Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραιτήθηκε από Γραμματέας και μέλος της ΝΔ ο Α. Παπαμιμίκος
  • [02] Κυβερνητικοί κύκλοι για δηλώσεις Κουμουτσάκου
  • [03] Υλοποίηση των δεσμεύσεων και εγγυήσεις προς την Ελλάδα, ζήτησε ο Ν. Κοτζιάς
  • [04] Γ. Μουζάλας: Υπάρχει σχεδιασμός για τη διάλυση της Ειδομένης - Tο πρόβλημα του Πειραιά τελειώνει σε λίγες μέρες
  • [05] Ο Τ. Νίκολιτς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το προσφυγικό ζήτημα που βιώνει η Ελλάδα
  • [06] Στους 3.280 οι μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά
  • [07] Απάντηση Κουμουτσάκου στην κυβερνητική εκπρόσωπο για την πορεία της αξιολόγησης
  • [08] Πρώτα η αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος και μετά συζήτηση για τυχόν αποκλίσεις
  • [09] Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου ο πρόσφυγας που τραυματίστηκε σοβαρά στην Ειδομένη
  • [10] Κατά 50% μειώθηκε τον Μάρτιο ο αριθμός των μεταναστών που επιχείρησαν να φτάσουν στην Ελλάδα

  • [01] Παραιτήθηκε από Γραμματέας και μέλος της ΝΔ ο Α. Παπαμιμίκος

    Την παραίτησή του από τη θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής αλλά και από αυτή του μέλους της ΝΔ υπέβαλε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ανδρέας Παπαμιμίκος αφήνοντας αιχμές προς πολλές κατευθύνσεις.

    Ο κ. Παπαμιμίκος δήλωσε πως για μια ακόμα φορά αναλαμβάνει ευθύνες που του αποδίδονται και δεν του αναλογούν και ζήτησε να σταματήσει το κυνήγι, όπως είπε, ανθρώπων που δεν φταίνε σε τίποτα. Όπως είπε .κάποιοι από το πρωί έψαχναν τρόπο να τον διαγράψουν χωρίς όμως να βρουν κάτι για αυτό και αποφάσισε να διευκολύνει την κατάσταση παραιτούμενος.

    Ο κ Παπαμιμίκος άφησε αιχμές πως κάποιοι δεν ήθελαν την παρουσία του στο συνέδριο όπου και θα κατέθετε πρόταση για τη θεσμοθέτηση τάσεων ενώ τόνισε πως διαφωνεί με τη διάλυση της ΟΝΝΕΔ τονίζοντας πως κάποιοι θέλουν να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων τους αγώνες της νεολαίας εδώ και 40 χρόνια.

    [02] Κυβερνητικοί κύκλοι για δηλώσεις Κουμουτσάκου

    "Χθες το Γραφείο Τύπου της ΝΔ απέφυγε να απαντήσει πολιτικά σε οτιδήποτε και πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Σήμερα, και μόλις έξι ώρες μετά την δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, ο κ. Κουμουτσάκος εξέδωσε, προς απάντηση κάτι σαν χάι - κου, που δεν επιδέχεται σχολιασμού" αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

    "Κατανοούμε την ΝΔ διότι όλη μέρα ασχολείται με το φιάσκο της ΟΝΝΕΔ. Θα επανέλθουμε όταν είναι σε θέση να συζητήσουν πολιτικά" καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι κύκλοι της κυβέρνησης.

    Νωρίτερα ηΝΔ με δήλωση του εκπρόσωπου τύπου του κόμματος Γ. Κουμουτσάκου έκανε λόγο για αρνητικές εξελίξεις στην πορεία της αξιολόγησης και τόνισε πως είναι προφανές ότι «η διαπραγμάτευση Τσίπρα παρατείνεται επώδυνα, ο λογαριασμός για τους πολίτες μεγαλώνει αβάσταχτα, η οικονομία της χώρας διαλύεται ταχύτατα».

    «Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακόμα πιο αδύναμη βυθίζεται», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [03] Υλοποίηση των δεσμεύσεων και εγγυήσεις προς την Ελλάδα, ζήτησε ο Ν. Κοτζιάς

    Τους όρους και τις απαιτήσεις της Ελλάδας στην υιοθέτηση και εφαρμογή σειράς μέτρων για την εντατικοποίηση του Σχεδίου SOPHIA στο προσφυγικό ζήτημα κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο με επίκεντρο της συζήτησης την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών που έρχονται στην Ευρώπη από την κεντρική Μεσόγειο, ιδίως από τη Λιβύη.

    «Καταστήσαμε σε όλους σαφές ότι αυτό δεν μπορεί, χωρίς εγγυήσεις προς την Ελλάδα, να επεκταθεί προς τα Ανατολικά» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι υπενθύμισε, επίσης, στην Επιτροπή και στα κράτη-μέλη ότι οφείλουν να υλοποιήσουν «σειρά από δεσμεύσεις που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι η μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων και η εγκατάσταση 50.000 προσφύγων στο διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων, η χρηματοδότηση της Ελλάδας, η οποία έχει δαπανήσει σχεδόν 2 δισεκ. ευρώ σε αυτή την υπόθεση, που δεν έχουν ικανοποιηθεί, όπως δεν έχουν ικανοποιηθεί πολλές πλευρές των αποφάσεων της 25ης Οκτωβρίου».

    Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και ο τρόπος εφαρμογής των κοινών αποφάσεων των δύο πλευρών».

    [04] Γ. Μουζάλας: Υπάρχει σχεδιασμός για τη διάλυση της Ειδομένης - Tο πρόβλημα του Πειραιά τελειώνει σε λίγες μέρες

    "Το πρόβλημα της Ειδομένης θα πάψει να υπάρχει όταν καταφέρουμε να βάλουμε τάξη, όπως έγινε και στη Λέσβο, και στον Πειραιά και μέσα σε λίγες μέρες τελειώνει το πρόβλημα", ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Κωνσταντίνου Κατσαφάδου και Γιώργου Γεωργαντά.

    "Κάτι αλλάζει σταδιακά και με τάξη" είπε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε ότι, "χρειάζεται χρόνος για να μπορέσει να ωριμάσει η απελπισία και να δώσουμε μορφή στο χάος", τόνισε ο κ. Μουζάλας ενώ τόνισε, ότι σχεδιασμός γίνεται σε διεθνές επίπεδο με τις αστυνομίες και τις υπηρεσίες μετανάστευσης των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, "ώστε να μην έχουμε αιματοχυσίες που δεν βοηθούν κανένα", όπως ανέφερε, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση στις "μεγάλες προσπάθειες που γίνονται".

    Συνεχίζοντας σημείωσε ότι, μέσα σε 31 μέρες δημιουργήθηκαν 35.000 θέσεις φιλοξενίας και σύντομα θα δημιουργηθούν άλλες 20.000 θέσεις φιλοξενίας.

    "Από 35 έως 40 καταυλισμούς θα οδηγηθούμε σε 15 έως 20, είπε ο κ. Μουζάλας και διευκρίνισε ότι θα καταγραφούν όλοι οι φιλοξενούμενοι και ο καθένας θα πάρει το νομικό καθεστώς που δικαιούται.

    Σε ότι αφορά τα προβλήματα στη σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης είπε ότι "θα ανοίγει και θα κλείνει αλλά κάποια στιγμή θα ανοίξει οριστικά" ενώ ανέφερε ως παράδειγμα το Καλαί που αποτελεί την κύρια εμπορική σύνδεση της Αγγλίας με τη Γαλλία και το οποίο "για επτά χρόνια άνοιγε και έκλεινε" όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [05] Ο Τ. Νίκολιτς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το προσφυγικό ζήτημα που βιώνει η Ελλάδα

    Για το προσφυγικό ζήτημα που βιώνει η Ελλάδα απάντησε σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς , που βρίσκεται σε ανεπίσημη επίσκεψη στο νησί με αφορμή τον εορτασμό της 100ης επετείου από την έλευση και φιλοξενία 150.000 Σέρβων στρατιωτών και πολιτών κατά τη διάρκεια του Α'Παγκοσμίου Πολέμου.

    « Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την προσφυγική κρίση , όπως και η Σερβία, κατά το παρελθόν. Η Ελλάδα και η Σερβία δεν είναι η αιτία για αυτό το γεγονός, αλλά αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις αυτού του θέματος . Η Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας εσείς είσαστε μέλος και εμείς θέλουμε να γίνουμε μέλος, στηρίζει την αρχή η οποία βασίζεται στην ελεύθερη κίνηση των πολιτών, στην ελεύθερη μετακίνηση των πληθυσμών, στο να επιλέγει κανείς την χώρα την οποία επιθυμεί να ζει .Η Σερβία δεν μπορεί να λύσει αυτή την κρίση. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν είχαμε κανένα δυσάρεστο συμβάν με τους πρόσφυγες . Όταν λοιπόν εμφανίστηκε στην Ευρώπη το θέμα το να κοιτάει ο καθένας από τη δική του πλευρά, το συγκεκριμένο πρόβλημα , όταν είδανε κάποιοι ότι μειώνεται η δημοτικότητά τους, τότε η Ευρώπη αποφάσισε με διαφορετικό τρόπο να επιλύσει το συγκεκριμένο θέμα. Έτσι λοιπόν έχουμε την Αρχή που λέει ότι η Ευρώπη, αποδέχεται πρόσφυγες οι οποίοι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να επιθυμεί να γίνει πόλεμος στη χώρα του, για να πάει σε μία άλλη χώρα; Ενώ εκείνος που αντιμετωπίζει το θέμα της πείνας θα πρέπει να παραμένει στον τόπο του να συνεχίζει να πεινάει;» είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, ενώ πρόσθεσε:

    «Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε σε αυτό. Είναι γεγονός ότι η Σερβία δεν είναι ο τελευταίος προορισμός . Από τη στιγμή που κλείσανε τα σύνορα για τους οικονομικούς πρόσφυγες τα κλείσαμε και εμείς . Αλλά εδώ είναι δυσάρεστη η στάση απέναντι στην Ελλάδα. Δύο φορές συμμετείχα σε συναντήσεις στις Βρυξέλλες στις οποίες δεν είχε προσκληθεί Έλληνας εκπρόσωπος . Βεβαίως δεν έλαβα ποτέ απάντηση στο ερώτημά μου, γιατί δεν υπάρχει εκπρόσωπος από την Ελλάδα .Εσείς θα πρέπει να είστε επίμονοι προς αυτή την κατεύθυνση. Είσαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η προσφυγική κρίση δεν είναι δικό σας πρόβλημα και δεν μπορεί μόνο η Τουρκία να επιλύει μόνη της αυτή την κρίση. Γι αυτό εύχομαι να βρείτε μία κοινή λύση με όλους για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει με το θέμα της Αφρικής» .

    [06] Στους 3.280 οι μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά

    Σε 3.280 ανέρχονται οι μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την απογευματινή καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα.

    Σήμερα αναχώρησαν συνολικά 450 άτομα για το κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά, ενώ η μετακίνηση και άλλων ατόμων από το λιμάνι του Πειραιά προς άλλες δομές φιλοξενίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με στόχο τη μεταλύτερη αποσυμφόρεση του λιμανιού, ενόψει και των εορτών του Πάσχα.

    Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα αυτή τη στιγμή στους επιβατικούς σταθμούς της πύλης Ε-1 φιλοξενούνται 1760 άτομα, της Ε-2 450 και στην Πέτρινη Αποθήκη 1070 άτομα.

    Την Τετάρτη 20 Απριλίου η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή έχει προγραμματίσει το απόγευμα συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στη πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά.

    Στη συγκέντρωση συμμετέχουν επίσης εργατικά σωματεία και μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

    "Στη χώρα μας το κίνημα υπέρ των προσφύγων αποτελεί ίσως το καλύτερο παράδειγμα αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη. Ο λαός μας και οι εργαζόμενοι τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα, εκφράζουν καθημερινά με πολύμορφους τρόπους την στήριξη και την συμπαράστασή τους στα δικαιώματα των προσφύγων" αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία των εργαζομένων και η ΠΕΝΕΝ.

    Διαβάστε επίσης:

    Θ. Δρίτσας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τις επόμενες ημέρες η αποσυμφόρηση του Ελληνικού

    [07] Απάντηση Κουμουτσάκου στην κυβερνητική εκπρόσωπο για την πορεία της αξιολόγησης

    Η ΝΔ με δήλωση του εκπρόσωπου τύπου του κόμματος Γ. Κουμουτσάκου κάνει λόγο για αρνητικές εξελίξεις στην πορεία της αξιολόγησης και τονίζει πως είναι προφανές ότι «η "διαπραγμάτευση"Τσίπρα παρατείνεται επώδυνα, ο λογαριασμός για τους πολίτες μεγαλώνει αβάσταχτα, η οικονομία της χώρας διαλύεται ταχύτατα».

    «Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακόμα πιο αδύναμη βυθίζεται», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [08] Πρώτα η αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος και μετά συζήτηση για τυχόν αποκλίσεις

    Μόνον εφόσον πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αφού ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, τότε και μόνο τότε, θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε αυτή και οποιαδήποτε συζήτηση για τυχόν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Παράλληλα επικεντρώνουν την κριτική τους στις θέσεις του ΔΝΤ στα εξής σημεία:

    -Η συζήτηση για το τι θα γίνει εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι στον αέρα διότι μέχρι σήμερα οι προβλέψεις του Ταμείου δεν επιβεβαιώθηκαν και άρα το πιθανότερο είναι το αυτό να επαναληφθεί για μια ακόμη φορά.

    -τα στοιχεία της οικονομίας είναι καλύτερα από αυτά που αναμένονταν

    -η κίνηση Ντράγκι να συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναμένεται να δώσει ανάσα στον δανεισμό των τραπεζών και θα ενισχύσει την ρευστότητα της οικονομίας

    -τα επόμενα 24ωρα δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Eurostat και αναμένεται και τα στοιχεία αυτά να αποτυπώνουν ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις.

    Στο κλίμα αυτό, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ρεαλιστικό και εύλογο στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έως το Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 22 του τρέχοντος μηνός. Την θέση αυτή διατυπώνουν με δεδομένο το γεγονός ότι τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

    Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν επίσης ότι το Staff Level Agreement, που θα τεθεί σε συζήτηση στο Eurogroup, θα ενσωματώνει τις ελληνικές προτάσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, καθώς στην πορεία των διαπραγματεύσεων δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις στις προτάσεις της κυβέρνησης.

    Η κυβέρνηση έχει σταθερό στόχο την γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και γι΄αυτό επιδιώκει η αξιολόγηση να κλείσει ακόμη και στο επικείμενο Eurogroup προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Στην παρούσα φάση αυτό που μπορεί να γίνει είναι η εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και μόνον αυτή, τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο, επιμένουν οι ίδιες πηγές.

    [09] Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου ο πρόσφυγας που τραυματίστηκε σοβαρά στην Ειδομένη

    Διασωληνωμένος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης ο 40χρονος Σύρος πρόσφυγας, ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά το μεσημέρι στον καταυλισμό της Ειδομένης.

    Οι συνθήκες τραυματισμού του πρόσφυγα, είναι ακόμα υπό διερεύνηση από την αστυνομία, η οποία προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο ατυχήματος. Ο 40χρονος αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Κιλκίς, αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

    [10] Κατά 50% μειώθηκε τον Μάρτιο ο αριθμός των μεταναστών που επιχείρησαν να φτάσουν στην Ελλάδα

    Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στα ελληνικά νησιά μειώθηκε κατά 50% και περισσότερο τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, μετά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η Frontex.

    "Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν να διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο κατά τον μήνα Μάρτιο ανήλθε στους 26.460", ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίπου 3.500 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα τις τελευταίες 11 ημέρες του Μαρτίου ενώ από την 1η μέχρι την 20ή Μαρτίου είχαν εντοπιστεί 22.900 άνθρωποι να επιχειρούν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά.

    Σύμφωνα με τη Frontex, ο αριθμός των μεταναστών που διέπλευσαν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ιταλία διπλασιάστηκε τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 April 2016 - 18:32:26 UTC