Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βολές ΠΑΣΟΚ κατά Κυριάκου Μητσοτάκη
  • [02] Μαξίμου: Τα νομοθετήματα κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου
  • [03] Γ. Κατρούγκαλος: Η διαπραγμάτευση βαίνει καλώς σε όλα τα επίπεδα
  • [04] Βερολίνο: Η μόνη λύση που υπάρχει είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι
  • [05] ΔΝΤ: Aπειλή για την ευρωζώνη τα κόκκινα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών
  • [06] Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει αύριο ο Ευ. Τσακαλώτος
  • [07] Περίπου 2.700 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα
  • [08] Ν. Παππάς: Κάθε ευρώ που θα δίνει ο Έλληνας φορολογούμενος για την ΕΡΤ του αντιγυρίζει με τη μορφή υπηρεσιών
  • [09] Νεκρό βρέθηκε 4χρονο κοριτσάκι στα Μέγαρα
  • [10] Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης στον ιταλό σκηνοθέτη Ρομπέρτο Ροσελίνι
  • [11] Η βιομηχανική κληρονομιά της Ελλάδας και η διάσωσή της, σε μια έκθεση
  • [12] Συλλεκτικό άλμπουμ για τα 30 χρόνια της ΙΘΑΚΗΣ
  • [13] Π. Ρήγας: Διατηρούμε το κυρίαρχο δικαίωμα να αποφασίζουμε το πώς θα υλοποιηθεί η συμφωνία
  • [14] Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα, δήλωσε ο Κλ. Ρέγκλινγκ

  • [01] Βολές ΠΑΣΟΚ κατά Κυριάκου Μητσοτάκη

    Βολές κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter.

    Με αφορμή δύο δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, η πρώτη στις 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία είχε δηλώσει ότι δεν βιάζεται να γίνει πρωθυπουργός και η δεύτερη στις 29 Μαρτίου, με την οποία ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα να τολμήσει να προκηρύξει εκλογές, η Χαριλάου Τρικούπη σχολίασε: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν βιάζεται να γίνει πρωθυπουργός, αλλά ζητάει επίμονα εκλογές. Υπευθυνότητα #not».

    [02] Μαξίμου: Τα νομοθετήματα κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου

    Τα νομοθετήματα που δρομολογεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό «κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και στο έδαφος που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, από την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

    Επισημαίνουν παράλληλα ότι «είναι ανοιχτά σε παρατηρήσεις και αλλαγές που θα προκύψουν τόσο από τη δημόσια διαβούλευση, όσο και από τις περαιτέρω συζητήσεις από τους θεσμούς, έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και αναφέρουν ότι προωθούνται προκειμένου να επισπεύσουν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

    Επιπλέον, ασκούν έντονη κριτική στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλογίζοντάς της ότι προσπαθεί να τορπιλίσει την προοπτική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και θέτουν σειρά ερωτημάτων, για τα οποία, όπως σημειώνουν, η ΝΔ "οφείλει" να ξεκαθαρίσει τη θέση της ευθέως προς τον ελληνικό λαό.

    Συγκεκριμένα, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ΝΔ «πανικοβάλλεται με την προοπτική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και προσπαθεί να την τορπιλίσει επιδιώκοντας την αποσταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας». Συμπληρώνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κάνει αυτό «ενώ, παράλληλα, καταγγέλλει εκ προοιμίου τα μέτρα, τα οποία απορρέουν από μια συμφωνία, που η ίδια έχει ψηφίσει. Και, μάλιστα, όταν η ίδια είχε δεσμευτεί σε 20 δισ. περισσότερα».

    Τονίζουν περαιτέρω ότι «αντί η Νέα Δημοκρατία να παίζει κλεφτοπόλεμο εκ του ασφαλούς, επιδιώκοντας πολιτικό όφελος από κάθε εξέλιξη, οφείλει να πει ευθέως στον ελληνικό λαό:

    - Αν επιθυμεί να κλείσει ή όχι η αξιολόγηση.

    - Αν θεωρεί ότι τα μέτρα που προωθούνται από την συμφωνία -και τα οποία διασφαλίζουν την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων- είναι άδικα και αν έχει ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων να προτείνει.

    - Η ΝΔ μιλάει για περικοπή δαπανών και καταγγέλλει νέους φόρους. Να εξηγήσει: για ποιες δαπάνες μιλάει; Μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος; Διαφωνεί με το ότι το νέο φορολογικό σύστημα επιβαρύνει τα υψηλά εισοδήματα με κλιμακωτή αύξηση;».

    «Διαφορετικά», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, «η ΝΔ δεν κάνει τίποτα περισσότερο από αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς».

    [03] Γ. Κατρούγκαλος: Η διαπραγμάτευση βαίνει καλώς σε όλα τα επίπεδα

    «Η διαπραγμάτευση βαίνει καλώς. Είχαμε σημαντική προσέγγιση στα περισσότερα θέματα, δεν είμαστε όμως έτοιμοι να καταθέσουμε νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, όπως το φορολογικό και το ασφαλιστικό, για αυτό και καταθέσαμε την τροπολογία για την παράταση της προστασίας, έως τις 15 Μαΐου», ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ επανέλαβε, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στην Βουλή οι ρυθμίσεις για το φορολογικό και ασφαλιστικό.

    [04] Βερολίνο: Η μόνη λύση που υπάρχει είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι

    «Υπάρχει μόνο μία λύση και είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα ήταν εφικτή μια πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, ενώ, σε ό,τι αφορά την κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή από την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ότι «καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα, αν αυτό είναι επιδέξιο ή όχι», προσθέτοντας πως στο τέλος πρέπει να υπάρξει μια «σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση».

    «Κάναμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, αυτή έχει καταγραφεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος, και εκεί έχει καταγραφεί ότι πρέπει να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτή "τρέχει" αυτή τη στιγμή, πρέπει να ολοκληρωθεί και θα τηρήσουμε αυστηρά αυτή τη διαδικασία, και κατά τα άλλα δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν σχετικά», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ και, αναφερόμενος στην αναστολή των διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο για «σύγχυση»: «Υπήρξε χθες κάποια σύγχυση. Πρέπει να επισημάνουμε και πάλι ότι οι συνομιλίες της Ελλάδας με την τρόικα βεβαίως δεν σταμάτησαν, αλλά διεκόπησαν. Ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα το αξιοποιήσουν αυτό, τώρα, για να συνεχίσουν να εργάζονται στο παρασκήνιο για λύση. Οι υπουργοί θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ θα υπάρξει σίγουρα κάποια συνάντηση, σε οποιοδήποτε σχήμα και αν γίνει αυτή, ισχύει όμως αυτό που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι».

    [05] ΔΝΤ: Aπειλή για την ευρωζώνη τα κόκκινα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών

    Πλημμυρίδα κόκκινων δανείων απειλεί όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Στην έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που παρουσιάστηκε σήμερα από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής του ΔΝΤ Χοσέ Βινιάλς στην Ουάσιγκτον, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναγορεύονται ως σημαντικότερο πρόβλημα για ολόκληρη την ευρωζώνη. Το μέγεθός τους εκτιμάται από το ΔΝΤ ότι αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων το 10%, περίπου 100 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύουν τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών).

    Μάλιστα, όπως διαπιστώνεται, τα τραπεζικά συστήματα με τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση των τιμών των μετοχών, ιδίως στην Ελλάδα και την Ιταλία.

    Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, τα εν λόγω μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν διαρθρωτική αδυναμία και από την άποψη της συμπεριφοράς των μετοχών των τραπεζών, ενώ η πρόσφατη αναταραχή στις χρηματαγορές υποδεικνύει την ανάγκη για μία πιο ολοκληρωμένη λύση στα προβλήματα που έχουν κληρονομήσει οι τράπεζες της ευρωζώνης. Το ταμείο συστήνει μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα συνδυάζει δυναμική εποπτεία, μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου που διέπει την αφερεγγυότητα, την ανάπτυξη χρηματαγορών, για τη διαπραγμάτευση κόκκινων δανείων (distressed debt markets), αλλά και τη δημιουργία εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού (asset management companies-AMC).

    [06] Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει αύριο ο Ευ. Τσακαλώτος

    Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου 2016), όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο.

    [07] Περίπου 2.700 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα

    Περίπου 2.700 πρόσφυγες διαμένουν αυτή τη στιγμή σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, στο πλαίσιο του προγράμματος επιδότησης ενοικίου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος η Ύπατη Αρμοστεία έχει αναλάβει την υποχρέωση να δημιουργήσει 20.000 θέσεις φιλοξενίας έως το τέλος του 2017. Αν και στην αρχή ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του προγράμματος περιελάμβανε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, μετά το κλείσιμο των συνόρων η Ύπατη Αρμοστεία έχει στραφεί και στην αναζήτηση μαζικότερων χώρων φιλοξενίας ατόμων. «Πλέον δεν επαρκεί το χρονοδιάγραμμα που είχαμε κάνει για τις 20.000 θέσεις. Όταν έγινε ο σχεδιασμός είχαμε 30-50 υποψήφιους για μετεγκατάσταση. Αφότου σφραγίστηκαν τα σύνορα έχουμε εκατοντάδες πρόσφυγες κάθε μέρα που ζητούν μετεγκατάσταση. Αυτή η μαζική στροφή δεν μας επιτρέπει να κρατήσουμε τον αρχικό σχεδιασμό, γι' αυτό χρειαζόμαστε μαζικά έτοιμες θέσεις σε χώρους φιλοξενίας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέτρος Μάστακας, υπεύθυνος Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

    Όπως αποκαλύπτει, ήδη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει παραχωρήσει εγγράφως στην Ύπατη Αρμοστεία ένα παλιό στρατόπεδο στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης, το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το Πάσχα να φιλοξενήσει έως και 1.400 άτομα. Επίσης, υπάρχει ο σχεδιασμός να παραχωρηθεί στην Ύπατη Αρμοστεία η δεύτερη επέκταση του Ελαιώνα, προκειμένου να στεγαστούν εκεί περίπου 1.000 άτομα. Και στους δύο χώρους θα τοποθετηθούν καταρχήν σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας και στη συνέχεια μπορεί να στηθούν και κινητές μονάδες στέγασης. Ο κ. Μάστακας εκφράζει, εξάλλου, την ελπίδα να δοθούν και άλλοι χώροι στην Ύπατη Αρμοστεία για τη στέγαση μεγάλου αριθμού προσφύγων.

    Όσον αφορά την ενοικίαση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων, υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 1.700 αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ενώ 1.000 πρόσφυγες μένουν σε διαμερίσματα.

    Η Ύπατη Αρμοστεία αναζητάει ξενοδοχεία σε περιοχές κοντά στις υπηρεσίες ασύλου (κυρίως Αττική και Θεσσαλονίκη) και διαμερίσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τα πέντε νησιά που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών και στα οποία λειτουργούν hot spots (Λέσβος, Χίος, Κως, Λέρος, Σάμος). Για την εφαρμογή του προγράμματος έχει υπογράψει ήδη συμφωνίες συνεργασίας με έξι εταίρους: το δήμο Αθηναίων και τις οργανώσεις «Praksis», «Αλληλεγγύη-Solidarity Now», «Ηλιαχτίδα», «Νόστος» και «Άρσις».

    Σύντομα αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων και ο δήμος Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Ο δήμος έχει καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία 1.500 θέσεων φιλοξενίας σε διαμερίσματα. Εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστεία δημοσίευσε πρόσφατα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για άλλες οργανώσεις, οι αιτήσεις των οποίων εξετάζονται σε αυτή τη φάση.

    [08] Ν. Παππάς: Κάθε ευρώ που θα δίνει ο Έλληνας φορολογούμενος για την ΕΡΤ του αντιγυρίζει με τη μορφή υπηρεσιών

    «Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα στην τροπολογία που κατατέθηκε, και η ΕΡΤ δεν πρόκειται να γίνει η πίσω πόρτα για προσλήψεις στο δημόσιο. Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει προσωπικό το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί αλλού, σε άλλες υπηρεσίες πιο ευαίσθητες για τις ανάγκες των πολιτών», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, για την τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού της ΕΡΤ σε άλλες υπηρεσίες.

    «Σεβόμαστε τα χρήματα του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Παππάς και τόνισε ότι «κάθε ευρώ που θα δίνει ο Έλληνας φορολογούμενος για την ΕΡΤ του αντιγυρίζει με τη μορφή υπηρεσιών».

    Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σίμου Κεδίκογλου σχετικά με το κόστος λειτουργίας της ΕΡΤ, τον αριθμό των προσλήψεων και την καταβολή αποζημιώσεων, ο κ. Παππάς είπε ότι, κατά το παρελθόν και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, είχε καταθέσει στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η ΝΕΡΙΤ είχε το ίδιο μισθολογικό κόστος με την ΕΡΤ.

    «Η δική μας η κυβέρνηση δεν προβαίνει σε ενέργειες βίου κλεισίματος, αλλά επιδιώκει τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

    Για το θέμα των αποζημιώσεων, είπε ότι οι αποζημιώσεις έχουν δοθεί και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία συμψηφισμού.

    [09] Νεκρό βρέθηκε 4χρονο κοριτσάκι στα Μέγαρα

    Τραγωδία στα Μέγαρα, όπου σε οικία, στην οδό Αγίου Στεφάνου, βρέθηκε, πριν από λίγη ώρα, νεκρό 4χρονο κοριτσάκι, το οποίο διέμενε με τη γιαγιά του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από αστυνομικές πηγές, δίπλα στο κοριτσάκι, ήταν η 45χρονη θεία του, η βρέθηκε με κομμένες φλέβες και τραύματα στο λαιμό και διακομίστηκε με ασθενοφόρο, σε κρίσιμη κατάσταση, στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

    Η πρώτη εκτίμηση της αστυνομίας, όπως τόνισε ανώτατος αξιωματικός στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, είναι ότι πιθανότατα η 45χρονη έπνιξε την ανιψιά της και στη συνέχεια προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Παράλληλα, σημειώνεται, ότι και οι δύο γονείς της 4χρονης είναι τοξικομανείς. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

    [10] Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης στον ιταλό σκηνοθέτη Ρομπέρτο Ροσελίνι

    «Δεν υπάρχει καμιά τεχνική για να καταδείξεις την πραγματικότητα. Μόνον η ηθική στάση μπορεί να το πετύχει αυτό. Η κάμερα είναι ένα επιστημονικό εργαλείο χωρίς αξία, αν δεν έχεις κάτι σημαντικό να πεις. Το να συζητάμε σήμερα για σινεμά με αυστηρά αισθητικούς όρους είναι άχρηστο. Υπάρχει μονάχα μια ερώτηση: πώς μπορείς να ξυπνήσεις τις συνειδήσεις. Το σινεμά υπάρχει μόνο με σκοπό να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους» φέρεται να δηλώνει προ... πεντηκονταετίας και πλέον ο υποστήριζε ο πρωτοπόρος του ιταλικού νεορεαλισμού Ρομπέρτο Ροσελίνι (1906-1977), ένας από τους πλέον σημαντικούς δημιουργούς του ιταλικού αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου.

    Εκατόν δέκα χρόνια απ τη γέννηση του (8 Μαίου 1906 Ρώμη), ογδόντα χρόνια απ την πρώτη του ταινία , και 40 σχεδόν απ το θάνατο του ( 3 Ιουνίου 1977) ο πρωτοπόρος του ιταλικού νεορεαλισμού Ρομπέρτο Ροσελίνι ο οποίος παρότι Ιταλός θεωρείται ακόμη ο...?πατέρας και του γαλλικού Νέου Κύματος» εξακολουθεί να διδάσκει ...?κοινωνική συνείδηση?.

    «Ρομπέρτο Ροσελίνι: Ο ηθικός κανόνας» είναι ο τίτλος του αφιερώματος που πραγματοποιεί η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης από την Πέμπτη 14 έως και την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι).

    Κοινός κανόνας των έργων του Ροσελίνι είναι η αναζήτηση ενός ηθικού κανόνα ερμηνείας και προσέγγισης της πραγματικότητας, κατά την οποία η μόνη σκηνοθετική οδηγία είναι η «αγάπη προς τον πλησίον» και μοναδικός στόχος η πνευματική αφύπνιση και η ανάδειξη της κοινωνικής συνείδησης. Η κάθε ταινία, σύμφωνα με τον Ροσελίνι, «πρέπει να είναι όχι μονάχα ένα αυθεντικό αποτύπωμα του πραγματικού, αλλά να έχει ως αφετηρία μια ηθική άποψη από την οποία να βλέπει τον κόσμο. Κατόπιν γίνεται και μια αισθητική άποψη, αλλά το σημείο εκκίνησης είναι πάντα η ηθική διάσταση».

    [11] Η βιομηχανική κληρονομιά της Ελλάδας και η διάσωσή της, σε μια έκθεση

    Μια σημαντική αναδρομική έκθεση για τη βιομηχανική κληρονομιά της Ελλάδας και μια άλλη, αφιερωματική στη ΔΕΗ και την ιστορία της, μέσα από τον αρχειακό πλούτο της Επιχείρησης, περιμένουν το ευρύ κοινό να τις ανακαλύψει. Συνδιοργανώνονται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ιστορικό Αρχείο της ΔΕΗ και φιλοξενούνται έως το τέλος Μαΐου στο εμβληματικό κτίριο του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Νέου Φαλήρου.

    Η έκθεση «Βιομηχανική Κληρονομιά στην Ελλάδα» αναδεικνύει ορόσημα με τα οποία η χώρα και οι Έλληνες σημάδεψαν την ιστορική τους διαδρομή. Κτίρια, μηχανές, εργαλεία, μεγάλες και μικρές εγκαταστάσεις παραγωγής στις πόλεις και στην ύπαιθρο, κατάλοιπα της βιομηχανικής δραστηριότητας που άλλοτε τα ίχνη της χάνονται μέσα στη γη σε ορυχεία εξόρυξης λιγνίτη, μαρτυρούν μιαν εποχή «που στην Ελλάδα άρχισε γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα και ολοκλήρωσε έναν μεγάλο κύκλο με την αποβιομηχάνιση του τέλους του 20ού αιώνα. Αυτός ο μνημειακός πλούτος, αποκαλύφθηκε και συνεχίζει να αποκαλύπτεται, ερευνήθηκε και συνεχίζει να ερευνάται, μέρη του διασώθηκαν, ενώ άλλα χάθηκαν», τονίζουν οι επιμελητές της έκθεσης Νίκος Μπελαβίλας, αναπληρωτής καθηγητής αρχιτεκτονικής ΕΜΠ και η ιστορικός-βιομηχανική αρχαιολόγος Μαρία Μαυροειδή.

    Ο υπότιτιλος της έκθεσης «1980-2015.Διάσωση - Έρευνα - Εκπαίδευση» συνοψίζει τις έρευνες και τις δράσεις πρωτοπόρων από τις αρχές της δεκαετίας του '80, οι οποίες εμπλουτίστηκαν, πλαισιώθηκαν και επεκτάθηκαν χάρη στην επίμονη εργασία εκατοντάδων -κυρίως εθελοντών- επιστημόνων από τοπικές πρωτοβουλίες και επιστημονικά ιδρύματα.

    Γιατί χαρακτηρίζονται μνημεία αυτά τα βιομηχανικά κτίρια; Επειδή «μόνο μέσα σε τέτοια κτίρια που αναπτύχθηκε ο τεχνικός πολιτισμός και τον οποίο δεν λάμβαναν υπόψη πριν τριάντα χρόνια αλλά σήμερα τον θεωρούμε σημαντικό κομμάτι του μεγάλου πολιτισμού, μπορούμε να συναντήσουμε την οικονομική και κοινωνική ιστορία της εργασίας. Αποτελούν αναπόφευκτα κομμάτια της μνήμης των πόλεων μας και ιδιαίτερα των βιομηχανικών πόλεων όπως του Πειραιά, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, της Ερμούπολης, του Βόλου, της Θεσσαλονίκης» εξηγεί ο Νίκος Μπελαβίλας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [12] Συλλεκτικό άλμπουμ για τα 30 χρόνια της ΙΘΑΚΗΣ

    Αγαπημένα τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων συνθετών όπως ο «Αύγουστος», το «Εγώ Μιλάω Για Δύναμη», «Across The Universe», «All Alone Am I/ Μην Tον Ρωτάς Τον Ουρανό», «Όνειρο Ήτανε», «Αν», «Να?σαι Καλά», «Η Δημοσθένους Λέξις», περιλαμβάνονται στο συλλεκτικό άλμπουμ «Μια Συμφωνία Για την Ιθάκη», που παρουσιάστηκε το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο Ιανός.

    Πρόκειται για την αφιλοκερδή προσπάθεια καλλιτεχνών, τεχνικών και επαγγελματιών, με στόχο την ενίσχυση του έργου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΙΘΑΚΗ. Η Δήμητρα Γαλάνη, ο Δώρος Δημοσθένους, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, ο Γιάννης Κότσιρας, η Severine Maquaire και ο Vassilikos συναντήθηκαν με την ΚΟΘ, και ερμηνεύουν τα γνωστά τραγούδια σε νέες, ανατρεπτικές, ενορχηστρώσεις, υπό τη μουσική διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.

    Αφορμή γι? αυτή τη συνάντηση αποτέλεσε ο εορτασμός για τα 30 χρόνια της ΙΘΑΚΗΣ τον Σεπτέμβριο του 2013, εγχείρημα που εξελίχθηκε με τα χρόνια στο πανελλαδικό δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ, με περισσότερες από 100 μονάδες σε 23 πόλεις και 18 σωφρονιστικά καταστήματα. Η ΚΟΘ με τη σύμπραξη καταξιωμένων ερμηνευτών γιόρτασαν την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ με μια μεγάλη συναυλία στη Θεσσαλονίκη που σημείωσε τεράστια επιτυχία. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2014, ακολούθησε η ηχογράφηση στο στούντιο, στην έδρα της ΚΟΘ.

    Στη διάρκεια της παρουσίασης του άλμπουμ τόσο η Δήμητρα Γαλάνη όσο ο Γιάννης Κότσιρας και ο Δώρος Δημοσθένους εστίασαν στον ρόλο του ΚΕΘΕΑ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να κρατήσουμε ανοικτό το δρόμο για την ΙΘΑΚΗ και ζωντανό το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

    Και οι τρεις έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην Κρατική Ορχήστρα της Θεσσαλονίκης, ένα από τα μεγαλύτερα συμφωνικά σχήματα της χώρας, και τους εξαιρετικούς μουσικούς της, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.

    [13] Π. Ρήγας: Διατηρούμε το κυρίαρχο δικαίωμα να αποφασίζουμε το πώς θα υλοποιηθεί η συμφωνία

    H κυβέρνηση είναι εκείνη που αποφασίζει το πώς θα υλοποιηθεί η συμφωνία, είναι το μήνυμα που στέλνει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα. Λίγες ώρες πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι, ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης σημειώνοντας πως στο έκτακτο Eurogroup που θα γίνει στις 25-26 Απριλίου, πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις.

    «Διατηρούμε εμείς το κυρίαρχο δικαίωμα να αποφασίζουμε το πώς θα υλοποιηθεί η συμφωνία. Ακούμε τους θεσμούς, υπάρχουν οι διαδικασίες στη Βουλή και το πώς θα το κάνουμε ανήκει στην Ελληνική Δημοκρατία. Οι στόχοι που μπαίνουνε από τη συμφωνία, τη δύσκολη αυτή συμφωνία, έχουν επιτευχθεί», είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε για τη διαπραγμάτευση και τον στόχο της Ελλάδας: «Στο έκτακτο Eurogroup που θα γίνει 25-26 Απριλίου θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις. Όσο καθυστερούμε είναι πρόβλημα για την οικονομία και δεν βοηθάει ώστε να προχωρήσει η ανάκαμψη της. Τα στοιχεία σήμερα είναι προς θετική κατεύθυνση και το γνωρίζουν οι θεσμοί και δεν έχουν κανέναν λόγο να καθυστερούν».

    Αναφερόμενος στην εξαγγελία των συναρμόδιων υπουργών ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση αναλαμβάνει δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες, ο κ. Ρήγας είπε ότι «στα δύο νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή, η κυβέρνηση έχει καταφέρει όλα αυτά που είχαν συμφωνηθεί τον Αύγουστο του 2015 και για το φορολογικό και για το ασφαλιστικό το 1% του ΑΕΠ» και υπογράμμισε πως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι μία μεγάλη τομή που έπρεπε να γίνει και είναι πολύ κρίσιμο να περάσει και να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια μια και το νομοσχέδιο αυτό είναι πάρα πολύ καιρό στη διαβούλευση. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας», επανέλαβε στο σημείο αυτό ο κ. Ρήγας.

    [14] Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα, δήλωσε ο Κλ. Ρέγκλινγκ

    Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος μπορούν να ολοκληρωθούν στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal. Ο επικεφαλής του ESM επεσήμανε ότι, αν η Ελλάδα εμμείνει στις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις, θα μπορεί να δανείζεται το 2017 από τις διεθνείς αγορές.

    «Ασχολούμαστε με θέματα που είναι πολιτικά δύσκολα, όπως η μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού τομέα. Με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, αυτά είναι, τεχνικά και πολιτικά, δύσκολα θέματα», σημείωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας: «Θεωρώ, όμως, ότι δεν είναι εξωπραγματικό να αναμένουμε ότι αυτό θα ολοκληρωθεί στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες».

    Ερωτηθείς, αν η όποια συμφωνία για το ελληνικό χρέος, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα συνδέεται με όρους εφαρμογής περαιτέρω μεταρρυθμίσεων από τη χώρα, ο επικεφαλής του ESM απάντησε ότι είναι πιθανή μία τέτοια επιλογή, αλλά σημείωσε ότι «καθώς δεν γνωρίζουμε σήμερα αν ή πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται , είναι πολύ δύσκολο να δώσουμε τώρα μία ξεκάθαρη ένδειξη για το ποια θα είναι τότε η απόφαση». Ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι οι πιθανές επιλογές για την ελάφρυνση θα εστιάσουν στον ανασχεδιασμό του (reprofiling), μεταθέτοντας την αποπληρωμή του χρέους και των τόκων στο μέλλον και επιμηκύνοντας τις περιόδους χάριτος.

    Μία άλλη επιλογή, σημείωσε, μπορεί να είναι η σύνδεση των αποπληρωμών χρέους με το ελληνικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερο χρέος, αν η οικονομία της πηγαίνει καλά και να αποπληρώνει λιγότερο στην αντίθετη περίπτωση. Το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως θα εκτιμηθούν στο τέλος των συζητήσεων και οι οποίες θα επηρεασθούν τόσο από παράγοντες που ελέγχονται από την κυβέρνηση - όπως ο προϋπολογισμός - όσο και από άλλους παράγοντες που δεν είναι στον έλεγχό της, όπως ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 April 2016 - 14:32:21 UTC