Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανεπίσημη συνάντηση Τσίπρα-Σουλτς
  • [02] Ν. Τόσκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η παραπληροφόρηση κάνει κακό στους πρόσφυγες
  • [03] Χώρους συνεύρεσης συζύγων-συντρόφων με κρατούμενους στις φυλακές Γρεβενών εξήγγειλε ο Ν. Παρασκευόπουλο
  • [04] Έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του Λ. Μπόμπολα ζητά ο Κύπριος γενικός εισαγγελέας
  • [05] Χώρους συνεύρεσης συζύγων-συντρόφων με κρατούμενους στις φυλακές Γρεβενών, εξήγγειλε ο Ν. Παρασκευόπουλος
  • [06] Σταϊνμάγερ: Το κλείσιμο των συνόρων φόρτωσε τα προβλήματα στην Ελλάδα
  • [07] Σ. Μάλαμας, Α. Ιωαννίδης, Γ. Χαρούλης και Μαρία Φαραντούρη τραγουδούν Μίκη Θεοδωράκη
  • [08] Αυλαία στις 7 Απριλίου στην Αθήνα για το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κιν/φου
  • [09] Ανοιχτή η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων

  • [01] Ανεπίσημη συνάντηση Τσίπρα-Σουλτς

    Ανεπίσημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο πλαίσιο άτυπης επίσκεψής του στην Αθήνα, λίγο πριν αναχωρήσει για την Κύπρο, όπου μεταβαίνει απόψε.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατά την ανεπίσημη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν το προσφυγικό και το Κυπριακό, ενώ έγινε και μια αναφορά σχετικά με το ζήτημα της εμπλοκής του Ευρωκοινοβουλίου στην παρακολούθηση της διαπραγμάτευσης.

    [02] Ν. Τόσκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η παραπληροφόρηση κάνει κακό στους πρόσφυγες

    Για να ελέγξει την πορεία των υποδομών που απαιτούνται προκειμένου να εξετάζεται η χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες που θα το ζητούν, ήρθε σήμερα το μεσημέρι στη Μυτιλήνη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

    Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στη οριστικοποίηση του τεχνικού μέρους των επαναπροωθήσεων. Επίσης σχολίασε τη μείωση των ροών προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως μένει να αποδειχθεί αν τελικά η Τουρκία μείωσε τα ροές συμμορφούμενη με τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος, αναφέρθηκε στο ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες -όπως χαρακτηριστικά επισήμανε- πρέπει «να είναι χρήσιμες και για τους πρόσφυγες και να υποστηρίζουν καλύτερα τη χώρα και τις διεθνείς συμφωνίες».

    Κατά την επίσκεψη του στο hot spot της Μόριας, ο κ. Τόσκας συναντήθηκε με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Χίγκινμποτομ, την οποία ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την ασφαλή διαχείριση των ροών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

    Οι δηλώσεις του κ. Τόσκα έχουν ως εξής:

    «Ήρθαμε στη Μυτιλήνη για να δούμε μια κατάσταση λίγο διαφοροποιημένη απ' ό,τι τις προηγούμενες φορές. Μια κατάσταση με μειωμένους ρυθμούς αφίξεων, αλλά και με διαφορετικές απαιτήσεις. Εδώ στη Μόρια ήδη έχουν αρχίσει και δημιουργούνται υποδομές για εξέταση των αιτήσεων των προσφύγων που ζητούν άσυλο. Ήρθαμε για να δούμε τι απαιτήσεις χρειάζονται, ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα αυτήν την κατάσταση. Να είναι πιο οργανωμένα τα πράγματα, να μην ταλαιπωρούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, να υπάρχει γενικότερα μια οργανωμένη διαχείριση του ζητήματος».

    [03] Χώρους συνεύρεσης συζύγων-συντρόφων με κρατούμενους στις φυλακές Γρεβενών εξήγγειλε ο Ν. Παρασκευόπουλο

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εξήγγειλε σήμερα τη δημιουργία χώρου συναντήσεων συζύγων-συντρόφων με κρατουμένους ή κρατούμενες, σε κατάλληλο τμήμα των φυλακών Γρεβενών, ενώ παράλληλα εγκαινίασε το πρώτο στην Ελλάδα «Παιδικό επισκεπτήριο» στις ίδιες φυλακές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο χώρος συνάντησης συζύγων-συντρόφων με κρατουμένους ή κρατούμενες στις φυλακές Γρεβενών θα είναι ο πρώτος παρόμοιος χώρος στις φυλακές της χώρας.

    Η ύπαρξη χώρων συνεύρεσης συζυγικών-συντροφικών συναντήσεων μέσα στις φυλακές αποτελεί διεθνή πρακτική, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης και προσθέτει ότι αυτό προβλέπεται και στο σχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα.

    Ακόμα, ο κ. Παρασκευόπουλος εγκαινίασε στις φυλακές Γρεβενών το πρώτο στην Ελλάδα «Παιδικό επισκεπτήριο» και τόνισε:

    «Το ?Παιδικό επισκεπτήριο? υλοποιεί την πολιτική για φυλακές με ανθρώπινο πρόσωπο, με ειδικότερο σκοπό να μπορούν οι γονείς κρατούμενοι να περνούν χρόνο με τα μικρά παιδιά τους σε κατάλληλες συνθήκες. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η μείωση των αρνητικών συνεπειών της φυλάκισης και η ενδυνάμωση των οικογενειακών σχέσεων, με τελικό βέβαια σκοπό την υποβοήθηση της ομαλής επανένταξης του κρατουμένου στο κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον».

    [04] Έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του Λ. Μπόμπολα ζητά ο Κύπριος γενικός εισαγγελέας

    Οδηγίες για άμεση έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εναντίον του προέδρου της εταιρείας Helector, Λεωνίδα Μπόμπολα, έδωσε ο γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, όπως δήλωσε εξερχόμενος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Ο κ. Κληρίδης διέψευσε ότι ο κ. Μπόμπολας θέτει όρους προκειμένου να έρθει και να παραδοθεί στην Κύπρο. «Ουδεμία συναλλαγή γίνεται με τον ύποπτο» ανέφερε.

    Η ανακριτική ομάδα της αστυνομίας συνεχίζει, με εντατικούς ρυθμούς, τις έρευνες για τις υποθέσεις του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), που διαχειριζόταν η εταιρεία του κ. Μπόμπολα. Επίσης, η αστυνομία θα προχωρήσει στην έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και εναντίον του Θεοφάνη Λώλου, διευθυντή της εταιρείας μελετών ENVIROPLAN, ο οποίος ορίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών να επιβλέπει τα έργα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης.

    [05] Χώρους συνεύρεσης συζύγων-συντρόφων με κρατούμενους στις φυλακές Γρεβενών, εξήγγειλε ο Ν. Παρασκευόπουλος

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εξήγγειλε σήμερα τη δημιουργία χώρου συναντήσεων συζύγων-συντρόφων με κρατουμένους ή κρατούμενες, σε κατάλληλο τμήμα των φυλακών Γρεβενών, ενώ παράλληλα εγκαινίασε το πρώτο στην Ελλάδα «Παιδικό επισκεπτήριο» στις ίδιες φυλακές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο χώρος συνάντησης συζύγων-συντρόφων με κρατουμένους ή κρατούμενες στις φυλακές Γρεβενών θα είναι ο πρώτος παρόμοιος χώρος στις φυλακές της χώρας.

    Η ύπαρξη χώρων συνεύρεσης συζυγικών-συντροφικών συναντήσεων μέσα στις φυλακές αποτελεί διεθνή πρακτική, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης και προσθέτει ότι αυτό προβλέπεται και στο σχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα.

    [06] Σταϊνμάγερ: Το κλείσιμο των συνόρων φόρτωσε τα προβλήματα στην Ελλάδα

    Με το κλείσιμο των συνόρων, οι βαλκανικές χώρες φόρτωσαν απλώς τα προβλήματα στην Ελλάδα και η συνέπεια ήταν να δημιουργηθεί κατάσταση ανάγκης εκεί, είπε σε συνέντευξή του, στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

    Ο κ. Στάινμαϊερ επέκρινε δριμύτατα τις μονομερείς πρωτοβουλίες ευρωπαϊκών κρατών για τη μείωση των ροών των προσφύγων. «Ερχονται λιγότεροι πρόσφυγες στην Κεντρική Ευρώπη, διότι παραμένουν στην Ελλάδα. Εκεί δημιουργήθηκε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης» είπε χαρακτηριστικά.

    «Δεν είναι τρόπος συμπεριφοράς μεταξύ μας στην Ευρώπη το να απαλλασσόμαστε από τα δικά μας προβλήματα θέτοντας έναν Ευρωπαίο εταίρο σε κατάσταση ανάγκης» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, στη συνέντευξή του.

    Ο κ. Στάινμαϊερ επισήμανε ότι χωρίς τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, «θα είχαμε σήμερα 100.000 ανθρώπους, οι οποίοι θα έπρεπε να επιβιώσουν μέσα στη βρωμιά και τη λάσπη». Γιαυτό και ο προσανατολισμός προς τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, οι συμφωνίες με την Τουρκία και η υποστήριξη της Ελλάδας είναι ο σωστός δρόμος».

    «Μπορεί να το θεωρήσει κανείς καλό ή κακό, είναι (όμως) μια πραγματικότητα, την οποία πρέπει να λάβει υπόψη της μια υπεύθυνη πολιτική». Φυσικά και πρέπει η συμφωνία να επαληθευθεί στην πράξη, αλλά «έγινε τουλάχιστον ένα βήμα προς τον μεγαλύτερο έλεγχο και τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης» πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

    [07] Σ. Μάλαμας, Α. Ιωαννίδης, Γ. Χαρούλης και Μαρία Φαραντούρη τραγουδούν Μίκη Θεοδωράκη

    «Η αγάπη σας για το έργο μου με έκανε να νιώσω μεγάλη συγκίνηση και ευτυχία. Η επιβεβαίωση για τον καλλιτέχνη είναι σκοπός ζωής κι όταν προέρχεται από συναδέλφους του και με την πληρότητα έργου και με την σφραγίδα της αναγνώρισης από το πλατύ κοινό που έχετε εσείς, τότε η χαρά και η ικανοποίηση είναι ακόμα πιο μεγάλη. Ειδικά για μένα, που από το ξεκίνημά μου ήρθα σε σύγκρουση με το μουσικό μας κατεστημένο. Η δημιουργική σας ενασχόληση με τα τραγούδια μου αποτελεί πολύτιμη επιβεβαίωση για την ορθότητα των απόψεών μου. Είμαι περήφανος για σας, γιατί γίνατε με το σπαθί σας επίλεκτα μέλη εκείνης της ελληνικής μουσικής οικογένειας που εκφράζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την ψυχική δύναμη της πολιτιστικής μας παράδοσης η οποία ειδικά σήμερα προσφέρει αντοχή, ελπίδα και δύναμη στο χειμαζόμενο λαό μας».

    Μ'αυτά τα λόγια, σ'ένα σημείωμά του, διαβασμένο από την Μαρία Φαραντούρη, ο Μίκης Θεοδωράκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του, για την έκδοση του cd «Φύλαξα τ'όνειρο», με καινούριες εκτελέσεις τραγουδιών του, η παρουσίαση του οποίου έγινε το μεσημέρι, στους χώρους του στούντιο ηχογραφήσεων Sierra, στην Αθήνα.

    Τρεις καταξιωμένοι ερμηνευτές ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Γιάννης Χαρούλης ερμηνεύουν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που αγαπήθηκαν και ταξίδεψαν σ'όλο τον κόσμο, αλλά και λιγότερο γνωστά, που πάντα όμως εμπεριέχουν την ιδιοφυή προσέγγιση του δημιουργού τους. Το διπλό άλμπουμ κλείνει η Μαρία Φαραντούρη, με τρία εμβληματικά τραγούδια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη.

    «Η δημιουργία αυτού του cd - σημείωσε η Μαρία Φαραντούρη - ξεκίνησε από την ιδέα της συνύπαρξης τριών πολύ σημαντικών ερμηνευτών, διαφορετικών γενεών και ύφους, με τα τραγούδια του Θεοδωράκη. Ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Γιάννης Χαρούλης, ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση, ακούσαμε ένα μεγάλο αριθμό τραγουδιών και οι ίδιοι αποφάσισαν ποια και πως θα τα ερμηνεύσουν, έχοντας, τόσο στην επιλογή όσο και στις ενορχηστρώσεις, την απόλυτη συγκατάθεση του Μίκη Θεοδωράκη να λειτουργήσουν με απόλυτη ελευθερία».

    Όλο αυτό το διάστημα, όπως τόνισε η κυρία Φαραντούρη, η ίδια παρακολούθησε τη μουσική πορεία και των τριών και έζησε, στις περσινές τους παραστάσεις στην Αθήνα, όπως «το πιστό φανατικό τους κοινό, αυτή την μέθεξη, το πάθος, τον ηλεκτρισμό που δημιουργούν με το κοινό τους με έναν απλό, αληθινό αυθεντικό τρόπο, χωρίς να μεταχειρίζονται τις μεθόδους της μουσικής βιομηχανίας». Αυτή η ποιότητα και το ταλέντο, τους επιτρέπει, σύμφωνα με την μεγάλη ερμηνεύτρια, «να πλησιάσουν τα τραγούδια του Μίκη, όχι για να τα χρησιμοποιήσουν με αυταρέσκεια, αλλά για να τα τιμήσουν με σεβασμό. Ο Μάλαμας, «με αυτή τη δωρική εσωστρέφεια στον «Επιβάτη» ή στην «Όμορφη Πόλη» - για μένα έχει κάνει την καλύτερη ερμηνεία της «Όμορφης Πόλης» - σημείωσε. «Ο σύγχρονος λυρικός Αλκίνοος, δίνει μια εντελώς αναπάντεχη ερμηνεία στον «Ναυαγό», όπου μόνος του δημιουργεί ολόκληρη χορωδία, ή στο «Φύλαξα τ'όνειρό μου». Ο πιο νεαρός, ο Χαρούλης, ένα μουσικό βοριαδάκι από την Κρήτη, να τραγουδά με διονυσιακό ύφος τα «Περβόλια» ή το«Μοιρολόγι της Βροχής».

    [08] Αυλαία στις 7 Απριλίου στην Αθήνα για το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κιν/φου

    Με την πεποίθηση ότι «ο πλούτος του κινηματογράφου πρέπει να μοιράζεται», το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2000, συνεχίζει να προσφέρει και φέτος στο κοινό του την ευκαιρία να απολαύσει την μεγάλη ποικιλία της γαλλικής και γαλλόφωνης κινηματογραφικής παραγωγής.

    Στην 17η διοργάνωσή του, που θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 13 Απριλίου στην Αθήνα (κινηματογράφος Δαναός, Εmbassy Nova Odeon και Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου) και από τις 14 μέχρι τις 20 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας), φιλοδοξεί να προσεγγίσει μέσα από 14 ημέρες γεμάτες προβολές, όλα τα συστατικά στοιχεία της ποικιλομορφίας, των ειδών, των στιλ και της θεματολογίας του γαλλόφωνου κόσμου.

    «Το 2015 υπήρξε μία ιστορική χρονιά για τον γαλλικό κινηματογράφο, καθώς τα εισιτήρια ξεπέρασαν τα 100 εκατ. διεθνώς, ενώ γαλλικές ταινίες, όπως η ?Οικογένεια Μπελιέ? βρέθηκαν στην κορυφή και του ελληνικού box office» ανέφερε, σήμερα στους δημοσιογράφους, ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Μικαέλ Οσάν, τονίζοντας πως στόχος του φεστιβάλ είναι να «προσφέρει ένα χώρο ανακάλυψης και ανταλλαγής σε όλα τα είδη κοινού και να διευκολύνει την προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας». Ακόμη, όπως είπε, με την σταθερή υποστήριξη της Unifrance το φεστιβάλ εξακολουθεί να συμβάλλει σημαντικά στην αγορά γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών από τους Έλληνες διανομείς.

    Ειδικότερα, φέτος το φεστιβάλ συμπράττει και πάλι με τους σταθερούς συνεργάτες του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Διεθνούς Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ συνεργάζεται και με το «Διεθνές φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Αnimasyros» δίνοντάς του λευκή κάρτα να παρουσιάσει επιλογές από το φετινό του πρόγραμμα.

    [09] Ανοιχτή η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων

    Άνοιξε η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων καθώς έληξε η διαμαρτυρία των προσφύγων και μεταναστών που πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στο ρεύμα προς Ευζώνους και λίγο πριν τη στροφή για Ευζώνους, με αίτημα το άνοιγμα των συνόρων. Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει αποκατασταθεί.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 March 2016 - 16:32:30 UTC