους - Αραμαίους. Γίνονται γενοκτονίες και των τριών αυτών κοινοτήτων, στη δε περίπτωση των Ελλήνων υπάρχει και μια άλλη επιμέρους διάκριση, γενοκτονίες στον Πόντο, στην Ανατολική Θράκη, στην Ιωνία, στη Βιθυνία. Είναι δηλαδή πολύ ευρύ ιστορικό φαινόμενο. Είναι ο μετασχηματισμός μιας αυτοκρατορίας σε εθνικό κράτος. Και ο μηχανισμός του μετασχηματισμού είναι οι γενοκτονίες. Δηλαδή, αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση.

    Ερ: Ποια είναι τα μεγέθη; Τα θύματα;

    Απ: Το 1914 με την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ξεκινούν και οι μεγάλες διώξεις κατά των χριστιανικών κοινοτήτων, με τη συγκάλυψη των Αυστρογερμανών που ήταν και οι σύμμαχοι των Νεότουρκων. Υπάρχουν περίπου 2.2000.000 Έλληνες στη Θράκη και στη Μικρασία, εννοούμε Πόντο, Βιθυνία, Καππαδοκία, κ.α. Στον Πόντο, ο πληθυσμός ανέρχεται στους 450.000 ανθρώπους. Αυτό που ξέρουμε είναι, ότι το 1928 καταγράφηκαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα 1.250.000 άνθρωποι. Υπολογίζουμε ότι το συνολικό κόστος θυμάτων και αγνοουμένων είναι 700.000 - 800.000. Δεν έχουμε ακριβή στοιχεία, ποτέ δεν έγιναν λεπτομερειακές έρευνες την εποχή που θα μπορούσαν να γίνουν και τώρα προσπαθούμε, μέσα από τα λιγοστά στοιχεία που μας έχει κληροδοτήσει η Ιστορία, να αναπλάσουμε τα πραγματικά μεγέθη. Η γενοκτονία δεν έχει, όμως, σχέση με τον αριθμό των θυμάτων. Έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων δεν ξέρουμε ποιος είναι στον Πόντο, στη Θράκη, στη Σμύρνη ή στην Ιωνία. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων, σε όλη την οθωμανική αυτοκρατορία, είναι 700.000 - 800.000. Προσπαθούμε να υπολογίσουμε πόσοι εγκαταστάθηκαν στη Ρωσία, πόσοι μπορεί να έφυγαν στη διασπορά, Γαλλία, ακόμη και Λατινική Αμερική και να δούμε τον αριθμό των θυμάτων στην Ελλάδα που υπήρχε τη δεκαετία του 1920 και μια φοβερή θνησιμότητα των προσφύγων και να καταλήξουμε τελικά, ότι εκεί, στις πατρίδες τους, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων της γενοκτονίας κατά του συνολικού ελληνικού πληθυσμού της Ανατολής είναι περίπου 700.000 - 800.000 άτομα.

    Ερ: Ποιοι είναι υπαίτιοι; Έχει ευθύνες το τουρκικό κράτος;

    Απ: Το τουρκικό κράτος, η Τουρκική Δημοκρατία, δημιουργείται το 1923, δηλαδή μετά το τέλος των γεγονότων. Τα γεγονότα και τις γενοκτονίες τις προκάλεσε ο ακραίος τουρκικός εθνικισμός, οι Νεότουρκοι στην αρχή και ο Κεμάλ στη συνέχεια. Η σχέση του τουρκικού κράτους με αυτούς που διέπραξαν τις γενοκτονίες μπορεί να μην είναι θεσμική, είναι όμως οργανική. Γιατί ουσιαστικά αυτοί δημιουργούν το τουρκικό κράτος. Σήμερα, με τον Ερντογάν και τους μουσουλμάνους στην κυβέρνηση της Τουρκίας, σαφώς υπάρχει πιο διαλλακτική αντιμετώπιση του θέματος αυτού, από ό,τι με τους παραδοσιακούς κοσμικούς, τους εθνικιστές, τους Κεμαλιστές δηλαδή. Υπάρχει μια πιο ευνοϊκή, θα λέγαμε, αντιμετώπιση. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, είναι γνωστά τα όρια που έχει το ίδιο το τουρκικό κράτος. Ειδικά για τους Αρμένιους υπάρχει η εκκρεμότητα των αρμενικών περιουσιών που εγκαταλείφθηκαν και οικειοποιήθηκε το τουρκικό κράτος και δόθηκαν μετά σε εκλεκτούς του καθεστώτος. Αυτό δεν υπάρχει στην ελληνική περίπτωση, είτε στον Πόντο, είτε στη Σμύρνη, είτε στη Θράκη, καθώς με τη Συνθήκη της Αγκύρας, το 1930, η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να αλλάξουν πληθυσμούς και περιουσίες. ¶ρα, ο φυσικός «αντίδικος» των προσφύγων του '22, Ποντίων, Μικρασιατών, Ανατολικοθρακών είναι ουσιαστικά το ελληνικό Δημόσιο. Είναι αυτή η μεγάλη διαφορά.

    Ερ: Υπάρχει, ωστόσο, και μια άλλη άποψη -ορισμένων, μάλιστα, πανεπιστημιακών- που αμφισβητούν ότι διαπράχθηκε γενοκτονία ή ότι οι διωγμοί σε βάρος των Ελλήνων της Ανατολής έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά...

    Απ: Αυτό είναι από τα πιο ενδιαφέροντα φαινόμενα στην ύπαρξη της σύγχρονης Ελλάδας, η ύπαρξη ενός εκτεταμένου ρεύματος αρνητών της γενοκτονίας. Η άρνηση της γενοκτονίας, αυτού που συνέβη δηλαδή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς, μετά το 1922, ήταν η βασική στρατηγική επιλογή του ελληνικού κράτους και των επίσημων ελλαδικών ελίτ. Η μνήμη των προσφύγων, εάν μπόρεσε να διασωθεί, διασώθηκε από τις ίδιες τις κοινότητες των προσφύγων και μόνο όταν έρχεται η μεταπολίτευση, μετά τη δικτατορία, ουσιαστικά αναδύεται η κοινωνία των πολιτών και μπορούν οι προσφυγικοί πληθυσμοί να διεκδικήσουν να ενσωματωθεί η δική τους ιδιαίτερη ιστορική μνήμη στο συλλογικό εθνικό αφήγημα. Κάτι που, μέχρι τότε, δεν είχε γίνει και ήταν κι απαγορευμένο. Στη δεκαετία του '90, λοιπόν, που έχουμε δύο ανακηρύξεις Ημερών Μνήμης, 19 Μαΐου για τον Πόντο, 14 Σεπτεμβρίου για το σύνολο της Μ. Ασίας, στην πραγματικότητα το ελληνικό πολιτικό σύστημα προσπαθεί, σε συμβολικό επίπεδο, να επιλύσει τις ιστορικές εκκρεμότητες που είχε με τον ελληνισμό της ανατολής με τους πρόσφυγες του 1922. Όμως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι μια μικρή ομάδα ιστορικών, αναθεωρητών -όπως θέλετε πέστε το- παραμένει προσκολλημένη στα παλιά μοντέλα, που ήταν εξαιρετικά τουρκοφιλικά, που παραγνώριζαν το γεγονός, ότι εκεί διαπράχθηκε γενοκτονία και ότι αυτός που τη διέπραξε δεν ήταν ούτε δημοκράτης, ούτε μεταρρυθμιστής, Νεότουρκοι και Μουσταφά Κεμάλ Πασά, αλλά αντιθέτως πρωτοναζιστικά ρεύματα που εντάσσονταν στην ιδεολογική κατηγορία των ολοκληρωτικών ακροδεξιών κινημάτων του μεσοπολέμου. Αυτή, λοιπόν, τη φοβερή διάκριση δεν την κάνουν λόγω πολιτικών και ιδεολογικών αγκυλώσεων. Κι έχουν φτάσει στο ακρότατο σημείο της αμφισβήτησης της μνήμης των προσφύγων μέσα από την άρνηση του ότι πραγματοποιήθηκε γενοκτονία. Έτσι, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ ενδιαφέρον μεν, τραγικό δε, δίλημμα και σύγκρουση μέσα στον ελλαδικό χώρο. Πράγματα που είναι διεθνώς πλέον καταχωρημένα ως γενοκτονία, π.χ. η γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής (Πόντος, Ιωνία, Αν. Θράκη) έχει θεωρηθεί σαν μία από τις μεγάλες γενοκτονίες του 20ού αιώνα από τον καθ' ύλην αρμόδιο οργανισμό, το «Ινστιτούτο Μελέτης των Γενοκτονίων» (IAGS). Κι, όμως, στην Ελλάδα υπάρχει μια ερημιά απόλυτη στο θέμα αυτό. Δυστυχώς, μόνο οι προσφυγογενείς ιστορικοί σήμερα και βεβαίως κάποιοι λίγοι, φωτεινές εξαιρέσεις, του περίγυρου, προσεγγίζουν με τόλμη τα γεγονότα αυτά. Η πλειονότητα των Ελλήνων ιστορικών είναι αγνωστικιστές και ουδέτεροι.

    Ερ: Μπορεί να στοιχειοθετηθεί γενοκτονία με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία;

    Απ: Μα, φυσικά, είναι αυτονόητο. Οι αρνητές κάνουν μια... απατεωνιά, μπερδεύουν τον όρο «γενοκτονία». Η γενοκτονία είναι νομικός όρος, όρος του διεθνούς νομικού δικαίου, δεν είναι ένας όρος της καθομιλουμένης, όπως σφαγή, καταστροφή, εθνική εκκαθάριση, κ.λ.π. Είναι διεθνής νομικός όρος που ορίζεται με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία όλα υπάρχουν στην περίπτωση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Είναι πραγματικά οδυνηρό, ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ένας δημόσιος διάλογος για όλα αυτά και ότι υπάρχει μια υπόγεια υπονόμευση της μνήμης των προσφύγων του '22. Οι αρνητές, η μικρή ομάδα των συνειδητών αρνητών, εξαρχής έχουν αποφασίσει και προσπαθούν να βρουν επιχειρήματα να στηρίξουν την άποψή τους. Ουσιαστικά έχουν μια αντίληψη λατρευτική προς τον τουρκικό εθνικισμό, όσο κι εάν ακούγεται παράξενο. Είναι μια τουρκοφιλική, σε σχέση με τον εθνικισμό πάντα, αντίληψη, η οποία ανατρέπεται πρωτίστως από ποιους λέτε; Από τους Τούρκους ιστορικούς... Αυτή τη στιγμή, οι κύριοι σύμμαχοι οι δικοί μας στον ερευνητικό και ακαδημαϊκό χώρο για τη μελέτη των γενοκτονιών είναι μια νέα ιστοριογραφική σχολή στην Τουρκία, Τούρκων αριστερών ιστορικών, οι οποίοι δεν έχουν κανένα ταμπού, μελετούν τα οθωμανικά και τουρκικά αρχεία και με εκπληκτικά διδακτορικά αποκαλύπτουν το τρομερό έγκλημα που έκανε ο τουρκικός εθνικισμός σε βάρος των χριστιανικών κοινοτήτων.

    Ερ: Η Βουλή των Ελλήνων όρισε ώς «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» τη 19η Μαΐου...

    Απ: Εάν αναγνωρίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ήταν γιατί οι πρόσφυγες και οι βουλευτές τους επέβαλαν αυτή τη διαδικασία αναγνώρισης. Όμως, ποτέ δεν είχαμε μια διαδικασία γνώσης και αξιοποίησης του παρελθόντος. Το ελληνικό κράτος και οι μηχανισμοί του ήταν πάντα αντίθετοι σε όλο αυτό, θεωρώντας ότι διαταράσσει την κανονικότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων... Αν ο προσφυγικός χώρος ήθελε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να οργανωθεί καλύτερα, να αναπτύξει τους δικούς του ιστορικούς και να ακολουθήσει τον δρόμο των Αρμενίων, που εάν κατάφεραν να κατοχυρώσουν την ιστορική τους εμπειρία στη διεθνή αντίληψη περί ιστορίας του 20ού αιώνα, δεν το έκαναν επειδή είχαν ένα κράτος από πίσω τους, το έκαναν επειδή ήταν αποφασισμένοι και συνειδητοποιημένοι.

    Διαβάστε επίσης:

    Δηλώσεις πολιτικών για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

    [05] Γιώργος Κυρίτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κέντρα φιλοξενίας προσφύγων θα λειτουργήσουν στη Θέρμη και την Ευκαρπία. Νέο κέντρο και στα Γρεβενά

    Σε νοικιασμένους χώρους στη Θέρμη και την Ευκαρπία Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

    Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι παραπάνω χώροι ανήκουν στη δεύτερη τετράδα των ενοικιάσεων βιομηχανικών- εμπορικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία προσφύγων και γνωστοποίησε ότι εντός της ημέρας θα οριστικοποιηθεί και ένας τρίτος χώρος.

    "Παράλληλα εκσυγχρονίζονται τα κέντρα φιλοξενίας προσφυγών στο Κουτσόχερο της Λάρισας και το Βαγιοχώρι της Θεσσαλονίκης" τόνισε και πρόσθεσε ότι στις εν λόγω εγκαταστάσεις θα τοποθετηθούν σκηνές τύπου οικίσκου και βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο.

    "Οι σκηνές που υπήρχαν εκεί ως τώρα προσφέρονται μεν για χρήσεις του στρατού, όπως η διεξαγωγή στρατιωτικής άσκησης για περιορισμένο χρονικό διάστημα αλλά δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη διαβίωση οικογενειών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα" υπογράμμισε.

    Την ίδια στιγμή, ο κ. Κυρίτσης γνωστοποίησε ότι θα φτιαχτεί και ένας πρότυπος χώρος φιλοξενίας, υψηλών προδιαγραφών, δυναμικότητας 1300 έως 1500 θέσεων, στα Πατώματα, στα Γρεβενά.

    Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς προσφύγων από την Ειδομένη στις παραπάνω δομές απάντησε: "δεν είναι ζήτημα καν μήνα, αλλά ζήτημα εβδομάδας ή εβδομάδων να είναι έτοιμες όλες αυτές οι εγκαταστάσεις και να έχει μεταφερθεί εκεί ο κόσμος από την Ειδομένη".

    Σχολίασε, άλλωστε ότι, οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν -μέχρι στιγμής- στα χρονοδιαγράμματα, που είχαν τεθεί για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης οφείλονται και στην έλλειψη πόρων. "Προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε και το τελευταίο ευρώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπλέον υπάρχει η ανάγκη να τηρείται απολύτως η νομιμότητα σε τέτοιου είδους ζητήματα ενώ ακολουθούμε και μια τακτική πειθούς των τοπικών κοινωνιών, εξαντλητικών επαφών και συσκέψεων με την τοπική αυτοδιοίκηση" είπε.

    Μιλώντας, εξάλλου στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "ΑΠΕριττα", ο κ. Κυρίτσης ρωτήθηκε για την αναφορά- καταγγελία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, στον εισαγγελέα για ποινικά κολάσιμες πράξεις και παραλείψεις στην Ειδομένη.

    "Νομίζω ότι σε ένα θέμα που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα σε ευρωπαϊκό και σε ελληνικό επίπεδο, ο Περιφερειάρχης προσπαθεί να δώσει μία στενή αστυνομική χροιά και αυτό, παρότι καταλαβαίνω το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που πρέπει να έχει για την Περιφέρειά του, αδικεί και το ζήτημα και τον ίδιο. Προφανώς το ζήτημα της Ειδομένης δεν είναι ένα ζήτημα κατ' εξοχήν αστυνομικό. Νομίζω ότι μέχρι εκεί μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι" είπε. Αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλο κόστος από το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής, γι' αυτό και έγιναν προσπάθειες να ανοίξει η γραμμή και τόνισε: "η διαπίστωση ήταν ότι στην πραγματικότητα το άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής και η άρση της κατάστασης του προσωρινού καταυλισμού στην Ειδομένη είναι θέματα απολύτως αλληλένδετα, οπότε η λογική στην οποία έχουμε καταλήξει είναι ότι με τη μεταφορά του κόσμου από την Ειδομένη και την άρση του άτυπου αυτού καταυλισμού θα λυθεί και το ζήτημα".

    Σχετικά με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί πορνείας και ναρκωτικών στην Ειδομένη, σχολίασε: "στο κέντρο μιας μεγαλούπολης συναντάμε αυτά τα χαρακτηριστικά. Ε, θα τα συναντήσουμε, ευτυχώς σε όχι εκτεταμένη μορφή, σε καταστάσεις όπως η Ειδομένη. Η αστυνομία είναι παρούσα και προσπαθεί και τα ελέγχει. Να μην δραματοποιούμε τις καταστάσεις. Δεν ήρθαν οι πρόσφυγες να εγκαταστήσουν την πορνεία στην Ελλάδα".

    Γνωστοποίησε, τέλος, ότι "επειδή το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας για ενοικίαση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων δεν έχει αποδώσει προς το παρόν τα αναμενόμενα, θα ξεκινήσει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης".

    [06] Δηλώσεις πολιτικών για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

    «Σήμερα θυμόμαστε το μαρτυρικό παρελθόν του Ποντιακού Ελληνισμού που υπέστη τον βίαιο ξεριζωμό και τη γενοκτονία», αναφέρει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε αναρτήσεις του στο Twitter.

    Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας είναι απαραίτητη για να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα και τα τραγικά λάθη του παρελθόντος». «Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη μισαλλοδοξία, οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης και διαλόγου με τους γείτονές μας», συμπληρώνει.

    Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, επισκέφτηκε τον Σύλλογο Ποντίων «Φάρος», στην Αγία Βαρβάρα.

    «Σήμερα είναι μία ημέρα μνήμης για τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας Πόντιους, θύματα της Γενοκτονίας. Αλλά είναι και μέρα τιμής και σεβασμού στον Ποντιακό Ελληνισμό, που παρά τις προσπάθειες εξόντωσης και αφανισμού του κατάφερε να θριαμβεύσει όπου γης. Είναι το πιο ζωντανό κύτταρο του Ελληνισμού. Είναι και για όλους εμάς μία ημέρα χρέους. Να διατηρήσουμε την ιστορική αλήθεια. Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά με τους γείτονές μας. Θέλουμε, ταυτόχρονα, να αναγνωρίσουν την αλήθεια και μία συγγνώμη» ανέφρε η κ. Γεννηματά.

    Επιπλέον σε δηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, προχώρησε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι η σημερινή ημέρα δεν είναι μόνο μια μέρα τιμής, είναι πρωτίστως ημέρα καθήκοντος και ευθύνης, δήλωσε

    «Δεν αφορά στο παρελθόν. Αφορά κυρίως στο παρόν και το μέλλον, στη δικαίωση των 353.000 νεκρών», πρόσθεσε.

    Τέλος, και η Λαϊκή Ενότητα σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι τιμά τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής και «απαιτεί τη δικαίωσή τους μέσω της αναγνώρισης των διωγμών, που υπέστησαν από την πολιτική ηγεσία της γείτονας χώρας Τουρκίας», σημειώνει σε ανακοίνωση της.

    Είναι, προσθέτει, μια απαίτηση πολλών λαών, που αναγνώρισαν τις γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσύριων, ώριμη στο πέρασμα των χρόνων, μετά και από μια αποτίμηση των ιστορικών γεγονότων. Και οφείλουμε να υπερασπιστούμε την ιστορική δικαίωση, «την αποκατάσταση των γεγονότων και τον καταλογισμό των ευθυνών, σε όσους σχεδίασαν, προκάλεσαν ή ακόμα και έδειξαν ανοχή στις θηριωδίες και στην προσπάθεια αφανισμού των Ελλήνων του Πόντου».

    [07] Ρ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές παίζουν ήδη καθοριστικό ρόλο για την κοινή ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό

    Η ανάδειξη του ρόλου των τοπικών και περιφερειακών αρχών στο πλαίσιο μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου με τους Ευρωπαίους επιτρόπους, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Χρήστο Στυλιανίδη, Κορίνα Κρέτσου στις Βρυξέλλες.

    «Οι σημερινές συναντήσεις εντάσσονται στη σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να τονιστεί και να ενισχυθεί ο ρόλος των περιφερειακών και τοπικών αρχών στο πλαίσιο μιας σοβαρής, συνεκτικής, κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό / μεταναστευτικό και μιας πραγματικά ενιαίας πολιτικής ασύλου», δήλωσε η Περιφερειάρχης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το πέρας των συναντήσεων.

    Η κ. Δούρου ενημέρωσε τους Επιτρόπους για τις μέχρι σήμερα συναντήσεις και επαφές της με εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμών, ιταλούς ομολόγους της και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών. Ειδικότερα, συζητήθηκε η κοινή επιστολή που απέστειλαν πρόσφατα οι Περιφέρειες Αττικής, Σικελίας και Λάτσιο στους προέδρους της Κομισιόν, του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής, αναφορικά με την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των Περιφερειών στην αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα. Επιπλέον, εξετάστηκαν οι δυνατότητες της από κοινού ανάληψης πρωτοβουλιών προκειμένου να εκπονηθεί ένα πλαίσιο κοινών δράσεων μέσα από συνέργειες μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κυβερνήσεων και των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων καθώς το μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα δοκιμάζει σήμερα τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

    [08] Οι αιγυπτιακές αρχές, σε συνεργασία με τη Γαλλία, θα αναλάβουν την έρευνα για τα αίτια της συντριβής του Airbus στη Μεσόγειο

    Η Αίγυπτος θα τεθεί επικεφαλής της επίσημης επιτροπής που θα αναλάβει να ερευνήσει τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir που εκτελούσε την πτήση από το Παρίσι για το Κάιρο, ανακοίνωσε ο Αϊμάν αλ Μοκάντεμ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ερευνών Αεροπορικών Δυστυχημάτων της χώρας.

    Στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν επίσης εμπειρογνώμονες από τη Γαλλία, την κατασκευάστρια χώρα του Airbus A320. Η Γαλλία είναι εξάλλου η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

    Η επιτροπή θα ξεκινήσει την έρευνά της για τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους και θα συλλέξει στοιχεία μόλις βρεθούν τα συντρίμμια του αεροσκάφους. Η Βρετανία και η Ελλάδα έχουν επίσης προσφερθεί να βοηθήσουν στην έρευνα, πρόσθεσε ο Μοκάντεμ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν έχει γίνει αποδεκτή αυτή η προσφορά.

    [09] Καλοκαίρι πολιτισμού στην ¶νδρο

    Παραστάσεις αρχαίου δράματος και κωμωδίας από την Επίδαυρο, συναυλίες καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και νέων δημιουργών, προβολές, παραδοσιακούς χορούς και αφιερώματα, ετοιμάζεται να υποδεχτεί αυτό το καλοκαίρι η ¶νδρος στο 2 ο Διεθνές Φεστιβάλ της.

    Επίσης, στο νησί αναμένονται οι επισκέπτες που παραδοσιακά παρακολουθούν κάθε χρόνο τις εκθέσεις και τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, του Μουσείου Κυδωνιέως, όπως και της Καϊρείου βιβλιοθήκης.

    Μετά από την πρώτη επιτυχημένη χρονιά με την ιδιαιτέρως θερμή ανταπόκριση του κόσμου (περισσότεροι από 9.000 θεατές παρακολούθησαν πέρσι τις δέκα εκδηλώσεις του), το Διεθνές Φεστιβάλ ¶νδρου επιστρέφει στις 16 Ιουλίου με ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές προτάσεις που θα φιλοξενήσει το υπερσύγχρονο ανοικτό θέατρο, 900 θέσεων, το οποίο «φώλιασε» στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας. Φιλοδοξία του Φεστιβάλ, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Παντελή Βούλγαρη, είναι: «Κάθε χρονιά, να είναι ένας ανοιχτός χώρος συνεργασίας και φιλοξενίας σημαντικών καλλιτεχνικών προτάσεων, όχι μόνο στηn μουσική και στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο, τον χορό και τη λογοτεχνία».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος το πρόγραμμα διαμορφώθηκε με γνώμονα «την ποιότητα, την ποικιλία και το συνδυασμό καταξιωμένων και νεότερων καλλιτεχνών». Έτσι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει, μεταξύ άλλων, συναυλίες των Μαρίας Φαραντούρη, ¶λκηστις Πρωτοψάλτη, Θάνου Μικρούτσικου, Μίλτου Πασχαλίδη, Μανώλη Μητσιά, Έλλης Πασπαλά, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ζουγανέλη, Μάριου Φραγκούλη, Λάκη Παπαδόπουλου και της Καμεράτας junior.

    Ανάμεσα στις παραστάσεις που θα παιχτούν, είναι η «Ορέστεια» σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, η «Σταματία - το Γένος Αργυροπούλου» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, η «Λυσιστράτη» από το Εθνικό Θέατρο, και η «Απολογία του Σωκράτη» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

    «Στους δύσκολους καιρούς του σήμερα γυρεύουμε ανάσες ανάτασης. Οι εκδηλώσεις πολιτισμού λειτουργούν ως αντικαταθλιπτική τονωτική ένεση. Ονειρεύομαι χαρούμενα πρόσωπα, ζωηρά μάτια να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις φετινές εκδηλώσεις του φεστιβάλ», ανέφερε ο βραβευμένος σκηνοθέτης στην σημερινή παρουσίαση του προγράμματος. Η δική του συνδρομή -όπως είπε- είναι του καλού οικοδεσπότη, ώστε η διοργάνωση να κυλήσει, χωρίς προβλήματα και να επιτελέσει το σκοπό της. «Και σκοπός της είναι να θυμίζει πως η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια για ανέφελες εποχές, αλλά παντοτινή ανάγκη για την ομορφιά, την συγκίνηση, τον σεβασμό πάνω στην ανθρώπινη περιπέτεια», τόνισε ο Παντελής Βούλγαρης.

    [10] Η ελίτ της ευρωπαϊκής μουσειολογίας συναντάται στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

    Σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της μουσειολογίας και της πολιτισμικής τεχνολογίας φιλοξενεί η Λέσβος, που επιλέχθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) για την διοργάνωση της ετήσιας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων και την απονομή των σημαντικών βραβείων Luigi Micheletti, DASA και Heritage in Motion.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης διοργανώνεται, αύριο Παρασκευή, σεμινάριο με κεντρικό θέμα ?οι πολλαπλές αποχρώσεις των μουσείων?, με συντονιστή τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων, Wim van der Weiden.

    Στο σεμινάριο έχουν προγραμματισθεί εισηγήσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Μάσιμο Νέγκρι, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων, αναπτύσσει το θέμα ?η δημόσια ποιότητα των Μουσείων?. Η Αλεξάνδρα Μπούνια, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων και καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μοιράζεται με τους συμμετέχοντες την γνώση της για ?τα Μουσεία και τα πολιτισμικά πεδία? και ο Νίκος Ζούρος, καθηγητής του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναπτύσσει την ενότητα ?το πολιτισμικό πεδίο της Λέσβου? . ?Μουσεία και πολιτισμική κληρονομιά? είναι το θέμα που αναπτύσσει η Μαριλένα Αλιβιζάτου, του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και η Σταυρούλα Φωτοπούλου, επικεφαλής στη διεύθυνση Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και ¶υλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει αναλάβει την εισήγηση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εποχές κρίσης.

    Η υποδοχή των συμμετεχόντων έγινε το βράδυ της Πέμπτης στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, στην Αγία Πααρασκευή, όπου εκτός από την γνωριμία των διακεκριμένων προσκεκλημένων με τους χώρους του μουσείου, εγκαινιάσθηκαν και δύο εκθέσεις: ?Τα μουσεία του ΠΙΟΠ με τη φωτογραφική ματιά του Πλάτωνα Ριβέλλη? και ?Πολιτιστικά τοπία?, με την υπογραφή της Ελένης Κοτσώνη. Στον ίδιο χώρο, το βράδυ της Παρασκευής θα γίνει η τελετή απονομής των βραβείων Heritage in Motion.

    Το πρόγραμμα της συνάντησης περιλαμβάνει την απονομή των βραβείων, εκθέσεις, σεμινάρια, ομιλίες και παρουσιάσεις των σύγχρονων τάσεων της επιστήμης της μουσειολογίας. Το 2016 με απόφαση του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων εστιάζεται στη θεματική ?Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία? .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 May 2016 - 18:32:20 UTC