Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το κόμμα Smer του απερχόμενου πρωθυπουργού Φίτσο κερδίζει τις εκλογές σύμφωνα με τα exit poll
  • [02] Ενισχυμένο πρόγραμμα με φρούτα και γάλα στα σχολεία

  • [01] Το κόμμα Smer του απερχόμενου πρωθυπουργού Φίτσο κερδίζει τις εκλογές σύμφωνα με τα exit poll

    Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer-SD του απερχόμενου πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο κέρδισε σήμερα τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα συγκεντρώνοντας το 27,3% των ψήφων, σύμφωνα με ένα έξιτ πολ του τηλεοπτικού δικτύου Markiza.

    Η έρευνα έδειξε πως το Smer θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους, αλλά θα χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του και θα χρειαστεί να αναζητήσει εταίρους για να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

    Η έρευνα της υπηρεσίας Focus μεταξύ 20.000 ψηφοφόρων έδειξε πως εννέα κόμματα έχουν πιθανότητα να κερδίσουν έδρες, κάτι που μπορεί να περιπλέξει τον σχηματισμό μιας πλειοψηφίας.

    Μετά το Smer-SD, ακολουθούν οι φιλελεύθεροι του SaS με 13,30% και οι συντηρητικοί του OLANO-NOVA με 11,20%, σύμφωνα πάντα με το έξιτ πολ.

    [02] Ενισχυμένο πρόγραμμα με φρούτα και γάλα στα σχολεία

    Nέο πρόγραμμα διανομής φρούτων και γάλακτος στα σχολεία, συζητά και ψηφίζει η ολομέλεια του ΕΚ, στις 7 και 8 Μαρτίου. Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο εισηγητής του ΕΚ Μαρκ Ταραμπέλα, στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να αυξηθεί η εσωτερική ζήτηση φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ, των οποίων οι τιμές έχουν πληγεί λόγω του εμπάργκο στη Ρωσία. Σε 24 κράτη-μέλη, τονίζει, υπάρχει έλλειψη κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Η αύξηση της εσωτερικής αγοράς, κάνει καλό και στην υγεία.

    Τι αλλάζει στη χρηματοδότηση του προγράμματος;

    Αυξήσαμε τη χρηματοδότηση του προγράμματος για το γάλα κατά 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Έπρεπε να εξισορροπήσουμε το σύστημα, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση στις νέες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Κροατία, χωρίς, ταυτόχρονα, να τιμωρούμε τις άλλες χώρες που χρησιμοποιούσαν πολύ καλά το σύστημα μέχρι σήμερα.

    Οι τιμές των φρούτων και του γάλακτος πέφτουν. Μπορεί αυτό το πρόγραμμα να αποτελέσει ευκαιρία ώστε οι αγρότες να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά σε καλές τιμές;

    Το εμπάργκο στη Ρωσία δημιούργησε πολλά προβλήματα. Το πρόγραμμα μπορεί να είναι χρήσιμο και για τους αγρότες αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι δεν είναι μεγάλο το χρηματικό ποσό. Ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα φρούτων και γάλακτος αποτελεί μόλις το 0,5% του ετήσιου προϋπολογισμού της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

    Πρέπει να βρούμε και άλλες αγορές αλλά προτεραιότητα είναι η αύξηση της εσωτερικής ζήτησης των φρούτων, των λαχανικών και του γάλακτος. Σε 24 κράτη μέλη υπάρχει έλλειψη κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Η αύξηση της εσωτερικής αγοράς, κάνει καλό και στην υγεία.

    Θα δοθεί έμφαση στην εκπαιδευτική πλευρά του προγράμματος. Τι θα γίνει δηλαδή στα σχολεία;

    Δεν θα καθορίσουμε εμείς τις ακριβείς δράσεις. Δεν αποφασίζονται όλα στις Βρυξέλλες. Είναι στο χέρι των χωρών και των εθνικών αρχών να ορίσουν τα εκπαιδευτικά μέσα.

    Για παράδειγμα θα μπορούσαν να επισκεφτούν φάρμες. Τα παιδιά πίνουν γάλα, αλλά ποτέ δεν μαθαίνουν πως παράγεται. Θα ήταν καλό να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών.

    Οι διαπραγματευτές του ΕΚ και του Συμβουλίου έχουν ήδη συμφωνήσει για το νέο πρόγραμμα φρούτων και γάλακτος. Η συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 March 2016 - 23:32:27 UTC