Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Οι αστικές συγκοινωνίες αποδεικνύουν την αποτυχία της κυβέρνησης σε έναν κρίσιμο τομέα
  • [03] Στ. Θεοδωράκης: Η συμφωνία θα ψηφιστεί χωρίς απώλειες στη Βουλή
  • [04] Σύνδεση του αφορολόγητου με κοινωνικά κριτήρια, προτείνει ο ΣΕΒ
  • [05] Μυτιλήνη: Μηδενικές οι ροές στα νησιά του Αιγαίου το τελευταίο 24ωρο
  • [06] Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: 170 χρόνια προσφοράς στην έρευνα και στην κοινωνία
  • [07] Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου
  • [08] Με βασικό θέμα το «Athens Science Festival», το νέο τεύχος του «Πρακτορείου»
  • [09] Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Ασφαλείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες
  • [10] Οι αρχές αναζητούν δύο αγνώστους που συμμετείχαν στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες
  • [11] Πρ. Παυλόπουλος: Ανάγκη αρραγούς μετώπου συνευθύνης απέναντι στις προκλήσεις των καιρών
  • [12] Μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου
  • [13] Αποχώρησαν οι πρόσφυγες που κρατούσαν κλειστή την ΠΑΘΕ Θεσσαλονίκης - Ευζώνων
  • [14] Le Monde: Καταζητείται και δεύτερος συνεργός των τρομοκρατών
  • [15] Σκέψεις για αλλαγές στο Champions League
  • [16] Δεν πάει στη συνάντηση με τον Κοντονή ο Μαρινάκης
  • [17] Τζόρτζεβιτς: «Δεν σημαίνει τίποτα το ρεκόρ των αντιπάλων μας»

  • [01] Πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής

    Συνέρχεται σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε πρώτη συνεδρίαση μετά την έκδοση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη συγκρότησή του.Αντικείμενο της συνεδρίασης αναμένεται να είναι τα αναγκαία βήματα και οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και την υλοποίηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

    Έργο του παραπάνω Κυβερνητικού Συμβουλίου, είναι ο συντονισμός της διαλειτουργικότητας των συναρμόδιων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορεών και υπηρεσιών, η αναληψη πρωτοβουλιών, η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και αποφάσεων για τη συγκρότηση επιχειρησιακών και επιτελικών ομάδων, με στόχο την εφαρμογή της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής.

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Οι αστικές συγκοινωνίες αποδεικνύουν την αποτυχία της κυβέρνησης σε έναν κρίσιμο τομέα

    Το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών στην Πέτρου Ράλλη επισκέφτηκε νωρίς το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Ο πρόεδρος της ΝΔ περιηγήθηκε στους χώρους του αμαξοστασίου, άκουσε τα προβλήματα των οδηγών και τοποθετήθηκε υπέρ της ανάγκης υποστήριξης των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών.

    Σε δηλώσεις του, είπε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά άστοχης κυβερνητικής πολιτικής η οποία, σημείωσε, επιβάρυνε οικονονικά τις εταιρείες, αύξησε την εισιτηριοδιαφυγή και τελικά αύξησε και το εισιτήριο.

    «Μια επιβάρυνση την οποία πληρώνουν κατ'εξοχήν οι ασθενέστεροι Έλληνες» τόνισε, σημειώνοντας πως επί ΝΔ είχε αποδειχτεί ότι σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους υπάρχει προοπτική ουσιαστικής εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών με βελτίωση του παρεχόμενου έργου, μείωση της επιβάρυνσης για τους πολίτες και καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα για τον Έλληνα φορολογούμενο.

    Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε αυτή την πολιτική, στο πλαίσιο, όπως είπε, του εύκολου λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Οι αστικές συγκοινωνίες αποδεικνύουν στην πράξη την αποτυχία της κυβέρνησης σε ένα κρίσιμο τομέα, σε έναν τομέα που αφορά εκατομμύρια συμπολίτες μας οι οποίοι μεταφέρονται με τα λεωφορεία καθημερινά και οι οποίοι δυστυχώς καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι το βάρος μιας αποτυχημένης πολιτικής» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    [03] Στ. Θεοδωράκης: Η συμφωνία θα ψηφιστεί χωρίς απώλειες στη Βουλή

    Την άποψη ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει στους δανειστές και πως η συμφωνία θα ψηφιστεί χωρίς απώλειες στη Βουλή, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

    «Πριν από τη μεγάλη υποχώρηση και υπόκλιση υπάρχουν και μερικές φωνές αντίστασης. Η αίσθησή μου είναι ότι έχουν υποχωρήσει σε όλα και στις περικοπές συντάξεων και στα όποια μικρά πρόσθετα μέτρα είναι αναγκαία κατ' αυτούς και υπάρχει το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων. Φορολογικό και ασφαλιστικό έχουν "λυθεί". Πιστεύω η κυβέρνηση έχει πάρει τη μεγάλη απόφαση να συνυπογράψει όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, των εταίρων μας» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης στο MEGA.

    «Όταν τροφοδοτείς την ελληνική οικονομία με τα ελάχιστα χρήματα που έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη είσαι πιο καλός διαπραγματευτής, αλλά αν δεν μπορείς να βγάλεις από πουθενά λεφτά, εάν η οικονομία σου παραπαίει και η ανεργία πηγαίνει στα ύψη είσαι υποχρεωμένος να κάνεις υποκλίσεις. Είσαι υποχρεωμένος να λες στο ΔΝΤ και τους υπόλοιπους "ό,τι πεις εσύ". Και αυτό λένε αυτή τη στιγμή» ανέφερε.

    Ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσει το "Ποτάμι" όταν κατατεθεί η συμφωνία στη Βουλή, διαβεβαίωσε ότι «το Ποτάμι δεν θα κρυφτεί σε φτηνά αντιπολιτευτικά "όχι"» διευκρινίζοντας ότι «δεν θα πάμε σε μια γραμμή "όχι" ή σε μία γραμμή "ναι" κάνοντας δεύτερες πολιτικές σκέψεις. Δεν θα ψηφίσουμε το ασφαλιστικό, σκεπτόμενοι να μην πέσει η κυβέρνηση».

    [04] Σύνδεση του αφορολόγητου με κοινωνικά κριτήρια, προτείνει ο ΣΕΒ

    Σύνδεση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος με κοινωνικά κριτήρια προτείνει ο ΣΕΒ, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση και τους θεσμούς για το περιεχόμενο της φορολογικής μεταρρύθμισης που συζητείται.

    «Είναι να απορεί κανείς που η κυβέρνηση δεν εξετάζει καν την περίπτωση το αφορολόγητο να δίνεται μετά από ένα όριο με κοινωνική στόχευση σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη λόγω οικογενειακής κατάστασης, πολύ χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος ή μεγάλης ηλικίας. Και ακόμα μεγαλύτερη είναι η απορία γιατί δεν έχει θέσει η Τρόικα τη συζήτηση σε αυτές τις βάσεις, αφήνοντας μια νέα φοροθύελλα οριζόντιων μέτρων να ξεσπάσει σε μια ημιθανή από τις προηγούμενες φοροκαταιγίδες οικονομία», αναφέρει ο Σύνδεσμος στο εβδομαδιαίο δελτίο για την οικονομία.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, η «έκπτωσης φόρου» σε μισθούς και συντάξεις άνω των Euro 5.000 απαλλάσσει μισθωτούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και συνταξιούχους από την καταβολή φόρων αξίας Euro 6,4 δισ. ευρώ. Συγκριτικά, η αξία της υφιστάμενης εισφοράς αλληλεγγύης επί όλων των δηλωμένων εισοδημάτων είναι Euro 650 εκατ. και το επιπλέον έσοδο του κράτους από την προτεινόμενη αύξηση του οριακού συντελεστή άνω των Euro 30.000 είναι Euro 100 εκατ.

    [05] Μυτιλήνη: Μηδενικές οι ροές στα νησιά του Αιγαίου το τελευταίο 24ωρο

    Μηδενικές είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο 24ωρο και μέχρι σήμερα Πέμπτη στις 9 το πρωί, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Συνολικά στα νησιά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή δεν αποβιβάστηκε κανένας.

    Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου οι πιστοποιημένοι πρόσφυγες με το παλιό καθεστώς που περιμένουν να αναχωρήσουν από τα νησιά ανέρχονται στους 1766.

    Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει στη Λέσβο, σήμερα Τετάρτη στις 9 το πρωί, ήταν 1383. Αναχωρούν δε τμηματικά από το νησί με τα πλοία της γραμμής με εισιτήρια που είχαν εκδοθεί τις προηγούμενες μέρες. Στη Χίο έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται πλέον μόλις 44 άτομα. Τέλος στη Σάμο βρίσκονται 339 άτομα.

    Μέσα σταhot spotsβρίσκονται υπό περιορισμό μετανάστες και πρόσφυγες που μπήκαν στην Ελλάδα μετά την Κυριακή 20 Μαρτίου πρώτη μέρα εφαρμογής της Συνθήκης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Συγκεκριμένα, στη Μόρια βρίσκονται 1340 άτομα, στη Χίο 1245 και στη Σάμο 111.

    [06] Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: 170 χρόνια προσφοράς στην έρευνα και στην κοινωνία

    Στις 26 Ιουνίου του 1842, στις οκτώ το πρωί, ήταν ορατή από την Ελλάδα η ολική έκλειψη ηλίου. Η βασιλική οικογένεια με την πολυάριθμη συνοδεία της ανέβηκε στον Λόφο των Νυμφών. Ήταν μια ξεχωριστή μέρα για το νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Σε αυτό το ύψωμα, απέναντι στην Ακρόπολη, κοντά στο σημείο όπου ο μαθηματικός, αστρονόμος και γεωμέτρης Μέτων, είχε εγκαταστήσει τον 5ο π.Χ αιώνα το πρώτο ηλιοσκόπιο της Αθήνας, ετέθη ο θεμέλιος λίθος του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο ευεργέτης Γεώργιος Σίνας διέβλεπε ότι το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να στηριχθεί στη ναυτιλία του, που για να εξυπηρετηθεί ήταν απαραίτητη η επιστημονική υποστήριξη της ναυσιπλοΐας. Τον ρόλο αυτό θα έπρεπε να αναλάβει το αστεροσκοπείο. Για τον λόγο αυτό ο Σίνας έδωσε ένα τεράστιο για την εποχή ποσό από την προσωπική του περιουσία και μέσα σε τέσσερα χρόνια το Αστεροσκοπείο δέσποζε στον Λόφο των Νυμφών.

    Την άνοιξη του 1846, ακριβώς πριν από 170 χρόνια, τοποθετήθηκαν τα πρώτα τηλεσκόπια και αστρονομικά όργανα στο Αστεροσκοπείο, που άρχισε να λειτουργεί υπό την διεύθυνση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιου Βούρη.

    Με αφορμή την συμπλήρωση 170 χρόνων λειτουργίας παρουσιάστηκε ο πολυτελής επετειακός τόμος, που αναφέρεται στην προσφορά του Αστεροσκοπείου στην έρευνα και την κοινωνία, σε εκδήλωση υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλου. Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου, Κανάρης Τσίγκανος ανέδειξε το ιστορικό, φωτογραφικό και επιστημονικό υλικό που περιέχεται στις 500 σελίδες του επετειακού τόμου. Τον λόγο έλαβαν δύο διακεκριμένοι καλεσμένοι, ο Πρόεδρος του Αστεροσκοπείου του Παρισιού Claude Catala και ο Διευθυντής του Αστεροσκοπείου της Βιέννης Bodo Ziegler, οι οποίοι ανέδειξαν τη σύνδεση του Αστεροσκοπείου Αθηνών, από την ίδρυσή του έως και σήμερα, με αυτά τα δύο επιστημονικά ιδρύματα, πρωτοπόρα για την εποχή τους στην επιστήμη της αστρονομίας.

    Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι το αρχαιότερο ερευνητικό κέντρο της χώρας μας, αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η πορεία του έχει συνδεθεί με κορυφαίους επιστήμονες, όπως οι καθηγητές Γ. Βούρης, Ι. Σμιτ, Δ.Αιγινήτης, Σ. Πλακίδης, ΔΚωτσάκης, Ν. Κρητικός και Η. Μαριολόπουλος.

    Ο Σίνας, ο Χάνσεν, ο Τσίλλερ, ο Αιγινήτης και ο Σμιτ

    Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζει η μορφή του Δημήτριου Αιγινήτη, ο οποίος σε ηλικία μόλις 28 ετών είχε ξεχωρίσει για τις επιστημονικές ικανότητες και τις προοπτικές του, στο Παρίσι, όπου βρέθηκε με υποτροφία του ελληνικού κράτους για να ειδικευθεί στην αστρονομία. Η τότε κυβέρνηση έστειλε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην γαλλική πρωτεύουσα για να πείσει τον Αιγινήτη να επιστρέψει στην Ελλάδα, αφήνοντας την λαμπρή ευρωπαϊκή καριέρα που είχε μπροστά του. Ο Αιγινήτης στις πιέσεις των γάλλων συναδέλφων του, ότι δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψει αυτή την προοπτική απάντησε ότι βρισκόταν στο Παρίσι ως υπότροφος του ελληνικού κράτους, στο οποίο όφειλε να «επιστρέψει» την εμπιστοσύνη και την επιστημονική επένδυση που έγινε στο πρόσωπό του. Έτσι ο Αιγινήτης βρέθηκε στην Αθήνα για να αναλάβει την διοίκηση του Αστεροσκοπείου. Ήταν ο μακροβιότερος διευθυντής του Αστεροσκοπείου- έμεινε στη θέση αυτή επί 44 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ανέλαβε την πρωτοβουλία για την εισαγωγή του παγκόσμιου χρονομετρικού συστήματος και της ώρας της ανατολικής Ευρώπης και την υιοθέτηση του Γρηγοριανού ημερολογίου.

    Άλλη μία μεγάλη προσωπικότητα που διεύθυνε το Αστεροσκοπείο από το 1858 έως το 1884, ήταν ο Γερμανός Ιούλιος Σμιτ , επί των ημερών του οποίου λειτούργησε ο πρώτος πλήρης μετεωρολογικός σταθμός στον Λόφο των Νυμφών. Ο Σμιτ είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε τον περίφημο τοπογραφικό χάρτη της Σελήνης, στον οποίον αποτυπώνονται με ακρίβεια 30.000 κρατήρες και αναφέρεται μάλιστα στο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «Γύρω από τη Σελήνη».

    Η ιστορική διαδρομή του Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι συνυφασμένη με ευεργέτες που χρηματοδότησαν διάφορα προγράμματα, στους οποίους περιλαμβάνονται εκτός από την οικογένεια Σίνα, ο Α. Συγγρός, ο Δ. Δωρίδης, ο Μ. Κοργιαλένιος κ . ά, που πίστεψαν στην αξία που είχε η ανάπτυξη της έρευνας για το μέλλον του ελληνικού κράτους. Στις σελίδες της ιστορίας του Αστεροσκοπείου συναντούμε και τα ονόματα του σπουδαίων αρχιτεκτόνων Θ. Χάνσεν και Ε. Τσίλλερ, οι οποίοι σχεδίασαν και κατασκεύασαν τα πρώτα κτήρια του ιδρύματος.

    Το δυναμικό παρόν και το λαμπρό μέλλον του Εθνικού Αστεροσκοπείου

    Εκτός από το πλούσιο παρελθόν το Αστεροσκοπείο έχει και δυναμικό παρόν και λαμπρό μέλλον. Συμμετέχει σε έρευνες που γίνονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στις εφαρμογές του διαστήματος και στην αστροφυσική, στη σεισμολογία και την προστασία του περιβάλλοντος και συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Κάποιες από τις έρευνες που πραγματοποιούνται από τους επιστήμονες του Αστεροσκοπείου αφορούν την καθημερινότητά μας, όπως οι μετρήσεις για την ποιότητα του περιβάλλοντος και την σεισμικότητα της Ελλάδας.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 170 χρόνια του Αστεροσκοπείου προγραμματίζονται εκδηλώσεις που θα είναι ανοικτές στο ευρύ κοινό, για τις οποίες μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να ενημερώνεται από την ιστοσελίδα www.noa.gr.

    [07] Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

    Ολοκληρώθηκε πριν απο λίγο η μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στο κέντρο της Αθήνας.

    Την παρέλαση παρακολούθησαν ο υφυπουργός Παιδειας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιωργος Καμίνης, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των κομμάτων και της εκκλησίας.

    Πλέον κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, καθώς άνοιξαν όλοι οι δρόμοι, μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης.

    [08] Με βασικό θέμα το «Athens Science Festival», το νέο τεύχος του «Πρακτορείου»

    Με βασικό θέμα το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας «Athens Science Festival», που επιστρέφει και φέτος, για τρίτη χρονιά, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, από τις 5 έως τις 10 Απριλίου, κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του «Πρακτορείου». Στο ίδιο τεύχος, μαθητές του ελληνικού σχολείου του Άκτον, του Λονδίνου, μιλούν για τους πρόσφυγες.

    Όσοι πιστοί [της Hi Τech] προσέλθετε!

    "Εξελισσόμαστε με την επιστήμη», είναι το κεντρικό θέμα του Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας «Athens Science Festival», που επιστρέφει και φέτος, για τρίτη χρονιά, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, από τις 5 έως τις 10 Απριλίου.

    Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, συζητήσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις, παραστάσεις, εκθέσεις και προβολές, καθώς και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, πειράματα, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.

    Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε πέρυσι (33.000 επισκέπτες, από τους οποίους 13.000 μαθητές) και τα αντίστοιχα φεστιβάλ που διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και πιο πρόσφατα στη Λεμεσό, το Φεστιβάλ βελτιώνεται ακόμη περισσότερο και τείνει πλέον να καθιερωθεί σε θεσμό.

    Είναι ένα επιστημονικό-πολιτιστικό δρώμενο που συνδέει τις επιστήμες με την καθημερινή ζωή και την τέχνη, αναδεικνύει την επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, αναζητά απαντήσεις σε πολύπλοκα και αμφιλεγόμενα επιστημονικά θέματα, ενώ φιλοδοξεί να βάλει στους νέους το... μικρόβιο για να ακολουθήσουν μια καριέρα σχετική με την επιστήμη και την τεχνολογία.

    Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «INNOVATHENS», το Μουσείο Φωταερίου του δήμου Αθηναίων και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με ένα πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

    Ο καθένας σχεδόν σίγουρα θα βρει κάτι που να τον ενδιαφέρει στο Φεστιβάλ. Από την προσπάθεια για την κατανόηση της ζωής και της ύλης, μέχρι τη δημιουργία «ευφυών» μηχανών από τον άνθρωπο, από την καταπολέμηση των ασθενειών μέχρι την ψηφιακή επικοινωνία, καθώς και από την εφεύρεση υλικών με «μαγικές» ιδιότητες έως την κλιματική αλλαγή και την εξαφάνιση των ειδών, για όλους έχει ο... μπαχτσές!

    Ξένοι σταρ...

    Ανάμεσα στους φετινούς διεθνείς προσκεκλημένους «σταρ» του Φεστιβάλ, ξεχωρίζει κανείς τον Σβάντε Πεέμπο, διευθυντή του Τμήματος Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ της Γερμανίας, η ομιλία του οποίου την Τρίτη 5 Απριλίου έχει ως θέμα «Πόσο Νεάντερταλ είμαστε;» Όσοι πάντα αναρωτιόσασταν γι' αυτό, μπορείτε τώρα να μάθετε κάτι περισσότερο από τον πρώτο επιστήμονα στον κόσμο, που κατάφερε να αποκωδικοποιήσει ολόκληρο το γονιδίωμα του Νεάντερταλ.

    Την πρώτη μέρα, επίσης, ο Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής Πληροφορικής στο Εργαστήριο Μέσων (Media Lab) του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), συνεφευρέτης του «υπολογιστή των εκατό δολαρίων» και πρωτεργάτης υλοποίησης της ιδέας «Ένας φορητός υπολογιστής ανά παιδί», θα μιλήσει με θέμα «Ίντερνετ για όλους: Προωθώντας τη συνδεσιμότητα»".

    ην Πέμπτη 7 Απριλίου έχει σειρά ο Τζιοβάνι Φραζέτο, συγγραφέας και νευροεπιστήμονας, ο οποίος θα μιλήσει για την «Απρόβλεπτη ελαφρότητα των συναισθημάτων». Στις 9 Απριλίου ο νευροεπιστήμονας Ντάνιελ Γουόλπερτ, καθηγητής στο τμήμα μηχανικής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, θα εξηγήσει «Γιατί υπάρχει ο εγκέφαλος» (σας λέμε από τώρα ότι ο ίδιος υποστηρίζει πως ο εγκέφαλος υπάρχει για έναν και μοναδικό λόγο: για να μας χαρίζει την κίνηση).

    Το Φεστιβάλ θα κλείσει με την ομιλία του εμβληματικού Βρετανού φυσικού του CERN και καθηγητή του King's College του Λονδίνου Τζον Έλις με θέμα «Από τι αποτελείται το σύμπαν». Το CERN θα έχει γενικότερα την τιμητική του, καθώς, μεταξύ άλλων, θα υπάρξει η οπτικοακουστική διαδραστική εγκατάσταση «The Gift of Mass-Το Δώρο της Μάζας» (στους Παλαιούς Φούρνους, όπου οι επισκέπτες θα βιώσουν εικονικά την εμπειρία «απόκτησης» και «απώλειας» της μάζας τους), η χορευτική περφόρμανς «10^-22» και ένα στρογγυλό τραπέζι/συζήτηση.

    ...και ελληνικά «αστέρια»

    Οι επισκέπτες ακόμη θα γνωρίσουν τον «Troopy», ένα πλήρως λειτουργικό ρομποτικό ανθρωποειδές, φυσικών διαστάσεων, του μαθητή Α' τάξης Λυκείου Δημήτρη Χατζή από την Καβάλα, το οποίο έχει εκτυπωθεί από τον ίδιο στον τρισδιάστατο εκτυπωτή του. Ο ίδιος ασφαλώς θα είναι παρών! Στο Φεστιβάλ θα υπάρχουν και ειδικά εργαστήρια, όπου θα μάθετε περισσότερα για την τρισδιάστατη εκτύπωση, ακόμη και για το πώς θα φτιάξετε τον δικό σας ρομποτικό βραχίονα με 3D printing.

    Από ελληνικής πλευράς, πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες θα δώσουν το «παρών», όπως ο καθηγητής και διευθυντής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Χρούσος («Στρες και καθημερινότητα»), ο καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσιος Τάσιος («Μορφές ενέργειας στην αρχαία ελληνική τεχνολογία»), ο επίκουρος καθηγητής Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ Μάνος Δανέζης («Από τον Homo Sapiens στον Homo Universalis»), ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Στράτος Θεοδοσίου, ο καθηγητής Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Δαγκλής κ.ά.

    Πρακτικές πληροφορίες για το Φεστιβάλ

    Η είσοδος στο Athens Science Festival είναι ελεύθερη, αλλά για την παρακολούθηση ορισμένων ομιλιών απαιτείται η αγορά εισιτηρίου.

    Στο φεστιβάλ θα υπάρχουν ζώνες στόχευσης: τις καθημερινές, η πρωινή ζώνη για τα σχολεία και η απογευματινή και βραδινή ζώνη για το ενήλικο κοινό, ενώ το Σαββατοκύριακο το Φεστιβάλ θα απευθύνεται στις οικογένειες και στο ευρύ κοινό.

    Ο δεκαεξάχρονος που είχε χόμπι τη ρομποτική

    Η αμερικάνικη ταινία «Real Steel» ήταν αυτό που ενέπνευσε τον 16χρονο πλέον Δημήτρη Χατζή να ασχοληθεί με την επιστήμη της ρομποτικής και να κατασκευάσει το δικό του ανδροειδές με την ονομασία «Troopy».

    «Ο Troopy είναι ένα φυσικών διαστάσεων ρομπότ με ύψος 1.85μ., εκτυπωμένο εξ ολοκλήρου από τον τρισδιάστατο εκτυπωτή μου. Αποτελείται από 475 εκτυπωμένα κομμάτια, με 28 servo κινητήρες, ηχεία, κάμερα, xbox kinect και στην "καρδιά" του δύο μικροελεγκτές Arduino», δήλωσε στο «Πρακτορείο» ο Δημήτρης. «Είναι φτιαγμένο από τουλάχιστον 1.000 μέτρα φυσικού ABS, ενώ χρειάστηκαν πάνω από 14.000 ώρες εκτύπωσης, συναρμολόγησης, προγραμματισμού και πειραματισμού», προσέθεσε ο ίδιος.

    Όπως μας εξήγησε ο Δημήτρης, ο Troopy έχει τη δυνατότητα να μιμείται άψογα σχεδόν όλες τις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος, ενώ όταν τον ρωτήσαμε πώς νιώθει για τις διακρίσεις που έχει κερδίσει έως τώρα, μας απάντησε «κατενθουσιασμένος και ικανοποιημένος» που η επιμονή και οι κόποι του επιβραβεύτηκαν.

    Ο 16χρονος μαθητής λυκείου είπε ότι την ενασχόλησή του με τη ρομποτική δεν την αντιμετωπίζει πλέον ως παιχνίδι ή χόμπι αλλά ως κάτι ουσιαστικό που ίσως τον οδηγήσει στη μελλοντική επαγγελματική του σταδιοδρομία.

    Επιπλέον, αποκάλυψε στο «Πρακτορείο» ότι αυτή την περίοδο ασχολείται με ένα σχέδιο -στην ουσία δική του εφεύρεση- και αφορά τη διαδικασία εκπαίδευσης ατόμων με ειδικές ανάγκες με στόχο τη βελτίωση της ζωής τους.

    [09] Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Ασφαλείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

    Στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, πραγματοποιείται σήμερα στις17.00 ώρα Ελλάδαςέκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Ασφαλείας και εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών.Σύμφωνα με ανακοίνωση της ολλανδικής προεδρίας,ησυνεδρίαση γίνεται κατόπιν αιτήματος του Βελγίου και θα φιλοξενηθεί στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ως είθισται.

    Στο μεταξύ, το αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα παραμείνει κλειστό σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου την Τρίτη, η οποία στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 15 ανθρώπους.«Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό για τους ταξιδιώτες έως και την Παρασκευή. Δεν μπορούμε προς το παρόν να πούμε εάν οι εμπορικές πτήσεις θα επαναληφθούν το Σάββατο» δήλωσε από την πλευρά της η Άνκε Φράνσεν, εκπρόσωπος Τύπου του αεροδρομίου των Βρυξελλών.

    Εξάλλου, καμίαπτήση της AEGEAN προς και από Βρυξέλλες δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο, λόγω της μη λειτουργίας του αεροδρομίου των Βρυξελλών. Για διευκόλυνση των επιβατών της θα πραγματοποιήσει έκτακτες πτήσεις προς/από Λιλ στη Γαλλία.

    Διαβάστε επίσης:Le Monde: Καταζητείται και δεύτερος συνεργός των τρομοκρατών

    [10] Οι αρχές αναζητούν δύο αγνώστους που συμμετείχαν στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

    Η σύλληψη δύο ατόμων που έλαβαν μέρος στις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να έχουν ακομη ταυτοποιηθεί, ειναι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα των βελγικών αρχών. Πρόκειται για τον άνδρα με το καπέλο που εικονίζεται στη φωτογραφία που ελήφθη λίγο πριν την έκρηξη των βομβών στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ, καθώς και για έναν άνδρα που φέρεται να έλαβε μέρος στην τρομοκρατική επίθεση στο μετρό και του οποίου το σκίτσο έδωσε στη δημοσιότητα η βελγικη αστυνομία.

    Στο μεταξύ σημερα το πρωί εντοπίστηκε ενα ύποπτο δέμα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λουβέν. Ο σιδηροδρομικός σταθμός εκκενώθηκε και η βελγικη αστυνομία διεξάγει έρευνες.

    Σύμφωνα εξάλλου με δημοσιεύματα του βελγικού Τυπου η εκδήλωση των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες ηταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα και στόχος τους θα ηταν εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Βέλγιο. Ωστόσο οι δράστες άλλαξαν τα σχέδιά τους μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ.

    [11] Πρ. Παυλόπουλος: Ανάγκη αρραγούς μετώπου συνευθύνης απέναντι στις προκλήσεις των καιρών

    «Όλοι οι Έλληνες που εμφορούμεθα από τα ιδεώδη της Δημοκρατίας οφείλουμε, περισσότερο από ποτέ, παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές μας μπροστά στα σημαντικά για το Έθνος και τον Λαό μας, να ορθώσουμε ένα αρραγές μέτωπο συνευθύνης προκειμένου ν' αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και τις νεότερες γενιές των Ελλήνων, στις οποίες έχουμε χρέος να κληροδοτήσουμε ένα μέλλον ελπίδας και δημιουργίας, και όχι τα δικά μας λάθη» σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου.

    Όπως τονίζει ο κ. Παυλόπουλος το απαράμιλλο παράδειγμα των Προγόνων μας Αγωνιστών του 1821 πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί στο διηνεκές και ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα κρίσιμη συγκυρία για την Πατρίδα.

    Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα, πέραν του μεγάλου οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος, αντιμετωπίζει σήμερα τις συνέπειες μιας πρωτόγνωρης προσφυγικής ροής, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι τα δικά της σύνορα φυλασσόμενα κυριάρχως απ' αυτήν και προσθέτει: «Πιστοί στο αρχαιοελληνικό παράδειγμα της συμπεριφοράς των Προγόνων μας απέναντι στους Ικέτες αλλά και στις Χριστιανικές αρχές της Αγάπης και της Αλληλεγγύης, οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες υπό όρους Ανθρωπισμού. Ενώ τους αδίστακτους τρομοκράτες, ύστερα μάλιστα και από το τελευταίο αποτρόπαιο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, ως στυγνούς εγκληματίες εχθρούς της Ανθρωπότητας και αποκρουστικούς υπηρέτες της νέας βαρβαρότητας που επιχειρεί να πλήξει τον πυρήνα του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας».

    Αναφερόμενος στο Προσφυγικό, τονίζει, ότι το ζήτημα θα επιλυθεί αποτελεσματικώς μόνον εάν σταματήσει, ανυποκρίτως και οριστικώς, ο πόλεμος στη Συρία. «Ως τότε, και μπροστά στην ανθρωπιστική ευαισθησία που επιβάλλει η ιδιοσυστασία του Προσφυγικού ζητήματος αλλά και στην χωρίς καμία "έκπτωση" αποφασιστικότητα που απαιτεί η ακύρωση των ζοφερών επιδιώξεων των εγκληματιών κατά της Ανθρωπότητας τρομοκρατών, καλούμε τους Ευρωπαίους Εταίρους μας, υπενθυμίζοντας το δίδαγμα Ελευθερίας και Ανθρωπισμού που εξέπεμψαν οι Πρόγονοί μας Αγωνιστές του 1821 και οι φωτισμένοι Ευρωπαίοι συμπολεμιστές τους και δικοί τους Πρόγονοι, να θυμηθούν ότι, εκτός από την Αρχαία Ελλάδα του πνεύματος και τη Ρώμη των κρατικών θεσμών, υπάρχει ο τρίτος πυλώνας του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, που είναι ο Χριστιανισμός και οι αρχές του. Κέντρο της Ευρώπης δεν είναι το νόμισμα αλλά ο ίδιος 'Ανθρωπος. Αυτό οφείλουν όλοι οι Ευρωπαίοι φίλοι και Εταίροι μας να μην το λησμονούν» επισημαίνει ο Πρόεδρος και συνεχίζει ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναθυμηθεί τις αρχές της και να συμπεριφερθεί ως προς το Προσφυγικό ζήτημα σύμφωνα με τον πνευματικό, πολιτικό και νομικό της πολιτισμό, απομονώνοντας τις ακραίες εκείνες φωνές στους κόλπους της που προκρίνουν τις ακριβώς αντίθετες επιλογές και διακατέχονται από αντιανθρωπιστικά και αντιδημοκρατικά φοβικά σύνδρομα. «Το αυτό ζητούμε και από γειτονικά κράτη στη Βαλκανική, που φιλοδοξούν μάλιστα να προσχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας αυτονοήτως ότι με διεκδικήσεις ονομάτων που παραχαράσσουν βαναύσως την ιστορία και αποπνέουν αλυτρωτισμό αλλά και μ' επιδείξεις βαρβαρότητας σε βάρος των Προσφύγων δεν έχουν ευρωπαϊκό μέλλον, αφού έτσι παραβιάζουν ευθέως τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες» τονίζει ο κ. Παυλόπουλος.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι αποτελεί διαρκές χρέος μας, ιδίως δε όταν τιμάμε τον Ελληνισμό και τους αγώνες του, να μην ξεχνάμε την Κύπρο. «Για τη Μεγαλόνησο, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται την τραγωδία ξένης στρατιωτικής κατοχής, πρέπει ν' αναζητηθεί αμέσως λύση βιώσιμη, προκειμένου αυτή να είναι μόνιμη. Όχι, όμως, μια οποιαδήποτε λύση αλλά λύση σύμφωνη, σ' όλες της τις διαστάσεις, με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο. Λύση η οποία θα διασφαλίσει, οριστικώς και αμετακλήτως, μεταξύ άλλων ένα Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης μ' ενιαία διεθνή προσωπικότητα και πλήρη κυριαρχία, απαλλαγμένο από τις παρωχημένες και υπονομευτικές για το μέλλον του «εγγυητικές» παρεμβάσεις τρίτων» υπογραμμίζει.

    [12] Μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

    Πραγματοποιείται αυτήν την ώρα η μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας. Της παρέλασης προπορεύτηκε, ως είθισται, το γενικό λύκειο Καλαβρύτων «Ευσέβιος Κηπουργός» με παραδοσιακές φορεσιές και το λάβαρο της επανάστασης του 1821.

    Όπως και στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, αντί για τμήματα παρελάσεων από επιλεγμένα σχολεία συμμετέχουν όλα τα σχολεία της Α' Αθηνών, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, με τον σημαιοφόρο τους και πέντε παραστάτες το κάθε ένα, το σώμα Ελλήνων προσκόπων και οδηγισμού, ομάδα των special Olympics και για πρώτη φορά το λύκειο κωφών-βαρήκοων Αργυρούπολης.

    Πριν την έναρξη της παρέλασης, κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, εκ μέρους της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Παιδειας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόσης Πελεγρίνης, επιθεώρησε το στρατιωτικό άγημα.

    [13] Αποχώρησαν οι πρόσφυγες που κρατούσαν κλειστή την ΠΑΘΕ Θεσσαλονίκης - Ευζώνων

    Αποχώρησανοι πρόσφυγες, που κρατούσαν κλειστή από χθες το μεσημέρι την ΠΑΘΕ Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ύψος του Πολυκάστρου, ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.Η αστυνομία έδωσε τον δρόμο στην κυκλοφορία και τη διέλευση από την αερογέφυρα Πολυκάστρου, που ήταν επίσης αποκλεισμένη.

    Υπενθυμίζεται πως χθες περίπου 500 πρόσφυγες από το κέντρο προσωρινής μετεγκατάστασης Νέας Καβάλας πραγματοποίησαν πορεία ως την είσοδο του Πολυκάστρου και στη συνέχεια μια ομάδα 100-150 ατόμων προχώρησε σε αποκλεισμό της αερογέφυρας και λίγη ώρα αργότερα (γύρω στη μία μετά το μεσημέρι) και της ΠΑΘΕ Θεσσαλονίκης-Ευζώνων.

    «Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στον ελληνικό λαό, απλώς θέλαμε να καταδείξουμε το πρόβλημά μας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μανάρ από τη Συρία, εξηγώντας ότι οι συνθήκες διαμονής στη σκηνή είναι πολύ δύσκολες, ιδίως για τα παιδιά.«Θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν όπως όλα τα παιδιά. Να πηγαίνουν σχολείο για να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία και να επιστρέφουν σε ένα σπίτι, όπου θα αισθάνονται ασφαλείς» τόνισε.

    [14] Le Monde: Καταζητείται και δεύτερος συνεργός των τρομοκρατών

    Οι βελγικές αρχές καταζητούν και έναν δεύτερο συνεργό των τρομοκρατών που διέπραξαν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

    Αυτός βιντεοσκοπήθηκε από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό των Βρυξελλών να κουβαλάει επίσης έναν μεγάλο σάκο και να συνοδεύει τον Χάλιντ Ελ Μπακράουι, λίγο πριν ο τελευταίος ανατιναχθεί στον σταθμό του Μάλμπεκ.

    Ο άλλος ύποπτος που καταζητείται συνόδευε τους δύο καμικάζι που ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, τον Ναζίμ Λαχράουι και τον αδελφό του Χάλιντ, τον Ιμπραχίμ Μπακράουι.

    Τα ονόματα των δύο υπόπτων δεν είχαν γίνει γνωστά ως χθες το βράδυ.

    Η ταυτοποίηση των τριών καμικάζι των Βρυξελλών, όλοι βελγικής υπηκοότητας, επιβεβαιώνουν τις υποψίες των υπηρεσιών ασφαλείας, ότι οι επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι και αυτές στην βελγική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο γαλλο-βελγικό πυρήνα, που σχηματίστηκε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο γύρω από τον τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, σύμφωνα με την Monde.

    [15] Σκέψεις για αλλαγές στο Champions League

    Σκέψεις για αλλαγές στη μορφή του Champions League υπάρχουν στην UEFA, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα "Guardian". Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία ψάχνει τρόπο ώστε η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του κόσμου να γίνει πιο ανταγωνιστική και, φυσικά, πιο προσοδοφόρα.

    Εξετάζεται, λοιπόν, η πρόταση οι ομάδες της φάσης των ομίλων να μειωθούν από 32 σε 16 και, αντί για οκτώ γκρουπ των τεσσάρων ομάδων, να δημιουργηθούν δύο όμιλοι των οκτώ ομάδων. Σε αυτή την περίπτωση, η φάση των ομίλων θα περιλαμβάνει ουσιαστικά δύο μίνι πρωταθλήματα, με 14 αγωνιστικές ανάμεσα σε πιο ισχυρές ομάδες, κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους φιλάθλους και συνεπώς περισσότερα έσοδα για την UEFA, αλλά και τους διαγωνιζόμενους συλλόγους.

    Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, οποιαδήποτε αλλαγή δεν αναμένεται πριν τη σεζόν 2018/19, όταν θα τεθεί σε ισχύ το νέο συμβόλαιο για την εμπορική και τηλεοπτική εκμετάλλευση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη.

    [16] Δεν πάει στη συνάντηση με τον Κοντονή ο Μαρινάκης

    Μετά τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζο, ούτε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, θα παραστεί στη συνάντηση του υφυπουργού αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, με τους προέδρους των «μεγάλων» ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε πως ο Μαρινάκης δεν μπορεί να είναι παρών και επικαλείται τον περιοριστικό όρο της μη ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν για το αν παραβιάζεται αυτός από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Αθηνών, Ισίδωρο Ντογιάκο, αλλά και από τον αρμόδιο εισαγγελέα εφετών, Σταμάτιο Δασκαλόπουλο. Μάλιστα οι «ερυθρόλευκοι» αφήνουν αιχμές για παρεμβάσεις τρίτων που οδήγησαν σε αυτό το κώλυμα, μιλώντας για «καταγγελίες και οχλήσεις δημοσιογράφων».

    [17] Τζόρτζεβιτς: «Δεν σημαίνει τίποτα το ρεκόρ των αντιπάλων μας»

    O Παναθηναϊκός δοκιμάζεται (24/3, 20:30) στην Κωνσταντινούπολη, απέναντι στην Νταρουσάφακα, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της φάσης των «16» της Euroleague, με τον τεχνικό των «πράσινων», Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, να επισημαίνει ότι το ρεκόρ 3-8 της τουρκικής ομάδας δεν σημαίνει τίποτα. Παράλληλα, τόνισε πόσο σημαντική είναι η αναμέτρηση για τους «πράσινους», καθώς με νίκη «σφραγίζουν» ουσιαστικά την πρόκριση στα πλέι οφ.

    «Δεν κοιτάζουμε το ρεκόρ των αντιπάλων μας, γιατί δεν σημαίνει τίποτα», είπε αρχικά ο Τζόρτζεβιτς στην επίσημη ιστοσελίδα της Euroleague και πρόσθεσε: «Η Νταρουσάφακα έχει παλέψει όλα τα παιχνίδια της, είναι καλή ομάδα. Διαθέτει εμπειρία και τη σεβόμαστε, γιατί έχει ποιότητα και ικανότητες. Πρέπει να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι για να νικήσουμε. Είναι μια πολύ σημαντική αναμέτρηση για μας γιατί αν νικήσουμε, θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα για την πρόκριση στα πλέι-οφ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 March 2016 - 10:32:40 UTC