Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Είμαστε σίγουροι ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί το Eurogroup
  • [02] Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησε εκ νέου η ΝΔ
  • [03] Για καταστροφολογική πολιτική κατηγορούν οι ΑΝΕΛ την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι
  • [04] Επί τάπητος στο Μαξίμου Μεταναστευτική και Προσφυγική Πολιτική
  • [05] Η Αθήνα παρέδωσε την Ιερή Φλόγα στο Ρίο
  • [06] Τα έθιμα της Πασχαλιάς σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας
  • [07] Τριάντα εννέα παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικούς σχηματισμούς
  • [08] Το Eurogroup θα συνεδριάσει σχετικά με την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα ή τη μεθεπόμενη «το αργότερο», δηλώνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
  • [09] Αυτοί που επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα διαψευσθούν, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
  • [10] Ευχές με το προσωπικό του στόλου σε Σαμοθράκη, Λέσβο και Χίο αντάλλαξε ο αρχηγός ΓΕΝ
  • [11] Γ.Σπαν (υφ. Οικονομικών Γερμανίας) στο Μπλούμπεργκ: Έχω τη βεβαιότητα ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία
  • [12] Η Αθήνα παρέδωσε την Ιερή Φλόγα στο Ρίο

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Είμαστε σίγουροι ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί το Eurogroup

    «Είμαστε αισιόδοξοι ότι Eurogroup θα καθοριστεί με συγκεκριμένη ημερομηνία τις επόμενες μέρες. Έχουμε όλους τους λόγους να είμαστε σίγουροι, να πιστεύουμε ότι τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί το Eurogroup», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, και σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξελέγη πρόσφατα με ορίζοντα τετραετίας.

    Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «όλα δείχνουν ότι η διάθεση όλων των θεσμών είναι να προχωρήσουμε προς το συμφέρον όχι μόνο του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας, αλλά προς το συμφέρον όλων, να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και είμαστε πεισμένοι πως όλα όσα λέγονται επισήμως αποτυπώνουν αυτή τη διάθεση». Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός ήταν σαφής -και στη συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ- ότι θα ζητηθεί η σύνοδος κορυφής εφόσον δεν οριστεί Eurogroup.

    Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση φοβάται τελεσίγραφο των δανειστών σε κάποιο έκτακτο Eurogroup, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σημεία για τέτοιου τύπου πορεία, και συμπλήρωσε ότι η διατυπωμένη διάθεση είναι να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση του προγράμματος. Σε ερώτηση σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και καμία ανασφάλεια περί αυτού.

    «Σε συζητήσεις σεναρίων δεν θα απαντήσω», είπε, ερωτηθείσα σχετικά με σενάρια εκλογών, δημοψηφίσματος, οικουμενικής κυβέρνησης, εάν το ΔΝΤ «στυλώσει τα πόδια», για να υπογραμμίσει ότι «είμαστε πεισμένοι ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και η οικονομία θα πάρει το δρόμο της ανάπτυξης και θα βγούμε από αυτό το στενό σημείο που βρισκόμαστε σήμερα». «Είμαι απολύτως βέβαιη ότι θα συμβεί αυτό που περιγράφω», τόνισε.

    Για το εάν η απόσταση που χωρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από το ΔΝΤ είναι πιο μικρή από εκείνη που χωρίζει την ελληνική πλευρά από τους θεσμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε ότι η κυβέρνηση είναι πιο κοντά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι όμως ζητούν το ΔΝΤ να είναι στο πρόγραμμα και πως το ΔΝΤ βάζει τα ζητήματα του χρέους προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και προς την κυβέρνηση μέτρα «που δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η συζήτηση τους». Μίλησε για αντίθεση, σημειώνοντας ότι διαφαίνεται μια διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ, την οποία έχει ιστορική ευθύνη η ΕΕ να απαντήσει.

    Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η χτεσινή συζήτηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν διεκόπη με την ευθύνη κάποιου και κυρίως με την ευθύνης της ελληνικής πλευράς, αλλά διακόπηκε ώστε οι εκπρόσωποι των θεσμών να πάρουν οδηγίες από τους επικεφαλής τους. Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει πρόοδος στην απογευματινή συζήτηση, διευκρίνισε ότι σήμερα δεν συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, αλλά γίνεται μια συζήτηση που θα είναι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και θα αφορά την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης. Όπως ανέφερε, εάν χρειαστούν διευκρινίσεις πάνω στην ελληνική πρόταση, είτε σε νομικό είτε σε οικονομικό επίπεδο, βεβαίως θα τα συζητήσουμε ?στη βάση τεχνικών κλιμακίων, όμως, που σημαίνει επεξεργασία και όχι άλλου είδους αποφάσεις.

    Για το εάν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών, είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στην κυβέρνηση. «Δεν επίκειται τέτοιο ζήτημα», απάντησε, ερωτηθείσα εάν θα γίνει ανασχηματισμός μετά το Πάσχα. Παρέπεμψε στην αναφορά που είχε κάνει ο πρωθυπουργός σε ένα υπουργικό συμβούλιο, ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα όλοι κρινόμαστε, προσθέτοντας ότι σε ένα χρονικό διάστημα θα κριθούν οι υπουργοί, όποτε κρίνει ο πρωθυπουργός.

    Σε σχετικό ερώτημα, υπογράμμισε ότι κανένα θέμα δεν υπάρχει μεταξύ του κ. Τσακαλώτου, του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης. Ως προς το πότε θα συζητηθεί το ασφαλιστικό στη Βουλή, είπε ότι αυτό αφορά το πρόγραμμα της Βουλής, θα αποφασιστεί στη διάσκεψη των προέδρων.

    --Το Eurogroup θα συνεδριάσει σχετικά με την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα ή τη μεθεπόμενη «το αργότερο», δηλώνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ότι το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα ενδέχεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα ή «την μεθεπόμενη το αργότερο», σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη νομικά και πολιτικά ζητήματα που απομένουν να διευθετηθούν.

    «Δεν έχω κάποια προθεσμία, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση κατεπείγοντος που μοιραζόμαστε όλοι. Πρέπει επομένως να δούμε εάν (το Eurogroup) θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο αυτήν που ακολουθεί», εξήγησε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

    [02] Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησε εκ νέου η ΝΔ

    Την παραίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ζήτησε εκ νέου η ΝΔ, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Γιώργο Κουμουτσάκο να επισημαίνει πως είναι το μόνο που του έχει απομείνει.

    Ο κ. Κουμουτσάκος σε δήλωσή του, και απαντώντας στα όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, έκανε λόγο για «βαρύ για τους Έλληνες λογαριασμό» της τάξης των 5,4+3,6 δισ. ευρώ, ο οποίος -όπως είπε- είναι αποτέλεσμα των ερασιτεχνικών χειρισμών της ανίκανης κυβέρνησης Τσίπρα.

    «Με την ανευθυνότητα και την αναξιοπιστία της έδωσε "χώρο"στους πιστωτές και το ΔΝΤ να απαιτούν πρόσθετα δυσβάστακτα -μη αποδεκτά από τη Νέα Δημοκρατία- μέτρα», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος, υπενθυμίζοντας πως όπως η ΝΔ είχε προειδοποιήσει, η κυβέρνηση με τους τυχοδιωκτισμούς της εγκλωβίστηκε στο ολέθριο για τη χώρα δίλλημα: "βαριά συνθηκολόγηση ή καταστροφική ρήξη".

    Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει την ευθύνη των πολύ αρνητικών για τη χώρα εξελίξεων», είπε ο κ. Κουμουτσάκος, εκφράζοντας την εκτίμηση πως δεν αποκλείει ούτε και το καταστροφικό σενάριο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος μέσα σε 10 μήνες.

    «Ο κίνδυνος για το παρόν και το μέλλον της χώρας, από τα ανόητα μικροπολιτικά τους παιχνίδια, είναι τεράστιος.

    Έχουν χάσει το μέτρο και την κοινή λογική. Κατηγορούν, αντί να απολογούνται. Επιμένουν, αντί να ζητούν συγγνώμη.

    Το μόνο που έχει απομείνει στον κ. Τσίπρα είναι αυτό που ζήτησε -και σήμερα- ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης: Να παραιτηθεί», δήλωσε ο Εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [03] Για καταστροφολογική πολιτική κατηγορούν οι ΑΝΕΛ την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι

    «Η κυβέρνηση, την οποία στηρίζουμε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, υλοποιεί μία συμφωνία την οποία έθεσε στην κρίση του ελληνικού λαού, σε απόλυτη αντίθεση με ό,τι έκαναν οι κυβερνήσεις Σαμαρά και Παπανδρέου. Διακηρυγμένος στόχος μας είναι να τηρηθεί η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου - τίποτα λιγότερο και βεβαίως τίποτα περισσότερο» αναφέρει σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, αντί να συμβάλουν στην ενίσχυση της εθνικής γραμμής απέναντι στις έξωθεν πιέσεις, υιοθετούν δυστυχώς κινδυνολογικές κραυγές και ακραία καταστροφολογική ρητορική, με ?κερασάκι από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, τις εκλογές που ούτε ο ίδιος θέλει. Με την εκλογολογία, απλώς επιδιώκει την περιχαράκωση και συσπείρωση του κομματικού του ακροατηρίου» προσθέτει στην δήλωσή της η κ. Παπαδοπούλου καταλήγοντας: «Αναρωτιόμαστε μήπως στην πραγματικότητα, οι κ.κ. Μητσοτάκης, Θεοδωράκης και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν επιθυμούν την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, γιατί τότε η ακραία αντιπολιτευτική ρητορική τους θα πέσει στο κενό και ο πολιτικός λόγος τους δεν θα βρει ανταπόκριση ούτε καν στους ψηφοφόρους τους».

    [04] Επί τάπητος στο Μαξίμου Μεταναστευτική και Προσφυγική Πολιτική

    Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής θα συνεδριάσει στις 10 το ρωι της Μ. Πέμπτη 28 Απριλίου 2016, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [05] Η Αθήνα παρέδωσε την Ιερή Φλόγα στο Ρίο

    Το ταξίδι της προς το Ρίο ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την Αφή που πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία και την ολοκλήρωση της λαμπαδηδρομίας διάρκειας επτά ημερών επί ελληνικού εδάφους. Σε μια σεμνή, αλλά και επιβλητική τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, η Ιερή Φλόγα παραδόθηκε από την ΕΟΕ στην οργανωτική Επιτροπή «Ρίο 2016» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα γίνουν αυτό το καλοκαίρι και για πρώτη φορά στη Βραζιλία και στη Νότια Αμερική.

    Έτσι ολοκληρώθηκε και επίσημα το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας επί ελληνικού εδάφους που διήρκησε επτά ημέρες και η λαμπαδηδρομία συνεχίζεται στη Βραζιλία μέχρι και τις 5 Αυγούστου, που θα εισέλθει στο στάδιο του Μαρακανά και θα γίνει η επίσημη έναρξη των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

    Την διοργανώτρια πόλη εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Κάρλος Νούζμαν, που παρέλαβε το Φως του Ολυμπισμού από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο. Προηγήθηκε στο Καλλιμάρμαρο τελετουργικό με την Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου και τις Ιέρειες, που έχει εμπνευστεί η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα.

    [06] Τα έθιμα της Πασχαλιάς σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας

    Το ορθόδοξο Πάσχα εορτάζεται με κατάνυξη σε όλη την Ελλάδα με το τελετουργικό που προβλέπει η Εκκλησία. Τα έθιμα ανά περιοχή, προερχόμενα από παραδόσεις που χάνονται στο βάθος του χρόνου, έρχονται με τη σειρά τους να τονίσουν το πνεύμα των ημερών, «καλώντας»τις τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν με ένα ξεχωριστό τρόπο στην Ανάσταση και την γιορτή του Πάσχα. Στην Κέρκυρα οι «Μπότηδες», στην Κάλυμνο οι δυναμίτες, το κάψιμο του Ιούδα σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ο σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα, είναι μόνο μερικά από τα έθιμα που δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στον τρόπο που η Ελλάδα γιορτάζει

    Οι Μπότηδες στη Σπιανάδα

    Η Κέρκυρα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου «βουλιάζει» από το πλήθος των πιστών, αλλά και τουριστών, που έρχονται στο νησί για να παρακολουθήσουν μεταξύ άλλων το έθιμο «Μπότηδες», που λαμβάνει χώρα στην καρδιά του νησιού στην πλατεία Σπιανάδα.

    Σύμφωνα με το έθιμο, με την πρώτη Ανάσταση στις 12 το μεσημέρι, οι κάτοικοι της Κέρκυρας, που έχουν στολίσει τα ψηλά παραθυρόφυλλά τους με κόκκινα εμβλήματα και λουλούδια, πετάνε τους «Μπότηδες». Πρόκειται για πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους, δεμένα με κόκκινες κορδέλες. Για το εν λόγω έθιμο που αποτελεί ένα συνδυασμό ενετικών παραδόσεων και ορθόδοξων εθίμων, υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε.

    Μία απ' αυτές το θεωρεί μεσαιωνικό έθιμο, κατάλοιπο της Ενετοκρατίας. Οι Βενετοί, ως καθολικοί, έσπαγαν τις παλιές στάμνες την Πρωτοχρονιά, στη μεγαλύτερη γιορτή τους ως "φόρο" στο νέο χρόνο, προκειμένου να τους φέρει καινούργια αγαθά στο σπιτικό τους. Οι ορθόδοξοι "μετακόμισαν" το έθιμο χρονικά και το μετέφεραν στη δική τους μεγαλύτερη γιορτή, το Πάσχα. Μια δεύτερη εκδοχή, με μεσαιωνικές ρίζες κι αυτή, αναφέρει ότι πρόκειται για προσπάθεια να εκδιωχθούν τα "μολύσματα", τα κακά και μοχθηρά πνεύματα που έβαζαν σε πειρασμό τους ανθρώπους την προηγούμενη χρονιά. Η τρίτη εκδοχή κάνει λόγο για παγανιστική προέλευση. Ο οργασμός της φύσης και η συλλογή των φρέσκων καρπών, απαιτούν νέα κανάτια και δοχεία για την αποθήκευση τους με αποτέλεσμα τα παλιά να πετιούνται και, μάλιστα, όσο πιο τελετουργικά, τόσο πιο αποδοτική θα είναι και η νέα συγκομιδή. Σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση, το σπάσιμο των «Μπότηδων αναπαριστά με τους κρότους, την οργή για τη προδοσία του Ιούδα.

    Το έθιμο συνοδεύουν οι βροντεροί κανονιοβολισμοί που ακούγονται από το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας, αλλά και οι φιλαρμονικές του τόπου που παίζουν θρησκευτικά εμβατήρια. Οι παρευρισκόμενοι στο έθιμο σπεύδουν να μαζέψουν τα κομμάτια από τα σπασμένα πήλινα κανάτια, να τα πάρουν σπίτι τους και να τα φυλάξουν στο εικονοστάσι τους, καθώς σύμφωνα με τους Κερκυραίους φέρουν τύχη και ευημερία.

    Από τις σούβλες στους λάκκους

    Απ' άκρη σ' άκρη στη Ρούμελη ακόμα και σε χωριά με λιγοστούς κατοίκους τις άγιες μέρες της Πασχαλιάς αποκτούν ζωή. Τα πασχαλινά έθιμα στη Ρούμελη έλκουν την καταγωγή τους από τον περασμένο αιώνα και όχι μόνο δεν ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου, αλλά ζωντανεύουν όλο και περισσότερο, καθώς οι νεότερες γενιές συμμετέχουν με ιδιαίτερο μεράκι και κέφι, τόσο στην προετοιμασία του «λάκκου» της φωτιάς και στο σούβλισμα, όσο και στο πασχαλινό γλέντι που ακολουθεί. Αν βρεθείτε Πάσχα στη Λαμία, μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε την περιφορά και, κυρίως, τη συνάντηση των Επιταφίων στην Πλατεία πάρκου της πόλης τη Μεγάλη Παρασκευή, με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής και χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών.

    Όλη η γειτονιά ένα τραπέζι

    Στην Αμφίκλεια, η κάθε οικογένεια δεν ψήνει μόνη της το πατροπαράδοτο αρνί, αλλά όλη η γειτονιά μαζί, συντηρώντας μια παράδοση ετών. Στις γειτονιές και τα σταυροδρόμια της Αμφίκλειας βλέπεις να ψήνονται 10-15, ίσως και περισσότερα, αρνιά στη σειρά. Πριν ο καθένας πάρει τον δρόμο για το γιορτινό τραπέζι του σπιτιού του, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το γλέντι στην παρέα, έστω και αν «θυσιάσουν» ένα μέρος απ' το αρνί?. Μάλιστα, πολλές από τις παρέες που έχουν συναντώνται ριζώσει σταθερά, φροντίζουν να εξασφαλίσουν «ρεφενέ» ένα μικρό αρνί για να βγει από την φωτιά πρώτο και να συνοδεύσει το γλέντι της παρέας.

    Στη Λιβαδειά, οι κάτοικοι της πόλης μένουν σχεδόν άγρυπνοι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για να φτιάξουν τον «λάκκο» και πριν ακόμη ξημερώσει να έχουν ετοιμάσει το σημείο και τον σωρό με τα κλαδιά. Ο μεγαλύτερος της οικογένειας ή της παρέας, αφού κάνει τον σταυρό του,ανάβει τη φωτιά με τη λαμπάδα της Αναστάσεως.

    Με αρκετή υπομονή, ραντίσματα νερού και χτυπήματα στα φλεγόμενα κλαδιά, η θράκα ετοιμάζεται και μπαίνουν επάνω τα αρνιά. Στον δημοτικό «λάκκο», που στήνεται στην περιοχή της Κρύας, προσφέρονται δωρεάν σουβλιστό αρνί, μεζέδες και κρασί στους επισκέπτες και στους παρευρισκομένους, ενώ συμμετέχουν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.

    Τα "Δάκρυα της Παναγιάς"

    Στην Άμφισσα, λαμβάνει χώρα ένα ενδιαφέρον πασχαλινό έθιμο της Ρούμελης. Ονομάζεται «Δάκρυα της Παναγιάς». Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής σύμπασα η Άμφισσα κάθεται σε καφενεία, μεζεδοπωλεία κι εστιατόρια για να καταναλώσει σαρακοστιανά χωρίς λάδι και μεγάλες ποσότητες τσίπουρου και ούζου, που είναι τα εν λόγω?. δάκρυα!

    Στην Αρκίτσα, την δεύτερη ημέρα του Πάσχα συναντάμε το έθιμο της Ρωμάνας. Γυναίκες με τοπικές ενδυμασίες τραγουδώντας το τραγούδι της Ρωμάνας, συγκεντρώνουν χρήματα και υλικά για να φτιάξουν παραδοσιακές πίτες. Το ίδιο απόγευμα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής προσφέρουν τις πίτες που ετοίμασαν.

    Στην Αράχοβα ανήμερα του Πάσχα γίνεται η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, την οποία συνοδεύουν περί τα 500 άτομα ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές. Την επόμενη ημέρα πραγματοποιείται αγώνας δρόμου των γερόντων (ανηφορικός δρόμος), οι οποίοι ξεκινούν από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και φτάνουν στον λόφο.

    Ο Ιούδας καίγεται

    Στην Υπάτη, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, μετά την Αγάπη, πραγματοποιείται το «κάψιμο του Ιούδα», έθιμο που χάνεται στα βάθη του παρελθόντος, ενώ στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, ο παπάς σέρνει τον αναστάσιμο χορό, ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη». Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, σύσσωμος ο λαός της Υπάτης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αναβιώνει και κρατάει ζωντανό το πανάρχαιο αυτό έθιμο.

    Οι γιορτές συνεχίζονται έως και την Τετάρτη μετά το Πάσχα με τη μεγάλη πορεία των αντρών του χωριού της Υπάτης προς την Παναγία Αρσάλη. Το απόγευμα - μόνον οι άνδρες -ανεβαίνουν στην Παναγία Αρσαλή (Αγία Ιερουσαλήμ), διανύοντας με τα πόδια μια απόσταση περίπου δύο ωρών για να φτάσουν στην σπηλαιο-εκκλησιάς, όπου θα διανυκτερεύσουν. Το ίδιο βράδυ στην Υπάτη, οι γυναίκες και τα παιδιά ανάβουν φωτιές στο κεντρικό σταυροδρόμι και καίνε τα παλιά μαγιάτικα στεφάνια, χορεύοντας και τραγουδώντας παραδοσιακά μαγιάτικα τραγούδια. Όσοι αντέχουν, πηδούν πάνω από τις φωτιές.

    Η Αγία Ιερουσαλήμ, είναι η Αγία των σπηλαίων και των βράχων και το έθιμο προέρχεται από τα αρχαία ελληνορωμαϊκά Ροζάλια (παγανιστικές εορτές της Άνοιξης). Κατά την Επανάσταση του 1821 η Αγία Ιερουσαλήμ υπήρξε ορμητήριο και σημείο συνάντησης των οπλαρχηγών της περιοχής.

    Χριστός Ανέστη, χαλάζι να μην πέσει

    Στα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας τη νύχτα της Ανάστασης, ένας επίτροπος της Εκκλησίας παίρνει μια σκλίδα (καλάμι από βρίζα) αγιασμένη από τον αγιασμό των Φώτων, ανεβαίνει στο καμπαναριό ψηλά και την ανάβει για να προφυλάξουν ολόκληρη την περιοχή από το χαλάζι. Ο τόπος που θα δει το φως αυτής της σκλίδας δεν κινδυνεύει από χαλάζι.

    Στo χωριό των Αγίων Αναργύρων Μουζακίου Καρδίτσας τη Μεγάλη Πέμπτη τα μεσάνυχτα, όπως αναφέρει ο π. Νικόλαος Δαλαγιώργος,τελείτε η Ιερά Παράκληση στην Οδό του Μαρτυρίου Του Ιησού Χριστού, ενώ την Μ. Παρασκευή μετά την περιφορά του επιταφίου αναβιώνει το έθιμο της αναπαράστασης της «Εις Άδου Καθόδου» του Κυρίου.

    Την Κυριακή του Πάσχα, μετά τον εσπερινό της Αγάπης, οι κάτοικοι του χωριού και οι επισκέπτες τραγουδούν και χορεύουν πασχαλιάτικα τραγούδια, χωρίς όμως μουσική υπόκρουση όπως η παράδοση ορίζει. Τους χωριανούς καλωσορίζει ο π. Νικόλαος μαζί με τα παιδιά του Κατηχητικού, τα οποία τραγουδούν δίνοντας την δική τους νότα στην έναρξη της εκδήλωσης:«Χίλια Καλώς ορίσατε, φίλοι 'μ αγαπημένοι από καιρό χαρούμενοι και καλοκαρδισμένοι». Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα τιμάται ιδιαίτερα η Εφέστειος Εικόνα της Παναγίας Βασίλισσας, η οποία λιτανεύεται μετά τη Θεία Λειτουργία στο χωριό.

    [07] Τριάντα εννέα παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικούς σχηματισμούς

    Σε 39 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου, προχώρησαν σήμερα τουρκικοί σχηματισμοί, ενώ σε 7 περιπτώσεις η διαδικασία αναχαίτισης τους από ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία και ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πέταξε πάνω από τη Ρω στα 27.500 πόδια.

    Σήμερα εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως 3 σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών - δύο ήταν ζεύγη και ένας εξάδα - 4 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και 9 τουρκικά ελικόπτερα. Καταγράφηκαν 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 39 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

    Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε 7 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

    Έξι τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

    [08] Το Eurogroup θα συνεδριάσει σχετικά με την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα ή τη μεθεπόμενη «το αργότερο», δηλώνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ότι το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα ενδέχεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα ή «την μεθεπόμενη το αργότερο», σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη νομικά και πολιτικά ζητήματα που απομένουν να διευθετηθούν.

    «Δεν έχω κάποια προθεσμία, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση κατεπείγοντος που μοιραζόμαστε όλοι. Πρέπει επομένως να δούμε εάν (το Eurogroup) θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο αυτήν που ακολουθεί», εξήγησε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

    [09] Αυτοί που επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα διαψευσθούν, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

    "Αυτοί που επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα διαψευσθούν", αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης και δηλώνουν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί. Το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει την στάση που τήρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αξιολογεί ως ιδιαίτερα θετικές την παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ αλλά και την παρέμβαση του προέδρου της ευρωομάδας των Σοσιαλιστικών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα. Την ίδια ώρα πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, υλοποιεί πλήρως τις αρχές που έθεσε το τελευταίο Eurogroup και σημειώνουν ότι εκείνοι που αντιτίθενται στην πρόταση αυτή, το κάνουν γιατί προσπαθούν να επιβάλουν περισσότερα μέτρα από αυτά που προέβλεπε η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

    Ειδικότερα, σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτή θα επαναληφθεί αύριο και όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο Ντ. Τουσκ έχει ζητήσει από τον Αλ. Τσίπρα να περιμένει 24 ώρες πριν υποβάλλει το αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενεργήσει ο ίδιος προς την κατεύθυνση σύγκλησης του Eurogroup.

    Στην ίδια κατεύθυνση αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετική, από την κυβέρνηση, η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ «παράλογες» και είπε ότι η απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων «δεν θα γινόταν αποδεκτή σε καμία δημοκρατία στον κόσμο».

    Ανάλογη δήλωση, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, έχει κάνει ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να γίνει επιτρεπτός εκβιασμός προς την Ελλάδα και πρέπει όλοι να εργαστούν για να αποφευχθεί η κρίση. «Δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια "γεράκια" θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτόν τον εκβιασμό», είπε ειδικότερα ο Τζιάνι Πιτέλα ο οποίος πρόσθεσε: «Η διακύβευση είναι πολύ μεγάλη για την Ευρώπη. Πρέπει όλοι να δουλέψουμε για να αποφευχθεί η κρίση στην Ελλάδα, στην πορεία προς το δημοψήφισμα στην Βρετανία, ειδικά τώρα που εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015. Αν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει μια λύση, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλουμε μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης και τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους».

    Στο ίδιο πνεύμα, όπως επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει συγκαλέσει εκτάκτως την Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

    Αναφορικά με δημοσιεύματα που ανακινούν όλο και περισσότερο το επιχείρημα ότι «η λήψη πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους είναι γνωστή από την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου», η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι «η πραγματικότητα είναι ότι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, κάτι που είναι άλλωστε αντίθετο με το ελληνικό Σύνταγμα και τις αρχές του δικαίου».

    «Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, υλοποιεί πλήρως τις αρχές που έθεσε το τελευταίο Eurogroup (αξιοπιστία, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, θεσμοθέτηση)», επισημαίνει η κυβέρνηση και τονίζει ο μηχανισμός αυτός κατοχυρώνει την πρόβλεψη της Συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, για το ενδεχόμενο απόκλισης από τους στόχους. «Είναι λοιπόν σαφές ότι αυτοί που αντιδρούν στην συγκεκριμένη πρόταση, δεν επιδιώκουν περισσότερη αξιοπιστία, αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν περισσότερα μέτρα από όσα προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Για τον λόγο αυτόν, αρνούνται επιδεικτικά να λάβουν υπόψη και την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, τις εκτιμήσεις της οποίας θα είχαν επικαλεστεί κατά κόρον αν ήταν επιβαρυντικές για την ελληνική οικονομία», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

    Ταυτόχρονα σχολιάζουν ότι «είναι λυπηρό - αλλά αληθές - ότι κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους και τις δικές τους επιδιώξεις, ελπίζουν είτε η διαπραγμάτευση να μην καρποφορήσει, είτε η κυβέρνηση να εξαναγκαστεί στην νομοθέτηση προληπτικών μέτρων». Προσθέτουν μάλιστα ότι «με τις τελευταίες εξελίξεις, δυσκολεύονται πια να κρατήσουν ακόμα και τα προσχήματα, παρέχοντας ανέλπιστη στήριξη σε όσους επιδιώκουν να δυναμιτίσουν την διαπραγμάτευση».

    Οι ίδιες πηγές προειδοποιούν όμως ότι «αυτοί που επενδύουν σε μια εξέλιξη σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, για να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη ή να διασώσουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντά τους, θα διαψευσθούν» και «η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί».

    [10] Ευχές με το προσωπικό του στόλου σε Σαμοθράκη, Λέσβο και Χίο αντάλλαξε ο αρχηγός ΓΕΝ

    Σε Σαμοθράκη, Λέσβο και Χίο βρέθηκε σήμερα ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης, προκειμένου να ανταλλάξει ευχές με το προσωπικό μονάδων του στόλου με την ευκαιρία της εορτής της Ανάστασης.

    Ο Αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε ναυτικούς σταθμούς και παρατηρητήρια, καθώς και πλοία του στόλου που βρίσκονταν ελλιμενισμένα στα νησιά, στο πλαίσιο της εθνικής αποστολής τους και της συνδρομής στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Κ.Γ.

    [11] Γ.Σπαν (υφ. Οικονομικών Γερμανίας) στο Μπλούμπεργκ: Έχω τη βεβαιότητα ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία

    Πάνω από 1 εκατομμύριο μετανάστες έχουν μπει στην ΕΕ από το 2015, στη σοβαρότερη κρίση προσφύγων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η οποία περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για την οικονομική βοήθεια, σημειώνει το Bloomberg.

    Με την Ελλάδα να αποτελεί το σημαντικότερο σημείο διέλευσης των μεταναστών και τη Γερμανία τον τελικό προορισμό επιλογής των περισσότερων εξ αυτών, ο (πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης) Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μοιράζονται κοινές αιτίες ανησυχίας στο εσωτερικό αντίστοιχα και αντιμετωπίζουν παρόμοιες διεθνείς πιέσεις, γεγονός που ενδέχεται να καταστήσει λιγότερο πιθανή την επανάληψη μιας κρίσης όπως αυτή που είχε σημειωθεί πέρυσι όσον αφορά το πρόγραμμα στήριξης.

    «Προφανώς χρειάζεται πάντα να δοθεί και να κριθεί μια μάχη όταν πρόκειται για την Ελλάδα», σχολίασε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν. «Αλλά έχω τη βεβαιότητα ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

    [12] Η Αθήνα παρέδωσε την Ιερή Φλόγα στο Ρίο

    Το ταξίδι της προς το Ρίο ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την Αφή που πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία και την ολοκλήρωση της λαμπαδηδρομίας διάρκειας επτά ημερών επί ελληνικού εδάφους. Σε μια σεμνή, αλλά και επιβλητική τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, η Ιερή Φλόγα παραδόθηκε από την ΕΟΕ στην οργανωτική Επιτροπή «Ρίο 2016» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα γίνουν αυτό το καλοκαίρι και για πρώτη φορά στη Βραζιλία και στη Νότια Αμερική.

    Έτσι ολοκληρώθηκε και επίσημα το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας επί ελληνικού εδάφους που διήρκησε επτά ημέρες και η λαμπαδηδρομία συνεχίζεται στη Βραζιλία μέχρι και τις 5 Αυγούστου, που θα εισέλθει στο στάδιο του Μαρακανά και θα γίνει η επίσημη έναρξη των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

    Την διοργανώτρια πόλη εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Κάρλος Νούζμαν, που παρέλαβε το Φως του Ολυμπισμού από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο. Προηγήθηκε στο Καλλιμάρμαρο τελετουργικό με την Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου και τις Ιέρειες, που έχει εμπνευστεί η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 April 2016 - 20:32:24 UTC