Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη ψηφιακή στρατηγική
  • [02] Χειροτερεύει η θέση του ελληνικού λαού και των προσφύγων μετά την Σύνοδο Κορυφής είπε ο Δ. Κουτσούμπας
  • [03] Δ. Μάρδας: Διπλωματικά κινούμαστε όπως πρέπει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος
  • [04] Μήνυμα του Στ. Θεοδωράκη στα στελέχη του Ποταμιού
  • [05] Μείωσης της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα τον Φεβρουάριο
  • [06] Υπερψηφίστηκε η τροπολογία αναστολής έως τις 15 Απριλίου της πώληση των «κόκκινων δανείων»
  • [07] Φορολογικό και αναπτυξιακή στρατηγική αγροτικού τομέα στην ατζέντα της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς
  • [08] Όλεγκ Σαφόνοφ: Μας ενδιαφέρει να αυξηθούν οι Ρώσοι τουρίστες προς την Ελλάδα
  • [09] Έναρξη των εκδηλώσεων «Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα» με εκθέσεις στα μουσεία Ακρόπολης και Ερμιτάζ
  • [10] Εκδιώχθηκε ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής από συνεδρίαση του ΕΚ
  • [11] Οι Ρεπουμπλικάνοι ενάγουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητώντας δημοσιοποιήση αρχείων της Χίλαρι Κλίντον
  • [12] Εγκρίθηκε η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα
  • [13] Διευκρινίσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ζήτησαν οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας την ανάγκη να τηρηθούν οι κανόνες του διεθνούς
  • [14] Δίκαιη δίκη για τα παιδιά που διέπραξαν αδίκημα, προβλέπει νέα Οδηγία που ψήφισε το ΕΚ
  • [15] Ευκ. Τσακαλώτος: Ετέθη η ατζέντα με τους θεσμούς
  • [16] Χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων

  • [01] Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη ψηφιακή στρατηγική

    Την ανάγκη, η Ελλάδα να κινηθεί έτσι ώστε να μη χάσει την ευκαιρία της μεγάλης ψηφιακής επανάστασης, μιας επανάστασης που, όπως είπε, αλλάζει τον τρόπο της ζωής μας, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Digital Economy Forum 2016 που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με κεντρικό μήνυμα «Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή», το οποίο διοργανώνει το ΣΕΠΕ.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως ο ίδιος έχει μια έντονη σχέση με την τεχνολογία κάτι που του επιτρέπει, όπως υποστήριξε, να κατανοήσει τις προοπτικές του κλάδου καλύτερα.«Είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας, είχα την ευκαιρία και ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ασχοληθώ με τον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπου έγιναν σημαντικά βήματα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πάντως πως «υπάρχουν σημαντικές παθογένειες».

    Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τα βασικά βήματα που είχαν γίνει επί κυβέρνησης ΝΔ στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την ενίσχυση του θεσμού της "Διαύγειας", που τον χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό, έτσι ώστε ο πολιίης να ελέγχει πως το κράτος ξοδεύει τα χρήματα των φορολογουμένων.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην καθολική εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στα προγράμματα "Εργάνη", "Ατλας" και "Ηλιος", καθώς και στην αναβάθμιση και εξέλιξη του ΤΑΧΙS, ασκώντας έντονη κριτική στη σημερινή κυβέρνηση. «Δυστυχώς, το 2015, στη χώρα σε πολλούς τομείς αποδομήθηκαν ωφέλιμες μεταρρυθμίσεις που προέκρουσαν σε αγκυλώσεις της αριστεράς» τόνισε, παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ψηφιακό προφίλ της χώρας μας τον τελευταίο χρόνο συστηματικά διολισθαίνει. «Ο δείκτης ψηφιακής οικονομίας δείχνει ότι η Ελλάδα έπεσε από την ομάδα των χωρών που συγκλίνουν, στην ομάδα των χωρών που καθυστερούν. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι περήφανη. Αυτό εντάσσεται σε μια συνολική εικόνα υστέρησης. Σε ολους τους δείκτες παρατηρείται μια σημαντική απόκλιση, σε σχέση με τις χώρες που είναι στο ίδιο επίπεδο ανάπτυξης με την Ελλάδα» σημείωσε, κάνοντας λόγο για «συστηματικη αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τον κλάδο».

    Οπως υποστήριξε, το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης πολεοδομικών αδειών δεν προχωρά αν και είναι έτοιμο, το σύστημα "Ατλας" για το ασφαλιστικό απαξιώνεται, στο σύστημα προμηθειών του δημοσίου καθυστερεί η ένταξη φορέων, ενώ για το ψηφιακό σχολείο τόνισε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που θα εισήγαγε βασικούς κανόνες στην εκπαίδευση και η οποία εγκαταλείπεται «στον βωμό του αριστερού εξισωτισμού».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη ψηφιακή στρατηγική. «Με το να προσλαμβάνουμε ανθρώπους με ρητορική ή καριέρα είναι χολέρα, δεν προωθούμε αυτές τις πολιτικές» δήλωσε καλώντας την κυβέρνηση να πάρει μια εθνική ψηφιακή στρατηγική και να σταματήσουν οι παθογένειες. Η Ελλάδα χρειάζεται μια συνολική ψηφιακή στρατηγική που θα ξεπερνά το περιοριστικό πλαίσιο του τρόπου που το δημόσιο προκηρύσει ψηφιακά έργα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα εργαλεία για να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους πολιτες να επικοινωνούν με το δημόσιο.

    «Η δημόσια διοίκηση έχει σήμερα πολλά δεδομένα, αλλά καμιά στρατηγική πως να τα χρησιμοποιήσει...Χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα κίνητρα για να εμπεδώσουμε την αναγκαία εμπιστοσύνη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Εκεί τα "κάπιταλ κοντρόλς" ίσως είναι μια μεγάλη ευκαιρία» δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως χρειαζόμαστε ψηφιακή τεχνολογία για τη μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

    Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πρέπει να στηριχθούν οι νέες επιχειρήσεις με ψηφιακό αποτύπωμα. «Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε τους κλάδους όπου η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε άλλους κλάδους, όπως είναι ο τουρισμός» είπε κάνοντας λόγο για πολλές ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα.

    «Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται είναι πολλές. Απαιτείται ένας συγκεκριμένο σχέδιο και μια συγκεκριμένη στρατηγική. Η δημόσια διοίκηση πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένες δομές για να τις υλοποιήσει» τόνισε, υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ ζητά την εμπειρία του ΣΕΠΕ για την κατάρτιση του προγράμματός της. «Ζητήσαμε από τεχνοκράτες, προτάσεις για το πρόγραμμα της ΝΔ. Δεν έχουμε πρόθεση να καταρτίσουμε το πρόγραμμά μας σε ένα αποστειρωμένο γραφείο. Θα αναβαθμίσουμε ψηφιακά τη ΝΔ. Ξεκινάμε από τη χρηματοδότηση του κόμματος μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες» δήλωσε, επισημαίνοντας πως «οι επενδύσεις στις νέες εφαρμογές είναι αναπτυξιακά εργαλεία».

    «Οι πολιτικοί πίστευαν ότι ο μόνος τρόπος για να έρθει η ανάπτυξη ήταν από μεγάλα έργα υποδομών. Αυτά ανήκουν στο παρελθον. Οι επενδύσεις στην επανάσταση των εφαρμογών μπορούν να φέρουν εξίσου ανάπτυξη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [02] Χειροτερεύει η θέση του ελληνικού λαού και των προσφύγων μετά την Σύνοδο Κορυφής είπε ο Δ. Κουτσούμπας

    Επικίνδυνη εξέλιξη χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμα βήμα προς τα πίσω, που χειροτερεύει όχι μόνο η θέση των προσφύγων, αλλά και συνολικά του ελληνικού λαού.

    Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν δίστασε να προβλέψει ότι θα έχουμε νέο εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, εκτιμώντας ότι βεβαίως, μένουν ανοιχτά όλα τα ζητήματα. Επί της ουσίας, η κατάληξη αυτής της συνόδου, είπε, ευνόησε μόνο την τούρκικη πολιτική, την αστική τάξη της Τουρκίας, η οποία πήρε αρκετά από αυτά που έθετε ως όρους".

    Ο γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι έπρεπε να υπάρχει σταθερή γραμμή, προκειμένου να ανοίξει η δίοδος της Ειδομένης και ταυτόχρονα η κυβέρνηση να θέσει πιο σταθερά το ζήτημα της απευθείας μεταφοράς των προσφύγων από τις χώρες πρώτες υποδοχής, Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο.

    Ωστόσο, χαρακτήρισε εξίσου απαράδεκτη την απόφαση ΕΕ, Τουρκίας, Ελλάδας -επισημαίνοντας ότι έχει υπογράψει και η ελληνική κυβέρνηση- με βάση την οποία μεγάλος αριθμός προσφύγων δεν θα θεωρούνται πλέον πρόσφυγες, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά καταστρατήγηση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου και της Σύμβασης της Γενεύης.

    Ο γραμματέας ανέφερε ότι το ΚΚΕ έχει προτείνει χώρους προσωρινής φιλοξενίας, εκτιμώντας ότι τα hot-spot και οι υπόλοιπες υποδομές που δημιουργούνται "είναι χώροι εγκλωβισμού, είναι χώροι που θα εξελιχθούν πιθανόν στο μέλλον σε νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων ή αν είναι ελεύθεροι θα δημιουργούν πρόβλημα στον ιστό της κάθε πόλης που θα μένουν εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες και θα ψάχνουν για ένα πιάτο φαΐ γι? αυτούς και τα παιδιά τους ή ένα ρούχο να βάλουν πάνω τους. Και θα γίνονται θύματα εμπόρων, εκμεταλλευτών κ.λπ." Πρόσθεσε δε, ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση ή δεν έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις σχετικά με το "Δουβλίνο" και τις υπόλοιπες συμφωνίες που αφορούν την Συνθήκη Σένγκεν, επισημαίνοντας ότι μπορεί η χώρα να βρει συμμάχους επ? αυτών των θεμάτων.

    [03] Δ. Μάρδας: Διπλωματικά κινούμαστε όπως πρέπει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος

    Κάθε φορά που έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, εμείς κάνουμε τις "νότες", οι οποίες χρειάζονται στα όργανα, τα οποία θα πρέπει να παραλάβουν αυτές τις "νότες"... Και έτσι συνεχίζεται αυτή η ιστορία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν δεχόμαστε τις συγκεκριμένες θέσεις των Τούρκων. Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος... Διαφορετικά, πόλεμος! Εγώ δεν βλέπω άλλη λύση, αν κάποιος έρχεται και μου λεει "δεν είναι σωστό αυτό το οποίο κάνεις", να μου δώσει τη λύση. Τι θα έπρεπε να κάνουμε, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας, παγκόσμιας κοινωνίας, η οποία έχει οργανωθεί με ένα μεγάλο σύνολο θεσμών, οι οποίοι επιδιώκουν να λύσουν όλα τα προβλήματα, με ειρηνικό τρόπο», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Μάρδας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα πρόσθεσε «Αν κάποιος προτείνει κάποια άλλη λύση, να μου δώσει τη λύση σε αυτό το οποίο εμείς προτείνουμε. Εμείς προτείνουμε, με τη διπλωματική οδό, να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Η δεύτερη λύση, η οποία υφίσταται, είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως».

    [04] Μήνυμα του Στ. Θεοδωράκη στα στελέχη του Ποταμιού

    Έντονη κριτική στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι «επιστρέφουν τη χώρα στο παρελθόν», άσκησε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε μηνυμά του προς τα στελέχη του κόμματός του που συγκροτούν τα νέα όργανα του Ποταμιού σημειώνοντας: «Με αλλαγμένους τίτλους ζούμε συμπυκνωμένα όλα αυτά που μας βασανίζουν για δεκαετίες: Ανοργανωσιά - Κομματισμός - Παραοικονομία - Αδιαφάνεια - Διαπλοκή».

    «Παίζουν καθυστέρηση. Οι Δημόσιες επιχειρήσεις παραδίδονται σε ανειδίκευτους κομματικούς φίλους που κυρίως νοιάζονται πώς θα μοιράσουν τα κονδύλια της διαφημιστικής τους προβολής», αναφέρει στο μήνυμά του ο επικεφαλής του Ποταμιού και σημειώνει: «Τώρα μαθαίνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παζάρευε ακόμη και τις θέσεις των διευθυντών των εφημερίδων του Μπόμπολα, του Ψυχάρη και του MEGA. Ζητούσε από τα κανάλια «να βρωμίσουν το Ποτάμι» και να προβάλουν χωρίς αντίλογο τα ψέματά του. Οι περισσότεροι το έκαναν και κάπως έτσι, πάνω στα κύματα του λαϊκισμού, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήρθαν στην εξουσία. Και τώρα έχουν γαντζωθεί πάνω της με νύχια και με δόντια».

    [05] Μείωσης της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα τον Φεβρουάριο

    Μειώθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) το Φεβρουάριο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς αυτούς στο τέλος Φεβρουαρίου περιορίστηκε στα 104 δισ. ευρώ από 106 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο.

    Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο τη μείωση του δανεισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας στα 67,9 δισ. ευρώ από 68,8 δισ. ευρώ όσο και τον περιορισμό του δανεισμού απευθείας από την ΕΚΤ στα 36,2 δισ. ευρώ από 37,2 δισ. ευρώ αντιστοίχως.

    [06] Υπερψηφίστηκε η τροπολογία αναστολής έως τις 15 Απριλίου της πώληση των «κόκκινων δανείων»

    Με τη στήριξη όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών», υπερψηφίστηκε η τροπολογία σύμφωνα με την οποία παρατείνεται η προστασία των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.

    Στόχος της παράτασης όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, είναι να δοθεί χρόνος ώστε η κυβέρνηση να οριστικοποιήσει ένα συγκεκριμένο προστατευτικό πλαίσιο για τους δανειολήπτες.

    Πάντως, από την πλευρά της, η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, επιρρίπτοντάς της ευθύνες για την καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς το κλείσιμο της αξιολόγησης.

    «Για το τεράστιο αυτό πρόβλημα των κόκκινων δανείων η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα εξακολουθήσει να το αντιμετωπίζει με τρόπους που θα φέρουν και αποτέλεσμα και θα διατηρήσουν σε πολύ υψηλό βαθμό την κοινωνική προστασία», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

    Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, καμιά εταιρεία δεν έχει ιδρυθεί ή αδειοδοτηθεί για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ενώ τόνισε ότι το κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση και τον τρόπο λειτουργία αυτών των εταιρειών, θα πάρει χρόνο μέχρι να διαμορφωθεί θεσμικά.

    [07] Φορολογικό και αναπτυξιακή στρατηγική αγροτικού τομέα στην ατζέντα της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς

    Με αντικείμενο τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 17.30 η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των Θεσμών, όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

    Αργότερα, στις 19.30, η ημερήσια διάταξη της συνάντησης προβλέπει συζήτηση για την αναπτυξιακή στρατηγική του αγροτικού τομέα. Ο.Ε.

    [08] Όλεγκ Σαφόνοφ: Μας ενδιαφέρει να αυξηθούν οι Ρώσοι τουρίστες προς την Ελλάδα

    «Σαν το σπίτι του νιώθει κάθε Ρώσος που επισκέπτεται την Ελλάδα» τονίζει σε συνέντευξη του στην εκπομπή Sputnik Express ο επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας τουρισμού Όλεγκ Σαφόνοφ.

    Μάλιστα επισημαίνει ότι γίνονται προσπάθειες για αύξηση των τουριστικών ροών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι εφέτος οι Ρώσοι δεν θα πάνε Τουρκία. Έμφαση δίδεται, όπως είπε ο κ. Σαφόνοφ, στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρας.

    Αφού αναφέρθηκε στις αυξημένες τουριστικές ροές προς την Ελλάδα, που έφτασαν τα 1,2 εκατομμύρια τουρίστες το 2014, στάθηκε και στην κατακόρυφη πτώση 49% που σημειώθηκε πέρυσι. Όπως είπε η πτώση της ισοτιμίας στο ρούβλι με το ευρώ και το δολάριο είχε ως αποτέλεσμα το τουριστικό πακέτο να γίνει πολύ ακριβό για τους Ρώσους.

    Για την αναστροφή της ως άνω κατάστασης ο κ. Σαφόνοφ προέτρεψε τους Έλληνες διοργανωτές ταξιδιών να προσφέρουν φθηνότερα πακέτα, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση τους στη Ρωσία. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο και για την ταχύτερη έκδοση θεωρήσεων (visa).

    Ακολουθεί η συνέντευξη του επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού Όλεγκ Σαφόνοφ στην εκπομπή Sputnik Express.

    [09] Έναρξη των εκδηλώσεων «Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα» με εκθέσεις στα μουσεία Ακρόπολης και Ερμιτάζ

    Τα εγκαίνια των πρόδρομων εκθεμάτων από το Μουσείο Ερμιτάζ θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 11 Μαρτίου, στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά και τον αντιπρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Πριχόντκο, σηματοδοτώντας την έναρξη του προγράμματος εκδηλώσεων του «Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα».

    Στο πλαίσιο της κοινής ελληνορωσικής πρωτοβουλίας του «Έτους 2016», το οποίο είναι αφιερωμένο στην προβολή της Ελλάδας στο ρωσικό κοινό και της Ρωσίας στο ελληνικό, Αθήνα και Μόσχα προγραμματίζουν σειρά δράσεων σε πολλούς τομείς, με κεντρικό πυρήνα μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, αποβλέποντας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, στο «να ανανεώσουν τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα και τη συνεργασία τους. Σημαντικό μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι η διοργάνωση εκθέσεων, μεταξύ των οποίων και αρχαιολογικές, οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στο ελληνικό και το ρωσικό κοινό να γνωρίσει σημαντικές πτυχές του πολιτισμού των δύο χωρών».

    Οι εκθέσεις ξεκινούν με δύο ξεχωριστές πρόδρομες δράσεις: την παρουσίαση στο Μουσείο Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης 670 από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης, και την έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης τριών χρυσών αντικειμένων από την συλλογή των σκυθικών θησαυρών του Ερμιτάζ.

    Στο πλαίσιο των εγκαινίων στις 11/3, στο αμφιθέατρο του μουσείου της Ακρόπολης ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού και ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα υπογράψουν σχετικό Πρακτικό που θα πιστοποιεί την επίσημη ανταλλαγή των προγραμμάτων εκδηλώσεων του αφιερωματικού έτους. Στη συνέχεια, οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα περιηγηθούν στους χώρους του μουσείου και κατόπιν σύντομης ξενάγησης θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας.

    [10] Εκδιώχθηκε ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής από συνεδρίαση του ΕΚ

    Για πρώτη φορά στα χρονικά του ΕΚ, ευρωβουλευτής υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

    Πρόκειται για τον Έλληνα ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Ελευθέριο Συναδινό, με απόφαση του προέδρου του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς.

    Ο λόγος είναι η παρέμβαση του ευρωβουλευτή για το προσφυγικό, όπου ανέφερε ότι «όπως έχουν γράψει Οθωμανοί επιστήμονες οι Τούρκοι είναι βάρβαροι είναι βρώμικοι, είναι όπως τα σκυλιά που γαβγίζουν και όταν επανέλθει ο εχθρός υποχωρούν».

    Εξηγώντας την απόφασή του ο κ. Σούλτς είπε ότι σύμφωνα με το άρθρο 165 της ΕΕ, «πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα οποία είναι προσηλωμένη και υποκλίνεται η ΕΕ. Εδώ καταβάλλεται προσπάθεια να υπερκεραστούν κόκκινες γραμμές, ώστε να γίνει αποδεκτός ο ρατσισμός. Αλλά αυτό με μένα δεν θα περάσει» πρόσθεσε.

    «Γι αυτό με βάση το άρθρο 165 του κανονισμού σε συνδιασμό με το άρθρο 11, αποκλείεται αμελλητί από τη συνεδρίαση και την αίθουσα ο κ. Συναδινός» εξήγησε ο πρόεδρος

    Στις διαμαρτυρίες που εκφράσθηκαν από συναδέλφους του Ε. Συναδινού ο κ. Σουλτς τόνισε ότι «όταν λαμβάνονται αμελλητί μέτρα δεν γίνεται συζήτηση»,και κάλεσε τον ευρωβουλευτή να αποχωρήσει.

    [11] Οι Ρεπουμπλικάνοι ενάγουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητώντας δημοσιοποιήση αρχείων της Χίλαρι Κλίντον

    Η Εθνική Ρεπουμπλικανική Επιτροπή προσέφυγε σήμερα στη δικαιοσύνη με αίτημα να της δοθούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα αρχεία της Χίλαρι Κλίντον, της υποψήφιας για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αλλά και μετά από αυτήν.

    Η αγωγή που κατέθεσε το κόμμα, βασιζόμενο στον Νόμο περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης, αναφέρει ότι οι πληροφορίες που ζητούνται "σχετίζονται ευθέως με τις ικανότητες" της Κλίντον για την προεδρία των ΗΠΑ.

    Μεταξύ άλλων ζητείται να δημοσιοποιηθούν τα αρχεία των επικοινωνιών που είχαν περίπου 12 αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τα πρόσωπα που χρησιμοποιούσαν λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι οποίοι σχετίζονται με την Κλίντον, όπως ήταν οι HillaryClinton.com και ClintonFoundation.org.

    [12] Εγκρίθηκε η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα

    Τον νέο μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση το Συμβούλιο συμφώνησε «σε έναν μηχανισμό στήριξης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της δύσκολης ανθρωπιστικής κατάστασης που προκλήθηκε από την κρίση των προσφύγων, ιδίως στην Ελλάδα».

    Όπως αναφέρεται, αυτός ο μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα πληγέντα κράτη να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες του μεγάλου αριθμού των αφίξεων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Στόχος την ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων, δηλαδή η παροχή τροφής, στέγης, νερού, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

    «Αυτή είναι μια πολύ γρήγορη και πρακτική έκφραση αλληλεγγύης της ΕΕ με την Ελλάδα, υλοποιώντας τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ολλανδική Προεδρία θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 15ης Μαρτίου θα υιοθετήσει τον κανονισμό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Μπερτ Κέντερς.

    [13] Διευκρινίσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ζήτησαν οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας την ανάγκη να τηρηθούν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου. Παρέμβαση Δ.Παπαδημούλη

    Λεπτομέρειες της συμφωνίας που επετεύχθη από τους ηγέτες της ΕΕ με την Τουρκία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ζήτησαν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη 9 Μαρτίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τηρηθούν όλοι οι διεθνείς κανόνες για το άσυλο.

    Οι περισσότεροι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων επέμειναν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και οι συνομιλίες για την ελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ δεν θα πρέπει να συνδεθούν με το προσφυγικό ζήτημα.

    Αντικείμενο συζήτησης απετέλεσαν και οι απειλές κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία και η πρόσφατη κατάληψη της εφημερίδας Zaman από τις τουρκικές αρχές, καθώς και η αντιμετώπιση της κουρδικής μειονότητας από την Τουρκία, με τη συμμετοχή της Ολλανδής υπουργού Γένιν Χένις Πλάσαρτ, που εκπροσώπησε την προεδρία του Συμβουλίου, και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

    Τέλος συζητήθηκαν οι προετοιμασίες για την επόμενη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17-18 Μαρτίου.

    [00]

    Στην παρέμβασή του, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,Δ. Παπαδημούλης, απευθυνόμενος προς το Συμβούλιο είπε ότι «επενδύετευπερβολικές προσδοκίες στο ανατολίτικο παζάρι με το αντιδημοκρατικό καθεστώς Ερντογάν,επειδή εσείς, οι 28 κυβερνήσεις, αποδεικνύεστεανίκανες να εφαρμόσετε τις δικές σας αποφάσεις, που πήρατε τον Σεπτέμβριο για μιαΕυρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό. Η Ελλάδα, κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων,μεκλειστά τα βόρεια σύνοράτης και με το δράμα τηςΕιδομένηςνα αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη».

    Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό χωρίς την Ελλάδα και πολύ περισσότερο, εναντίον της Ελλάδας.Ο Ευρωπαϊκός Βαλκανικός διάδρομος πρέπει να ανοίξει τώρα αμέσως καιοι χώρες του Βίσενγκρατ που παραβιάζουν τις κοινές ευρωπαϊκές αποφάσειςπρέπεινα υποστούν κυρώσειςσύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης».

    Καταλήγοντας δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναιαναπόσπαστομέρος της Συνθήκης Σένγκεν και φυλάσσει τα Ευρωπαϊκά σύνορα γι' αυτό χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκήαλληλεγγύηκαι όχι τιμωρία».

    [14] Δίκαιη δίκη για τα παιδιά που διέπραξαν αδίκημα, προβλέπει νέα Οδηγία που ψήφισε το ΕΚ

    Οδηγία με την οποία διασφαλίζεται η ορθότητα της δικαστικής διαδικασίας για παιδιά που είναι ύποπτα ή κατηγορούνται για κάποιο έγκλημα. υπερψήφισαν την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές.

    "Το νομοθετικό κείμενο παραθέτει έναν πλήρη κατάλογο δικαιωμάτων και εγγυήσεων και λειτουργεί ως ένα κοινό ευρωπαϊκό πρότυπο για την παροχή δίκαιων δικαστικών διαδικασιών στους ανηλίκους. Έχουμε επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης ανάληψης της ευθύνης για το έγκλημα και της ανάγκης να ληφθεί δεόντως υπόψη η ευάλωτη θέση των ανηλίκων και οι ιδιαίτερες ανάγκες τους", δήλωσε η εισηγήτρια Caterina Chinnici (Σοσιαλιστές, Ιταλία).

    Η νέα οδηγία εγκρίθηκε με 613 ψήφους υπέρ, 30 κατά και 56 αποχές.

    Πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι πάντα τα μείζονα συμφέροντα του παιδιού, ενώ προβλέπεται επίσης το δικαίωμα σε ατομική αξιολόγηση από εξειδικευμένο προσωπικό και σε ιατρική εξέταση σε περίπτωση που ένα παιδί έχει στερηθεί την ελευθερία του.

    Οι ευρωβουλευτές προσέθεσαν μια διάταξη που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά έχουν τη συνδρομή δικηγόρου σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

    Η οδηγία απαιτεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά στερούνται της ελευθερίας τους πριν από την καταδίκη τους μόνο ως έσχατο μέτρο, εφόσον δοθεί ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, και για τη μικρότερη δυνατή χρονική διάρκεια. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά κρατούνται χωριστά από τους ενήλικες, εκτός εάν κρίνεται ότι αυτό δεν εξυπηρετεί τα μείζονα συμφέροντά τους.

    Η οδηγία περιλαμβάνει και άλλες διασφαλίσεις, όπως:

  • το δικαίωμα των παιδιών να ενημερώνονται άμεσα για τα δικαιώματά τους και τη διεξαγωγή της διαδικασίας

  • η παροχή πληροφοριών που πρέπει να παρέχονται στον ασκούντα τη γονική μέριμνα του παιδιού ή άλλον ενδεδειγμένο ενήλικα, ο οποίος υποδεικνύεται από το παιδί και εγκρίνεται από την αρμόδια αρχήτο δικαίωμα να συνοδεύεται το παιδί από το εν λόγω πρόσωπο στις *συνεδριάσεις του δικαστηρίου και, κατά περίπτωση, στα άλλα στάδια της διαδικασίας, όπως η ανάκριση

  • το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής διενέργειας των ακροαματικών διαδικασιών ενώπιον του δικαστηρίου χωρίς την παρουσία κοινού

  • ειδική κατάρτιση για τους δικαστές, τους εισαγγελείς και τους άλλους επαγγελματίες που ασχολούνται με ποινικές διαδικασίες που αφορούν τα παιδιά

    [15] Ευκ. Τσακαλώτος: Ετέθη η ατζέντα με τους θεσμούς

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της 1ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με τον υπουργό, «ήταν μια εισαγωγική συζήτηση κατά την οποία ετέθη η ατζέντα» των διαπραγματεύσεων.

    Αύριο στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, στις αυριανές επαφές θα τεθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη, ενώ σήμερα καταρτίστηκε πρόγραμμα για μια εβδομάδα, στο τέλος της οποίας θα αποφασιστεί και το εάν θα χρειαστεί να παραμείνουν περαιτέρω στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των πιστωτών.

    [16] Χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων

    Αντιμέτωπη με 24ωρη γενική απεργία και διαδηλώσεις κατά των προτεινόμενων εργασιακών μεταρρυθμίσεων βρέθηκε η Γαλλία, με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση στο Παρίσι, να ελπίζει ότι θα προλάβει ενδεχόμενη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τους σπουδαστές.

    Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις φέρνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, τα οποία κατά τα προηγούμενα χρόνια είχαν ουσιαστικά κωδικοποιηθεί και ρυθμιστεί, ανοίγοντας ένα νέο και απρόβλεπτο μέτωπο αντιπαραθέσεων της κυβέρνησης, με τις ενώσεις και τα συνδικάτα των εργαζομένων, που προειδοποιούν ότι κινδυνεύει η εργασιακή τους σταθερότητα και ασφάλεια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 March 2016 - 17:32:35 UTC