Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Είναι πιθανόν να μην αργήσουν και οι εκλογές»
  • [02] Περίπου 3.350 μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά
  • [03] Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον αποφασισμένοι να επικρατήσουν σήμερα
  • [04] «Το ότι υπάρχει η ενωμένη Ευρώπη είναι θετικό, το ότι δεν είναι πλέον δημοκρατική πρέπει να το αλλάξουμε»
  • [05] Tο εύρημα της Αμφίπολης και οι ερμηνείες του σε συνέδριο στο ΑΠΘ

  • [01] «Είναι πιθανόν να μην αργήσουν και οι εκλογές»

    Πολιτικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν ακόμα και σε εκλογές εκτιμά πως θα υπάρξουν σύντομα ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά». «Έτσι όπως βαδίζει η κυβέρνηση είναι πιθανόν να μην αργήσουν και οι εκλογές. Τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη το προαναγγέλλουν», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός.

    Ο ίδιος εμφανίζεται αντίθετος με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. «Αν θέλουμε βέτο, θα έρθουμε σε σύγκρουση με μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες την επομένη θα κλείσουν τα σύνορα. Συνεπώς, αντί να πυροβολήσουμε κάποιον με το βέτο, θα έχουμε αυτοκτονήσει. Αυτή είναι νηπιακή εξωτερική πολιτική», τονίζει.

    Για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να συνδυάσει την κατάσταση στο προσφυγικό για να κερδίσει χρόνο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι θα ήταν λάθος για την ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί να γίνει η χώρα αποθήκη ανθρώπινων ψυχών σε αντάλλαγμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς και ότι αν συνδυαστούν τα δύο «κινδυνεύουμε να επιβαρυνθεί η κατάσταση σε σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και να μην βρεθεί οριστική λύση σε σχέση με την αξιολόγηση».

    [02] Περίπου 3.350 μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά

    Περίπου 3.350 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους στεγασμένους χώρους που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την πρωϊνή καταμέτρηση από στελέχη του λιμενικού σώματος.

    Το πρωί κατέπλευσαν δύο επιβατηγά πλοία το blue star 1 και το καταμαράν tera jet με 975 άτομα από Χίο και Μυτιλήνη,ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" με 54 από την Κω και 4 από την Κάλυμνο.

    Επίσης,το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο"Αριάνδη" που αναμένεται το βράδυ να καταπλεύσει κι αυτό στο λιμάνι του Πειραιά, παρέλαβε 325 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη και κατευθύνεται προς τη Χίο από όπου θα παραλάβει και από εκεί άτομα.

    Το πρωί με πρωτοβουλία του ιατρικού συλλόγου Πειραιά έγινε διανομή 5 τόνων γάλακτος στους σταθμούς που φιλοξενούνται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες,ενώ σήμερα στην πύλη Ε2 εγκαταστάθηκαν προκάτ οικίσκοι που θα χρησιμοποιηθούν ως συντονιστικό κέντρο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,αλλά και πολυιατρείο υπό την εποπτεία του ιατρικού συλλόγου Πειραιά,αλλά και γραφεία για το συντονισμό και τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας και των αναγκών στους σταθμούς όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

    Σύμφωνα με τον ιατρικό σύλλογο Πειραιά καθημερινώς στα ιατρεία ελέγχονται περίπου 60 άτομα εκ των οποίων τα 40 είναι μικρά παιδιά και οι 20 μεγάλης ηλικίας.

    Τέλος,με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών εστιατορίων της πόλης του Πειραιά διανεμήθηκαν το μεσημέρι 1.500 μερίδες φαγητού σε πρόσφυγες και μετανάστες.

    [03] Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον αποφασισμένοι να επικρατήσουν σήμερα

    Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον επιδιώκουν να διατηρήσουν άμεσα στις σημερινούς προκριματικούς κύκλους, τα προεκλογικά πλεονεκτήματα τακτικής που εξασφάλισαν στον προκριματικό γύρο της ?Σούπερ Τρίτης.? Ωστόσο, ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων προσπαθεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σκληρές φραστικές επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες, από εκπροσώπους των κέντρων εξουσίας, αλλά και της σκληρής βάσης του κόμματος.

    Ο εκκέντρικος δισεκατομμυριούχος από τη Νέα Υόρκη, προηγείται σημαντικά σε αριθμό εκλεκτόρων έναντι των συνυποψηφίων του, ενώ προσπαθεί να κερδίσει στους σημερινούς προκριματικούς των Ρεπουμπλικάνων στο Κάνσας, στο Κεντάκι, στη Λουιζιάνα, αλλά και στο Μέιν. Οι τέσσερις πολιτείες μπορούν να εξασφαλίσουνν αριθμό 155 εκλεκτόρων, ενώ στην προκριματική διαδικασία θα συμμετέχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Από τη σημερινή διαδικασία εξαιρούνται τα μη εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος, τα οποία έχουν ?βοηθήσει? στην ανοδική πορεία του Τραμπ, ενώ η εξαίρεσή τους, συντηρεί το κλίμα γενικότερης καχυποψίας που εδραιώνεται γύρω από την υποψηφιότητα Τραμπ, στον πυρήνα λήψης αποφάσεων των Ρεπουμπλικάνων.

    Μετά την επικράτησή του, σε επτά από τις έντεκα πολιτείες κατά την ψηφοφορία της ?Σούπερ Τρίτης,? ο Τραμπ δέχτηκε σφοδρές φραστικές επιθέσεις από τους συνυποψηφίους του, καθώς τα κέντρα λήψης αποφάσεων των Ρεπουμπλικάνων στην Ουάσιγκτον, ανησυχούν για το ενδεχόμενο η τελική επικράτησή του για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος, να οδηγήσει σε δεύτερη σημαντική ήττα στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

    Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται οι εξαγγελίες του Τραμπ για την απέλαση 11 εκατ παράνομων μεταναστών από τις ΗΠΑ, αλλά και για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα, σε όλους τους μουσουλμάνους.

    [04] «Το ότι υπάρχει η ενωμένη Ευρώπη είναι θετικό, το ότι δεν είναι πλέον δημοκρατική πρέπει να το αλλάξουμε»

    «Ισως να έχω κι εγώ μερικές ιδέες και να μπορέσω να συμβάλω στη προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Εκεί, γνωρίζουν μόνο την αρχαία Ελλάδα , τα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων. Δεν έχουν ιδέα για τους σύγχρονους Έλληνες και τα επιτεύγματα τους στην τέχνη, στην καθημερινότητα... Βεβαίως χρειάζονται χρήματα για ολα αυτά, αλλά, ελπίζω να μπορέσω να συμβάλω με τη βοήθεια και του καθηγητή κ.Τσουκαλά ο οποίος είναι σοβαρός και άξιος άνθρωπος»δήλωσε ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς όταν του ζητήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει την πρόσφατη τοποθέτησή του στο Δ.Σ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

    Απο τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται απο χθες το βράδυ προκειμένου να συμμετάσχει σε διημερίδα που διοργανώνει η Σχολή Δικαστών με θέμα «Δικαιοσύνη και Κινηματογράφος» (στο πλαίσιο της διημερίδας προβλήθηκε στο «Ολύμπιον» η ταινία του «Ζ» -για την υπόθεση Λαμπράκη, ενω ο ίδιος ο σκηνοθέτης θα μετάσχει το απόγευμα σε σχετική συζήτηση), ο κ.Γαβράς έδωσε το πρωί σήμερα masterclass στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (το διοργάνωσε εμβόλιμα το ΚΘΒΕ "εκμεταλλευόμενο" την παρουσία του κ.Γαβρα στην πόλη) για τους σπουδαστές του τμήματος θεάτρου και κινηματογράφου της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και του ΑΠΘ.

    [05] Tο εύρημα της Αμφίπολης και οι ερμηνείες του σε συνέδριο στο ΑΠΘ

    Νέες συζητήσεις και διαφωνίες ως προς τη χρονολόγηση, ένα νέο εύρημα (από τον ευρύ χώρο των νεκροταφείων της Αμφίπολης πέριξ του περιβόλου του μνημειακού οικοδομήματος το οποίο όπως εικάζει ο εισηγητής απεικονίζει τον... Μέγα Αλέξανδρο να φέρει τα όπλα του αφηρωισμένου φίλου του Ηφαιστίωνα), καθώς και ίχνη καύσης εν μέσω ιζημάτων και επιχώσεων που «στέλνουν» (έπειτα από ειδικές εξετάσεις στα μέσα του 3ου ή του 4ου π.Χ αιώνα), ήταν τα νέα στοιχεία που κατέθεσαν οι επιστήμονες στο πολυζητημένο εύρημα της Αμφίπολης στη σημερινή πρώτη του επίσημη παρουσίαση στον δεοντολογικά αποκλειστικό του χώρο: Το ΑΠΘ και το ετήσιο επιστημονικό συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

    Ήταν η πρώτη φορά (από το 2013 οπότε άρχισαν να «διαρρέουν» τα πρώτα στοιχεία για την ανασκαφή της Αμφίπολης ) που η επικεφαλής της πολυθρύλητης ανασκαφής καταθέτει εισήγηση στο επιστημονικό συνέδριο και δέχεται τις ερωτήσεις και τις επιστημονικές διαφωνίες συναδέλφων της -μελών της επιστημονικής κοινότητας.

    Στην κατάμεστη ιστορική αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (στην ίδια αίθουσα το Νοέμβριο του 1978 ο αείμνηστος καθηγητής Μ. Ανδρόνικος παρουσίασε εν μέσω χιλιάδων επιστημόνων και κοινού τα ευρήματα της Βεργίνας) συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί σήμερα εκατοντάδες αρχαιολόγοι και ενδιαφερόμενοι για το εύρημα, δημιουργώντας το αδιαχώρητο. Οι εννέα εισηγήσεις της ενότητας της Αμφίπολης μονοπώλησαν το ενδιαφέρον αλλά και το χρόνο του συνεδρίου καθώς η προβλεπόμενη διάρκειά τους ξεπεράστηκε κατά πολύ (λόγω της έντονης συζήτησης και κατάθεσης απόψεων που ακολούθησε) φτάνοντας ως αργά το απόγευμα.

    Στην εισήγησή της η Κατερίνα Περιστέρη επανέλαβε τα όσα είχε αναφέρει τον περασμένο Σεπτέμβριο (σε σχετική εκδήλωση του συλλόγου αποφοίτων ΑΠΘ). Αναφέρθηκε αναλυτικά στην ανασκαφή από την έναρξή της μέχρι και το 2014, «μίλησε» για τον μνημειακό ταφικό περίβολο με περίμετρο 497 μέτρα ύψος 3 μέτρα και διάμετρο 158,40 μέτρα, τον κατασκευασμένο από μάρμαρο Θάσου, για τη θέση του λέοντα στην κορυφή του τύμβου, για το βοτσαλωτό δάπεδο, τις Σφίγγες και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, ενώ (προς επίρρωση της άποψής της για χρονολόγηση του μνημείου στο πρώτο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα) έκανε συνεχείς αντιπαραβολές και υπογράμμιζε τα κοινά μορφολογικά χαρακτηριστικά και αισθητική άποψη των δημιουργών τους με ανάλογα ευρήματα της ιδίας περιόδου (4ος π.Χ. αιώνα) που εντοπίστηκαν ανά την Ελλάδα (βοτσαλωτά δάπεδα σε οικίες της Πέλλας, Καρυάτιδες στην περιοχή Σβεστάρι της Βουλγαρίας κ.ά).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 March 2016 - 13:32:27 UTC