Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για καταστροφολογική πολιτική κατηγορούν οι ΑΝΕΛ την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι
  • [02] Αυτοί που επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα διαψευσθούν, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
  • [03] Συνάντηση Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών
  • [04] Ρ. Γκουαλτιέρι στο ΑΠΕ: Aνευθυνότητα η μη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στις επόμενες μέρες
  • [05] Π. Μοσκοβισί: Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία
  • [06] Σε επίθεση βομβίστριας-καμικάζι οφείλεται η έκρηξη στην Προύσα
  • [07] Π.Μοσκοβισί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα μακριά από τη συμφωνία
  • [08] Η Ευρωπαϊκή Αριστερά καταδίκασε τα μέτρα λιτότητας έκτακτης ανάγκης του ΔΝΤ για την Ελλάδα
  • [09] Παράλογη και μη δημοκρατική χαρακτήρισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα
  • [10] Η ΑΕΚ έκανε το 2-1 επί του ΠΑΟΚ και πέρασε
  • [11] Η Αθήνα παρέδωσε την Ιερή Φλόγα στο Ρίο
  • [12] Ο Παναθηναϊκός πέρασε από τη Ρόδο και προκρίθηκε στα ημιτελικά
  • [13] Ολυμπιακός και ΑΕΚ για 7η φορά θα αναμετρηθούν στον τελικό του Κυπέλλου

  • [01] Για καταστροφολογική πολιτική κατηγορούν οι ΑΝΕΛ την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι

    «Η κυβέρνηση, την οποία στηρίζουμε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, υλοποιεί μία συμφωνία την οποία έθεσε στην κρίση του ελληνικού λαού, σε απόλυτη αντίθεση με ό,τι έκαναν οι κυβερνήσεις Σαμαρά και Παπανδρέου. Διακηρυγμένος στόχος μας είναι να τηρηθεί η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου - τίποτα λιγότερο και βεβαίως τίποτα περισσότερο» αναφέρει σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, αντί να συμβάλουν στην ενίσχυση της εθνικής γραμμής απέναντι στις έξωθεν πιέσεις, υιοθετούν δυστυχώς κινδυνολογικές κραυγές και ακραία καταστροφολογική ρητορική, με ?κερασάκι από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, τις εκλογές που ούτε ο ίδιος θέλει. Με την εκλογολογία, απλώς επιδιώκει την περιχαράκωση και συσπείρωση του κομματικού του ακροατηρίου» προσθέτει στην δήλωσή της η κ. Παπαδοπούλου καταλήγοντας: «Αναρωτιόμαστε μήπως στην πραγματικότητα, οι κ.κ. Μητσοτάκης, Θεοδωράκης και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν επιθυμούν την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, γιατί τότε η ακραία αντιπολιτευτική ρητορική τους θα πέσει στο κενό και ο πολιτικός λόγος τους δεν θα βρει ανταπόκριση ούτε καν στους ψηφοφόρους τους».

    [02] Αυτοί που επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα διαψευσθούν, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

    "Αυτοί που επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα διαψευσθούν", αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης και δηλώνουν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί. Το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει την στάση που τήρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αξιολογεί ως ιδιαίτερα θετικές την παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ αλλά και την παρέμβαση του προέδρου της ευρωομάδας των Σοσιαλιστικών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα. Την ίδια ώρα πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, υλοποιεί πλήρως τις αρχές που έθεσε το τελευταίο Eurogroup και σημειώνουν ότι εκείνοι που αντιτίθενται στην πρόταση αυτή, το κάνουν γιατί προσπαθούν να επιβάλουν περισσότερα μέτρα από αυτά που προέβλεπε η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

    Ειδικότερα, σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτή θα επαναληφθεί αύριο και όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο Ντ. Τουσκ έχει ζητήσει από τον Αλ. Τσίπρα να περιμένει 24 ώρες πριν υποβάλλει το αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενεργήσει ο ίδιος προς την κατεύθυνση σύγκλησης του Eurogroup.

    Στην ίδια κατεύθυνση αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετική, από την κυβέρνηση, η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ «παράλογες» και είπε ότι η απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων «δεν θα γινόταν αποδεκτή σε καμία δημοκρατία στον κόσμο».

    Ανάλογη δήλωση, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, έχει κάνει ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να γίνει επιτρεπτός εκβιασμός προς την Ελλάδα και πρέπει όλοι να εργαστούν για να αποφευχθεί η κρίση. «Δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια "γεράκια" θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτόν τον εκβιασμό», είπε ειδικότερα ο Τζιάνι Πιτέλα ο οποίος πρόσθεσε: «Η διακύβευση είναι πολύ μεγάλη για την Ευρώπη. Πρέπει όλοι να δουλέψουμε για να αποφευχθεί η κρίση στην Ελλάδα, στην πορεία προς το δημοψήφισμα στην Βρετανία, ειδικά τώρα που εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015. Αν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει μια λύση, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλουμε μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης και τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους».

    Στο ίδιο πνεύμα, όπως επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει συγκαλέσει εκτάκτως την Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

    Αναφορικά με δημοσιεύματα που ανακινούν όλο και περισσότερο το επιχείρημα ότι «η λήψη πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους είναι γνωστή από την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου», η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι «η πραγματικότητα είναι ότι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, κάτι που είναι άλλωστε αντίθετο με το ελληνικό Σύνταγμα και τις αρχές του δικαίου».

    «Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, υλοποιεί πλήρως τις αρχές που έθεσε το τελευταίο Eurogroup (αξιοπιστία, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, θεσμοθέτηση)», επισημαίνει η κυβέρνηση και τονίζει ο μηχανισμός αυτός κατοχυρώνει την πρόβλεψη της Συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, για το ενδεχόμενο απόκλισης από τους στόχους. «Είναι λοιπόν σαφές ότι αυτοί που αντιδρούν στην συγκεκριμένη πρόταση, δεν επιδιώκουν περισσότερη αξιοπιστία, αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν περισσότερα μέτρα από όσα προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Για τον λόγο αυτόν, αρνούνται επιδεικτικά να λάβουν υπόψη και την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, τις εκτιμήσεις της οποίας θα είχαν επικαλεστεί κατά κόρον αν ήταν επιβαρυντικές για την ελληνική οικονομία», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

    Ταυτόχρονα σχολιάζουν ότι «είναι λυπηρό - αλλά αληθές - ότι κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους και τις δικές τους επιδιώξεις, ελπίζουν είτε η διαπραγμάτευση να μην καρποφορήσει, είτε η κυβέρνηση να εξαναγκαστεί στην νομοθέτηση προληπτικών μέτρων». Προσθέτουν μάλιστα ότι «με τις τελευταίες εξελίξεις, δυσκολεύονται πια να κρατήσουν ακόμα και τα προσχήματα, παρέχοντας ανέλπιστη στήριξη σε όσους επιδιώκουν να δυναμιτίσουν την διαπραγμάτευση».

    Οι ίδιες πηγές προειδοποιούν όμως ότι «αυτοί που επενδύουν σε μια εξέλιξη σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, για να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη ή να διασώσουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντά τους, θα διαψευσθούν» και «η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί».

    [03] Συνάντηση Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών

    Mε τους εκπροσώπους των θεσμών, σε επίπεδο νομικών κλιμακίων, συναντήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, με αντικείμενο την κυβερνητική πρόταση σχετικά με το πακέτο των «προληπτικών μέτρων» ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

    Στόχος είναι να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η αξιολόγηση σε ένα έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού - συστήματος αυτόματης περικοπής δαπανών, εφ'όσον διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, τις οποίες θα επικυρώνει η Eurostat.

    [04] Ρ. Γκουαλτιέρι στο ΑΠΕ: Aνευθυνότητα η μη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στις επόμενες μέρες

    Την «ανησυχία» της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου που παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρός της, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. Όπως ανέφερε μετά τη σημερινή συνεδρίαση των μελών της Ομάδας Εργασίας, οι ευρωβουλευτές πιστεύουν πως η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί «γρήγορα» και πρέπει να βασίζεται στο «μνημόνιο», ενώ χαρακτήρισε «ανευθυνότητα» τη μη θετική ολοκλήρωσή της «μέσα στις επόμενες μέρες». «Περιμένω πως αν όχι την Πέμπτη, τότε μέσα στις επόμενες μέρες και όχι εβδομάδες να συγκληθεί το Eurogroup. Δεν αντέχουμε άλλη κρίση. Θα ήταν ανεύθυνο να προκληθεί κάτι τέτοιο», τόνισε ο Γκουαλτιέρι καλώντας «όλους τους θεσμούς να δράσουν υπεύθυνα» και να δείξουν «ηγετικές ικανότητες» σε αυτή τη «θεμελιώδη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

    «Μου είναι δύσκολο να καταλάβω το αίτημα του ΔΝΤ για επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων», δήλωσε, επίσης, ο Ρ. Γκουαλτιέρι ενώ έκανε αναφορά και στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για «ένα μηχανισμό ασφαλείας», η οποία έχει «λογική βάση» για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Συμπληρώνοντας ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του η ελληνική πρόταση πληροί τα κριτήρια που έθεσε το Eurogroup.

    «Ελπίζω πως όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα εργαστούν εποικοδομητικά στη βάση αυτής της πρότασης και θα ολοκληρώσουν σύντομα την αξιολόγηση», πρόσθεσε ο Ιταλός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής.

    Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, ο Γκουαλτιέρι δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προβλέψεις του Ταμείου οι οποίες δεν επαληθεύτηκαν, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει την «ικανότητα» να προβλέψει «σωστά» τα στοιχεία. To γεγονός ότι τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις θα πρέπει να αποτελεί επιχείρημα «κατά» της προληπτικής ψήφισης μέτρων, υπογράμμισε, τέλος ο Ρ. Γκουαλτιέρι, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν «παράλογο» και «μη αναγκαίο».

    [05] Π. Μοσκοβισί: Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία

    "Πολύ κοντά σε συμφωνία"βρίσκονται οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα από την επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Επιτροπή πιστεύουν ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. «Υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν, αλλά πολλά έχουν ήδη γίνει και δεν πρέπει να αντιδρούμε σαν να έχει ξεσπάσει νέα κρίση?, τόνισε ο Γάλλος Επίτροπος, ενώ πρόσθεσε ότι η μεγάλη σύγκλιση μεταξύ Αθήνας και θεσμών στα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις δίνουν ελπίδες ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία.

    Ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές είναι έτοιμες να εργαστούν με μεγάλη ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και κοινή βούληση, ώστε η Ελλάδα, υλοποιώντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει σε ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης.

    [06] Σε επίθεση βομβίστριας-καμικάζι οφείλεται η έκρηξη στην Προύσα

    Μια γυναίκα καμικάζι σκοτώθηκε και δεκατρείς άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα σε τουριστική περιοχή της Προύσας, στη βορειοδυτική Τουρκία, ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις 17.26 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) κοντά στο Ουλού Τζαμί, το "μεγάλο τέμενος" που αποτελεί το σύμβολο της πόλης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μια γυναίκα πιστεύεται ότι ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό με τον οποίο ήταν ζωσμένη, τραυματίζοντας επτά περαστικούς.

    Η έκρηξη προκάλεσε πανικό στην περιοχή γύρω από το τέμενος, όπου συχνάζουν πολλοί τουρίστες, μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι CNN-T?rk. Η βομβίστρια αυτοκτονίας ήταν 25 ετών, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Αστυνομικοί απέκλεισαν την πρόσβαση στην περιοχή και εξέτασαν το πτώμα της γυναίκας.

    Η Προύσα είναι η τέταρτη σε μέγεθος πόλη της Τουρκίας, με πληθυσμό 2,7 εκατομμύρια κατοίκους. Φιλοξενεί πολλά μνημεία της οθωμανικής περιόδου, καθώς ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τον 14ο αιώνα.

    Οι αμερικανικές διπλωματικές αρχές στην Τουρκία είχαν προειδοποιήσει και πάλι την Τρίτη τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται στη χώρα για τη "σοβαρή απειλή" τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον τουριστών.

    Η Τουρκία εδώ και πολλούς μήνες βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού λόγω των αλλεπάλληλων επιθέσεων που αποδίδονται είτε στους Κούρδους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) είτε στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα σκοτώθηκαν περίπου 60 άνθρωποι στην Άγκυρα. Την ευθύνη ανέλαβαν τότε τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK), μια οργάνωση που έχει αποσχισθεί από το PKK.

    [07] Π.Μοσκοβισί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα μακριά από τη συμφωνία

    «Πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα κάνουν δυνατή τη διεξαγωγή ενός Eurogroup το συντομότερο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος συμμετείχε σήμερα στην κλειστή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος.

    Ερωτηθείς για τη στάση του ΔΝΤ στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης ανέφερε ότι «οι θεσμοί μπορούν να έχουν διαφορετικές αρχικές απόψεις αλλά πρέπει να εργάζονται από κοινού και η Επιτροπή είναι προσηλωμένη στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ όλων των πλευρών. Και είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα». Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει πως «η πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα» πρέπει να λαμβάνεται υπόψη αλλά και «να γίνει κατανοητό ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την εφαρμογή ενός πραγματικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων».

    Ο Π. Μοσκοβισί, υπογράμμισε επίσης την «μεγάλη πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικής σημασία το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί είναι «πρακτικά σύμφωνοι» όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ψηφίσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως είναι «οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, το φόρο εισοδήματος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και στις ιδιωτικοποιήσεις». «Εκεί βρισκόμαστε πραγματικά μόλις ένα βήμα μακριά από τη συμφωνία, αυτό που αναζητούσαμε τόσο καιρό», είπε ο Γάλλος επίτροπος, προσθέτοντας ωστόσο πως «μένουν και άλλα θέματα». Αυτά αφορούν τον καθορισμό ενός «μηχανισμού» που θα είναι «αυτόματος», «θεσμοθετημένος» και που θα επιτρέπει τη «λήψη δράσης» στην περίπτωση που επαληθευτεί η «υπόθεση» ότι αυτά τα μέτρα «δε θα είναι αρκετά για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018». Επιπλέον, ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στη συζήτηση για το χρέος, σημειώνοντας πως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πήρε τη «σωστή απόφαση». «Στο βαθμό που δεν είχαμε φτάσει ακόμα στο τέλος της συζήτησης έπρεπε να καθυστερήσουμε κάποιες ημέρες το Eurogroup», κατέληξε ο επίτροπος, επαναλαμβάνοντας πως πρέπει να υπάρξει εντατική εργασία έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον πρόεδρο του Eurogroup να συγκαλέσει την έκτακτη συνεδρίαση «το συντομότερο δυνατό».

    [08] Η Ευρωπαϊκή Αριστερά καταδίκασε τα μέτρα λιτότητας έκτακτης ανάγκης του ΔΝΤ για την Ελλάδα

    Η Πολιτική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL) στην ευρωβουλή καταδίκασε σήμερα έντονα τα "πολιτικώς καθοδηγούμενα μέτρα λιτότητας έκτακτης ανάγκης" του ΔΝΤ για την Ελλάδα και καλεί για μια γρήγορη και θετική αξιολόγηση του πρώτου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής με βάση το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλους τους στόχους της.

    Η πρόεδρος της GUE/NGL, Γκάμπι Τσίμερ, σε δήλωσή της υπογραμμίζει ότι "είναι σημαντικό η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί γρήγορα και με επιτυχία με βάση την συμφωνία του Ιουλίου, δεδομένου ότι όλες οι υποχρεώσεις έχουν εκπληρωθεί από την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν ζητάει τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο."

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η έκκληση έρχεται ως απάντηση στην αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup που είχε προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα και η GUE/NGL υποστηρίζει το αίτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση του αδικαιολόγητου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της πρώτη αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα.

    Από την άλλη πλευρά, η Τσίμερ καταγγέλλει τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τονίζοντας τα εξής: "Οι αδικαιολόγητες απαιτήσεις από το ΔΝΤ και ορισμένα μέλη του Eurogroup, όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για επιπλέον μέτρα υπερβαίνουν τη συμφωνία του Ιουλίου 2015, και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμα και το ελληνικό σύνταγμα. Αυτά τα αιτήματα έχουν πολιτικά κίνητρα και αποτελούν μια μορφή εκβιασμού εναντίον της Ελλάδας και του λαού της. Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδα το 2015 υπερέβησαν τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στην συμφωνία του Ιουλίου (2015), παρά τα μέτρα λιτότητας, τους ελέγχους τραπεζικών κεφαλαίων και την άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση.

    [09] Παράλογη και μη δημοκρατική χαρακτήρισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα

    «Παράλογη» και μη δημοκρατική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την απαίτηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλισθεί ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018, σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής υπηρεσίας του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, ΜΝΙ, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο Επίτροπος των Οικονομικών Πιερ Μσκοβισί ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους έφθασαν σε αδιέξοδο. «Σε μια - όπως περιεγράφη - σε έντονους τόνους παρέμβαση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ήταν παράλογεςκαι ότι σε καμία δημοκρατία στον κόσμο δεν θα γινόταν αποδεκτή μια τέτοια απαίτηση», αναφέρει το ΜΝΙ και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, σύμφωνα με πηγή που βρισκόταν στην συνεδρίαση, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες να νομοθετήσουν ένα πακέτο μέτρων το οποίο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά μπορεί και όχι. «Καμία Βουλή στον κόσμο δεν θα το δεχόταν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γιούνκερ επιτέθηκε ακόμη στο ΔΝΤ για την ιδιαίτερα αυστηρή κριτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη. «Είμαστε κατά 95% κοντά σε συμφωνία. Πρέπει να εργαστούμε ώστε να φτάσουμε γρήγορα στο 100%», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η εκ των προτέρων απαίτηση για λήψη μέτρων δεν είναι δημοκρατική.

    Όπως αναφέρεται ακόμη στο τηλεγράφημα, ο κ. Γιούνκερ θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εντός της ημέρας, στην διάρκεια της οποίας «αναμένεται να προσφέρει στήριξη στην ιδέα ότι το προληπτικό σχέδιο θα πρέπει να είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές».

    --Βρισκόμαστε "πολύ κοντά σε συμφωνία" τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί από την Ευρωβουλή

    ?Πολύ κοντά σε συμφωνία? βρίσκονται οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα από την επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Επιτροπή πιστεύουν ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. «Υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν, αλλά πολλά έχουν ήδη γίνει και δεν πρέπει να αντιδρούμε σαν να έχει ξεσπάσει νέα κρίση?, τόνισε ο Γάλλος Επίτροπος, ενώ πρόσθεσε ότι η μεγάλη σύγκλιση μεταξύ Αθήνας και θεσμών στα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις δίνουν ελπίδες ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία.

    Ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές είναι έτοιμες να εργαστούν με μεγάλη ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και κοινή βούληση, ώστε η Ελλάδα, υλοποιώντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει σε ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης.

    Διαβάστε επίσης:

    Φ. Μογκερίνι: Yπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα

    Ντ. Τουσκ: Σύγκληση του Eurogroup για την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες

    [10] Η ΑΕΚ έκανε το 2-1 επί του ΠΑΟΚ και πέρασε

    Έστω κι αν χρειάστηκε τον 3ο και τελευταίο αγώνα, η ΑΕΚ «σφράγισε» το εισιτήριο για τα ημιτελικά των πλέι οφ της Α1 ανδρών, επικρατώντας του ΠΑΟΚ, 61-54, στο ΟΑΚΑ. Η Ένωση έκανε το 2-1 στη σειρά και θα αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας στις 3 νίκες τον πρώτο της κανονικής περιόδου, Ολυμπιακό.

    Τα δεκάλεπτα: 14-13, 29-27, 45-39, 61-54

    [11] Η Αθήνα παρέδωσε την Ιερή Φλόγα στο Ρίο

    Το ταξίδι της προς το Ρίο ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την Αφή που πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία και την ολοκλήρωση της λαμπαδηδρομίας διάρκειας επτά ημερών επί ελληνικού εδάφους. Σε μια σεμνή, αλλά και επιβλητική τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, η Ιερή Φλόγα παραδόθηκε από την ΕΟΕ στην οργανωτική Επιτροπή «Ρίο 2016» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα γίνουν αυτό το καλοκαίρι και για πρώτη φορά στη Βραζιλία και στη Νότια Αμερική.

    Έτσι ολοκληρώθηκε και επίσημα το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας επί ελληνικού εδάφους που διήρκησε επτά ημέρες και η λαμπαδηδρομία συνεχίζεται στη Βραζιλία μέχρι και τις 5 Αυγούστου, που θα εισέλθει στο στάδιο του Μαρακανά και θα γίνει η επίσημη έναρξη των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

    Την διοργανώτρια πόλη εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Κάρλος Νούζμαν, που παρέλαβε το Φως του Ολυμπισμού από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο. Προηγήθηκε στο Καλλιμάρμαρο τελετουργικό με την Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου και τις Ιέρειες, που έχει εμπνευστεί η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα.

    [12] Ο Παναθηναϊκός πέρασε από τη Ρόδο και προκρίθηκε στα ημιτελικά

    Στην ημιτελική φάση των πλέι οφ της Α1 ανδρών στο μπάσκετ προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 80-71 του Κολοσσού, στη Ρόδο και έκαναν το 2-0 στη σειρά.

    Τα δεκάλεπτα: 20-19, 37-46, 58-63, 71-80

    [13] Ολυμπιακός και ΑΕΚ για 7η φορά θα αναμετρηθούν στον τελικό του Κυπέλλου

    Την ευκαιρία να διεκδικήσει μετά το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας κι ως εκ τούτου ακόμα ένα νταμπλ, θα έχει ο Ολυμπιακός στον τελικό της διοργάνωσης που θα γίνει στις 7 Μαΐου. Οι πειραιώτες, βρέθηκαν ως όφειλαν στον αγωνιστικό χώρο του «Γ. Καραϊσκάκης» για τον αγώνα ρεβάνς της ημιτελικής φάσης με τον ΠΑΟΚ, ωστόσο η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν εμφανίστηκε στο γήπεδο.

    Αφού παρήλθε η προβλεπόμενη χρονική διορία, ο διαιτητής έκλεισε το φύλλο αγώνα κι έτσι ο Ολυμπιακός επικύρωσε την πρόκρισή του στον τελικό της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ. Θα είναι η 7η φορά που οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν στον τελικό, με τις επιτυχίες να είναι μοιρασμένες (3-3).

    Ο Ιβάν Σαββίδης με γραπτή δήλωση ανέλυσε το σκεπτικό της απόφασής του να μην κατέβει ο ΠΑΟΚ στον επαναληπτικό αγώνα του ημιτελικού. Όπως τόνισε, η απόφαση δεν ήταν εύκολη, αλλά ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος να θυσιαστεί για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Δεν ασχολούμαστε με κλόουν», ήταν η απάντηση των «ερυθρολεύκων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 April 2016 - 18:32:28 UTC