Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ φτάνει μέχρι τη Βενεζουέλα για να μην απαντήσει για τις σχέσεις με το κύκλωμα εκβιαστών
  • [02] «Ο κ. Τσίπρας παραμένει βαριά εκτεθειμένος», αναφέρει νέα ανακοίνωση της ΝΔ
  • [03] Π. Ρήγας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν και δεν πρόκειται να γίνει συστημικό κόμμα
  • [04] Υπ. Εργασίας: Δεν θα μειωθεί καμία κύρια σύνταξη νυν συνταξιούχων
  • [05] Δύο νεκροί από σύγκρουση οχημάτων του ΟΣΕ στις Σέρρες - Καλά στην υγεία τους οι δύο τραυματίες
  • [06] Προσφυγόπουλα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί σε εργοστάσια παραγωγής επώνυμων ρούχων στη Σμύρνη
  • [07] Ισπανία: Δέκα ημέρες χρειάζονται για να κατασβεστεί η πυρκαγιά σε χωματερή ελαστικών
  • [08] Ξεκινά στις 10 Ιουνίου το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
  • [09] Ξεναγήσεις του κοινού στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος στις 23-26 Ιουνίου
  • [10] Ανοίγει η αυλαία του 10ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών
  • [11] Θερμή υποδοχή από φωτορεπόρτερ και θαυμαστές στον Ρόμπερτ Ντε Νίρο στις Κάννες
  • [12] Η Λάρισα και πάλι στα «μεγάλα σαλόνια»
  • [13] Αυξήθηκαν οι πωλήσεις της BMW
  • [14] «Θα διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας», λέει η Super League

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ φτάνει μέχρι τη Βενεζουέλα για να μην απαντήσει για τις σχέσεις με το κύκλωμα εκβιαστών

    Για προσπάθεια να αμφισβητήσουν το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, προκειμένου να αποφύγουν να απαντήσουν για τις «σχέσεις με το κύκλωμα εκβιαστών», κατηγορεί τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

    Η ΝΔ και ο κ. Κουμουτσάκος φτάνουν μέχρι τη Βενεζουέλα στην προσπάθειά τους να μην απαντήσουν για τις σχέσεις με το κύκλωμα εκβιαστών. Για να το πετύχουν, προσπαθούν να αμφισβητήσουν το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, σε μια υπόθεση όπου υπήρξε ενεργή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και το οποίο αφορά σεξουαλική παρενόχληση εργαζομένων. Για την φιλότιμη αυτή προσπάθεια της μονταζιέρας τους, απαντάμε στον κ. Κουμουτσάκο με τον μόνο τρόπο που αυτός κατανοεί, με τις φράσεις ενός στενού - από ότι φαίνεται - συνεργάτη του:

    «..Να σου πω. Είσαι θεός. Οι ανακοινώσεις αυτές αδερφέ? επειδή είμαι από παιδί στη ΝΔ...Ρε τώρα, να σου πω κάτι, κανείς δεν τα έχει βγάλει, πλάκα μου κάνεις τώρα; Τι είμαι κανένας χθεσινός είμαι τώρα εγώ; Στην πιάτσα είμαι. Τους έχεις στείλει για χόρτα? Παίζεις πάνω, δεξιά, κέντρο, αριστερά, τους τρέχεις, πας μπροστά, λογοπαίγνια, σκόνη και θρύψαλα τους έχεις. Στο λέει ο Τάκης που είναι φίλος. Άμα δεν μου άρεσε κάτι, θα στο έλεγα».

    [02] «Ο κ. Τσίπρας παραμένει βαριά εκτεθειμένος», αναφέρει νέα ανακοίνωση της ΝΔ

    Συνέχεια στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με το Μέγαρο Μαξίμου για την υπόθεση του πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, δίνει η ΝΔ, καθώς σε νέα ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος επισημαίνεται πως «το Μαξίμου, επιτέλους, μετά από δύο ημέρες εκκωφαντικής σιωπής, επιβεβαίωσε ότι η επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μαδούρο είναι υπαρκτή».

    Η ΝΔ τονίζει πως καταλαβαίνει «τη δυσκολία του κ. Τσίπρα να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» και αναφέρει πως το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ πνίγηκε στον βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας. «Ο κ. Τσίπρας παραμένει βαριά εκτεθειμένος» καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [03] Π. Ρήγας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν και δεν πρόκειται να γίνει συστημικό κόμμα

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν και δεν πρόκειται να γίνει συστημικό κόμμα. Προσπαθούμε να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο την οδήγησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ταυτόχρονα να κάνουμε εκείνες τις μεγάλες τομές που είναι στο πρόγραμμα της Αριστεράς», ανέφερε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, τονίζοντας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά, πως όλοι όσοι ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν εγκαταλείψει τα όνειρά τους για αλλαγές.

    Ο κ. Ρήγας ερωτηθείς για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, σε περίπου δύο εβδομάδες, θα οριστικοποιήσει τον οδικό χάρτη για το συνέδριο. Η προετοιμασία των θέσεων και του καταστατικού έχει ολοκληρωθεί, όπως αναφέρει ο κ. Ρήγας, ο οποίος σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιστοιχηθεί με την κοινωνική του αποδοχή».

    Ο γραμματέας της ΚΕ υπογραμμίζει ότι το επικείμενο συνέδριο πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένο και να δώσει μεγάλες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί με βάση την εμπειρία που έχει αποκτήσει έως τώρα, ενός κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που βρίσκεται στην κυβέρνηση εν μέσω οικονομικής κρίσης. «Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει στραμμένο το βλέμμα της όλη η προοδευτική Ευρώπη, ελπίζοντας να πετύχει αυτό το εγχείρημα», αναφέρει ο κ. Ρήγας, ο οποίος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη σημειώνει ότι «όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε επιβολή του ακραίου νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο είχαν ενταχθεί και μεγάλα κομμάτια της Σοσιαλδημοκρατίας». Υπογραμμίζει ωστόσο ότι «η κρίση στην Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική πια, υπάρχει η προσφυγική κρίση και η κρίση ασφάλειας». Αυτό το πλαίσιο, τονίζει, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις να επανέλθει η Ευρώπη στον βασικό πυρήνα των αξιών της, και «σε αυτή την κατεύθυνση όσοι αντιλαμβάνονται το διαφορετικό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, μπορούν και θα είναι σύμμαχοι σε αυτή τη προσπάθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο».

    [04] Υπ. Εργασίας: Δεν θα μειωθεί καμία κύρια σύνταξη νυν συνταξιούχων

    Σε διευκρινίσεις για το ασφαλιστικό προχώρησε το υπουργείο Εργασίας. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή, καμία κύρια σύνταξη νυν συνταξιούχων δεν θα μειωθεί. «Από το 2018 και μετά», όπως σημειώνει, «λόγω της ρήτρας ανάπτυξης και οι νέες συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που αντιστοιχούν στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας».

    Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει τα εξής:

    «Η κυβέρνηση τήρησε την υπόσχεσή της και καμία κύρια σύνταξη νυν συνταξιούχων δεν θα μειωθεί. Επειδή αυτό όλοι το έχουν αντιληφθεί, γράφονται πολλά τις τελευταίες ημέρες για μειώσεις μέχρι και 30% για τις νέες συντάξεις, με έμφαση, ιδίως, στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Ο πρώην υπουργός Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται ότι, ακόμη και οι χαμηλόμισθοι, θα πάρουν μικρότερες συντάξεις με το νέο νόμο 4387/2016, παρόλο ότι όλοι παραδέχονται το αντίθετο. Ο κ. Μητσοτάκης μας κατηγόρησε, μάλιστα, στη Βουλή ότι αυτό υποδηλώνει "ταξικό μίσος".

    Η αλήθεια έχει, ως εξής:

    Για τις συντάξεις των χαμηλόμισθων και τα των κατώτατων ορίων

    Σε κάθε περίπτωση μέσου εργασιακού εισοδήματος έως 1000 ευρώ, το νέο σύστημα δίδει μεγαλύτερες συντάξεις από ό,τι το προϋφιστάμενο σύστημα (εισόδημα κάτω από 1000 ευρώ δηλώνουν το 87% των μισθωτών, το 90% των αυτοαπασχολούμενων και το 99% των αγροτών).

    Για παράδειγμα, το ίδιο που επικαλέστηκε με διαστρέβλωση των στοιχείων ο πρώην υπουργός Εργασίας της ΝΔ, για μέσο εργασιακό εισόδημα ίσο με αυτό του ανειδίκευτου εργάτη (586 ευρώ το μήνα) το νέο σύστημα για ασφαλισμένο με 20 έτη ασφάλισης δίνει κύρια σύνταξη 477 ευρώ (82,2% αναπλήρωση εισοδήματος, χωρίς να συνυπολογίζεται η επικουρική σύνταξη) έναντι 449 ευρώ του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη-Βρούτση. Για 15 έτη ασφάλισης, το νέο σύστημα δίνει 413 ευρώ έναντι 411 ευρώ και, σε κάθε περίπτωση, παραπάνω από την κατώτατη σύνταξη, όπως υπολογιζόταν με το παλαιό καθεστώς (Ν 3863/10) στο ύψος των 15 ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη, ήτοι σήμερα, μετά τη «σφαγή» των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, 392,7 ευρώ. (Για όσους υποκριτικά και δημαγωγικά θεωρούν μείζονα υποχώρηση το γεγονός ότι η εθνική σύνταξη για 15 έτη ασφάλισης διαμορφώνεται στα 345 ευρώ, υπενθυμίζουμε ότι με την προβλεπόμενη στο άρθρο 11 του ν. 3863/2010 η βασική σύνταξη των 360 ευρώ σήμερα θα ήταν 341 για όλα τα έτη ασφάλισης).

    Προφανώς, δεν πανηγυρίζουμε για το ύψος των συντάξεων αυτών. Τις έχουμε συνδέσει, όμως, με «ρήτρα ανάπτυξης» με την άνοδο της οικονομίας, ούτως ώστε με την επάνοδο της ανάπτυξης να μην κερδίσουν μόνον λίγοι, αλλά όλοι, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων.

    Για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων

    Δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο νόμο της μεταρρύθμισης μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων. Εφαρμόζεται σύστημα ισονομίας σε όλους.

    Άρα και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν μέσο μισθό στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου 1000 ευρώ και κάτω, θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη από ό,τι με το παλαιό σύστημα.

    Ακόμη και για τους σχετικά υψηλόμισθους, υπάρχει πρόβλεψη «κόφτη» στη μεταβατική διάταξη του άρθρου 6 παρ. 1 εδ. γ του νόμου 4387/2016 (του νόμου της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης), που εγγυάται ότι δεν θα υπάρχουν σημαντικές προς τα κάτω αποκλίσεις, μέχρι το τέλος του 2018. Για παράδειγμα, για το 2016, ο νόμος εγγυάται με το μηχανισμό της προσωπικής διαφοράς ότι καμία νέα σύνταξη δεν θα είναι μικρότερη από το 90% αυτής που θα υπολογιζόταν με το παλαιό σύστημα, άρα δεν θα υπάρχουν μειώσεις μεγαλύτερες του 10% σε καμιά νέα σύνταξη. Από το 2018 και μετά, λόγω της ρήτρας ανάπτυξης και οι νέες συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που αντιστοιχούν στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας».

    [05] Δύο νεκροί από σύγκρουση οχημάτων του ΟΣΕ στις Σέρρες - Καλά στην υγεία τους οι δύο τραυματίες

    Καλά στην υγεία τους είναι -σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της αστυνομίας- οι δύο εργαζόμενοι του ΟΣΕ, που τραυματίστηκαν κατά τη σύγκρουση δύο σιδηροδρομικών οχημάτων του Οργανισμού, στις Σέρρες, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δύο συναδέλφους τους.

    Οι τραυματίες φαίνεται ότι ήταν οδηγοί των οχημάτων και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, ενώ η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Ο ένας μεταφέρθηκε προληπτικά, λόγω του σοκ που υπέστη, ενώ ο δεύτερος φέρει ελαφρά τραύματα.

    Η μοιραία σύγκρουση συνέβη λίγο μετά τις 13:00, στην περιοχή του Χρυσού Σερρών. Όπως έγινε γνωστό, στο δυστύχημα ενεπλάκησαν ένα αυτοκινούμενο σιδηροδρομικό όχημα γραμμής και ένα μηχανοκίνητο όχημα γραμμής που έκανε ψεκασμούς. Οι δύο νεκροί επέβαιναν στο δεύτερο όχημα.

    Αμέσως μετά τη σύγκρουση, τα αίτια της οποίας ερευνώνται, σήμανε συναγερμός, ενώ στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και κλιμάκιο του ΟΣΕ. Η σιδηροδρομική γραμμή έκλεισε στο σημείο και άνοιξε περίπου στις 17:00.

    [06] Προσφυγόπουλα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί σε εργοστάσια παραγωγής επώνυμων ρούχων στη Σμύρνη

    Αποστολή στη ΣΜΥΡΝΗ

    Παιδιά πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, δουλεύουν σε εργοστάσια παραγωγής επώνυμων ρούχων στην περιοχή της Σμύρνης στην κυριολεξία για ένα κομμάτι ψωμί.

    Κάθε χάραμα από τη συνοικία του Μπασμανέ, ξεκινούν μικρά τουριστικά λεωφορεία με επιβαίνοντες παιδιά πρόσφυγες. Είναι παιδιά οικογενειών κυρίως από τη Συρία που έχουν εγκλωβιστεί στη Σμύρνη, αφού ούτε στην Ευρώπη μπορούν να περάσουν αλλά και ούτε στη Συρία θέλουν να επιστρέψουν. Παιδιά φτωχών οικογενειών, οικογενειών χωρίς χρήματα αφού μετά από χρόνια αφ? ότου έφυγαν από τη Συρία, έχουν εξαντληθεί οικονομικά. Αλλά και αυτοί που είχαν χρήματα, αυτά τελείωσαν έπειτα από χρόνια περιπλανήσεων αλλά και προσπάθειες περάσματος στην Ευρώπη που απέτυχαν.

    Κατεύθυνση των μικρών λεωφορείων, τα εργοστάσια παραγωγής ρούχων και κυρίως επώνυμων ρούχων στην περιοχή του Οτογκάρ της Σμύρνης, περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από τη μεγαλούπολη, όπου εδρεύει και ο μεγάλος σταθμός υπεραστικών λεωφορείων.

    Μεροκάματο για αυτά τα παιδιά ?που δουλεύουν 10 με 12 ώρες τη μέρα συναρμολογώντας τμήματα των πανάκριβων αυτών ρούχων που στη συνέχεια θα καταναλωθούν στην Ευρώπη? τα έξι με οκτώ ευρώ τη μέρα. Σε περίπτωση μηνιαίας απασχόλησης αυτή παρέχεται έναντι 600 με 800 λιρών Τουρκίας, για 10-12 ώρες δουλειάς καθημερινά, 30 μέρες το μήνα, χωρίς καν μια μέρα ανάπαυσης. Αυτή η «σίγουρη» μηνιαία απασχόληση κατεβάζει το μεροκάματο και στα έξι ευρώ!

    «Δεν γίνεται αλλιώς, πρέπει να ζήσουμε» λέει ο Μοχαμεντίν το βράδυ την ώρα που ανηφορίζει τα σοκάκια του Μπασμανέ προς το σπίτι του, ένα παλιό κι ετοιμόρροπο ρωμέικο σπίτι. Ζει σε αυτό με τους γονείς του και τις τρεις αδελφές του. Δέκα χρονών ο ίδιος, μόλις που θυμάται πώς ήταν η ζωή, πίσω στο σπίτι του στο Χαλέπι. Είναι τρία χρόνια τώρα που έφυγαν. Προσπάθησαν τέσσερις φορές να περάσουν στην Ελλάδα, απέτυχαν και στις τέσσερις. «Τώρα δεν έχουμε λεφτά? Αλλά μάθαμε πως, ακόμα κι αν πάμε στην Ελλάδα, θα μας γυρίσουν πίσω».

    Όλη μέρα τοποθετεί ρούχα σε πλαστικές διαφανείς σακούλες. Παίρνει 700 λίρες το μήνα, αλλά δεν πληρώνει λεωφορείο για να πάει στο εργοστάσιο και τρώει και δυο φορές. Στις 10.00 το πρωί ένα κουλούρι με γάλα και στις 4.00 το μεσημέρι. Συνήθως ρύζι με λαχανικά ή όσπρια. Ξυπνά κάθε πρωί στις 5.00. Στις 6.00 ξεκινά να δουλεύει μέχρι τις 5.00 το απόγευμα. Γυρίζει στο σπίτι με λίγο φαγητό που του δίνουν αν περισσεύει στο εργοστάσιο. «Να φάνε και οι αδελφές μου» λέει.

    Το ενοίκιο για το χαμόσπιτο στο οποίο ζουν φτάνει τις 400 λίρες το μήνα. Κάπου στα 125 ευρώ. Ό,τι περισσέψει από το μισθό του, πάει στο ταμείο της οικογένειας. Μαζί με τα λεφτά που κερδίζει ο πατέρας δουλεύοντας ολονυκτίς στα σκουπίδια, συγκεντρώνοντας από τα σκουπίδια υλικά ανακύκλωσης.«Θέλω να γίνω γιατρός» λέει ο Μοχαμεντίν. «Θέλω να πάω σχολείο, να γυρίσω στην πατρίδα μου» συμπληρώνει.

    Στα εργοστάσια παραγωγής επώνυμων ρούχων στην περιοχή της Σμύρνης εργάζονται περίπου 80 με 100 παιδιά πρόσφυγες. Το να πλησιάσει κανείς στα εργοστάσια απαγορεύεται. Μόνο ως υποψήφιος πελάτης μπορείς να πλησιάσεις για να διασταυρώσεις την πληροφορία. Φωτογραφίες μόνο κάποιες με το κινητό τηλέφωνο ? κι αυτές με τον κίνδυνο να βρεθείς στην Αστυνομία.

    Παιδικές μορφές πίσω από τα κάγκελα σκυμμένες πάνω από στοίβες ρούχων. Αυτά τα παιδιά δεν θα πάνε μάλλον ποτέ τους στην Ευρώπη. Τα ρούχα που φτιάχνουν θα πάνε και θα ακριβοπληρωθούν?

    [07] Ισπανία: Δέκα ημέρες χρειάζονται για να κατασβεστεί η πυρκαγιά σε χωματερή ελαστικών

    Γύρω στις δέκα ημέρες ενδέχεται να είναι απαραίτητες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί σε μια γιγάντια χωματερή ελαστικών νότια της Μαδρίτης και ξέσπασε τη νύκτα της περασμένης Πέμπτης προς Παρασκευή, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές.

    Η κυβέρνηση της Καστίλλης-Λα Μάντσα (κεντρική Ισπανία), όπου βρίσκεται ένα μέρος αυτής της ανοιχτής χωματερής, "υπολογίζει πως, όταν η πυρκαγιά θα έχει σβήσει εντελώς (σε μια εβδομάδα ή δέκα ημέρες), θα απομένουν 30.000 τόνοι ελαστικών που θα μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία και να ξαναχρησιμοποιηθούν", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή σ' αυτή τη παράνομη χωματερή, η οποία είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη της Ισπανίας, σύμφωνα με τον Τύπο. Εκτείνεται σε 100 στρέμματα, όσο 14 ποδοσφαιρικά γήπεδα, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων νότια της Μαδρίτης, και υφίσταται από τη δεκαετία του 1990.

    Οι αρχές απομάκρυναν την Παρασκευή σχεδόν 10.000 ανθρώπους, οι κατοικίες των οποίων βρίσκονται κοντά σ' αυτή τη ζώνη ανάμεσα σε δύο κοινότητες, τη Σεσένια και τη Βαλντεμόρο, και δύο περιφέρειες: αυτές της Μαδρίτης και της Καστίλλης-Λα Μάντσα. Το Σάββατο επέστρεψαν στα σπίτια τους.

    [08] Ξεκινά στις 10 Ιουνίου το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

    Ένα πρόγραμμα «νεανικό, εναλλακτικό και πολιτικό που αφουγκράζεται την Ελλάδα και τον κόσμο του 2016» με περισσότερες από 70 εκδηλώσεις θα φιλοξενήσει φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπως ανέφερε κατά την σημερινή παρουσίαση του στην κατάμεστη από Έλληνες καλλιτέχνες αίθουσα του κτιρίου H΄, στην Πειραιώς 260, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

    «Ο νέος διευθυντής και η ομάδα του έφτιαξαν, μια εξαιρετική χρονιά για το Φεστιβάλ» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, τονίζοντας ότι «είναι μια ευτυχισμένη στιγμή, μετά τις περιπέτειες και τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε». Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης που ήταν παρών, είπε ότι «οι τέχνες και τα γράμματαείναι σήμερα ο ισχυρότερος δεσμός της Αθήνας και του τόπου, με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. «Ο δήμος Αθηναίων στηρίζει το φεστιβάλ - σύμβολο της πόλης» δήλωσε.

    Από τις 10 Ιουνίου έως τις 20 Αυγούστου στα θέατρα της Επιδαύρου και της Μικρής Επιδαύρου, του Ηρωδείου και στους χώρους της Πειραιώς 260, θα ξεδιπλωθεί ένα πρόγραμμα που «καταρτίστηκε μέσα σε ένα μήνα με ενδιαφέρουσες προτάσεις που συγκροτούν έναν ενιαίο άξονα» είπε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. «Σήκωσα την σκυτάλη για να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε τους τέσσερις τελευταίους μήνες, ώστε το φεστιβάλ να συνεχιστεί και σταδιακά να αποκτήσει τον νέο του βηματισμό και την καλλιτεχνική φυσιογνωμία που θα μπορέσω να του προσδώσω στη διάρκεια της θητείας μου. Φυσιογνωμία που δεν μπορεί να αγνοήσει την έως τώρα επιτυχημένη πορεία της διοργάνωσης, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία» συμπλήρωσε ο ίδιος.

    [09] Ξεναγήσεις του κοινού στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος στις 23-26 Ιουνίου

    Η οικονομική διευθύντρια του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» Χριστίνα Λαμπροπούλου, αναλαμβάνει τη θέση του απελθόντος διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» Γιάννη Τροχόπουλου, μέχρι την παράδοση του οργανισμού στο Ελληνικό Δημόσιο.

    Όπως ανακοινώθηκε κατά τη σημερινή 63η συνάντηση της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Κέντρο Πολιτισμού, η Χριστίνα Λαμπροπούλου ανέλαβε τα καθήκοντα, έπειτα από απόφαση του ΔΣ του οργανισμού. Μετά την παράδοση του οργανισμού στο Δημόσιο, το σύνολο του ΔΣ θα παραιτηθεί και θα διοριστεί νέο συμβούλιο από το Ελληνικό Δημόσιο. Η παράδοση της μοναδικής μετοχής του οργανισμού στο κράτος υπολογίζεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλο, πριν από το τέλος του 2016.

    Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το έργο της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης. Το Κέντρο αναμένεται να ανοίξει για το κοινό το 2017. Σε αυτή τη φάση, γίνονται τακτικές συναντήσεις των εκπροσώπων του Οργανισμού, της Λυρικής και της Βιβλιοθήκης για την μετάβαση και την μελλοντική λειτουργία τους στο χώρο. Οι φορείς επεξεργάζονται από κοινού ένα πρόγραμμα για υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

    Σχετικά με τη μελλοντική λειτουργία του Κέντρου, βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για τη μίσθωση του χώρου στάθμευσης, την ασφάλιση του Κέντρου Πολιτισμού και τη διαχείριση των πληροφοριακών και τεχνολογικών υποδομών, που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον επόμενο μήνα. Επίσης, στο στάδιο της αξιολόγησης βρίσκονται οι διαγωνισμοί για την ανάδειξη του αναδόχου για συντήρηση των υποδομών και για τη μίσθωση των χώρων εστίασης.

    Επίσης, έχει ξεκινήσει η επεξεργασία του κανονισμού λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού, που θα πρέπει να παραδοθεί με την ολοκλήρωση του έργου.

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, ανακοίνωσε ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη θα ενταχθεί σε δύο προγράμματα ΕΣΠΑ, την «Εθνική ψηφιακή βιβλιοθήκη» και το «Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών», προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος της. Όσον αφορά τη νομοθεσία για τη λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης, το σχετικό σχέδιο βρίσκεται στη φάση των διορθώσεων, προκειμένου να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση.

    Ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος, επισήμανε ότι έχει φτάσει στο τελικό στάδιο η κατάρτιση του νέου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του φορέα.

    [10] Ανοίγει η αυλαία του 10ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών

    Πρεμιέρα η αυριανή ημέρα για το 10ο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών, από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από δύο τμήματα της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών-Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών.

    Το Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2006. Εμπνεύστριά του ήταν η τότε πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του εργαστηρίου Διαδραστικών Τεχνών (inArts), Μαριάννα Στραπατσάκη.

    «Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με το σκεπτικό οι φοιτητές της πανεπιστημιακής Σχολής να έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τις εργασίες τους, καθώς επίσης και τη δυνατότατη να έρθουν σε επικοινωνία και επαφή με καταξιωμένους καλλιτέχνες της Ευρώπης, αλλά και ευρύτερα του κόσμου. Οι δράσεις του Φεστιβάλ συμπεριλάμβαναν την πρόσκληση καλλιτεχνών διεθνούς φήμης, τη διοργάνωση επιστημονικής και καλλιτεχνικής διημερίδας και η προβολή των εργασιών των φοιτητών του Τμήματος μέσω εκθέσεων, συναυλιών, εγκαταστάσεων και διαδραστικών δρώμενων. Τα φεστιβάλ πραγματοποιούνταν σε συνεργασία με το εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και έγιναν πολύ γρήγορα θεσμός, που αγκαλιάστηκε από όλους τους Κερκυραίους, αλλά και τα Αρχές του τόπου», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Στραπατσάκη.

    Στο επταήμερο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών και επιστημονικών δράσεων, ενώ, ταυτόχρονα, αναδεικνύονται συνολικά τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας των δύο Τμημάτων στον χώρο των σύγχρονων Τεχνών του Ήχου και της Εικόνας.

    «Δέκα χρόνια Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών και μου φαίνεται σαν να ήταν χθες, όταν όλοι μας ήμασταν μία δεκαετία νεότεροι και η Ελλάδα μία άλλη χώρα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 10ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών και νυν πρόεδρος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Νταλίλα Χονοράτο.

    [11] Θερμή υποδοχή από φωτορεπόρτερ και θαυμαστές στον Ρόμπερτ Ντε Νίρο στις Κάννες

    Ο Αμερικανός ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο ενθουσίασε τους θαυμαστές του σήμερα στην Κρουαζέτ κατά τη διάρκεια της επίσημης φωτογράφησης για την ταινία «Hands of Stone», που συμμετέχει εκτός του διαγωνιστικού τμήματος και στην οποία ενσαρκώνει τον προπονητή του Παναμέζου πρωταθλητή του μποξ Ρομπέρτο Ντουράν.

    Χαμογελώντας και φορώντας τζιν παντελόνι και σκούρο σακάκι ο 72χρονος ηθοποιός πόζαρε μπροστά στο πλήθος των φωτογράφων οι οποίοι φώναζαν το όνομά του για να απαθανατίσουν με τον φακό τους τη στιγμή.

    Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός περιστοιχιζόταν από τον σκηνοθέτη της ταινίας, τον Τζόναθαν Γιακούμποβιτς από τη Βενεζουέλα, τον ηθοποιό επίσης από τη Βενεζουέλα Έντγκαρ Ραμίρεζ και την Κολομβιανή ηθοποιό Άνα ντε Άρμας.

    Η ταινία, που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών σε μια ειδική βραδιά που διοργανώθηκε προς τιμή του σπουδαίου ηθοποιού, αφηγείται την ιστορία του πρωταθλητή του μποξ Ρομπέρτο Ντουράν, που έγινε γνωστός με το προσωνύμιο «Hands of Stone» (Χέρια από Πέτρα, τον υποδύεται ο Έντγκαρ Ραμίρεζ) και του προπονητή και μάνατζέρ του Ρέι Αρκέλ (Ρόμπερτ Ντε Νίρο), το πρόσωπο που τον οδήγησε στη δόξα στα ρινγκ κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

    [12] Η Λάρισα και πάλι στα «μεγάλα σαλόνια»

    Μετά την Κέρκυρα την άνοδο στην Super League εξασφάλισε και η Λάρισα, η οποία σε αγώνα για την 32η ημέρα του πρωταθλήματος της Football League επικράτησε 1-0 εκτός έδρας της Ζακύνθου.

    Το γκολ σημείωσε ο Βαρέλα με πέναλτι στο 72΄. Έτσι, η Λάρισα επιστρέφει στα «μεγάλα σαλόνια» μετά από 5 χρόνια απουσίας.

    [13] Αυξήθηκαν οι πωλήσεις της BMW

    Παρά την διεθνή οικονομική κρίση, η BMW κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις τον Απρίλιο και να καταγράψει σημαντική αυξητική τάση το πρώτο τετράμηνο του 2016. Η γερμανική φίρμα κατασκευής πολυτελών αυτοκινήτων, πούλησε σε όλο τον κόσμο 150.542 νέα αυτοκίνητα. Η αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ανέρχεται 1,1%. Οι παραδόσεις της μάρκας το πρώτο τετράμηνο ανέρχονται στις 629.325 μονάδες, αύξηση 4,8% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Οι πωλήσεις της νέας X1 έχουν αυξηθεί κατά 60,6% συγκριτικά με το πρώτο τετράμηνο του 2015, δοθήκαν 63.243 αυτοκίνητα. Διψήφια αύξηση σημείωσε και η X3, οι παγκόσμιες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 18,4% και ανήλθαν στις 49.325 μονάδες. Άλλα μοντέλα BMW που πέτυχαν διψήφια αύξηση πωλήσεων είναι η Σειρά 2, με αύξηση 54,8% (59.407) και η Σειρά 7, που κατέγραψε αύξηση 15,8% τους πρώτους τέσσερις μήνες της χρονιάς (14.609).

    Τον Απρίλιο παρατηρήθηκε αυξανόμενη ζήτηση και για τα ηλεκτροκίνητα οχήματά. Συνολικά δόθηκαν 4.504 αμιγώς ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα σε όλο τον κόσμο τον περασμένο μήνα. Οι τρεις καλύτερες αγορές ήταν ΗΠΑ, Σκανδιναβία και Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πωλήσεις του ηλεκτρικού i3 αυξήθηκαν κατά 50,7% (1.854), ενώ οι συνολικές πωλήσεις του BMW i κατέγραψαν άνοδο 29,4% το μήνα αυτό (2.181). Έξι μήνες μετά το λανσάρισμα της BMW X5 xDrive 40e plug-in hybrid, σχεδόν το 10% όλων των X5 που πουλήθηκαν τον Απρίλιο ήταν ηλεκτρικές, με συνολικές παραδόσεις 1.196 σε όλο τον κόσμο.

    Σε επίπεδο γκρουπ, οι πωλήσεις του BMW Group(BMW, Mini και BMW Motorrad), σημείωσαν νέα ρεκόρ. Τον Απρίλιο, παραδόθηκαν σε όλο τον κόσμο 179.285 αυτοκίνητα, αύξηση 1,9% έναντι του ίδιου μήνα, πέρσι. Το πρώτο τετράμηνο του 2016, πουλήθηκαν 736.931 οχήματα του BMW Group, +4,9% από πέρσι.

    Σπύρος Ρέκκας

    [14] «Θα διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας», λέει η Super League

    Η Super League δεν πρόκειται να παραμείνει αδρανής αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες της Nova, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, Γιώργος Μποροβήλος, μετά το πέρας του διοικητικού συμβουλίου.

    «Αν προκύψει θέμα με τις ρήτρες της Nova, είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Η Λίγκα δεν φταίει σε κάτι. Εμείς δεν είχαμε πρόθεση να δημιουργηθεί αυτή η αναστάτωση με τα πλέι οφ και γι' αυτό είχαμε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην ΕΠΟ» δήλωσε, ενώ, όταν ρωτήθηκε για το αν ο συνεταιρισμός κινηθεί κατά της ΕΠΟ, απάντησε πως «θα δούμε τι θα κάνουμε. Είμαστε πάντως αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας».

    Συμφωνία προέκυψε στο Δ.Σ. για το πρόγραμμα των πλέι οφ, που διαταράχθηκε λόγω του νέου ορισμού διεξαγωγής του τελικού στο Κύπελλο Ελλάδας. Έτσι, το παιχνίδι ΑΕΚ-Πανιώνιος που αναβλήθηκε, θα διεξαχθεί την Παρασκευή 20 Μαΐου.

    Οι συναντήσεις της 3ης αγωνιστικής που θα γίνονταν την προσεχή Τετάρτη αναβάλλονται όλες, προκειμένου να διεξαχθούν τη Δευτέρα 23 Μαΐου, ενώ η 4η, 5η και 6η ημέρα του μίνι πρωταθλήματος θα τελεστεί την Πέμπτη 26/5, την Κυριακή 29/5 και την Τρίτη 31/5 αντίστοιχα.

    Όπως προβλέφθηκε, αν τεθεί θέμα αποδέσμευσης των διεθνών πριν τις 31 Μαΐου οι τέσσερις ομάδες θα συναντηθούν ξανά, προκειμένου να αποφασίσουν για την τελευταία αγωνιστική. Σημειώνεται ότι από το Δ.Σ. απουσίασαν οι ΠΑΕ οι Πανθρακικός, Καλλονή, Ηρακλής, Βέροια και Πλατανιάς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 May 2016 - 16:32:38 UTC