Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Ξυδάκης: Απογοητευτική η ανταπόκριση των εταίρων στο θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων
  • [02] Αντιπαράθεση κοινοβουλευτικών εκπροσώπων για την Εξεταστική Επιτροπή για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ
  • [03] Εμμένει το ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα 8 δισ. ευρώ
  • [04] Suddeutsche Zeitung: H Eυρώπη πρέπει να διαγράψει ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας
  • [05] Δραματικές οι συνέπειες από τη χρήση της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα
  • [06] Βαρθολομαίος: Oι κάτοικοι της Λαμπεντούζα και της Λέσβου μιμούνται το παράδειγμα των Αγίων της Εκκλησίας μας
  • [07] Σε δίκη παραπέμπεται ο γερμανός κωμικός που σατίρισε τον Ερντογάν
  • [08] «Λα Στάμπα»: Ο Αβραμόπουλος λέει στοπ στη Βιέννη
  • [09] Ενώπιον της Κομισιόν φέρνουν το θέμα των απολυμένων της "Ηλεκτρονικής Αθηνών" Στ. Κούλογλου και Μ. Σπυράκη
  • [10] Στην αθλητική κληρονομιά είναι φέτος αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων
  • [11] Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός
  • [12] Κ. Μητσοτάκης: Θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών τραπεζών και των κλειστών συνόρων
  • [13] Συναντήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Πάπα θα έχει ο πρωθυπουργός στη Λέσβο
  • [14] Γερούν Ντάισελμπλουμ: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα
  • [15] Την ελπίδα, ότι η επίσκεψη στη Λέσβο θα αφυπνίσει συνειδήσεις, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Βατικανού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [16] Ξαναρχίζει το Κύπελλο, χωρίς φιλάθλους οι ημιτελικοί
  • [17] Σίλβα: «Έχω θέσει στόχους για τα ρεκόρ της νέας χρονιάς»
  • [18] Ημιτελικοί στα... μέτρα των φαβορί σε Champions League και Europa League
  • [19] Οι Βραζιλιάνοι επιβεβαίωσαν την απειλή από τον ISIS τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες

  • [01] Ν. Ξυδάκης: Απογοητευτική η ανταπόκριση των εταίρων στο θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων

    Τη δυσαρέσκειά του για την «απογοητευτική» ανταπόκριση των Ευρωπαίων εταίρων στο θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων εξέφρασε μιλώντας στην τηλεόραση της Deutsche Welle ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης με αφορμή την επίσκεψή του στο Βερολίνο. Τόνισε μάλιστα ότι η Ελλάδα και λίγες ακόμη χώρες «έσωσαν την τιμή της Ευρώπης» με τη στάση τους στην προσφυγική κρίση. Όσον αφορά την επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου και του πάπα Φραγκίσκου σήμερα στην Μυτιλήνη έπειτα από πρόσκληση του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, ο κ. Ξυδάκης αναφέρει ότι δεν περιμένει κάτι άμεσα σε πρακτικό επίπεδο, ωστόσο ο συμβολισμός της επίσκεψης είναι υψηλός και πολύ σημαντικός.

    Η Ελλάδα «χρειάζεται κυρίως ειδικούς σε θέματα ασύλου και την ανταπόκριση των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το σχέδιο μετεγκατάστασης, το οποίο είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», δήλωσε ο κ. Ξυδάκης, και έκανε λόγο για «πολύ χαμηλή, απογοητευτική» ανταπόκριση ως τώρα. «Εκτός από λίγες χώρες, κανείς δεν θέλει να βοηθήσει», δήλωσε και, αναφερόμενος στη στάση του ελληνικού λαού, τόνισε ότι έχει συμπεριφερθεί όπως θα έπρεπε να συμπεριφερθεί η Ευρώπη, ενώ προσέθεσε ότι η Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Σουηδία, «έσωσαν την τιμή της Ευρώπης».

    [02] Αντιπαράθεση κοινοβουλευτικών εκπροσώπων για την Εξεταστική Επιτροπή για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

    Ναδιερευνήσει τα δάνεια κομμάτων και μέσων ενημέρωσης επεσήμαναν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι πρέπει να μπει τέλος στη διαφθορά και τη διαπλοκή.

    Από την πλευρά τους, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τακτικισμούς και επικοινωνιακά παιχνίδια διευκρινίζοντας πάντως ότι θα στηρίξουν την πρόταση.

    «Επιτέλους, η κάλτσα της διαπλοκής και της διαφθοράς ξηλώνεται, σκίζεται σχεδόν, από τη σημερινή πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει το θέμα σε Εξεταστική και να μάθει ο Έλληνας ποιος τον έφερε σε αυτή την κατάσταση», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας.

    Παράλληλα, επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα ότι παραβίασαν βάναυσα όλους τους νόμους που υπήρχαν και έστησαν ένα τεράστιο πάρτι για φίλους τους επιχειρηματίες, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να μάθει ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια για τα δάνεια που πήραν κόμματα και μέσα ενημέρωσης.

    «Σε εμάς έπεσε ο κλήρος της κάθαρσης. Κάνουμε μια ηράκλεια προσπάθεια να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγεία. Θα κριθούμε από το αν φέρουμε αυτό το ηράκλειο έργο σε πέρας», κατέληξε ο κ. Μπαλαούρας.

    Ο Βασίλης Κόκκαλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, υποστήριξε ότι δεν είναι τυχαία η αναξιοπιστία του κόσμου απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που έπαιρνε δάνεια χωρίς την απαραίτητη εξασφάλιση, ενώ χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της ΝΔ που συμφωνεί, όπως είπε, με την πρόταση, αλλά διαφωνεί με το αιτιολογικό της.

    «Ο ελληνικός λαός έχει την απαίτηση να είμαστε καθαροί. Θέλει καθαρούς πολιτικούς και όχι διαπλεκόμενους, και οφείλουν όλα τα κόμματα να συνταχθούν για να απαντηθεί αν δικαιούνταν και με ποιες προϋποθέσεις κόμματα και εταιρείες να παίρνουν δάνεια και αν υπήρχαν εξασφαλίσεις εμπράγματες», επισήμανε ο κ. Κόκκαλης

    Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, δήλωσε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει την πρόταση για Εξεταστική διευκρινίζοντας ότι διαφωνεί ως προς το αιτιολογικό της.

    Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ενδιαφέρεται για να χυθεί πράγματι άπλετο φως ως προς τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και μέσων ενημέρωσης, γιατί αν ήθελε, όπως είπε, θα είχε ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος που είναι εποπτεύουσα αρχή, να δοθούν όλα τα στοιχεία.

    «Μπαίνουμε σε διαδικασία εξεταστικής γιατί θέλετε να κάνετε πολιτικό πανηγύρι», υποστήριξε ο κ. Βορίδης.

    Για «δημαγωγικές πολιτικούρες που δεν πιάνουνε», μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντας «ανόητα τα επιχειρήματά ότι το ΠΑΣΟΚ είχε διαπλακεί με τα ΜΜΕ».

    «Θέση αρχής πρέπει να είναι για όλες και όλους μας να χτυπάμε τη διαφθορά. Δεν κάνουμε όμως πολιτικά παιχνίδια σπιλώνοντας αντιπάλους. Δεν χτυπάμε ηθικά τους αντιπάλους μας, για λόγους πολιτικής κερδοσκοπίας. Τέλος τα παιχνίδια. Δεν βοηθούν κανέναν. Και ο λαός τα αποστρέφεται», συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος.

    Τρικ μιας κυβέρνησης που τα έχει χαμένα απέναντι στο «τσουνάμι του χρέους και την επερχόμενη εθνική καταστροφή», χαρακτήρισε την πρόταση για Εξεταστική, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς. «Στρεψόδικα έρχεται σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η κυβέρνηση να ζητήσει εξεταστική επιτροπή, αδυνατώντας να καταλάβει ότι άλλα πράγματα έπρεπε να μας απασχολούν», είπε.

    Για προσπάθεια να αλλάξει την ημερήσια διάταξη των πολιτικών εξελίξεων και να αποπροσανατολίσουν τον λαό, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

    «Διαμορφώνετε έδαφος, για να κλιμακωθεί μια άσφαιρη αντιπαράθεση για ζητήματα που αφορούν υπαρκτά σκάνδαλα και διαφθορά», ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι το κόμμα του «παρότι δεν έχει αυταπάτες θα υπερψηφίσει την πρόταση».

    Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι «αντί της πραγματικής ατζέντας που έπρεπε να συζητάμε, ήθελε να διαμορφώσει άλλες προτεραιότητες», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, ενώ έκανε λόγο για «κουτοπόνηρη πρακτική και πολιτική σκοπιμότητα της κυβέρνησης».

    «Υποστηρίζουμε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να μπορέσει η Βουλή να αποδώσει τουλάχιστον ηθική ευθύνη», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς, χαρακτηρίζοντας την ωστόσο ανεπίκαιρη, απρόσφορη με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων.

    [03] Εμμένει το ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα 8 δισ. ευρώ

    Eμμένει ο Τόμσεν για την ανάκγη λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ ανέφερε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι πρωτοφανής για παγκόσμια δεδομένα. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι στόχοι του προγράμματος που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, δεν είναι ρεαλιστικοί.

    Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο όριο σταδιακά, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων.

    Παράλληλα, δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα "νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν".

    Τάχθηκε υπέρ της μείωσης του δημοσίου χρέους, επισημαίνοντας ότι κατ΄ανάγκην δεν χρειάζεται να γίνει όλη εφάπαξ, αλλα σταδιακά στη διάρκεια δύο ετών και η μείωση να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα.

    [04] Suddeutsche Zeitung: H Eυρώπη πρέπει να διαγράψει ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας

    «H Eυρώπη πρέπει να διαγράψει ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας, διαφορετικά επαπειλείται η επόμενη υστερία για Grexit και η παλιά κρίση δεν πρόκειται να επιλυθεί ποτέ» επισημαίνει με σημερινό σχόλιό της η έγκριτη εφημερίδας του Μονάχου Suddeutsche Zeitung.

    Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος της Αλεξάντερ Μιλχάουερ γράφει, μεταξύ άλλων: «΄Εξι χρόνια μετά την έναρξη της ελληνικής κρίσης, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να υποχωρήσουν, ιδίως εκείνοι του Βερολίνου. «Η καγκελάριος οφείλει να ικανοποιήσει την απαίτηση του ΔΝΤ και αφού η Αθήνα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις να ξεκινήσουν τις συνομιλίες για το χρέος. Το οφείλουν οι Ευρωπαίοι στον ελληνικό λαό».

    Επισημαίνει δε ότι «αν οι Ευρωπαίοι δεν προσέξουν τώρα, επαπειλείται μια νέα υστερία εξόδου της Ελλάδας από τη ευρωζώνη. Γι αυτό είναι πλέον καιρός όλοι οι εμπλεκόμενοι να σκεφτούν και να δώσουν στην Αθήνα αυτό που χρειάζεται επειγόντως, την ελάφρυνση του μεγέθους της», αφού «μόνον έτσι μπορεί να έλθει η ανάπτυξη στη χώρα και να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη, διότι τότε μόνον θα επανέλθουν οι ξένοι επενδυτές και τα τοποθετήσουν με ήσυχη συνείδηση χρήματα σε projects».

    Επίσης, ο αρθρογράφος της Suddeutsche Zeitung, επικρίνει τους ευρωπαίους πιστωτές, οι οποίοι «επιμένουν από την πλευρά σθεναρά στους στόχους τους, αλλά αποκρύπτουν την οικονομική πραγματικότητα» και επισημαίνει ότι «εκτός τούτου οι επιτηρητές των ελληνικών μεταρρυθμίσεων είναι μεταξύ τους διχασμένοι. «Το ΔΝΤ προτείνει να μειωθούν οι ανέφικτες αναπτυξιακές προγνώσεις προς τα κάτω και να γίνει κούρεμα μέρους του χρέους της, αλλά αντιτίθενται οι ευρωεταίροι, ιδίως το Βερολίνο» γράφει.

    Ο αρθρογράφος τονίζει επίσης ότι «θα έπρεπε ιδίως οι Γερμανοί να γνωρίζουν τι αποτελέσματα μπορεί να ένα έχει τέτοιο βήμα. Τον περασμένο αιώνα έγινε μερικό κούρεμα του γερμανικού χρέους τέσσερις φορές και κέρδισε από αυτό. Οι αποφάσεις της Συμφωνίας του Λονδίνου του 1953 ήταν μία προϋπόθεση για το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας. Μια άλλη ήταν το σχέδιο Μάρσαλ, ένα πρόγραμμα βοήθειας το οποίο χρειάζεται και η Ελλάδα σήμερα. Το χρέος διαγράφηκε τότε διότι ήταν σκόπιμο από οικονομικής απόψεως, αλλά και για την Αθήνα είναι αναπόφευκτο για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους.... Αυτό σημαίνει στην πράξη, ότι ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων θα επιμηκυνθεί και θα μειωθούν τα επιτόκια».

    Ο Μιλχάουερ συμπληρώνει πως «ακόμα και στην περίπτωση της επικίνδυνης εναλλακτικής του Grexit, η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλήσει το χρέος της, αλλά πως» και καταλήγει: «έξι χρόνια μετά την έναρξη της ελληνικής κρίσης θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να υποχωρήσουν, ιδίως εκείνοι του Βερολίνου. «Η καγκελάριος οφείλει να ικανοποιήσει την απαίτηση του ΔΝΤ και αφού η Αθήνα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το χρέος. Το οφείλουν οι Ευρωπαίοι στον ελληνικό λαό».

    [05] Δραματικές οι συνέπειες από τη χρήση της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα

    Όπως αναδείχθηκε μέσα από επιστημονικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο του προγράμματος Life DeBag, ο κάθε Έλληνας πολίτης χρησιμοποιεί κατ΄ έτος περί τις 240 πλαστικές σακούλες, ενώ μπορεί να φθάσει και πάνω από 500, πολλές εκ΄ των οποίων καταλήγουν στο θαλάσσιο και το χερσαίο περιβάλλον υποβαθμίζοντας την χλωρίδα και την πανίδα, τη δημόσια υγεία, αλλά και το τουριστικό προϊόν της χώρας. Οι συνέπειες από τη χρήση της πλαστικής σακούλας καθίστανται πλέον δραματικές, όπως διαπιστώθηκε, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και εμπέδωσης καλών πρακτικών απ΄ την πλευρά των καταναλωτών.

    Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και συντονιστής του προγράμματος Γιώργος Παπαθεοδώρου επεσήμανε ότι ήδη από το 1995 ήταν γνωστό ότι τα πλαστικά απειλούν το θαλάσσιο περιβάλλον. Όπως είπε περισσότερα από 600 θαλάσσια είδη έχουν επηρεαστεί από τη χρήση τους, ενώ περισσότερα από 50 είδη καταπίνουν συστηματικά πλαστικά.

    Όπως εκτίμησε, με τους συγκεκριμένους ρυθμούς, μέχρι το 2050 το 99,8% των θαλασσοπουλιών θα έχουν καταπιεί πλαστικά. Επιπλέον η χρήση πλαστικών επιφέρει αλλοίωση του υποστρώματος του πυθμένα της θάλασσας, με σοβαρή επιβάρυνση της βιοποικιλότητας. Όπως ανέφερε 250 χιλ τόνοι πλαστικών επιπλέουν στον παγκόσμιο ωκεανό, ενώ μόνο στο Σαρωνικό σε 3.500 υπολογίζονται τα απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, με κυρίαρχα την πλαστική σακούλα, τα μπουκάλια και το αλουμίνιο, ενώ ο αριθμός αυτός φαίνεται ότι αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΑΝ Δημήτρη Πολυτόπουλο, έχουν ήδη ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος που θα οδηγήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον εναρμονισμό της χώρας μας με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας.

    [06] Βαρθολομαίος: Oι κάτοικοι της Λαμπεντούζα και της Λέσβου μιμούνται το παράδειγμα των Αγίων της Εκκλησίας μας

    Συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα "Ιλ Μεσατζέρο", με ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν αύριο στη Λέσβο ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

    Σε σχέση με τον στόχο της επίσκεψης αυτής, η οποία δείχνει την έντονη ευαισθησία και τον ουσιαστικό ενδιαφέρον των τριών θρησκευτικών ταγών για το προσφυγικό ζήτημα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τονίζει:

    «Η συνάντησή μας στη Μυτιλήνη, με τον Πάπα Φραγκίσκο και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Στην παρούσα χρονική στιγμή και με τον τρόπο που εξελίσσεται το προσφυγικό δράμα, είναι απαραίτητο άνθρωποι με επιρροή να εργάζονται με αυτό το πνεύμα. Ο αγαπητός εν Χριστώ αδελφός Πάπας Φραγκίσκος, είναι ένας χαρισματικός πνευματικός ηγέτης, με παγκόσμια αναγνώριση, και η επίσκεψή του στο νησί της Λέσβου θα προβληματίσει εκατομμύρια ανθρώπων. Σίγουρα, αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα να πράξει τα δέοντα, μπροστά σε ένα τόσο θλιβερό φαινόμενο, που προσβάλλει την ανθρώπινη συνείδηση και τον πολιτισμό μας».

    Στην ερώτηση της Ιλ Μεσατζέρο αν «ο λόγος του Θεού πρέπει να εισακουσθεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο από τους ισχυρούς ανθρώπους που κυβερνούν τον πλανήτη μας», ο πνευματικός ηγέτης της Ορθοδοξίας απαντά: «Είναι αλήθεια ότι η εκκοσμίκευση μπορεί να μας απομακρύνει από τον Θεό, ενώ αντίθετα η Εκκλησία μας προτρέπει στην αγιότητα του βίου. Το φαινόμενο της εκκοσμίκευσης και της απομακρύνσεως από τον Θεό δεν είναι καινοφανές, ανέκαθεν οι ισχυροί της Γης, είτε έτειναν ευήκοον ους προς τον λόγο του Θεού, είτε αδιαφορούσαν. Σε αυτό όμως που επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή σας είναι ότι όλοι μας, ισχυροί και αδύναμοι, οφείλουμε να μεριμνούμε και να προσευχόμαστε στον Θεό για την επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης στον κόσμο, τη στήριξη και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και, όπως ορθώς διατυπώσατε, για την προστασία του κοινού μας οίκου, του πλανήτη γη, που είναι δώρο του Θεού προς όλους μας. Όμως, η επιτυχία όλων των παραπάνω συσχετίζεται άμεσα με την αγάπη μας προς το Θεό. Τότε αποκτά άλλη δυναμική η προσπάθειά μας και βαθύτερο νόημα, αφού αποτελεί καρπό της πνευματικής μας ωριμότηταςκαι συνειδήσεως, και του χρέους μας να είμαστε ταπεινοί, φιλάνθρωποι και ευγνώμονες προς τον Κύριό μας Ιησού Χριστό».

    [07] Σε δίκη παραπέμπεται ο γερμανός κωμικός που σατίρισε τον Ερντογάν

    Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα το τουρκικό αίτημα για την άσκηση ποινικών διώξεων σε σχέση με τη σάτιρα κατά του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του γερμανού κωμικού που έγραψε το σατιρικό ποίημα που αφορούσε τον πρόεδρο Ερντογάν.

    Η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ αποφάσισε σήμερα να κάνει δεκτό το αίτημα της Άγκυρας για άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του κωμικού Γιαν Μπέμερμαν ο οποίος απήγγειλε προσβλητικό ποίημα για τον Ερντογάν, σε εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης. Παράλληλα η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θέλει να καταργήσει τη διάταξη που επιτρέπει μια τέτοια διαδικασία.

    "Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα δώσει την άδειά της στην παρούσα υπόθεση", ανακοίνωσε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι μια μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα μπορεί να λάβει χώρα για την κατάργηση του άρθρου 103 που τιμωρεί την προσβολή κατά ενός εκπροσώπου ξένου κράτους, αδίκημα που τιμωρείται με τριετή ποινή φυλάκισης.

    Σύμφωνα με διάταξη του γερμανικού ποινικού κώδικα, η κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει σε εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη κατά του κωμικού, ο οποίος κατηγορείται για προσβολή του ξένου ηγέτη.

    [08] «Λα Στάμπα»: Ο Αβραμόπουλος λέει στοπ στη Βιέννη

    «Ο Αβραμόπουλος λέει στοπ στη Βιέννη: με τον τρόπο αυτό θέτετε σε κίνδυνο το Σέγκεν», τιτλοφορεί συνέντευξη του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, η ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα».

    «Ζήτησα από την Αυστριακή υπουργό Μικλ-Λάιτνερ ένα κείμενο που να εξηγεί τι κάνουν και για ποιο λόγο. Το περιμένουμε από την μια στιγμή στην άλλη. Και πρόκειται να αποστείλουμε και εμείς μια επίσημη επιστολή», προσθέτει ο κ. Αβραμόπουλος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Λα Στάμπα», ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτει: «Είναι αλήθεια ότι Ιταλία και Ελλάδα αιφνιδιάστηκαν από το εξαιρετικό κύμα μεταναστών. Στην αρχή δεν είχαν αρκετά μέσα και υποδομές για να διαχειριστούν τα μεγάλα ρεύματα. Πρόκειται, όμως, για ιστορία του παρελθόντος. Και οι δυο χώρες καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες για να κάνουν όσα υποσχέθηκαν. Υπάρχουν τα λειτουργικά κέντρα hot spot, οι έλεγχοι, οι ταυτοποιήσεις και όλα τα υπόλοιπα».

    Ερωτηθείς από την ιταλική εφημερίδα σχετικά με την ανάγκη ευρείας εμπιστοσύνης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντά:

    «Δεν νομίζω ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, τουλάχιστον δεν υπάρχει όταν μιλάμε για μεταναστεύσεις. Το πρόβλημα είναι σοβαρότερο όταν πρόκειται για ασφάλεια. Εκεί είμαστε πολύ πίσω. Δεν θα σταματήσω ποτέ να ασκώ πιέσεις επί των διαφόρων πρωτευουσών, ώστε να ανταλλάξουν πληροφορίες και υπηρεσίες ασφαλείας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Έχοντας κάνει σαφή όλα αυτά, δεν πρέπει να συνδέουμε τα δυο κεφάλαια, την τρομοκρατία και τους μετανάστες».

    [09] Ενώπιον της Κομισιόν φέρνουν το θέμα των απολυμένων της "Ηλεκτρονικής Αθηνών" Στ. Κούλογλου και Μ. Σπυράκη

    Επείγουσα γραπτή ερώτηση για τις ομαδικές απολύσεις στην Ηλεκτρονική Αθηνών κατέθεσε σήμερα στην Κομισιόν, ο Στέλιος Κούλογλου.

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτά την Κομισιόν εάν υπάρχει η δυνατότητα στήριξης, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής, προκειμένου να επανενταχθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι στην εργασία.

    Ο κ.Κούλογλου είναι σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL) της Έκθεσης με τίτλο "Δραστηριότητες, αντίκτυπος και προστιθέμενη αξία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) μεταξύ 2007 και 2014" της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Τι είδους στήριξη μπορεί να παρέχει το ΕΤΠ; Μπορεί να συγχρηματοδοτεί μέτρα, όπως:

    βοήθεια για αναζήτηση εργασίας συμβουλές σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και επανακατάρτιση υπηρεσίες επαγγελματικής καθοδήγησης επιχειρηματικότητα και σύσταση επιχείρησης.

    Μπορεί ακόμη να παρέχει επιδόματα κατάρτισης και κινητικότητας/μετεγκατάστασης, ημερήσια αποζημίωση, ή παρόμοιες μορφές στήριξης. Δεν συγχρηματοδοτεί μέτρα κοινωνικής προστασίας, όπως συντάξεις ή παροχές ανεργίας.

    Στην Κομισιόν φέρνει και η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και του Ε.Λ.Κ. Μαρία Σπυράκη το θέμα του «λουκέτου» στην «Ηλεκτρονική Αθηνών» καθώς πρόκειται για μια ακόμη μικρομεσαία επιχείρηση που έκλεισε λόγω εξωγενών οικονομικών συνθηκών.

    Η κ. Σπυράκη ρωτά την Κομισιόν αν μπορούν οι έως χθες εργαζόμενοι στην «Ηλεκτρονική Αθηνών» να ενταχθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση. Παράλληλα όμως, ζητά να μάθει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει υπ? όψιν τη συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την άρση των capital controls.

    [10] Στην αθλητική κληρονομιά είναι φέτος αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων

    Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων, η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου, είναι φέτος αφιερωμένη στην αθλητική κληρονομιά. Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών - ICOMOS και η UNESCO όρισαν το παραπάνω θέμα με σκοπό να αναδείξουν τον ρόλο του αθλητισμού στη βελτίωση των συνθηκών της ανθρώπινης ζωής, αναγνωρίζοντας όχι μόνο ορισμένα είδη μνημείων και τόπων (π.χ. αρχαίο στάδιο Ολυμπίας και Νεμέας, αρχαίο γυμνάσιο και παλαίστρα Ελευσίνας, παλαίστρα Ραμνούντα), αλλά και ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη σχετικά με τις αξίες και τον ρόλο που διαδραματίζουν στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας των κοινωνιών.

    Για την Ελλάδα η ημέρα αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική, αφού ο αθλητισμός αποτελεί επινόηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, εξάλλου, ως συνέχεια των αγώνων της αρχαίας Ολυμπίας, έγιναν στην Αθήνα μετά από σχετική πρόταση του Έλληνα Δημητρίου Βικέλα, πρώτου προέδρου της ΔΟΕ. Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή του ICOMOS διοργανώνει δημόσια συζήτηση αφιερωμένη στην αθλητική κληρονομιά, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Καυταντζόγλου της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (κτίριο Αβέρωφ, είσοδος από οδό Στουρνάρη), τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 και ώρα 19:30.

    Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι Δρ. Αθανάσιος Νακάσης (πρόεδρος Ελληνικού ICOMOS, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας του Παγκρατίου αθλήματος) και Αικατερίνη Τζιτζικώστα (πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO) και άλλοι φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα πολιτισμού και επιστήμης ενώ θα υπάρξει εισαγωγική ομιλία από τον Κώστα Κατσιγιάννη, μέλος ΔΣ Ελληνικού ICOMOS με θέμα «Η συμβολή των Ελλήνων στην ανάπτυξη του αθλητισμού». Θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η συμβολή της αθλητικής κληρονομιάς στη σύγχρονη κοινωνία (βελτίωση της ποιότητας ζωής - άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων)» με τη συμμετοχή του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά, της Κοσμήτορος Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και μέλους του Ελληνικού ICOMOS Ελένης Μαΐστρου, του Α' Αντιπροέδρου ΣΕΓΑΣ Ιωάννη Σταματόπουλου, του Προέδρου Οργανισμού Πολιτισμού 'Αθλησης & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων Χρήστου Τεντόμα και του κ. Αθ. Νακάση. Τη συζήτηση θα συντονίσει η αντιπρόεδρος του Ελληνικού ICOMOS Σοφία Αυγερινού Κολώνια, Καθηγήτρια ΕΜΠ. Η εκδήλωση θα κλείσει με το Μουσικό Τμήμα του ΕΜΠ.

    [11] Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

    Την ανάληψη δράσεων εκ μέρους της κυβέρνησης «για να ξηλωθεί όλο αυτό το σάπιο οικοδόμημα» προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι αυτό χτίστηκε με συνέπεια και μεθοδικότητα σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων, μεταθέτοντας τις αμαρτίες τους τα χρεοκοπημένα κόμματα στις πλάτες της κοινωνίας.

    Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρεί το επόμενο διάστημα την υιοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα στο πλαίσιο του οποίου θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα του τραπεζικού δανεισμού και των πολιτικών κομμάτων.

    Αναλυτικότερα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι καθιερώνονται διατυπώσεις δημοσιότητας, αλλά και σύστημα ελέγχου για χορήγηση δανείου προς τα πολιτικά κόμματα και κυρίως για κάθε ρύθμιση, διαγραφή ή άλλη διευθέτηση χρέους των πολιτικών κομμάτων προς τις τράπεζες. Στόχος, όπως ανέφερε, είναι αφενός να ελέγχεται αν πληρούνται οι χρηματοπιστωτικοί κανόνες και αφετέρου να ενημερώνεται η ελληνική Βουλή και οι πολίτες για το ύψος του τραπεζικού δανεισμού κάθε κόμματος και για κάθε διευκόλυνση προς αυτά.

    Επίσης ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως όλες οι σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και παρεμβάσεις σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις, στις οποίες είχε αναφερθεί κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, θα φροντίσει να καταργηθούν. Μέσα σε αυτές, όπως ανέφερε, είναι και η ρύθμιση που παρέχει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη τα οποία χορήγησαν τα «θαλασσοδάνεια». «Δεν πρόκειται δηλαδή αυτό το θέμα να κλείσει επειδή ψηφίστηκε κάποτε μια τροπολογία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός

    Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια συνολικότερη ρύθμιση στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης με στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς τα πολιτικά κόμματα και εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε αυτό».

    Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, ανακοίνωσε ότι θα επανεξετασθεί συνολικά το θεσμικό πλαίσιο όχι μόνο της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά και το πλαίσιο παροχής κάθε είδους διευκολύνσεων σε αυτά. Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «για μας λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται στην κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και στην νομιμοποίηση ιδιωτικών χορηγιών, αλλά στο να υπάρχει χρηματοδότηση με απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο στα πλαίσια των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας».

    [12] Κ. Μητσοτάκης: Θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών τραπεζών και των κλειστών συνόρων

    Σήκωσε το γάντι που του έριξε ο πρωθυπουργός ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Βουλή.

    «Εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της χώρας και τα συμφέροντα της χώρας δεν ταυτίζονται με τα δικά σας. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να φύγετε μία ώρα αρχύτερα. Η υστεροφημία σας κ. Τσίπρα είναι εξασφαλισμένη: θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών».

    Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στην επίθεση Τσίπρα για την προσφυγή των κκ Κουμουτσάκου και Σαμαρά στη Δικαιοσύνη: «Θα πρέπει να είσαστε πολύ απελπισμένος για να αφιερώσετε 20 λεπτά γι αυτό. Θα μας απαγορεύσετε να προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη; ποιό είναι το επόμενο βήμα, να μας φυτέψετε τρία μέτρα κάτω από το χώμα;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης προκαλώντας τα χειροκροτήματα της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

    Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα ψηφίσει την Εξεταστική Επιτροπή, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζει την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης που να διερευνήσει τις ευθύνες για τις κλειστές τράπεζες και για το αν υπήρχε σχέδιο για grexit.

    Κάθε μέρα που περνά η Ελλάδα θυμίζει Banana Republic, ανέφερε στην ομιλία του ο Κ. Μητσοτάκης

    «Κάθε μέρα που περνά η Ελλάδα θυμίζει Banana Republic, γιατί εκεί την φέρατε την χώρα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα.

    Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση υποβάλλει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στο μαρτύριο της σταγόνας. Κάθε εβδομάδα που περνά η θέση της χώρας επιδεινώνεται και το δελτίο κοινωνικής θυέλλης εντείνεται».

    Επανήλθε στην πρότασή του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φθάσαμε στο μνημόνιο λέγοντας: «Δεν τη θέλετε αυτή την Επιτροπή γιατί τρέμετε τις αποκαλύψεις, γιατί επαναλαμβάνετε την καταστροφή του 2015, δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας».

    «Μόνο οι εκλογές μπορούν να προσφέρουν το οξυγόνο που χρειάζεται η χώρα»

    Η ΝΔ θα υπερψηφίσει την Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, δήλωσε στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ αν και διευκρίνισε ότι διαφωνεί και με τη συγκυρία που έρχεται το θέμα, αλλά και για τον περιορισμένο χρόνο, καθώς και για την συσχέτιση των δύο θεμάτων που είναι διαφορετικά μεταξύ τους.

    «Έχετε μετατρέψει τη Βουλή σε ένα πλυντήριο για να ξεπλένετε τις ανομίες των στελεχών σας», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Είστε προκλητικός. Κλείσατε την υπόθεση του κ. Σταθάκη που ξέχασε να δηλώσει 2 εκατομμύρια ευρώ και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας του κ. Σταθάκη για τη διαχείριση των κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης».

    Είπε, επίσης, ότι κ. Τσίπρας με τις παρεμβάσεις του για στελέχη της ΝΔ και τις συνεχείς αναφορές τα στοχοποιεί και προκαταλαμβάνει τη Δικαιοσύνη.

    Αναφερόμενος στο θέμα των δανείων των κομμάτων είπε: «Εσείς παίρνατε μεγάλα δάνεια όταν ήσασταν κόμμα του 3%. Έχετε το θράσος να κατηγορείτε εμάς, όταν η πρώτη μου ενέργεια ήταν να παρουσιάσω δημόσια τα οικονομικά του κόμματος». Και προσέθεσε: «Έχω καταθέσει αναλυτικό πρόγραμμα εξυγίανσης της ΝΔ. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η ΝΔ θα μειώσει τις ανάγκες της από 8 εκατ. ευρώ στα 2,5 εκατ. ευρώ και θα βασιστεί σε συνδρομές των 440.000 μελών της. Εσείς γιατί δεν παρουσιάζετε τα δικά σας οικονομικά; Πώς χρηματοδοτήσατε τις δύο προεκλογικές σας εκστρατείες; Εμείς αποκαλύψαμε τις πηγές μας κάνετε το ίδιο κι εσείς».

    Σημείωσε ακόμη ότι τα δάνεια προς τα ΜΜΕ είναι επιχειρηματικά δάνεια που εμπίπτουν στον έλεγχο και την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο συσχετισμός των δανείων των κομμάτων και των ΜΜΕ είναι εκτός λογικής, αφού πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα. Απέδωσε δε την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή στη δημιουργία εντυπώσεων και στην προσπάθεια να κουκουλώσει την απουσία του κράτους από την Ειδομένη μέχρι τις φαβέλες στο λιμάνι του Πειραιά.

    «Είσαστε κυβέρνηση λαϊκισμού και ψεύδους», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «την ώρα που ετοιμάζεστε να φέρετε μέτρα 5,5 δισ. ευρώ υπογράφετε διακηρύξεις κατά της λιτότητας. Θέλοντας να ξεφύγετε από τις αντιφάσεις της πολιτικής σας προσφεύγετε στην Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ».

    «Αφήστε κάτι όρθιο πριν φύγετε. Γιατί θα φύγετε, αλλά το ερώτημα είναι πόση ζημιά θα έχετε κάνει στον τόπο. Γιατί κάθε μέρα που περνά το αίτημα για εκλογές γίνεται πιο ισχυρό. Η κοινωνία ασφυκτιά, οι πολίτες απαιτούν να λειτουργήσει το κράτος, να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Μόνο οι εκλογές μπορούν να προσφέρουν το οξυγόνο που χρειάζεται η χώρα. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε στους ώμους μας ακόμη και τις δικές σας ευθύνες. Έχω πλήρη συναίσθηση του τι αναλαμβάνουμε».

    [13] Συναντήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Πάπα θα έχει ο πρωθυπουργός στη Λέσβο

    Συναντήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πάπα Φραγκίσκο θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Λέσβο, στο πλαίσιο του προγράμματος της επίσκεψης που πραγματοποιούν, αύριο Σάββατο, από κοινού ο πρωθυπουργός, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β'.

    Οι τρεις ιεράρχες θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη κατά την παρουσία τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια, όπου θα συνομιλήσουν με πρόσφυγες και θα έχουν γεύμα μαζί τους. Εν συνεχεία, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, θα πραγματοποιήσουν δέηση για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης:

    Ο πρωθυπουργός θα αφιχθεί το πρωί στον αερολιμένα Μυτιλήνης, όπου στις 09:30 θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο κ. Τσίπρας θα υποδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο στις 10:20, οπότε και θα αφιχθεί στον αερολιμένα. Αμέσως μετά θα τον καλωσορίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β' και στη συνέχεια ο Σεβ. Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης. Στο πλαίσιο της τελετής υποδοχής θα πραγματοποιηθεί ανάκρουση των εθνικών ύμνων και παρουσίαση των συνοδειών.

    Εν συνεχεία, στις 10:35, θα λάβει χώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πάπα Φραγκίσκο στον Αερολιμένα Μυτιλήνης. Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει έπειτα για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια.

    Στη συνέχεια, θα αναχωρήσουν ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β' για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια, όπου στις 11:15 θα τους υποδεχτεί ο κ. Τσίπρας.

    Στη Μόρια, θα υπάρξουν χαιρετισμοί του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου με πρόσφυγες, και θα ακολουθήσουν, στις 12.25, ομιλίες τους.

    Στις 12.40 ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα του τριών με πρόσφυγες.

    Στις 13.45 οι τρεις ιεράρχες θα φτάσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Εκεί ο Πάπας Φραγκίσκος θα απευθύνει ομιλία και θα ακολουθήσει δέηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών, καθώς επίσης και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα, από τη αποβάθρα του Λιμένα Μυτιλήνης.

    Εν συνεχεία, μαζί με τον πρωθυπουργό θα αναχωρήσουν για το αερολιμένα Μυτιλήνης. Εκεί, από τις 14:30, θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις του Πάπα Φραγκίσκου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον πρωθυπουργό.

    Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί στις 15:00, με χαιρετισμό του Πάπα Φραγκίσκου από τα μέλη των συνοδειών και εν συνεχεία από τον Σεβ. Πρόεδρο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκο Παπαμανώλη και έπειτα με αποχαιρετισμό από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ ο πρωθυπουργός θα προπέμψει τον Πάπα Φραγκίσκο στο αεροσκάφος.

    [14] Γερούν Ντάισελμπλουμ: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα

    Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC.

    «Είμαστε πολύ κοντά (σε μία συμφωνία για τους στόχους των μεταρρυθμίσεων), συνεπώς δεν συμφωνώ με όλη αυτή τη συζήτηση για κρίση. Εάν συγκεντρωθούμε στο σημείο που βρισκόμαστε και προσπαθήσουμε και πετύχουμε σύντομα μία συμφωνία, θα την έχουμε πολύ πριν από το καλοκαίρι», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

    Ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης «θα έρθουμε στο θέμα του (ελληνικού) χρέους και θα δούμε τι χρειάζεται να γίνει τώρα ή αργότερα». Η Ευρώπη, είπε, είναι έτοιμη να συζητήσει με την Ελλάδα για το χρέος, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα. «Νομίζω ότι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πλήρως ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για τους Ευρωπαίους εταίρους. Το ΔΝΤ πραγματικά βοηθά την Ελλάδα όσον αφορά το θέμα του χρέους, επειδή το ΔΝΤ δηλώνει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν περισσότερα. Το αν πρέπει να κάνουμε περισσότερα, πόσο πολύ και πότε, μένει να συζητηθεί, αλλά το ΔΝΤ βασικά στηρίζει την Ελλάδα σε αυτό», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.

    «Συνεπώς, χρειάζομαι πραγματικά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, για να υπάρχει η σωστή ισορροπία και να υπάρχει η σταθερή ισορροπία που χρειαζόμαστε», συνέχισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι έρχονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. «Υποσχεθήκαμε στην Ελλάδα, ότι αν είναι αναγκαίο, θα κάνουμε περισσότερα για να ελαφρύνουμε το βάρος του χρέους της και η υπόσχεση αυτή συνεχίζει να ισχύει και τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να συζητήσουμε τι περισσότερο χρειάζεται. Αυτό που δεν μπορώ να αποδεχθώ είναι ότι το ΔΝΤ θα φύγει, χρειάζομαι τη συμμετοχή του. Οικονομικά συμμετέχει, αλλά επί της ουσίας η συμμετοχή του είναι επίσης πολύ σημαντική, έχει μεγάλη εμπειρία και μας κρατά εστιασμένους. (Το ΔΝΤ) διασφαλίζει ότι αυτά που κάνουμε είναι αξιόπιστα και ότι θα εμμείνουμε σε ό,τι έχουμε συμφωνήσει, επομένως για μένα το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικό», σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

    [15] Την ελπίδα, ότι η επίσκεψη στη Λέσβο θα αφυπνίσει συνειδήσεις, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Βατικανού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    O Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, δεν είναι πολιτικές Αρχές, αλλά θρησκευτικές και ηθικές και δρουν στο πεδίο αυτό. Αλλά με τον τρόπο αυτό, απευθύνονται δυναμικά στην αίσθηση ευθύνης όλων, ανάλογα με τις ιδιαίτερες αρμοδιότητές του καθενός. '

    Αρα και στην ευθύνη των πολιτικών. Δεν μπορούν να προσφέρουν ακριβείς, «τεχνικές» λύσεις, αλλά είναι σε θέσηα προτείνουν απαραίτητες αρχές και να αναφερθούν σε απολύτως απαραίτητες ανάγκες, υποδεικνύοντας προσανατολισμούς που οδηγούν σε ουσιαστικές συνέπειες» δήλωσε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.

    Λίγες ώρες πριν την άφιξη του Αργεντινού ποντίφικα στη Λέσβο, ο πατέρας Λομπάρντι, θέλησε να αναφερθεί στη στενή, αδελφική σχέση του πάπα Φραγκίσκου και του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου και να υπογραμμίσει:«Δεν μπορούμε να είμαστε πιστοί στο Ευαγγέλιο και να ξεχνάμε τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και το έλεος. Οι ανάγκες της σημερινής ανθρωπότητας αποτελούν μια πρόκληση για όλους τους χριστιανούς, και η απάντηση που πρέπει να δοθεί είναι μια βασική γραμμή της άσκησης του Οικουμενισμού. Η αδελφική σχέση ανάμεσα στον πάπα Φραγκίσκο και στον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο έχει γίνει ήδη σαφής, σε ό,τι αφορά τα πιο λεπτά ζητήματα της εποχής μας: την ειρήνη (ας θυμηθούμε την προσευχή με τον ισραηλινό και τον παλαιστίνιο πρόεδρο), την προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στην περιβαλλοντική κρίση, σε όλο της το εύρος, ενώ τώρα ήρθε η στιγμή της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης του μεταναστευτικού προβλήματος και των αιτούντων άσυλο, εκεί που συναντώνται τρεις διαφορετικές ήπειροι».

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αγίας Έδρας «η χριστιανική μαρτυρία χαρακτηρίζεται και ενισχύεται από το κοινό πνεύμα και την κοινή βούληση, πέρα από τις διαφορές θρησκευτικού, δογματικού χαρακτήρα. Και προσφέρει μια σημαντικότατη συμβολή εξανθρωπισμού, τη στιγμή που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μηχανισμούς οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής εξουσίας, που είναι βαθιά απάνθρωποι. Η συμβολή αυτή έχει ως στόχο το καλό όλων, ανεξάρτητα από την θρησκευτική τους ταυτότητα».'Αλλωστε, προσθέτει, «πάρα πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι πέρασαν και περνούν από την Λέσβο, δεν είναι χριστιανοί, αλλά η αλληλεγγύη προσφέρεται σε όλους, με τον ίδιο τρόπο, σε όλους τους ανθρώπους.

    Διαβάστε επίσης:

    Βαρθολομαίος: Oι κάτοικοι της Λαμπεντούζα και της Λέσβου μιμούνται το παράδειγμα των Αγίων της Εκκλησίας μας

    Ιερώνυμος: Σκοπός, η διεθνοποίηση του προβλήματος του Προσφυγικού

    [16] Ξαναρχίζει το Κύπελλο, χωρίς φιλάθλους οι ημιτελικοί

    Το Κύπελλο Ελλάδας ξαναρχίζει και θα ολοκληρωθεί κανονικά. Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, υπέγραψε την απόφαση επανέναρξης της διοργάνωσης, σε συνέχεια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την προηγούμενη Τρίτη με τη FIFA, την UEFA και την ΕΠΟ.

    Βάσει της απόφασης αυτής, που πρέπει να κοινοποιηθεί ως απόψε τα μεσάνυχτα στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία, η ΕΠΟ αποφεύγει την αποβολή της από τις διεθνείς ομοσπονδίες και παράλληλα η FIFA και η UEFA αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού του ποδοσφαίρου.

    Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Κοντονή, οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών και ο τελικός με την παρουσία μαθητών χωρίς την έκδοση εισιτηρίων.

    Η ΕΠΟ ανακοίνωσε το πρόγραμμα των αγώνων, με τον τελικό της διοργάνωσης να μετατίθεται για το Σάββατο μετά το Πάσχα (7/5). Ο πρώτος ημιτελικός μεταξύ του Ατρομήτου και της ΑΕΚ, θα γίνει την Τετάρτη 20/4, στο Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου. Η ρεβάνς του ίδιου ζευγαριού θα διεξαχθεί τη Μεγάλη Τρίτη 26/4 στο ΟΑΚΑ, ενώ μία ημέρα αργότερα (Μεγάλη Τετάρτη 27/4), θα γίνει στο γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης" ο αγώνας του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ.

    [17] Σίλβα: «Έχω θέσει στόχους για τα ρεκόρ της νέας χρονιάς»

    Στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό θα βρίσκεται -όπως όλα δείχνουν- και τη νέα σεζόν ο Μάρκο Σίλβα. Ο Πορτογάλος τεχνικός αποκάλυψε πως έχει θέσει ήδη τους στόχους για τα ρεκόρ της νέας χρονιάς, προαναγγέλοντας ουσιαστικά την παραμονή του στους «ερυθρόλευκους».

    «Όταν ήρθα στον Ολυμπιακό, είχα ένα στόχο όπως και κάθε προπονητής που έρχεται εδώ. Όποιος είναι προπονητής στον Ολυμπιακό είναι υποχρεωμένος να κερδίζει. Κατ? αρχήν να κερδίζει το πρωτάθλημα, γιατί τα τελευταία χρόνια, η ομάδα το κάνει κάθε σεζόν, επομένως είναι ο κύριος και πρωταρχικός στόχος. Κατά δεύτερον, πρέπει να το κάνεις με ωραίο τρόπο. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τον τρόπο που το καταφέραμε. Κάναμε ένα πολύ καλό πρωτάθλημα, σημειώσαμε νούμερα που δεν είχαν συμβεί για πολλά χρόνια και είναι κάτι που μας κάνει πολύ υπερήφανους. Έχω θέσει στόχους για τα ρεκόρ της νέας χρονιάς. Είμαι πολύ ικανοποιημένος γι? αυτό, όμως στο μυαλό μας υπάρχει μόνο το πώς θα ολοκληρωθεί επιτυχημένα η σεζόν και το πώς θα προετοιμαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το Κύπελλο», τόνισε μεταξύ άλλων ο «ερυθρόλευκος» προπονητής.

    [18] Ημιτελικοί στα... μέτρα των φαβορί σε Champions League και Europa League

    Πραγματοποιήθηκε στη Νιόν της Ελβετίας, η κλήρωση των ημιτελικών του Champions League και η κληρωτίδα έβγαλε δύο μεγάλα παιχνίδια στον δρόμο προς τον τελικό της διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί στις 28 Μαίου στο «Σαν Σίρο» του Μιλάνου.

    Η Ρεάλ Μαδρίτης θα τεθεί αντιμέτωπη με τη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ στον άλλο ημιτελικό η Ατλέτικο Μαδρίτης θα μονομαχήσει με την Μπάγερν Μονάχου.

    Η κλήρωση:

    Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία) - Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

    Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία) - Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)

    Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 26 & 27 Απριλίου και οι ρεβάνς στις 3 & 4 Μαίου.

    Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και η κλήρωση των ημιτελικών του Europa League, όπου η Σαχτάρ Ντόνετσκ τέθηκε αντιμέτωπη με τη Σεβίλη και Λίβερπουλ κόντρα στη Βιγιαρεάλ.

    Η κλήρωση:

    Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) - Σεβίλη (Ισπανία)

    Βιγιαρεάλ (Ισπανία) - Λίβερπουλ (Αγγλία)

    Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 28 Απριλίου και οι ρεβάνς στις 5 Μαίου, ενώ ο τελικός θα διεξαχθεί στις 18 Μαίου στο «Ζανκτ Γιάκομπ» της Βασιλείας.

    [19] Οι Βραζιλιάνοι επιβεβαίωσαν την απειλή από τον ISIS τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες

    Η υπηρεσία πληροφοριών της Βραζιλίας (Abin) επιβεβαίωσε την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που δημοσιεύθηκε στο twitter το Νοέμβριο του περασμένου έτους, σε διάφορα βίντεο του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Με σχετική δήλωσή του, ο διευθυντής του τμήματος αντι-τρομοκρατίας Λουίζ Αλμπέρτο Σαλαμπέρι, προχώρησε σε αυτή την επιβεβαίωση, μιλώντας για τρομοκρατικές απειλές κατά τη διάρκεια των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων.

    «Ο διευθυντής ανέφερε ότι η Abin είχε ήδη επιβεβαιώσει από το Νοέμβριο του 2015, την αυθεντικότητα του προφίλ twitter του Γάλλου Μαξίμ Χουσάρ, μέλος της ριζοσπαστικής ομάδας του Ισλαμικού Κράτους, που δήλωσε ότι η Βραζιλία θα είναι ο επόμενος στόχος, κάτι που αποτελεί αυθεντικό ντοκουμέντο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 April 2016 - 14:32:35 UTC