Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η χώρα χρειάζεται πολιτικό κόφτη στο ψέμα» ανέφερε ο Γ. Κουμουτσάκος
  • [02] Αυτόνομος πολιτικός πόλος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αναφέρει η Πολιτική Διακήρυξή της
  • [03] Κυρ. Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που να μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις
  • [04] Την πεποίθηση ότι ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου μπορεί να υπάρξει συνολική συμφωνία-πακέτο εκφράζουν πηγές της ευρωζώνης
  • [05] Ευρύτατη συνεργασία ξεκινούν Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες (ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ)
  • [06] Συναντήσεις Μουζάλα με εκπροσώπους του ΟΗΕ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό
  • [07] Φάκελος με τρεις σφαίρες εστάλη στο βουλευτή Σερρών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή
  • [08] Α. Μέρκελ: Μεγαλύτερη έμφαση στα αίτια της προσφυγιάς και στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων πρέπει να δώσει η ΕΕ
  • [09] Σόιμπλε: Mια ψήφος υπέρ του Brexit δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επαναδιαπραγμάτευση
  • [10] Κομισιόν: Η συμφωνία με την Τουρκία δεν είναι "νεκρή"
  • [11] "Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς"
  • [12] «Athens Gardens festival» στον Εθνικό Κήπο
  • [13] Θεατρική παράσταση στη Ρώμη για την ελληνική κρίση, με την ψυχή του ρεμπέτικου τραγουδιού.
  • [14] Αυτόνομος πολιτικός πόλος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αναφέρει η Πολιτική Διακήρυξή της
  • [15] Περιορίστηκε η εξάρτηση των τραπεζών από τους μηχανισμούς ρευστότητας του ευρωσυστήματος τον Απρίλιο
  • [16] Στην τελική ευθεία για το Παγκόσμιο Συνέδριο "Αριστοτέλης 2400 Χρόνια"
  • [17] Δεν κατέληξαν σε απόφαση οι «4» των πλέι οφ
  • [18] Δεν τίθεται προς το παρόν θέμα Σαμπάολι στην ΑΕΚ

  • [01] «Η χώρα χρειάζεται πολιτικό κόφτη στο ψέμα» ανέφερε ο Γ. Κουμουτσάκος

    «Πρώτη φορά κυβέρνηση επιβάλλει μέτρα 12 δισ. και πανηγυρίζει. Οι πολίτες βιώνουν και πληρώνουν ψέματα. Πρωθυπουργός με αυταπάτες είναι ένας επικίνδυνος πρωθυπουργος» ανέφερε στην εισήγησή του, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος.

    Παράλληλα, είπε ότι σύντομα θα ενσκύψει τυφώνας έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. και ακολουθεί «ο διαβόητος κόφτης οριζόντιων περικοπών». «Ολα αυτά» συνέχισε «θα τα πληρώσουν τώρα οι Έλληνες στο όνομα μιας ασαφούς υπόσχεσης για μελλοντική διαχείριση του χρέους, χρέος το οποίο δεν θα κουρευτεί».

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι «η χώρα χρειάζεται πολιτικό κόφτη στο ψέμα», υπογραμμίζοντας πως αυτο το ζητάει η πλειονότητα των πολιτών και δεν θα αργήσει να γίνει.

    [02] Αυτόνομος πολιτικός πόλος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αναφέρει η Πολιτική Διακήρυξή της

    Δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη το σχέδιο της Πολιτiκής Διακήρυξης, το οποίο θα συζητηθεί και θα εγκριθεί στη Προγραμματική Συνδιάσκεψη, το προσεχές Σαββατοκύριακο.

    Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι η συγκρότηση μιας ευρείας προοδευτικής σοσιαλδημοκρατικής παράταξης, η οποία τοποθετείται αυτόνομα και αυτοτελώς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Πιστεύει ότι η ιστορική σύζευξη των σοσιαλιστικών αξιών με τη δημοκρατία και τον πολιτικό και κοινωνικό φιλελευθερισμό αποτελεί το θεμέλιο της σύγχρονης προοδευτικής πρότασης, της ανάγκης για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο. Αποτελεί τον ισχυρό πόλο εξουσίας απέναντι στον πόλο της συντήρησης και του οικονομικού φιλελευθερισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρεί αχρείαστο να γίνουν εκλογές και επιδιώκει μια νέα ισορροπία ανάμεσα στο κράτος, την αγορά και την κοινωνία, μπορεί να γίνει το έναυσμα για την ανάπτυξη και να θωρακίσει τη δημοκρατία. και θα ενισχύσει την ίδια την οικονομική ανάπτυξη.

    Προτείνει τη «μετάγγιση» ριζικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα κινούνται στο τετράπτυχο «Δημοκρατία - Αλληλεγγύη - Ανάπτυξη - Κοινωνική Συνοχή».

    Για την πορεία της Ε.Ε και γενικότερα της Ευρώπης, επισημαίνεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιδιώκει την προοδευτική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, στην κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησης και ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Κάνει λόγο για νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, και τονίζει ότι σ' αυτό το ρευστό και επικίνδυνο περιβάλλον, η Ελλάδα πορεύεται χωρίς πυξίδα. Ο δρόμος για την χώρα, θα πρέπει να είναι ασφαλής και βιώσιμος - δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκός, διακηρύσσεται.

    Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επικρίνει επίσης τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γιατί αναίρεσε τα όποια θετικά βήματα των προηγούμενων χρόνων και για το ότι εμφανίζεται ως ο θερμότερος θιασώτης της μνημονιακής συνταγής. Μιλάει για την ανάγκη της χώρας από ένα ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, για τον ριζοσπαστικό και κοινωνικά δίκαιο εκσυγχρονισμό της. .

    Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να αλλάξει πρωτίστως το Σύνταγμα, μέσω της διαδικασίας αναθεώρησης, με συντακτικό περιεχόμενο που θα ανοίξει το κεφάλαιο της Δ' Ελληνικής Δημοκρατίας.

    [03] Κυρ. Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που να μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις

    Την ανάγκη να υπάρξει μία κυβέρνηση που μπορεί να εξασφαλίσει πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης, να απελευθερώσει τις δυνάμεις του υγιούς «επιχειρείν» και να καταφέρει να προσελκύσει στη χώρα μας εκείνες τις επενδύσεις που θα καταφέρουν οριστικά να της επιτρέψουν να αφήσει πίσω την περίοδο των μνημονίων, επεσήμανε, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση η οποία, όπως είπε, υπογράφει εντός των επόμενων ημερών το τέταρτο μνημόνιο, δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και να προσελκύσει επενδύσεις.

    Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση ημερίδας που διοργάνωσε η ΝΔ για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως συνολικά διακατέχεται από ένα πνεύμα, το οποίο αντιτίθεται στο «επιχειρείν» και την υγιή επιχειρηματικότητα και υπογράμμισε ότι μόνο μία άλλη κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει στη χώρα πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ξαναμπεί σε τροχιά ανάκαμψης, και τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι εξαιρετικά πολύτιμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ανάγκη δημιουργίας ενός κλίματος φιλικού προς τις επενδύσεις, για να μπορέσει η χώρα να οδηγηθεί στην ανάπτυξη.

    [04] Την πεποίθηση ότι ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου μπορεί να υπάρξει συνολική συμφωνία-πακέτο εκφράζουν πηγές της ευρωζώνης

    Την πεποίθηση ότι με «σκληρή δουλειά», ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα μπορούσε να υπάρξει συνολική συμφωνία-πακέτο για την αξιολόγηση, τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για το χρέος, εξέφρασαν σήμερα πηγές της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί αναμένεται να ανακοινώσουν εντός των επομένων ημερών την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), ούτως ώστε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των δανείων. Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι η εκταμίευση της δόσης χρειάζεται την έγκριση πέντε εθνικών κοινοβουλίων και στη συνέχεια, σε διάστημα δύο εβδομάδων το πολύ, δηλαδή εντός του Ιουνίου, το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα εκταμιεύσει τη δόση.

    Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι οι πάντες δουλεύουν με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ τελικά θα συμμετάσχει. Υπενθύμισαν μάλιστα ότι πέντε κράτη-μέλη θέτουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή με κάποιο τρόπο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για να συμμετάσχουν και αυτά. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το ενδεχόμενο να συνάψει το ΔΝΤ νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα δεν μπορεί να συμβεί πριν το τέλος του καλοκαιριού, από πρακτικής απόψεως.

    [05] Ευρύτατη συνεργασία ξεκινούν Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες (ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ)

    Κοινό μέτωπο στα αυτοδιοικητικά προβλήματα, συνήψαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), με την σημερινή κοινή συνεδρίαση των ηγεσιών τους.

    Στην συνεδρίαση αυτή των διοικητικών συμβουλίων τους, προσδιορίστηκαν τα πεδία της συνεργασίας μεταξύ των δύο θεσμών, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα «δήμοι και περιφέρειες δε θα δεχθούν αλλαγές που ανατρέπουν λυμένα ζητήματα, αν πρώτα δεν έχουν διατυπώσει τις θέσεις τους οι δύο θεσμοί».

    Οι πρόεδροι της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ Γιώργος Πατούλης και Κώστας Αγοραστός αντίστοιχα, κατέθεσαν συγκεκριμένα κείμενα προτάσεων, τα οποία θα αποτελέσουν την βάση του διαλόγου, για τη συνεργασία των δύο θεσμών.

    Συμφωνήθηκε να συσταθεί μια Κοινή Επιτροπή η οποία θα ενδυναμώσει τη συνεργασία των δύο θεσμών. Επίσης ο Γιώργος Πατούλης πρότεινε και κοινό συνέδριο του πρώτου και δεύτερου βαθμού. Τα πεδία, στα οποία οι δυο κορυφαίοι αυτοδιοικητικοί θεσμοί ξεκινούν συνεργασία είναι για έναν νέο Ενιαίο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα ευρωπαϊκά συλλογικά όργανα, η συνεργασία των Επιτροπών τους, προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος, η διαβαθμιδική συνεργασία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και η ενθάρρυνση της συνεργασίας περιφερειών και δήμων

    [06] Συναντήσεις Μουζάλα με εκπροσώπους του ΟΗΕ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό

    Συναντήσεις με τον ειδικό αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Πίτερ Σάδερλαντ, και με τον ειδικό εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών Φρανσουά Κρεπό, είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν τα καινούρια δεδομένα που δημιουργεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, οι βελτιώσεις που χρειάζονται για να εφαρμοστεί η συμφωνία με τον καλύτερο τρόπο και η διαφύλαξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.

    [07] Φάκελος με τρεις σφαίρες εστάλη στο βουλευτή Σερρών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή

    Φάκελο που περιείχε τρεις σφαίρες των 9 χιλιοστών και επιστολή με απειλητικό περιεχόμενο, έστειλαν άγνωστοι πριν από περίπου 10 μέρες στο γραφείο στη Αθήνα του βουλευτή Σερρών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απειλές στρέφονται κατά του βουλευτή και της οικογενείας του.

    Ο φάκελος με τις σφαίρες και την επιστολή εστάλησαν για διερεύνηση στην Εγκληματολογική Υπηρεσία.

    Επισήμως, από την Αστυνομία το συγκεκριμένο γεγονός δεν επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται, ενώ αρμόδιος αξιωματικός δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτε ανακοινώσιμο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για την υπόθεση διενεργεί έρευνα η Κρατική Ασφάλεια.

    [08] Α. Μέρκελ: Μεγαλύτερη έμφαση στα αίτια της προσφυγιάς και στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων πρέπει να δώσει η ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει στο μέλλον να δώσει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην καταπολέμηση των αιτίων της προσφυγιάς, προκειμένου να αποφύγει προσφυγικές ροές όπως αυτές των προηγούμενων μηνών, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και να αποφασίζει η ίδια ποιος μπορεί να τα περάσει και ποιος όχι.

    «Έχουμε ευθύνη για άλλες χώρες, για την Τουρκία, την Λιβύη, για κάποια αφρικανικά κράτη - αυτό μπορεί κανείς να το ονομάσει και εξάρτηση», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε Συνέδριο στο Βερολίνο, εξηγώντας ότι η αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής ροής πρέπει να αντιμετωπιστούν από πολλές χώρες ταυτόχρονα.

    Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει απογοήτευση από πολλές πλευρές, παραδέχθηκε η καγκελάριος και αναφέρθηκε ενδεικτικά στα κράτη τα οποία αρνούνταν να δεχτούν πρόσφυγες, αλλά και στην ανησυχία πολλών πολιτών. «Η παγκοσμιοποίηση τρομάζει πολλούς, οι οποίοι κατόπιν αναζητούν απλές λύσεις», δήλωσε, αναφερόμενη στον αυξανόμενο λαϊκισμό στην Ευρώπη.

    [09] Σόιμπλε: Mια ψήφος υπέρ του Brexit δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επαναδιαπραγμάτευση

    Οποιαδήποτε ψήφος στη Βρετανία υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημάνει την αποχώρησή της από την ΕΕ και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε ενδεχομένως το Λονδίνο να επαναδιαπραγματευτεί τη θέση του στους κόλπους της Ένωσης, διεμήνυσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    «Αυτή είναι η μοναδική συμφωνία στο τραπέζι» τόνισε ο Σόιμπλε σε ομιλία που εκφώνησε σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη.

    «Μια ψήφος υπέρ της "εξόδου" δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί? για να πάρουν μια καλύτερη συμφωνία».

    «Εάν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της παραμονής, αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί αμέσως. Εάν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, τότε η διαδικασία για την έξοδο της χώρας ξεκινά».

    [10] Κομισιόν: Η συμφωνία με την Τουρκία δεν είναι "νεκρή"

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στην 28μελή Ένωση και στην Τουρκία για το μεταναστευτικό δεν είναι "νεκρή" μετά την άρνηση της Άγκυρας να αλλάξει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της την οποία, σύμφωνα με τους επικριτές της, χρησιμοποιεί για να διώξει τους διαφωνούντες.

    Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να εργάζονται για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, ένας όρος-κλειδί για την Άγκυρα προκειμένου να εμμείνει στη συμφωνία για το μεταναστευτικό με την οποία μειώνεται δραστικά ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που φθάνουν στην ΕΕ.

    Οι Βρυξέλλες θέλουν η Άγκυρα να περιορίσει τον ορισμό των εγκλημάτων τρομοκρατίας, όρος που περιλαμβάνεται στα 72 κριτήρια που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της βίζας. Η Τουρκία, όμως, αρνήθηκε να το κάνει αυτό, λέγοντας πως η νομοθεσία είναι κρίσιμης για την καταπολέμηση των κούρδων ανταρτών και των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

    [11] "Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς"

    «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη...Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας/ τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,/ αν δεν τους κουβαλείς μες στην ψυχή σου, αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου...» λέει ο ποιητής...

    «Κι αν όμως ο Καβάφης ήταν κόμικς Αν η «Ιθάκη», το γραμμένο στα 1910 ποίημα του Κ.Καβάφη, ήταν στα 2016 ένα... κλασσικό εικονογραφημένο από μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικών σχολείων απ? τη Θέρμη κι απ? το κέντρο της Θεσσαλονίκης δημιούργημα μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες αλλά και με ειδικές δεξιότητες; Πώς θα ήταν 106 χρόνια μετά;

    Τότε, τώρα, τη μορφή του Κύκλωπα και των Λαιστρυγόνων θα έπαιρνε ο... «Πάκμαν», και οι όροι του ποιήματος αντιστρέφονται... Μπορεί κανίβαλος να γίνει ο Οδυσσέας και να..φάει τον Κύκλωπα ..

    Βέβαια υπάρχει και η πεσιμιστική εκδοχή. Αυτή που εέχε ο νεαρός που ...το ?κλεισε το θέμα: «Δεν θα τη βρει ποτέ την Ιθάκη του .Κανείς. Και θα χαθεί στο πέλαγος...»

    Ή και η άλλη. Η απολύτως σύγχρονη και πολιτική κατάληξη. Με δυο καράβια στη φουρτουνιασμένη «ευρωπαϊκή» θάλασσα ... Ένα (αυτό του ταλαίπωρου Οδυσσέα) με τη σημαία της Ελλάδας και ένα με ...Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες κι αντί για θυμωμένο Ποσειδώνα την Ευρωπαϊκή Ένωση και με μια σημαία που γράφει ... «ΔΝΤ». Και τελικά αυτό το πλοίο των «κακών» του ΔΝΤ να νικάει στη ναυμαχία της ζωής...

    Κι όλα αυτά, με σχήματα και σχέδια και καρεδάκια εντυπωσιακής τεχνικής. Ασπρόμαυρα και πολύχρωμα.

    Με ερέθισμα την «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη...

    Το ποίημα δόθηκε τυπωμένο στις ομάδες των παιδιών, διαβάστηκε απ τον φιλόλογο Θοδωρή Χιώτη - εκπρόσωπο του διοργανωτή της δράσης Αρχείο Καβάφη και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, κι ύστερα τα παιδιά, μαθητές της Ε΄΄ και ΣΤ΄ δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης, αφού έκαναν τις...φιλολογικές και εννοιολογικές και γλωσσολογικές τους παρεμβάσεις («Κύριε- κύριε, ο ποιητής είναι ανορθόγραφος οι ...πολλές «Ιθάκες» εχουν το άρθρο τους στον πληθυντικό κι όχι «η Ιθάκες» που γράφει εδώ ο κύριος Καβάφης...» έλεγε νεαρός μαθητής στο συνοδό-δάσκαλο του...

    [12] «Athens Gardens festival» στον Εθνικό Κήπο

    Σε χώρο καλλιτεχνκής έκφρασης και δημιουργίας θα μετατραπεί από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου ο Εθνικός Κήπος. Εκεί, θα πραγματοποιηθεί το «Athens Gardens Festival» που θα φιλοξενήσει εννέα θεματικές συναυλίες με μουσικές και τραγούδια από τον κινηματογράφο.

    Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο και τον ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων). To Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο δημιουργήθηκε το 2012 από πολλές καλλιτεχνικές ομάδες και απλούς εθελοντές με στόχο «την αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό του καλλιτεχνικού και μη, εθελοντισμού, την ανάδειξη του εγχώριου καλλιτεχνικού δυναμικού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού, τη στήριξη των πολιτιστικών και κοινωνικών αξιών και την πολιτιστική αναβάθμιση της Αθήνας που συνεπάγεται αναβάθμιση της ποιότητας ζωής». Το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο, εκτός από το Athens Gardens festival διοργανώνει κάθε χρόνο το μήνα Οκτώβριο, το δεκαήμερο πολυ-φεστιβάλ «μικρό Παρίσι των Αθηνών».

    [13] Θεατρική παράσταση στη Ρώμη για την ελληνική κρίση, με την ψυχή του ρεμπέτικου τραγουδιού.

    Το κοινό της Αιώνιας Πόλης αποθέωσε την ελληνίδα ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Αγγερούλα Πιτσάκη, η οποία ανέβασε στην σκηνή του θεάτρου Παλάντιουμ της Ρώμης το έργο «Τεφτέρι, η ελληνική κρίση με την μουσική του Ρεμπέτικου». Το έργο έγραψε η ίδια η σκηνοθέτιδα, με έμπνευση και προσαρμογή του βιβλίου «Tefteri» του Ιταλού μουσικού και τραγουδοποιού Βινίτσιο Καποσσέλα, το οποίο κυκλοφόρησε στην Ιταλία το 2013.

    Με προβολή εικόνων από την προσφυγική κρίση αλλά και με βίντεο-αναφορές στα «μυθικά πρόσωπα» του ρεμπέτικου, όπως ο Βαμβακάρης και ο Τσιτσάνης, η Αγγερούλα Πιτσάκη, απόλυτη και ακούραστη πρωταγωνίστρια στην σκηνή, επί μιάμιση ώρα, θέλησε να επικεντρωθεί στην δυνατότητα του Έλληνα να αναδημιουργείται διαρκώς, βασιζόμενος σε αιώνιες, σταθερές αξίες. Με μια βαθιά βουτιά στην ιστορία και το νόημα της ρεμπέτικης μουσικής, η οποία δεν έβαζε ποτέ στο στόχαστρο τον απλό και αδύναμο άνθρωπο, αλλά τους ισχυρούς εκφραστές της εξουσίας.

    Η ταβέρνα, στην παράστασή της, γίνεται ο χώρος στον οποίο, με την βοήθεια της «μουσικής του περιθωρίου», ο κάθε ένας μπορεί «να χαθεί», να εγκαταλείψει τα προσωρινά άγχη και προβλήματα, για να μπορέσει να ξαναβρεί μια απευθείας, πραγματική επικοινωνία με τον άνθρωπο που κάθεται δίπλα του, σε μια ιδιότυπη, διονυσιακή όσο και πραγματική κάθαρση, από οτιδήποτε το περιττό μπορεί να τον καταπιέζει.

    [14] Αυτόνομος πολιτικός πόλος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αναφέρει η Πολιτική Διακήρυξή της

    Δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη το σχέδιο της Πολιτiκής Διακήρυξης, το οποίο θα συζητηθεί και θα εγκριθεί στη Προγραμματική Συνδιάσκεψη, το προσεχές Σαββατοκύριακο.

    Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι η συγκρότηση μιας ευρείας προοδευτικής σοσιαλδημοκρατικής παράταξης, η οποία τοποθετείται αυτόνομα και αυτοτελώς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Πιστεύει ότι η ιστορική σύζευξη των σοσιαλιστικών αξιών με τη δημοκρατία και τον πολιτικό και κοινωνικό φιλελευθερισμό αποτελεί το θεμέλιο της σύγχρονης προοδευτικής πρότασης, της ανάγκης για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο. Αποτελεί τον ισχυρό πόλο εξουσίας απέναντι στον πόλο της συντήρησης και του οικονομικού φιλελευθερισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρεί αχρείαστο να γίνουν εκλογές και επιδιώκει μια νέα ισορροπία ανάμεσα στο κράτος, την αγορά και την κοινωνία, μπορεί να γίνει το έναυσμα για την ανάπτυξη και να θωρακίσει τη δημοκρατία. και θα ενισχύσει την ίδια την οικονομική ανάπτυξη.

    Προτείνει τη «μετάγγιση» ριζικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα κινούνται στο τετράπτυχο «Δημοκρατία - Αλληλεγγύη - Ανάπτυξη - Κοινωνική Συνοχή».

    Για την πορεία της Ε.Ε και γενικότερα της Ευρώπης, επισημαίνεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιδιώκει την προοδευτική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, στην κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησης και ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Κάνει λόγο για νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, και τονίζει ότι σ' αυτό το ρευστό και επικίνδυνο περιβάλλον, η Ελλάδα πορεύεται χωρίς πυξίδα. Ο δρόμος για την χώρα, θα πρέπει να είναι ασφαλής και βιώσιμος - δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκός, διακηρύσσεται.

    Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επικρίνει επίσης τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γιατί αναίρεσε τα όποια θετικά βήματα των προηγούμενων χρόνων και για το ότι εμφανίζεται ως ο θερμότερος θιασώτης της μνημονιακής συνταγής. Μιλάει για την ανάγκη της χώρας από ένα ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, για τον ριζοσπαστικό και κοινωνικά δίκαιο εκσυγχρονισμό της. .

    Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να αλλάξει πρωτίστως το Σύνταγμα, μέσω της διαδικασίας αναθεώρησης, με συντακτικό περιεχόμενο που θα ανοίξει το κεφάλαιο της Δ' Ελληνικής Δημοκρατίας.

    [15] Περιορίστηκε η εξάρτηση των τραπεζών από τους μηχανισμούς ρευστότητας του ευρωσυστήματος τον Απρίλιο

    Mειώθηκε η συνολική εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς ρευστότητας του ευρωσυστήματος τον Απρίλιο.

    Συγκεκριμένα, η εξάρτηση των τραπεζών από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος δαιμρορφώθηκε στα 99,6 δισ. ευρώ από 101,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο.

    Η μείωση αυτή αντανακλά, κατά κύριο λόγο, τη μείωση της ρευστότητας που άντλησαν οι τράπεζες από την ΕΚΤ στα 32,7 δισ. ευρώ από 35,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Εξέλιξη που οφείλεται στην πώληση των ομολόγων του EFSF που κατείχαν οι ελληνικές τράπεζες απευθείας στην ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων που εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζα.

    Αντίθετα, ο δανεισμός των τραπεζών από το μηχανισμό έκτακτης βοήθειας (ELA) σημείωσε οριακή μείωση και διαμορφώθηκε στο τέλος Απριλίου στα 66,9 δισ. ευρώ από 66,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

    [16] Στην τελική ευθεία για το Παγκόσμιο Συνέδριο "Αριστοτέλης 2400 Χρόνια"

    Δύο ανοικτές στο κοινό συζητήσεις, για τον Αριστοτέλη σε σχέση με την πολιτική, το δίκαιο, την ηθική και τις επιστήμες και ομιλία τού διεθνώς αναγνωρισμένου καθηγητή Εξελικτικής Βιολογίας στο Imperial College, Αρμάν Μαρί Λερουά, προστέθηκαν στο τελικό πρόγραμμα του Παγκόσμιου Συνεδρίου "Αριστοτέλης 2400 Χρόνια", που διοργανώνει 23-28 Μαΐου -στη Θεσσαλονίκη, τα αρχαία Στάγειρα και την αρχαία Μίεζα- το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Ερευνών (ΔΙΚΑΜ) του Ιδρύματος.

    Το Παγκόσμιο Συνέδριο αποτελεί την κορωνίδα των εκδηλώσεων, που διοργανώνει φέτος το ΑΠΘ, στο πλαίσιο του ανακηρυγμένου από την Unesco επετειακού έτους Αριστοτέλη, για να τιμήσει τον μεγάλο αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, του οποίου το όνομα φέρει.

    «Το ΑΠΘ με χαρά υποδέχεται μία πλειάδα εξαίρετων Αριστοτελιστών, μελετητών του Αριστοτέλη από όλον τον κόσμο, οι οποίοι για μια εβδομάδα θα συζητήσουν για την επιρροή της διδασκαλίας του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου σε μεγάλο εύρος Επιστημών και Τεχνών. Το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Ερευνών, που ίδρυσε το ΑΠΘ πριν από λίγα χρόνια, καταφέρνει έτσι να εδραιώσει το Πανεπιστήμιό μας στη συνείδηση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας ως ένα πανεπιστήμιο που περιποιεί τιμή στο όνομα που φέρει», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας.

    [17] Δεν κατέληξαν σε απόφαση οι «4» των πλέι οφ

    Δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη απόφαση η συνάντηση των τεσσάρων ομάδων που μετέχουν στα πλέι οφ του πρωταθλήματος της Super League, στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν στα γραφεία της διοργανώτριας αρχής. Η συνάντηση έγινε για το θέμα που έχει προκύψει με τις ημερομηνίες, μετά τα νέα δεδομένα που αφορούν στη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος και τον ορισμό του από την ΕΠΟ για την Τρίτη 17 Μαΐου.

    Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ΑΕΚ αρνήθηκε να μεταφερθεί ο αγώνας της Κυριακής με τον Πανιώνιο για το Σάββατο 14/5, προκειμένου να διεξαχθεί ο τελικός με τον Ολυμπιακό την Τρίτη. Ο Παναθηναϊκός δεν θέλει επίσης να αλλάξουν οι ημερομηνίες των πλέι οφ και ζήτησε προσφυγή της Super League κατά της ΕΠΟ, ενώ και η πλευρά της Nova δεν επιθυμεί να αλλάξουν οι προκαθορισμένες ημερομηνίες, απειλώντας με ενεργοποίηση των ρητρών που προβλέπονται στα συμβόλαια.

    [18] Δεν τίθεται προς το παρόν θέμα Σαμπάολι στην ΑΕΚ

    «Όλα για όλα» τα παίζει η ΑΕΚ στους τελευταίους έξι αγώνες της σεζόν, πέντε για τα play off και τον τελικό κυπέλλου. Αυτό σημαίνει ότι το κλίμα που διαμορφώνεται μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ οδηγεί σε κατάσταση μόνιμου συναγερμού. Τα έξι ματς που απομένουν μπορεί να μετατρέψουν τη σεζόν από φουλ αποτυχημένη έως φουλ επιτυχημένη ή ενδιάμεσα να υπάρχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Αυτή τη στιγμή άπαντες στην ΑΕΚ ασχολούνται με τον τρόπο με τον οποίο θα βγει αυτό το δύσκολο πρόγραμμα, με πολλά προβλήματα που έχουν ανακύψει, αλλά και θα ανακύψουν και στη συνέχεια, όταν δίνεις ματς ανά τρεις μέρες. Συνεπώς, το αρμόδιο επιτελείο (Μιλοβάνοβιτς, Ντε Μπαρτόλο) κινείται στο θέμα νέου προπονητή και παικτών, όμως στη δεδομένη στιγμή το θέμα αυτό δεν είναι μείζον. Άλλωστε, κι ο νέος προπονητής το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζει είναι πότε ξεκινά επισήμως η νέα σεζόν, δηλαδή πότε θα παίξει η ΑΕΚ το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της κι αυτό θα είναι αποτέλεσμα της πορείας της στα play off και το κύπελλο. Συνεπώς διαψεύδονται -προς το παρόν- όλα τα σενάρια που έχουν να κάνουν με πιθανή άφιξη ή προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τον Χόρχε Σαμπάολι.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 May 2016 - 16:32:28 UTC