Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα του ΠτΔ, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
  • [02] Μειώθηκαν κατά 25,4% οι κινεζικές εξαγωγές, απογοητέυοντας τους αναλυτές
  • [03] Τρία πλοία με 1.300 μετανάστες και πρόσφυγες αναμένονται στον Πειραιά
  • [04] Νεκρός ηλεκτρολόγος κατά τη διάρκεια βάρδιας, στο ορυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ
  • [05] Σεισμός 6,2 βαθμών, στα ανοιχτά των νήσων Σαμόα
  • [06] Μ. Σουλτς: Για το ΕΚ είναι σαφές ότι πρέπει να διαχωριστεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας από την προσφυγική κρίση
  • [07] Οι ευρωβουλευτές τιμούν την Ημέρα της Γυναίκας με την ψήφιση μέτρων για τις γυναίκες-πρόσφυγες παρουσία του Υπατου Αρμοστή Φίλιπο Γκράντι
  • [08] Ισότητα των φύλων στην ΕΕ: Στην υγεία και την εκπαίδευση πάμε καλά. Στην οικονομία και την πολιτική;
  • [09] Ο Αργύρης Πανταζάρας είναι ο φετινός νικητής του βραβείου Χορν
  • [10] Ένα dvd με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Φωτιά στη θάλασσα» δώρισε ο Ρέντσι στους ηγέτες της ΕΕ
  • [11] Ντάισελμπλουμ: Επιστρέφουν οι θεσμοί, ξεκινά η συζήτηση για το χρέος
  • [12] O καθηγητής του ΜΙΤ Γρηγόρης Στεφανόπουλος, που μετέτρεψε τα καυσαέρια σε υγρά βιοκαύσιμα, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [13] Ο Ερμής είναι ασυνήθιστα σκούρος επειδή διαθέτει πολύ γραφίτη (όπως των μολυβιών)

  • [01] Μήνυμα του ΠτΔ, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

    Κατά τηφετινή Ημέρα της Γυναίκας οφείλουμε να σκεφτούμε την γυναίκα που την εξουθενώνει και την περιθωριοποιεί ως άνθρωπο η προσφυγική και ανθρωπιστική κρίση, η οποία παίρνει πια παγκόσμιες διαστάσεις, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του για τη σημερινήΠαγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας .

    Όπως υπογραμμίζει ο κ. Παυλόπουλος, «η Ημέρα της Γυναίκας είναι, παραδοσιακώς, αφετηρία βαθειάς περισυλλογής και ειλικρινούς συνειδητοποίησης του πολυσχιδούς, πολυσήμαντου και γι' αυτό καθοριστικού ρόλου της τόσο στο πεδίο της ανθρώπινης δημιουργίας εν γένει, όσο και στο πεδίο διαμόρφωσης της κοινωνικής δομής και θωράκισης της κοινωνικής συνοχής».

    Και καταλήγει με την επισήμανση ότι «Αν αυτή η εξουθένωση και περιθωριοποίηση της Γυναίκας συνεχισθεί, και μάλιστα επιδεινούμενη, τούτο θα σημάνει, σχεδόν νομοτελειακώς, την παρακμιακή πορεία της ανθρώπινης δημιουργίας και την σταδιακή αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού».

    [02] Μειώθηκαν κατά 25,4% οι κινεζικές εξαγωγές, απογοητέυοντας τους αναλυτές

    Οι κινεζικές εξαγωγές για τον μήνα Φεβρουάριο απογοήτευσαν τους αναλυτές καταγράφοντας ετήσια μείωση 25,4%, ενώ και εισαγωγές στην Κίνα μειώθηκαν κατά 13,8%.Η εξέλιξη αυτή, διαμορφώνει το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας στα 32,59 δισ δολ για το μήνα που διανύουμε σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής διοίκησης των τελωνείων της χώρας.

    Οι αναλυτές εκτιμούν περαιτέρω μείωση των εξαγωγών, αλλά και των εισαγωγών στην αγορά της Κίνας υπό τις συνθήκες της γενικότερης οικονομικής κρίσης στις διεθνείς αγορές, αλλά και ως συνέπεια της μείωσης της οικονομικής ρευστότητας εντός της κινεζικής οικονομίας.Μετά τις διαδοχικές «αστοχίες»των προβλέψεων των τελευταίων ετών, η κινεζική ηγεσία δε δημοσιοποίησε το περασμένο Σάββατο κατά την ετήσια διάσκεψη του κοινοβουλίου στο Πεκίνο, τους στόχους της, για την πορεία του εξαγωγικού και του εισαγωγικού της εμπορίου.

    [03] Τρία πλοία με 1.300 μετανάστες και πρόσφυγες αναμένονται στον Πειραιά

    Τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με 1.300 μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένεται να καταπλεύσουν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά.

    Συγκεκριμένα, στις 8 το πρωί αναμένεται να καταπλεύσει το «blue star 1» με 795 άτομα. Το πλοίο παρέλαβε 492 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και 303 από τη Χίο.Στις 10:20 το πρωί αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας»από τα Δωδεκάνησα μεταφέροντας 313 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο.Περίπου στις μία το μεσημέρι αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος»που μεταφέρει 222 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο.

    Σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά στους χώρους όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες θα βρίσκεται κινητή οδοντιατρική μονάδα, στελεχωμένη από γιατρούς του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά μετά από πρωτοβουλία της περιφερειακής ενότητας Πειραιά.

    [04] Νεκρός ηλεκτρολόγος κατά τη διάρκεια βάρδιας, στο ορυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ

    Ένας εργαζόμενος άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια της βάρδιας του στο ορυχείο Αμυνταίου Φλώρινας. Πρόκειται για τον 42χρονο Ιωάννη Χατζή από το Κλειδί Φλώρινας, πατέρα τριών παιδιών, που εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος στο ορυχείο Αμυνταίου.Χθες το βράδυ λίγο πριν τη λήξη της απογευματινής βάρδιας μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του προσπάθησαν να αποκαταστήσουν βλάβη στον αποθέτη Α4 του ορυχείου. Κατά τη διάρκεια της εργασίας, τον άτυχο εργαζόμενο κτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα 6.000 kvolt . Οι αλλοι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά.

    «Η ασφάλεια πάνω από όλα, είναι το σύνθημα μας και απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους στο Ενεργειακό Κέντρο» λέει ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος» Μόσχος Μόσχου, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου εργαζόμενου. Το συγκεκριμένο ατύχημα έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των θανατηφόρων ατυχημάτων, που γίνονται στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας. Για τις συνθήκες του ατυχήματος θα γίνει έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και τη ΔΕΗ.

    [05] Σεισμός 6,2 βαθμών, στα ανοιχτά των νήσων Σαμόα

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στα ανοιχτά των νήσων Σαμόα σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).Το επίκεντρο του σεισμού προσδιορίστηκε σε απόσταση μικρότερη των 200 χλμ., νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Απία, που είναι και η μεγαλύτερη πόλη.

    Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για ανθρώπινα θύματα ή ζημιές.

    [06] Μ. Σουλτς: Για το ΕΚ είναι σαφές ότι πρέπει να διαχωριστεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας από την προσφυγική κρίση

    [07] Οι ευρωβουλευτές τιμούν την Ημέρα της Γυναίκας με την ψήφιση μέτρων για τις γυναίκες-πρόσφυγες παρουσία του Υπατου Αρμοστή Φίλιπο Γκράντι

    Βίντεο του ΕΚ: Η ατζέντα της εβδομάδας περιλαμβάνει επίσης σειρά νομοθετημάτων για την προστασία από τιςασθένειεςτων ζώων που μεταδίδονται στον άνθρωπο, για την ανίχνευση τουλαθρεμπόριου τσιγάρων, για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στα Δ. Βαλκάνια και για την κατάσταση στην Ερυθραία απ΄οπου φτάνουν πολλοί πρόσφυγες

    [08] Ισότητα των φύλων στην ΕΕ: Στην υγεία και την εκπαίδευση πάμε καλά. Στην οικονομία και την πολιτική;

    Βίντεο ΕΚ με μικρή ιστορική αναδρομή των αγώνων των γυναικών για την ισότητα.

    [09] Ο Αργύρης Πανταζάρας είναι ο φετινός νικητής του βραβείου Χορν

    Στον Αργύρη Πανταζάρα, απονεμήθηκε το φετινό θεατρικό βραβείο "Δημήτρης Χορν", στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στης Δευτέρας στο θέατρο Χορν στην οδό Αμερικής. Πρόκειται για τον δέκατο έκτο στην σειρά ηθοποιό, στον οποίο απονέμεται η διάκριση, ως αναγνώριση της καλύτερης ανδρικής ερμηνείας της περασμένης θεατρικής περιόδου.

    Ο Αργύρης Πανταζάρας βραβεύθηκε για την ερμηνεία του στον μονόλογο «ΑΩ» σε διασκευή και σκηνοθεσία δική του (Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής) για το ρόλο του Τρελού στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Βασιλιάς Ληρ», σε σκηνοθεσία Τομάζ Παντούρ (Πειραιώς 260), καθώς και για τη συμμετοχή του στην παράσταση "Ρήσος" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου (Φεστιβάλ Αθηνών). Συνυποψήφιοί του για το βραβείο, ήταν οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κωνσταντίνος Γώγουλος και Γιώργος Παπαγεωργίου.

    «Επιτρέψτε μου να λάβω το βραβείο, όχι ως μία "τιμή" για κάποιο αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου ρόλου, αλλά ως μία ενθάρρυνση για την πορεία μου και γι'αυτά που με περιμένουν», ανέφερε κατά τη βράβευση του ο Αργύρης Πανταζάρας σημειώνοντας πως "ούτως η άλλως αυτό το βραβείο δεν είναι κτήμα κανενός, είναι μία σκυτάλη. Από τη στιγμή που δίνεται ανήκει στον επόμενο... Στους νέους, σε αυτούς δηλαδή που περιμένουμε να ενισχύσουν την τέχνη του θεάτρου με σθένος, αφοσίωση και απόλυτη ευθύνη".

    [10] Ένα dvd με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Φωτιά στη θάλασσα» δώρισε ο Ρέντσι στους ηγέτες της ΕΕ

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δώρισε σε όλους τους συμμετέχοντες στην έκτακτη σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των Βρυξελλών ένα dvd με το φιλμ - ντοκιμαντέρ Fuocοammare (Φωτιά στην θάλασσα) το οποίο κέρδισε τηΧρυσή 'Αρκτο στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

    Το έργο, το οποίο και γυρίστηκε στην Λαμπεντούζα, παρουσιάζει την τραγωδία των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και την εντυπωσιακή αλληλεγγύη και ανθρωπιά των κατοίκων του νησιού. Ο σκηνοθέτης του «Φωτιά στην Θάλασσα», Τζανφράνκο Ρόζι έχει δηλώσει πως θα επιθυμούσε να απονεμηθεί, το βραβείο Νόμπελ ειρήνης στους κατοίκους της Λέσβου και της Λαμπεντούζα, ως αναγνώριση για την τεράστια προσφορά τους.

    Με την κίνησή του στησύνοδο κορυφής, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι το προσφυγικό είναι μια απόλυτη προτεραιότητα η οποία αφορά όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και, κατά συνέπεια, καμία δεν μπορεί να επιλέξει την γραμμή της αδιαφορίας και των μονομερών αποφάσεων.

    [11] Ντάισελμπλουμ: Επιστρέφουν οι θεσμοί, ξεκινά η συζήτηση για το χρέος

    Tην επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα την Τρίτη ανακοίνωσεαπό τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    «Έχει γίνει ικανοποιητική προετοιμασία, έτσι ώστε να συνεχίσει η αποστολή στην Αθήνα προς μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ανέφερε ο Γ.Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει, υπάρχουν δημοσιονομικά κενά που πρέπει να καλυφθούν και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εμβαθυνθούν».

    Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία του καλοκαιριού η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει κι άλλες προσπάθειες και ως αντάλλαγμα το Eurogroup θα λάβει πολιτικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Όπως είπε η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018 , θα πρέπει να υπάρξει ένα πιο ?συμπαγές? πακέτο μέτρων και πρόσθεσε ότι μέρος της λύσης ίσως θα πρέπει να είναι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Ο ίδιος εξήγησε ότι βασικοί παράγοντες στη συζήτηση για το χρέος είναι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τη φορολογία, αλλά και τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν.

    Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Eurogroup να ζητήσει την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών αύριο στην Αθήνα. Ο Γάλλος επίτροπος επεσήμανε ότι η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στις εντατικές εργασίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών τις προηγούμενες εβδομάδες. Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί σε μια σειρά από θέματα: στη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, στη φορολόγηση εισοδήματος, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Όσον αφορά το δημοσιονομικό, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι κατά την άποψη της Επιτροπής πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. ?Θα εργαστούμε από κοινού για να συμφωνήσουμε στα μέτρα που θα μας οδηγήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου?, δήλωσε ο ίδιος.

    Όσον αφορά την προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο Π. Μοσκοβισί εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, λέγοντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, πόσω δε μάλλον όταν στην Ελλάδα ασκείται μεγάλη πίεση λόγω του προσφυγικού. Εκτίμησε, πάντως ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν το ελληνικό Πάσχα την 1η Μαΐου, τονίζοντας ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα για να βρεθεί λύση όσο το συντομότερο δυνατόν.

    Όσον αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, ο Π. Μοσκοβισί είπε ότι θα ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα και ότι η Επιτροπή θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι του ESM θα επισκεφθούν αύριο την Αθήνα. Υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι τα περιθώρια ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας είναι στενά και η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Υπενθύμισε ότι 21 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί από τον ESM, δηλαδή το ένα τέταρτο των συνολικών χρημάτων του προγράμματος (86 δισ. ευρώ).

    «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση για έγκαιρη αξιολόγηση του προγράμματος και άνοιγμα της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους» έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός

    «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση για έγκαιρη αξιολόγηση του προγράμματος και άνοιγμα της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους» έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τις σημερινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

    Την επιστροφή των θεσμών επιβεβαίωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

    «Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το πέρας της συνεδρίασης.

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση "πολύ καλή".

    «Αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος. Είμαι βέβαιος ότι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

    [12] O καθηγητής του ΜΙΤ Γρηγόρης Στεφανόπουλος, που μετέτρεψε τα καυσαέρια σε υγρά βιοκαύσιμα, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον διακεκριμένο καθηγητή Γρηγόρη Στεφανόπουλο του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, ανακάλυψαν μια νέα σχετικά φθηνή διαδικασία με την οποία τα καυσαέρια από εργοστάσια (χαλυβουργεία, παραγωγής ηλεκτρισμού κ.α.), καθώς και άλλες πηγές (π.χ. απόβλητα), μπορούν να μετατραπούν σε υγρά βιοκαύσιμα.

    Η μετατροπή σε βιοντίζελ των αερίων που προκύπτουν από την καύση άνθρακα, φυσικού αερίου ή βιομάζας, γίνεται με τη βοήθεια μικροοργανισμών (βακτηρίων και μυκήτων).Καθώς τα ορυκτά καύσιμα εξαντλούνται και το διοξείδιο του άνθρακα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, αναζητούνται νέα και πιο «καθαρά» καύσιμα επειγόντως. Το επίτευγμα των ερευνητών μπορεί να βοηθήσει, ώστε να υπάρξει μια νέα ενεργειακή πηγή, που θα είναι επίσης φιλική προς το περιβάλλον, καθώς επιτρέπει την ανακακύκλωση του διοξειδίου, αντί αυτό να διαφεύγει στην ατμόσφαιρα.

    Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τροποποιημένα βακτήρια όπως το E.coli μπορούν να μετατρέψουν τα σάκχαρα από τους υδατάνθρακες σε ένα πρόδρομο του βιοντίζελ, όμως η διαδικασία αυτή είναι πολύ ακριβή για να εφαρμοστεί σε μαζική κλίμακα.

    Ο Στεφανόπουλος και οι συνεργάτες του, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέπτυξαν μια χαμηλού κόστους διαδικασία μετατροπής των καυσαερίων σε υγρά καύσιμα, η οποία χρησιμοποιεί το θερμόφιλο βακτήριο Moorella thermoacetica, καθώς και ένα τροποποιημένο μύκητα Yarrowia lipolytica.

    [13] Ο Ερμής είναι ασυνήθιστα σκούρος επειδή διαθέτει πολύ γραφίτη (όπως των μολυβιών)

    Η επιφάνεια του Ερμή είναι ασυνήθιστα σκούρα -πολύ περισσότερο από της Σελήνης- και τώρα οι επιστήμονες, μετά από πολύ προβληματισμό, πιστεύουν πως γνωρίζουν την αιτία: ο πλανήτης διαθέτει άφθονο άνθρακα με τη μορφή του γραφίτη (του υλικού που χρησιμοποιείται στα μολύβια).Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πάτρικ Πεπλόφσκι του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», ανέλυσαν τα στοιχεία που έστειλε το σκάφος «Messenger»(Αγγελιοφόρος) της NASA, λίγο πριν ολοκληρώσει την αποστολή του προσκρούοντας στον πλανήτη τον Απρίλιο του 2015.

    Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι κάποτε όλη η επιφάνεια του Ερμή ήταν καλυμμένη από ένα στρώμα γραφίτη, που μπορεί να έφθανε και το ένα χιλιόμετρο σε πάχος. Αλλά αργότερα η ηφαιστειακή δραστηριότητα ώθησε ένα μεγάλο μέρος αυτού του άνθρακα στα έγκατα του πλανήτη. Όμως η επιφάνειά του είναι ιδιαίτερα σκούρα ακόμη, καθώς ποσότητες γραφίτη παρέμειναν και ανακατεύτηκαν με πετρώματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 March 2016 - 7:32:37 UTC