Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: O πρωθυπουργός μετατρέπει την Ελλάδα σε απέραντο καταυλισμό
  • [02] Δ. Παπαγγελόπουλος: Η διαπλοκή ψυχορραγεί και παραληρεί
  • [03] Μικροί και μεγάλοι στις αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Ζάππειο
  • [04] «Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μέγαλο αριθμό προσφύγων»
  • [05] Μεγάλη φωτιά κατακαίει πευκοδάσος στην Σκόπελο
  • [06] Τουλάχιστον 25 μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο στα ανοικτά των τουρκικών ακτών
  • [07] Σλοβακία: Νίκη σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές
  • [08] Ουμανιτέ: «Πρώτο αίτιο της μεγάλης εισροής προσφύγων είναι οι πόλεμοι τους οποίους διεξάγουν οι ευρωπαϊκές χώρες»
  • [09] «Δικαιοσύνη και κινηματογράφος»: Διημερίδα της Εθνικής Σχολής Δικαστών
  • [10] Πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν από την πλατεία Βικτωρίας σε κέντρα φιλοξενίας
  • [11] «Κόλλησαν» στο μηδέν Ξάνθη-Καλλονή και Βέροια-Λεβαδειακός
  • [12] Κυπελλούχος και με ρεκόρ ο Παναθηναϊκός
  • [13] Φάρος Κερατσινίου-Παναθηναϊκός 26-57 στο ημίχρονο
  • [14] Βραβεύθηκαν Διαμαντίδης και Κακιούζης
  • [15] Ήττα με 2-1 του ΠΑΟΚ από τον ουραγό Πανθρακικό

  • [01] ΝΔ: O πρωθυπουργός μετατρέπει την Ελλάδα σε απέραντο καταυλισμό

    Επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ με αφορμή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Συγκεκριμένα είπε ότι ελάχιστες ώρες μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει ότι το μόνο που ξέρει είναι να διχάζει και πως τώρα κατασκευάζει νέα τεχνητή γραμμή σύγκρουσης.

    «Ο "ανθρωπισμός"(δικός του) και η "ακροδεξιά"(όλοι οι άλλοι). Προφανώς για τον κ.Τσίπρα ανθρωπισμός είναι οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που περιφέρονται ανά την Ελλάδα πεινασμένοι, διψασμένοι και αβοήθητοι. Ενώ, κατά τον κ. Τσίπρα, "ακροδεξιά"είναι η αναγκαία φύλαξη των συνόρων της πατρίδας και η αυτονόητη διαμονή των παράτυπων μεταναστών σε κλειστούς χώρους για λόγους δημόσιας ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος και αναρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός δεν καταλαβαίνει πως η πολιτική«αφύλακτα σύνορα - ξέφραγο αμπέλι» είναι ακριβώς εκείνη που φτιάχνει τις «Χρυσές Αυγές» της Ελλάδας και της Ευρώπης.

    «Ανίκανος και αναξιόπιστος, αφού με την ιδεοληψία του μετατρέπει σε απέραντο καταυλισμό την Ελλάδα, προσπαθεί και πάλι να κοροιδέψει και να διχάσει τους Έλληνες. Μάταια όμως. Ένα είναι βέβαιο. Η εποχή του πέρασε», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

    [02] Δ. Παπαγγελόπουλος: Η διαπλοκή ψυχορραγεί και παραληρεί

    Με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», σύμφωνα με το οποίο η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, καταγγέλλει τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για παρέμβαση στο έργο της, με τη μορφή της απειλής, σχετικά με την υπόθεση που χειρίστηκε του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου την οποία την έβαλε στο αρχείο πριν από μερικές ημέρες, ο κ. Παπαγγελόπουλος δήλωσε:

    «Η διαπλοκή ψυχορραγεί και παραληρεί. Λίγο πριν το τέλος του παιχνιδιού για αυτήν, παίζει τα ρέστα της».

    Παράλληλα, προσέθεσε ο κ. Παπαγγελόπουλος:

    «Η κα Τσατάκη παραδέχεται στην ανακοίνωσή της ότι με επισκέφθηκε στο γραφείο μου, με δική της πρωτοβουλία. Εντυπωσιακά αστείο είναι ότι σαν αιτία της επίσκεψής της, επικαλείται δηλώσεις που δεν είχα κάνει ακόμα, αλλά έκανα 15 μέρες μετά τη συνάντησή μας. Η αλήθεια είναι ότι με επισκέφθηκε για να την συμβουλεύσω και να τη βοηθήσω.

    Ενεργώντας πάντα θεσμικά έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση για να τον ενημερώσω και να ενημερωθούν στη συνέχεια και οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Με την επιστολή αυτή απαντάω σε όσα ισχυρίζεται η κα Τσατάκη».

    Και κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης: «Την Δευτέρα, που θα δημοσιοποιηθεί η επιστολή, θα βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του».

    Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα η κα Τσατάκη κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτσαμάνη σχετικά με τις παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου, στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι κατά την επίσκεψή της στο γραφείο του «πιεστικά μου εζήτησε να επιστρέψω τη δικογραφία εις την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, από την οποία, όπως μου εδήλωσε, παρανόμως ενεργώντας την αφήρεσα, για να ευνοήσω εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα. Μάλιστα επί λέξει μου εδήλωσε ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς που χειριζόταν σχετική δικογραφία, η οποία μου είχε υποβληθεί κατόπιν αιτήματός μου προς συσχέτιση με συναφή την οποία και χειριζόμουν, ευρίσκεται δικονομικά εις στάδιο περαίωσης και η εν λόγω εισαγγελέας προτίθεται να ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος των υπόπτων, τους οποίους με την ενέργειά μου σκόπευα να ευνοήσω, κατά την άποψή του».

    Γ. Κουμουτσάκος: Κάτω τα χέρια από τη Δικαιοσύνη κ. Τσίπρα

    «Κάτω τα χέρια από τη Δικαιοσύνη κ. Τσίπρα», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος τονίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα επιτρέψει χειραγώγηση και τρομοκράτηση της Δικαιοσύνης.

    Με αφορμή δημοσιεύματα και σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι οι σημερινές σοβαρότατες αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν τις χειρότερες υποψίες της ΝΔ.

    «Η υπό τον κ. Τσίπρα ομάδα εξουσίας επιχειρεί να εγκαθιδρύσει κομματικό κράτος και σύστημα απροκάλυπτης χειραγώγησης της Δικαιοσύνης», συνέχισε υπογραμμίζοντας πως η επίκληση της μόνιμης δικαιολογίας περί «διαπλοκής» μόνον ως ομολογία πράξεων ωμής κατάργησης της διάκρισης των εξουσιών ακούγεται.

    Ευ. Βενιζέλος: Μείζον ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου η υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Τσατσάνη

    «Εικόνα ανεπίτρεπτων παρεμβάσεων και επίδειξης «πανοπτικού» ελέγχου στη Δικαιοσύνη μέσω διαύλων που έχουν, λόγω της προϊστορίας τους, πολύ συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και συγκροτούν δομή εξουσίας που εξυπηρετεί την κυβέρνηση»,συνιστούν , σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τα δημοσιεύματα για παρεμβάσεις στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

    Ο κ. Βενιζέλος τονίζει στη δήλωσή του πως «όταν το ίδιο συμβαίνει ως κυβερνητική πράξη ή ως δεδηλωμένη πρόθεση στη Δικαιοσύνη, στις Ανεξάρτητες Αρχές, στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο, τίθεται μείζον ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου».

    Ακόμη στη δήλωσή του αναφέρει: «Όταν ζητούσα πριν λίγες ημέρες να συζητηθεί το ζήτημα της εσωτερικής και εξωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να κληθούν σε ακρόαση ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, δεν ήξερα ότι ήδη εκκρεμούσε πρωτοφανής καταγγελία εισαγγελέα Εφετών που είχε θέσει στο αρχείο γνωστή δικογραφία και κατά της οποίας είχε παραγγείλει πειθαρχική έρευνα η κα πρόεδρος του ΑΠ. Τώρα κάποιες δηλώσεις και ενέργειες φωτίζονται περισσότερο και κυρίως συσχετίζονται».

    Καθεστωτική αντίληψη καταλογίζει στην κυβέρνηση το Ποτάμι

    Καθεστωτική αντίληψη στη λειτουργία της Δικαιοσύνης καταλογίζει στην κυβέρνηση με ανακοίνωσή το Ποτάμι, καθώς όπως αναφέρει δεν έχουν τέλος οι συνεχείς, απροκάλυπτες και πρωτοφανείς προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    «Η ωμή παρέμβαση του αν. υπουργού Δικαιοσύνης και δυστυχώς πρώην δικαστικού λειτουργού, που προσπάθησε, με απειλές, πιέσεις και μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές, να επιβάλει στην εισαγγελέα Εφετών τη θέληση της κυβέρνησης για δικογραφία που χειριζόταν, δεν συνιστά μόνον νομικό ατόπημα αλλά και επικίνδυνη θεσμική εκτροπή και δείχνει με κυνικό τρόπο ότι η κυβέρνηση έχει καθεστωτική αντίληψη για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, την θέλει απολύτως ελεγχόμενη και τους δικαστικούς λειτουργούς απολύτως υπάκουους», υποστηρίζει το Ποτάμι ενώ επισημαίνει ότι «τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της δικαιοσύνης και οι απροκάλυπτες κυβερνητικές παρεμβάσεις, που παραβιάζουν το σύνταγμα, τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, παραπέμπουν σε ολοκληρωτικό καθεστώς και όχι σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

    [03] Μικροί και μεγάλοι στις αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Ζάππειο

    Σε ένα μεγάλο παιδότοπο για τους μικρούς μασκαράδες μετατράπηκε, σήμερα, το Ζάππειο. Από τις 11:00 το πρωί και για πάνω από τέσσερις ώρες, τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι διασκέδασαν με αποκριάτικα εικαστικά δρώμενα, διαδραστική παράσταση τσίρκου από τους "Cirque Musical", ξυλοπόδαρους, face painting, μπαλονοκατασκευές, dj, street dance, παντομίμα και με την ομάδα εμψυχωτών του "Greek Animators".

    Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν ο δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το παρών έδωσαν ακόμη η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Βig Band του Δήμου Αθηναίων, καθώς και το Πολιτιστικό Κέντρο Βαφειοχωρίου με μουσικοκινητικά παιχνίδια.

    Την ίδια ώρα στην πλατεία Συντάγματος ολοκληρώθηκαν σήμερα οι τετραήμερες εκδηλώσεις με αποκριάτικα έθιμα από όλη την Ελλάδα με τίτλο «Μία μικρή Ελλάδα στην Αθήνα» από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και τον δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων, δέκα περιφέρειες της χώρας (Θεσσαλίας, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας καιΠελοποννήσου) παρουσίασαν τα πιο αντιπροσωπευτικά ήθη και αποκριάτικα έθιμά τους, μέσω των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων τους. Οι επισκέπτες είχαν επίσης την ευκαιρία να γευτούν τοπικά προϊόντα και εδέσματα, ενώ μέσω οθονών η κάθε περιφέρεια πρόβαλε θεματικά βίντεο.

    [04] «Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μέγαλο αριθμό προσφύγων»

    Για εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, έκανε λόγο στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι στην παρούσα φάση, την οποία χαρακτήρισε ως "καινούργια κατάσταση", "το βάρος θα το μοιραστεί όλη η κοινωνία".

    Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στο γεγονός, αλλά και στην τεράστια προσπάθεια που κατεβλήθη το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα να διέλθουν από την χώρα 850.000 πρόσφυγες "και ευρύτερα στην κοινωνία κανείς δεν πήρε είδηση".

    Επανέλαβε ότι "πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μέγαλο αριθμό", προσθέτοντας ότι επί του παρόντος η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να συγκεντρωθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε "πολύ προσωρινές", όπως μετ΄επιτάσεως τόνισε, εγκαταστάσεις.

    "Χτίζουμε 10.000 θέσεις την εβδομάδα" είπε ο κ. Μουζάλας προσθέτοντας ότι μετά την συγκέντρωσή τους θα "δούμε την διανομή τους", επισημαίνοντας οτι "στην αρχή μιας κρίσης προσπαθείς να λύσεις το άμεσο πρόβλημα".

    Επισήμανε,επίσης,ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα, ενώ ταυτόχρονα ο κρατικός μηχανισμός είχε "μάθει αλλιώς, στην αποτροπή και τον εγκλεισμό, ενώ τώρα λειτουργεί αλλιώς".

    Αναφερόμενος στην Ειδομένη, είπε ότι οι εκεί πρόσφυγες πρέπει να πεισθούν πως αυτός ο δρόμος είναι κλειστός, προσθέτοντας ότι θα τους παρασχεθεί υγειονομική φροντίδα και τροφή, ενώ "θέλουμε να κατεβούν προς τα κάτω".Ο κ. Μουζάλας είπε ότι με χρονικό ορίζοντα ενός μηνός οι εγκλωβισμένοι θα μπορούν να διαβιούν με αξιοπρεπείς συνθήκες.

    [05] Μεγάλη φωτιά κατακαίει πευκοδάσος στην Σκόπελο

    Μεγάλη φωτιά κατακαίει πευκοδάσος στην Σκόπελο στην περιοχή Άγιος Ευστάθιος και έχει σημάνει συναγερμός στις επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, που σπεύδουν στο νησί για να περιορίσουν και να κατασβέσουν την πύρινη λαίλαπα.

    Η φωτιά ξεκίνησε στις 2.30 περίπου μετά το μεσημέρι και κατακαίει το πευκοδάσος στην περιοχή 'Αγιος Ευστάθιος-Καρυά Σκοπέλου.

    Στην κατάσβεσή της συμμετέχουν και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου "Καναντέρ", που έκαναν ρίψεις νερού μέχρι την δύση του ηλίου, αλλά και δυνάμεις πυρόσβεσης του νησιού.

    Ο δήμαρχος του νησιού Χρήστος Βασιλούδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι "για την κατάσβεση συμμετέχουν εκτός από τα δύο αεροσκάφη, πέντε πυροσβεστικά οχήματα από το νησί και 12 πυροσβέστες αλλά και πολλοί εθελοντές. Η φωτιά όμως αν και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, καίει ανεξέλεγκτα προς τον Προφήτη Ηλία, αλλά την προλάβαμε και δεν κατευθύνεται προς την περιοχή Σεντούκια από την άλλη πλευρά του νησιού, γιατί μετά θα κινδύνευε το πυκνό πευκοδάσος στην περιοχή Καλόγηρος".

    [06] Τουλάχιστον 25 μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο στα ανοικτά των τουρκικών ακτών

    Τουλάχιστον 25 μετανάστες, μεταξύ των οποίων δέκα παιδιά, έχασαν σήμερα τη ζωή τους σε ναυάγιο που σημειώθηκε στα ανοικτά της τουρκικής λουτρόπολης Ντίντιμ, στη νοτιοδυτική Τουρκία, έγινε γνωστό από την τουρκική ακτοφυλακή.

    Η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε 15 άλλους μετανάστες που βρίσκονταν μέσα σ' αυτό το ξύλινο πλεούμενο που έπλεε με κατεύθυνση την Ελλάδα. Η ακτοφυλακή εξακολουθεί να διεξάγει έρευνες για αγνοουμένους με τρία σκάφη και ένα ελικόπτερο.

    Η εθνικότητα των μεταναστών δεν έγινε αμέσως γνωστή.

    Η νέα αυτή τραγωδία σημειώνεται την παραμονή μιας σημαντικής συνόδου κορυφής ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ θα ασκήσει πίεση αύριο Δευτέρα στην Τουρκία ζητώντας της να την βοηθήσει να θέσει υπό έλεγχο τη μεταναστευτική κρίση που θέτει σε κίνδυνο την ενότητά της.

    [07] Σλοβακία: Νίκη σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές

    Οι βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Σλοβακία είχαν ως αποτέλεσμα ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα σχεδόν συνολικά επίσημα αποτελέσματα: ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, αν και αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό 28,3% των ψήφων, είναι πιθανό να δυσκολευθεί να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

    Αυτά συμβαίνουν ενώ η Σλοβακία, όπου ένα ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα εισήλθε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο, αναμένεται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση του 99% των ψηφοδελτίων, οκτώ κόμματα υπερβαίνουν το εκλογικό όριο του 5% και μοιράζονται τις 150 έδρες του κοινοβουλίου.

    Ο Φίτσο, επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Smer-SD, είχε επκεντρώσει την προεκλογική εκστρατεία του στην άρνησή του να δεχθεί μετανάστες στη Σλοβακία, ωστόσο οι απεργίες των εκπαιδευτικών και των νοσηλευτών και νοσηλευτριών έφεραν σε δεύτερη μοίρα αυτό το ερώτημα για την κοινή γνώμη.

    Το κόμμα του Φίτσο αναμένεται να καταλάβει 49 κοινοβουλευτικές έδρες, ενώ διέθετε απόλυτη πλειοψηφία 83 εδρών στην απερχόμενη Βουλή.

    Περί ενός "πολιτικού σεισμού μεγάλων διαστάσεων" έκανε λόγο ο Ίγκορ Μάτοβιτς, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος OLANO-NOVA, σύμφωνα με το σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR.

    [08] Ουμανιτέ: «Πρώτο αίτιο της μεγάλης εισροής προσφύγων είναι οι πόλεμοι τους οποίους διεξάγουν οι ευρωπαϊκές χώρες»

    «Πρώτο αίτιο της μεγάλης εισροής προσφύγων, είναι οι πόλεμοι τους οποίους διεξάγουν οι ευρωπαϊκές χώρες», υποστηρίζει με εκτενές άρθρο του Ζαν Ζακ Ρεζιβιέ, η Κυριακάτικη Ουμανιτέ.

    Το δημοσίευμα βασίζεται στα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα οποία, 1,3 εκατομμύρια πρόσφυγες που ζήτησαν άσυλο το 2015 προέρχονταν στην πλειοψηφία τους, από τις τρεις εμπόλεμες χώρες : τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Πόλεμοι στους οποίους έχουν εμπλακεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

    Πρόκειται για μια πραγματικότητα «την οποία πολλοί προσπαθούν να την κάνουν να ξεχαστεί, ενώ άλλοι φθάνουν στο να την αμφισβητούν» σημειώνει η Ουμανιτέ.

    Παρ' όλα αυτά οι χιλιάδες πρόσφυγες που συνωστίζονται στις πόρτες της Ευρώπης δεν έπεσαν «εξ ουρανού», αλλά είναι η άμεση συνέπεια των συρράξεων στις οποίες πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εμπλακεί εδώ και αρκετά χρόνια, λέει ο συντάκτης, παραθέτοντας και σχετική δήλωση της Ιρλανδής ευρωβουλευτού Μαρτίνας Άντερσον : «Κράτη-μέλη ανάμεσα στα οποία η Μεγάλη Βρετανία πρωταγωνιστούν σε πολλές συγκρούσεις που έχουν προκαλέσει την προσφυγική κρίση» δήλωσε η ευρωβουλευτής.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αριθμός του 1,3 εκατ. των αιτούντων άσυλο το 2015 έχει διπλασιασθεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (...) μεγαλύτερος αριθμός των οποίων προέρχονται από τη Συρία, οι οποίοι έχουν φθάσει τις 400.000 το 2015.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πόλεμος στη Συρία έχει ξεκινήσει πριν από πενταετία και πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες του Κόλπου, πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν άμεσα, με στόχους που έχουν μεταβληθεί κατά περιόδους, με μόνιμη όμως τάση, την αύξηση των στρατιωτικών παρεμβάσεων με τις δραματικές τους συνέπειες, ιδιαίτερα για τους πολίτες.

    Οι κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εμπλακεί στη Συρία είναι : Η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και σε μικρότερο βαθμό η Ιταλία, η Εσθονία, η Πολωνία και η Αλβανία.

    «Ο πόλεμος στη Συρία είναι επομένως ένας ευρωπαϊκός πόλεμος και είναι σήμερα ανεδαφική η εντατικοποίηση των παρεμβάσεων στη Συρία, χωρίς να λαμβάνουμε υπ' οψιν ότι τέτοιες πράξεις προκαλούν αυτόματα μια νέα εισροή προσφύγων» τονίζεται.

    [09] «Δικαιοσύνη και κινηματογράφος»: Διημερίδα της Εθνικής Σχολής Δικαστών

    "Δικαιοσύνη και κινηματογράφος"- φαινομενικά αλληλο-επηρεαζόμενες και αλληλο-τροφοδοτούμενες έννοιες και πρακτικές, αλλά , ουσιαστικά μάλλον αλληλοσυγκρουόμενες ήταν το ζεύγμα που κλήθηκαν διανύσουν οι εισηγητές αλλά και πλήθος κόσμου που παρακολούθησε στη Θεσσαλονίκη το ομότιτλο διήμερο αφιέρωμα που διοργάνωσε η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών σε συνεργασία με το Φεστιβαλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Η δικαιοσύνη (όχι υπό την φιλοσοφική αλλά υπό την πρακτική έκφραση έννοια (τα δικαστήρια και ο τρόπος απονομής της στα δικαστήρια του κόσμου) και ο Κινηματογράφος (με τα σχετικά "προϊόντα" του - τις ταινίες που συχνά αντλούν σενάρια από ανθρώπινες , πολιτικές και κοινωνικές αντιδικίες που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια ) αλληλο-δικάστηκαν στην κινηματογραφική αίθουσα του "Ολύμπιον" της πλατείας Αριστοτέλους με την προβολή τεσσάρων ταινιών ("Μ-Ο δράκος του Ντίσελντορφ" του Φρίτς Λάνγκ-1931) και "Πέτρινα Χρόνια" του Παντελή Βούλγαρη-1985) και "Η δίκη της Νυρεμβέργης" του Στάνλεϋ Κράμερ -1961 και "Ζ" του Κώστα Γαβρα -1969) και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εισηγητών (δικαστές , σκηνοθέτες , πανεπιστημιακοί συγγραφείς).

    Καθώς ..."επί τρεις χιλιάδες χρόνια οι νόμοι καθορίζουν τη ζωή μας (απ τον μέγα δικαστή Σόλωνα και τη Σοφόκλεια "Αντιγόνη" ως το Σαίξπηρ και το σήμερα και τα μεγάλα θεατρικά- και σε μεγαλύτερη κλίμακα κινηματογραφικά έργα θα επηρεάζουν στους αιώνες των αιώνων τους ανθρώπους -και .."φαντάζομαι" - όπως είπε ο σκηνοθέτης -διευθυντής του ΚΘΒΕ κ.Γιάννης Αναστασάκης - και τους δικαστές", καθώς όπως παρατήρησε η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου " οι δίκες αποτελούν συχνά έτοιμο δραματουργικό γεγονός".

    Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπήρξε η παρέμβαση του εισηγητή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κ.Νίκου Νικολάκη ο οποίος αναφέρθηκε σε σειρά περιπτώσεων λογοκρισίας (προσφυγών πολιτών , θεσμών και σωματείων στα δικαστήρια εναντίον κινηματογραφικών έργων) που είχαν να αντιμετωπίσουν δικαστήρια του κόσμου (από την Αμερική ως τη Γαλλία αλλά και την Τουρκία) και στα σκεπτικά των αποφάσεών τους. Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις πληττομένων εννοιών όπως "η ελευθερία της έκφρασης" , "βλασφημίας" , "αντιλήψεων περί κοινωνικής διαστρωμάτωσης "ηθών και αντιλήψεων περί ηθικής", "προώθησης της εγκληματικότητας", "δημόσιας τάξης", "χριστιανικών προτύπων", αλλά και... "υποκατάστασης της δημοκρατικής έκφρασης από την εξουσία" και του τρόπου στάθμισης των διακυβευομένων εννόμων αγαθών από τα δικαστήρια.

    [10] Πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν από την πλατεία Βικτωρίας σε κέντρα φιλοξενίας

    Η πλατεία Βικτωρίας άδειασε πλέον από πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σήμερα με λεωφορεία σε κέντρα φιλοξενίας στην Αττική.

    Αστυνομικοί, συνοδευόμενοι από διερμηνείς, πήγαν τις πρώτες ώρες στην πλατεία Βικτωρίας και είπαν στους πρόσφυγες και μετανάστες που έμεναν τις τελευταίες ημέρες εκεί, ότι για λόγους δικής τους ασφάλειας και υγιεινής θα πρέπει να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

    Ορισμένοι Αφγανοί ήταν στην αρχή διστακτικοί, αλλά, τελικά, κατάλαβαν ότι είναι καλύτερα για αυτούς να μεταβούν σε κέντρα φιλοξενίας και έτσι δέχθηκαν να αποχωρήσουν από την πλατεία, χωρίς να προκληθεί κάποιο πρόβλημα.

    [11] «Κόλλησαν» στο μηδέν Ξάνθη-Καλλονή και Βέροια-Λεβαδειακός

    Η Ξάνθη δεν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Καλλονής και παραχώρησε μέσα στο γήπεδό της «λευκή» ισοπαλία (0-0) στην ουραγό του πρωταθλήματος. Οι φιλοξενούμενοι είχαν δύο δοκάρια, με τον Τσαμπούρη (75΄) και τον Γεωργίου (95΄).

    Χωρίς νικητή και σκορ ολοκληρώθηκε και η αναμέτρηση στη Βέροια με τον Λεβαδειακό. Οι αντίπαλοι είχαν από ένα δοκάρι αλλά πέραν τούτου ουδέν, σε ένα παιχνίδι που θα ξεχαστεί γρήγορα.

    [12] Κυπελλούχος και με ρεκόρ ο Παναθηναϊκός

    Έναν ακόμη τίτλο Κυπέλλου Ελλάδας, τον 17ο στην ιστορία του, πρόσθεσε στο παλμαρέ του ο πολυνίκης του θεσμού, Παναθηναϊκός, ισοφαρίζοντας το δικό του ρεκόρ 5 διαδοχικών κατακτήσεων (2005-2009, 2012-16). Στον 41ο τελικό στο θεσμό, 22ο συνολικά και 12ο διαδοχικό για τους «πράσινους», οι παίκτες του Σάσα Τζάρτζοβιτς έκαναν επίδειξη δύναμης και ρεκόρ μεγαλύτερης διαφοράς πόντων σε καταληκτική αναμέτρηση Κυπέλλου (+47), 101-54 , απέναντι στον πρωτάρη και ομάδα της Α2, Φάρο Κερατσινίου, μπροστά στο κοινό τους στο ΟΑΚΑ.

    Τις 10 κατακτήσεις Κυπέλλου έφτασε ο Δημήτρης Διαμαντίδης, στη 12η και τελευταία παρουσία του σε τελικό Κυπέλλου, καθώς έχει ανακοινώσει πως στο τέλος της σεζόν θα αποσυρθεί. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είναι πρώτος σε συμμετοχές σε τελικούς και κατακτήσεις (όλες με τη φανέλα του Παναθηναϊκού).

    Στο αγωνιστικό μέρος ξεχώρισαν οι Τζέιμς Γκιστ και Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς με 13 πόντους, 12 πρόσθεσε ο Παπαγιάννης και 11 ο Φελντέιν. Πρώτος σκόρερ του Φάρου ο Σκορδίλης με 14 πόντους

    Τα δεκάλεπτα: 12-31, 26-57, 38-76, 54-101

    [13] Φάρος Κερατσινίου-Παναθηναϊκός 26-57 στο ημίχρονο

    Επίδειξη δύναμης από τον Παναθηναϊκό, που νικά εύκολα 57-26 τον Φάρο Κερατσινίου, στο ημίχρονο του 41ουτελικού Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ.

    [14] Βραβεύθηκαν Διαμαντίδης και Κακιούζης

    Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ) τίμησε πριν το τζάμπολ του 41ου τελικού Κυπέλλου Ελλάδας, μεταξύ Παναθηναϊκού και Φάρου Κερατσινίου στο ΟΑΚΑ, τους Δημήτρη Διαμαντίδη και Μιχάλη Κακιούζη, οι οποίοι στο τέλος της εφετινής αγωνιστικής περιόδου θα αποχωρήσουν από την ενεργό δράση.

    Οι δύο μεγάλες προσωπικότητες του ελληνικού αθλητισμού παρέλαβαν τα βραβεία τους από τους εκπροσώπους του ΠΣΑΚ, Μανώλη Παπαμακάριο, Γιαννη Καλαμπόκη και Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς.

    [15] Ήττα με 2-1 του ΠΑΟΚ από τον ουραγό Πανθρακικό

    Δεν μπορεί μακριά από την Τούμπα ο ΠΑΟΚ. Ο -ουσιαστικά- υποβιβασμένος Πανθρακικός πέτυχε μεγάλη νίκη γοήτρου με 2-1 επί του «Δικεφάλου του Βορρά» στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής της Super League και, μάλιστα, με ανατροπή αφού βρέθηκε να χάνει από το γκολ του Χατζηϊσαία στο 21΄. Ο Ίγκορ στο 50΄ και ο Παπαγεωργίου στο 88΄ ανέτρεψαν τα δεδομένα στο παιχνίδι.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 March 2016 - 17:32:33 UTC