Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνταγματική Αναθεώρηση και καθιέρωση πιο αναλογικού εκλογικού συστήματος προτείνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Νέα Ελλάδα, νέο Σύνταγμα
  • [03] «Στο επόμενο δεκαήμερο η κατάθεση νομοσχεδίου για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών»
  • [04] Ν. Παππάς: Η συμφωνία με τους εταίρους θα φέρει έκρηξη επενδύσεων
  • [05] Δεν συζητήθηκε η επιβολή φόρου για να καλυφθούν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων είπε ο Αν. Πετρόπουλος
  • [06] ΕΚΤ: Το πετρέλαιο θα κινηθεί μεταξύ 30 και 45 δολαρίων το βαρέλι τα επόμενα δύο χρόνια
  • [07] Χώρους συνεύρεσης συζύγων-συντρόφων με κρατούμενους στις φυλακές Γρεβενών εξήγγειλε ο Ν. Παρασκευόπουλος
  • [08] Χώρους συνεύρεσης συζύγων-συντρόφων με κρατούμενους στις φυλακές Γρεβενών εξήγγειλε ο Ν. Παρασκευόπουλος
  • [09] Eκδόθηκαν στην Κύπρο, ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για τους Λ. Μπόμπολα και Θ. Λώλο
  • [10] Στο σκοτάδι και πάλι οι έρευνες των βελγικών αρχών για τον «βομβιστή με το καπέλο»
  • [11] Το μεγαλύτερο μέρος της Παλμύρας έχει απελευθερωθεί, τονίζουν ρώσοι αξιωματικοί
  • [12] Τwitter Chat #EU4U: "Ευρωπαϊκά εργαλεία για την καταπολέμηση της ανεργίας". Πέμπτη 31/3 στις 17:00
  • [13] Εκατοντάδες μετανάστες, αφημένοι στη μοίρα τους, ζουν σε αυτοσχέδιο καταυλισμό στο Παρίσι
  • [14] ΕΚΤ: Η υπερβάλλουσα ρευστότητα των τραπεζών της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 116,4 δισεκ. ευρώ
  • [15] Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και η ομάδα του υποψήφιοι για 6 βραβεία EMMY
  • [16] Αυλαία στις 7 Απριλίου στην Αθήνα για το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κιν/φου
  • [17] Η μουσικός Λόρι Άντερσον θα συμμετάσχει σε σειρά εκδηλώσεων του Ιδρύματος Νιάρχος
  • [18] Ν. Τόσκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η παραπληροφόρηση κάνει κακό στους πρόσφυγες
  • [19] Μία αγωνιστική και 50.000 ευρώ πρόστιμο στον Ολυμπιακό για το επεισόδιο με τον Κουλιμπαλί
  • [20] Κοντονής: «Έχουμε χαράξει πορεία εξυγίανσης και διαφάνειας»

  • [01] Συνταγματική Αναθεώρηση και καθιέρωση πιο αναλογικού εκλογικού συστήματος προτείνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά

    Να ανοίξει απ αυτή την Βουλή η διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος, ζήτησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Ξανοφώτα Κοντιάδη και Αλκμήνης Φωτιάδη «Είναι ανθεκτικό το Σύνταγμα και τί πρέπει ν? αλλάξει;» που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θ. και Δημ. Τσάτσου, στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

    «Είναι αναγκαίο ένα νέο «πολιτικό συμβόλαιο» με σημαντικές τομές στο πολιτικό μας σύστημα, καθώς οι νέες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν διεθνώς εξ αιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, οδήγησαν σε μια βαθιά πολιτική και ηθική κρίση», είπε η Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα το δημοσιονομικό αδιέξοδο δεν άργησε να μεταφερθεί στο πολιτικό πεδίο δοκιμάζοντας τις αντοχές του σύγχρονου συνταγματικού κράτους και των θεσμών της οργανωμένης εξουσίας.

    Επίσης η Φώφη Γεννηματά πρότεινε τη ριζική αλλαγή του εκλογικού νόμου.

    - Την κατάργηση της πολύ ενισχυμένης σήμερα αναλογικής, που έχει χάσει την αξία και την αποστολή της, σε μια εποχή ισχνών πλειοψηφιών που εκ των πραγμάτων επιβάλλουν συγκλίσεις και ευρύτερες συνεργασίες.

    - Την κατάργηση του απόλυτου μπόνους των 50 εδρών και την αντικατάστασή του με ένα μικρότερο, 30 εδρών, μόνο για το πρώτο κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων που έχει υπερβεί το 40%: κίνητρο για κυβερνησιμότητα, αλλά και για συμμαχίες σε πολιτική και όχι καιροσκοπική βάση.

    - Το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και τη διατήρηση τουλάχιστον του 3% ως πλαφόν εισόδου στη Βουλή και του σημερινού αριθμού των βουλευτών, μακριά από λαϊκιστικές κορώνες.

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Νέα Ελλάδα, νέο Σύνταγμα

    Την ανάγκη για μια γενναία αναθεώρηση του συντάγματος επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως πλέον οι συνθήκες για κάτι τέτοιο έχουν ωριμάσει. Μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου με τίτλο « είναι ανθεκτικό το Σύνταγμά μας και τί πρέπει να αλλάξει» με αφορμή την έκδοση των βιβλίων του Ξενοφώντα Κοντιάδη και της Αλκμήνης Φωτιάδη, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «η νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε χρειάζεται νέο Σύνταγμα», και πως αυτή η αναθεώρηση πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή. «Πρέπει να είναι γενναία και να αντιμετωπίζει τις παθογένειες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως ήρθε η ώρα για μια νέα πολιτική γενιά να γράψει το δικό της Σύνταγμα.

    Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τις βασικές αρχές που πρέπει να έχει το νέο Σύνταγμα τονίζοντας πως πρέπει να είναι πιο λιτό και να αναβαθμίζει τη Βουλή, έτσι ώστε να την απεμπλέκει από δικαστικές λειτουργίες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ θα πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 16, δηλαδή ο νόμος περί ευθύνης υπουργών καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί η Βουλή να υποκαθιστά τη δικαιοσύνη. Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη αναβάθμισης το ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας με συμμετοχή του, για παράδειγμα, στην εκλογή των ανεξάρτητων και των δικαστικών αρχών.

    «Χρειαζόμαστε ένα σύνταγμα που θα διασφαλίζει την κυβερνητική θητεία. Είναι απαραίτητο στα πλαίσιο ενός κοινοβουλευτικού συστήματος να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των κυβερνητικών κύκλων που μπορεί να γίνουν και 5ετείς» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας την άποψη πως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να διακόπτει τον βίο μιας κυβέρνησης ενώ δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με επίκληση προσχηματικού εθνικού θέματος. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η χώρα χρειάζεται ένα σύνταγμα που θα καταργεί το μονοπώλιο της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

    Όπως είπε το σύνταγμα θα πρέπει να είναι ευέλικτο και να μπορεί να αναθεωρηθεί με απλούστερες διαδικασίες ενώ έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό τονίζοντας πως η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να ανοίξει άμεσα. «Είχα τονίσει στον πρωθυπουργό την ανάγκη ελάχιστης συναίνεσης για να ξεκινήσει η διαδικασία από την υφιστάμενη βουλή. Παρά το νοσηρό κλίμα πόλωσης και όξυνσης η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ίσως είναι βάλσαμο στο νοσηρό κλίμα των ημερών» τόνισε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη την κρίση των τελευταίων ετών δεν τη δημιούργησε το σύνταγμα. «Η πολιτική θα μας βγάλει από την κρίση με τη βοήθεια ενός νέου συντάγματος.Η σημερινή κρίση υπάρχει γιατί το πολιτικό προσωπικό δεν μπόρεσε να αναλάβει την ευθύνη του για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την διαπαιδαγώγησης της κοινωνίας. Το σύνταγμα δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα για πιέσεις προς το κράτος για προνόμια και εκδουλεύσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    [03] «Στο επόμενο δεκαήμερο η κατάθεση νομοσχεδίου για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών»

    Τις επόμενες δέκα μέρες θα κατατεθεί σχέδιο νόμου στη Βουλή για την επέκταση και τα κίνητρα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, σχετικώς με τις υπέρογκες χρεώσεις των διατραπεζικών συναλλαγών, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως και στο συγκεκριμένο θέμα, θα υπάρξει καλύτερη ισορροπία όταν θα αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών με τις τράπεζες γι αυτό και εξήγησε εντός του επόμενου δεκαημέρου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με το οποίο θα καθορίζονται τα κίνητρα για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

    «Για μας αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς το πλαστικό χρήμα είναι ο βασικός τρόπος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ή ενός τμήματος της φοροδιαφυγής. Αλλά νομίζω ότι θα έχει και αποτέλεσμα και θετικές επιπτώσεις στην άμβλυνση αυτού του θέματος που θίγεται» είπε ο κ. Τσακαλώτος προς τον ερωτώντα βουλευτή.

    Διαξιφισμοί Τσακαλώτου-Κακλαμάνη για τον σύμβουλο του ΥΠΟΙΚ Κιμ Γκλεν

    Ως σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών προσελήφθη το γραφείο του ο κ. Κιμ Γκλεν, με σύμβαση η οποία υπεγράφη το περασμένο καλοκαίρι, ενημέρωσε την Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντώντας σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη.

    Ο κ. Τσακαλώτος αφού τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στους δημόσιους υπάλληλους, εξήγησε πως ταυτοχρόνως έχει ανάγκη εξειδικευμένων συμβούλων και επισήμανε ότι «η διαφορά με την προηγούμενη κυβέρνηση» είναι ότι από το καλοκαίρι σχετική ΠΝΠ έθεσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο το ΚΥΣΟΙΠ μπορεί να αναθέσει έργα για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης με κάλυψη από τον προϋπολογισμό η οποία και εξειδικεύτηκε με ξεκάθαρη ρύθμιση και με διαφάνεια προσφάτως. «Παρότι προσπαθούμε να κάνουμε οικονομίες και να μην αναθέτουμε έργα χωρίς λόγο, είναι αλήθεια ότι έχω αισθανθεί στη διαπραγμάτευση απέναντί μου ότι έχουμε ανθρώπους με περισσότερους συμβούλους και περισσότερα όπλα», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

    Όπως ενημέρωσε δε, το γραφείο του κ. Κιμ Γκλεν έχει τεράστια εμπειρία σε πάρα πολλά ζητήματα και αξιοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών και άλλα υπουργείο σε ζητήματα κεφαλαιαγορών, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, κόκκινα δάνεια, διαπραγμάτευση για χρέος και διαπραγμάτευση για τα άλλα θέματα.

    Η απάντησή του, ωστόσο δεν ικανοποίησε τον ερωτώντα βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος εξεμάνη λέγοντας πως θα αποχωρούσε από την αίθουσα αν δεν σεβόταν την Βουλή δεδομένου ότι «δεν εγκάλεσε τον υπουργό για αδιαφανή σύμπραξη για να δώσει τέτοια αόριστη απάντηση, του ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία και δεν παραχώρησε στη Βουλή όπως οφείλει».

    [04] Ν. Παππάς: Η συμφωνία με τους εταίρους θα φέρει έκρηξη επενδύσεων

    «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους που θα φέρει έκρηξη επενδύσεων» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας σε εκδήλωση της British American Tobacco για τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στον Πειραιά.

    Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να δει πολλούς επενδυτές. «Νομίζω ότι όλοι έχουν συμφέρον να παραμερίσουν τις φωνές που θέλουν να ρίξουν σκιές. Υπάρχουν πολύ σημαντικά κομμάτια του ψηφιδωτού που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα ανακάμπτει» τόνισε ο κ. Παππάς.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλές είναι καλοδεχούμενες. «Εταιρείες που αποφασίζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα συμβάλλουν στο να πάει καλύτερα η ελληνική οικονομία», ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχουν θετικά σημάδα που αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει πολύ καλύτερα απ? ότι πολλοί περίμεναν.

    O κ. Παππάς αναφέρθηκε στις δυνατότητες που ανοίγονται με τέτοιες επενδυτικές κινήσεις. «Η δυναμική της χώρας είναι δεδομένη και είναι σημαντικό που μεγάλες εταιρείες την αξιοποιούν, φέρνοντας τον στόχο της ανάπτυξης ακόμα πιο κοντά» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Είμαστε εδώ, για να ενισχύσουμε τις επενδύσεις και να προχωρήσουμε σε ένα αύριο που θα επουλώσει τις πληγές της πολύπλευρης κρίσης που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια».

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της British American Tobacco για την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και το Ισραήλ Τζιανπιέτρο Πατσανέζε (Gianpiero Pazzanese) αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη του ομίλου στην ελληνική αγορά και στη δυναμική της, όσο και στη δυνατότητα της Ελλάδας να λειτουργήσει ως ευρύτερο περιφερειακό οικονομικό και εμπορικό κέντρο.

    «Με την έναρξη της λειτουργίας του Διεθνούς Διαμετακομιστικού Κέντρου, η British American Tobacco δείχνει έμπρακτα τη διαρκή υπόσχεσή της να δίνει αξία καθημερινά στην ελληνική κοινωνία. Τώρα, η δέσμευση αυτή πάει ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας τον Πειραιά φορέα της αξίας αυτής και για άλλες αγορές, κάτι που θα έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο για την ελληνική οικονομία» δήλωσε ο κ. Πατσανέζε.

    [05] Δεν συζητήθηκε η επιβολή φόρου για να καλυφθούν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων είπε ο Αν. Πετρόπουλος

    Δεν έγινε κάποια συζήτηση κατά τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, για την επιβολή έκτακτου φόρου, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, έκανε σαφές, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», o υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιος Πετρόπουλος.

    Ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», είπε ότι η εξεύρεση πόρων για την κοινωνική ασφάλιση παραμένει θεμελιώδες ζήτημα για την κυβέρνηση, τόνισε ότι κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί κάποιες σκέψεις, αλλά ?όπως υπογράμμισε- «δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένα τέτοια ζητήματα κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης».

    Ωστόσο, επανέλαβε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η εξοικονόμηση χρημάτων από τη μείωση των δαπανών στο ασφαλιστικό σύστημα, η οποία, όπως υπενθύμισε ο κ. Πετρόπουλος, θα προέλθει από την ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της περιουσίας τους.

    Πρόσθεσε, ότι τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων δεν είναι αμύθητα, αλλά πολύ σημαντικά και ανέρχονται σε μισό δισ ευρώ ετησίως. «Αν εξασφαλίσουμε από την ίδια τη λειτουργία του συστήματος μισό δισ το χρόνο είναι περίπου το ποσό που αντιστοιχεί στο έλλειμμα για τις επικουρικές συντάξεις ετησίως» υπογράμμισε.

    [06] ΕΚΤ: Το πετρέλαιο θα κινηθεί μεταξύ 30 και 45 δολαρίων το βαρέλι τα επόμενα δύο χρόνια

    Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να κινηθούν σε ένα εύρος μεταξύ 30 και 45 δολαρίων το βαρέλι τα επόμενα δύο χρόνια, με βάση την τρέχουσα καμπύλη των προθεσμιακών συμβολαίων, σύμφωνα με ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που περιλαμβάνεται στο τελευταίο οικονομικό της δελτίο.

    Στην ανάλυση, με θέμα: «Οι τρέχουσες τάσεις των τιμών του πετρελαίου», σημειώνεται ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την πρόβλεψη αυτή αφορούν, από την πλευρά της προσφοράς, σε ενδεχόμενες περαιτέρω αυξήσεις της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου λόγω μίας ισχυρότερης του αναμενόμενου επιστροφής του Ιράν στην αγορά και αντοχής της παραγωγής από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, ιδιαίτερα της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Μία ταχύτερη του αναμενόμενου επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών είναι πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση πετρελαίου.

    Οι κύριοι ανοδικοί κίνδυνοι αφορούν στο ενδεχόμενο μεγαλύτερων των αναμενόμενων μειώσεων της παραγωγής πετρελαίου, λόγω γεωπολιτικών εντάσεων και μεγαλύτερης υποχώρησης της προσφοράς, εάν οι τιμές του διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα σε χαμηλά επίπεδα.

    [07] Χώρους συνεύρεσης συζύγων-συντρόφων με κρατούμενους στις φυλακές Γρεβενών εξήγγειλε ο Ν. Παρασκευόπουλος

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εξήγγειλε σήμερα τη δημιουργία χώρου συναντήσεων συζύγων-συντρόφων με κρατουμένους ή κρατούμενες, σε κατάλληλο τμήμα των φυλακών Γρεβενών, ενώ παράλληλα εγκαινίασε το πρώτο στην Ελλάδα «Παιδικό επισκεπτήριο» στις ίδιες φυλακές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο χώρος συνάντησης συζύγων-συντρόφων με κρατουμένους ή κρατούμενες στις φυλακές Γρεβενών θα είναι ο πρώτος παρόμοιος χώρος στις φυλακές της χώρας.

    Η ύπαρξη χώρων συνεύρεσης συζυγικών-συντροφικών συναντήσεων μέσα στις φυλακές αποτελεί διεθνή πρακτική, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης και προσθέτει ότι αυτό προβλέπεται και στο σχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα.

    Ακόμα, ο κ. Παρασκευόπουλος εγκαινίασε στις φυλακές Γρεβενών το πρώτο στην Ελλάδα «Παιδικό επισκεπτήριο» και τόνισε:

    «Το ?Παιδικό επισκεπτήριο? υλοποιεί την πολιτική για φυλακές με ανθρώπινο πρόσωπο, με ειδικότερο σκοπό να μπορούν οι γονείς κρατούμενοι να περνούν χρόνο με τα μικρά παιδιά τους σε κατάλληλες συνθήκες. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η μείωση των αρνητικών συνεπειών της φυλάκισης και η ενδυνάμωση των οικογενειακών σχέσεων, με τελικό βέβαια σκοπό την υποβοήθηση της ομαλής επανένταξης του κρατουμένου στο κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον».

    [08] Χώρους συνεύρεσης συζύγων-συντρόφων με κρατούμενους στις φυλακές Γρεβενών εξήγγειλε ο Ν. Παρασκευόπουλος

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εξήγγειλε σήμερα τη δημιουργία χώρου συναντήσεων συζύγων-συντρόφων με κρατουμένους ή κρατούμενες, σε κατάλληλο τμήμα των φυλακών Γρεβενών, ενώ παράλληλα εγκαινίασε το πρώτο στην Ελλάδα «Παιδικό επισκεπτήριο» στις ίδιες φυλακές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο χώρος συνάντησης συζύγων-συντρόφων με κρατουμένους ή κρατούμενες στις φυλακές Γρεβενών θα είναι ο πρώτος παρόμοιος χώρος στις φυλακές της χώρας.

    Η ύπαρξη χώρων συνεύρεσης συζυγικών-συντροφικών συναντήσεων μέσα στις φυλακές αποτελεί διεθνή πρακτική, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης και προσθέτει ότι αυτό προβλέπεται και στο σχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα.

    Ακόμα, ο κ. Παρασκευόπουλος εγκαινίασε στις φυλακές Γρεβενών το πρώτο στην Ελλάδα «Παιδικό επισκεπτήριο» και τόνισε:

    «Το ?Παιδικό επισκεπτήριο? υλοποιεί την πολιτική για φυλακές με ανθρώπινο πρόσωπο, με ειδικότερο σκοπό να μπορούν οι γονείς κρατούμενοι να περνούν χρόνο με τα μικρά παιδιά τους σε κατάλληλες συνθήκες. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η μείωση των αρνητικών συνεπειών της φυλάκισης και η ενδυνάμωση των οικογενειακών σχέσεων, με τελικό βέβαια σκοπό την υποβοήθηση της ομαλής επανένταξης του κρατουμένου στο κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον».

    [09] Eκδόθηκαν στην Κύπρο, ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για τους Λ. Μπόμπολα και Θ. Λώλο

    Εκδόθηκαν τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για τον Λεωνίδα Μπόμπολα, ιδιοκτήτη ομίλου εταιρειών και κύριο μέτοχο της εταιρείας Helector, και τον Θεοφάνη Λώλο, διευθυντή της εταιρείας ΕΝVIROPLANT, που ορίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου να επιβλέπει τα έργα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης. Οι δύο φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων.

    Σύμφωνα με την κυπριακή Αστυνομία, μετά την έκδοση των δύο ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των Λ. Μπόμπολα και Θ. Λώλο θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες για να σταλούν στις ελληνικές αρχές.

    [10] Στο σκοτάδι και πάλι οι έρευνες των βελγικών αρχών για τον «βομβιστή με το καπέλο»

    Μια εβδομάδα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες που στοίχισαν τη ζωή σε 35 ανθρώπους το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του τρίτου δράστη του αεροδρομίου ξανάρχισε και οι έρευνες πήραν νέα τροπή, καθώς αφέθηκε ελεύθερος ο μοναδικός ύποπτος που είχε συλληφθεί ως άμεσα εμπλεκόμενος στην υπόθεση.

    Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις, όχι μόνο στο Βέλγιο αλλά επίσης στην Ιταλία και την Ολλανδία. Σήμερα ωστόσο οι έρευνες, που φαινόταν να προοδεύουν αλματωδώς, υπέστησαν ένα σημαντικό πλήγμα: ο 30χρονος Φεϊσάλ Σεφού, ο μοναδικός στον οποίο είχε απαγγελθεί από το Σάββατο η κατηγορία των "τρομοκρατικών δολοφονιών", αφέθηκε ελεύθερος από τις αρχές.

    Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου εξήγησε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που να συνδέουν τον ύποπτο με τις επιθέσεις για αυτό και τον άφησε ελεύθερο χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.

    Από το 2015 ο Σεφού είχε στρέψει επάνω του την προσοχή των αρχών. Στις Βρυξέλλες, τοπικοί αξιωματούχου τον κατηγορούσαν ότι προσπαθούσε να στρατολογήσει επίδοξους τζιχαντιστές σε ένα πάρκο όπου είχαν εγκατασταθεί πολλοί αιτούντες άσυλο. Ο δήμαρχος Ιβ Μαγιέρ, που τον θεωρούσε "επικίνδυνο", τον είχε καταγγείλει πολλές φορές στις δικαστικές αρχές και τον Σεπτέμβριο κατάφερε να εκδώσει περιοριστικά μέτρα που του απαγόρευαν την πρόσβαση στο πάρκο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir.

    Μετά τη σύλληψή του, την περασμένη Πέμπτη, οι αρχές προσπαθούσαν να εξακριβώσουν κατά πόσο ο Σεφού, ο οποίος δηλώνει "ανεξάρτητος δημοσιογράφος", ήταν ο "άνθρωπος με το καπέλο", ο άνδρας που άφησε μια βόμβα στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ και διέφυγε πριν ανατιναχθούν οι δύο συνεργοί του. Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης ο Σεφού αναγνωρίστηκε από έναν οδηγό ταξί που είχε μεταφέρει τους τρεις τζιχαντιστές στο αεροδρόμιο.

    Η αστυνομία, που είχε δώσει στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του υπόπτου, δημοσιοποίησε σήμερα και ένα βίντεο, ζητώντας από τους πολίτες που έχουν πληροφορίες για το πρόσωπο αυτό ή μπορούν να το αναγνωρίσουν να επικοινωνήσουν με τις αρχές.

    [11] Το μεγαλύτερο μέρος της Παλμύρας έχει απελευθερωθεί, τονίζουν ρώσοι αξιωματικοί

    Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και δυνάμεις πολιτοφυλακής πιστές στην κυβέρνηση ανακατέλαβαν από τους τζιχαντιστές το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας πόλης της Παλμύρας με την στήριξη επιδρομών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, που απέφυγαν να στοχεύσουν ιστορικά μνημεία, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο διοικητής του ρωσικού κέντρου συντονισμού στη Συρία, Σεργκέι Κουραλένκο, σημειώνοντας ότι συγκρούσεις με εναπομείναντες τρομοκράτες λαμβάνουν χώρα στα νότια προάστια της πόλης.

    Όπως τόνισε παράλληλα ο ίδιος, μέλη ρωσικών μονάδων εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς φθάνουν στην πόλη για την αποναρκοθέτηση της περιοχής.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε την σημασία της απελευθέρωσης της Παλμύρας από το Ισλαμικό Κράτος, κατά τη διάρκεια συνόδου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, στο οποίο προήδρευσε, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπο του προέδρου Πούτιν.

    Παράλληλα, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ρωσικό ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας την ανακατάληψη της πόλης, τονίζεται πως η Μόσχα θεωρεί τη πρόσφατη επιτυχία στην μάχη ενάντια στους τρομοκράτες του ΙΚ στην Συρία ως μια πραγματική ευκαιρία για να προωθηθεί η πολιτική μετάβαση στην χώρα.

    [12] Τwitter Chat #EU4U: "Ευρωπαϊκά εργαλεία για την καταπολέμηση της ανεργίας". Πέμπτη 31/3 στις 17:00

    Την Πέμπτη 31/3 στις 5μμ, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα οργανώνουν Twitter Chat (συνομιλία μέσω Twitter) με θέμα "Ευρωπαϊκά εργαλεία για την καταπολέμηση της ανεργίας". Εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης της ΕΕ, αλλά και η Μαριάνε Τίσεν, Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, θα είναι στη διάθεση του διαδικτυακού κοινού για να απαντήσουν στα σχετικά ερωτήματα.

    Πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή;

    Απαραίτητη η εγγραφή σας στον σύνδεσμο http://goo.gl/forms/PwXzwG0MLB

    - Έχετε λογαριασμό στο Twitter;

    Καταθέστε από τώρα τα ερωτήματά σας, χρησιμοποιώντας #EU4U. Θα τα συλλέξουμε και θα φροντίσουμε να απαντηθούν την ημέρα διεξαγωγής του Twitter chat.

    Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

    Όσα ερωτήματα δεν απαντηθούν την ίδια μέρα, θα φροντίσουμε να λάβουν απάντηση σε εύθετο χρόνο.

    - Δεν έχετε λογαριασμό στο Twitter αλλά έχετε λογαριασμό στο Facebook;

    Στείλτε μας το ερώτημά σας με προσωπικό μήνυμα στο Facebook στη σελίδα https://www.facebook.com/EURepresentationGreece/. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε το #EU4U.

    Θα λάβετε την απάντησή σας είτε την ίδια μέρα είτε σε εύθετο χρόνο μετά την ολοκλήρωση του Twitter Chat.

    Η δράση αυτή εντάσσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα για το 2016, με μια σειρά δράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο #EU4U.

    Βασικός σκοπός είναι η προσέγγιση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πολιτικών, με τους ενδιαφερόμενους και η διαδικτυακή επικοινωνία και συνομιλία με τους πολίτες (περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.europeforall.gr/el/eu4u/about).

    [13] Εκατοντάδες μετανάστες, αφημένοι στη μοίρα τους, ζουν σε αυτοσχέδιο καταυλισμό στο Παρίσι

    Είναι περίπου 500, Ερυθραίοι, Αιθίοπες, Σουδανοί ή Αφγανοί. Μετανάστες, από τους οποίους ορισμένοι από τη "Ζούγκλα" του Καλέ (βόρεια), που διαλύθηκε εν μέρει από τις αρχές, δημιούργησαν έναν νέο καταυλισμό στο ανατολικό Παρίσι, ελπίζοντας κάποιος να τους φροντίσει.

    Κάτω από μια γραμμή του εναέριου μετρό, κοντά στην πλατεία της Μάχης του Στάλινγκραντ, στρώματα, κουβέρτες, σάκοι στρωμένοι στο έδαφος ανάμεσα σε σκουπίδια. Είναι το μέρος που αυτοί οι άνδρες, με τους οποίους ζουν ορισμένες γυναίκες και παιδιά, διάλεξαν για να μείνουν Απέναντι, στο βουλεβάρτο όπου κυκλοφορούν ανήσυχοι περαστικοί, το καφέ φέρει ένα όνομα που αφήνει θέση στο όνειρο: "Ολα θα πάνε καλά".

    "Στην αρχή, είχαμε 50 αφίξεις την ημέρα", εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρί-Λορ Μαλρίκ, κάτοικος της γειτονιάς που κινητοποιήθηκε μαζί με άλλους για να παράσχουν βοήθεια. Βλέπει μια "σχέση" ανάμεσα "σε αυτή την πρόσφατη κοσμοσυρροή" και στη διάλυση της νότιας περιοχής της "ζούγκλας" του Καλέ, όπου συνωστίζονται χιλιάδες μετανάστες που ονειρεύονται να φθάσουν στη Βρετανία.

    Σε τρεις εβδομάδες, ο τόπος αυτός έγινε ο νέος καταυλισμός του Παρισιού, όπου πολλοί άλλοι εκκενώθηκαν τους τελευταίους μήνες.

    Ο Φατέχ, ένας 25χρονος Αφγανός, έζησε πολλούς μήνες "ως άστεγος σε κήπους ή στην άκρη του πεζοδρομίου" στο Μπομπινί (βόρειο Παρίσι) ή στις λαϊκές συνοικίες βόρεια της πρωτεύουσας. "Κανονικά ένας πρόσφυγας δεν κοιμάται όπως ένας άστεγος", "δέχεται φροντίδα επειδή έχει φύγει από μια εμπόλεμη χώρα", λέει.

    Η αίτησή του για άδεια παραμονής είναι ακόμη υπό εξέταση. Όμως το πιο σκληρό για αυτόν τον νέο άνδρα, που έμαθε να μιλά γαλλικά "ακούγοντας τους ανθρώπους στον δρόμο", είναι πως "διώχνουν τους Αφγανούς από παντού". "Κάθε φορά αναρωτιέμαι αν είμαι η Αλ-Κάιντα ή ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, αν είμαι τρομοκράτης... Αυτό πονάει".

    [14] ΕΚΤ: Η υπερβάλλουσα ρευστότητα των τραπεζών της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 116,4 δισεκ. ευρώ

    Η υπερβάλλουσα ρευστότητα των τραπεζών της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 116,4 δις ευρώ κατά μέσο όρο στο διάστημα από τις 28 Οκτωβρίου 2015 έως τις 26 Ιανουαρίου 2016 και διαμορφώθηκε στα 600,3 δις ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που περιλαμβάνεται στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της.

    Η αύξηση της υπερβάλλουσας ρευστότητας προέκυψε καθώς οι τράπεζες έλαβαν περισσότερα κεφάλαια από την ΕΚΤ από όσα χρειάζονταν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ειδικότερα, οι τράπεζες πήραν από την ΕΚΤ πρόσθετη ρευστότητα 176,5 δις ευρώ κατά μέσο όρο στην περίοδο αυτή, με το συνολικό ύψος της να φθάσει τα 1.306,9 δις ευρώ (1,3 τρις ευρώ). Από την άλλη πλευρά, οι ανάγκες των τραπεζών σε ρευστότητα - για υποχρεωτικά διαθέσιμα και άλλους παράγοντες - αυξήθηκαν την ίδια περίοδο μόνο κατά 60,1 δις ευρώ κατά μέσο όρο και διαμορφώθηκαν στα 706,5 δις ευρώ.

    Η επιπλέον ρευστότητα που έλαβαν οι τράπεζες από την ΕΚΤ οφείλεται αποκλειστικά στις αγορές τίτλων της ΕΚΤ, κυρίως στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων, ενώ το ύψος του δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ έμεινε σε γενικές γραμμές σταθερό. Ειδικότερα, η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα ύψους 177,4 δις ευρώ στο παραπάνω διάστημα, με το συνολικό ύψος τους να φθάνει στα 774,4 δις ευρώ. Ποσό 156,5 δις ευρώ αντιστοιχούσαν σε αγορές κρατικών τίτλων, ενώ 25,2 δις ευρώ αφορούσαν αγορές καλυμμένων ομολόγων και τα 3,3 δις ευρώ αγορές τιτλοποιημένων ομολόγων. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, έγιναν αποπληρωμές ομολόγων ύψους 7,8 δις ευρώ που είχε αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο προηγούμενων προγραμμάτων. Το ύψος δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ μειώθηκε κατά 0,9 δις ευρώ στα 532,5 δις ευρώ, καθώς η αύξηση που σημειώθηκε μέσω της λήψης μακροπρόθεσμων δανείων (TLTROs) αντισταθμίστηκε από την πτώση στις συναλλαγές αναχρηματοδότησης (βραχυπρόθεσμος δανεισμός).

    [15] Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και η ομάδα του υποψήφιοι για 6 βραβεία EMMY

    Η τελετή έναρξης των πρώτων Ευρωπαϊκών Αγώνων που έγιναν το καλοκαίρι του 2015 στο Μπακού, με τον τίτλο «Origins» και έφεραν την υπογραφή του Δημήτρη Παπαϊωάννου χάρισαν στον ταλαντούχο δημιουργό και την ομάδα του έξι υποψηφιότητες στα φετινά βραβεία ΕΜΜΥ.

    Η καλλιτεχνική διεύθυνση, η σκηνοθεσία, τα κοστούμια, η μουσική επένδυση και ο φωτισμός της τελετής οδηγούν τον Έλληνα δημιουργό και τους συνεργάτες του στην 43η τελετή απονομής των Daytime Emmy Awards που θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαΐου στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι προτεινόμενος για δύο βραβεία Emmy στις κατηγορίες «Outstanding Directing Special Class» και «Outstanding Art Direction / Set Decoration / Scenic Design».

    Ειδικότερα, στην κατηγορία «Σκηνοθεσία» (outstanding directing special class) υποψήφιοι είναι ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Greg Breakell, με τους Τίνα Παπανικολάου και Louise Story να ακολουθούν ως βοηθοί σκηνοθέτη. Για την καλλιτεχνική διεύθυνση και τα σκηνικά (outstanding art direction / set decoration / scenic design), το βραβείο διεκδικούν οι Δημήτρης Παπαϊωάννου και Θανάσης Ντεμίρης (σκηνική διεύθυνση) και οι Michael Curry (art director) και Nicholas Mahon (σχεδιασμός σκηνικών). Για την πρωτότυπη μουσική σύνθεση που «έντυσε» την τελετή έναρξης ανάμεσα στους υποψήφιους βρίσκονται οι Θεόδωρος Κουρεντζής και Βαγγελίνο Κουρεντζής (Outstanding Music Direction and Composition).

    Οι Robert Dickinson και Travis Hagenbuch (σχεδιασμός φωτισμών) και οι Charles Dabezies και Ted Wells (διεύθυνση φωτισμών) είναι υποψήφιοι στην κατηγορία «Outstanding Lighting Direction».

    Ο Άγγελος Μεντής και η Yashi (σχεδιασμός κοστουμιών) και η Paula Ryan (υπεύθυνη κοστουμιών) είναι υποψήφιοι στην κατηγορία «Outstanding Costume Design / Styling».

    Το «Origins» είναι ακόμη υποψήφιο για τη ζωντανή και ηχογραφημένη μίξη ήχου (outstanding live and direct to tape sound mixing) με το βραβείο να διεκδικούν οι Cristian Kaestner, Paul Koemans, Richard Sharrat, Dino Suceska, Scott Willsallen καθώς και ο Justin Arthur.

    [16] Αυλαία στις 7 Απριλίου στην Αθήνα για το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κιν/φου

    Με την πεποίθηση ότι «ο πλούτος του κινηματογράφου πρέπει να μοιράζεται», το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2000, συνεχίζει να προσφέρει και φέτος στο κοινό του την ευκαιρία να απολαύσει την μεγάλη ποικιλία της γαλλικής και γαλλόφωνης κινηματογραφικής παραγωγής.

    Στην 17η διοργάνωσή του, που θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 13 Απριλίου στην Αθήνα (κινηματογράφος Δαναός, Εmbassy Nova Odeon και Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου) και από τις 14 μέχρι τις 20 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας), φιλοδοξεί να προσεγγίσει μέσα από 14 ημέρες γεμάτες προβολές, όλα τα συστατικά στοιχεία της ποικιλομορφίας, των ειδών, των στιλ και της θεματολογίας του γαλλόφωνου κόσμου.

    «Το 2015 υπήρξε μία ιστορική χρονιά για τον γαλλικό κινηματογράφο, καθώς τα εισιτήρια ξεπέρασαν τα 100 εκατ. διεθνώς, ενώ γαλλικές ταινίες, όπως η "Οικογένεια Μπελιέ"βρέθηκαν στην κορυφή και του ελληνικού box office» ανέφερε, σήμερα στους δημοσιογράφους, ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Μικαέλ Οσάν, τονίζοντας πως στόχος του φεστιβάλ είναι να «προσφέρει ένα χώρο ανακάλυψης και ανταλλαγής σε όλα τα είδη κοινού και να διευκολύνει την προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας». Ακόμη, όπως είπε, με την σταθερή υποστήριξη της Unifrance το φεστιβάλ εξακολουθεί να συμβάλλει σημαντικά στην αγορά γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών από τους Έλληνες διανομείς.

    Ειδικότερα, φέτος το φεστιβάλ συμπράττει και πάλι με τους σταθερούς συνεργάτες του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Διεθνούς Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ συνεργάζεται και με το «Διεθνές φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Αnimasyros» δίνοντάς του λευκή κάρτα να παρουσιάσει επιλογές από το φετινό του πρόγραμμα.

    [17] Η μουσικός Λόρι Άντερσον θα συμμετάσχει σε σειρά εκδηλώσεων του Ιδρύματος Νιάρχος

    Η διεθνούς φήμης συνθέτρια, περφόρμερ και μουσικός, Λόρι Άντερσον, θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αλλά και στη διοργάνωση των εκδηλώσεων «Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον κόσμο», που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

    Με τις εκδηλώσεις, που θα φιλοξενηθούν στο υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού, από τις 23 ως τις 26 Ιουνίου, καλλιτέχνες και προγράμματα από όλο τον κόσμο θα δώσουν ζωή στο μεγαλόπνοο έργο.

    Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος υπογράφει η γενική διευθύντρια συναυλιών και διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, Λίμορ Τόμερ. Η Λόρι Άντερσον θα αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του προγράμματος, ενώ θα παρουσιάσει και μια βιωματική περφόρμανς στους επισκέπτες του Κέντρου Πολιτισμού. Επιπλέον, ο πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Γέιλ, Ρόμπερτ Στορ, θα επιμεληθεί το εικαστικό πρόγραμμα του τετραημέρου.

    Στους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν συγκαταλέγονται επίσης, ο ανατρεπτικός Σύρος Μουσικός, Ομάρ Σουλεϊμάν, ο οποίος θα παρουσιάσει συριακή παραδοσιακή μουσική, εμπλουτισμένη με στοιχεία ποπ και πανκ, ο Αμερικανοϊρακινός μουσικός Αμίρ Ελσαφάρ με το συγκρότημα «Two Rivers Ensemble», που θα ερμηνεύσουν ένα μουσικό ιδίωμα της τζαζ φιλτραρισμένο μέσα από τις μελωδίες της παραδοσιακής μουσικής του Ιράκ, ο Γιώργος Ξυλούρης μαζί με τον Αυστραλό Τζιμ Γουάιτ, και η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

    [18] Ν. Τόσκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η παραπληροφόρηση κάνει κακό στους πρόσφυγες

    Για να ελέγξει την πορεία των υποδομών που απαιτούνται προκειμένου να εξετάζεται η χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες που θα το ζητούν, μετέβησήμερα το μεσημέρι στη Μυτιλήνη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

    Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στη οριστικοποίηση του τεχνικού μέρους των επαναπροωθήσεων. Επίσης σχολίασε τη μείωση των ροών προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως μένει να αποδειχθεί αν τελικά η Τουρκία μείωσε τα ροές συμμορφούμενη με τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος, αναφέρθηκε στο ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες -όπως χαρακτηριστικά επισήμανε- πρέπει «να είναι χρήσιμες και για τους πρόσφυγες και να υποστηρίζουν καλύτερα τη χώρα και τις διεθνείς συμφωνίες».

    Κατά την επίσκεψη του στο hot spot της Μόριας, ο κ. Τόσκας συναντήθηκε με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Χίγκινμποτομ, την οποία ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την ασφαλή διαχείριση των ροών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

    «Ήρθαμε στη Μυτιλήνη για να δούμε μια κατάσταση λίγο διαφοροποιημένη απ' ό,τι τις προηγούμενες φορές. Μια κατάσταση με μειωμένους ρυθμούς αφίξεων, αλλά και με διαφορετικές απαιτήσεις. Εδώ στη Μόρια ήδη έχουν αρχίσει και δημιουργούνται υποδομές για εξέταση των αιτήσεων των προσφύγων που ζητούν άσυλο. Ήρθαμε για να δούμε τι απαιτήσεις χρειάζονται, ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα αυτήν την κατάσταση. Να είναι πιο οργανωμένα τα πράγματα, να μην ταλαιπωρούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, να υπάρχει γενικότερα μια οργανωμένη διαχείριση του ζητήματος», ανέφερε ο κ. Τόσκας.

    [19] Μία αγωνιστική και 50.000 ευρώ πρόστιμο στον Ολυμπιακό για το επεισόδιο με τον Κουλιμπαλί

    Δεν απέφυγε τελικώς την τιμωρία ο Ολυμπιακός για το περιστατικό με τον αναπτήρα που έπεσε προς το μέρος του Κουλιμπαλί, στην αναμέτρηση πρωταθλήματος (18η αγωνιστική) των «ερυθρόλευκων» με τον Πλατανιά στα Περιβόλια των Χανίων.

    Η πειραϊκή ομάδα τιμωρήθηκε από την Πειθαρχική Επιτροπή της Λίγκας με τιμωρία μιας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 50.000 ευρώ, ποινή που θα εκτίσει στο παιχνίδι με τον Πανθρακικό.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η έφεση των «ερυθρόλευκων» στην πρωτόδικη απόφαση του αθλητικού δικαστή είχε γίνει δεκτή στην αρμόδια Επιτροπή της ΕΠΟ, η οποία ακύρωσε την τιμωρία, αλλά η υπόθεση επανήλθε, όταν ασκήθηκε δίωξη από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα.

    [20] Κοντονής: «Έχουμε χαράξει πορεία εξυγίανσης και διαφάνειας»

    Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε εκτάκτως ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τονίζοντας ότι θα υπερασπιστεί τη νομιμότητα, ενώ ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός που παραβρέθηκε, έδωσε απαντήσεις για την ομοσπονδία του Ταεκβοντό, που μέσω της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας απειλείται με αποκλεισμό το άθλημα από τις διεθνείς διοργανώσεις, επειδή η Πολιτεία δεν αναγνωρίζει τα διπλώματα προπονητών που διανείμει.

    Ο κ Κοντονής, μεταξύ άλλων, είπε ότι η κυβέρνηση και το υφυπουργείο έχει χαράξει πορεία εξυγίανσης και διαφάνειας. Στον ελληνικό αθλητισμό και δεν θα παρεκκλίνει εκατοστό. Έκανε λόγο για οργανωμένους οπαδικούς στρατούς που κάποιοι στρέφουν εναντίον της Πολιτείας και των οργάνων της, εξέφρασε την οργή του για το γεγονός ότι ακολουθεί ορυμαγδός ανακοινώσεων μετά από κάθε απόφαση των πειθαρχικών οργάνων της ΕΠΟ, που με το νέο νόμο αποτελείται από τακτικούς δικαστές και τόνισε ότι θα υπερασπιστεί απολύτως την κρίση τους, η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι δόλια, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι κάποιοι με τη στάση τους προσπαθούν να περιορίσουν τις αρμοδιότητες αυτών των δικαστών.

    Επίσης δήλωσε για την συνάντηση με τους προέδρους των μεγάλων ΠΑΕ που αναβλήθηκε ότι του προξενεί εντύπωση «πως υπήρξε μία τέτοια απόφαση στο και πέντε», σχετικά με την γνωμοδότηση του Εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου ότι υπάρχει κώλυμα με τη συμμετοχή του κ Μαρινάκη, λόγω της απαγόρευσης συμμετοχής του στα κοινά του ποδοσφαίρου. Όπως τόνισε, «μου προξενούν εντύπωση οι αντιρρήσεις που έθεσε την ημέρα της συνάντησης. Πως και στο και πέντε υπήρξε αυτό; Χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Όμως εξακολουθώ να είμαι στη διάθεση των προέδρων, ώστε να προχωρήσει το δίπολο που έχουμε βάλει στόχο. Να υπάρξει συναίνεση και άμεση διευθέτηση όλων των δικαστικών εκκρεμοτήτων που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο».

    Για την ματαίωση διεξαγωγής του κυπέλλου Ελλάδας ξεκαθάρισε πως δεν παίρνει πίσω την απόφασή του, ότι θα υποστηρίξει με νομικά επιχειρήματα τις θέσεις του Υφυπουργείου στην εκδίκαση της προσφυγής της ΕΠΟ στο ΣτΕ, είπε ότι απάντησε αναλυτικά στην επιστολή που του έστειλαν FIFA και UEFA για το θέμα και είναι στη διάθεσή τους την ερχόμενη Τετάρτη στην προγραμματισμένη μεταξύ τους συνάντηση να ακούσει τις προτάσεις τους.

    Ο κ. Κοντονής άφησε αιχμές για σχέσεις ΠΑΕ με οπαδούς που εξυπηρετούν επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα κατηγορώντας παλαιότερες κυβερνήσεις για πελατειακές σχέσεις και όπως είπε: «Επιστρέφω σε προέδρους ΠΑΕ χαρακτηρισμούς ότι είμαι μέρος του προβλήματος, όπως θέλουν να περάσουν. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για κάθαρση, εκδημοκρατισμό, διαφάνεια και ισονομία στον ελληνικό αθλητισμό, θα συγκρουστούμε με συμφέροντα για να προστατέψουμε τη νεολαία μας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 March 2016 - 18:32:37 UTC