Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη φρεγάτα «Αδρίας» ο πρωθυπουργός, το μεσημέρι
  • [02] Δύο νεκροί από πυρκαγιά στη Μάνδρα Αττικής
  • [03] «Χειρόφρενο» σε μετρό και ηλεκτρικό σήμερα στην Αθήνα
  • [04] N. Αναστασιάδης: Το 2016 μπορεί να τερματιστεί ο «Γολγοθάς» της Κύπρου
  • [05] Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην Κωνσταντινούπολη, για την Πρωτομαγιά
  • [06] Δάνειο 400 εκατ. δολαρίων προσφέρει το ΔΝΤ στον Ισημερινό, μετά τον καταστροφικό σεισμό
  • [07] Τουρκία: Ένας νεκρός από επίθεση στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Γκαζίαντεπ
  • [08] Αλλάζει η γαλλική κουζίνα. Φιλική στο περιβάλλον, πια
  • [09] Ντιτρόιτ: Η δυστοπία και γοητεία ενός post-industrial κόσμου
  • [10] Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία στην Τουρκία

  • [01] Στη φρεγάτα «Αδρίας» ο πρωθυπουργός, το μεσημέρι

    Τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Αδρίας» θα επισκεφθεί το μεσημέριο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.Ο πρωθυπουργός θα ανταλλάξει ευχές με τους αξιωματικούς και το πλήρωμα.

    Τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύει ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος.

    [02] Δύο νεκροί από πυρκαγιά στη Μάνδρα Αττικής

    Νεκροί βρέθηκαν ένας άνδρας και μια γυναίκα από άνδρες της Πυροσβεστικής, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα σε παράπηγμα σε οικισμό αθίγγανων στηΜάνδρα Αττικής.

    Η Πυροσβεστική διενεργεί προανάκριση.

    [03] «Χειρόφρενο» σε μετρό και ηλεκτρικό σήμερα στην Αθήνα

    Χωρίς μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο είναιη πρωτεύουσα σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, λόγω της στάσης εργασίας που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι αντιδρώντας στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.

    Τα σωματεία των εργαζομένων που προχωρούν σε στάση εργασίας από την έναρξη έως τη λήξη της βάρδιας, ζητούν με ανακοίνωση τους την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό. Επίσης, ζητούν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και να διατηρηθεί μέχρι τότε σε ισχύ η υπάρχουσα ΣΣΕ.

    Τέλος, τα σωματεία των εργαζομένων ζητούν να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή του οργανογράμματος της εταιρείας, ώστε να διαμορφωθεί σε νέο, σύγχρονο , αναπτυξιακό «εργαλείο».

    [04] N. Αναστασιάδης: Το 2016 μπορεί να τερματιστεί ο «Γολγοθάς» της Κύπρου

    Την πεποίθηση ότι με τη συνεργασία όλων μπορεί να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, ώστε το 2016 να είναι ο τελευταίος χρόνος ενός «Γολγοθά» που διαρκεί για 42 χρόνια, εξέφρασε ο Πρόεδρος ΝίκοςΑναστασιάδης. Στο τηλεοπτικό του πασχαλινό μήνυμα στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

    «Με την ευκαιρία της μεγάλης γιορτής της Ανάστασης του Κυρίου, απευθύνομαι προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό, επιθυμώντας να στείλω μαζί με τις ευχές μου και ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας», αναφέρει ο Κύπριος Πρόεδρος. «Μήνυμα ελπίδας, που εκπέμπει η ίδια η μεγάλη γιορτή της Αναστάσεως, αλλά και προκύπτει από το έργο που ως κοινωνία και ως Πολιτεία έχουμε επιτελέσει, τόσο για την ανασυγκρότηση της χώρας μας, όσο και για την επίλυση του εθνικού μας ζητήματος», προσθέτει.

    «Μετά από τρία δύσκολα χρόνια, μπορούμε πια με σιγουριά, να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις, χωρίς τα δεκανίκια της τρόικας και χωρίς μνημόνιο», αναφέρει και προσθέτει: «Είναι, όμως, εξίσου γεγονός πως έχουμε ακόμη πολλά να πράξουμε, γιατί μπορεί να πετύχαμε τον τερματισμό της κηδεμονίας των δανειστών, οι συνέπειες όμως της κρίσης που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες είναι υπαρκτές. Προς εκείνους και οι σκέψεις μας ιδιαίτερα τούτες τις άγιες μέρες».

    Για το Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης τονίζει: «Εργαζόμαστε με επιμονή και αυτοπεποίθηση για μία λύση που θα εδράζεται στις συμφωνίες κορυφής, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία λύση που θα στηρίζεται στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 και θα υπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του».

    Πασχαλινές ευχές στους Ελληνοκυπρίους έστειλε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. «Θέλω να απευθύνω μήνυμα αισιοδοξίας για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό», αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Ακιντζί.

    [05] Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην Κωνσταντινούπολη, για την Πρωτομαγιά

    Σχεδόν 25.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στην Κωνσταντινούπολη και πολλοί δρόμοι θα κλείσουν ενόψει των διαδηλώσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όπου παραδοσιακά ξεσπούν επεισόδια μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

    Πολλές πρεσβείες προειδοποιούν τους υπηκόους τους για τον κίνδυνο να σημειωθούν ταραχές κι ειδικά εκείνη των ΗΠΑ έκανε λόγο για ενδεχόμενο να ξεσπάσουν σήμερα«βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας».

    [06] Δάνειο 400 εκατ. δολαρίων προσφέρει το ΔΝΤ στον Ισημερινό, μετά τον καταστροφικό σεισμό

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσέφερε στην κυβέρνηση του Ισημερινού ένα δάνειο ύψους «400 εκατομμυρίων δολαρίων χωρίς όρους» για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τον καταστροφικό σεισμό της 16ης Απριλίου, που σύμφωνα με τις πρώτες προσωρινές εκτιμήσεις της κυβέρνησης προκάλεσαν ζημιές ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο Πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα.

    «Έχουμε στη διάθεσή μας μια γραμμή πιστώσεων 640 εκατομμυρίων από μέρους της CAF (σ.σ. πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα που δημιουργήθηκε το 1970 και ανήκει σε 17 κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ανάμεσά τους και τον Ισημερινό, καθώς και την Ισπανία και την Πορτογαλία), της BID (Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης) και την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία είναι έτοιμη να αξιοποιηθεί», τόνισε ο Κορέα.

    [07] Τουρκία: Ένας νεκρός από επίθεση στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Γκαζίαντεπ

    Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε μπροστά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Γκαζίαντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.

    Πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk δείχνουν τμήματα ενός κατεστραμμένου οχήματος κοντά στην πύλη του κτιρίου και πολλά ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα στο σημείο της έκρηξης, η οποία, όπως ανέφερε, έγινε αισθητή σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων, ενώ έσπασαν τζάμια σε γειτονικά κτίρια.

    Πριν από λίγο το CNN Turk μετέδωσε, επικαλούμενο τον κυβερνήτη της επαρχίας, ότι από την επίθεση στο Γκαζίαντεπ σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν άλλα δεκατρία πρόσωπα, ανάμεσά τους εννέα αστυνομικοί.

    [08] Αλλάζει η γαλλική κουζίνα. Φιλική στο περιβάλλον, πια

    «Bon pour le climat». Η νέα τάση στη γαλλική κουζίνα. Καθ' οδόν προς μία φιλικότερη προς το περιβάλλον εκδοχή. «Καλό για το κλίμα» (http://www.bonpourleclimat.org/) είναι η επωνυμία της ένωσης εστιατόρων, ξενοδόχων, καταναλωτών που επωμίστηκαν την προώθηση μια γαλλικής κουζίνας, γευστικής μεν, με χαμηλές εκπομπές άνθρακα δε!

    Εδώ και 20 χρόνια, ο Φρανσουά Παστό πιλοτάρει το μικρό «γκουρμέ» ρεστοράν l'Εpi Dupin (http://www.epidupin.com/) στο Παρίσι. Ο Παστό δεν πετά τίποτα. Τα κελύφη των γαρίδων βγάζουν σούπα. Ο πυρήνας του μήλου χρησιμοποιείται για σος μήλου. Και πάει λέγοντας.

    Η φιλοσοφία της ένωσης «Καλό για το κλίμα» είναι απλή: Να εκπαιδεύσει τους Γάλλους σε μια φιλική προς το περιβάλλον κουζίνα. Το να μην πετιέται τίποτα είναι η αρχή. Και το να δίνεις προτεραιότητα στα λαχανικά και τις φυτικές πρωτεΐνες έναντι των ζωικών (που έχουν μεγαλύτερο ίχνος άνθρακα).

    Για τον Παστό, αυτό σημαίνει στροφή στη γαστριμαργική κουλτούρα των Γάλλων. «Όταν σκεφτόμαστε ένα γεύμα, πάντα η σκέψη μας πάει στο κρέας και τι από λαχανικά μπορούμε να βάλουμε δίπλα. Νομίζω ότι το βασικό είναι ν' αλλάξουμε την αντίληψή μας και να σκεφτόμαστε πρώτα για τα λαχανικά, και μετά τι κρέας ή ψάρι μπορούμε να προσθέσουμε δίπλα» λέει.

    Λίγους σταθμούς μετρό πιο κάτω, το ιστορικό και εμβληματικό για το Παρίσι εστιατόριο Lucas Carton (http://www.lucascarton.com/) Από τις αρχές του 19ου αιώνα, το ποιοτικό γεύμα στο Lucas Carton. Με τιμές που ξεκινούν από 150 ευρώ. Κι όμως, ο νεαρός σεφ Ζιλιέν Ντιμά δεν φοβάται να κάνει μεγάλες αλλαγές σε κάθε μενού.

    Για τον 36χρονο σεφ, το κλειδί για την απάντηση στις ανάγκες της Γης και στην αλλαγή του κλίματος είναι απλό: Να παραμένεις τοπικός, να γνωρίζεις τα τρόφιμά σου και τους ανθρώπους που τα παράγουν. Ο ίδιος ξέρει, με τ' όνομά τους, όλους τους καλλιεργητές που παράγουν τα κουνουπίδια του και τα καρότα του, τα ονόματα των ψαράδων του, ακόμα κι αυτά των ψαροκάικων τους.

    «Δεν σερβίρω κόκκινο κρέας, "όχι"στο μοσχάρι. Αυτό είναι εύκολο» λέει. Αντιθέτως, σερβίρει περισσότερα θαλασσινά. Έχουν μικρότερο ίχνος άνθρακα. Καμιά φορά, ούτε κι αυτά. Εξόρισε απ' την κουζίνα του τον αστακό, όταν είναι εκτός εποχής. Το ίδιο κι ένα αγαπημένο από τους πελάτες πιάτο με καραβίδα από τη Σκωτία. Πολύ μακριά, (η Σκωτία) δηλώνει.

    Προχώρησε και σε μια πρωτοβουλία που αγγίζει τα όρια αιρετικής κίνησης. Κατήργησε ένα πιάτο που είχε καθιερώσει ο προκάτοχός του και το οποίο σερβιριζόταν στο Lucas Carton, 40 ολόκληρα χρόνια: Την Πάπια Απίκιος (Canard Apicius). «Εδώ είναι ένα ιστορικό μαγαζί και, κατά συνέπεια, κάποιοι δεν δείχνουν κατανόηση στο ότι απαλλάχθηκα από κάποια πιάτα. Μερικοί παραπονιούνται που έβγαλα από το μενού το πιάτο με την πάπια, ήταν κλασικό. Αλλά η συμπεριφορά (των εκτροφέων) σ' αυτές τις πάπιες ήταν οικτρή και το πιάτο απαιτούσε μήλα τον Αύγουστο, ποικιλία Granny Smith που έρχονταν από τη Χιλή. Προσωπικά, προτιμώ να είναι εντός εποχής τα μήλα για να σερβίρω πιάτο με πάπια» τονίζει.

    Ο Παστό διευκρινίζει ότι οι αλλαγές κατευθύνονται πια από τον γαλλικό ουρανίσκο: «Εδώ και κάποια λίγα χρόνια, η γαλλική κουζίνα έχει εξελιχθεί σε λιγότερο λιπαρή» εξηγεί. «Σερβίρουμε την κουζίνα μας με λίγη σος, η σος είναι πολύ εύγευστη, άρα δεν χρειάζεται να βάλουμε μεγάλη ποσότητα στο πιάτο. Ο πελάτης δεν θέλει βαριά πιάτα».

    Για τον σεφ Ντιμά του Lucas Carton, υπάρχει κι άλλος ένας λόγος που καταβάλει τόσο μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει τη γαλλική κουζίνα: «Έχω δυο μικρά παιδιά, και θέλω να τους αφήσω μια καθαρή Γη».

    [09] Ντιτρόιτ: Η δυστοπία και γοητεία ενός post-industrial κόσμου

    Δυστοπία. Της μόδας, πλέον. Στην πεζογραφία, τουλάχιστον. Στη σύγχρονη ελληνική παραγωγή μυθιστοριογραφίας. Και την κινηματογραφική. Έχει πάρει τις διαστάσεις ενός lifestyle, πια.

    Εδώ, η δυστοπία όχι ενός post nuclear κόσμου, αλλά αυτή του post-industrial κόσμου.

    Η Chloe Brown διατρέχει τη λεπτή αόρατη γραμμή που συνδέει το εγκατελελειμμένο εργοστάσιο κεραμοποιείας Spode στην αγγλική πόλη Stoke-on-Trent και την αποβιομηχανοποιημένη πόλη του Ντιτρόιτ, το λίκνο της πάλαι ποτέ κραταιάς αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας: Το Museum of Conteporary Art Detroit φιλοξενεί, ως τις 24 Απριλίου, την πολυ-μεσική δημιουργία της, «Dancing in the Boardroom (Turnin' My Heartbeat Up)» (https://vimeo.com/75807622).

    Η μικρού μήκους ταινία της Μπράουν είναι γυρισμένη στην άλλοτε ατμομηχανή της σημερινής μετα-βιομηχανικής πόλης Στόουκ, το φημισμένο για τα Blue Willow κεραμικά του -συλλεκτικά αντικείμενα πια, παγκοσμίως -εργοστάσιο Spode. Την γοήτευσε «η εξαιρετικά όμορφη παρακμή» του εργοστασίου, που έκλεισε το 2008, όπως και τόσες άλλες εργοστασιακές μονάδες σ' αυτή την πόλη των «μπλε κολάρων». Το εργοστάσιο το εγκατέλειψαν ξαφνικά, στο μέσον μιας εργάσιμης μέρας, σαν να εξαφανίστηκαν οι εργάτες, αφήνοντας αντικείμενα στη θέση τους, χριστουγεννιάτικη διακόσμηση που κρυφογελά στην κατήφεια, φλιτζάνια για τσάι που έχουν χορταριάσει απ' τη μούχλα. Ένας χώρος που «χαϊδεύει» αυτό που πυροδοτείται στο νου μας μπροστά στη λέξη «αποκάλυψη».

    Οι πρώτες λήψεις δηλώνουν απλώς τον χώρο, πριν ο φακός περάσει στο βασικό γεγονός, τη λύτρωση μέσω της χορευτικής περφόρμανς, στην αίθουσα συσκέψεων, την κορωνίδα των εγκαταστάσεων του εργοστασίου. Περφόρμανς, η οποία αντλεί από την παράδοση Northern Soul,τα πάρτι τα οποία διοργάνωναν οι εργάτες, για να πετάξουν από πάνω τους τις αλυσίδες των επαναλαμβανόμενων κινήσεων στη δουλειά, μέρα τη μέρα, βδομάδα τη βδομάδα. Στα μέσα της δεκαετίας του '60 γεννήθηκε η χορευτική παράδοση Northern Soul, από τη λευκή εργατική τάξη. Κι άφησε τα σημάδια της ως τις μέρες μας: Απαντάται και στο «The Rockafeller Skank» (https://www.youtube.com/watch?v=FMrIy9zm7QY)του Fatboy Slim, τη μεγάλη επιτυχία του 1998, μέσα στο οποίο ανιχνεύεται το «Sliced Tomatoes» (https://www.youtube.com/watch?v=TQ05TOj4NYc των The Just Brothers. Το βιντεοκλίπ του «Sun and Moon» Ενεργό το «Sun and Moon» https://www.youtube.com/watch?v=ll5ykbAumD4) των Above and Beyond περιέχει επίσης χορό Northern Soul. Πάρτι, ολονύχτια, με αμφεταμίνες, και ήχο που ενώνεται με τον ήχο Motown. Μήπως εδώ είναι η σύνδεση με το Ντιτρόιτ; Μάλλον. Γιατί οι DJs που ήταν οι πρωτοπόροι του βρετανικού Northern Soul ήρθαν στα μικρά στούντιο ηχογράφησης του Ντιτρόιτ, αναζητώντας ήχο.

    «Υπάρχει κάτι παράξενα καθησυχαστικό στο να ξέρει κανείς ότι υπάρχουν ένα σωρό πόλεις στον κόσμο που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση» λέει η Κλόε Μπράουν. Στην επίσκεψή της στο Ντιτρόιτ, γύρισε ένα βίντεο, διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών -και αυτό φιλοξενείται στο Museum of Conteporary Art Detroit -με έξι κατοίκους της πόλης, ως επί το πλείστον λευκούς, να χορεύουν από την Alfred Street ως την Temple Street, υπό τους ήχους του «Dancing in the Street» (https://www.youtube.com/watch?v=RGpgkCE41x8) της Martha Reeves & the Vandellas, το οποίο κυκλοφόρησε την ίδια εβδομάδα με το Rebellion 1967, χρονική στιγμή καμπής στις φυλετικές σχέσεις και τα δικαιώματα του πολίτη στις ΗΠΑ.

    Σε αυτή την κατάρρευση «χάνεις τον λόγο ύπαρξης» επιμένει η Μπράουν. «Υπάρχει μια μεγάλη περίοδος σύγχυσης και μετά, από αυτή τη σύγχυση, αυτό το κενό, αρχίζουν να συμβαίνουν πράγματα. Και τα πράγματα που συμβαίνουν είναι εν πολλοίς δημιουργικά». Τραύμα και δοκιμασίες και μετά, ελπίδα για ελευθερία.

    [10] Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία στην Τουρκία

    Δύο ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από περιοχή της Συρίας η οποία ελέγχεται από μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έπεσαν σήμερα στην τουρκική πόλη Κιλίς, τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους, δήλωσαν πηγές ασφαλείας.

    Τις τελευταίες εβδομάδες η πόλη, η οποία βρίσκεται στη μεθόριο με τη Συρία, δέχεται συχνά πυρά πυραύλων. Χθες επλήγη από τρεις ρουκέτες, οι οποίες δεν προκάλεσαν θύματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 May 2016 - 8:32:29 UTC