Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γερμανία: Ο Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων στο εισόδημα
  • [02] Η Πρωτομαγιά των αγώνων
  • [03] «Χειρόφρενο» σε μετρό και ηλεκτρικό σήμερα στην Αθήνα
  • [04] Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην Κωνσταντινούπολη, για την Πρωτομαγιά
  • [05] Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε αύξηση κατά 30% του κατώτερου μισθού
  • [06] Δάνειο 400 εκατ. δολαρίων προσφέρει το ΔΝΤ στον Ισημερινό, μετά τον καστροφικό σεισμό
  • [07] Η κατάρρευση ενός τεμένους που ανακαινιζόταν στη Σομαλία στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους
  • [08] Πρ. Παυλόπουλος: Mεγάλο χρέος όλων μας η υπεράσπιση του Ανθρώπου και της αξίας του

  • [01] Γερμανία: Ο Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων στο εισόδημα

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της μείωσης του φόρου εισοδήματος για τους εργαζόμενους και της αύξησης του φόρου στα έσοδα από τις αποδόσεις επενδύσεων, αλλά μετά τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του 2017, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύθηκαν χθες.

    Η Γερμανία εφαρμόζει ενιαίο φόρο 25% στα έσοδα ιδιωτών από την εκμετάλλευση κεφαλαίων και τα έσοδα από τις αποδόσεις επενδύσεων. Αυτόν τον λεγόμενο φόρο ρύθμισης είχε θεσπίσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ (SPD), με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.Οι επικριτές του τονίζουν ότι είναι άδικος διότι ευνοεί τους πλουσιότερους και τιμωρεί τους εργαζόμενους. Οι μισθοί των εργαζομένων στη Γερμανία φορολογούνται με προοδευτικούς συντελεστές που φθάνουν μέχρι και το 45%.

    [02] Η Πρωτομαγιά των αγώνων

    Δεν είναι αργία, είναι απεργία. Συγκεντρώσεις, πορείες, συνθήματα, εργάτες που κατεβαίνουν στον δρόμο με υψωμένες γροθιές, με φωνές δυνατές. Η 1η Μαΐου, είναι ημέρα των εργατών, των αγώνων, των διεκδικήσεων. Ημέρα που όλοι θυμούνται και τιμούν την εξέγερση των εργατών του Σικάγου, της «μητέρας» των μαχών της εργατικής τάξης. Τον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα υψώνουν το ανάστημά τους διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το βασικό αίτημά τους συνοψίζεται σε μια πρόταση: «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο, 8 ώρες ύπνο». Εκείνη την Πρωτομαγιά, πριν από 130 χρόνια, στη δυναμική πορεία πήραν μέρος περίπου 90.000 απεργοί, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα συμμετείχαν στην απεργία πάνω από 350.000 εργάτες από 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Άντρες με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, ξεχύνονται στις λεωφόρους για να διαδηλώσουν ειρηνικά. Τρεις μέρες αργότερα, σε συγκέντρωση για την συμπαράσταση των απεργών, στην πλατεία Χέιμαρκετ, οι αστυνομικές δυνάμεις παίρνουν εντολή να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Μια βόμβα που πέφτει στο μέρος των αστυνομικών πυροδοτεί το κλίμα. Τότε, αρχίζουν οι πυροβολισμοί και οι βιαιοπραγίες. Είναι ακόμα άγνωστος ο ακριβής αριθμός των θυμάτων, αφού πολλοί τραυματισμένοι έχασαν τη μάχη με την ζωή. Η Πρωτομαγιά, όμως, ως εργατική γιορτή καθιερώνεται κάποια χρόνια αργότερα, στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση εκείνου του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγο.

    Στην Ελλάδα

    Ο πρώτος εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα γίνεται το 1893 από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη. Ο εορτασμός δεν έγινε όμως την πρώτη, αλλά την δεύτερη μέρα του Μαΐου, αφού η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο, εργάσιμη ημέρα. Έτσι, αποφασίστηκε να μετατεθεί την επόμενη μέρα, Κυριακή, για να μπορέσουν να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο και σε ψήφισμά του ζητά 8 ώρες εργασία, αργία και ανάπαυση την Κυριακή και τέλος κρατική μέριμνα κι ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Αποφασίζεται το ψήφισμα να επιδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής επτά μήνες αργότερα, την 1η Δεκεμβρίου 1893. Η καθυστέρηση, όμως, του Προέδρου να εκφωνήσει το ψήφισμα προκαλεί τις διαμαρτυρίες του Σταύρου Καλλέργη, ο οποίος κατόπιν εντολής του Προέδρου συλλαμβάνεται, οδηγείται στη δικαστική αίθουσα, και καταδικάζεται σε δέκα μέρες φυλάκισης. Δεκαεπτά χρόνια μετά, το 1911 πρωταγωνιστεί η Θεσσαλονίκη στη γιορτή της Πρωτομαγιάς. Συγκεκριμένα, η Φεντερασιόν (Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης) με ιδρυτή και ηγέτη τον σοσιαλιστή Αβραάμ Μπεναρόγια και μέλη σοσιαλιστές εργάτες, προερχόμενους κυρίως από την προοδευτική εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και διάφορους διανοούμενους, αναλαμβάνει τη διοργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς στην πόλη. Οι αστυνομικές δυνάμεις επεμβαίνουν και συλλαμβάνουν τους πρωτεργάτες, ανάμεσα σ΄αυτούς τον Μπεναρόγια, που εξορίζεται στη Σερβία. Στην Αθήνα η Πρωτομαγιά γιορτάζεται με πρωτοβουλία του Ν.Γιαννιού στο Μετς, με το ίδιο σύνθημα της εξέγερσης του Σικάγο, «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο». Την επόμενη αμέσως χρονιά, το 1912 γιορτάζεται και πάλι στο Μετς, ενώ περνάνε επτά χρόνια, το 1919, για να κατέβουν εργάτες στους δρόμους σε 12 ελληνικές πόλεις. Το 1936 γράφονται οι μαύρες σελίδες στην ιστορία της Πρωτομαγιάς. Της ματωμένης Πρωτομαγιάς, όπως χαρακτηρίστηκε, όταν καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης αποφασίζουν να κατέβουν σε απεργία για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Από την 1η και έως τις 8 Μαΐου, οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται και σε Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Βόλο. Στις 9 Μαΐου ξεκινά γενική απεργία στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετέχουν και άλλοι κλάδοι, σε ένδειξη συμπαράστασης στους καπνεργάτες. Οργανώνονται συλλαλητήρια και πορείες, ενώ η Χωροφυλακή προσπαθεί να εμποδίσει τους διαδηλωτές να κατευθυνθούν προς το Διοικητήριο. Με πυροβολισμούς προσπαθούν να διαλύσουν και άλλες συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Στη συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβολούν και σκοτώνουν 8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το Μνημείο του Καπνεργάτη. Συνολικά οι νεκροί φτάνουν τους 12 και τραυματίες τα 300 άτομα. Ο θρήνος της μητέρας πάνω από το νεκρό γιο της, που απαθανατίστηκε από τον φωτογραφικό φακό, ενέπνευσε και τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο, στο έργο «Επιτάφιος».

    Ο αγώνας της φύσης

    Κάθε Πρωτομαγιά, όμως, και η φύση δίνει τη δική της μάχη και τελικά την κερδίζει. Θεωρείται η πρώτη μέρα της άνοιξης και μεταφέρει ένα μήνυμα αναγέννησης, δύναμης, νίκης. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ ΜΠΕ η λαογράφος του «Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Σταυρούλα Πισιμίση, «είναι μια ημέρα νίκης του καλοκαιριού κατά του χειμώνα. Του καλοκαιριού, όμως, με την έννοια του καλού καιρού, της βλάστησης της γης και κατ'επέκταση νίκης της ζωής κατά του θανάτου. Υπάρχει η δοξασία ότι ο Μάϊος τα κάνει όλα νέα, μια νέα ζωή αρχίζει για τον άνθρωπο και την φύση». Η επικράτηση της λαϊκής γιορτής κάθε 1η Μαΐου τοποθετείται ανάμεσα στον 12ο και 15ο αιώνα, την περίοδο επίδρασης των Φράγκων, «οπότε έχουμε ουσιαστικά μεταφορά του εορτασμού της άνοιξης από την 1η Μαρτίου την πρώτη μέρα του Μαΐου. Βέβαια, για την χώρα μας είναι πιο λογική η ημερομηνία της 1ης Μαρτίου, διότι στην Ελλάδα έρχεται πολύ νωρίτερα η άνοιξη απ'ό,τι στις βόρειες χώρες», υπογραμμίζει η κ. Πισιμίση.

    Η ημέρα έχει άρωμα ανθισμένων λουλουδιών στα μαγιάτικα στεφάνια. Αυτήν την δροσιά της βλάστησης, της αναγέννησης της φύσης, οι άνθρωποι θέλουν να την νιώσουν από κοντά, να την μεταφέρουν στον χώρο τους. «Υπάρχει όμως μια διαφοροποίηση των ανθρώπων της πόλης και της υπαίθρου. Ο άνθρωπος της πόλης φτιάχνει στεφάνια από λουλούδια, ως σύμβολα της άνοιξης και της χαράς. Αντίθετα, ο άνθρωπος που ζει στην ύπαιθρο, τουλάχιστον κάποια χρόνια πριν, δεν έφτιαχνε στεφάνια από πρασινάδες, αλλά με καρπούς, σκόρδο (για την βασκανία) και αγκάθι (για τον εχθρό) ή τσουκνίδα σε κάποια μέρη», επισημαίνει η κ. Πισιμίση, και καταλήγει ότι γενικά το δίπολο ζωή -θάνατος υπάρχει σε πάρα πολλές τελετές, συμβολικές κινήσεις μέσα στον λαϊκό πολιτισμό.

    [03] «Χειρόφρενο» σε μετρό και ηλεκτρικό σήμερα στην Αθήνα

    Χωρίς μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο είναιη πρωτεύουσα σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, λόγω της στάσης εργασίας που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι αντιδρώντας στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.

    Τα σωματεία των εργαζομένων που προχωρούν σε στάση εργασίας από την έναρξη έως τη λήξη της βάρδιας, ζητούν με ανακοίνωση τους την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό. Επίσης, ζητούν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και να διατηρηθεί μέχρι τότε σε ισχύ η υπάρχουσα ΣΣΕ.

    Τέλος, τα σωματεία των εργαζομένων ζητούν να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή του οργανογράμματος της εταιρείας, ώστε να διαμορφωθεί σε νέο, σύγχρονο , αναπτυξιακό «εργαλείο».

    [04] Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην Κωνσταντινούπολη, για την Πρωτομαγιά

    Σχεδόν 25.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στην Κωνσταντινούπολη και πολλοί δρόμοι θα κλείσουν ενόψει των διαδηλώσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όπου παραδοσιακά ξεσπούν επεισόδια μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

    Πολλές πρεσβείες προειδοποιούν τους υπηκόους τους για τον κίνδυνο να σημειωθούν ταραχές κι ειδικά εκείνη των ΗΠΑ έκανε λόγο για ενδεχόμενο να ξεσπάσουν σήμερα«βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας».

    [05] Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε αύξηση κατά 30% του κατώτερου μισθού

    Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι ο κατώτερος μισθός αυξάνεται κατά 30%, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός καταφέρνει βαρύ πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των πολιτών της χώρας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια οικονομική κρίση.

    Από σήμερα, 1η Μαΐου, ο κατώτερος μισθός αυξάνεται στα 15.051 μπολίβαρ (1.505 δολάρια στα επίσημα ανταλλακτήρια συναλλάγματος, αλλά μόλις 13,50 στη μαύρη αγορά, σύμφωνα με το Ρόιτερς).Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας σημείωσε ότι πρόκειται για τη δωδέκατη αύξηση του κατώτερου μισθού αφότου εξελέγη, τον Απρίλιο του 2013, μετά τον θάνατο του προκατόχου και μέντορά του, του Ούγο Τσάβες.

    [06] Δάνειο 400 εκατ. δολαρίων προσφέρει το ΔΝΤ στον Ισημερινό, μετά τον καστροφικό σεισμό

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσέφερε στην κυβέρνηση του Ισημερινού ένα δάνειο ύψους «400 εκατομμυρίων δολαρίων χωρίς όρους» για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τον καταστροφικό σεισμό της 16ης Απριλίου, που σύμφωνα με τις πρώτες προσωρινές εκτιμήσεις της κυβέρνησης προκάλεσαν ζημιές ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο Πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα.

    «Έχουμε στη διάθεσή μας μια γραμμή πιστώσεων 640 εκατομμυρίων από μέρους της CAF (σ.σ. πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα που δημιουργήθηκε το 1970 και ανήκει σε 17 κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ανάμεσά τους και τον Ισημερινό, καθώς και την Ισπανία και την Πορτογαλία), της BID (Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης) και την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία είναι έτοιμη να αξιοποιηθεί», τόνισε ο Κορέα.

    [07] Η κατάρρευση ενός τεμένους που ανακαινιζόταν στη Σομαλία στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 άλλοι τραυματίστηκαν όταν ένα τέμενος το οποίο ανακαινιζόταν κατέρρευσε στο Μογκαντίσου, την πρωτεύουσα της Σομαλίας, μεταδίδουν σήμερα σομαλικά και ξένα ΜΜΕ.Περίπου εκατό άνθρωποι έχυναν τσιμέντο στα θεμέλια του τεμένους υπό ανακατασκευή, στο προάστιο Γκαρασμπάλεϊ, όταν το υπόλοιπο οικοδόμημα κατέρρευσε ξαφνικά, καταπλακώνοντας πολλούς από τους εργάτες.

    Πολλά από τα θύματα πέθαναν «από ασφυξία», ενώ άλλα «χτυπήθηκαν από κομμάτια τσιμέντου που κατέρρευσαν», ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας του δυστυχήματος, που σημειώθηκε την Παρασκευή, ο Αλί Μουχίντιν.Μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει αρχικά ότι οι νεκροί ήταν εννέα, επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες.Σύμφωνα με το BBC και με τον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Shabelle της Σομαλίας, ο μηχανικός που είχε αναλάβει την ανακαίνιση του τεμένους συνελήφθη από την αστυνομία καθώς υπάρχουν υποψίες σε βάρος του για αμέλεια.

    [08] Πρ. Παυλόπουλος: Mεγάλο χρέος όλων μας η υπεράσπιση του Ανθρώπου και της αξίας του

    Στη σημασία της υπεράσπισης των Ανθρώπου, της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε δήλωσή του μετά την Αναστάσιμη Ακολουθία την οποία παρακολούθησε από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υπαπαντής του Σωτήρος στην Καλαμάτα.

    Σε ευχές του μετά την Ανάσταση ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Η Σταύρωση και η Ανάσταση του Θεανθρώπου είναι για την Χριστιανοσύνη η Θεία Σπονδή υπέρ του Ανθρώπου και της τελικής του καταξίωσης, ώστε να καταστεί εικόνα και ομοίωση του Δημιουργού του. Εύχομαι το Ανέσπερο Φως της Ανάστασης του Κυρίου να δείξει σ'όλη την Ανθρωπότητα, και ιδίως στην Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, το δρόμο του μεγάλου χρέους όλων μας. Που δεν είναι άλλο από την υπεράσπιση του Ανθρώπου, της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 May 2016 - 6:32:25 UTC