Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που να μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή, ανάπτυξης και αισιοδοξίας
  • [03] Την πεποίθηση ότι ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου μπορεί να υπάρξει συνολική συμφωνία-πακέτο εκφράζουν πηγές της ευρωζώνης
  • [04] Εκτός κεφαλαιακών περιορισμών το νέο χρήμα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα
  • [05] Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης η νομοθέτηση της εθελοντικής αποκάλυψης των αδήλωτων εισοδημάτων και το περιουσιολόγιο,
  • [06] Το ΔΝΤ πιέζεται από τη Γερμανία να αποδεχθεί τη συμφωνία για την Ελλάδα, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal
  • [07] Τους Έλληνες της προσφυγιάς μνημόνευσε ο κ. Βαρθολομαίος από την περιοχή της Σμύρνης, με αφορμή την σημερινή κρίση
  • [08] Τουλάχιστον 2 εβδομάδες άδεια θα πρέπει να δικαιούνται όλοι οι νέοι πατεράδες στις χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • [09] Τη διατήρηση των προσωρινών ελέγχων σε ορισμένα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν λόγω "εξαιρετικών περιστάσεων" ενέκρινε το Συμβούλιο
  • [10] Θεατρική παράσταση στη Ρώμη για την ελληνική κρίση, με την ψυχή του ρεμπέτικου τραγουδιού.
  • [11] Επαφές Ν. Παππά στις ΗΠΑ: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται ως αξιόπιστος εταίρος
  • [12] Τους Έλληνες της προσφυγιάς μνημόνευσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την περιοχή της Σμύρνης, με αφορμή την σημερινή κρίση
  • [13] Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: Η Ελλάδα 5η στο κόμπο, νικήτρια η Ρωσία

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που να μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις

    Την ανάγκη να υπάρξει μία κυβέρνηση που μπορεί να εξασφαλίσει πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης, να απελευθερώσει τις δυνάμεις του υγιούς «επιχειρείν» και να καταφέρει να προσελκύσει στη χώρα μας εκείνες τις επενδύσεις που θα καταφέρουν οριστικά να της επιτρέψουν να αφήσει πίσω την περίοδο των μνημονίων, επεσήμανε, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση η οποία, όπως είπε, υπογράφει εντός των επόμενων ημερών το τέταρτο μνημόνιο, δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και να προσελκύσει επενδύσεις.

    Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση ημερίδας που διοργάνωσε η ΝΔ για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως συνολικά διακατέχεται από ένα πνεύμα, το οποίο αντιτίθεται στο «επιχειρείν» και την υγιή επιχειρηματικότητα και υπογράμμισε ότι μόνο μία άλλη κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει στη χώρα πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ξαναμπεί σε τροχιά ανάκαμψης, και τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι εξαιρετικά πολύτιμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ανάγκη δημιουργίας ενός κλίματος φιλικού προς τις επενδύσεις, για να μπορέσει η χώρα να οδηγηθεί στην ανάπτυξη.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή, ανάπτυξης και αισιοδοξίας

    Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή, ανάπτυξης και αισιοδοξίας , τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης και το θέμα του χρέους.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο τουρισμός αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη νέα αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγεται στη χώρα μας, καθώς στηρίζει την απασχόληση σε τουλάχιστον 200 κατηγορίες επαγγελμάτων.

    Η διασφάλιση ενός περιβάλλοντος οικονομικής σταθερότητας και η εγγύηση της ασφάλειας είναι οι δύο πυλώνες για τον τουρισμό ανέφερε ο πρωθυπουργός και όπως είπε, θέλει να στείλει ένα μήνυμα εντός και εκτός της χώρας, ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει χώρα σταθερότητας και ασφάλειας , παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια ταραγμένη περιοχή του κόσμου.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, με το πέρας της πρώτης αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους η αβεβαιότητα μπορεί να δώσει τη θέση της στη σταθερότητα. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, μπαίνει σε νέα εποχή, ανάπτυξης και αισιοδοξίας. Για τον πυλώνα της ασφάλειας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις μας υπερβαίνουν, καθώς ζούμε στην ομορφότερη αλλά ταραγμένη γειτονιά του κόσμου, σε μια Ευρώπη που βιώνει κρίση ασφάλειας. Ωστόσο η Ελλάδα, σημείωσε, αποτελεί σημείο αναφοράς, ως φάρος σταθερότητας και ασφάλειας

    [03] Την πεποίθηση ότι ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου μπορεί να υπάρξει συνολική συμφωνία-πακέτο εκφράζουν πηγές της ευρωζώνης

    Την πεποίθηση ότι με «σκληρή δουλειά», ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα μπορούσε να υπάρξει συνολική συμφωνία-πακέτο για την αξιολόγηση, τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για το χρέος, εξέφρασαν σήμερα πηγές της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί αναμένεται να ανακοινώσουν εντός των επομένων ημερών την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), ούτως ώστε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των δανείων. Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι η εκταμίευση της δόσης χρειάζεται την έγκριση πέντε εθνικών κοινοβουλίων και στη συνέχεια, σε διάστημα δύο εβδομάδων το πολύ, δηλαδή εντός του Ιουνίου, το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα εκταμιεύσει τη δόση.

    Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι οι πάντες δουλεύουν με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ τελικά θα συμμετάσχει. Υπενθύμισαν μάλιστα ότι πέντε κράτη-μέλη θέτουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή με κάποιο τρόπο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για να συμμετάσχουν και αυτά. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το ενδεχόμενο να συνάψει το ΔΝΤ νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα δεν μπορεί να συμβεί πριν το τέλος του καλοκαιριού, από πρακτικής απόψεως.

    [04] Εκτός κεφαλαιακών περιορισμών το νέο χρήμα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

    Την υιοθέτηση διαφοροποιήσεων στην "μεταχείριση" μεταξύ υφιστάμενου και νέου χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο πλαίσιο της μείωσης των επιπτώσεων των κεφαλαιακών περιορισμών, (capital controls) προτείνουν παράγοντες των Βρυξελλών, σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, "θα έπρεπε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ νέου και παλαιού χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα", κατά το πρότυπο που ακολουθήθηκε από την πρώτη ημέρα επιβολής αντίστοιχων περιορισμών στην Κύπρο, στο παρελθόν.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαφοροποίηση αυτή επί της ουσίας θα έθετε εκτός κεφαλαιακών περιορισμών οποιαδήποτε νεοεισερχόμενα κεφάλαια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα ενίσχυε την τάση επιστροφής καταθέσεων.

    Αντίστοιχα, θα υποβοηθούσε τη λειτουργία σειράς επιχειρήσεων, με αιχμή τον τουριστικό κλάδο, και θα τερμάτιζε πρακτικές καταφυγής στη χρήση τραπεζικών εργαλείων (POS) που προσφέρουν όμορες βαλκανικές χώρες της ευρωζώνης.

    Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στην Ελλάδα χρονολογείται από 28.6.2015 λόγω τραπεζικής αργίας και τυπικώς από 18.07.2015, αν και έκτοτε υπήρξε μερική χαλάρωση, σε επιμέρους πτυχές τους.

    Βάσει του καθεστώτος που υφίσταται σήμερα, εφόσον υπάρξει κεφαλαιακό έμβασμα από το εξωτερικό και πιστωθεί στην Ελλάδα, αυτό μπορεί είτε να επανεξαχθεί, είτε να γίνει ανάληψη του σε ποσοστό έως 10%.

    [05] Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης η νομοθέτηση της εθελοντικής αποκάλυψης των αδήλωτων εισοδημάτων και το περιουσιολόγιο, αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ

    Η νομοθέτηση της εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων και του περιουσιολογίου, είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δημοσιεύματα μερίδας του σημερινού Τύπου ότι παγώνει η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    [06] Το ΔΝΤ πιέζεται από τη Γερμανία να αποδεχθεί τη συμφωνία για την Ελλάδα, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζεται από τη Γερμανία να αποδεχθεί τις διαβεβαιώσεις της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο μέλλον, αντί για μια συγκεκριμένη και μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση που θέλει το Ταμείο, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται πηγές εν γνώσει των συζητήσεων. Το ΔΝΤ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δέχεται, επίσης, μεγάλη πίεση από την Ευρώπη για να δεχθεί ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης της Ελλάδας θα είναι λιγότερο συγκεκριμένος από αυτόν που ζητά.

    Το Βερολίνο πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποδεχθεί ότι του προσφέρεται, ακόμη και αν τα στελέχη του Ταμείου δεν είναι ευτυχή με αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η αχίλλειος πτέρνα του ΔΝΤ είναι ότι το Διοικητικό Συμβούλιό του ελέγχεται από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τις ΗΠΑ, καμία από τις οποίες δεν επιθυμεί μία νέα ελληνική κρίση. «Αυτή η πραγματικότητα της ισχύος μειώνει την απειλή το ΔΝΤ να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν είναι ικανοποιημένο», σημειώνεται.

    Η ΕΕ δεν έχει καμία διάθεση για έναν νέο γύρο ακραίας αντιπαράθεσης για την Ελλάδα, όπως το 2015, και επιθυμεί μία συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, υπογραμμίζει η εφημερίδα. «Η όποια συμφωνία είναι, ωστόσο, πιθανόν να περιλαμβάνει ορισμένες σημαντικές παραχωρήσεις προς το ΔΝΤ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - ο οποίος υιοθετούσε έως πρόσφατα σκληρή γραμμή δημόσια ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται καθόλου ελάφρυνση χρέους - επέτρεψε ήδη να αρχίσουν οι συζητήσεις αυτή την εβδομάδα σχετικά με το πώς θα αναδιαρθρωθούν στο μέλλον τα δάνεια της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μια συμφωνία, για την οποία πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν σήμερα ότι θα επιτευχθεί στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, αναμένεται να περιλαμβάνει μία υπόσχεση της Γερμανίας ότι θα διατηρήσει το βάρος του ελληνικού χρέους κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο. Η υπόσχεση αυτή θα περιλαμβάνει τη χαλάρωση των όρων των ελληνικών δανείων, "εάν είναι αναγκαίο"».

    Για το Βερολίνο, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι πολύ σημαντικό η όποια απόφαση για την αναδιάρθρωση των δανείων να καθυστερήσει έως το 2018 - μετά τις γερμανικές εκλογές το 2017. «Ο κ. Σόιμπλε και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχουν αποφασίσει να αποφύγουν, για τώρα, κάθε ουσιαστική αλλαγή στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που θα τους ανάγκαζε να έχουν μία πολύ δύσκολη συζήτηση στη γερμανική Βουλή», σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις προθέσεις τους.

    Αναφορικά με τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι «το ΔΝΤ ζητούσε από την Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα, αλλά τώρα είναι πιθανόν να κερδίσει μόνο μία χαλαρότερη δέσμευση, αφήνοντας πολλά ειδικότερα θέματα πολιτικής για διαπραγμάτευση στο μέλλον», σύμφωνα με πηγές κοντά στις συζητήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «πέτυχε να πείσει τον κ. Σόιμπλε ότι περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, όπως επιθυμεί το ΔΝΤ, είναι πέραν αυτού που μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση», σημειώνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

    [07] Τους Έλληνες της προσφυγιάς μνημόνευσε ο κ. Βαρθολομαίος από την περιοχή της Σμύρνης, με αφορμή την σημερινή κρίση

    Τα συνεχή ανοιξιάτικα - Αναστάσιμα μηνύματα τόσο για τους Έλληνες πρόσφυγες της καταστροφής του 1922 όσο και για τους σύγχρονους πρόσφυγες των κάθε λογής πολέμων της Μέσης Ανατολής και της άλλης νοτιοδυτικής Ασίας, κυριάρχησαν στη φετινή εαρινή επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης.

    «Μέσα εις την Άνοιξιν όμως αυτήν, την οποίας ζώμεν εις την Μαινεμένην» είπε λειτουργώντας στον ανακαινισμένο ναό των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης της Μαινεμένης, «δεν είναι δυνατόν να αποκρύψωμεν και τον πόνον μας δι? το?ς εκ Συρίας καί Μέσης Ανατολής αδελφούς μας οι οποίοι έρχονται εις αυτά εδώ τα μέρη έντρομοι και κυνηγημένοι όπως οι παλαιοί Μαινεμενιώται, έχοντες αφήσει όπισθεν των την στάκτην των ιδικών τους πατρίδων και τα λουλούδια που άνθιζαν εις τους ιδικούς τους φράκτες» είπε ο Πατριάρχης παραλληλίζοντας με ευστοχία τις δυο περιπτώσεις.

    Ενώ, όμως, σημείωσε «τους προπάτορες μας τότε Μαινεμενιώτες άφησαν μόνους εις τον θάνατον οι ισχυροί της γης» σημείωσε πως «σήμερον αντιθέτως η ανθρωπότης όλης και ημείς προσωπικώς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και άλλοι Εκκλησιαστικοί και πολιτικο? ηγέται, όπως ?πράξαμεν προσφάτως εις τ?ν γειτονικ?ν Μυτιλήνην με τ?ν συνάντησιν κορυφαίας εκδηλώσεως συμπαραστάσεως, προσπαθούμεν ν? αντιμετωπίσωμεν τ?ν κίνδυνον, τ?ν θάνατον, τ?ν πνιγμ?ν τής προσφυγιάς.

    Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην επίσκεψη του στη Μυτιλήνη με τον Πάπα και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών ο κ. Βαρθολομαίος υποστήριξε πως «εδώκαμεν ως οικείοι του πόνου της προσφυγιάς την υπόσχεσιν μιας ανυστάκτου μερίμνης και εργασίας δια να γεννηθεί και δια τους πρόσφυγας αυτούς ένα καλλίτερον αύριον, να ανατείλει ο πολυπόθητος ήλιος της δικαιοσύνης εις τας ψυχάς και εις τας καρδίας και εις την χώραν τους».

    Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε όμως, να προβεί και σε κριτική προς όσους εργάζονται, χωρίς αποτέλεσμα για την υπόθεση της ειρήνης και της ειρηνικής συμβίωσης. «Ομιλούμε κατά τας τελευταίας δεκαετίας περί συνεργασίας, την οποίαν όμως, εν τη πράξει αρνούμεθα, ώστε να παραμένει κενός λόγος άνευ πρακτικής εφαρμογής, παρά τας συσκέψεις των διεθνών οργανισμών και των κυβερνήσεων και των διαφόρων σωματείων».

    Λειτουργώντας στην ερειπωμένη Βυζαντινή βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Έφεσο, ο Πατριάρχης έκανε ξανά ιδιαίτερη αναφορά στη φωνή των πατρίδων της Ανατολής. «Την φωνήν των ακούομεν σήμερον εδώ εις την Έφεσον, εις την Σμύρνην, εις όλην την περιοχήν αυτήν. Δεν ταξιδεύομε σ? άκρες Ιωνικές, σ? άδεια κοχύλια θεάτρων, όπου μονάχα η σαύρα σέρνεται στ? στεγν? πέτρα, όπως γράφει ο Σμυρνιός ποιητ?ς Γιώργος Σεφέρης» είπε ο Πατριάρχης. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε όλους τους πρόσφυγες της Μικρασίας που «άστεγοι, πεινώντες και διψώντες, περιφρονημένοι, όχι μόνον μετέφεραν τον πολιτισμόν τους, αλλ? εδημιούργησαν πολιτισμόν κα? μετέδωσαν φρόνημα ορθοδόξου και ρωμαίικης ακμής.».

    Χαρούμενος δήλωσε ο Πατριάρχης και για τη συνάντηση του με τη νέα γενική πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια. Δεν παρέλειψε όμως, να πει για μια ακόμα φορά πως «ενώ ασφαλώς είμεθα ιδιαιτέρως χαρούμενοι δια την ευλογίας της συναντήσεως δεν είναι δυνατόν να μη ενθυμούμεθα ότι ο πλησίον μας χώρος τον Αιγαίου έχει γίνει ο υγρός και άκλαυτος τάφος εκατοντάδων αδελφών μας, οι οποίοι άφησαν τας εστίας των διά να σωθούν από τα δεινά του πολέμου, ακριβώς όπως οι ομογενείς μας προ 100 περίπου ετών από άλλας αλλ? εξ ίσου τραγικ?ς συνθήκας».

    Η δεύτερη για φέτος Πατριαρχική και Ποιμαντική επίσκεψη στην περιοχή της Σμύρνης και γενικότερα στην περιοχή της Ιωνίας, που πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης περιλάμβανε:

    - Χοροστασία στην Πατριαρχική θεία λειτουργία στην παλαιοχριστιανική εκκλησία της Εφέσου επί του τάφου του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου.

    - Θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στον Κιρκιντζέ, το σημερινό χωριό Σιρίντζε τόπο καταγωγής της Διδούς Σωτηρίου.

    - Χοροστασία στον εσπερινό, στα ερείπια του ναού της Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου (Διπλή Εκκλησιά) μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου.

    - Χοροστασία στην Πατριαρχική Θε?α λειτουργ?α στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μαινεμένη.

    - Συναντήσεις με πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες της περιοχής και συμμετοχή σε σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων.

    Λίγο πριν αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, ο Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο που του παρέθεσε η Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης στον αύλειο χώρο του ναού της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη. Εκεί ο πατριάρχης κρατώντας ένα βρέφος λίγων μηνών στην αγκαλιά του, σήμανε για πρώτη φορά τη μεγάλη καμπάνα που προσέφερε στο ναό η Μητρόπολη της Νέας Σμύρνης. Σημαίνοντας ταυτόχρονα «το χαμόγελο, ελπίζομεν και προσδοκώμεν του καλύτερου αύριον, χωρ?ς προσφυγιά, χωρ?ς διωγμούς, χωρίς πόνον και εις την περιοχ?ν αυτήν. Τ? χαμόγελο, ότι κλείνει μία ?κατονταετ?ς περίπου περίοδος διαιρέσεως κα? καχυποψίας, και ανοίγει μία νέα σελ?ς φιλίας, συνεργασίας, ενότητος, διαλόγου και προσεγγίσεως. Αληθώς, αδελφοί κι τέκνα, έαρ μυρίζει δια την καθ? ημάς Ορθόδοξον Ανατολήν, εις κάθε χώρον και λαγκάδι και σπηλι? της οποίας θα συναντήσεις να αναγαλιάζουν κόκκαλα και λείψανα ορθοδόξων, προσδοκώντων επί αιώνα την ημέραν αυτήν, δια να ακούσουν από τα πήλινα χείλη μας το Χριστό Ανέστη και ότι Άδης εσκυλεύθη».

    [08] Τουλάχιστον 2 εβδομάδες άδεια θα πρέπει να δικαιούνται όλοι οι νέοι πατεράδες στις χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Όλοι οι νέοι πατεράδες στην Ευρώπη θα πρέπει να δικαιούνται άδεια πατρότητας διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων μετά τη γέννηση του παιδιού τους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο εξέφρασε σήμερα τη δυσαρέσκειά του επειδή ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών στο θέμα αυτό εξακολουθούν να υφίστανται σε πολλές χώρες.

    Στο μη δεσμευτικό ψήφισμα που υιοθέτησε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι βουλευτές αναφέρονται επίσης στο θέμα της γονικής άδειας --που είναι επιπρόσθετη της άδειας μητρότητας και πατρότητας, αλλά συχνά χορηγείται χωρίς αποδοχές στους εργαζόμενους-- και εκφράζουν τη λύπη τους για τις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στις νομοθεσίες των κρατών-μελών της ΕΕ, παρά τη σχετική οδηγία που είχε εγκριθεί από το 2010.

    Οι χώρες-μέλη θα πρέπει να ενισχύσουν τις διατάξεις που υποχρεώνουν τους πατεράδες να παίρνουν ένα "σημαντικό μέρος" της άδειας που χορηγείται στους γονείς, ώστε να μην μένουν στο σπίτι μόνο οι γυναίκες, σημειώνεται στην απόφαση αυτή. Σύμφωνα με τη Eurostat από τις γονεϊκές άδειες που ζητήθηκαν το 2010 μόνο το 2,7% χορηγήθηκε σε άνδρες.

    [09] Τη διατήρηση των προσωρινών ελέγχων σε ορισμένα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν λόγω "εξαιρετικών περιστάσεων" ενέκρινε το Συμβούλιο

    Τη διατήρηση των προσωρινών ελέγχων σε ορισμένα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν λόγω "εξαιρετικών περιστάσεων" ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο έπειτα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Συγκεκριμένα, ξεκινώντας από σήμερα το Συμβούλιο προτείνει σε πέντε χώρες (την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία) να διατηρήσουν τους ακόλουθους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα για έξι επιπλέον μήνες:

    -η Αυστρία, στα αυστρο-ουγγρικά και τα αυστρο-σλοβενικά χερσαία σύνορα

    -η Γερμανία, στα γερμανο-αυστριακά χερσαία σύνορα

    -η Δανία, στους δανικούς λιμένες στους οποίους εκτελούνται δρομολόγια οχηματαγωγών πλοίων προς τη Γερμανία και στα δανο-γερμανικά χερσαία σύνορα

    -η Σουηδία, στους σουηδικούς λιμένες στη νότια και τη δυτική αστυνομική περιφέρεια και στη γέφυρα του Oresund.

    -η Νορβηγία, στους νορβηγικούς λιμένες στους οποίους εκτελούνται δρομολόγια οχηματαγωγών πλοίων προς τη Δανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

    Ωστόσο σημειώνεται πως προτού εισαχθούν αυτοί οι έλεγχοι το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος πρέπει να ανταλλάξει απόψεις με την αντίστοιχη γείτονα χώρα με στόχο να διασφαλιστεί πως οι εσωτερικοί έλεγχοι των συνόρων εφαρμόζονται μόνο στα σημεία των συνόρων που θεωρείται ανγκαίο, σύμφωνα με τον Κώδικα Σένγκεν. Επισημαίνεται δε πως

    οι έλεγχοι πρέπει να περιοριστούν στον απολύτως απαραίτητο χρόνο, τόπο, φάσμα και συχνότητα έτσι ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη και η εσωτερική ασφάλεια αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος των δευτερογενών μετακινήσεων.

    Τέλος , η σύσταση επισημαίνει πως "δεν προβλέπεται η επιβολή ελέγχων σε επιβάτες που έρχονται από ή αναχωρούν για την Ελλάδα, αεροπορικώς ή δια θαλάσσης".

    [10] Θεατρική παράσταση στη Ρώμη για την ελληνική κρίση, με την ψυχή του ρεμπέτικου τραγουδιού.

    Το κοινό της Αιώνιας Πόλης αποθέωσε την ελληνίδα ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Αγγερούλα Πιτσάκη, η οποία ανέβασε στην σκηνή του θεάτρου Παλάντιουμ της Ρώμης το έργο «Τεφτέρι, η ελληνική κρίση με την μουσική του Ρεμπέτικου». Το έργο έγραψε η ίδια η σκηνοθέτιδα, με έμπνευση και προσαρμογή του βιβλίου «Tefteri» του Ιταλού μουσικού και τραγουδοποιού Βινίτσιο Καποσσέλα, το οποίο κυκλοφόρησε στην Ιταλία το 2013.

    Με προβολή εικόνων από την προσφυγική κρίση αλλά και με βίντεο-αναφορές στα «μυθικά πρόσωπα» του ρεμπέτικου, όπως ο Βαμβακάρης και ο Τσιτσάνης, η Αγγερούλα Πιτσάκη, απόλυτη και ακούραστη πρωταγωνίστρια στην σκηνή, επί μιάμιση ώρα, θέλησε να επικεντρωθεί στην δυνατότητα του Έλληνα να αναδημιουργείται διαρκώς, βασιζόμενος σε αιώνιες, σταθερές αξίες. Με μια βαθιά βουτιά στην ιστορία και το νόημα της ρεμπέτικης μουσικής, η οποία δεν έβαζε ποτέ στο στόχαστρο τον απλό και αδύναμο άνθρωπο, αλλά τους ισχυρούς εκφραστές της εξουσίας.

    Η ταβέρνα, στην παράστασή της, γίνεται ο χώρος στον οποίο, με την βοήθεια της «μουσικής του περιθωρίου», ο κάθε ένας μπορεί «να χαθεί», να εγκαταλείψει τα προσωρινά άγχη και προβλήματα, για να μπορέσει να ξαναβρεί μια απευθείας, πραγματική επικοινωνία με τον άνθρωπο που κάθεται δίπλα του, σε μια ιδιότυπη, διονυσιακή όσο και πραγματική κάθαρση, από οτιδήποτε το περιττό μπορεί να τον καταπιέζει.

    [11] Επαφές Ν. Παππά στις ΗΠΑ: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται ως αξιόπιστος εταίρος

    Οι τελευταίες εξελίξεις, αναβαθμίζουν την Ελλάδα σε μια χώρα αξιόπιστο οικονομικό εταίρο, η οποία είναι σε θέση πλέον να εγγυηθεί ένα μακροπρόθεσμα σταθερό και ευνοϊκό περιβάλλον εμπορικών συναλλαγών, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στον υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Στέφαν Σέλιγκ, κατά την σημερινή συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο Αμερικανός υφυπουργός ενημερώθηκε από τον υπουργό Επικρατείας για τις θετικές ειδήσεις γύρω από την ελληνική οικονομία, η οποία όχι απλά επιτυγχάνει αλλά υπερβαίνει τους στόχους.

    Από ελληνικής πλευράς, προστίθεται στην ανακοίνωση, αναλύθηκε το ουσιαστικό κλείσιμο της αξιολόγησης που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, σε συνδυασμό με την έναρξη -για πρώτη φορά- της συζήτησης σχετικά με το χρέος.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης ανοίγει το δρόμο ώστε άμεσα να εκταμιευθεί χρηματοδότηση η οποία δεν θα καλύψει απλά τις τρέχουσες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα είναι σημαντικά υψηλότερη ώστε να κατευθυνθεί και σε μεγάλου ύψους ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενισχύοντας άμεσα και καίρια τη ρευστότητα στην αγορά.

    Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι εξελίξεις σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ, τον αγωγό IGB και τον πλωτό τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και θέματα που αφορούν στις φαρμακευτικές εταιρείες (ληξιπρόθεσμες οφειλές, νοσοκομειακό claw back, τιμολογήσεις και πατέντες).

    Συνάντηση Ν. Παππά-Β. Νούλαντ

    Με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τα ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Βικτόρια Νούλαντ, συναντήθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στο πλαίσιο επίσημης αποστολής στην Ουάσιγκτον.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Επικρατείας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στην κ. Νούλαντ τις θετικές εξελίξεις σε σχέση με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και τις ευοίωνες προοπτικές για την επόμενη περίοδο, μετά και το ουσιαστικό κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, σε συνδυασμό με την έναρξη -για πρώτη φορά- της συζήτησης για το χρέος.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης, τονίστηκε από την αμερικανική πλευρά η σημασία που έχει η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα για την ευρύτερη περιοχή, δεδομένου του κεντρικού ρόλου της χώρας μας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε., αλλά και της ενεργούς της συμβολής στη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ενεργειακής συνεργασίας.

    [12] Τους Έλληνες της προσφυγιάς μνημόνευσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την περιοχή της Σμύρνης, με αφορμή την σημερινή κρίση

    Τα συνεχή ανοιξιάτικα - Αναστάσιμα μηνύματα τόσο για τους Έλληνες πρόσφυγες της καταστροφής του 1922 όσο και για τους σύγχρονους πρόσφυγες των κάθε λογής πολέμων της Μέσης Ανατολής και της άλλης νοτιοδυτικής Ασίας, κυριάρχησαν στη φετινή εαρινή επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης.

    «Μέσα εις την Άνοιξιν όμως αυτήν, την οποίας ζώμεν εις την Μαινεμένην» είπε λειτουργώντας στον ανακαινισμένο ναό των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης της Μαινεμένης, «δεν είναι δυνατόν να αποκρύψωμεν και τον πόνον μας δι? το?ς εκ Συρίας καί Μέσης Ανατολής αδελφούς μας οι οποίοι έρχονται εις αυτά εδώ τα μέρη έντρομοι και κυνηγημένοι όπως οι παλαιοί Μαινεμενιώται, έχοντες αφήσει όπισθεν των την στάκτην των ιδικών τους πατρίδων και τα λουλούδια που άνθιζαν εις τους ιδικούς τους φράκτες» είπε ο Πατριάρχης παραλληλίζοντας με ευστοχία τις δυο περιπτώσεις.

    Ενώ, όμως, σημείωσε «τους προπάτορες μας τότε Μαινεμενιώτες άφησαν μόνους εις τον θάνατον οι ισχυροί της γης» σημείωσε πως «σήμερον αντιθέτως η ανθρωπότης όλης και ημείς προσωπικώς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και άλλοι Εκκλησιαστικοί και πολιτικο? ηγέται, όπως ?πράξαμεν προσφάτως εις τ?ν γειτονικ?ν Μυτιλήνην με τ?ν συνάντησιν κορυφαίας εκδηλώσεως συμπαραστάσεως, προσπαθούμεν ν? αντιμετωπίσωμεν τ?ν κίνδυνον, τ?ν θάνατον, τ?ν πνιγμ?ν τής προσφυγιάς.

    Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην επίσκεψη του στη Μυτιλήνη με τον Πάπα και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών ο κ. Βαρθολομαίος υποστήριξε πως «εδώκαμεν ως οικείοι του πόνου της προσφυγιάς την υπόσχεσιν μιας ανυστάκτου μερίμνης και εργασίας δια να γεννηθεί και δια τους πρόσφυγας αυτούς ένα καλλίτερον αύριον, να ανατείλει ο πολυπόθητος ήλιος της δικαιοσύνης εις τας ψυχάς και εις τας καρδίας και εις την χώραν τους».

    Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε όμως, να προβεί και σε κριτική προς όσους εργάζονται, χωρίς αποτέλεσμα για την υπόθεση της ειρήνης και της ειρηνικής συμβίωσης. «Ομιλούμε κατά τας τελευταίας δεκαετίας περί συνεργασίας, την οποίαν όμως, εν τη πράξει αρνούμεθα, ώστε να παραμένει κενός λόγος άνευ πρακτικής εφαρμογής, παρά τας συσκέψεις των διεθνών οργανισμών και των κυβερνήσεων και των διαφόρων σωματείων».

    Λειτουργώντας στην ερειπωμένη Βυζαντινή βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Έφεσο, ο Πατριάρχης έκανε ξανά ιδιαίτερη αναφορά στη φωνή των πατρίδων της Ανατολής. «Την φωνήν των ακούομεν σήμερον εδώ εις την Έφεσον, εις την Σμύρνην, εις όλην την περιοχήν αυτήν. Δεν ταξιδεύομε σ? άκρες Ιωνικές, σ? άδεια κοχύλια θεάτρων, όπου μονάχα η σαύρα σέρνεται στ? στεγν? πέτρα, όπως γράφει ο Σμυρνιός ποιητ?ς Γιώργος Σεφέρης» είπε ο Πατριάρχης. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε όλους τους πρόσφυγες της Μικρασίας που «άστεγοι, πεινώντες και διψώντες, περιφρονημένοι, όχι μόνον μετέφεραν τον πολιτισμόν τους, αλλ? εδημιούργησαν πολιτισμόν κα? μετέδωσαν φρόνημα ορθοδόξου και ρωμαίικης ακμής.».

    Χαρούμενος δήλωσε ο Πατριάρχης και για τη συνάντηση του με τη νέα γενική πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια. Δεν παρέλειψε όμως, να πει για μια ακόμα φορά πως «ενώ ασφαλώς είμεθα ιδιαιτέρως χαρούμενοι δια την ευλογίας της συναντήσεως δεν είναι δυνατόν να μη ενθυμούμεθα ότι ο πλησίον μας χώρος τον Αιγαίου έχει γίνει ο υγρός και άκλαυτος τάφος εκατοντάδων αδελφών μας, οι οποίοι άφησαν τας εστίας των διά να σωθούν από τα δεινά του πολέμου, ακριβώς όπως οι ομογενείς μας προ 100 περίπου ετών από άλλας αλλ? εξ ίσου τραγικ?ς συνθήκας».

    Η δεύτερη για φέτος Πατριαρχική και Ποιμαντική επίσκεψη στην περιοχή της Σμύρνης και γενικότερα στην περιοχή της Ιωνίας, που πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης περιλάμβανε:

    - Χοροστασία στην Πατριαρχική θεία λειτουργία στην παλαιοχριστιανική εκκλησία της Εφέσου επί του τάφου του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου.

    - Θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στον Κιρκιντζέ, το σημερινό χωριό Σιρίντζε τόπο καταγωγής της Διδούς Σωτηρίου.

    - Χοροστασία στον εσπερινό, στα ερείπια του ναού της Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου (Διπλή Εκκλησιά) μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου.

    - Χοροστασία στην Πατριαρχική Θε?α λειτουργ?α στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μαινεμένη.

    - Συναντήσεις με πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες της περιοχής και συμμετοχή σε σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων.

    Λίγο πριν αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, ο Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο που του παρέθεσε η Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης στον αύλειο χώρο του ναού της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη. Εκεί ο πατριάρχης κρατώντας ένα βρέφος λίγων μηνών στην αγκαλιά του, σήμανε για πρώτη φορά τη μεγάλη καμπάνα που προσέφερε στο ναό η Μητρόπολη της Νέας Σμύρνης. Σημαίνοντας ταυτόχρονα «το χαμόγελο, ελπίζομεν και προσδοκώμεν του καλύτερου αύριον, χωρ?ς προσφυγιά, χωρ?ς διωγμούς, χωρίς πόνον και εις την περιοχ?ν αυτήν. Τ? χαμόγελο, ότι κλείνει μία ?κατονταετ?ς περίπου περίοδος διαιρέσεως κα? καχυποψίας, και ανοίγει μία νέα σελ?ς φιλίας, συνεργασίας, ενότητος, διαλόγου και προσεγγίσεως. Αληθώς, αδελφοί κι τέκνα, έαρ μυρίζει δια την καθ? ημάς Ορθόδοξον Ανατολήν, εις κάθε χώρον και λαγκάδι και σπηλι? της οποίας θα συναντήσεις να αναγαλιάζουν κόκκαλα και λείψανα ορθοδόξων, προσδοκώντων επί αιώνα την ημέραν αυτήν, δια να ακούσουν από τα πήλινα χείλη μας το Χριστό Ανέστη και ότι Άδης εσκυλεύθη».

    [13] Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: Η Ελλάδα 5η στο κόμπο, νικήτρια η Ρωσία

    Αποστολή στο Λονδίνο: Γιάννης Δημητρόγλου

    Την 5η θέση κατέλαβε η εθνική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης στον τελικό του κόμπο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος υγρού στίβου που διεξάγεται στο Λονδίνο. Η ελληνική ομάδα, την οποία αποτελούσαν οι Μαριλένα Αρμάου, Ιφιγένεια Δίπλα, Βαλεντίνα Φαραντούρη, Γιάννα Γκεοργκίεβα, Σίλια Κοφίδη, Ευαγγελία Κουτίδη, Εβελίνα Παπάζογλου, Ευαγγελία Πλατανιώτη, Σοφία Σαραντίδη και Άννα-Μαρία Ταξοπούλου, συγκέντρωσε 87.0000 βαθμούς, εκτελώντας αρκετά καλά ένα δύσκολο πρόγραμμα. Το χρυσό μετάλλιο πήρε (όπως σε όλα τα αγωνίσματα που συμμετέχει) η Ρωσία, ακολουθούμενη από την Ουκρανία και την Ιταλία.

    Η Ευαγγελία Πλατανιώτη πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση στο τεχνικό πρόγραμμα του σόλο και «άγγιξε» ένα μετάλλιο, παίρνοντας τελικά την 4η θέση με 86.0587β. Νικήτρια ήταν η Ρωσίδα Σβετλάνα Ρομάσινα με 93.8865β., με δεύτερη την Ουκρανή Άννα Βολόσινα (90.7289β.) και τρίτη την Ιταλίδα Λίντα Τσερούτι (87.1493β.).

    Είναι αξιοσημείωτο ότι είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που η Ελλάδα αφήνει πίσω της την Ισπανία σε οποιοδήποτε αγώνισμα μεγάλης διοργάνωσης (η Κριστίνα Σαλβαδόρ ήταν πέμπτη), μία ανακατάταξη που είναι πολύ σημαντική για τα δεδομένα της συγχρονισμένης κολύμβησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 May 2016 - 18:32:33 UTC