Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο το Κυπριακό και η οικονομική κρίση στη συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη-¶. Κυπριανού
  • [02] Π.Σκουρλέτης: Εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ
  • [03] Γ. Σταθάκης; Σαράντα δύο έργα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, στο «Πακέτο Γιούνκερ»
  • [04] Τρ.Αλεξιάδης: Στα 175 εκατ. ευρώ τα βεβαιωθέντα έσοδα από τους ελέγχους της λίστας Λαγκάρντ
  • [05] Ρ. Γκουαλτιέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η γρήγορη αξιολόγηση θα έχει σειρά θετικών αποφάσεων για το χρέος και τη ρευστότητα
  • [06] Αυξάνονται οι πρόσφυγες που διαμένουν στα 21 κέντρα φιλοξενίας των Ενόπλων Δυνάμεων
  • [07] Λίγες οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, στα νησιά του β. Αιγαίου
  • [08] Την Κυριακή 24 Απριλίου ανοικτά τα καταστήματα
  • [09] Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ θέλει να παραδοθεί στη Γαλλία
  • [10] Σύλληψη ενός Έλληνα στην Ιταλία για τη μεταφορά μεταναστών με πλοίο στην Απουλία
  • [11] Τουρκία: Ο στρατός διέψευσε ότι ετοιμάζει πραξικόπημα κατά του Ερντογάν
  • [12] Ιταλία: Με μεγάλες δόσεις ηπαρίνης δολοφονούσε τους ασθενείς της η νοσοκόμα του Πιομπίνο
  • [13] Χιλιάδες «οκάδες» βαμβακιού υφασμένες με ιστορίες της ζωής, στην παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη
  • [14] Οι Έλληνες καλλιτέχνες αντιδρούν στο σχέδιο Φαμπρ για το Ελληνικό Φεστιβάλ
  • [15] Πρ. Παυλόπουλος: Η ΕΕ καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της
  • [16] Τη Δευτέρα επιστρέφουν από την Ελλάδα στην Τουρκία 500 πρόσφυγες
  • [17] Απών ο Αλόνσο από το γκραν πρι του Μπαχρέιν με απόφαση των γιατρών της FIA
  • [18] Υπέγραψε για το γήπεδο της ΑΕΚ ο Πάνος Σκουρλέτης
  • [19] Η Ντόρτμουντ θέλει 20 εκατομμύρια από ¶ρσεναλ για Μχιταριάν
  • [20] Η Ρουμπέση είπε το «αντίο» στην Εθνική γυναικών
  • [21] Νέες καταγγελίες από τη Διεθνή Αμνηστία για το Μουντιάλ του 2022

  • [01] Στο επίκεντρο το Κυπριακό και η οικονομική κρίση στη συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη-¶. Κυπριανού

    Συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ ¶ντρο Κυπριανού είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Οι δυο άντρες συζήτησαν για το Κυπριακό και ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την αμέριστη στήριξη της ΝΔ και, όπως είπε, ολόκληρου του ελληνισμού σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια.

    Επίσης μίλησαν και για τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο.

    «Ως γνωρίζετε η Κύπρος κατάφερε και εξήλθε του μνημονίου πριν από λίγες εβδομάδες, και φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε πως παρά τις πολιτικές διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν, ο ίδιος επανέλαβε την εκτίμησή του για το γεγονός ότι στην Κύπρο το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου κρατήθηκε πολύ υψηλά.

    «Παρά τις διαφωνίες των κομμάτων διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο μιας ευρύτερης συναίνεσης για την αντιμετώπιση του πολύ μεγάλου προβλήματος της επίλυσης της μεγάλης οικονομικής κρίσης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    [02] Π.Σκουρλέτης: Εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ

    Το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ εξετάζει η κυβέρνηση, εφόσον οι διεθνείς τιμές των καυσίμων παραμείνουν τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα και περιοριστούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των καταναλωτών προς την επιχείρηση.

    Σε δηλώσεις του σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ανήγγειλε επίσης την επέκταση της προμήθειας φυσικού αερίου σε σειρά νέων περιοχών, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα των Σκουριών ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν άλλες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας πέρα από το πλαίσιο που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου. Χαρακτήρισε εξάλλου πρωτόγνωρη από το 1974 την κατάσταση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, επειδή δίνει μάχη ενάντια στη διαπλοκή.

    Για το θέμα των τιμολογίων του ηλεκτρικού, πέρα από το ανταγωνιστικό σκέλος που εξαρτάται από την πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου και την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι έχει συγκροτηθεί επιτροπή που διερευνά τις δυνατότητες μειώσεων και στις λεγόμενες μονοπωλιακές χρεώσεις δηλαδή τις χρεώσεις για τα δίκτυα, το ΕΤΜΕΑΡ (ανανεώσιμες πηγές) και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Ειδικά για τις ΥΚΩ ο υπουργός τόνισε ότι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του κόστους είναι η προώθηση των διασυνδέσεων των νησιών και εγκάλεσε τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου που δεν προχώρησαν στη λεγόμενη "μικρή" (μέσω Πελοποννήσου) διασύνδεση της Κρήτης που θα οδηγήσει σε ορίζοντα τριετίας σε μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης του νησιού κατά 50 %.

    [03] Γ. Σταθάκης; Σαράντα δύο έργα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, στο «Πακέτο Γιούνκερ»

    ¶μεσα θα γίνει η ανάρτηση των έργων που έχει επιλέξει η Ελλάδα για να ενταχθούν στο «Πακέτο Γιούνκερ», όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου.

    Πρόκειται για 42 έργα, συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που έχει επιλέξει η Ελλάδα για να ενταχθούν. «Προσπαθησαμε να εντοπίσουμε περιοχές και έργα που μπορούν να ενταχθούν και προεπιλέξαμε 42 έργα, από τα οποία 18 είναι αμιγώς ιδιωτικά και τα υπόλοιπα με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα» σημείωσε είπε ο υπουργός Οικονομίας και επεσήμανε ότι το «πακέτο Γιούνκερ» δεν προβλέπει άμεση χρηματοδότηση, αλλά είναι «μηχανισμός υποβοήθησης ιδιωτικών έργων», μέσω της παροχής εγγυήσεων και της προσφοράς χαμηλών επιτοκίων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε την υλοποίηση του προγράμματος, ενώ από το 2014 είχαν επιλεγεί σε πρώτη φάση 174 έργα ύψους 41,5 δισ. ευρώ. Όπως τόνισε, το «Πακέτο Γιούνκερ κινδυνεύει να μείνει κενό γράμμα» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα λάμπει διά της απουσίας της και είναι στις έξι ευρωπαϊκές χώρες, από τις 28, που δεν έχει υποβάλλει πρόγραμμα, ενώ ήδη έχουν δοθεί εγκρίσεις 76 δισ. ευρώ για 200 έργα».

    Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε επιφυλάξεις για τη δυνατότητα των τραπεζών να υποστηρίξουν χρηματοδοτικά τα έργα που θα επιλεγούν και εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην υλοποίηση των έργων που θα επιλεγούν.

    Ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι το 2015 ούτε ένα από τα 174 έργα, που είχαν κατατεθεί επί κυβέρνησης ΝΔ, δεν είχε ωριμάσει ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί, και συμπλήρωσε: «Το μόνο που υπήρχε ήταν ένας κατάλογος τίτλων. Κανένας βαθμός ωρίμανσης και καμία πιθανότητα υλοποίησης. Ξεκινήσαμε από το σημείο μηδέν και καταλήξαμε σε έναν κατάλογο έργων που τηρούν τις προϋποθέσεις της ωριμότητας, της συμβατότητας, της δυνατότητας και της ιδιωτικής χρηματοδότησης». Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των τραπεζών, υπογράμμισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτελούσε προτεραιότητα της κυβέρνησης μετά τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και το τραπεζικό σύστημα είναι, πλέον, σταθεροποιημένο.

    [04] Τρ.Αλεξιάδης: Στα 175 εκατ. ευρώ τα βεβαιωθέντα έσοδα από τους ελέγχους της λίστας Λαγκάρντ

    Στο ποσό των 175,441 εκατομμυρίων ευρώ ανήλθαν το 2015 τα βεβαιωθέντα έσοδα από τους ελέγχους των υποθέσεων της Λίστας Λαγκάρντ και ήταν σημαντικά αυξημένα από αυτά του 2014 που είχαν ανέλθει σε 26,620 εκατ. ευρώ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απαντά στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την συζήτηση στη Βουλή λέγοντας ότι τα στοιχεία που παρουσίασε συνέκριναν δεδομένα 12 μηνών των ετών 2013-2014 με στοιχεία 9μήνου του 2015. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ο μέσος όρος βεβαίωσης εσόδων ανά υπόθεση από τους ελέγχους αυτούς το 2014 ήταν 665.523 ευρώ ενώ το 2015 ήταν 1.772.135 ευρώ.

    [05] Ρ. Γκουαλτιέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η γρήγορη αξιολόγηση θα έχει σειρά θετικών αποφάσεων για το χρέος και τη ρευστότητα

    Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς χωρίς άλλες καθυστερήσεις είναι ρεαλιστική και θα προκαλέσει σειρά ευεργετικών επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία, με κυριότερη την εμπιστοσύνη στους επενδυτές, τόνισε ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Θεωρεί μάλιστα ότι το καλό σενάριο είναι να περιλαμβάνεται στο πακέτο της αξιολόγησης και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, εξέλιξη που με τη σειρά της θα δρομολογήσει αποφάσεις της ΕΚΤ, με προοπτική την γρήγορη επανένταξη της Ελλάδας στις αγορές, αρχής γενομένης από την εισαγωγή των waivers και την άρση των περιορισμών κεφαλαίων.

    [06] Αυξάνονται οι πρόσφυγες που διαμένουν στα 21 κέντρα φιλοξενίας των Ενόπλων Δυνάμεων

    Αυξάνονται οι πρόσφυγες και μετανάστες στα 21 κέντρα φιλοξενίας που διαχειρίζονται, πλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις όπως και οι μερίδες που διανέμουν προς αυτούς, ενώ παράλληλα συνεισφέρουν στην κάλυψη υγειονομικών αναγκών τους με τη διάθεση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

    Στα 21 κέντρα φιλοξενίας διαμένουν 24.069 πρόσφυγες και μετανάστες, με δυνατότητα φιλοξενίας 29.283 ατόμων. Σήμερα θα διανεμηθούν περίπου 32.350 μερίδες φαγητού (97.050 γεύματα), με μέριμνα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Την προηγούμενη εβδομάδα, στα 19 κέντρα φιλοξενίας που διαχειρίζονταν οι Ένοπλες Δυνάμεις διέμεναν 20.475 άτομα, με δυνατότητα φιλοξενίας 26.300 ατόμων, ενώ είχαν διανεμηθεί 29.300 μερίδες φαγητού για την κάλυψη αναγκών σίτισης των προσφύγων και μεταναστών.

    Για την υγειονομική κάλυψη των αναγκών των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στις συγκεκριμένες δομές συνεισφέρουν 21 γιατροί και 13 νοσηλευτές, ενώ υφίσταται και η περιοδική κάλυψή τους με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (π.χ παιδίατροι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι).

    Αναλυτικά, στη Λέσβο διαμένουν 2.100 άτομα, στη Χίο 1.515, στη Σάμο 470, στο Σχιστό 1.950, στο Λαύριο 399, στη Μαλακάσα 1.100, στη Ριτσώνα 908, στα Διαβατά 2.145, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς 3.540, στο Χέρσο Κιλκίς 3.945, στον ¶γιο Ανδρέα 128, στο Κουτσόχερο 1.864, στα Δολιανά 209, στον Κατσικά Ιωαννίνων 1.091, στη Φιλιππιάδα 693, στα Καλύβια Πιερίας 340, στη Νέα Χράνη Πιερίας 208, στο Κτήμα ΗΡΑΚΛΗ Πιερίας 47, στα Γιαννιτσά 1.029 και στη Βέροια 388. Το κέντρο φιλοξενίας στη Λέρο είναι κενό, ενώ αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας στην Κω.

    [07] Λίγες οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, στα νησιά του β. Αιγαίου

    Λίγες ήταν οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, χθες Τετάρτη και μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί, στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Συνολικά στα νησιά και μέχρι σήμερα τα χαράματα αποβιβάσθηκαν 124 άτομα, όλα στη Λέσβο, ενώ σε Χίο και Σάμο δεν αποβιβάσθηκε κανένας. Εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς καταγραφής, οι οποίοι σταδιακά αναχωρούν για την υπόλοιπη Ελλάδα ή απελαύνονται εφόσον είναι Βορειοαφρικανοί ή Πακιστανοί, είναι 647 στη Μυτιλήνη και 211 στη Σάμο. Στη Χίο με το παλιό καθεστώς δεν έμεινε κανένας, δηλαδή οι εκτός χοτ σποτ δομές του νησιού είναι άδειες.

    Στα χοτ σποτς

    Υπό περιορισμό στα χοτ σποτς των τριών νησιών μια και μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, παραμένουν: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 2384. Στη Χίο 1449. Και στη Σάμο 218.

    Εν τω μεταξύ περισσότεροι από 200 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αποβιβασθεί σήμερα Πέμπτη από το πρωί στη Λέσβο. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Πακιστανοί μετανάστες.

    [08] Την Κυριακή 24 Απριλίου ανοικτά τα καταστήματα

    Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για το Πάσχα ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

    Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για την εορταστική περίοδο που αρχίζει από τις 20 Απρίλιου έχει ως εξής:

    Από την Τετάρτη 20 Απριλίου έως Παρασκευή 22 Απριλίου από 09:00-21:00

    Το Σάββατο 23 Απριλίου από τις 09:00 - 18:00

    Την Κυριακή 24 Απριλίου από τις 11:00 - 18:00

    Από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Πέμπτη από τις 09:00 - 21:00

    Τη Μεγάλη Παρασκευή 29.04.2016 από τις 13:00 - 19:00

    Το Μεγάλο Σάββατο 30.04.2016 από 09:00 - 15:00

    Από την Κυριακή του Πάσχα έως και την Τρίτη 3 Μαίου, που μεταφέρθηκε η αργία της Πρωτομαγιάς, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά

    Από Τετάρτη 4 Μαϊου 2016 επανέρχεται το κανονικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

    [09] Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ θέλει να παραδοθεί στη Γαλλία

    Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μόνος επιζήσας των δραστών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της 13η Νοεμβρίου στο Παρίσι, ο οποίος συνελήφθη στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θέλει να παραδοθεί στη Γαλλία και να "συνεργαστεί με τις γαλλικές αρχές", δήλωσε σήμερα ένας από τους δικηγόρους του.

    Ο Σεντρίκ Μουάς έκανε τη δήλωση αυτή στους δημοσιογράφους κατά την έξοδο από την ακροαματική διαδικασία στο δικαστικό συμβούλιο του Εφετείου των Βρυξελλών για την εξέταση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του που εκδόθηκε από τη Γαλλία μετά τις επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 130 ανθρώπων τον Νοέμβριο.

    Ο 26χρονος Γάλλος δεν βγήκε από τη φυλακή του στην πόλη Μπριζ του βορειοδυτικού Βελγίου σήμερα το πρωί για την ακροαματική διαδικασία και αυτή αναβλήθηκε για το απόγευμα, ώστε να δοθεί χρόνος στον εισαγγελέα να πάει στη φυλακή για να εξετάσει τον Αμπντεσλάμ, διευκρίνισε ο Σεντρίκ Μουάς, συνεργάτης του Σβεν Μαρί.

    [10] Σύλληψη ενός Έλληνα στην Ιταλία για τη μεταφορά μεταναστών με πλοίο στην Απουλία

    Είκοσι έναν μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σομαλία, το Ιράν και τη Συρία αποβιβάσθηκαν σήμερα το πρωί στην περιοχή του Κάστρο της Απουσίας στην Κάτω Ιταλία.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, η ιταλική οικονομική αστυνομία κατάφερε να μπλοκάρει το σκάφος των δουλεμπόρων, λίγα ναυτικά μίλια απόσταση από το Ότραντο της Απουλίας, ενώ συνέλαβε δύο δουλεμπόρους, έναν Αλβανό και έναν Έλληνα.

    Τώρα θα πρέπει να εξακριβωθεί, αναφέρει η Λα Ρεπούμπλικα, αν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός, η αν ξανανοίγει ο "διάδρομος της Αδριατικής", μετά από το κλείσιμο εκείνου των Βαλκανίων.

    [11] Τουρκία: Ο στρατός διέψευσε ότι ετοιμάζει πραξικόπημα κατά του Ερντογάν

    Ο τουρκικός στρατός διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να κάνει πραξικόπημα για να εκδιώξει από την εξουσία τον ισλαμο-συντηρητικό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται για αυταρχική παρέκκλιση, όπως ανέφεραν ξένα ΜΜΕ.

    "Η πειθαρχία, η απόλυτη υποταγή και μία μόνο αλυσίδα διοίκησης είναι στη βάση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων", αναφέρει το γενικό επιτελείο του στρατού σε μια ασυνήθιστη δήλωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.

    "Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια παράνομη πράξη που είναι εκτός της δομής της διοίκησης ή που τη διακυβεύει", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Ο στρατός δεν διευκρίνισε σε ποιες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρεται αλλά δεσμεύθηκε να προβεί σε νομικά διαβήματα εναντίον κάθε "αβάσιμης" πληροφορίας.

    Ωστόσο άρθρο ενός αμερικανού ερευνητή και πρώην αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου ¶μυνας, του Μάικλ Ρούμπιν, που δημοσιεύθηκε στο Newsweek με τον τίτλο "Θα γίνει πραξικόπημα κατά του Ερντογάν στην Τουρκία;" προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στο εξωτερικό.

    Ο τουρκικός στρατός, ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ΝΑΤΟ, έκανε τρία πραξικοπήματα το 1960, το 1971 και το 1980 και εκδίωξε από την εξουσία μια φιλο-ισλαμική κυβέρνηση το 1997, στην οποία πρωθυπουργός ήταν ο Νετζμετίν Ερμπακάν, πολιτικός μέντορας του Ερντογάν.

    Ο στρατός θεωρείται παραδοσιακά ως μια ισχυρή δύναμη στην τουρκική πολιτική, ικανός να ανατρέπει τις κυβερνήσεις που, κατά τη γνώμη του, διαβρώνουν τις κοσμικές αρχές της σύγχρονης δημοκρατίας που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

    [12] Ιταλία: Με μεγάλες δόσεις ηπαρίνης δολοφονούσε τους ασθενείς της η νοσοκόμα του Πιομπίνο

    Με μεγάλες δόσεις ηπαρίνης, μιας γνωστής αντιπηκτικής ουσίας, δολοφόνησε 13 ασθενείς της η νοσοκόμα της περιοχής Πιομπίνο της κεντρικής Ιταλίας, η οποία συνελήφθη χθες το βράδυ από του καραμπινιέρους.

    Η γυναίκα, όπως έκαναν γνωστό οι καραμπινιέροι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είναι 55 ετών, ονομάζεται Φάουστα Μπονίνο, είναι παντρεμένη και έχει δυο παιδιά. Από το 1995 εργαζόταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου του Πιομπίνο και από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι έπασχε από κατάθλιψη και έκανε χρήση μεγάλων ποσοστήτων οινοπνευματωδών και ψυχοφαρμάκων.

    Τα θύματά της ήταν ηλικίας από 61 ως 88 ετών. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται ένας άνδρας ο οποίος είχε υποβληθεί σε επέμβαση για τοποθέτηση τεχνητής κεφαλής μηριαίου οστού και επρόκειτο να πάρει σύντομα εξιτήριο. Ξαφνικά όμως υπέστη σοβαρή αιμορραγία, η οποία και τον οδήγησε στον θάνατο. Τα αποτελέσματα της νεκροψίας έδειξαν ότι έχασε την ζωή του εξαιτίας μαζικής δόσης ηπαρίνης η οποία του χορηγήθηκε από την νοσοκόμα-δολοφόνο.

    «Τα στοιχεία που προέκυψαν είναι φοβερά, ανατριχιαστικά. Ευχαριστώ ειλικρινά τους καραμπινιέρους για την άμεση κινητοποίησή τους», δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν.

    [13] Χιλιάδες «οκάδες» βαμβακιού υφασμένες με ιστορίες της ζωής, στην παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη

    Η ιστορία της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας και των ανθρώπων της φωταγωγεί τη μνήμη, εμπνέει την τέχνη και γίνεται κινητήρια δύναμη στην παράστασητης Ιόλης Ανδρεάδη, με τίτλο «διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιού ~ μια παράσταση στο Αρχείο».

    Πραγματοποιείται επιτόπου στο κτίριο του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στον Ταύρο (Λ. Ειρήνης και Δωρίδος 2) από την1η Απριλίου έως τις 23 Μαΐου, κάθε Δευτέρα καιΠαρασκευή στις 20:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινόκαι υπόσχεται στους θεατέςρόλο παρατηρητή-μαθητευόμενου αρχειονόμου . 'Αλλωστεόλη η παράσταση «είναι βγαλμένη από τα άδυτα του αρχείου που δεν χρησιμοποιείται απλώς ως πηγή έρευνας αλλά περισσότερο ως ένας ζωντανός χώρος που περικλείει όλο το θεατρικό συμβάν, από τη γέννησή του ως το τέλος».

    «Αυτό πουεπιδιώκουμε είναινα φέρουμε πιο κοντά τους θεατές όχι με μια εξωτερικής φύσης διάδραση, αλλά με τη συμμετοχή του νου και της καρδιάς. Οι χαρακτήρες που σχηματίστηκαν από την ανίχνευση του αρχείου, ζωντανεύουν μέσα στους χώρους του αρχείου και παραμένουν για πάντα εκεί» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ιόλη Ανδρεάδη.

    Η ιδέα για την παράσταση ήταν πρόταση του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς. Με την καθοδήγηση της προϊσταμένης του Ιστορικού Αρχείου, Λένας Μπενέκη,και αφού μελέτησε τη σχετική βιβλιογραφία και αρχειακό υλικό, η σκηνοθέτης επικέντρωσε την έρευνά της στην άλλοτε ναυαρχίδα της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα, την Πειραϊκή-Πατραϊκή.Μαζί με τον Αρη Ασπρούλη, που επιμελήθηκαν το σενάριο, εμπνεύστηκαν από τα τεκμήρια και τις λεπτομέρειες εκείνες που τους συγκίνησαν.

    Ο τίτλος αυτής της site-specific περφόρμανς αναφέρεται στο χρονικό «Πιστεύοντας εις το μέλλον» (του Χριστόφορου Κατσάμπα εκ των ιδρυτών της Πειραϊκής Πατραϊκής), απόσπασμα του οποίου αποτέλεσε μία από τις πηγές για τη συγγραφή του έργου. «Είναι η ποσότητα βαμβακιού, η οποία επιτάχθηκε από τους Γερμανούς το '40, προκειμένου να μην κλείσει η Πειραϊκή-Πατραϊκή και να χάσουν τη δουλειά τους τόσοι άνθρωποι. Με έναν τρόπο συμβολίζει για μένα τις αποφάσεις» λέει η Ιόλη Ανδρεάδη μιλώντας για «εκείνες τις αποφάσεις που παίρνει ο καθένας μας στη δουλειά και τη ζωή του, που μπορεί να μην φαίνονται ή ν' αναγνωρίζονται πάντα με μια πρώτη ματιά ως ιδανικές, αλλά επειδή ακολουθεί το ένστικτό του αυτό από μόνο του έχει κάτι ωραίο. Πρινκρίνουμε αυτόν που πήρε μια απόφαση, καλό είναι να προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση του. Αν συμβεί αυτό τότε δε θα τον κρίνουμε. Δεν θα μπορούμε παράμόνο να τον αγαπήσουμε» υποστηρίζει.

    [14] Οι Έλληνες καλλιτέχνες αντιδρούν στο σχέδιο Φαμπρ για το Ελληνικό Φεστιβάλ

    Τον έντονο προβληματισμό τους εκφράζουν οι Έλληνες ηθοποιοί σχετικά με τις ανακοινώσεις του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Γιαν Φαμπρ για τη συγκρότηση του φετινού προγράμματος.

    Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου, ο Γιαν Φαμπρ ανακοίνωσε πως το φετινό φεστιβάλ θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον πολιτισμό της χώρας του, το Βέλγιο, καθώς όπως παραδέχτηκε ο ίδιος δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο να εξετάσει τις ελληνικές προτάσεις.

    Μετά από πρωτοβουλία πολλών ηθοποιών, οργανώνεται ανοικτό κάλεσμα την Παρασκευή 1η Απριλίου στις 13.00 στο θέατρο Σφενδόνη (Μακρή 4, Μακρυγιάννη), προκειμένου να ακουστούν απόψεις και να αναζητηθεί ένας κοινός τρόπος αντίδρασης.

    [15] Πρ. Παυλόπουλος: Η ΕΕ καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της

    Η Ευρωπαϊκη'Ενωση καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ανθρωπότητα, περιβάλλοντας με αλληλεγγύη και αγάπη τους πρόσφυγες, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ.

    «Τα μηνύματα που στέλνει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, μέσα από τη χριστιανική διδασκαλία και τη συνύπαρξη, αφορούν την ΕΕ που βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Μόνο η χριστιανκή διδασκαλία μπορεί να οδηγήσει τα βήματα εκείνων που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της ανθρωπότητας, ώστε να σναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στον ΄Ανθρωπο».

    Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τον αναγόρευσε σε Σταυροφόρο του Τάγματος του Πανάγιου Τάφου και του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Πανάγιου Τάφου.

    Από την πλευρά του, ο κ.Παυλόπουλος απένειμε στον Πατριάρχη Θεόφιλο τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    [16] Τη Δευτέρα επιστρέφουν από την Ελλάδα στην Τουρκία 500 πρόσφυγες

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε σήμερα ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αναμένεται να αναχωρήσουν από την Ελλάδα με προορισμό την Τουρκία περίπου πεντακόσιοι μετανάστες.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, βρίσκονται εν εξελίξει διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική πλευρά, υπό την αιγίδα της ΕΕ, για τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων της διαδικασίας επιστροφής.

    Διαβάστε επίσης:

    Την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει ο Ι. Μουζάλας, αναφορικά με το ν/σ για το Προσφυγικό

    [17] Απών ο Αλόνσο από το γκραν πρι του Μπαχρέιν με απόφαση των γιατρών της FIA

    Ο Φερνάντο Αλόνσο θα απουσιάσει, για ιατρικούς λόγους, από το γκραν πρι της Φόρμουλα Ένα που θα διεξαχθεί στο Μπαχρέιν. Οι γιατροί της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) εξέτασαν τον οδηγό της ΜακΛάρεν στην πίστα του Σακχίρ και αποφάσισαν ότι ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής δεν έχει αναρρώσει επαρκώς από το ατύχημα που είχε στο γκραν πρι της Αυστραλίας, προκειμένου να μπορέσει να «τρέξει» στον δεύτερο αγώνα της χρονιάς.

    Μετά την εξέλιξη αυτή, ο «αναπληρωματικός» οδηγός της ΜακΛάρεν, ο Βέλγος Στόφελ Βάντουρν, θα κάνει ντεμπούτο στη Φόρμουλα Ένα στο Μπαχρέιν, παίρνοντας τη θέση του Αλόνσο.

    [18] Υπέγραψε για το γήπεδο της ΑΕΚ ο Πάνος Σκουρλέτης

    Μεγάλη μέρα για την ΑΕΚ, καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, έβαλε την υπογραφή που χρειαζόταν για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ανέγερσης του νέου γηπέδου. Το όνειρο της «Αγιά Σοφιάς» βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην πραγματοποίηση, αφού σύντομα θα εκδοθεί η οικοδομική άδεια που αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν από την έναρξη των εργασιών. Ο φάκελος θα κατατεθεί στην Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών (ΔΟΚΚ) για να πάρει την τελική έγκριση, προκειμένου να μπουν οι μπουλντόζες στο οικόπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

    [19] Η Ντόρτμουντ θέλει 20 εκατομμύρια από ¶ρσεναλ για Μχιταριάν

    Η Ντόρτμουντ ζήτησε 20 εκατ. ευρώ από την ¶ρσεναλ, προκειμένου να της παραχωρήσει τον Χένρικ Μχιταριάν. Αυτό αποκαλύπτουν τα βρετανικά ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες η προσοχή της αγγλικής ομάδας έχει στραφεί πάνω στον άσο της Μπορούσια. Ο Αρμένιος διεθνής μέσος βρίσκεται στην κορυφή της μεταγραφικής λίστας των Λονδρέζων και ο Αρσέν Βενγκέρ τον θέλει για να ενισχύσει τη μεσαία γραμμή των «κανονιέρηδων» το καλοκαίρι, καθώς υπάρχουν συμβόλαια παικτών που λήγουν.

    [20] Η Ρουμπέση είπε το «αντίο» στην Εθνική γυναικών

    Η Αντιγόνη Ρουμπέση είπε και δημόσια το «αντίο» στην εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του προολυμπιακού τουρνουά στην Ολλανδία και την αποτυχία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η αρχηγός της «γαλανόλευκης» επισημοποίησε την απόφασή της μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. «Νιώθω αρκετά ολοκληρωμένη μέχρι εδώ που έχω φτάσει. Ήρθε η στιγμή, μετά και τον τραυματισμό που έχω, να αφήσω πίσω το σκουφάκι. Αισθάνομαι πολύ τυχερή που έχω ζήσει ό,τι έχω ζήσει. Εύχομαι σε κάθε αθλήτρια να ζήσει αυτές τις επιτυχίες. Και μόνο που κατάφερα να συμμετάσχω σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, με τη μία διοργάνωση να είναι στη χώρα μου και να παίρνω και μετάλλιο, δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα» δήλωσε μεταξύ άλλων η 33χρονη πολίστρια της Βουλιαγμένης.

    «Παιδί-θαύμα» της ελληνικής υδατοσφαίρισης, μέλος της εθνικής νεανίδων που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1997, σε ηλικία μόλις 14 ετών, η Αντιγόνη Ρουμπέση επί 19 χρόνια υπηρέτησε σχεδόν αδιάλειπτα τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, συμμετέχοντας σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, οκτώ Παγκόσμια και έξι Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Το καταληκτικό παιχνίδι του προολυμπιακού τουρνουά με την Ολλανδία ήταν η 356η συμμετοχή της στην εθνική γυναικών, με απολογισμό 561 τέρματα.

    [21] Νέες καταγγελίες από τη Διεθνή Αμνηστία για το Μουντιάλ του 2022

    Η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία σφυρίζει αδιάφορα, παρά τις συνεχείς καταγγελίες για τον εργασιακό μεσαίωνα στα έργα υποδομής στο Κατάρ, ενόψει του Μουντιάλ του 2022. Η χώρα του Κόλπου επενδύει δεκάδες δισ. ευρώ για νέα στάδια και υπερσύγχρονη υποδομή για την άψογη διοργάνωση των αγώνων, αλλά αυτά τα έργα κρύβουν το απίστευτο δράμα εκατοντάδων χιλιάδων ξένων εργατών από την Ινδία, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές.

    Οι μετανάστες αυτοί ζουν και εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες για να περατώσουν τα «φαραωνικά» σχέδια του Εμιράτου. Αρκετοί από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες έχουν σακατευτεί στα εργοτάξια, καθώς δεν τηρούνται, ούτε στοιχειωδώς, οι συνθήκες ασφαλείας. Δουλεύουν με μισθούς πείνας και χάνουν τη ζωή τους για να προλάβει το Κατάρ να ολοκληρώσει, με κάθε κόστος, το μεγαλοπρεπές όνειρο του.

    Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει τον αγώνα, που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, για να πιέσει την FIFA και το Κατάρ, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στα «εργοτάξια του θανάτου». Οι γραφειοκράτες, όμως, της παγκόσμιας συνομοσπονδίας, βουτηγμένοι στα σκάνδαλα και στη διαφθορά, δεν ενδιαφέρονται για την τύχη των εργατών αυτών.

    Η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας παρουσιάστηκε στο Λονδίνο με τίτλο: «Η άσχημη πλευρά του όμορφου παιχνιδιού: εκμετάλλευση εργασίας στο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ 2022». Στην πολυσέλιδη αυτή έκθεση καταγγέλλεται πως μετανάστες εργαζόμενοι στην ανοικοδόμηση του σταδίου στη Ντόχα, αναγκάζονται να ζουν σε «άθλια στρατόπεδα στην έρημο» και να «πληρώνονται με ψίχουλα», ενώ ασκεί έντονη κριτική για την αδιαφορία της FIFA.

    Η νέα αυτή έκθεση βασίζεται σε συνεντεύξεις 132 μεταναστών που εργάζονται στην ανακατασκευή γηπέδων και 99 που δουλεύουν στον καλλωπισμό των χώρων πρασίνου στα διάφορα αθλητικά συγκροτήματα και αναφέρει πως, με εξαίρεση έξι από τους ερωτηθέντες, όλοι εξαπατήθηκαν ως προς το ύψος της αμοιβής τους! Μάλιστα κάποιοι λαμβάνουν ακόμα και λιγότερα από τα μισά απ' όσα αρχικά τους είχαν υποσχεθεί. Η καταβολή των αμοιβών μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και για μήνες, ενώ οι εργοδότες δεν δίνουν ή δεν ανανεώνουν την άδεια παραμονής, εκθέτοντας τους εργάτες σε κίνδυνο σύλληψης, αλλά και απέλασης.

    Από την πλευρά της, η FIFA, για να προλάβει το σάλο, έσπευσε με ανακοίνωσή της να παραδεχθεί ότι υπάρχουν ακόμα θέματα προς επίλυση, όσον αφορά τις συνθήκες, υπό τις οποίες διαμένουν και εργάζονται οι εργάτες στις χώρες που κάθε φορά καλούνται να διεξάγουν το Μουντιάλ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 March 2016 - 12:32:30 UTC