Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην κυβέρνηση η πρωτοβουλία των κινήσεων
  • [02] Αύριο τα εγκαίνια κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ, παρουσία του Αλ. Τσίπρα
  • [03] ΣΕΒ: Να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία για την οικονομία
  • [04] Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής για το προσφυγικό
  • [05] Σύγκρουση δύο βαγονιών του ΟΣΕ στις Σέρρες - Δύο νεκροί και δύο τραυματίες
  • [06] Το υπ. Οικονομικών μετακομίζει στο κτίριο του Κεράνη
  • [07] Ξεκινά η καταγραφή προσφύγων που ζητούν διεθνή προστασία
  • [08] Πάνω από ένα δισ. άνθρωποι θα κινδυνεύσουν από πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές μέχρι το 2060
  • [09] Ρωμαϊκό ναυάγιο ανακαλύφθηκε στο αρχαίο λιμάνι της Καισάρειας
  • [10] «Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί»: Έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη
  • [11] Στην κυβέρνηση η πρωτοβουλία των κινήσεων
  • [12] Fitch: Ένα Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβαθμίσεις του αξιόχρεου άλλων χωρών της ΕΕ
  • [13] «Θα διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας», λέει η Super League

  • [01] Στην κυβέρνηση η πρωτοβουλία των κινήσεων

    Με τη διαδικασία του επείγοντος, και μετά από τέσσερις συνεδριάσεις, δύο στις αρμόδιες Επιτροπές και άλλες δύο στην Ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Κυριακή 22 Μαΐου, το πολυνομοσχέδιο με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

    Όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

    Αμέσως την επόμενη μέρα, Σάββατο 21 Μαΐου, θα αρχίσει η συζήτηση του στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τη ψήφιση του.

    Την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ενημερωθεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

    Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που έγινε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, οριστικοποιήθηκε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η μορφή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, ο οποίος θα ενεργοποιείται μόνο εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τις παρεμβάσεις στους κωδικούς των εσόδων και των δαπανών, για τους οποίους -σημειώνεται- η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίζει. Η έκδοση ΠΔ αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από την ίδια τη συμφωνία, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

    Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στην περίπτωση που το ΠΔ δεν εκδοθεί, τότε μόνο θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης με δυνατότητα παρέμβασης σε όλους τους κωδικούς, με εξαίρεση τους κωδικούς που αφορούν ευαίσθητες περιοχές. Τυχόν ενεργοποίηση του μηχανισμού αφορά μόνο δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, θα βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία της Eurostat και όχι σε μελλοντικές εκτιμήσεις και θα αφορά επίσης σε συγκεκριμένο ύψος προσαρμογής για συγκεκριμένες αποκλίσεις.

    Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να παρεμβαίνει εγκαίρως προκειμένου να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους και να μην χρειάζεται ενεργοποίηση του μηχανισμού, αποφασίζοντας έτσι η ίδια για το μίγμα πολιτικής που θα αποτρέπει και θα προλαμβάνει αποκλίσεις.

    Στη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στο επίκεντρο βρέθηκε και η επικείμενη κρίσιμη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτό που επιδιώκει η Αθήνα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου είναι ένα σαφές σχέδιο στη βάση της απόφασης της προηγούμενης συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο θα αποκαθιστά τη σταθερότητα στη χώρα και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κρίσιμο ζήτημα αυτή τη φορά, με βάση και την προηγούμενη απόφαση του Eurogroup, είναι ότι σχεδιάζεται ένας μηχανισμός ο οποίος δεν θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, αλλά αυτόματα θα διατηρεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

    Ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης

    Ο αυτόματος μηχανισμός εδράζεται σε ευρωπαϊκές πρακτικές και είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αναφέρουν αρμόδιες πηγές και επισημαίνουν ότι από τον Μάρτιο 2012 το Δημοσιονομικό Σύμφωνο προβλέπει την υποχρέωση των κρατών-μελών να προβλέψουν τη δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής σε περίπτωση που παρατηρούνται αποκλίσεις από τους μεσοπρόθεσμους στόχους.

    Πώς θα λειτουργεί:

    - Τον Απρίλιο κάθε έτους ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat για το προηγούμενο έτος.

    - Αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων της συμφωνίας, κανένα απολύτως μέτρο δεν λαμβάνεται.

    - Αν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του στόχου που έχει τεθεί τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα μειώνονται οι δαπάνες σε συγκεκριμένους κωδικούς (με μέριμνα φυσικά για τα ευαίσθητα ζητήματα όπως πχ κοινωνική πρόνοια, επιδόματα ανεργίας κλπ.). Αλλά κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να συμβεί έτσι κι αλλιώς σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

    - Σε περίπτωση εφαρμογής του μηχανισμού αυτή θα αφορά στους ήδη συμφωνημένους από το καλοκαίρι δημοσιονομικούς στόχους. 'Αρα δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο ή για υπέρβαση των όσων είχαν ψηφιστεί (και από την ΝΔ) το καλοκαίρι.

    - Η βασική επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι με το μηχανισμό κερδίζει 3 «καθαρά» χρόνια για να προσηλωθεί απερίσπαστη στην άσκηση της πολιτικής της, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, κι αυτό διότι:

    - Τον Απρίλιο 2017 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2016 τα οποία πολύ εύκολα θα υπερκαλύψουν το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% (το οποίο έχει πρακτικά κλειδώσει από φέτος)

    - Τον Απρίλιο 2018 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2017 τα οποία με βάση την πρόβλεψη για 2,7% ρυθμό ανάπτυξης θα έχουν καλύψει άνετα το στόχο του 1,5%

    - Τον Απρίλιο του 2019 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2018 με στόχο 3,5%. Εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα λόγω του υψηλότερου στόχου αλλά η Ελλάδα αναμένεται ως τότε να έχει βγει στις αγορές και να έχει εξέλθει από το Μνημόνιο.

    [02] Αύριο τα εγκαίνια κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ, παρουσία του Αλ. Τσίπρα

    Βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού, τόνωση του ανταγωνισμού, ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό δίαυλο και μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις συνεπάγεται η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ. Η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του έργου αναμένεται αύριο σε επίσημη τελετή στη Θεσσαλονίκη παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.

    Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη. Θα έχει αρχική μεταφορική ικανότητα 10 δις κυβικών μέτρων ετησίως με προοπτική επαύξησης σε επόμενο στάδιο στα 20 δις. και διέρχεται την ελληνική επικράτεια από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Ιεροπηγής σε απόσταση 550 χιλιομέτρων. Από την Αλβανία θα συνεχίσει με υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 105 χλμ. από την πόλη Fier στην περιοχή της νότιας Απουλίας.

    Ο αγωγός ΤΑΡ επελέγη από την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν ως η προτιμητέα διαδρομή για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη μεταξύ των τεσσάρων εναλλακτικών οδεύσεων που είχαν προταθεί, δύο από τις οποίες διέρχονταν εκτός Ελλάδος. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα καθώς σημαντικό τμήμα των προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών που απαιτούνται για το έργο έχουν ήδη ανατεθεί σε ελληνικές εταιρίες.

    Με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού που τοποθετείται στο 2019-2020 η χώρα μας θα αποκτήσει πρόσβαση σε μία ακόμη πηγή τροφοδοσίας της εσωτερικής αγοράς με αέριο, γεγονός που αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τον ανταγωνισμό στην προμήθεια. Οι πηγές εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς σήμερα είναι ο αγωγός μέσω Βουλγαρίας που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, ο ελληνοτουρκικός αγωγός και οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

    Διαβάστε επίσης:

    Π. Σκουρλέτης: Ώθηση στην οικονομία της χώρας δίνει ο αγωγός φυσικού αερίου TAP

    [03] ΣΕΒ: Να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία για την οικονομία

    Να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία για την οικονομία ζητά ο ΣΕΒ, καλώντας την κυβέρνηση «να αξιοποιήσει χωρίς καθυστερήσεις την ευνοϊκή συγκυρία που διαμορφώνεται λόγω της συμφωνίας με τους εταίρους, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις υφεσιακές πιέσεις που προκαλούν οι επικείμενες αυξήσεις φόρων και περικοπές των συντάξεων και απομακρύνοντας οριστικά το ενδεχόμενο έναρξης ενός νέου κύκλου αβεβαιότητας».

    Στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη, θα άρει τις ανησυχίες στην αγορά, και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για ανάκαμψη. «Η πραγματικότητα αυτή, προσθέτει, αναμένεται να αποτυπωθεί στα στοιχεία του δεύτερου και κυρίως του τρίτου τριμήνου του 2016, επαληθεύοντας τις προβλέψεις για θετικούς ρυθμούς ανάκαμψης από το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».

    Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει σχετικά τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία οι οποίες είναι ελαφρά βελτιωμένες σε σχέση με τις χειμερινές, καθώς προβλέπει ύφεση -0,3% για το 2016 και επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2017 (+2,7%), εφόσον αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

    [04] Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής για το προσφυγικό

    Εν αναμονή ευρωπαϊκών αποφάσεων υψηλού επιπέδου που θα ενισχύει τον ρόλο των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού, βρίσκονται οι περιφέρειες της Νότιας Ευρώπης μετά την κοινή επιστολή που απέστειλαν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κατόπιν της ενεργοποίησης τους προς την κατεύθυνση αυτή, από την περιφερειάρχη Αττικής ΡέναΔούρου.

    «Οι Περιφέρειες της Ευρώπης μπορούν να είναι μέρος μιας κοινής ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης λύσης» στο προσφυγικό, τονίζουν μεταξύ άλλων στην κοινή επιστολή τους προς τους θεσμούς της ΕΕ, οι Περιφερειάρχες ΡέναΔούρου(Αττική), Rosario Crocetta (Σικελία) και Nicola Zingaretti (Λάτσιο).

    Η επιστολή, απευθύνεται προς το Συμβούλιο, την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο θέμα και υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης από την ΕΕ του ρόλου των περιφερειακών και τοπικών αρχών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού φαινομένου.

    Συγκεκριμένα, το κομβικό αυτό αίτημα τέθηκε στο τραπέζι από την περιφερειάρχη Αττικής η οποία πρόσφατα επισκέφθηκε τη Ρώμη (18 - 21 Απριλίου) όπου συναντήθηκε με τον υφυπουργό για μεταναστευτικό Ντομένικο Μαντσιόνε, τους περιφερειάρχες, και το προεδρείο της Ένωσης Ιταλικών Περιφερειών. Επίσης σε συνεργασία με τους Ιταλούς ομολόγούς της, στη Σικελία και το Λάτσιο, Rosario Crocetta και Nicola Zingaretti, έθεσαν τις βάσεις ώστε εκείνες οι Τοπικές και Περιφερειακές αρχές της Ευρώπης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή «κρούσης», να αποκτήσουν τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία για να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στο ρόλο που τους αναλογεί, στο πλαίσιο της κοινής, ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

    Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου, Νοτιο-Ευρωπαϊκών Περιφερειών, προκειμένου να αναδειχθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά η περιφερειακή διάσταση και ευρύτερα η διάσταση της Τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των σύνθετων ζητημάτων που θέτει το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο.

    [05] Σύγκρουση δύο βαγονιών του ΟΣΕ στις Σέρρες - Δύο νεκροί και δύο τραυματίες

    Δύο νεκροί και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός σύγκρουσης βαγονιού του ΟΣΕ με ψεκαστικό μηχάνημα του Οργανισμού, που σημειώθηκε γύρω στη μία μετά το μεσημέρι, στις Σέρρες, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πρόκειται για βαγόνι συντήρησης σιδηροδρομικών γραμμών, το οποίο κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες συγκρούστηκε με το ψεκαστικό μηχάνημα.

    Το δυστύχημα συνέβη ανάμεσα στις περιοχές Τούμπα και Χρυσού του νομού Σερρών.

    Όπως έγινε γνωστό, νεκροί είναι δύο εργάτες που επέβαιναν στο ψεκαστικό. Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται.

    [06] Το υπ. Οικονομικών μετακομίζει στο κτίριο του Κεράνη

    Ένα υπερσύγχρονο, επιβλητικό κτίριο, υψηλών προδιαγραφών, επί της λεωφόρου Θηβών 196-198, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, είναι έτοιμο να στεγάσει υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Οι πρώην αποθήκες της καπνοβιομηχανίας Κεράνη μετατράπηκαν σε ένα κτίριο 42.300 τετραγωνικών μέτρων, ριζικά ανακατασκευασμένο, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές της αειφορίας, της ενεργειακής εξοικονόμησης και των κανόνων βιοκλιματικής δόμησης.

    Σε τρεις μήνες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα μετακομίσουν στην περιοχή, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, κατά τη διάρκεια ξενάγησης που έγινε στο κτίριο. Μάλιστα, δεν απέκλεισε να μεταφερθούν και υπηρεσίες άλλων υπουργείων. «Η αποκέντρωση για εμάς είναι ουσιαστική λέξη. Όταν υπάρχουν αυτά τα κτίρια δεν μπορεί να μένουν κενά» δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να απαντήσουν οι προκάτοχοί του γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν αξιοποιήθηκε το κτίριο, ενώ ανακοίνωσε τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών να ακολουθηθεί μία τακτική «νοικοκυρέματος», εξοικονόμησης δαπανών με την αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων.

    Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στην απόλυτη ασφάλεια που παρέχει το κτίριο, καθώς έχουν ακολουθηθεί και καλυφθεί όλες οι απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας και των τεχνικών προδιαγραφών δόμησης και λειτουργίας των διαφόρων συστημάτων, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί επικίνδυνα υλικά, για τα οποία έχουν κυκλοφορήσει φήμες. Στο κτίριο χρησιμοποιούντα ψυκτικά υγρά φιλικά στο περιβάλλον. Μάλιστα, η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου προσφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος και σημαντική εξοικονόμηση στο Δημόσιο. Το κτίριο φέρει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και κατατάσσεται στην ενεργειακή κατηγορία Β.

    [07] Ξεκινά η καταγραφή προσφύγων που ζητούν διεθνή προστασία

    Πρόγραμμα προκαταγραφής αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα θα υλοποιήσει η Υπηρεσία Ασύλου από τα τέλη Μαΐου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το πρόγραμμα αφορά όσους έφτασαν στην Ελλάδα πριν από τις 20 Μαρτίου 2016, βρίσκονται σε χώρους υποδοχής στην ενδοχώρα και θέλουν να ζητήσουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα.

    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) θα υποστηρίξουν την Υπηρεσία Ασύλου για την υλοποίηση αυτής της διαδικασίας.

    Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, η προκαταγραφή είναι το πρώτο βήμα για την υποβολή αίτησης διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και μπορεί να οδηγήσει σε εξέταση της αίτησης από τις ελληνικές Αρχές, μεταφορά σε άλλο κράτος-μέλος στο πλαίσιο του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ» ή μεταφορά σε άλλο κράτος-μέλος στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης.

    Πριν και κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα παρέχεται στους ενδιαφερόμενους πληροφόρηση για τις επιλογές που έχουν, μέσω φυλλαδίων και προσωπικής επαφής στις ανοικτές δομές φιλοξενίας.

    [08] Πάνω από ένα δισ. άνθρωποι θα κινδυνεύσουν από πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές μέχρι το 2060

    Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως μπορεί να κινδυνεύσουν από καταστροφικές πλημμύρες στις παράλιες περιοχές μέχρι το 2060 λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης του πληθυσμού, προειδοποιεί μελέτη της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Christian Aid.

    "Η ταχεία αύξηση των αστικών πληθυσμών κατά μήκος των ακτογραμμών σε όλο τον κόσμο --ένα αποτέλεσμα της φυσικής αύξησης του πληθυσμού και της οικονομικής μετανάστευσης-- σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες απειλές από την κλιματική αλλαγή, θα θέσουν σε κίνδυνο περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους λόγω των πλημμυρών στις παράκτιες περιοχές μέχρι το 2060", επισημαίνει η έκθεση.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται στις χώρες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τέτοιες τάσεις. Μεγάλες πόλεις της Ασίας όπως η Καλκούτα, η Μουμπάι (Βομβάη), η Ντάκα, η Γκουανγκτζού, η Σανγκάη, η Μπανγκόκ και στις ΗΠΑ το Μαϊάμι περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πλέον εκτεθειμένων αστικών κέντρων στις πλημμύρες που θα πλήξουν παράκτιες περιοχές, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

    Έκκληση για κινητοποίηση ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία του Παρισιού

    Παράλληλα σήμερα στη Βόννη, οι εκπρόσωποι των 195 χωρών άρχισαν την πρώτη τους σύνοδο διαπραγματεύσεων μετά την επίτευξη της συμφωνίας της COP21 ώστε να αρχίζει να εφαρμόζεται η συμφωνία. Κατά την έναρξη των εργασιών διατυπώθηκαν εκκλήσεις για ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας. Οι αναπτυσσόμενες χώρες υπενθύμισαν επίσης πόσο η επιτυχία της διαδικασίας εξαρτάται από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.

    "Η φάση των διαπραγματεύσεων είναι πίσω μας, τώρα εισερχόμαστε στη φάση της συνεργασίας. Όλος ο κόσμος είναι ενωμένος πίσω από τη δέσμευση που έχει αναλάβει", δήλωσε η υπεύθυνη του ΟΗΕ για το Κλίμα Κριστιάνα Φιγκέρες, ανοίγοντας τη συνεδρίαση που θα διαρκέσει έως τις 26 Μαΐου.

    [09] Ρωμαϊκό ναυάγιο ανακαλύφθηκε στο αρχαίο λιμάνι της Καισάρειας

    Αγαλματίδια, νομίσματα και όργανα ναυσιπλοΐας που ανάγονται 1.600 χρόνια πριν ανακαλύφθηκαν στο αρχαίο λιμάνι της Καισάρειας, αποτελώντας την πιο σημαντική ανακάλυψη του είδους τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

    Οι Ισραηλινοί Ραν Φάινσταϊν και Όφερ Ραάναν ανακάλυψαν τυχαία μπρούτζινα αντικείμενα σε κατάδυσή τους τον Απρίλιο, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Αρχαιοτήτων.

    Ενημέρωσαν τις αρχές και στη συνέχεια δύτες έφεραν στο φως πολλά αντικείμενα της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου, απομεινάρια του φορτίου ενός εμπορικού πλοίου που μετέφερε προφανώς μέταλλα που προορίζονταν για ανακύκλωση.

    Μια μπρούτζινη λυχνία με την εικόνα του θεού του ήλιου Σολ, ένα αγαλματίδιο της θεότητας του φεγγαριού Λούνα, μια λάμπα ομοίωμα της κεφαλής ενός αφρικανού σκλάβου, θραύσματα μπρούτζινων αγαλμάτων, μια κάνουλα με τη μορφή αγριογούρουνου, άγκυρες και διάφορα όργανα ναυσιπλοΐας, καθώς και δύο ιδιαίτερα σύνολα αποτελούμενα από χιλιάδες αρχαία νομίσματα βάρους 20 κιλών ανακαλύφθηκαν στο μεσογειακό λιμάνι.

    Τα νομίσματα φέρουν τη μορφή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, ο οποίος βασίλευσε στο δυτικό μέρος και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μέχρι τον θάνατό του το 337, και του Λικίνιου, του αντιπάλου του που βασίλευσε στο ανατολικό τμήμα μέχρι το 324.

    Ενωμένα τα μεν με τα δε, τα νομίσματα είχαν πάρει τη μορφή κεραμικής που τα περικλείνει.

    Σύμφωνα με τον Τζέικομπ Σαρβίτ, διευθυντή της θαλάσσιας μονάδας της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων, φαίνεται πως το πλοίο εγκλωβίστηκε σε καταιγίδα κατά την είσοδό του στο λιμάνι. Πήρε κλίση και συνετρίβη στα βράχια και στην προκυμαία, αφού είχε προσπαθήσει να ρίξει τις άγκυρές του που έσπασαν από τη δύναμη των κυμάτων και του ανέμου.

    [10] «Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί»: Έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη

    Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί» ανοίγει απόψε τις πόρτες της στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς 138). Περιλαμβάνει 140 φωτογραφίες οχτώ φωτορεπόρτερ από την Ελλάδα, οι οποίοι αποτυπώνουν με το φακό τους τη διαδρομή όλων αυτών των ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, ακολουθώντας τους από την άφιξή τους στα ελληνικά νησιά ως τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και τον καταυλισμό της Ειδομένης. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την οργάνωση "αλληλεγγύη - SolidarityNow" και το Μουσείο Μπενάκη.

    Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε, η Ντόρα Κομνηνού, επιμελήτρια της έκθεσης και διευθύντρια Λειτουργιών της "αλληλεγγύης - SolidarityNow", περιέγραψε τις τρεις ενότητες της έκθεσης, οι οποίες δημιουργούν το σενάριο και αφηγούνται χρονολογικά το ταξίδι, με αρχή, μέση και τέλος: η "Είσοδος" (Λέσβος, Κως, Σάμος, Χίος, Οινούσσες), η "Παραμονή" (κέντρα κράτησης, κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, καταυλισμοί, πλατεία Βικτωρίας) και η "Έξοδος" (Ειδομένη).

    "Είμαστε η φωνή των κατατρεγμένων και τα μάτια τα δικά σας", ανέφερε ο Γιάννης Μπεχράκης, ένας από τους φωτορεπόρτερ που συμμετέχουν στην έκθεση. Οι υπόλοιποι φωτογράφοι που παίρνουν μέρος στην έκθεση είναι οι 'Αλκης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Μουτάφης, 'Αγγελος Τζωρτζίνης, Enri Canaj, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Ορέστης Σεφέρογλου, Χλόη Κριθαρά - Devienne.

    Σημειώνεται, ότι πρόσφατα, ο Γιάννης Μπεχράκης και ο 'Αλκης Κωνσταντινίδης, έλαβαν το βραβείο Πούλιτζερ 2016 στην κατηγορία «Έκτακτης Επικαιρότητας», για την καταγραφή και αποτύπωση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης.

    "Οι φωτογραφίες κάνουν το γύρω του κόσμου για να δείξουν τι συμβαίνει", επισήμανε η Γεωργία Ιμσιρίδου, από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. Θυμίζοντας μια άλλη συλλογή του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου, τόνισε πως το χειμώνα του 41-42, φωτογραφίες που βγήκαν λαθραία από τη χώρα στο εξωτερικό αποκαλύπτοντας την εξαθλίωση του πληθυσμού από την ναζιστική κατοχή, κινητοποίησαν τον Ερυθρό Σταυρό, που ήρθε στην Αθήνα για βοήθεια.

    [11] Στην κυβέρνηση η πρωτοβουλία των κινήσεων

    Με τη διαδικασία του επείγοντος, και μετά από τέσσερις συνεδριάσεις, δύο στις αρμόδιες Επιτροπές και άλλες δύο στην Ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Κυριακή 22 Μαΐου, το πολυνομοσχέδιο με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

    Όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

    Αμέσως την επόμενη μέρα, Σάββατο 21 Μαΐου, θα αρχίσει η συζήτηση του στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τη ψήφιση του.

    Την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ενημερωθεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

    Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που έγινε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, οριστικοποιήθηκε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η μορφή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, ο οποίος θα ενεργοποιείται μόνο εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τις παρεμβάσεις στους κωδικούς των εσόδων και των δαπανών, για τους οποίους -σημειώνεται- η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίζει. Η έκδοση ΠΔ αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από την ίδια τη συμφωνία, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

    Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στην περίπτωση που το ΠΔ δεν εκδοθεί, τότε μόνο θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης με δυνατότητα παρέμβασης σε όλους τους κωδικούς, με εξαίρεση τους κωδικούς που αφορούν ευαίσθητες περιοχές. Τυχόν ενεργοποίηση του μηχανισμού αφορά μόνο δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, θα βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία της Eurostat και όχι σε μελλοντικές εκτιμήσεις και θα αφορά επίσης σε συγκεκριμένο ύψος προσαρμογής για συγκεκριμένες αποκλίσεις.

    Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να παρεμβαίνει εγκαίρως προκειμένου να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους και να μην χρειάζεται ενεργοποίηση του μηχανισμού, αποφασίζοντας έτσι η ίδια για το μίγμα πολιτικής που θα αποτρέπει και θα προλαμβάνει αποκλίσεις.

    Στη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στο επίκεντρο βρέθηκε και η επικείμενη κρίσιμη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτό που επιδιώκει η Αθήνα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου είναι ένα σαφές σχέδιο στη βάση της απόφασης της προηγούμενης συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο θα αποκαθιστά τη σταθερότητα στη χώρα και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κρίσιμο ζήτημα αυτή τη φορά, με βάση και την προηγούμενη απόφαση του Eurogroup, είναι ότι σχεδιάζεται ένας μηχανισμός ο οποίος δεν θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, αλλά αυτόματα θα διατηρεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

    Ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης

    Ο αυτόματος μηχανισμός εδράζεται σε ευρωπαϊκές πρακτικές και είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αναφέρουν αρμόδιες πηγές και επισημαίνουν ότι από τον Μάρτιο 2012 το Δημοσιονομικό Σύμφωνο προβλέπει την υποχρέωση των κρατών-μελών να προβλέψουν τη δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής σε περίπτωση που παρατηρούνται αποκλίσεις από τους μεσοπρόθεσμους στόχους.

    Πώς θα λειτουργεί:

    - Τον Απρίλιο κάθε έτους ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat για το προηγούμενο έτος.

    - Αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων της συμφωνίας, κανένα απολύτως μέτρο δεν λαμβάνεται.

    - Αν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του στόχου που έχει τεθεί τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα μειώνονται οι δαπάνες σε συγκεκριμένους κωδικούς (με μέριμνα φυσικά για τα ευαίσθητα ζητήματα όπως πχ κοινωνική πρόνοια, επιδόματα ανεργίας κλπ.). Αλλά κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να συμβεί έτσι κι αλλιώς σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

    - Σε περίπτωση εφαρμογής του μηχανισμού αυτή θα αφορά στους ήδη συμφωνημένους από το καλοκαίρι δημοσιονομικούς στόχους. 'Αρα δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο ή για υπέρβαση των όσων είχαν ψηφιστεί (και από την ΝΔ) το καλοκαίρι.

    - Η βασική επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι με το μηχανισμό κερδίζει 3 «καθαρά» χρόνια για να προσηλωθεί απερίσπαστη στην άσκηση της πολιτικής της, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, κι αυτό διότι:

    - Τον Απρίλιο 2017 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2016 τα οποία πολύ εύκολα θα υπερκαλύψουν το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% (το οποίο έχει πρακτικά κλειδώσει από φέτος)

    - Τον Απρίλιο 2018 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2017 τα οποία με βάση την πρόβλεψη για 2,7% ρυθμό ανάπτυξης θα έχουν καλύψει άνετα το στόχο του 1,5%

    - Τον Απρίλιο του 2019 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2018 με στόχο 3,5%. Εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα λόγω του υψηλότερου στόχου αλλά η Ελλάδα αναμένεται ως τότε να έχει βγει στις αγορές και να έχει εξέλθει από το Μνημόνιο.

    [12] Fitch: Ένα Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβαθμίσεις του αξιόχρεου άλλων χωρών της ΕΕ

    Μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να πλήξει το αξιόχρεο άλλων χωρών της ΕΕ με στενές εμπορικές ή οικονομικές σχέσεις με την Βρετανία, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας, ανέφερε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

    Ο διεθνής οίκος έχει ήδη πει ότι θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της Βρετανίας ? σήμερα στο AA+ με σταθερές προοπτικές ? εάν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης από της ΕΕ, κάτι που τόνισε ότι δεν αποτελεί το «βασικό» του σενάριο.

    Εάν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, θα δημιουργήσει εκτεταμένη αβεβαιότητα για το σύνολο της ΕΕ, καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα προσπαθούν να διαχειριστούν τη διαδικασία αποχώρησης.

    «Δεν αναμένουμε να προχωρήσουμε άμεσα σε αρνητικές κινήσεις στην αξιολόγηση άλλων χωρών της ΕΕ εάν αποχωρήσει η Βρετανία», ανέφερε ο Fitch σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

    «Ωστοσο, οι αρνητικές κινήσεις μπορεί να γίνουν πιο πιθανές μεσοπρόθεσμα εάν ο οικονομικός αντίκτυπος είναι σοβαρός ή υλοποιηθούν σημαντικοί πολιτικοί κίνδυνοι».

    Η οικονομική ζημιά που θα προκληθεί από το Brexit θα είναι μικρότερη για την ΕΕ απ? ό,τι για τη Βρετανία, αλλά και θα πάλι θα ήταν αισθητή, πρόσθεσε. Σε καθαρά εμπορικούς όρους, οι περισσότεροι εκτεθειμένες χώρες θα είναι η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, στις οποίες οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών προς τη Βρετανία αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 8% του ΑΕΠ. Σημαντικό πλήγμα ενδεχομένως να υποστούν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία λόγω των ισχυρών δεσμών μεταξύ των τραπεζικών τους συστημάτων και αυτού της Βρετανίας.

    [13] «Θα διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας», λέει η Super League

    Η Super League δεν πρόκειται να παραμείνει αδρανής αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες της Nova, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, Γιώργος Μποροβήλος, μετά το πέρας του διοικητικού συμβουλίου.

    «Αν προκύψει θέμα με τις ρήτρες της Nova, είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Η Λίγκα δεν φταίει σε κάτι. Εμείς δεν είχαμε πρόθεση να δημιουργηθεί αυτή η αναστάτωση με τα πλέι οφ και γι' αυτό είχαμε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην ΕΠΟ» δήλωσε, ενώ, όταν ρωτήθηκε για το αν ο συνεταιρισμός κινηθεί κατά της ΕΠΟ, απάντησε πως «θα δούμε τι θα κάνουμε. Είμαστε πάντως αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας».

    Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης, χαρακτήρισε ως καλύτερη δυνατή λύση την απόφαση της Super League να ολοκληρωθούν τα πλέι οφ στις 31 Μαΐου ή την 1η Ιουνίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 May 2016 - 14:32:31 UTC