Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόσκληση στους Κινέζους να επισκεφτούν την Ελλάδα απευθύνει η Έλενα Κουντουρά
  • [02] Απίστευτο χαρακτηρίζει η Ντ. Μπακογιάννη το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
  • [03] Αμετάβλητος ο ELA προς τις τράπεζες με απόφαση ΕΚΤ
  • [04] Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, γίνεται ολοένα και πιθανότερη, δηλώνουν Γερμανοί εμπειρογνώμονες
  • [05] Δεύτερη ημέρα Πανελλαδικών για τα ΕΠΑΛ, σήμερα
  • [06] Υπό κατάληψη το υπουργείο Οικονομικών από συνδικαλιστές της ΠΟΕ - ΔΟΥ
  • [07] Δηλώσεις του διοικητή της ΥΠΑ Κ. Λιντζεράκου για την εξαφάνιση του αιγυπτιακού αεροσκάφους
  • [08] Νότια της Καρπάθου συνετρίβη το αεροσκάφος της Egyptair
  • [09] Το 12ο Athens Digital Arts Festival σηκώνει αυλαία
  • [10] Στη Ρώμη τα «χρώματα» του Αγίου Όρους, με τον φακό του Στράτου Καλαφάτη
  • [11] Art Athina 2016, από τις 26 έως τις 29 Μαϊου
  • [12] Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα
  • [13] Ηρεμία στην Ειδομένη, επέστρεψαν στον καταυλισμό οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

  • [01] Πρόσκληση στους Κινέζους να επισκεφτούν την Ελλάδα απευθύνει η Έλενα Κουντουρά

    Ανοικτή πρόσκληση στους Κινέζους να επισκεφτούν στη χώρα μας απευθύνει η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά μέσα από τη νέα ελληνοκινεζική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε, με αφορμή τη νέα πρωτοβουλία του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο χώρο του διαδικτύου, η αναπληρώτρια υπουργός σημειώνει ότι οι Κινέζοι αγαπούν την Ελλάδα και δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εκτίμηση στην ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. "Είμαστε δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς με μακραίωνη ιστορία, και σήμερα χτίζουμε ισχυρές διμερείς σχέσεις και στρατηγικές συνεργασίες σε όλους τους τομείς οικονομικής ανάπτυξης. Η Κίνα είναι μία νέα τουριστική αγορά που την ανοίξαμε το 2015, οπότε και περισσότεροι από 80.000 Κινέζοι επισκέφθηκαν τη χώρα μας".

    Για την φετινή χρονιά το υπουργείο εκτιμά ότι οι αφίξεις θα αυξηθούν: Φέτος, όπως τονίζει η υπουργός, υλοποιείται ένα πολύπλευρο σχέδιο ενεργειών στοχευμένης προώθησης και προβολής στην Κίνα. Το γραφείο του ΕΟΤ στο Πεκίνο είναι σε άμεση συνεργασία με Ταξιδιωτικούς Πράκτορες για κοινά προγράμματα προώθησης της Ελλάδας.

    Ακολουθεί η συνέντευξη της κ. Κουντουρά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    Πόσο σημαντικός είναι για τον ελληνικό τουρισμό ο εισερχόμενος τουρισμός από την Κίνα. Σε τι επίπεδα εκτιμάται φέτος να κυμανθούν τα νούμερα των αφίξεων;

    Η Κίνα αποτελεί μία αγορά με τεράστια δυναμική για τον ελληνικό τουρισμό. Ο εξερχόμενος τουρισμός της Κίνας παρουσιάζει διαρκή αύξηση τα τελευταία χρόνια και ξεπερνά σήμερα τα 120 εκατομμύρια επισκέπτες διεθνώς, αλλά μόνο 6 εκατομμύρια ταξίδια πραγματοποιούνται στην Ευρώπη. Οι Κινέζοι αγαπούν την Ελλάδα και δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εκτίμηση στην ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Είμαστε δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς με μακραίωνη ιστορία, και σήμερα χτίζουμε ισχυρές διμερείς σχέσεις και στρατηγικές συνεργασίες σε όλους τους τομείς οικονομικής ανάπτυξης. Η Κίνα είναι μία νέα αγορά που την ανοίξαμε το 2015. Με βάση τις θεωρήσεις που εκδόθηκαν περισσότεροι από 80.000 Κινέζοι επισκέφθηκαν τη χώρα μας, αριθμός όμως που στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλοί Κινέζοι έρχονται στην χώρα μας με βίζα Σένγκεν που έχουν εκδώσει από άλλον προορισμό της ΕΕ. Το 2015 είχαμε μία σημαντική διψήφια αύξηση στις αφίξεις. Το 2016 περιμένουμε νέα αύξηση από την Κινεζική τουριστική αγορά και μάλιστα σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα περσινά.

    Υπάρχουν δράσεις από την ελληνική πλευρά προς την κατεύθυνση της τόνωσης του εισερχόμενου τουρισμού από Κίνα;

    Φέτος υλοποιούμε ένα πολύπλευρο σχέδιο ενεργειών στοχευμένης προώθησης και προβολής στην Κίνα. Το γραφείο του ΕΟΤ στο Πεκίνο είναι σε άμεση συνεργασία με Τour Operators για κοινά προγράμματα προώθησης της Ελλάδας. Έχουμε προχωρήσει σε διαδικτυακή διαφήμιση και οργανώνουμε μέσω του ΕΟΤ και σε συνεργασία με τις Περιφέρειες fam trips για Κινέζους tour operators και δημοσιογράφους στην Αρχαία Ολυμπία και στα νησιά Κρήτη, Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Μήλο, Χίο και Ζάκυνθο. Συμμετέχουμε σε μεγάλες και εξειδικευμένες τουριστικές εκθέσεις όπως η COMMT στο Πεκίνο, και θα έχουμε παρουσία στις εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης του Μαραθωνίου Σανγκάης. Επίσης φέτος φιλοξενούμε τρεις μεγάλες παραγωγές που κάνουν γυρίσματα σε ελληνικούς προορισμούς. Πρόκειται για μία σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα τα αξιοθέατα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, μία τηλεοπτική παραγωγή για τις ομορφιές των ελληνικών τοπίων, καθώς και μία νέα κινηματογραφική παραγωγή, και αναμένουμε ότι θα έχει μεγάλη απήχηση, αντίστοιχη της επιτυχίας της ταινίας Beijing Love Story που ενίσχυσε σημαντικά το ενδιαφέρον για ταξίδια στην Ελλάδα.

    Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα, και πως αντιμετωπίζονται, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα;

    Μέσα από τη συνεργασία μας με τα συναρμόδια Υπουργεία προχωρούμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες για την τόνωση των τουριστικών ροών. Ήδη έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια το τελευταίο διάστημα από το Υπουργείο Εξωτερικών για την διεύρυνση και ενίσχυση των κέντρων έκδοσης θεωρήσεων σε όλη την Κίνα. Από τον προηγούμενο μήνα λειτουργούν 12 νέα Κέντρα Θεωρήσεων σε όλη τη χώρα, και πέραν από τα τρία υπάρχοντα στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και τη Γκουάνκτσου. Πρόκειται για μία εξαιρετική κίνηση από την οποία προσδοκούμε άμεσα και σημαντικά αποτελέσματα στην ενίσχυση των τουριστικών ροών. Σημείο-κλειδί αποτελεί και το θέμα της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης, που βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα μας. Οι Κινέζοι σήμερα φτάνουν στη χώρα μας μέσω πτήσεων με ενδιάμεσους προορισμούς. Είναι ένα θέμα που πρόκειται να δούμε πολύ άμεσα.

    Τι μηνύματα στέλνει η Ελλάδα στους Κινέζους που θα θελήσουν να επισκεφτούν τη χώρα μας.

    Η Ελλάδα είναι ένας παγκόσμιος ελκυστικός προορισμός που το 2015 επέλεξαν περισσότεροι από 26 εκατομμύρια επισκέπτες. Προσφέρει ένα μοναδικό προϊόν που συνεχώς εμπλουτίζουμε και ενδυναμώνουμε και που ανταποκρίνεται και στις πιο ψηλές απαιτήσεις. Προβάλλουμε στοχευμένα στο ταξιδιωτικό κοινό της Κίνας, τον ανεκτίμητο πολιτισμό μας, την πλούσια ιστορία μας και τα παγκόσμιας κληρονομιάς μνημεία μας. Ενισχύουμε την προώθηση και προβολή θεματικών μορφών τουρισμού που έχουν ιδιαίτερη απήχηση στους Κινέζους επισκέπτες, όπως ο πολιτιστικός τουρισμός, τα μοναδικά city break 12 μήνες το χρόνο, τις άπειρες επιλογές σε διασκέδαση, ψυχαγωγία και ψώνια στις εκπληκτικές αγορές μας, τον τουρισμό πολυτελείας και φυσικά την μοναδική ελληνική γαστρονομία, που θα βρουν σε κάθε προορισμό. Προωθούμε δυναμικά και νέους ελληνικούς θρησκευτικούς και γαμήλιους προορισμούς, πέραν από τη Σαντορίνη και τα Μετέωρα που βρίσκονται ήδη ψηλά στις προτιμήσεις τους. Η Ελλάδα είναι μία πανέμορφη χώρα, με αυθεντική ομορφιά που προσφέρει σιγουριά, ασφάλεια, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και μοναδικές εμπειρίες ικανοποιώντας και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους Κινέζους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να ανακαλύψουν τις απίθανες ομορφιές της.

    [02] Απίστευτο χαρακτηρίζει η Ντ. Μπακογιάννη το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

    Είναι κάτι απίστευτο αυτό που κατατίθεται. Δεν το έχω ξαναδεί. Μιλάμε για πέντε ορόφους φόρους» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας τη μείωση των φόρων «θέμα επιβίωσης για την ελληνική οικονομία».

    «Πρέπει με όποια θυσία να μειωθούν οι φόροι σ΄ αυτή τη χώρα. Είναι θέμα επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας« σημείωσε η κ. Μπακογιάννη στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θεωρείται πλούσιος ο κάθε ιδιοκτήτης -κληρονόμος παλιού διαμερίσματος με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ.

    Στην ερώτηση αν κάποιοι βουλευτές της ΝΔ διαφωνούν με την κομματική γραμμή και ζητούν να καταψηφιστούν όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι με όσες συμφωνεί η ΝΔ δεν θα τις καταψηφίσει. «Θα πούμε στον ελληνικό λαό ότι αυτό είναι και πρόταση που θα φέρναμε κι εμείς. Τα υπόλοιπα θα τα καταψηφίσω και όχι μόνο θα τα καταψηφίσω, θα τα πολεμήσω σε κάθε ρούγα της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά.

    [03] Αμετάβλητος ο ELA προς τις τράπεζες με απόφαση ΕΚΤ

    Αμετάβλητο παραμένει για τις επόμενες δέκα εργάσιμες ημέρες το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 69,1 δισεκ. ευρώ έως και την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Σύμφωνα με την ΤτΕ το αμετάβλητο ανώτατο όριο αντανακλά τη σταθεροποίηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι καταθέσεις εμφάνισαν τον Απρίλιο και νέα μείωση παρά τους περιορισμούς που έχουν τεθεί.

    [04] Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, γίνεται ολοένα και πιθανότερη, δηλώνουν Γερμανοί εμπειρογνώμονες

    «Η ελάφρυνση του χρέους είναι η βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και έχει τεθεί τόσο σαφώς, ώστε θεωρώ απίθανο ότι θα παραμείνει χωρίς να γίνει (ελάφρυνση)», δήλωσε στη Deutsche Welle ο Γιοργκ Ρόχολ, πρόεδρος της ιδιωτικής Σχολής Οικονομίας και Mάνατζεμεντ του Βερολίνου (ESMT).

    Ο Ρόχολ, ο οποίος είναι και σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, στην πρόσφατα δημοσιευθείσα έρευνά του με τον τίτλο «Πού πήγαν τα λεφτά για τη σωτηρία της Ελλάδας;», απέδειξε ότι λιγότερο από το 5% των χρημάτων που δόθηκαν ως βοήθεια στην Ελλάδα κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ σχεδόν το 80% δόθηκε για την εξόφληση οφειλών, την πληρωμή τόκων και την επανακεφαλαιοποίηση γαλλικών και γερμανικών τραπεζών.

    O Γιοργκ Ρόχολ προβλέπει ότι «ο στόχος (των δανειστών) θα είναι να συμφωνηθεί μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με την οποία είτε να μειώνεται το επιτόκιο είτε να επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής του ή και τα δύο μαζί». Επισημαίνει όμως, ότι τα αποτελέσματα ενός τέτοιου κουρέματος θα εξανεμισθούν αν η δημόσια διοίκηση δεν γίνει αποτελεσματικότερη και δεν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, διότι «οι αιτίες του προβλήματος βρίσκονται στην Ελλάδα».

    O Γιούργκεν Κάιζερ, συντονιστής της πρωτοβουλίας «Έτος διαγραφής χρεών» («Erlassjahr.de»), επαινεί με δηλώσεις του στη Deutsche Welle το ΔΝΤ, διότι «ανήκει στις φωνές της λογικής στο θέμα της ελληνικής κρίσης». Ο εμπειρογνώμονας για θέματα χρέους, ο οποίος αγωνίζεται από το 2000 για τη διαγραφή των χρεών των φτωχών κρατών παγκοσμίως, λέει επίσης αυτό το οποίο παραδέχονται οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες, δηλαδή ότι «αν οι δανειστές είχαν προβεί σε κούρεμα του χρέους από την αρχή της ελληνικής κρίσης, θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί». Ο Κάιζερ προσθέτει επίσης ότι «οι συνέπειες αυτής της λανθασμένης απόφασης έγιναν ακόμα πιο παράλογες και ακόμα πιο ακριβές».

    [05] Δεύτερη ημέρα Πανελλαδικών για τα ΕΠΑΛ, σήμερα

    Στο μάθημα των Μαθηματικών εξετάζονται σήμερα, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που εξετάζονται με το νέο σύστημα και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ της ομάδας Α' του παλιού συστήματος.

    Στη συνέχεια, αύριο (Παρασκευή 20 Μαΐου), οι Πανελλαδικές για τους υποψήφιους των γενικών λυκείων (με το παλιό και το νέο σύστημα) θα συνεχιστούν με τις εξετάσεις στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και στην Ιστορία, αμφότερα γενικής Παιδείας.

    Για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ομάδα Β') που δίνουν με το παλιό σύστημα, θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των εξής μαθημάτων γενικής Παιδείας: Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορία.

    Υπενθυμίζεται ότι, τα μαθήματα, για τα οποία έχει καθοριστεί εξεταστέα ύλη κοινή για το παλαιό και το νέο σύστημα, συνεξετάζονται.

    [06] Υπό κατάληψη το υπουργείο Οικονομικών από συνδικαλιστές της ΠΟΕ - ΔΟΥ

    Κατάληψη πραγματοποιούν αυτήν την ώρα συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΔΟΥ και εργαζόμενοι του υπουργείου Οικονομικών σε κτίριο του υπουργείου επί της οδού Καραγιώργη Σερβίας, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

    Όπως ανέφεραν εκπρόσωποί τους η κατάληψη πραγματοποιείται ως ένδειξη αντίδρασης στην μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε Ανεξάρτητη Αρχή, που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε αργά χθες βράδυ στην Βουλή.

    Σε λίγη ώρα πρόκειται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα -όπως υποστηρίζουν- του νομοθετήματος, την επαπειλούμενη αμφισβήτηση των μελλοντικών δημοσίων εσόδων προς βεβαίωση και τις επιπλοκές στην υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών που οι οργανικές τους θέσεις θα μεταφερθούν στην νέα Αρχή.

    [07] Δηλώσεις του διοικητή της ΥΠΑ Κ. Λιντζεράκου για την εξαφάνιση του αιγυπτιακού αεροσκάφους

    Περίπου δύο λεπτά αφότου εισήλθε στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, χάθηκε το στίγμα του πολιτικού αεροσκάφους της Agyptair. Εκείνη την ώρα βρισκόταν 7 μίλια νοτιοανατολικά της θέσης Κούμπι στην ανατολική Κρήτη, όπως δήλωσε ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Κωνσταντίνος Λιντζεράκος.

    Η ώρα ήταν 03:29 τα ξημερώματα. Στις 03:26 ώρα Ελλάδος, ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελληνικού πύργου ελέγχου με τον πιλότο, ο οποίος ωστόσο δεν απάντησε. Αμέσως οι ελληνικές Αρχές κινητοποίησαν τις δυνάμεις έρευνας και διάσωσης, ενώ επικοινώνησαν και με την αιγυπτιακή πλευρά, η οποία ωστόσο αγνοούσε τα δεδομένα για το αεροσκάφος.

    Όπως είπε ο κ. Λιντζεράκος στην επικοινωνία που είχε ο Πύργος Ελέγχου του FIR Αθηνών με τον πιλότο στις 02:55 τα ξημερώματα, ενώ βρισκόταν πάνω από τη νήσο Κέα, εκείνος δεν ανέφερε κανένα πρόβλημα. Μάλιστα τήρησε όλες τις συντεταγμένες που του δόθηκαν μέχρι να βγει από τον εναέριο ελληνικό χώρο.

    Το αεροσκάφος την ώρα της εξαφάνισής του βρισκόταν στα 37 χιλιάδες πόδια και η ταχύτητά του ήταν 519 μίλια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, καπετάνιος εμπορικού πλοίου φέρεται να είδε μία λάμψη στον ουρανό περίπου 130 μίλια νοτιοδυτικά της Καρπάθου.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού του αεροσκάφους, που χάθηκε εντός του αιγυπτιακού εναέριου χώρου

    [08] Νότια της Καρπάθου συνετρίβη το αεροσκάφος της Egyptair

    Το αεροσκάφος της Egyptair συνετρίβη νότια της Καρπάθου, εντός του αιγυπτιακού εναερίου χώρου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πηγή της ελληνικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

    «Περί τις 03.29 ώρα Ελλάδος , την ώρα που βρισκόταν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος εξαφανίσθηκε από τα ελληνικά ραντάρ...συνετρίβη σε απόσταση περίπου 130 μιλίων από το νησί της Καρπάθου», διευκρίνισε η πηγή.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας το αεροσκάφος της Egyptair είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου.

    Αλλά και το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι αιγυπτιακή στρατιωτική μονάδα είχε λάβει σήμα κινδύνου από το αεροσκάφος στις 04.26 τοπική ώρα (05.26 ώρα Ελλάδος).

    Η Egyptair δημοσίευσε εν τω μεταξύ τον κατάλογο των 56 επιβατών του αεροσκάφους της: Πρόκειται για 30 Αιγύπτιους, 15 Γάλλους, 1 Βρετανό, 1 Καναδό, 1 Βέλγο, 1 Πορτογάλο, 1 Αλγερινό, 1 Σουδανό, 1 πολίτη του Τσαντ, 2 Ιρακινούς, 1 Σαουδάραβα και 1 Κουβεϊτιανό.

    Το Airbus A320, της πτήσης MS804, βρισκόταν σε ύψος 37.000 ποδών και είχε εισέλθει στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, όταν εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ στις 02.45 ώρα Καΐρου (03.45 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με την αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού του αεροσκάφους, που χάθηκε εντός του αιγυπτιακού εναέριου χώρου

    Δηλώσεις του διοικητή της ΥΠΑ Κ. Λιντζεράκου για την εξαφάνιση του αιγυπτιακού αεροσκάφους

    [09] Το 12ο Athens Digital Arts Festival σηκώνει αυλαία

    Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF), επιστρέφει από σήμερα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και προσκαλεί το κοινό σε μία τετραήμερη συνάντηση, έως τις 22 Μαΐου, στο κτιριακό συγκρότημα Πύλη Ερμού 117 - 121. Παράλληλα, παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών και οπτικοακουστικές περφόρμανς στον πολυχώρο six d.o.g.s. και επιμελείται και νυχτερινές υπαίθριες προβολές, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης.

    Το καινοτόμο φεστιβάλ που πρεσβεύει και προβάλλει την εξέλιξη του ψηφιακού πολιτισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ξεκίνησε το 2005 και μέσα στα 12 χρόνια που ακολούθησαν, μαζί με την εξέλιξη της τεχνολογίας φρόντισε να εξελιχθεί κι εκείνο, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του διεθνώς.

    «Εχουμε καταφέρει αυτά τα χρόνια να δημιουργήσουμε στενούς δεσμούς με εγχώριους και διεθνείς καλλιτέχνες, το ευρύ κοινό και με εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά ιδρύματα. Το Φεστιβάλ προσφέρει μια πλατφόρμα δημιουργικής έκφρασης και ενσωματώνει τις εξελίξεις και τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται στο χώρο» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, διευθυντής του ADAF, που αποτελεί τον μοναδικό διεθνή θεσμό Ψηφιακών Τεχνών στην Ελλάδα.

    [10] Στη Ρώμη τα «χρώματα» του Αγίου Όρους, με τον φακό του Στράτου Καλαφάτη

    Παρουσιάζεται τις ημέρες αυτές στη Ρώμη, με μεγάλη προσέλευση κοινού, η έκθεση του φωτογράφου Στράτου Καλαφάτη, «'Αθως, τα χρώματα της πίστης». Εκατόν είκοσι φωτογραφίες του Έλληνα καλλιτέχνη φιλοξενούνται, έως τις 22 Μαΐου, στις αίθουσες της Μορφωτικής Ακαδημίας της Ρουμανίας στην Αιώνια Πόλη, στην ίδια περιοχή όπου βρίσκεται και η ελληνική πρεσβεία.

    «Με την έκθεση αυτή της Ρώμης, κλείνει ο κύκλος παρουσιάσεων της δουλειάς μου στην Ιταλία, αφού πριν από την ιταλική πρωτεύουσα προηγήθηκε το Τορίνο και η Τεργέστη. Το κοινό, χάρη στο αντικείμενο που επέλεξα, είναι οπωσδήποτε πολύ ευρύ και δεν περιορίζεται μόνον στους πιστούς ή στους φίλους της φωτογραφίας» δήλωσε ο γνωστός φωτογράφος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο Σταύρος Καλαφάτης έχει αφιερώσει πέντε χρόνια στην «εξερεύνηση» του 'Αθους, το οποίο έχει επισκεφθεί είκοσι πέντε φορές για ένα σύνολο διακοσίων ημερών.

    [11] Art Athina 2016, από τις 26 έως τις 29 Μαϊου

    Η συλλογή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, το έργο του κορυφαίου γλύπτη Γιώργου Λάππα, ένα αφιέρωμα στην ιστορική «Γκαλερί Κοχλίας» της Θεσσαλονίκης, η δράση «Cut the Fence» (πρωτοβουλία Ελβετών καλλιτεχνών), κατά την διάρκεια της οποίας θα κοπούν 20 μέτρα υφάσματος του «φράχτη» σε αντάλλαγμα μίας χρηματικής προσφοράς υπέρ των «Γιατρών του Κόσμου», έως και η έκθεση με έργα κρατουμένων από φυλακές της χώρας, είναι ενδεικτικά του εύρους και του προσανατολισμού της Art Athina, που θα διεξαχθεί παραδοσιακά στο TaeKwonDo (Κλειστό Γήπεδο Παλαιού Φαλήρου) από την Πέμπτη 26 Μαΐου έως και την Κυριακή 29 Μαϊου.

    Στον κεντρικό πυρήνα είναι, όπως πάντα, οι αίθουσες τέχνης, ελληνικές και ξένες (49 γκαλερί από 13 χώρες). Μαζί με το παράλληλο πρόγραμμα, αυτή η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης επιβεβαιώνει στην 21η έκδοσή της την αντοχή της Art Athina στον χρόνο, «ως ένα από τα αναμενόμενα, αλλά και τα επιδραστικότερα γεγονότα εικαστικού ενδιαφέροντος στον τομέα της σύγχρονης τέχνης», σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, διοργανωτή της συνάντησης. Τα στοιχεία, όλα αυτά τα χρόνια, για την προσέλευση επισκεπτών έχουν διαρκώς αυξανόμενη τάση, με κορυφαία την περσινή Art-Athina, όπου 39.000 επισκέπτες πέρασαν το κατώφλι της. Επιδίωξη των διοργανωτών φέτος είναι η προσέλευση να ξεπεράσει το όριο των 42.000 επισκεπτών.

    To αναλυτικό πρόγραμμα της 21ης Art Athina εδώ

    [12] Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

    Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.Η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις συναρμόδιες επιτροπές θα ξεκινήσει σήμερα Πέμπτη στη μία μετά το μεσημέρι. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει το Σάββατο, και η ψήφισή του αναμένεται την Κυριακή.

    Με περικοπή, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, δαπανών, θα εφαρμόζεται ο Αυτόματος Μηχανισμός Δημοσιονομικής Προσαρμογής του Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης («κόφτης»), σε περιπτώσεις αποκλίσεων από τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

    Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή στο πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα με την τροπολογία, οι περικοπές θα είναι έως το 2% του ΑΕΠ κάθε έτους, ανάλογα με το ύψος της απόκλισης έναντι των στόχων. Ταυτόχρονα, ένα ποσοστό 10% επί του συνόλου των κρατικών δαπανών, πέραν των κατηγοριών που εξαιρούνται, θα διατηρούνται ως «μαξιλάρι» και δεν διατίθενται έως την 1η Ιουλίου κάθε έτους. Ο «κόφτης» δεν θα ενεργοποιείται για αποκλίσεις έως το 0,25% του ΑΕΠ, ή σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας και φυσικών καταστροφών.

    Σύμφωνα με την τροπολογία, έως τις 10 Μαΐου κάθε έτους ο υπουργός Οικονομικών συντάσσει έκθεση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ και κοινοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην έκθεση, θα διαπιστώνονται η αρνητική απόκλιση και το εύρος της, και θα αποτυπώνεται σε ποσό το συνολικό ύψος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Σε ειδικό παράρτημα της έκθεσης θα προσδιορίζονται όλες οι κατηγορίες των δαπανών του προϋπολογισμού επί των οποίων θα εφαρμόζεται η αυτόματη δημοσιονομική προσαρμογή καθώς και το επιβαλλόμενο ποσοστό περιορισμού των δαπανών.

    Στη συνέχεια, έως την 31η Μαΐου θα πρέπει να έχει εκδοθεί, μετά από πρόταση του υπουργού Οικονομικών, το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα περιορίζεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού με μείωση δαπανών που θα ορίζονται σε αυτό. Εάν παρέλθει αυτή η προθεσμία και δεν έχει εκδοθεί το Π.Δ., η δημοσιονομική προσαρμογή θα επέρχεται αυτόματα από την 1η Ιουνίου του ιδίου έτους, με μείωση κατά ίσο ποσοστό του συνόλου των δαπανών όλων των κατηγοριών του εκτελούμενου προϋπολογισμού. Αυτή η κατηγορία των μέτρων θα ισχύει τουλάχιστον έως την 31η Μαΐου του επομένου έτους, εφόσον αυτά δεν αντικατασταθούν με άλλα μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα, με το προσχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Από τη μείωση θα εξαιρούνται, κυρίως:

  • Δαπάνες απορρέουσες από αξιώσεις ιδιωτών από την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων

  • Λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου (ύδρευσης, ηλεκτρικής ενέργειας, χρήσης φυσικού αερίου)

  • Δαπάνες συντήρησης επισκευής μεταφορικών μέσων ξηράς, πλωτών μέσων και αεροσκαφών

  • Το σύνολο των δαπανών υγείας

  • Δαπάνες για επιδόματα πολυτέκνων, θέρμανσης, ανεργίας και προνοιακά επιδόματα, ενισχύσεις νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και παιδιά στην υποχρεωτική εκπαίδευση ή παιδιά που σπουδάζουν μακριά από την κατοικία τους

  • Δαπάνες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

  • Δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

  • Δαπάνες για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και το σύνολο των δαπανών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

    Στον κατάλογο των εξαιρούμενων δαπανών δεν περιλαμβάνονται οι κωδικοί για μισθούς και συντάξεις.

    Όπως ορίζεται στην τροπολογία, εάν η απόκλιση από τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μικρότερη ή ίση του 0,25% του ΑΕΠ, δεν θα λαμβάνονται μέτρα.

    Αντίθετα:

  • Για απόκλιση 0,26%- 0,75% του ΑΕΠ, θα λαμβάνονται μέτρα 0,5% του ΑΕΠ

  • Για απόκλιση 0,76%- 1,25% του ΑΕΠ, θα λαμβάνονται μέτρα 1% του ΑΕΠ

  • Για απόκλιση 1,26%- 1,75% του ΑΕΠ, θα λαμβάνονται μέτρα 1,5% του ΑΕΠ

  • Για απόκλιση 1,76%- 2,25% του ΑΕΠ, θα λαμβάνονται μέτρα 2% του ΑΕΠ.

    Διαβάστε επίσης: Πολυνομοσχέδιο: Αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ του 2016

    [13] Ηρεμία στην Ειδομένη, επέστρεψαν στον καταυλισμό οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

    Ηρεμία επικρατεί στην Ειδομένη μετά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια, ενώ στον άτυπο καταυλισμό στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ επέστρεψαν το πρωί και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που είχαν αποχωρήσει, χθες το βράδυ, για λόγους ασφαλείας.

    «Επιστρέψαμε και θα λειτουργήσει κανονικά η κλινική»δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής συντονιστής πεδίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Αχιλλέας Τζέμος.

    Στο μεταξύ, ο ένας από τους δύο αστυνομικούς που τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τα επεισόδια παραμένει, για προληπτικούς λόγους, στο νοσοκομείο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 May 2016 - 8:32:23 UTC