Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Φτηνή προπαγάνδα και ψέμα για αφελείς τα δύο νομοσχέδια της κυβέρνησης», λέει η ΝΔ
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης σε Washington Post: Η Ελλάδα πάνω απ' όλα δικαιούται μια σοβαρή και ικανή κυβέρνηση
  • [03] Πολιτικούς κινδύνους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε μια σειρά χώρες, διαβλέπει το ΔΝΤ
  • [04] «Θα μεταβώ στη Λέσβο για να εκφράσω αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά και στους κατοίκους του νησιού»
  • [05] Σεισμική δόνηση 7 βαθμών έπληξε τη Μιανμάρ
  • [06] Οι επικεφαλής τριών πολιτικών ομάδων Τ. Πιτέλα, Γ. Φερχόφσταντ και Γ. Τσίμερ στηρίζουν την Ελλάδα στο προσφυγικό
  • [07] Οι επικεφαλής τριών πολιτικών ομάδων Τ. Πιτέλα, Γ. Φερχόφσταντ και Γ. Τσίμερ στηρίζουν την Ελλάδα στο προσφυγικό
  • [08] Σημαντικά νέα ευρήματα στις ανασκαφές στο Φαληρικό Δέλτα
  • [09] Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης στον ιταλό σκηνοθέτη Ρομπέρτο Ροσελίνι
  • [10] Ποτάμι: Να δώσει εξηγήσεις ο Πάνος Καμμένος για τις off shore
  • [11] Nα απαντήσει πειστικά με επιχειρήματα και όχι αερολογίες, ζητάει το ΠΑΣΟΚ από τον Π.Καμμένο

  • [01] «Φτηνή προπαγάνδα και ψέμα για αφελείς τα δύο νομοσχέδια της κυβέρνησης», λέει η ΝΔ

    «Φτηνή προπαγάνδα και μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης» χαρακτηρίζει η ΝΔ τη χθεσινή παρουσίαση των δύο νομοσχεδίων.

    Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει ότι «η άτυπη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ομολογία ότι η χθεσινή παρουσίαση των δυο νομοσχεδίων είναι άλλο ένα μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης Τσίπρα» και εξηγεί: «Αφού οι ίδιοι παραδέχονται ότι τα νομοσχέδια "είναι ανοιχτά σε παρατηρήσεις και αλλαγές που θα προκύψουν τόσο από τη δημόσια διαβούλευση όσο και από τις περαιτέρω συζητήσεις από τους θεσμούς, έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης"».

    Όσο για την στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στο εξής και μέχρι την συζήτηση των νομοσχεδίων αναφέρει: «Σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα προς τη Νέα Δημοκρατία, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Εκλογές τώρα, για να απαλλαγεί η χώρα από την χειρότερη κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος».

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης σε Washington Post: Η Ελλάδα πάνω απ' όλα δικαιούται μια σοβαρή και ικανή κυβέρνηση

    Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζει ανίκανη, και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξαπολύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για εκλογές. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Washington Post ο πρόεδρος της ΝΔ ζητά εκλογές, καθώς πιστεύει, όπως λέει, πως η ΝΔ θα είναι μια πολύ καλύτερη κυβέρνηση από τη σημερινή.

    «Ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε ποτέ να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Πρώτα απ? όλα έχουμε την οικονομία σε ύφεση. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει επιβάλλει capital control», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα πως έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι η οικονομία προσπαθεί ακόμα να επανακάμψει.

    «Η εικόνα ανικανότητας της κυβέρνησης είναι απίστευτη σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου και του προσφυγικού», δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση δεν κατάφερε να χτίσει χώρους σε όλη την Ελλάδα για τους 50.000 πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.

    Κατηγορεί, επίσης, την κυβέρνηση για μηδενική εμπειρία, λέγοντας πως τα στελέχη της δεν έχουν ουσιαστικά εργαστεί ποτέ.

    «Υπάρχουν όλων των ειδών οι αριστεροί που αισθάνονται πολύ άνετα πίνοντας τον καφέ τους και ονειρευόμενοι την επανάσταση. Ο Τσίπρας κορόιδεψε τον ελληνικό λαό. Είπε ψέματα παντού για να κερδίσει την εξουσία. Υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. Και δυστυχώς οι Έλληνες τον εμπιστεύθηκαν», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα αξίζει μια σοβαρή και ικανή κυβέρνηση με καλούς ανθρώπους στις ανώτερες θέσεις.

    «Πιστεύω πως αν προχωρήσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις η οικονομία θα αναπτυχθεί ξανά, θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και θα σταματήσουμε τους νέους ανθρώπους που φεύγουν από την Ελλάδα και ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό», αναφέρει, επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα πως προσπαθεί να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ και επισημαίνει πως ένας από τους λόγους που ο ίδιος ζητά εκλογές είναι το γεγονός ότι υπάρχει διάβρωση στους δημοκρατικούς θεσμούς.

    [03] Πολιτικούς κινδύνους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε μια σειρά χώρες, διαβλέπει το ΔΝΤ

    Πολιτικούς κινδύνους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε μια σειρά χώρες, μεταξύ των οποων και στην Ελλάδα, διαβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor). Όπως αναφέρει η έκθεση «ο πολιτικός κύκλος ή ένα ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές στην εφαρμογή της πολιτικής ή να αποθαρρύνουν την ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών σε μια σειρά κρατών».

    Στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα αναφορικά με τους κινδύνους το ΔΝΤ εντάσσει και χώρες όπως η Αυστραλία και ΗΠΑ, αλλά και αναδυόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία η Νότιος Αφρική και η Βενεζουέλα.

    Ειδικότερα για την Ελλάδα, το ΔΝΤ δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες προβλέψεις εν αναμονη της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

    Όμως και για το 2015 το ΔΝΤ αναφέρει ότι τα δεδομένα αντανακλούν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις των στελεχών του Ταμείου αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, οι οποίες υπόκειται σε αναθεώρηση, δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας σχετικά με τις δυνητικά σημαντικές προσαρμογές των μεγεθών που μπορεί να επέλθουν σε δεδουλευμένη βάση. Έτσι η έκθεση, η οποία τιτλοφορείται «Αναλαμβάνουμε τώρα δράση, ενεργούμε από κοινού», εμπεριέχει στοιχεία για τα ελληνικά δημοσιονομικά δεδομένα το 2015, διαφορετικά από αυτά που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση.

    Η έκθεση του ΔΝΤ

    Ειδικότερα το Ταμείο ανεβάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2015 στο 4,2% του ΑΕΠ, το πρωτογενές έλλειμμα στο 0,6% του ΑΕΠ, το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης στο 1,1% του ΑΕΠ και το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεονάσματα στο 2,3% του ΑΕΠ. Για τα δημόσια έσοδα αναφέρει πως διαμορφώθηκαν στο 45,8% του ΑΕΠ, ενώ εκτιμά πως οι δημόσιες δαπάνες ήταν στο 50% του ΑΕΠ. Τέλος, εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος το 2015 ανήλθε στο 178,4% του ΑΕΠ.

    [04] «Θα μεταβώ στη Λέσβο για να εκφράσω αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά και στους κατοίκους του νησιού»

    «Θα μεταβώ στη Λέσβο για να εκφράσω αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά και στους κατοίκους του νησιού και σε όλον τον ελληνικό λαό» τόνισε, σήμερα, απευθυνόμενος στους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος.

    «Το Σάββατο θα μεταβώ στο νησί της Λέσβου, από το οποίο, τους περασμένους μήνες, πέρασε πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων. Θα μεταβώ εκεί με τους αδελφούς μου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, για να εκφράσω αλληλεγγύη τόσο στους πρόσφυγες, όσο και στους πολίτες της Λέσβου και σε όλον τον ελληνικό λαό, που ήταν τόσο γενναιόδωρος με την υποδοχή που επιφύλαξε. Ζητώ να με συνοδεύσετε με την προσευχή, επικαλούμενοι τη δύναμη και το φως του Αγίου Πνεύματος και τη μητρική διαμεσολάβηση της Παρθένου Μαρίας» δήλωσε ο ποντίφικας.

    [05] Σεισμική δόνηση 7 βαθμών έπληξε τη Μιανμάρ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7 βαθμών έπληξε το βορειοδυτικό τμήμα της Μιανμάρ, 100 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της πόλης Μονουά, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS). Το βάθος του σεισμού ήταν 135 χιλιόμετρα. Την ίδια ώρα το έδαφος σείστηκε στην πόλη Γκουβαχάτι στην ανατολική Ινδία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    [06] Οι επικεφαλής τριών πολιτικών ομάδων Τ. Πιτέλα, Γ. Φερχόφσταντ και Γ. Τσίμερ στηρίζουν την Ελλάδα στο προσφυγικό

    Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιττέλλα είπε μεταξύ άλλων:

    Επικρίνουμε αυτήν τη συμφωνία (ΕΕ-Τουρκίας) κι εγώ αυτό κάνω. Ωστόσο, αυτήν τη συμφωνία υποχρεωθήκαμε, από τον εγωισμό και την στενοκεφαλιά κάποιων μελών-κρατών της ΕΕ, να τη δεχτούμε διότι αρνήθηκαν να δεχθούν την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Κανείς από εμάς δεν έχει στα χέρια του το "μαγικό ραβδάκι" για να επιλύει τα θέματα αυτά. Ξέρουμε όμως όλοι ότι, το κλειδί για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα είναι να έχουμε έναν υποχρεωτικό και αυτόματο μηχανισμό όπως είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και πρέπει να σκεφτούμε και την ιδέα επιβολής κυρώσεων κατά των χωρών που βάζουν τρικλοποδιά στο σύστημα. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε η Ένωση από τη μια να υποχρεώνει ένα κράτος με 1,0% έλλειμμα να υποχρεούται να αναλάβει οικονομικές υποχρεώσεις και να μην στηρίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης, να μην έχει μια σαφή πολιτική μετανάστευσης. Δεν μπορεί να είμαστε αυστηροί μόνο στους λογαριασμούς και να μη δίνουμε καμία σημασία στους ανθρώπους."

    Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ ανέφερε:

    Πρώτα απ' όλα, ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και η ευρωπαϊκή Επιτροπή, σωστά ζήτησε αριθμό ανδρών από τα κράτη μέλη. 400 ζητήσανε και μόνο 37 στάλθηκαν στην Ευρώπη. 472 αξιωματούχοι για την μετανάστευση ζητήθηκαν και τελικά απεστάλησαν μόνον 31 προς την Ελλάδα και την Τουρκία, κύριε Τούσκ. 500 αξιωματικοί ζητήθηκαν από την Ελλάδα και την Τουρκία και έστειλαν μόνο 330. 2500 ουσιαστικά έχουν ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πόσους έστειλαν τα κράτη μέλη; 400 λίγο πολύ, κύριε Τούσκ. Τόσοι διατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή είναι η συμφωνία που πετυχαίνει;

    Hεπικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ δήλωσε:

    Εμείς ως Ευρωπαίκή Ένωση - εμείς καταστρέφουμε την Ελλάδα με κάθε απόφαση για μεταφορά, για επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία, θεωρούμε ότι είναι ασφαλής χώρα η Τουρκία. Ενώ επί μήνες λέγαμε στην Ελλάδα ότι δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα, δεν καταλάβατε πόσο μακριά είστε από την πραγματικότητα στη χώρα. Ο κ. Φερχόφσταντ μας διηγήθηκε τι σημαίνει εφαρμογή της Συμφωνίας, και τι συγκεκριμένη βοήθεια πρέπει να δώσει η ΕΕ, τι έχουν υποσχεθεί και τι έχει δοθεί. Επιβάλουμε μία διαδικασία καταγραφής των αιτήσεων στην Ελλάδα, η οποία είναι σε ελάχιστες προδιαγραφές. Πρόκειται για μείωση των προδιαγραφών για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Πρέπει να το καταλάβετε αυτό. Και αν αυτό θα πρέπει να είναι το επίπεδο εξέτασης στο μέλλον, και αν αυτό θα είναι το πρότυπο για περαιτέρω συμφωνίες, τότε μπορώ να σας πω ότι απομακρυνόμαστε από τις αρχές μας, από τις απαιτήσεις μας για ανθρωπιά και αξιοπρέπεια."

    [07] Οι επικεφαλής τριών πολιτικών ομάδων Τ. Πιτέλα, Γ. Φερχόφσταντ και Γ. Τσίμερ στηρίζουν την Ελλάδα στο προσφυγικό

    Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιττέλλα είπε μεταξύ άλλων:

    Επικρίνουμε αυτήν τη συμφωνία (ΕΕ-Τουρκίας) κι εγώ αυτό κάνω. Ωστόσο, αυτήν τη συμφωνία υποχρεωθήκαμε, από τον εγωισμό και την στενοκεφαλιά κάποιων μελών-κρατών της ΕΕ, να τη δεχτούμε διότι αρνήθηκαν να δεχθούν την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Κανείς από εμάς δεν έχει στα χέρια του το "μαγικό ραβδάκι" για να επιλύει τα θέματα αυτά. Ξέρουμε όμως όλοι ότι, το κλειδί για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα είναι να έχουμε έναν υποχρεωτικό και αυτόματο μηχανισμό όπως είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και πρέπει να σκεφτούμε και την ιδέα επιβολής κυρώσεων κατά των χωρών που βάζουν τρικλοποδιά στο σύστημα. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε η Ένωση από τη μια να υποχρεώνει ένα κράτος με 1,0% έλλειμμα να υποχρεούται να αναλάβει οικονομικές υποχρεώσεις και να μην στηρίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης, να μην έχει μια σαφή πολιτική μετανάστευσης. Δεν μπορεί να είμαστε αυστηροί μόνο στους λογαριασμούς και να μη δίνουμε καμία σημασία στους ανθρώπους."

    Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ ανέφερε:

    Πρώτα απ' όλα, ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και η ευρωπαϊκή Επιτροπή, σωστά ζήτησε αριθμό ανδρών από τα κράτη μέλη. 400 ζητήσανε και μόνο 37 στάλθηκαν στην Ευρώπη. 472 αξιωματούχοι για την μετανάστευση ζητήθηκαν και τελικά απεστάλησαν μόνον 31 προς την Ελλάδα και την Τουρκία, κύριε Τούσκ. 500 αξιωματικοί ζητήθηκαν από την Ελλάδα και την Τουρκία και έστειλαν μόνο 330. 2500 ουσιαστικά έχουν ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πόσους έστειλαν τα κράτη μέλη; 400 λίγο πολύ, κύριε Τούσκ. Τόσοι διατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή είναι η συμφωνία που πετυχαίνει;

    Hεπικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ δήλωσε:

    Εμείς ως Ευρωπαίκή Ένωση - εμείς καταστρέφουμε την Ελλάδα με κάθε απόφαση για μεταφορά, για επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία, θεωρούμε ότι είναι ασφαλής χώρα η Τουρκία. Ενώ επί μήνες λέγαμε στην Ελλάδα ότι δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα, δεν καταλάβατε πόσο μακριά είστε από την πραγματικότητα στη χώρα. Ο κ. Φερχόφσταντ μας διηγήθηκε τι σημαίνει εφαρμογή της Συμφωνίας, και τι συγκεκριμένη βοήθεια πρέπει να δώσει η ΕΕ, τι έχουν υποσχεθεί και τι έχει δοθεί. Επιβάλουμε μία διαδικασία καταγραφής των αιτήσεων στην Ελλάδα, η οποία είναι σε ελάχιστες προδιαγραφές. Πρόκειται για μείωση των προδιαγραφών για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Πρέπει να το καταλάβετε αυτό. Και αν αυτό θα πρέπει να είναι το επίπεδο εξέτασης στο μέλλον, και αν αυτό θα είναι το πρότυπο για περαιτέρω συμφωνίες, τότε μπορώ να σας πω ότι απομακρυνόμαστε από τις αρχές μας, από τις απαιτήσεις μας για ανθρωπιά και αξιοπρέπεια."

    [08] Σημαντικά νέα ευρήματα στις ανασκαφές στο Φαληρικό Δέλτα

    Νέα εντυπωσιακά ευρήματα ήρθαν στο φως τις τελευταίες 20 ημέρες, με την ανασκαφή που πραγματοποιείται στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα, στο πλαίσιο του έργου για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού-Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Τα ευρήματα παρουσίασε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η έφορος αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων Στέλλα Χρυσουλάκη, η οποία εισηγήθηκε τη συνέχιση της ανασκαφής λόγω της σπουδαιότητας των ευρημάτων.

    Στο νότιο τμήμα του σκάμματος και μάλιστα στην ανώτερη στρώση της νεκρόπολης, δηλαδή σε βάθος μόλις 2,5 μέτρων από την επιφάνεια, ανακαλύφθηκε πολυάνδριο, ομαδική ταφή 80 δεσμωτών, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι ο ένας δίπλα στον άλλο, αρκετοί δε από αυτούς φέρουν χειροπέδες. Το σημαντικό στοιχείο του ευρήματος είναι ότι μπορεί να χρονολογηθεί με ασφάλεια εξαιτίας δύο τριφυλλόστομων οινοχόων που βρέθηκαν, τοποθετώντας το στο τρίτο τέταρτο του 7ου αιώνα, γεγονός που ενδέχεται να το συνδέει με το Κυλώνειον Άγος.

    Από την ομαδική ταφή των 80 ανδρών έχει καθαριστεί το 50% και φαίνεται ότι είναι νέοι άνδρες, καλοζωισμένοι, με άριστη οδοντοφυΐα, και εκ πρώτης όψεως δεν έχουν κατάγματα στα οστά. Ένας μόνο, είχε αιχμή βέλους καρφωμένη στον ώμο και η εξήγηση είναι πως ίσως είχε αιχμαλωτιστεί.

    Από την άποψη της ταφονομίας, στο σημείο αυτό της νεκρόπολης εμφανίζεται για πρώτη φορά μια συνεπής διάταξη στο χώρο, τόσο για τις ταφικές πυρές όσο και για τους κιβωτιόσχημους τάφους και σαφής προσανατολισμός Β-Ν που είναι παράλληλος με την αρχαία ακτογραμμή.

    Ο τελευταίος νεκρός που αποκαλύφθηκε στις 31 Μαρτίου, έχει δεμένα πόδια, πράγμα που ίσως συνδέει το πολυάνδριο της Εσπλανάδας με τους αποτυμπανισμένους που αποκαλύφθηκαν έναν αιώνα νωρίτερα, σύμφωνα με την κ. Χρυσουλάκη.

    Το ΚΑΣ κλήθηκε να γνωμοδοτήσει ως προς τη διατήρηση ή όχι των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στην περιοχή δενδροφύτευσης του Κέντρου, αλλά λόγω των εντυπωσιακών ευρημάτων που παρουσίασε η επικεφαλής της ανασκαφής, το ΚΑΣ αποφάσισε να κάνει αυτοψία στο χώρο και να ζητήσει την ολοκληρωμένη πρόταση της εφορίας για την από εδώ και πέρα διαχείριση του χώρου. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στις συνεννοήσεις με την έφορο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει εκεί δεντροφυτεύσεις μετά τα ευρήματα όμως δεν έχει πάρει θέση για την συνολική διαχείριση του χώρου.

    [09] Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης στον ιταλό σκηνοθέτη Ρομπέρτο Ροσελίνι

    «Δεν υπάρχει καμιά τεχνική για να καταδείξεις την πραγματικότητα. Μόνον η ηθική στάση μπορεί να το πετύχει αυτό. Η κάμερα είναι ένα επιστημονικό εργαλείο χωρίς αξία, αν δεν έχεις κάτι σημαντικό να πεις. Το να συζητάμε σήμερα για σινεμά με αυστηρά αισθητικούς όρους είναι άχρηστο. Υπάρχει μονάχα μια ερώτηση: πώς μπορείς να ξυπνήσεις τις συνειδήσεις. Το σινεμά υπάρχει μόνο με σκοπό να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους» φέρεται να δηλώνει προ... πεντηκονταετίας και πλέον ο υποστήριζε ο πρωτοπόρος του ιταλικού νεορεαλισμού Ρομπέρτο Ροσελίνι (1906-1977), ένας από τους πλέον σημαντικούς δημιουργούς του ιταλικού αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου.

    Εκατόν δέκα χρόνια απ τη γέννηση του (8 Μαίου 1906 Ρώμη), ογδόντα χρόνια απ την πρώτη του ταινία , και 40 σχεδόν απ το θάνατο του ( 3 Ιουνίου 1977) ο πρωτοπόρος του ιταλικού νεορεαλισμού Ρομπέρτο Ροσελίνι ο οποίος παρότι Ιταλός θεωρείται ακόμη ο..."πατέρας και του γαλλικού Νέου Κύματος"εξακολουθεί να διδάσκει ..."κοινωνική συνείδηση".

    «Ρομπέρτο Ροσελίνι: Ο ηθικός κανόνας» είναι ο τίτλος του αφιερώματος που πραγματοποιεί η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης από την Πέμπτη 14 έως και την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι).

    Κοινός κανόνας των έργων του Ροσελίνι είναι η αναζήτηση ενός ηθικού κανόνα ερμηνείας και προσέγγισης της πραγματικότητας, κατά την οποία η μόνη σκηνοθετική οδηγία είναι η «αγάπη προς τον πλησίον» και μοναδικός στόχος η πνευματική αφύπνιση και η ανάδειξη της κοινωνικής συνείδησης. Η κάθε ταινία, σύμφωνα με τον Ροσελίνι, «πρέπει να είναι όχι μονάχα ένα αυθεντικό αποτύπωμα του πραγματικού, αλλά να έχει ως αφετηρία μια ηθική άποψη από την οποία να βλέπει τον κόσμο. Κατόπιν γίνεται και μια αισθητική άποψη, αλλά το σημείο εκκίνησης είναι πάντα η ηθική διάσταση».

    [10] Ποτάμι: Να δώσει εξηγήσεις ο Πάνος Καμμένος για τις off shore

    Το Ποτάμι, με ανακοίνωσή του, καλεί την κυβέρνηση και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, να δώσουν εξηγήσεις για όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την ίδρυση δυο offshore εταιρειών από τον πατέρα του κ. Καμμένου, λίγο πριν το θάνατό του, τον Φεβρουάριο.

    «Τις μέρες που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξιφουλκούσε με γενικόλογα εναντίον της διαφθοράς και της διαπλοκής, η οικογένεια Καμμένου ίδρυε στο Λονδίνο offshore της "μιας λίρας και μιας μετοχής" με άγνωστο αντικείμενο εργασιών και άγνωστα περιουσιακά στοιχεία», αναφέρει το Ποτάμι και προσθέτει:

    «Ο υπουργός Αμύνης κ. Καμμένος και κληρονόμος πρώτου βαθμού της οικογένειάς του, θα πρέπει τώρα να απαντήσει συγκεκριμένα ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία των νέων offshore της οικογένειάς του.

    Η χώρα δεν αντέχει νέους ψιθύρους για νέα σκάνδαλα, στην κορυφή μάλιστα της κυβέρνησης. Οι γκρίζες περιοχές πρέπει τώρα να φωτιστούν. Και όχι με γενικόλογες απαντήσεις αλλά με στοιχεία».

    [11] Nα απαντήσει πειστικά με επιχειρήματα και όχι αερολογίες, ζητάει το ΠΑΣΟΚ από τον Π.Καμμένο

    «Εμείς δεν θα σπεύσουμε να υιοθετήσουμε τις καταγγελίες κατά του κ. Καμμένου, όπως με τον γνωστό λαϊκισμό και την αμετροέπεια του θα έπραττε ο ίδιος. Όμως, οφείλει να απαντήσει πειστικά με επιχειρήματα και όχι αερολογίες», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ για τις αποκαλύψεις σχετικά με δυο οffshore εταιρείες της οικογένειάς του.

    «Γιατί δεν μπορεί ο αυτοαποκαλούμενος πολέμιος της διαφθοράς και της διαπλοκής, να μη προλαβαίνει να μετρά τις οικογενειακές offshore», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 April 2016 - 16:32:21 UTC