Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον γγ του ΝΑΤΟ για το θέμα των προσφυγικών ροών
  • [02] Ν. Παππάς: Σε 15 ημέρες η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [03] Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, για θέματα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών, ζητά η ΝΔ
  • [04] Πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής
  • [05] Μεταφορά του φορολογικού βάρους από τα «χαμηλά και μεσαία εισοδήματα», στα «υψηλά και πολύ υψηλά»
  • [06] Στους 48.795 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα
  • [07] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της μαθητικής παρέλασης
  • [08] Μείωση των μεταναστευτικών ροών προς το λιμάνι του Πειραιά
  • [09] Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Ασφαλείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες
  • [10] Yπουργός Άμυνας της Γαλλίας: «Εκατοντάδες χιλιάδες» περιμένουν να περάσουν από τη Λιβύη στην Ευρώπη
  • [11] Τουρκία: Δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη υπόπτου για την αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη
  • [12] Le Monde: Καταζητείται και δεύτερος συνεργός των τρομοκρατών που διέπραξαν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες
  • [13] Χ. Αθανασιάδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Να μεταφέρουμε στα παιδιά μια σύγχρονη ιστορική συνείδηση
  • [14] Η Κων/πολη του 18ου αιώνα στην έκθεση Thomas Hope στο μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
  • [15] Πέθανε ο Αμερικανός ηθοποιός Κεν Χάουαρντ
  • [16] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Στα σχολεία της Ευρώπης φοίτησαν οι τρομοκράτες
  • [17] Φινλανδία και Ρωσία κλείνουν την Αρκτική Οδό για μετανάστες και πρόσφυγες

  • [01] Επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον γγ του ΝΑΤΟ για το θέμα των προσφυγικών ροών

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ είχε την Τετάρτηο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός μετέφερε στο γγτου ΝΑΤΟ τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για το γεγονός ότι η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ δεν έχει επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, με τις προσφυγικές ροές να συνεχίζονται αμείωτες από την Τουρκία.Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να τηρήσει η γειτονική χώρα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ αλλά και τους όρους της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

    [02] Ν. Παππάς: Σε 15 ημέρες η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες

    Σε δεκαπέντε ημέρες η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες θα αναρτηθεί στο opengov σε δημόσια διαβούλευση, δήλωσεο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στου Ζωγράφου.

    Η ομιλία του υπουργού Επικρατείας καθυστέρησε για αρκετή ώρα, καθώς έξω από την αίθουσα όπου θα διεξάγονταν η ομιλία του, είχαν συγκεντρωθεί μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Λαϊκής Ενότητας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το ασφαλιστικό και τις πολιτικές λιτότητας που η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί, ενώ σημειώθηκε και στιγμιαία ένταση με ορισμένα άτομα να θέλουν να εισβάλλουν στον χώρο και να απωθούνται από την αστυνομία, η οποία έκανε και μικρή χρήση δακρυγόνων.

    Ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία κωλυσιέργησε στο θέμα σύστασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) με στόχο να μην κατατεθεί ο σχετικός νόμος, αλλά τώρα, μετά από 25 χρόνια θολού ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, το σκηνικό αλλάζει. «Εμείς θέλουμε σχήματα οικονομικά βιώσιμα, γιατί εάν δεν είναι οικονομικά βιώσιμα, έχουν οικονομικές τρύπες και αυξημένες δανειοδοτήσεις, ασκώντας πιέσεις στο πολιτικό σύστημα να παρέμβει στις τράπεζες», πρόσθεσε ο Ν. Παππάς, και με αφορμή την κατάσταση στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA επισήμανε ότι «εκεί βρίσκεται η ρίζα και η απαρχή της αλληλεξάρτησης μεταξύ πολιτικού συστήματος, τραπεζικού συστήματος και τηλεοπτικών μέσων».

    Ο Νίκος Παππάς στην αρχή της ομιλίας του χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι η ΝΔ ζήτησε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την ασφάλεια των πολιτών, θέτοντας ως ζήτημα το προσφυγικό. «Πρόκειται για ένα ολίσθημα», πρόσθεσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αυξάνει τους τόνους με αφορμή και τα αιματηρά γεγονότα στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, θέλοντας να στρέψει τα φώτα από την επερχόμενη συζήτηση στη Βουλή για τη διαφάνεια και τη διαπλοκή.

    Ο υπουργός έκανε λόγο για συγκεκριμένα συμφέροντα, εκδοτικά και μη, τα οποία καθυστερούν με διάφορες αφορμές την έλευση της συζήτησης για τη διαφάνεια στο κοινοβούλιο, αλλά ο λαός, «την ερχόμενη Τρίτη θα ακούσει και θα καταλάβει πολλές αλήθειες».

    Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση, έχοντας καταφέρει πράγματα στην οικονομία - μείωση ελλείμματος, αύξηση φορολογικών εσόδων, κλπ. - έχει δώσει στους εταίρους της να καταλάβουν ότι τώρα στη χώρα ασκείται σωστή διοίκηση.

    [03] Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, για θέματα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών, ζητά η ΝΔ

    Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων, για θέματα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών, ζητά η Νέα Δημοκρατία, με επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

    Όπως ανέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σε αυτή την κίνηση εκτιμώντας, ότι οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο και οι εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό διαμορφώνουν κρίσιμη κατάσταση για τη χώρα και τους πολίτες.

    Η επιστολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στον πρόεδρο της Βουλής έχει ως εξής:

    "Οι δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης έχουν σοβαρότατες συνέπειες για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και για το κάθε ένα ξεχωριστά.

    Όμως εξίσου βέβαιο, είναι ότι η ασφάλεια είναι θεμελιώδες αγαθό για τη ζωή των πολιτών και προϋπόθεση Ελευθερίας και Δημοκρατίας.

    Η ασφάλεια των πολιτών, αναδεικνύεται ως ύψιστη προτεραιότητα για κάθε Δημοκρατικό Κράτος.

    Ταυτόχρονα, ειδικά για την Ελλάδα, γίνεται αναπόδραστη η ανάγκη εξέτασης του ζητήματος ασφαλείας, στις νέες συνθήκες που βιώνει η χώρα εξαιτίας της δραματικής κατάστασης στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό, κατάστασης που δεν προβλέπεται να βελτιωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Αντιθέτως μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις και το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε, βάσιμα μπορεί να υποστηριχθεί , ότι τόσο η πρόσφατη συμφωνία Ε. Ε. και Τουρκίας, όσο και οι προϋπάρχουσες ευρωπαϊκές συμφωνίες και ρυθμίσεις για επανεγκατάσταση προσφύγων, θα αντιμετωπίσουν πρόσθετα προβλήματα στην εφαρμογή τους.

    Αυτό θα σημαίνει επιπλέον βάρος και πρόσφατα σοβαρά προβλήματα σε μία ήδη εξαιρετικά δύσκολη, σχεδόν εκτός ελέγχου, κατάσταση στο προσφυγικό και μεταναστευτικό.

    Σε αυτές τις συνθήκες το ζήτημα της ασφαλείας των πολιτών, της προστασίας της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας αλλά και των θεμελιωδών ελευθεριών τους, γίνεται θέμα ζωτικής σημασίας για τους Έλληνες πολίτες και για τη χώρα.

    Γι' αυτούς τους λόγους ζητώ την διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα την ασφάλεια των πολιτών».

    [04] Πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής

    Συνέρχεται σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε πρώτη συνεδρίαση μετά την έκδοση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη συγκρότησή του.Αντικείμενο της συνεδρίασης αναμένεται να είναι τα αναγκαία βήματα και οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και την υλοποίηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

    Έργο του παραπάνω Κυβερνητικού Συμβουλίου, είναι ο συντονισμός της διαλειτουργικότητας των συναρμόδιων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορεών και υπηρεσιών, η αναληψη πρωτοβουλιών, η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και αποφάσεων για τη συγκρότηση επιχειρησιακών και επιτελικών ομάδων, με στόχο την εφαρμογή της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής.

    [05] Μεταφορά του φορολογικού βάρους από τα «χαμηλά και μεσαία εισοδήματα», στα «υψηλά και πολύ υψηλά»

    Επιβαρύνσεις σε ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων, αλλά «λογικές και δίκαιες» προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, αναφερόμενος στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη φορολογία. Όπως είπε, θα μεταφέρουν το φορολογικό βάρος από τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, στα υψηλά και τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

    Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός σε ομιλία του κατά τη διάρκεια ημερίδας του ΣΕΒ για τη φορολογία. Ο Τρύφων Αλεξιάδης, δήλωσε επίσης ότι διαψεύστηκαν όσα γράφονταν και λέγονταν για φόρο στα ανείσπρακτα ενοίκια και για αναδρομική φορολόγηση των εισοδημάτων του 2015.

    Είπε ακόμη, ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαβούλευσης με τους Θεσμούς, τα νομοσχέδια που αφορούν τα κίνητρα για το πλαστικό χρήμα, την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων.

    [06] Στους 48.795 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

    Σε 48.795 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σήμερα σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

    Στα νησιά παραμένουν 3.924 άτομα και δεν υπήρξε καμία νέα άφιξη το τελευταίο 24ωρο.Στην Αττική φιλοξενούνται 13.364 προσφύγες με την πλειοψηφία να βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά (4.770).Οι πρόσφυγες στην κεντρική Ελλάδα είναι 2.984 και στη βόρεια Ελλάδα 28.523.

    [07] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της μαθητικής παρέλασης

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν σήμεραλόγω της μαθητικής παρέλασης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Λ. Αμαλίας, μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη,σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

    Ειδικότερα, από τις 9:30, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση, ενώ θα διακοπεί σταδιακά η κυκλοφορία των οχημάτων στους παρακάτω οδικούς άξονες:

    - Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

    - Λ.Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σέκερη και Λ.Βασ. Αμαλίας, ρεύμα κυκλοφορίας προς πλ. Συντάγματος.

    - Βασ. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.

    - Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και τις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.

    -Σταδίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αιόλου και της πλατείας Συντάγματος.

    -Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

    -Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθ. Διάκου και Διον. Αρεοπαγίτου, ρεύμα κυκλοφορίας προς πλ. Συντάγματος.

    Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα, θα γίνουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

    Διαβάστε επίσης:Χωρίς μετρό σήμερα η Αθήνα

    [08] Μείωση των μεταναστευτικών ροών προς το λιμάνι του Πειραιά

    Μείωση παρουσιάζουν οι μεταναστευτικές ροές προς τον Πειραιά, καθώς το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Blue star 1" που θα καταπλεύσει στις 09:40 το πρωί στο λιμάνι μεταφέρει μόνο 78 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Το μεσημέρι αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" από τα Δωδεκάνησα μεταφέροντας μόνο 2 πρόσφυγες από Ρόδο.

    Στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τη χθεσινή καταμέτρηση, φιλοξενούνται περίπου 4.500 άτομα, ενώ πολλοί από αυτούς μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες και με το γεγονός ότι τα σύνορα πλέον πολύ δύσκολα θα ανοίξουν, έχουν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψουν ξανά στις χώρες καταγωγής τους.

    Με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, εθελοντές δικηγόροι πιθανόν από το Σάββατο, με τη βοήθεια μεταφραστών θα μπορούν να δίνουν πληροφορίες προς τους μετανάστες και πρόσφυγες για το πως μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους και τι έγγραφα απαιτούνται. Επίσης θα δίνεται πληροφόρηση για τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος εγκλωβισμού τους αν μεταφερθούν εκεί.

    Στη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών συμμετέχει από χθες ο στρατός με 5.000 μερίδες φαγητού καθημερινά στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ από τη Δευτέρα θα συμμετέχει και η εκκλησία. Ο Ερυθρός Σταυρός, επίσης, τη μία μέρα θα διανέμει ξηρά τροφή και την άλλη προϊόντα ατομικής υγιεινής.

    [09] Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Ασφαλείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

    Στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, πραγματοποιείται σήμερα στις17.00 ώρα Ελλάδαςέκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Ασφαλείας και εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών.Σύμφωνα με ανακοίνωση της ολλανδικής προεδρίας,ησυνεδρίαση γίνεται κατόπιν αιτήματος του Βελγίου και θα φιλοξενηθεί στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ως είθισται.

    Στο μεταξύ, το αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα παραμείνει κλειστό σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου την Τρίτη, η οποία στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 15 ανθρώπους.«Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό για τους ταξιδιώτες έως και την Παρασκευή. Δεν μπορούμε προς το παρόν να πούμε εάν οι εμπορικές πτήσεις θα επαναληφθούν το Σάββατο» δήλωσε από την πλευρά της η Άνκε Φράνσεν, εκπρόσωπος Τύπου του αεροδρομίου των Βρυξελλών.

    Εξάλλου, καμίαπτήση της AEGEAN προς και από Βρυξέλλες δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο, λόγω της μη λειτουργίας του αεροδρομίου των Βρυξελλών. Για διευκόλυνση των επιβατών της θα πραγματοποιήσει έκτακτες πτήσεις προς/από Λιλ στη Γαλλία.

    [10] Yπουργός Άμυνας της Γαλλίας: «Εκατοντάδες χιλιάδες» περιμένουν να περάσουν από τη Λιβύη στην Ευρώπη

    «Εκατοντάδες χιλιάδες» πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν για να περάσουν από τη Λιβύη στην Ευρώπη, προειδοποιεί ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

    Από το γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, ο υπουργός έκανε αρχικά λόγο για «εκατοντάδες χιλιάδες» ανθρώπους για να επανέλθει αργότερα και να προσδιορίσει στις «800.000 περίπου» τον αριθμό τους.

    [11] Τουρκία: Δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη υπόπτου για την αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

    Τουρκικό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη υπόπτου για τη βομβιστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, που αποδόθηκε στο Ισλαμικό Κράτος και στοίχισε τη ζωή πέντε ανθρώπων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, Dogan.

    Από την ισχυρή έκρηξη στην οδό Ιστικλάλ σκοτώθηκαν τρεις Ισραηλινοί τουρίστες και ένας Ιρανός, όπως και ο βομβιστής. Πρόκειται για έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους στην Κωνσταντινούπολη, με καταστήματα, εστιατόρια αλλά και πολλές διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων χωρών.

    Ένας άντρας, ο οποίος φέρεται να ήταν σε επαφή με τον βομβιστή, συνελήφθη στη νότια πόλη Γκαζιεντέπ και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου δικαστήριο διέταξε την κράτησή του, μεταδίδει το Dogan.

    Περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα. Οι Κούρδοι αντάρτες ανέλαβαν την ευθύνη για δύο βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα, ενώ οι αρχές κατηγορούν το Ισλαμικό Κράτος για τις δύο επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη.

    [12] Le Monde: Καταζητείται και δεύτερος συνεργός των τρομοκρατών που διέπραξαν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

    Οι βελγικές αρχές καταζητούν και έναν δεύτερο συνεργό των τρομοκρατών που διέπραξαν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

    Αυτός βιντεοσκοπήθηκε από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό των Βρυξελλών να κουβαλάει επίσης έναν μεγάλο σάκο και να συνοδεύει τον Χάλιντ Ελ Μπακράουι, λίγο πριν ο τελευταίος ανατιναχθεί στον σταθμό του Μάλμπεκ.

    Ο άλλος ύποπτος που καταζητείται συνόδευε τους δύο καμικάζι που ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, τον Ναζίμ Λαχράουι και τον αδελφό του Χάλιντ, τον Ιμπραχίμ Μπακράουι.

    Τα ονόματα των δύο υπόπτων δεν είχαν γίνει γνωστά ως χθες το βράδυ.

    Η ταυτοποίηση των τριών καμικάζι των Βρυξελλών, όλοι βελγικής υπηκοότητας, επιβεβαιώνουν τις υποψίες των υπηρεσιών ασφαλείας, ότι οι επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι και αυτές στην βελγική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο γαλλο-βελγικό πυρήνα, που σχηματίστηκε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο γύρω από τον τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, σύμφωνα με την Monde.

    [13] Χ. Αθανασιάδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Να μεταφέρουμε στα παιδιά μια σύγχρονη ιστορική συνείδηση

    Τα σχολικά βιβλία δεν αποσύρονται μόνο όταν αλλάζουν οι εποχές και χρειάζεται εκ των πραγμάτων να ενημερωθούν και να εκσυγχρονιστούν, αλλά και όταν μολονότι πρωτοπορούν επιστημονικά, παραμένουν ενοχλητικά για τις κυρίαρχες αντιλήψεις. Τέσσερα τέτοια εγχειρίδια, που απέκλιναν από τα καθιερωμένα και εξοβελίστηκαν από τις ελληνικές σχολικές αίθουσες κατά τη διάρκεια τόσο του 20ου όσο και του 21ου αιώνα, εξετάζει στη μελέτη του «Τα αποσυρθέντα βιβλία. Έθνος και σχολική ιστορία στην Ελλάδα 1858-2008» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια) ο Χάρης Αθανασιάδης, ιστορικός της εκπαίδευσης και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Ο ερευνητής αρχίζει την εξιστόρησή του από το εγχειρίδιο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικούτης Μαρίας Ρεπούση, που αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρών συγκρούσεων, μεταξύ 2006 και 2008, και συνεχίζει προς τα πίσω: πρώτα με το εγχειρίδιο Ιστορίας της Γ' Λυκείου του Γιώργου Κόκκινου, που ήταν προγραμματισμένο για διδασκαλία το 2002 αλλά δεν έφτασε ποτέ στο σχολείο, ύστερα με το εγχειρίδιο ιστορίας της Β' Γυμνασίου του Κώστα Καλοκαιρινού το 1965 και τέλος με το αναγνωστικό της Γ' Δημοτικού «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου το 1918. Η Ρεπούση προκάλεσε την οργή γιατί περιέγραψε ως «συνωστισμό» τον αγώνα των Ελλήνων να ξεφύγουν από το λιμάνι της Σμύρνης το 1922, ο Κόκκινος ήγειρε αντιδράσεις γιατί μίλησε για τον κυπριακό εθνικισμό της ΕΟΚΑ, ο Καλοκαιρινός ερέθισε επειδή δεν αναγνώρισε την ελληνικότητα του Βυζαντίου και ο Παπαντωνίου κατηγορήθηκε για αδιαφορία προς την πατρίδα και το έθνος.

    [14] Η Κων/πολη του 18ου αιώνα στην έκθεση Thomas Hope στο μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

    Εξήντα έργα με θέμα την Κωνσταντινούπολη, παρουσιάζονται στην έκθεση «Thomas Hope: Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης» που πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και την οποία χαρακτήρισε «ευχάριστο πολιτιστικό διάλειμμα στις σχέσεις των δύο χωρών» ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, Kerim Uras.

    H έκθεση περιλαμβάνει έργα του Thomas Hope από την πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως τοπογραφικά σχεδιαγράμματα και διπλωτά πανοράματα της Κωνσταντινούπολης και των περιχώρων, οθωμανικά παλάτια, αίθουσες του σεραγιού, πύλες, τζαμιά, ταφικά μνημεία, υπαίθριες κρήνες, απόψεις του Bοσπόρου, βάρκες διασκεδάσεων του σουλτάνου, σκηνές από τα μαγαζιά και τα καφενεία της αγοράς και πολλές τοπικές ενδυμασίες.

    Γόνος οικογένειας μεγιστάνων τραπεζιτών, ο Thomas Hope (1769 - 1831) πραγματοποίησε, κατά το τελευταίο τέταρτο του 18ου αιώνα, το Grand Tour, την καθιερωμένη για τους νέους της τάξης του περιοδεία στην Ελλάδα και την Μέση Ανατολή. Πολυμαθής, φιλότεχνος, με μοναδικές συλλογές αρχαιοτήτων, γλυπτικής και ευρωπαϊκής ζωγραφικής, γενναιόδωρος χορηγός και ειδήμων σε θέματα αρχιτεκτονικής και διακόσμησης, ανέτρεψε τα καλλιτεχνικά δεδομένα της εποχής του, αφήνοντας το στίγμα του στην καλλιτεχνική περίοδο Regency (αρχές 19ου αιώνα). Δημιούργησε το "στυλ Hope", το οποίο εμπνέεται από αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου.

    Τα έργα του, 350 στο σύνολο, φυλάγονταν στην προσωπική του βιβλιοθήκη δεμένα σε πέντε τόμους, οι οποίοι μετά τον θάνατό του εξαφανίστηκαν. Ενώ η διεθνής επιστημονική κοινότητα τους θεωρούσε χαμένους, στην πραγματικότητα είχαν αγοραστεί το 1930 από τον Αντώνη Μπενάκη και φυλάσσονταν στη βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη. Μετά από ενδελεχή έρευνα τους ανακάλυψε το 1984 η σημερινή επιμελήτρια της έκθεσης και Δρ. Ιστορίας της Τέχνης Φανή Μαρία Τσιγκάκου.

    [15] Πέθανε ο Αμερικανός ηθοποιός Κεν Χάουαρντ

    Ο Αμερικανός ηθοποιός Κεν Χάουαρντ πέθανε σε ηλικία 71 ετών, σύμφωνα με δημοσιεύματα των περιοδικών στις ΗΠΑ που επικαλούνται την ένωση των ηθοποιών στην οποία, ο Χάουαρντ ήταν μέλος.

    Ο Χάουαρντ είχε κερδίσει βραβεία Emmy και Tony, στη διάρκεια της καριέρας του.

    [16] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Στα σχολεία της Ευρώπης φοίτησαν οι τρομοκράτες

    «Φαίνεται ως εάν η τρομοκρατία, η οποία μας χτυπά σήμερα, να ήταν εισαγόμενη, αλλά εκείνοι οι οποίοι διαπράττουν αυτές τις πράξεις γεννήθηκαν στην πραγματικότητα εδώ, συχνά μάλιστα και οι γονείς τους. Πέρασαν από τα σχολεία μας και έλαβα ενεργά μέρος στην κοινωνική μας ζωή. Δίνουν την εντύπωση μόνο ότι έρχονται από αλλού, ενώ είναι από δω» είπε o Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε κοινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», την ιταλική «La Repubblica», την ισπανική «El Pais», τη βελγική «Le Soir», τη γαλλική «Le Figaro» και τις ελβετικές «La Tribune de Geneve» und «Der Tagesanzeiger».

    Στο ερώτημα αν έχει αποτύχει η ενσωμάτωσή τους, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι δεν μπορεί να δώσει μια μονοσήμαντη απάντηση και δεν θέλει να προσχωρήσει στην άποψη η οποία θέλει να τα εξηγήσει όλα με τη θρησκεία ή με την αποτυχημένη (πολιτική) ενσωμάτωσής τους. Πάντως «καμιά από τις χώρες μας δεν υπήρξε ιδιάιτερα επιτυχής στο θέμα της ενσωμάτωσης. Αυτή η ευθύνη είναι δική μας και ευθύνη όσων αντιστέκονται συνεχώς στις εθνικές προσπάθειες και αρνούνται να ενσωματώσουν εκείνους, οι οποίοι προέρχονται μεν από αλλού, αλλά βρίσκονται από μακρού σε μας. Πρόκειται για μια διαμάχη δύο πλευρών στα ζητήματα ενσωμάτωσης».

    [17] Φινλανδία και Ρωσία κλείνουν την Αρκτική Οδό για μετανάστες και πρόσφυγες

    Η Φινλανδία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπέγραψε μια διμερή συμφωνία με τη Ρωσία που απαγορεύει τη διέλευση μεταναστών από τα σύνορα των δύο κρατών, μέσω της οποίας τα δύο μέρη επιδιώκουν να κλείσει η Αρκτική Οδός με κατεύθυνση το Χώρο Σένγκεν. Εφεξής, «μόνον οι υπήκοοι της Φινλανδίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας (...) θα μπορούν να περνούν τα σύνορα μέσω των διελεύσεων Σάλα και Ράγια-Γιοοσέπι της βόρειας Φινλανδίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της φινλανδικής κυβέρνησης.

    «Ο σκοπός αυτών των περιορισμών είναι να αντιμετωπιστεί η οργανωμένη παράνομη μετανάστευση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Η συμφωνία, ισχύος έξι μηνών, η οποία ανακοινώθηκε την επομένη μιας συνάντησης ανάμεσα στους προέδρους Σάουλι Νιινίστε και Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μόλις επιλυθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την τυπική επικύρωσή της στα δύο κράτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 March 2016 - 8:32:35 UTC