Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ο κατήφορος συνεχίζεται», ανέφερε η Ο. Γεροβασίλη για τα «πρωτοσέλιδα της διαπλοκής»
  • [02] Σε «Βενετία του 18ου αιώνα» μεταμφιέζεται η Κέρκυρα τις Απόκριες
  • [03] Προωθείται η πλήρης υγειονομική κάλυψη των προσφύγων στην Ειδομένη
  • [04] Μ. Σουλτς: Αναγκαία η δημιουργία μιας «συμμαχίας προθύμων» στο πλαίσιο της ΕΕ για το προσφυγικό
  • [05] Το Ισλαμικό Κράτος χάνει τη μάχη στο Ιράκ και τη Συρία
  • [06] Νέα παγκόσμια επίδοση από τον Καραλή
  • [07] Το «όνειρο» του Φάρου και η «σπουδαία ιστορία» του Τζόρτζεβιτς

  • [01] «Ο κατήφορος συνεχίζεται», ανέφερε η Ο. Γεροβασίλη για τα «πρωτοσέλιδα της διαπλοκής»

    «Ο κατήφορος συνεχίζεται. Τα πρωτοσέλιδα της διαπλοκής είναι ενδεικτικά για το επίπεδο και την ποιότητα των εμπνευστών τους. Ο αγώνας της κυβέρνησης για τη διαφάνεια στο χώρο των ΜΜΕ αποδίδει και θα συνεχιστεί μέχρι τέλους» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

    [02] Σε «Βενετία του 18ου αιώνα» μεταμφιέζεται η Κέρκυρα τις Απόκριες

    Κόμισσες, κόντες, κυρίες των τιμών, αυλικοί, τυμπανιστές και όλο το βενετσιάνικο μπαρόκ, πρόκειται να αναβιώσει τις ημέρες της Αποκριάς στην Κέρκυρα, μεταμφιέζοντας τη σε μία μικρή κοσμική Βενετία του 18ου αιώνα. Τα καρναβαλικά έθιμα, οι Κερκυραίοι τα υιοθέτησαν από τους Βενετσιάνους, μετά την άφιξη και παραμονή τους για πολλά χρόνια στο νησί. Με την πάροδο των χρόνων το κερκυραϊκό καρναβάλι ντύθηκε και με ρούχα της κερκυραϊκής ιστορίας και κουλτούρας: από τον Μπαρμπαρόσα και τον Ταρτούφο, στον Δον Μπαζίλιο, τον Κάτωνα, αλλά και τους σύγχρονους πολιτικούς του τόπου.

    Την αυλαία του φετινού Κορφιάτικου Καρναβαλιού άνοιξε η «Οικογένεια Σουρωμένου» από την ομάδα Σατυρικού Καρναβαλιού που πραγματοποίησε «περατζάδα» στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ενώ στο κερκυραϊκό καρναβάλι έχουν προστεθεί επιπλέον και άλλα έθιμα, όπως τα τσικνίσματα της Τσικνοπέμπτης, την παρέλαση και τον χορό των μαζορέτων, το «κυνήγι του «θησαυρού» με την Κερκυραϊκή Μασκαράτα, που συμμετέχουν όλοι οι Κερκυραίοι, πάντα σε ύφος βενετσιάνικο και μπαρόκ.

    «Κάποτε την Τσικνοπέμπτη το βράδυ μαζευόντανε, καμιά εκατοσταριά άτομα. Ντυνόντανε ''μάσκαρες", πιανόντανε αλα μπρατσάντε και σαρτένανε στους δρόμους και στα καντούνια. Πειράζανε τους γνωστούς , υποκλεινόντανε στους μαγαζάτορες και βαρούσανε δυνατά τσού μπατιδούρους . Φωνάζανε ού ου Σιόρα Μασκαρά και γενικά κάνανε πολύ θόρυβο. Ήταν ντυμένοι με μαύρα σατέν , με ντόμινα , κυρίες του παλιού καιρού, υπηρέτριες , κοντέσες και κουρελομάσκαρες . Φορούσανε μαύρες μάσκες και δεν τις βγάζανε εύκολα. Ανεβαίνανε και στα σπίτια, αλλά η κυρία ήτανε πάντα ειδοποιημένη για τη βίζιτα γι αυτό άνοιγε με χαρά. '' Μπα καλώς τες ! Μπα καλώς τες !!! Τι να σας τρατάρουμε; Δεν δεχόντανε ποτέ το κέρασμα για να μη βγάλουνε τη μάσκα. Κάνα δυο λιχούδες το παίρνανε με το γάντι και το τρώγανε στο δρόμο με πολλά χαχανίσματα? Στα σπίτια που είχανε πένθος δε πατούσανε και δεν πειράζανε τους γέρους μη τσου ρίξουνε» αναφέρουν χαρακτηριστικά, ηλικιωμένοι Κερκυραίοι που αναπολούν τα δικά τους καρναβάλια, στην παιδική τους ηλικία.

    Οι καρναβαλιστικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα θα διαρκέσουν όλη την ερχόμενη εβδομάδα, με 'μπρίο, πολυχρωμία και βενετσιάνικα έθιμα, με χορούς βενετσιάνικους στους δρόμους και στα καντούνια της πόλης, μέχρι την τελευταία Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα όπου μετά τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα αναβιώσει και το κάψιμο του κ. Σιορ Καρνάβαλου Εκεί ο Καρνάβαλος ενώπιον συμβολαιογράφου και μαρτύρων θα υπαγορεύσει τη δημόσια διαθήκη του και μετά οι Κερκυραίοι θα τον κάψουν.

    [03] Προωθείται η πλήρης υγειονομική κάλυψη των προσφύγων στην Ειδομένη

    Προωθείται άμεσα, μέσω του ΕΚΕΠΥ και της 4ης ΥΠΕ η πλήρης κάλυψη της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας στην περιοχή της Ειδομένης, με ευθύνη του συντονιστή του υπουργείου Υγείας για το Προσφυγικό, Γ.Γ του υπουργείου, Γιάννη Μπασκόζου, ανακοινώθηκε από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Εκτιμάται ότι η προετοιμασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016.

    Εκατό πρόσφυγες, περίπου, πέρασαν σήμερα από τις έξι το πρωί, έως τις έξι το απόγευμα, στη ΠΓΔΜ, από το συνοριακό σημείο ελέγχου στην Ειδομένη.

    Το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, μέχρι τις έξι το πρωί, είχαν περάσει εκατόν ογδόντα έξι άτομα.Στον καταυλισμό βρίσκονται στην αναμονή περίπου 10.000 πρόσφυγες.

    [04] Μ. Σουλτς: Αναγκαία η δημιουργία μιας «συμμαχίας προθύμων» στο πλαίσιο της ΕΕ για το προσφυγικό

    «Εάν μπορέσουμε να ανακατανείμουμε 30.000 από τους πρόσφυγες που συνωστίζονται στην Ελλάδα, αυτό θα ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για τη χώρα», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο κυριακάτικοφύλλο της εφημερίδας Tagesspiegel. Αποσπάσματα από την οποία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle.

    Ο Μάρτιν Σουλτς υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας «Συμμαχίας Προθύμων» στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και αναφέρει ότι «εάν δεν είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτό το πλαίσιο θα συνεργαστούν όλοι, τότε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε όπως και πριν».

    Ο Μ. Σουλτς προτείνει να υποδεχθούν η Γερμανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία , στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανακατανομής 160.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, το μισό αυτών. «Η ανακατανομή των υπόλοιπων 80.000 στα υπόλοιπα κράτη μέλη δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα», αναφέρει στην ίδια συνέντευξη.

    [05] Το Ισλαμικό Κράτος χάνει τη μάχη στο Ιράκ και τη Συρία

    Το Ισλαμικό Κράτος χάνει τη μάχη από τις δυνάμεις που έχουν συνασπιστεί εναντίον του στη Συρία και το Ιράκ, ενώ το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας πρέπει να στραφεί στη σταθεροποίηση των πόλεων που έχουν ανακαταληφθεί, δήλωσε σήμερα, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, στη διεθνή συμμαχία κατά των τζιχαντιστών.

    Ο Μπρετ Μαγκάρκ στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στη Βαγδάτη, αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την τελική ήττα του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και για τον ακριβή χρόνο ανακατάληψης των πόλεων της Μοσούλης στο Ιράκ και της Ράκκας στη Συρία, στις οποίες τον έλεγχο διατηρούν οι τζιχαντιστές.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε στη Βαγδάτη με αξιωματούχους της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, Χαϊντέρ αλ Αμπαντί, ο οποίος είχε δηλώσει το Δεκέμβριο, ότι το 2016, θα είναι η χρονιά της «τελικής νίκης», κατά του Ισλαμικού Κράτους, στο Ιράκ.

    «Το Ισλαμικό Κράτος δέχεται τώρα πίεση ταυτόχρονα από όλες τις πλευρές και αυτό θα συνεχιστεί..., και θα επιταχυνθεί», δήλωσε ο Μαγκάρκ στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

    [06] Νέα παγκόσμια επίδοση από τον Καραλή

    Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ο Εμμανουήλ Καραλής κατάφερε να «πετάξει στα ύψη» και να βελτιώσει στο άλμα επί κοντώ την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών παγκοσμίως στην κατηγορία των παίδων. Ο 17χρονος πρωταθλητής, ο οποίος μετείχε στο διεθνές μίτινγκ του Γιάμπλονετς στην Τσεχία, βελτίωσε κατά ένα εκατοστό το 5,53 που είχε πετύχει στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο ΣΕΦ και αποτελούσε, όχι μόνο πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία Παίδων. Τώρα, πέρασε τα 5,54μ. και έδειξε για μια ακόμη φορά το ταλέντο και τις δυνατότητες που διαθέτει.

    Ο Καραλής ξεκίνησε τον αγώνα του από τα 5,04μ., ύψος που πέρασε με την πρώτη προσπάθεια, πέρασε με την πρώτη και τα 5,24μ. και με την τρίτη τα 5,34μ. Στη συνέχεια επέλεξε να αφήσει τα 5,44μ., προκειμένου να δοκιμάσει και να επιτύχει με την πρώτη προσπάθεια στα 5,54μ. Και τα κατάφερε! Μάλιστα, αμέσως μετά έβαλε τον πήχη και στα 5,64μ., αλλά χωρίς επιτυχία. Έτσι, κατέλαβε την 4η θέση, ενώ 5ος με 5,34μ. κατετάγη ο Δημήτρης Πατσουκάκης.

    [07] Το «όνειρο» του Φάρου και η «σπουδαία ιστορία» του Τζόρτζεβιτς

    Με φόντο στο πάνελ των ομιλητών το τρόπαιο του 41ου Κυπέλλου Ελλάδας των Ανδρών, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τύπου του ΟΑΚΑ η συνέντευξη Τύπου, ενόψει του αυριανού καταληκτικού αγώνα του θεσμού, μεταξύ Παναθηναϊκού και Φάρου Κερατσινίου.

    «Πάμε να πάρουμε το Κύπελλο», ήταν τα μήνυμα του προπονητή του Φάρου, Ανδρέα Πολέμη, στους παίκτες του μετά τη νίκη επί του ΠΑΟΚ και την πρόκριση της ομάδας στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Παράλληλα, ο τεχνικός της ομάδας του Κερατσινίου επισήμανε ότι θέλει να αποδείξει ο ίδιος και οι παίκτες του ότι δεν έφτασαν τυχαία μέχρι εδώ, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ζούμε το όνειρο». Από την πλευρά του ο τεχνικός του πολυνίκη του θεσμού με 16 τρόπαια Κυπέλλου, Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, χαρακτήρισε το αυριανό παιχνίδι ως το πιο σημαντικό της χρονιάς μέχρι στιγμής, ενώ τόνισε ότι ο Φάρος, που προέρχεται από την α2 Ανδρών, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους, σχετικά με την προσπάθεια επίτευξης ενός στόχου.

    Κοινός παρονομαστής όσων βρέθηκαν σήμερα στο πάνελ των ομιλητών ήταν ο αυριανός τελικός να διεξαχθεί σε φίλαθλα πλαίσια, ενώ όπως επισήμανε ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης από πλευράς ομοσπονδίας: «Να είναι όλοι στα όρια της ευπρέπειας. Το μπάσκετ μπορεί και έχει διαφορετικές αντιλήψεις».

    Αρχικά το λόγο στο πάνελ των ομιλητών πήρε ο β? αντιπρόεδρος της ΕΟΚ, Αριστείδης Γολέμης, ο οποίος είπε: «Ελπίζω ότι θα έχουμε ένα πολύ ωραίο αγώνα. Και μία πολιτισμένη ατμόσφαιρα. Το κύπελλο αποτελεί τον σπουδαιότερο θεσμό της ομοσπονδίας και όλοι πρέπει να τον τιμούμε. Να έχουμε μία ευχάριστη βραδιά και να κερδίσει ο καλύτερος. Να είναι μία γιορτή».

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης, δήλωσε: «Να συγχαρώ τις δύο ομάδες για την πρόκριση τους στον τελικό. Ελπίζω να γίνει καλό παιχνίδι σε σωστή ατμόσφαιρα. Να είναι όλοι στα όριο της ευπρέπειας. Το μπάσκετ μπορεί και έχει διαφορετικές αντιλήψεις».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 March 2016 - 21:32:31 UTC