Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β.Αποστόλου: Με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, ο αγρότης παύει να είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας
  • [02] Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια
  • [03] Ο Κ. Γκιουλέκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο-γκιλοτίνα αφανίζει ολόκληρες ομάδες εργαζομένων
  • [04] Το βράδυ η ψήφιση του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου
  • [05] Τροπολογία για την αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας
  • [06] Γ.Κατρούγκαλος: Μεταρρύθμιση-τομή την οποία ο τόπος είχε ανάγκη από δεκαετίες
  • [07] Τη Δευτέρα οι πρώτες υπογραφές για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το «πακέτο Γιούνκερ»
  • [08] Ευκ. Τσακαλώτος: Να βγούμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο που μας έβαλαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ
  • [09] Ανοιχτή Επιστολή του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ προς τους βουλευτές-δημοσιογράφους
  • [10] Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία ο Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Πωλ Μέισον
  • [11] ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη και πρωτοφανής ενέργεια η κατάληψη των γραφείων του κόμματος από ένστολους
  • [12] Σε νέες κινητοποιήσεις την Κυριακή καλεί το ΠΑΜΕ
  • [13] Αίγυπτος: Οχτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση σε προάστιο του Καΐρου
  • [14] Καναδάς: Οι φωτιές στο Φορτ Μακ Μάρεϊ διπλασιάστηκαν σε έκταση σε μια μέρα
  • [15] Ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, ζητάει ο Ζ. Γκάμπριελ
  • [16] Κυβερνητικές πηγές: Δικαιότερη κατανομή των βαρών με την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση
  • [17] Κορυφώνονται οι αντιδράσεις κατά του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου

  • [01] Β.Αποστόλου: Με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, ο αγρότης παύει να είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας

    «Με τον συνδυασμό των ρυθμίσεων που φέρνουμε στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό όχι μόνο δεν υπάρχουν επιπτώσεις, αλλά θα βγει ωφελημένο το 90% των Ελλήνων αγροτών», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου.

    Ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για «ιστορική μέρα για τον αγρότη» και σημείωσε ότι για πρώτη φορά καθιερώνεται ατομικό αφορολόγητο εισόδημα και ο αγρότης λαμβάνει την κατώτερη εθνική σύνταξη. «Με το νομοσχέδιο που συζητάμε ο αγρότης παύει να είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Γνωρίζουμε ότι έχουμε να δώσουμε και άλλες μάχες, πολλές μάχες, δύσκολες μάχες. Έχουμε τη δύναμη και τη γνώση και να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός με την ψήφο του σε εμάς έδωσε την εντολή να οδηγήσουμε τη χώρα στο δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο δρόμο που μπορεί να ανοιχτεί μετά την αξιολόγηση»

    [02] Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια

    «Εργατιά, αγροτιά, μια φωνή, μια γροθιά, αυτό το σύνθημα υλοποιείται αυτές τις ημέρες που περνάνε τα αντιλαϊκά μέτρα λαιμητόμος. Η κοινωνική συμμαχία αγροτών, εργατών, αυτοαπασχολούμενων των πόλεων είναι η μόνη διέξοδος με κατεύθυνση ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, ενάντια σε αυτή τη σαπίλα γύρω μας, ενάντια στα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα, ενάντια στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ, και όλων αυτών που κάνουν τις ζωές των ανθρώπων να υποφέρουν, να μην μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους, εδώ στις πόλεις στα χωριά, στην ύπαιθρο σε όλη την Ελλάδα. Αγώνας μέχρι τέλους, μέχρι την τελική νίκη».

    Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην Ομόνοια και πορεία προς την Βουλή όπου συζητείται. Στην πορεία συμμετέχουν και εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων.

    Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

    [03] Ο Κ. Γκιουλέκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο-γκιλοτίνα αφανίζει ολόκληρες ομάδες εργαζομένων

    Εκλογές εδώ και τώρα ζητά σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής της ΝΔ και υπεύθυνος του τομέα Πολιτισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας.

    Για το νομοσχέδιο που σήμερα θα τεθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο κάνει λόγο για «νομοσχέδιο-γκιλοτίνα» και για «δήθεν αριστερή κυβέρνηση» που περικόπτει βάναυσα μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά και αναπηρικά επιδόματα και επιβάλει δυσβάστακτους νέους άμεσους και έμμεσους φόρους.

    «Όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα», απαντά σχετικά με τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων ενώ χαρακτηρίζει μεν θετική εξέλιξη την αναφορά στο θέμα του χρέους στο τελευταίο Euroworking Group, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό είχε συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής το Δεκέμβριο του 2012».

    Επιπλέον εκφράζει την άποψη ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να παραμείνει πάση θυσία στην εξουσία και διερωτάται «για πόσο ακόμα μπορεί ο κ. Τσίπρας να μένει απομονωμένος με τις κλούβες των ΜΑΤ να αποκλείουν τους γύρω δρόμους από το Μέγαρο Μαξίμου».

    Επιπρόσθετα, με την ιδιότητα του υπεύθυνου του τομέα Πολιτισμού της ΝΔ, ο κ. Γκιουλέκας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει στην τύχη του αυτόν τον σημαντικό τομέα.

    [04] Το βράδυ η ψήφιση του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου

    Με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να κορυφωθεί απόψε στην Ολομέλεια η συζήτηση του Ασφαλιστικού - Συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, η οποία αρχίζει στις 10 το πρωί για δεύτερη ημέρα.

    Το νομοσχέδιο πρόκειται να ψηφιστεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία, αίτημα για την διεξαγωγή της οποίας προανήγγειλαν ήδη ότι θα καταθέσουν η ΝΔ και το ΚΚΕ, και πάντως θα τύχει της στήριξης μόνον της πλειοψηφίας, αφού σύσσωμη η Αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι καταψηφίζει κατακεραυνώνοντας το νομοθέτημα.

    Η συζήτηση κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα εισαγωγής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια κινήθηκε σε υψηλούς τόνους με αιχμή τόσο τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις όσο και τις φορολογικές διατάξεις με την μεν κυβέρνηση, δια των συναρμόδιων υπουργών, να υπεραμύνονται του σχεδίου νόμου ως βιώσιμου, δίκαιου και επωφελούς για το 90% των πολιτών και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να εξαπολύουν μύδρους μιλώντας για «λαίλαπα» που πλήττει περαιτέρω τους χειμαζόμενους Έλληνες, ιδίως τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

    «Έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί με λύσεις, που είναι εφικτές και θα δημιουργήσουν καθαρό διάδρομο για τους πολίτες και τους επενδυτές για να μπορούν να έρθουν να επενδύσουν και να βγούμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο που μας έβαλαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και να πάμε σε έναν ενάρετο κύκλο?», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών αφού τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει υλοποιήσει ότι προβλεπόταν στη συμφωνία του Καλοκαιριού, επισήμανε πως αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν όλοι εκτός από το ΔΝΤ και διεμήνυσε: «Εμείς, έχουμε πει και έχουμε πείσει ότι δεν μπορεί να ληφθούν πρόσθετα και άλλα μέτρα ούτε με βάσει το Σύνταγμα ούτε όμως και η Οικονομία τα αντέχει. Γι αυτό και μιλάμε για έναν μηχανισμό όπως τον έχουμε αναλύσει?». Απευθυνόμενος δε, προς την ΝΔ και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ο κ. Τσακαλώτος διερωτήθηκε «εσείς είστε με την κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους ή με το ΔΝΤ;» και κάλεσε να τοποθετηθούν με «ξεκάθαρες κουβέντες» και όχι πετώντας την μπάλα στην εξέδρα». Αναφερόμενος στην τροπολογία του για το αφορολόγητο και απέναντι στην κριτική της Αντιπολίτευσης, αντέτεινε «πως ήταν και παραμένει από τα υψηλότερα αφορολόγητα σε όλη την Ευρώπη» ενώ αρνήθηκε τις εκτιμήσεις περί αύξησης της φορολόγησης για την πλειοψηφία των φορολογούμενων.

    Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «μεταρρύθμιση - τομή την οποία ο τόπος είχε ανάγκη από δεκαετίες» ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις περί ενός ισορροπημένου υφιστάμενου συστήματος, επικαλέστηκε την τοποθέτηση του Τάσου Γιαννίτση, σύμφωνα με την οποία η κρατική χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των Ταμείων ευθύνεται για το 800% της αύξησης του χρέους. Αφού ανέφερε ότι το 2014 τα ελλείμματα των Ταμείων ήταν 2 δισ. ευρώ παρά τις 11 συνεχόμενες οριζόντιες περικοπές των συντάξεων που είχαν προηγηθεί, αντιγύρισε προς τα κόμματα, που διαδέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ότι κατάφεραν και να αυξήσουν τα ελλείμματα και να τσακίσουν τις συντάξεις, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχουν συστήματα που μπορούν να επιβιώσουν με τέτοια ελλείμματα».

    «Μειώνουμε τα ελλείμματα όπως είχαμε υποσχεθεί όχι από τον περιορισμό των συντάξεων, αλλά από την αρχιτεκτονική του συστήματος και την αντιστοίχηση εισφορών και παροχών. Καθιερώνουμε πλήρη ισονομία και οι αποκλίσεις που υπάρχουν προβλέπονται για να προστατευτούν οι αδύναμοι. Κάνουμε διάκριση μεταξύ των προνοιακών και των ασφαλιστικών παροχών», είπε επιγραμματικά υπογραμμίζοντας ότι «με τη βασική σύνταξη εξασφαλίζουμε τους συνταξιούχους από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό». Επανέλαβε ακόμη ότι από τις ρυθμίσεις του νέου νόμου δεν θίγεται το 90% των ασφαλισμένων και τόνισε ότι οι συντάξεις που θα απονεμηθούν στους νέους συνταξιούχους είναι καλύτερες από τις σημερινές, γιατί με 15 χρόνια ασφάλιση και 700 ευρώ μισθό, η βασική σύνταξη θα είναι 403 ευρώ, ενώ η σημερινή κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ είναι, λόγω των μειώσεων των μισθών, 392 ευρώ.

    «Επιδιώκεται ένα σύστημα και με τα στοιχεία που έχουμε βλέπουμε ότι μπορεί να είναι βιώσιμο» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.

    Η Αντιπολίτευση

    Ότι επιστράτευσε «παραμύθια και μύθους» για να παραπλανήσει τον λαό ότι το Ασφαλιστικό του σύστημα είναι δίκαιο και επιφέρει ισονομία, κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, απαριθμώντας 15 σημεία, που, κατά την εκτίμηση της αξιωματικής το αποδεικνύουν, όπως οι περικοπές στο ΕΚΑΣ, το «μαχαίρι» στις συντάξεις χηρείας και τις επικουρικές και την εξανέμιση των μερισμάτων για τους δημόσιους υπαλλήλους. Αναφερόμενος δε στο δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου. που αφορά στις φορολογικές διατάξεις έκανε λόγο για έναν «ατελείωτο κατάλογο αμέτρητων μέτρων βασανισμού του λαού? που κανείς δεν μπορεί να ξέρει που τελειώνει και πόσες άλλες ρουκέτες έρχονται», ενώ για την τροπολογία για το αφορολόγητο σχολίασε: «Ένας φορολογούμενος των 600 ευρώ για πρώτη φορά θα πληρώνει φόρο... Μπράβο ωραία φιλολαϊκή κυβέρνηση είσθε...», ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επιβάρυνε κατά 2,5 εκατ. συνταξιούχους και εργαζόμενους.

    Από την ΧΑ ο Γ. Λαγός κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ποιος της έδωσε το δικαίωμα να κλέβει τις ασφαλιστικές εισφορές των Ελλήνων πολιτών και να κατεβάζει τις συντάξεις στα 385 ευρώ εμφανίζοντάς το μάλιστα αυτό σαν επιτυχία.

    Νομοσχέδιο «έκτρωμα» χαρακτήρισε η Εύη Χριστοφιλοπούλου το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενώ έκανε λόγο για «αντιασφαλιστικό» νομοθέτημα που καταργεί κάθε έννοια ανταποδοτικότητας εισφορών - παροχών, δεν εξασφαλίζει το μέλλον του ασφαλιστικού και τις συντάξεις των νέων με αποτέλεσμα σε λίγο καιρό «να χρειάζεται νέα επιδρομή».

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ρεσιτάλ ψευτιάς και υποκρισίας» «παρουσιάζοντας το κώνειο για νέκταρ και τις μειώσεις των συντάξεων σαν αυξήσεις». Μίλησε για «νομοσχέδιο - λαιμητόμο» για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κάλεσε τον κόσμο σε γενικό ξεσηκωμό ώστε να αποσυρθεί.

    «Το νέο ασφαλιστικό είναι άδικο, άνισο, ξεπερασμένο και αναχρονιστικό, υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ο οποίος είπε ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει την προσπάθεια της έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου για την μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα και η οποία δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί με κόλπα και αναβολές.

    Με το μυαλό να βρίσκεται αυτή την ώρα στο «οικονομικό επιτελείο και στην κυβέρνηση» που «δίνει μια μεγάλη μάχη» ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ) και υπερασπιζόμενος του σχεδίου νόμου, επισήμανε ότι η χώρα διάγει ιστορικές στιγμές.

    Από την Ένωση Κεντρώων, ο ειδικός αγορητής Μάριος Γεωργιάδης επισήμανε ιδιαιτέρως την επιβάρυνση που επέρχεται στην πραγματική οικονομία από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου μιλώντας για «σκανδαλώδη τρόπο» που αυτό συμβαίνει στην αγορά και τον ιδιωτικό τομέα και αναφέρθηκε στην πρόσθετη φορολόγηση, με υπέρογκη προκαταβολή φόρου, με εισφορές αλληλεγγύης αναλόγως του με του ύψους εισοδήματος, με τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές ακόμη και σε μεσαία εισοδήματα.

    [05] Τροπολογία για την αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας

    Την αναλογική καταβολή των τελών κυκλοφορίας, προβλέπει ρύθμιση η οποία περιλαμβάνεται σε τροπολογία, την οποία κατέθεσαν στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

    Με την τροπολογία, δίνεται στους ιδιοκτήτες επιβατικών οχημάτων ή μοτοσικλετών ιδιωτικής χρήσης που είναι σε ακινησία και αδυνατούν να καταβάλλουν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, να μπορούν να κάνουν άρση της ακινησίας ανάλογα με τη χρήση και για όσο διάστημα επιθυμούν καταβάλλοντας τα τέλη που αναλογούν.

    Συγκεκριμένα η διάταξη προβλέπει:

    - για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλονται τα δυο δωδέκατα του ποσού των ετησίων τελών κυκλοφορίας τα οποία αναλογούν στο όχημα.

    - για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών μηνών, καταβάλλονται τα τέσσερα δωδέκατα

    - για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και έως το τέλος του έτους, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31-12-2016, συν δύο δωδέκατα ετησίων τελών κυκλοφορίας.

    [06] Γ.Κατρούγκαλος: Μεταρρύθμιση-τομή την οποία ο τόπος είχε ανάγκη από δεκαετίες

    Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «μεταρρύθμιση - τομή την οποία ο τόπος είχε ανάγκη από δεκαετίες» ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις περί ενός ισορροπημένου υφιστάμενου συστήματος, επικαλέστηκε την τοποθέτηση του Τάσου Γιαννίτση, σύμφωνα με την οποία η κρατική χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των Ταμείων ευθύνεται για το 800% της αύξησης του χρέους. Αφού ανέφερε ότι το 2014 τα ελλείμματα των Ταμείων ήταν 2 δισ. ευρώ παρά τις 11 συνεχόμενες οριζόντιες περικοπές των συντάξεων που είχαν προηγηθεί, αντιγύρισε προς τα κόμματα, που διαδέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ότι κατάφεραν και να αυξήσουν τα ελλείμματα και να τσακίσουν τις συντάξεις, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχουν συστήματα που μπορούν να επιβιώσουν με τέτοια ελλείμματα».

    «Μειώνουμε τα ελλείμματα όπως είχαμε υποσχεθεί όχι από τον περιορισμό των συντάξεων, αλλά από την αρχιτεκτονική του συστήματος και την αντιστοίχηση εισφορών και παροχών. Καθιερώνουμε πλήρη ισονομία και οι αποκλίσεις που υπάρχουν προβλέπονται για να προστατευτούν οι αδύναμοι. Κάνουμε διάκριση μεταξύ των προνοιακών και των ασφαλιστικών παροχών», είπε επιγραμματικά υπογραμμίζοντας ότι «με τη βασική σύνταξη εξασφαλίζουμε τους συνταξιούχους από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό». Επανέλαβε ακόμη ότι από τις ρυθμίσεις του νέου νόμου δεν θίγεται το 90% των ασφαλισμένων και τόνισε ότι οι συντάξεις που θα απονεμηθούν στους νέους συνταξιούχους είναι καλύτερες από τις σημερινές, γιατί με 15 χρόνια ασφάλιση και 700 ευρώ μισθό, η βασική σύνταξη θα είναι 403 ευρώ, ενώ η σημερινή κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ είναι, λόγω των μειώσεων των μισθών, 392 ευρώ.

    [07] Τη Δευτέρα οι πρώτες υπογραφές για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το «πακέτο Γιούνκερ»

    Παρουσία του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου θα υπογραφεί τη Δευτέρα 9 Μαΐου σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη συμφωνία στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη («Σχέδιο Γιούνκερ»).

    Η συμφωνία αφορά στη λειτουργία του χρηματοδοτικού προγράμματος InnovFin με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων στην Ελλάδα και προορίζεται για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

    Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει με ομιλία του Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου με θέμα «Το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη έρχεται στην Ελλάδα».

    Στη συνέχεια θα μιλήσει ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ), Πιέρ Λουίτζι Τζίλιμπερτ με θέμα «Υποστηρίζοντας την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική μεγέθυνση - ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων» και θα ακολουθήσει δήλωση του Μπορισλάβ Κονσταντίνωφ, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ProCredit Holding.

    Τέλος θα υπογραφεί η συμφωνία εγγυήσεων μεταξύ ΕΤΣΕ/ΕΤΕ και ομίλου ProCredit στο πλαίσιο του InnovFin στο ξενοδοχείο «The ΜΕΤ» (26ης Οκτωβρίου 48, Θεσσαλονίκη) σε εκδήλωση ανοικτή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    [08] Ευκ. Τσακαλώτος: Να βγούμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο που μας έβαλαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ

    «Έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί με λύσεις, που είναι εφικτές και θα δημιουργήσουν καθαρό διάδρομο για τους πολίτες και τους επενδυτές για να μπορούν να έρθουν να επενδύσουν και να βγούμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο που μας έβαλαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και να πάμε σε έναν ενάρετο κύκλο?», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών αφού τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει υλοποιήσει ότι προβλεπόταν στη συμφωνία του Καλοκαιριού, επισήμανε πως αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν όλοι εκτός από το ΔΝΤ και διεμήνυσε: «Εμείς, έχουμε πει και έχουμε πείσει ότι δεν μπορεί να ληφθούν πρόσθετα και άλλα μέτρα ούτε με βάσει το Σύνταγμα ούτε όμως και η Οικονομία τα αντέχει. Γι αυτό και μιλάμε για έναν μηχανισμό όπως τον έχουμε αναλύσει?».

    Απευθυνόμενος δε, προς την ΝΔ και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ο κ. Τσακαλώτος διερωτήθηκε «εσείς είστε με την κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους ή με το ΔΝΤ;» και κάλεσε να τοποθετηθούν με «ξεκάθαρες κουβέντες» και όχι πετώντας την μπάλα στην εξέδρα». Αναφερόμενος στην τροπολογία του για το αφορολόγητο και απέναντι στην κριτική της Αντιπολίτευσης, αντέτεινε «πως ήταν και παραμένει από τα υψηλότερα αφορολόγητα σε όλη την Ευρώπη» ενώ αρνήθηκε τις εκτιμήσεις περί αύξησης της φορολόγησης για την πλειοψηφία των φορολογούμενων.

    [09] Ανοιχτή Επιστολή του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ προς τους βουλευτές-δημοσιογράφους

    Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

    Το Σχέδιο Νόμου για το ασφαλιστικό, που έχει, ήδη, κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί την Κυριακή, επιφέρει τελειωτικό χτύπημα στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση της χώρας.

    Ήδη, έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατά κοινή ομολογία δημιουργεί ένα θνησιγενή ενιαίο φορέα.

    Καταργεί, όμως, με διαδικασίες fast track το δημοσιογραφικό επάγγελμα, την ελεύθερη ενημέρωση και βάζει λουκέτο στα δημοσιογραφικά Ταμεία και τις Ενώσεις Συντακτών.

    Είναι τόσο προφανής η επιδίωξη της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας, ώστε με το άρθρο 38, παρ. 9, το οποίο προσετέθη σκοπίμως την τελευταία στιγμή στο κείμενο του νομοσχεδίου, καταργείται με ρητή διάταξη όλη η Νομοθεσία από το 1941 μέχρι σήμερα, που αφορά το αγγελιόσημο.

    Πρόκειται για τον κοινωνικό πόρο, εγγύηση της ελευθερίας της έκφρασης, που υποκαθιστά χρόνια τώρα την οιονεί εργοδοτική εισφορά όπως και τη συμμετοχή του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά και τα Tαμεία ανεργίας και αλληλοβοηθείας των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

    Είναι τόσο προκλητική η εν ψυχρώ εκτέλεση την ενημέρωσης και του διακριτού ρόλου που οφείλουν να υπηρετούν οι δημοσιογράφοι, αφού σε αντίθεση με όλα τα άλλα άρθρα του νομοσχεδίου, που εφαρμόζονται από την 1.1.2017, αυτό, το συγκεκριμένο άρθρο, ισχύει από της δημοσιεύσεως (δηλαδή αμέσως μετά την ψήφισή του).

    Με τον τρόπο αυτό, οι δημοσιογράφοι άνεργοι, απλήρωτοι, όσοι ακόμη εργάζονται και οι συνταξιούχοι μαζί, σκοπίμως και εκδικητικά μένουν από την ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς ασπιρίνη, δίχως περίθαλψη επειδή επιμένουν να διαφωνούν με τις ανάλγητες πρακτικές σε βάρος της κοινωνίας και της ενημέρωσης.

    Ταυτόχρονα, όμως, με την ενσωμάτωση του ΕΤΑΠ -ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ καταργούνται οι ΣΣΕ, η μισθωτή εργασία και όλες οι καταστατικές διατάξεις των Ταμείων μας, που εναρμονισμένες με τα καταστατικά των Ενώσεων Συντακτών, διασφαλίζουν τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία στην κατεύθυνση τη συνταγματικής επιταγής.

    Έτσι, οι συντάκτες μεταβάλλονται υποχρεωτικά σε εμπόρους ή πλασιέ ειδήσεων, ώστε να εξυπηρετηθεί ο στόχος της απόλυτης χειραγώγησης της κοινής γνώμης από εργοδοτικά και πολιτικά κέντρα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ενημέρωση.

    Η μόνη σωστή επιλογή δεν μπορεί να είναι άλλη από την απόσυρση του εκτρώματος Κατρούγκαλου-Πετρόπουλου και των άρθρων που αφορούν την κατάργηση των δημοσιογραφικών Ταμείων, του συνδικαλιστικού δικαιώματος και των Ενώσεων Συντακτών.

    Η ψήφιση αυτού του σχεδίου νόμου αποτελεί «αιτία πολέμου» με την Κυβέρνηση.

    Το γνωρίζετε. Σας έχουμε ενημερώσει. Ουδείς μπορεί να προφασισθεί άγνοια.

    Θεωρούμε ότι την ύστατη αυτή στιγμή θα συναισθανθείτε κι εσείς το έγκλημα εκ προμελέτης που συντελείται σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και, βεβαίως, κατά της ενημέρωσης και κατά των δημοσιογράφων.

    Έχετε, λοιπόν, υποχρέωση να μη συναινέσετε με την ψήφο σας. Όλοι κρινόμαστε?

    Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

    Η κυβέρνηση, με την τροπολογία, αποφάσισε να βάλει στη? θέση τους, τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Με δόσεις θα μπορούν πλέον να εξοφλήσουν το λογαριασμό για τις άδειες, που θα πάρουν, οι υποψήφιοι καναλάρχες. Και τα αφεντικά ανταποκρίθηκαν αμέσως: - Κυκλοφόρησαν με ημερομηνία Κυριακής προτυπωμένες εφημερίδες, ως δήθεν κυριακάτικα φύλλα. Μόνο που είναι μπαγιάτικα. - Έδωσαν βήμα στον Κεδίκογλου που προαναγγέλλει νέο «μαύρο» στην ΕΡΤ. Και οι δικοί του δεν ξέρουν πώς να τον μαζέψουν. - Έβγαλαν μπροστά τους κουμπάρους και άλλες εργοδοτικές συνιστώσες ωςνέα... Αρχή, που δήθεν θα σώσει τον κλάδο. Δυστυχώς για αυτούς όμως, έχουν ονοματεπώνυμο. Άνεργοι και απλήρωτοι τους ξέρουν καλύτερα, επειδή αυτοί τους πέταξαν στο δρόμο. Η ΕΣΗΕΑ χαιρετίζει τον αγώνα που συνεχίζουν να δίνουν οι συνάδελφοι άνεργοι, απλήρωτοι, όσοι έχουν ακόμα εργασία και συνταξιούχοι μαζί. Η χθεσινή κινητοποίηση μας στις τυπογραφικές εγκαταστάσεις της Ίριδας, μαζί με τους τεχνικούς απέτρεψε την διανομή των εφημερίδων την Παρασκευή και έστειλε ενωτικό μήνυμα αποφασιστικότητας. Η αυριανή συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και η διαδήλωση των εργαζομένων σε όλα τα ΜΜΕ μπροστά στη Βουλή είναι η επόμενη απάντηση σε καταστροφικές πολιτικές και εργοδοτικά κέντρα. Είναι γελασμένοι όποιοι θεωρούν ότι θα μείνουμε υπάκουοι.

    [10] Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία ο Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Πωλ Μέισον

    Την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές που θα οδηγήσει στην επιστροφή των επενδύσεων και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πωλ Μέισον, κατά τη διάρκεια υπογραφής αντιτύπων του νέου του βιβλίου «Μετακαπιταλισμός- ένας οδηγός για το μέλλον μας».

    «Αν επιτευχθεί μια συμφωνία, ακόμα και αν περιλαμβάνει μόνο μια περιορισμένη αναδιάρθρωση του χρέους τώρα, και αν δημιουργηθεί βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, τότε οι επενδύσεις θα επιστρέψουν» σημείωσε ο κ. Μέισον, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την παρούσα οικονομική κατάσταση.

    Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε πως η επίτευξη συμφωνίας για την αξιολόγηση είναι εφικτή και επισήμανε πως οι «Ευρωπαίοι πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να σπρώξουν την Ελλάδα στον γκρεμό, στην απόλυτη κατάρρευση». «Αν δεν είναι δυνατή η συμφωνία αυτή, καμία άλλη κυβέρνηση δεν μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στα πόδια της» τόνισε και προσέθεσε πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει διανύσει μεγάλη απόσταση προς τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων και δεν μπορεί να προχωρήσει παραπέρα». «Όσο επικριτικοί κι αν είναι οι πρώην υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική του θητεία, θα πρέπει να χαίρονται ότι είναι στην εξουσία, γιατί δεν θα είχα εμπιστοσύνη σε καμία άλλη πολιτική δύναμη να διαχειριστεί τις διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, από την προσφυγική κρίση και τους γεωπολιτικούς ελιγμούς του Ερντογάν, που μόλις σήμερα έδιωξε τον ίδιο του τον πρωθυπουργό επειδή είναι πολύ μετριοπαθής» ανέφερε.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την υπογραφή αντιτύπων, που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Public στο Σύνταγμα, ο Πωλ Μέισον είχε την ευκαιρία να μιλήσει για το περιεχόμενο του βιβλίου του, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ο Πωλ Μέισον σκιαγραφεί την ιστορία του καπιταλισμού και αναρωτιέται αν σήμερα βιώνουμε μια τόσο καθοριστική μετάλλαξη ώστε ο καπιταλισμός να έχει φτάσει στα όριά του και να εξελίσσεται σε κάτι τελείως διαφορετικό. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών είναι για τον βραβευμένο δημοσιογράφο οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Στόχος του βιβλίου, όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας, είναι να χαρτογραφήσει τις νέες αντιφάσεις του καπιταλισμού, ώστε οι πολίτες, τα κινήματα και τα κόμματα να αποκτήσουν πιο ακριβείς συντεταγμένες που θα τους διευκολύνουν στο ταξίδι στο οποίο προσπαθούν να κάνουν.

    [11] ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη και πρωτοφανής ενέργεια η κατάληψη των γραφείων του κόμματος από ένστολους

    Για «απαράδεκτη και πρωτοφανή ενέργεια» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την χθεσινή, συμβολική κατάληψη των γραφείων του κόμματος στην Κουμουνδούρου από ένστολους συνδικαλιστές, που διαμαρτύρονταν για το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο.

    «Η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων μέσα σε γραφεία αριστερού κόμματος παραπέμπει σε άλλες εποχές που η δημοκρατία έχει αφήσει πίσω της» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Αναμένουμε από τις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες να καταδικάσουν κατηγορηματικά αυτήν την ενέργεια».

    [12] Σε νέες κινητοποιήσεις την Κυριακή καλεί το ΠΑΜΕ

    Νέα κινητοποίηση ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει προγραμματίσει για την Κυριακή το ΠΑΜΕ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του:

    «Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, τη νέα φοροκαταιγίδα!

    Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος την Κυριακή 8 Μάη στην συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Τιμάμε τα 130 χρόνια Εργατικής Πρωτομαγιάς, όπως της αξίζει. Υπερασπιζόμαστε την Κοινωνική Ασφάλιση, με απεργία και απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, κυβέρνησης, ΕΕ - ΔΝΤ.

    Δίνουμε τη μάχη με νέα κινητοποίηση και το απόγευμα της Κυριακής 8 Μάη με προσυγκεντρώσεις στους παρακάτω χώρους στις 7 μ.μ.

    Στην Ομόνοια: Οι λαϊκές επιτροπές Α' Αθήνας, Δυτικού και Βόρειου τομέα.

    Στην Παλιά Βουλή: Τα συνδικάτα ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, σύλλογοι των αυτοαπασχολούμενων.

    Στύλους Ολυμπίου Διός: Οι Λαϊκές επιτροπές Ανατολικού και Νότιου τομέα και Πειραιά.

    Είναι ώρα αγώνα! Όλοι στους δρόμους!».

    [13] Αίγυπτος: Οχτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση σε προάστιο του Καΐρου

    Άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν οχτώ αστυνομικούς με πολιτικά, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιωματικού, σε επίθεση κατά οχήματος της αστυνομίας στο προάστιο Χελουάν νότια του Καΐρου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου.

    Στην επίσημη σελίδα του στο Facebook το υπουργείο ανέφερε πως τέσσερις ένοπλοι με αυτόματα όπλα βγήκαν από ένα μικρό φορτηγό, σταμάτησαν το όχημα της αστυνομίας, άνοιξαν πυρ εναντίον του και διέφυγαν.

    Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς πως οι δράστες φορούσαν μάσκες. Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

    [14] Καναδάς: Οι φωτιές στο Φορτ Μακ Μάρεϊ διπλασιάστηκαν σε έκταση σε μια μέρα

    Οι δασικές πυρκαγιές που κατακαίγουν τον δυτικό Καναδά διπλασιαστήκαν σε έκταση χθες, ανακοίνωσαν οι αρχές, οι οποίες εκτιμούν πως η κατάσταση στην Αλμπέρτα παραμένει "απρόβλεπτη και επικίνδυνη".

    Τα μεσάνυχτα οι φωτιές που συνεχίζουν να προχωρούν θα έχουν κάψει περισσότερα από 200.000 εκτάρια, ανακοίνωσε ο οργανισμός διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

    [15] Ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, ζητάει ο Ζ. Γκάμπριελ

    Μετά το ΔΝΤ και τη Γαλλία, και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζητάει την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Σύμφωνα με το «Spiegel», ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα πως «το Eurogroup πρέπει να βρει έναν τρόπο για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της». Η ελάφρυνση του χρέους «θα βοηθήσει την χώρα και τους ανθρώπους της να μην αγωνίζονται κάθε δώδεκα μήνες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα δάνεια για να αποπληρώσουν τα παλιά» αναφέρει ακόμα ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας, τονίζοντας ότι «γνωρίζουμε όλοι ότι κάποια στιγμή αυτή (σ.σ. η ελάφρυνση του χρέους) θα γίνει. Δεν έχει νόημα να την αποφεύγουμε».

    Επίσης ο κ. Γκάμπριελ σημειώνει ότι θα ήταν «εντελώς λάθος για την Ελλάδα να καλύψει τώρα τις ανάγκες της με νέα μέτρα λιτότητας» συμπληρώντας «ειδικά τώρα που η χώρα έχει καταφέρει καλύτερη οικονομική ανάπτυξη απ? ότι θα περίμενε κανείς».

    [16] Κυβερνητικές πηγές: Δικαιότερη κατανομή των βαρών με την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση

    Ενόψει της ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση πέτυχε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς πάνω στους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου», και τονίζει ότι πρόκειται για μια νομοθετική πρόταση που «βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου».

    Ειδικότερα, αναφέρουν πως η κυβέρνηση πέτυχε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς πάνω στους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, με μια μεταρρύθμιση που «διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις, προστατεύει τους πιο αδύναμους, κατανέμει δικαιότερα και αναλογικότερα τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

    Τονίζουν ότι αυτή η νομοθετική πρόταση βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και στις οποίες, όπως υπογραμμίζουν, θεωρείτο δεδομένη η δραστική οριζόντια μείωση των συντάξεων, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, η πλήρης ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η κατάργηση του αφορολόγητου και η επιβάρυνση - για μια ακόμα φορά - των πιο αδύναμων, δηλαδή αυτών που τόσα χρόνια σήκωσαν το τεράστιο βάρος της κρίσης.

    «Οι ίδιοι που είχαν συμφωνήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο κοινωνικής καταστροφής, έκαναν ότι μπορούσαν προκειμένου να υπονομεύσουν την διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι «επιχείρησαν να υποκινήσουν συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης», «χαρακτήρισαν την κατάθεση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου ως μονομερή ενέργεια έναντι των δανειστών, και έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να το αποσύρει, προκειμένου να μην προκληθεί εμπλοκή στην διαπραγμάτευση».

    [17] Κορυφώνονται οι αντιδράσεις κατά του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου

    Εν μέσω συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα, συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση το βράδυ του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου.

    Τον χορό των κινητοποιήσεων ανοίγει στις 10.00 το πρωί συγκέντρωση στο Σύνταγμα, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, που «τιμά την εργατική Πρωτομαγιά», στην οποία καλούν επίσης η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων κ.ά., ενώ όπως αναφέρει η παράταξη η συγκέντρωση θα μετατραπεί σε «ολοήμερη κινητοποίηση-βήμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής και των νομοσχεδίων που θα συζητιούνται και θα ψηφίζονται το βράδυ της ίδιας μέρας στην Ολομέλεια της Βουλής». Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις οργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 πμ στο Άγαλμα Βενιζέλου, και σε πολλές άλλες πόλεις.

    Συλλαλητήριο στην Αθήνα, για την Εργατική Πρωτομαγια, στις 10.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, έχει καλέσει και η ΓΣΕΕ, μαζί με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), ενώ η ΓΣΕΕ, ήδη πριν από την πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, είχε αποφασίσει για την Κυριακή 8 Μαΐου ?ημέρα κατά την οποία έχει επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων? 24ωρη γενική απεργία. Στο συλλαλητήριο καλούν επίσης η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), οι οποίες αποφάσισαν ομόφωνα το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την Κυριακή, διαμαρτυρόμενοι γιατί με «διαδικασίες fast track, η κυβέρνηση επιχειρεί να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία προωθώντας τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει έτσι τις αντιδράσεις». Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 πμ μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

    Στις 12.00 το μεσημέρι, η ΠΟΕΣΥ καλεί τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης να πάρουν μέρος μαζικά σε διαδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία θα ξεκινήσει με συγκέντρωση μπροστά στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

    Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει η ΑΔΕΔΥ, η οποία διοργανώνει Συλλαλητήριο-Συναυλία στην πλατεία Συντάγματος στις 6.00 το απόγευμα, «ημέρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση να ψηφίσει στη Βουλή το αντιλαϊκό νομοσχέδιο και που οι εργαζόμενοι της χώρας μας γιορτάζουν αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά».

    Σε νέα κινητοποίηση το απόγευμα, επίσης στο Σύνταγμα, καλεί και το ΠΑΜΕ, με τρεις προσυγκεντρώσεις στις 7.00 μμ, στην Ομόνοια, στην Παλιά Βουλή και στους Στύλους Ολυμπίου Διός. Στο πλαίσιο της απογευματινής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συναυλία αλληλεγγύης με τίτλο «Ενα τραγούδι για τον πρόσφυγα». Στη συναυλία έχουν δηλώσει συμμετοχή οι καλλιτέχνες: Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώργος Γεωργακάκης, Παντελής Θαλασσινός, Βαγγέλης Κορακάκης, Μίλτος Πασχαλίδης, Λίνα Ψυχογιού και η Χορωδία του ΠΑΜΕ.

    Τα μέσα μεταφοράς

    Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός και τραμ) έχουν αποφασίσει στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας, στο πλαίσιο της απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

    Παράλληλα, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος έως και την Κυριακή λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην τριήμερη απεργία της ΓΣΕΕ, ενώ τα πλοία, θα παραμείνουν "δεμένα" στα λιμάνια έως τις 6.00 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, λόγω της τετραήμερη πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, που ξεκίνησε στις 6.00 το πρωί Παρασκευής 6 Μαΐου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 May 2016 - 4:32:29 UTC