Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η ΝΔ δέσμια της διαπλοκής επιλέγει φτηνά επικοινωνιακά κόλπα»
  • [02] Η ΝΔ για το πόθεν έσχες του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη
  • [03] «Οχι» στις πρόωρες εκλογές, από τον Στ. Θεοδωράκη - Συνάντηση με Φ. Γεννηματά, το απόγευμα
  • [04] ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ
  • [05] Παράταση για απόσυρση αυτοκινήτων μέχρι τις 20 Μαΐου
  • [06] ΕΕ: Στόχος στις 4 Απριλίου να ξεκινήσει το σχήμα «ένας προς έναν»
  • [07] Ο Άσαντ κατηγορεί τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν ότι στηρίζει την τρομοκρατία
  • [08] Την ολοκλήρωση του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής της Κύπρου, ανακοίνωσε η Κομισιόν
  • [09] Ευεργετικές επιπτώσεις για το χρέος και τη ρευστότητα θα έχει η γρήγορη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος, τονίζει ο Ρ. Γκουαλτιέρι
  • [10] Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του ΕΚ, σε κοινή συνεδρίαση στο ελληνικό κοινοβούλιο
  • [11] Ημερίδα Καινοτόμου και Νεανικής Επιχειρηματικότητας υπό την αιγίδα του ΕΚ και του ευρωβουλευτή της GUE/ ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κούλογλου
  • [12] Η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών σε δημόσια έργα στο Ισραήλ, στο επίκεντρο συνάντησης Μάρδα-Γιτζάκι
  • [13] Τη Δευτέρα επιστρέφουν από την Ελλάδα στην Τουρκία 500 πρόσφυγες

  • [01] «Η ΝΔ δέσμια της διαπλοκής επιλέγει φτηνά επικοινωνιακά κόλπα»

    Δριμεία κριτική στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Κουμουτσάκου.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως το αίτημα της ΝΔ για εκλογές «απαντά στις επιθυμίες της διαπλοκής» και αποτελεί «δείγμα της πολιτικής της γύμνιας». Την κατηγορεί ότι ελλείψει πολιτικής πρότασης, «δέσμια της διαπλοκής» και «πιστή στη νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά ρητορεία» επιλέγει «φτηνά επικοινωνιακά κόλπα», όπως χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή. Της καταλογίζει ακόμα ότι για το θέμα Μαυρίκου «πουλάει τρέλα», ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν τολμά να ψελλίσει ούτε το όνομα του κ. Παπασταύρου» και ότι «τελικά το «νέο» και «άφθαρτο» που ευαγγελιζόταν ο κ. Μητσοτάκης είναι βγαλμένο από τα πιο σκονισμένα μπαούλα της Δεξιάς».

    Γ. Κουμουτσάκος: Το αίτημα για εκλογές είναι αίτημα της κοινωνίας και πράξη πολιτικής ευθύνης

    «Η απόπειρα αποπροσανατολισμού που επιχείρησε η κυβέρνηση το βράδυ της Τρίτης απέτυχε» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η κυβέρνηση υπέστη δεινή πολιτική ήττα. Το αίτημα για εκλογές είναι αίτημα της κοινωνίας που ασφυκτιά και πράξη πολιτικής ευθύνης. Σκοπός μας να σταματήσει η πορεία φθοράς της χώρας. Το αποδεικνύει η κατάσταση στην οικονομία και στο προσφυγικό. Η Ελλάδα σήμερα είναι ακυβέρνητη» τόνισε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση συμπλήρωσε: «Όταν το σπίτι καταρρέει δεν μπορείς να αδιαφορείς ή να λες ας καταρρεύσει στα χέρια άλλου. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει, η χώρα είναι ακυβέρνητη, είναι μία χώρα που παρουσιάζει εικόνες τριτοκοσμικής χώρας. Δείτε τί γίνεται στον Πειραιά και στην Ειδομένη, δείτε τί γίνεται στην οικονομία και στους θεσμούς».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το κύκλωμα των εκβιαστών, σημείωσε: «Το Μαξίμου είναι έκθετο, ακόμη και 4 μέρες πριν από τη σύλληψη υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με τον κατηγορούμενο Μαυρίκο».

    Για το θέμα του Σταύρου Παπασταύρου είπε ότι το θέμα είναι στη δικαιοσύνη, μόνο εκείνη αποφαίνεται για αθώους και ενόχους, εκείνη και όχι ο κ. Τσίπρας.

    [02] Η ΝΔ για το πόθεν έσχες του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη

    «Για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ η διαφάνεια αφορά μόνο στους άλλους και ποτέ στους ίδιους. Είναι έκθετοι», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για το πόθεν έσχες και την ασυλία του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει ότι για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται «δήθεν» και πως τη μία μέρα κραδαίνουν την «πύρινη ρομφαία» της διαφάνειας και την άλλη τη σβήνουν.

    «Το έπραξαν δύο φορές χθες, για τον κ. Σταθάκη. Την πρώτη, αρνήθηκαν να άρουν την ασυλία του για κατηγορία που αφορά στη διαχείριση κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τη δεύτερη, έβαλαν στον αρχείο την υπόθεση του Πόθεν Έσχες του με τις ?ξεχασμένες? καταθέσεις 1,8 εκατ. ευρώ και τις αδήλωτες συμμετοχές σε 36 ακίνητα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Συγγρού.

    [03] «Οχι» στις πρόωρες εκλογές, από τον Στ. Θεοδωράκη - Συνάντηση με Φ. Γεννηματά, το απόγευμα

    Κριτική στην κυβέρνηση, άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, υποστηρίζοντας πως δεν προστατεύει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αλλά συνεχίζει το «χόμπι» παρεμβάσεων στο έργο δικαστών και εισαγγελέων.Μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έκανε «βουτιά στην επετηρίδα» και επέλεξε τους πιο «βολικούς» στο πλευρό της προέδρου του Αρείου Πάγου.

    Κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ότι δεν αντιλαμβάνεται τους δικαστές αξιοκρατικά, αλλά ως φίλους ή εχθρούς της κυβέρνησης.

    Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι δεν έχει πρόθεση να ενωθεί με το ΠΑΣΟΚ αλλά θέλει το Ποτάμι να «πολλαπλασιαστεί» σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και προοδευτικές δυνάμεις, προκειμένου να «τα αλλάξουμε όλα».

    Τόνισε πως το Ποτάμι δεν είναι μία κεντροαριστερή δύναμη, ώστε να λάβει μέρος στην ανασυγκρότηση του αριστερού χώρου που επιδιώκει η κ. Γεννηματά. Ξεκαθάρισε,όμως, ότι αν «υπάρχουν στο δωμάτιο» προοδευτικές δυνάμεις που δεν εκπροσωπούνται ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από το Ποτάμι, τότε είναι «χρέος μας είναι να ενωθούμε μαζί τους».

    Απέρριψε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατό η χώρα να προσφεύγει στις κάλπες «κάθε έξι μήνες», ειδικά τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση.

    «Είμαστε ακόμα με το ένα πόδι στο γκρεμό» είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην ολοκληρώσει την τετραετία και σημείωσε: «Η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογές...Ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποδεχτεί την αδυναμία του και να αναζητήσει άλλη κυβερνητική λύση».

    Αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει μόνο τέσσερις άδειες τη στιγμή που λειτουργούν οκτώ σταθμοί «αυξάνει τη διαπλοκή» και δίνει μεγάλες εξουσίες στον υπουργό σε βάρος των ανεξάρτητων Αρχών.

    [04] ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ

    Την πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, κατέθεσε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και η ΚΟ των ΑΝΕΛ, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη Δικαιοσύνη.

    Οι βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων, προτείνουν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 επ. του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ειδικότερα:

    - Το περιεχόμενο των δανειακών συμβάσεων, το ύψος, τους όρους και το σκοπό δανειοδότησης ή αναχρηματοδότησης παλαιοτέρων δανείων.

    - Την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς πιστοδοτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    - Τις εμπράγματες εξασφαλίσεις και άλλες εγγυήσεις για τις εν λόγω δανειοδοτήσεις.

    - Το σημερινό ύψος των δανείων αυτών, καθώς και τη σημερινή πορεία εξυπηρέτησής τους.

    Και ακόμη, σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης των δανείων, τυχόν καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων, αλλά και ενδεχόμενες δικαστικές ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και αναζήτησης πιθανών ποινικών ευθυνών, εις βάρος όσων δανειοδοτήθηκαν και δανειοδότησαν.

    Όπως τονίζουν στο κείμενο της πρότασής τους οι βουλευτές, «τα τελευταία έξι χρόνια η χώρα βρίσκεται στη δίνη επιβολής μέτρων λιτότητας, μέσω των εφαρμοζόμενων προγραμμάτων λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής των Μνημονίων που υπεγράφησαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και που είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την απώλεια του 25% του ΑΕΠ, την εκτόξευση της ανεργίας, ιδίως στους νέους, την καταρράκωση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και τελικά την υπονόμευση της ζωής και της αξιοπρέπειας της κοινωνικής πλειοψηφίας.

    Η διαδικασία

    Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, αφού η πρόταση υπογράφεται από το σύνολο των βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης (δηλαδή εκπληρώνεται ο όρος των 60 υπογράφων, ήτοι του 1/5 του όλου αριθμού των βουλευτών) καθίσταται υποχρεωτικό από το προεδρείο της Βουλής να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια, να τυπωθεί, να διανεμηθεί σε όλους τους βουλευτές και να εγγραφεί με απόφαση που θα ληφθεί για τον προγραμματισμό από την Διάσκεψη των Προέδρων στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας

    Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής μπορεί να συνιστά εξεταστικές επιτροπές από μέλη της για την εξέταση ειδικών ζητημάτων δημόσιου ενδιαφέροντος.

    Η απόφαση της Ολομέλειας για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των Βουλευτών (άρα την πλειοψηφία τουλάχιστον 120 βουλευτών). Η ψηφοφορία είναι φανερή.

    Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, η Επιτροπή αξιολογεί τις αποδείξεις που συνέλεξε και συντάσσει αιτιολογημένο πόρισμα, στο οποίο καταχωρίζονται και οι γνώμες της τυχόν μειοψηφίας.

    Με πρόταση του ενός πέμπτου (1/5) του συνόλου των βουλευτών, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση, που διεξάγεται με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 137.

    [05] Παράταση για απόσυρση αυτοκινήτων μέχρι τις 20 Μαΐου

    Να αξιοποιήσουν οι πολίτες το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων, κάλεσε από την Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, χαρακτηρίζοντάς το «μεγάλη ευκαιρία».

    Την πρόσκληση απηύθυνε ο κ. Αλεξιάδης, στο πλαίσιο της ψήφισης της τροπολογίας, η οποία παρατείνει τη διαδικασία απόσυρσης έως την 20ή Μαΐου του 2016 και παρέχει ταυτοχρόνως τη δυνατότητα επίλυσης όλων των σχετικών θεμάτων μέχρι 31 Μαΐου του 2016, καθώς και ταυτοποίησης και όσων αυτοκινήτων αγοράστηκαν το προηγούμενο διάστημα ώστε να έχουν τις ευμενείς διατάξεις του νόμου.

    «Είναι μεγάλη ευκαιρία και πρέπει οι πολίτες να την αξιοποιήσουν, διότι δεν θα είναι αιώνια», είπε ο κ. Αλεξιάδης, προαναγγέλλοντας και άλλες νομοθετικές διατάξεις καθώς -όπως είπε- λειτουργεί πλέον η Διυπουργική Επιτροπή, που εξετάζει τα θέματα φορολογίας των αυτοκινήτων και θα δρομολογήσει πιο αυστηρό πλαίσιο και θα επιλύσει θέματα.

    Απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδίως δε της ΝΔ, περί μεγάλης καθυστέρησης εφαρμογής του μέτρου, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι ήταν αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που διαρκεί και έπρεπε να καταλήξει προς όφελος των πολιτών.

    [06] ΕΕ: Στόχος στις 4 Απριλίου να ξεκινήσει το σχήμα «ένας προς έναν»

    Στόχος παραμένει στις 4 Απριλίου να ξεκινήσει το σχήμα «ένας προς έναν», δήλωσε η εκπρόσωπος, αρμόδια για Θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, σήμερα από τις Βρυξέλλες.

    Όπως εξήγησε η ίδια, αυτό σημαίνει ότι στις 4 Απριλίου θα ξεκινήσει η επιστροφή των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές και μπορούν να λάβουν προστασία στην Τουρκία και παράλληλα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επανεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ.

    Η Ν. Μπερτό απέφυγε να παρουσιάσει τις πρακτικές λεπτομέρειες αυτής της επιχείρησης. Ανέφερε, πάντως, ότι προς αυτό το σκοπό, οι ελληνικές και οι τουρκικές Αρχές, μαζί με τη βοήθεια του Ευρωπαίου συντονιστή για το προσφυγικό, Μάρτιν Φερβέι, εργάζονται στενά, ενώ παράλληλα ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Μ. Φερβέι θα μεταβούν στις 3 Απριλίου στην Άγκυρα.

    Όσον αφορά τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να επιτραπεί η επιστροφή στην Τουρκία αιτούντων ασυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές, η Ν. Μπερτό υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αναμένεται να τις υιοθετήσει τις επόμενες ημέρες. Η Τουρκία από την πλευρά της, θα πρέπει να προχωρήσει και αυτή στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις έως τις 4 Απριλίου και προς το σκοπό αυτό θα βοηθήσει η επικείμενη επίσκεψη του επιτρόπου Μετανάστευσης στην Άγκυρα. Τόνισε, πάντως, ότι η πολιτική της Τουρκίας ως προς τους πρόσφυγες θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με τα διεθνή πρότυπα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [07] Ο Άσαντ κατηγορεί τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν ότι στηρίζει την τρομοκρατία

    Ο στρατός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν "πολεμά στη Συρία", ισχυρίζεται ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

    "Ο τουρκικός στρατός, που δεν είναι καν της Τουρκίας αλλά του Ερντογάν, πολεμάει σήμερα στη Συρία. Ο τουρκικός λαός δεν τάσσεται κατά της Συρίας, δεν είναι εχθρικός απέναντι στη Συρία. Οι σχέσεις μας θα είναι καλές αν δεν παρεμβαίνει ο Ερντογάν", φέρεται να δήλωσε ο Άσαντ.

    Σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο, ο Τούρκος ομόλογός του στηρίζει ευθέως τους τρομοκράτες επειδή τους επιτρέπει να περνούν στο έδαφος της Τουρκίας.

    "Κατ' αρχήν, στηρίζει ευθέως τους τρομοκράτες. Τους επιτρέπει να μπαίνουν στο τουρκικό έδαφος, να κάνουν ελιγμούς με άρματα. Αυτό δεν αφορά μόνο μεμονωμένα πρόσωπα, τους χρηματοδοτεί μέσω της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και, φυσικά, μέσω της ίδιας της Τουρκίας. Εμπορεύεται πετρέλαιο που έχει κλαπεί από το Ισλαμικό Κράτος ενώ την ίδια στιγμή εξαπολύει επιθέσεις με το πυροβολικό εναντίον του συριακού στρατού όταν μετακινείται κοντά στα σύνορα, για να στηρίξει τους τρομοκράτες", είπε ο Άσαντ.

    [08] Την ολοκλήρωση του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής της Κύπρου, ανακοίνωσε η Κομισιόν

    Την ολοκλήρωση του «προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής» της Κύπρου έπειτα από τρία χρόνια ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για την επίτευξη τριών βασικών στόχων: τη σταθεροποίηση και μεταρρύθμιση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα, την εξασφάλιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης. «Χάρη στις προσπάθειες των κυπριακών αρχών να εφαρμόσουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη και επιτεύχθηκαν πολλά: η ανάπτυξη ακολουθεί πλέον ανοδική πορεία, επήλθε περαιτέρω επανόρθωση στο τραπεζικό σύστημα ενώ η δημοσιονομική κατάσταση παρουσίασε σημαντική βελτίωση», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις συνεχάρη την Κύπρο για τη «δέσμευσή της να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία και να αποκατασταθεί η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας».

    «Η Κύπρος εφάρμοσε το πρόγραμμα με αποφασιστικότητα και θετικά αποτελέσματα: αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και μείωση της ανεργίας ενώ αναμένεται ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα εξακολουθήσει να ενισχύεται κατά τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο αντιπρόεδρος Β. Ντομπρόβσκις.

    [09] Ευεργετικές επιπτώσεις για το χρέος και τη ρευστότητα θα έχει η γρήγορη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος, τονίζει ο Ρ. Γκουαλτιέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς χωρίς άλλες καθυστερήσεις είναι ρεαλιστική και θα προκαλέσει σειρά ευεργετικών επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία, με κυριότερη την εμπιστοσύνη στους επενδυτές, τόνισε ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Θεωρεί μάλιστα ότι το καλό σενάριο είναι να περιλαμβάνεται στο πακέτο της αξιολόγησης και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, εξέλιξη που με τη σειρά της θα δρομολογήσει αποφάσεις της ΕΚΤ, με προοπτική την γρήγορη επανένταξη της Ελλάδας στις αγορές, αρχής γενομένης από την εισαγωγή των waivers και την άρση των περιορισμών κεφαλαίων.

    Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Γκουαλτιέρι:

    -Είχατε σειρά συναντήσεων στην Αθήνα, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπουργών και άλλων αξιωματούχων. Ποιά εντύπωση αποκομίσατε;

    -Υπάρχει διάθεση αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ευρωπαϊκών θεσμών. Πιστεύω ότι μια θετική κατάληξη της αξιολόγησης είναι ρεαλιστική και πολύ επιθυμητή. Ελπίζω ότι θα υπάρξει αυτή η ολοκλήρωση, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, με πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές στη γενική εμπιστοσύνη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

    -Πιστεύετε ότι μια θετική κατάληξη της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για άλλες ευνοϊκές εξελίξεις;

    -Ναι το πιστεύω αυτό. Η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, βέβαια δεν μιλάμε για κούρεμα, αλλά υπάρχουν άλλοι τρόποι ελάφρυνσης όπως η επιμήκυνση, η περίοδος χάριτος και αυτό θα είναι αυτό καθ' αυτό θετικό γιατί θα χαλαρώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για μεγάλο διάστημα, αλλά θα ενισχύσει και την εμπιστοσύνη καθώς θα υπάρχει σταθερότητα, πιο καθαρή προοπτική βιωσιμότητας του χρέους και αυτό είναι κρίσιμο για την εμπιστοσύνη των επενδυτών με ευρύτερες θετικές επιπτώσεις στην οικονομία.

    -Η έναρξη της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης;

    -Ναι, πρέπει να είναι μέρος του πακέτου. Το ιδανικό σενάριο είναι ότι θα έχουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους

    -Αυτό θα προκαλέσει εξελίξεις στην ΕΚΤ;

    -Βέβαια, κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να πάρει σειρά αποφάσεων, όπως η εισαγωγή των λεγόμενων waivers αναφορικά με την παροχή ρευστότητας, τη δυνατότητα άρσης των capital controls, να πάει η Ελλάδα στις αγορές και όλα αυτά θα επανεντάξουν την Ελλάδα στο ευρωσύστημα και τις χρηματοοικονομικές αγορές με πολύ θετικές επιπτώσεις.

    -Ένα σχόλιο για την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση

    -Πρόκειται για ένα ιστορικό φαινόμενο τεράστιας εμβέλειας που απαιτεί κοινές απαντήσεις, αλληλεγγύη στο ευρωπαϊκό επίπεδο και πιστεύω ότι η συμφωνία με την Τουρκία δείχνει κατ αρχήν θετική, ασφαλώς δεν είναι λύση είναι ένα στοιχείο, σημαντικό όμως και χρειαζόμαστε ευρύτερα και αποτελεσματικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διαμορφώσουμε μια πλήρη ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, με νέα εργαλεία.

    [10] Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του ΕΚ, σε κοινή συνεδρίαση στο ελληνικό κοινοβούλιο

    Σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων θα συμμετάσχει την Πέμπτη η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία υπό την Πρόεδρο Ντανούτα Μαρία Χούμπνερ η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, από την Τετάρτη 30 Μαρτίου έως την Παρασκευή 1η Απριλίου έχει επίσης σειρά επαφών με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Ξυδάκη και άλλους αξιωματούχους.

    Οι ευρωβουλευτές θα έχουν συναντήσεις και με μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και εκπροσώπους φορέων

    [11] Ημερίδα Καινοτόμου και Νεανικής Επιχειρηματικότητας υπό την αιγίδα του ΕΚ και του ευρωβουλευτή της GUE/ ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κούλογλου

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη, την Παρασκευή 1 Απριλίου, στην Καπναποθήκη «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (οδός Καπνεργατών) ώρα 10.30. Σκοπός της είναιτην παρουσίαση εργαλείων για τη μείωση της νεανικής ανεργίας, την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και τη συγκράτηση του διαρκώς αυξανόμενου ρεύματος των νέων που εγκαταλείπουν τη χώρα μας προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Θα παρουσιαστούν επίσης οι αναπτυξιακές πρακτικές που προκύπτουν μέσα από την δραστηριοποίηση στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, καθώς και μέσα από την καλλιέργεια της κλωστικής και βιομηχανικής κάνναβης.

    Η ημερίδα εντάσσεται σε σειρά πρωτοβουλιών του ευρωβουλευτή, προκειμένου να συνεισφέρει στην εκκίνηση συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της Ελλάδας και όχι μόνο το παρελθόν. Να δοθούν δηλαδή ιδέες και εργαλεία για τη στήριξη νέων οικονομικών προσπαθειών. Η ημερίδα απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους ιδιώτες και φορείς της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης.

    [12] Η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών σε δημόσια έργα στο Ισραήλ, στο επίκεντρο συνάντησης Μάρδα-Γιτζάκι

    Η συμμετοχή ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών σε έργα υποδομών και δημόσια έργα στο Ισραήλ ήταν το κύριο αντικείμενο της συνάντησης του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρη Μάρδα με τον σύμβουλο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, τον Αβιγκπόρ Γιτζάκι (Avigpor Yitzaki), στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο Ισραήλ, που ολοκληρώνεται σήμερα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, λαμβάνει χώρα επιχειρηματική αποστολή με τη συμμετοχή πολλών ελληνικών επιχειρήσεων, από τους κλάδους τεχνολογίας, βιομηχανίας, τουρισμού και τροφίμων.

    Ο κ. Μάρδας, ο οποίος συνόδευε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ, συμμετείχε στις συναντήσεις του κ. Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ρέβεν Ρίβλιν, τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και τον πρόεδρο της ισραηλινής Βουλής (Κνεσέτ) Γιούλι Εντελστάιν. Επίσης, ο κ. Μάρδας επισκέφθηκε, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και συμμετείχε στη συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ'.

    [13] Τη Δευτέρα επιστρέφουν από την Ελλάδα στην Τουρκία 500 πρόσφυγες

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε σήμερα ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αναμένεται να αναχωρήσουν από την Ελλάδα με προορισμό την Τουρκία περίπου πεντακόσιοι μετανάστες.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, βρίσκονται εν εξελίξει διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική πλευρά, υπό την αιγίδα της ΕΕ, για τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων της διαδικασίας επιστροφής.

    Διαβάστε επίσης:

    Την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει ο Ι. Μουζάλας, αναφορικά με το ν/σ για το Προσφυγικό


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 March 2016 - 14:32:29 UTC