Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Τσίπρας: Η Ευρώπη βρίσκεται σε νευρική κρίση
  • [02] Προβάδισμα της ΝΔ σε δημοσκοπήσεις της Metron Analysis και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας - Αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης θέλουν οι
  • [03] Γ. Σταθάκης: «Εάν κλείσει η αξιολόγηση κλείνει περίπου το 70% του προγράμματος»
  • [04] Ανάπτυξη 2,7% το 2017 προβλέπει για την Ελλάδα, υπό όρους, ο Π. Μοσκοβισί
  • [05] Ομαλά εξελίσσεται από το πρωί η αποχώρηση των τρακτέρ από το μπλόκο των Τεμπών
  • [06] Ήττα της λιτότητας, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιρλανδία. Τρίτο κόμμα το Σιν Φέιν
  • [07] Βίντεο ΕΚ: Η Σένγκεν απειλείται Μία έρευνα για τις προσπάθειες στα ελληνικά και σουηδικά σύνορα στη διαχείριση του μεταναστευτικού
  • [08] Η Γιόκο Όνο, χήρα του Τζον Λένον, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης με σοβαρά συμπτώματα γρίπης
  • [09] Μπόντο Ράμελοφ: Ναι στο κούρεμα του ελληνικού χρέους
  • [10] Αποδοκιμασίες έξω από το γραφείο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτση, στην Ηγουμενίτσα, από αγρότες και κτηνοτρόφους
  • [11] Αποχωρούν τα ΤΕΙ από τον διάλογο για την Παιδεία. «Ανταλλαγή πυρών», μέσω ανακοινώσεων, μεταξύ προέδρων και Σίας Αναγνωστοπούλου

  • [01] Α. Τσίπρας: Η Ευρώπη βρίσκεται σε νευρική κρίση

    Για «Ευρώπη σε νευρική κρίση» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του αμέσως μετά με την συνάντησή του, χθες το απόγευμα,με τον Τζιάννι Πιτέλα, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Πιτέλα σημαντικό φίλο της Ελλάδας με ξεκάθαρες θέσεις για την κρίση που βιώνει η Ευρώπη και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες και ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται από περιοχές πολέμου προς την Ευρώπη. Αλλά , πρόσθεσε βλέπουν μια Ευρώπη που βρίσκεται σε νευρική κρίση , σε μια Ευρώπη που αναπτύσσονται και ενισχύονται ακροδεξιές δυνάμεις και μισαλλόδοξες απόψεις.

    Ο Πιτέλα σημείωσε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, ενώ εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφώνησε με τον κ . Πιτέλα ότι είναι αναγκαίο οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, να υψώσουν το δικό τους τείχος απέναντι στα τείχη της ντροπής που υψώνουν ακροδεξιές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν στην Ευρώπη εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας. Περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία, είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η σύγκρουση δεν είναι μεταξύ των κρατών , αλλά ανάμεσα σε προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις .

    Δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη χωρίς σεβασμό στους κοινούς κανόνες, στις κοινές ευθύνες και κοινές δεσμεύσεις είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι μονομερείς πρωτοβουλίες, οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου , είναι πρωτοβουλίες που υποσκάπτουν τα θεμέλια και τη διαδικασία ενοποίησης της ΕΕ .

    [02] Προβάδισμα της ΝΔ σε δημοσκοπήσεις της Metron Analysis και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας - Αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης θέλουν οι πολίτες με δημοσκόπηση της PRORATA

    Προβάδισμα για τη ΝΔ 4,3 και 6,5 μονάδων δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις, μια για τα Parapolitika και μια για τον Σκάϊ. Όχι σε εκλογές τους επόμενους μήνες λένε οι πολίτες σύμφωνα με έρευνα για την Εφημερίδα των Συντακτών και τάσσονται υπέρ της αλλαγής στη σύνθεση της κυβέρνησης.

    Ειδικότερα, αλλαγή της σύνθεσης της κυβέρνησης δηλώνει ότι θα ήθελε το 58% σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata που δημοσιεύεται στην εφημερίδα των Συντακτών. Με την ίδια δημοσκόπηση το 78% τάσσεται κατά της προκήρυξης εκλογών τους επόμενους μήνες. Στην άποψη ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα αντιστέκεται στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων», το 38% δηλώνει ότι διαφωνεί πλήρως και το 20% μάλλον διαφωνεί.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα Παραπολιτικά, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 4,3 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 23,7%, ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,4%, Χρυσή Αυγή με 5,1%, ΚΚΕ 4,7% , Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,2%, Ένωση Κεντρώων 3,7%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,3% και ΠΟΤΑΜΙ με 2,2%.

    Προβάδισμα 6,5 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, δείχνει δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που διενεργήθηκε για τον ΣΚΑΪ το διάστημα 22-24 Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 24%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,5%, η Χρυσή Αυγή με 6%, το ΚΚΕ με 5,5%. ?Ενωση Κεντρώων και Δημοκρατική Συμπαράταξη συγκεντρώνουν 4,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,5% και το Ποτάμι 2%.

    [03] Γ. Σταθάκης: «Εάν κλείσει η αξιολόγηση κλείνει περίπου το 70% του προγράμματος»

    «Το 2016 παραμένει ένα κρίσιμο έτος, εάν κλείσει η αξιολόγηση κλείνει περίπου το 70% του προγράμματος, όλοι περιμένουν θετικό πρόσημο στο τέλος του χρόνου», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο Mega.

    Επίσης σημείωσε την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ώστε να μην δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος οικονομικής αστάθειας.

    «Η πρώτη αξιολόγηση όπως έχει φανεί και στο παρελθόν εάν παραταθεί θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο οικονομικής αστάθειας|, υπογράμμισε ο υπουργός και προσέθεσε ότι η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο πρέπει να κλείσει και στα τέσσερα ανοιχτά ζητήματα, δηλαδή το φορολογικό, τα δημοσιονομικά, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αποκρατικοποίησεων.

    Είναι δεδομένο, είπε, ότι πρέπει να επιστρέψουν οι θεσμοί, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να ακολουθήσει η διαδικασία ψήφισης στη Βουλή.

    Ανέφερε, επίσης, ότι και στα τέσσερα αυτά ζητήματα υπάρχει απόσταση στις θέσεις κυβέρνησης-δανειστών, υπογραμμίζοντας ότι στο φορολογικό και τα δημοσιονομικά οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο από την προηγούμενη Τρίτη.

    Αναφέρθηκε ειδικότερα στην απόσταση των δυο πλευρών στο θέμα των κόκκινων δανείων, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει διατυπώσει την κόκκινη γραμμή της, σύμφωνα με την οποία ζητάει τριετή παράταση προστασίας δανείων και η οποία θα αφορά στην πώληση μικρομεσαίων στεγαστικών και καταναλωτικών.

    «Η άλλη πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να απελευθερωθούν πιο γρήγορα», είπε ο κ. Σταθάκης.

    Σχετικά με το θέμα της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης προσέθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα κυρίως με το ΔΝΤ και την ένταξή του στο πρόγραμμα.

    Στην ερώτηση σχετικά με πιθανή ενεργοποίηση εναλλακτικού σεναρίου για μείωση στις συντάξεις ώστε να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι ο υπουργός Εργασίας έχει θέσει ευθέως ότι «το σχέδιό του είναι βιώσιμο και δεν συζητάει μείωση συντάξεων».

    Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε, έχει ξεκινήσει να λύνει την εξίσωση του συνταξιοδοτικού, παίρνοντας ως βασική υπόθεση ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες περικοπές. «Υπό αυτή την έννοια, αναζητάει τα χρήματα που απαιτούνται για να είναι βιώσιμο το σύστημα μεσοπρόθεσμα», συμπλήρωσε.

    Διαβεβαίωσε ότι η βασική στρατηγική της κυβέρνησης είναι η πορεία με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου, και υπό αυτό το πρίσμα, η δέσμευση που έχει στο μνημόνιο είναι η εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2018.

    Αυτή τη δέσμευση τηρεί η κυβέρνηση, είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στην πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και εκφράζοντας την άποψη ότι αυτή διαμορφώνει συνθήκες βιωσιμότητας του ασφαλιστικού.

    Ακόμη υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη στην κυβέρνηση» για σενάριο νέων πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «έχει κλείσει τρεις κύκλους διαπραγματεύσεων» και προσέθεσε πως «οτιδήποτε σε αυτή τη φάση παρατείνει, επιτείνει ή προκαλεί αστάθειες είναι παράγοντας που πρέπει να τον αποτρέψουμε».

    Αναφορικά με τον αναπτυξιακό νόμο, επισήμανε ότι έχει τελειώσει, καθώς έχει ήδη δοθεί σε Κομισιόν, θεσμούς και αντιπολίτευση, και αναμένονται τα τελικά σχόλια πριν κατατεθεί άμεσα πλέον στη Βουλή.

    Για το προσφυγικό είπε ότι είναι «πολύ μεγάλο πολιτικό θέμα, που αφορά όλη την Ευρώπη και την φυσιογνωμία της», και συμπλήρωσε ότι τα 500 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα για την αντιμετώπισή του είναι πόροι που ούτως ή άλλως θα απορροφηθούν γι' αυτό τον σκοπό.

    [04] Ανάπτυξη 2,7% το 2017 προβλέπει για την Ελλάδα, υπό όρους, ο Π. Μοσκοβισί

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομία στην Ελλάδα θα αναπτυχθεί ξανά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 2017 θα κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης 2,7%. Πράγμα που συναρτάται κυρίως με την υλοποίηση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα του ΕΜΣ», ανέφερε σε μήνυμά του στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

    Όπως τόνισε, η υλοποίηση θα προετοιμάσει το έδαφος για την επιστροφή τής εμπιστοσύνης και θα επιτρέψει την αναμενόμενη ελάφρυνση των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων.

    Αναφερόμενος στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος τόνισε ότι τα βήματα που έχουν σημειωθεί από τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου «είναι ενθαρρυντικά και πλέον μπορούμε να στρέψουμε τώρα την προσοχή μας στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί γρήγορα ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα πρέπει να προβάλλει τη βεβαιότητα -πολιτική, νομική, διοικητική. Επειδή η αβεβαιότητα γεννά περισσότερη αβεβαιότητα».

    Παραδέχθηκε ότι το έργο που πραγματοποιείται είναι εντατικό, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. «Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τις αρχές στην επίτευξη της προόδου. Η ομάδα μου βρίσκεται στην Αθήνα από τα μέσα Ιανουαρίου, μαζί με τους εταίρους μας. Είμαι σε θέση να βεβαιώσω ότι το γενικό κλίμα των συζητήσεων ήταν θετικό. Και χαιρετίζω τη δέσμευση για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης που εξέφρασαν οι αρχές. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση θα καταδείξει ότι η Ελλάδα επιδιώκει ενεργά τη δική της σταθεροποίηση. Και μας επιτρέπει να εισέλθουμε στο επόμενο κρίσιμο κεφάλαιο των συζητήσεών μας, εκείνο των πιθανών μέτρων για το χρέος», τόνισε.

    [05] Ομαλά εξελίσσεται από το πρωί η αποχώρηση των τρακτέρ από το μπλόκο των Τεμπών

    Ομαλά εξελίσσεται από το πρωί η αποχώρηση των τρακτέρ από το μπλόκο των Τεμπών, μετά την απόφαση που έλαβαν χθες οι αγρότες για αναστολή των κινητοποιήσεων τους, στην παρούσα φάση, αναμένοντας από την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στα ζητήματα που συμφωνήθηκαν κατά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Η αποχώρηση των τρακτέρ γίνεται σταδιακά και υπό την επίβλεψη της τροχαίας, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυκλοφορία.

    [06] Ήττα της λιτότητας, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιρλανδία. Τρίτο κόμμα το Σιν Φέιν

    Ήττα της λιτότητας και κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, είναι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Ιρλανδία, όπως δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν στην έξοδο των εκλογικών κέντρων και δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από την καταμέτρηση των ψήφων που άρχισε σήμερα στις 11.00 ώρα Ελλάδας.

    Στην είσοδο των εκλογικών τμημάτων στο Δουβλίνο, οι Ιρλανδοί δεν έκρυβαν πλέον την οργή και την αγανάκτησή τους για τις μειώσεις στους μισθούς, τους νέους φόρους, κυρίως στο νερό ή τις δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν των κυβερνώντων κομμάτων.

    Το Φίνε Γκάελ και το Εργατικό Κόμμα, εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, απέχουν μακράν της εξασφάλισης της απόλυτης πλειοψηφίας που είναι απαραίτητη για να ηγηθούν εκ νέου της χώρας

    Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση της Ipsos Mori/Irish Times που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες βράδυ αφότου έκλεισαν στις 24.00 (ώρα Ελλάδας) τα εκλογικά τμήματα και διεξήχθη σε δείγμα 5.260 ψηφοφόρων, το κεντροδεξιό Φίνε Γκάελ του πρωθυπουργού 'Εντα Κένι λαμβάνει 26,1%, δηλαδή 10 μονάδες λιγότερο σε σχέση με τις εκλογές του 2011.

    Άλλη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί για λογαριασμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTE σε δείγμα 4.283 ψηφοφόρων δείχνει ακόμη μεγαλύτερη πτώση του Φίνε Γκάελ το οποίο λαμβάνει 24,8%.

    Το Εργατικό Κόμμα εξασφαλίζει αντίστοιχα 7,8% και 7,4% των ψήφων, πτώση μεγαλύτερη από 11 μονάδες που αποδίδεται από τους αναλυτές στην αδυναμία του να προστατεύσει το κράτος πρόνοιας.

    Τρίτη πολιτική δύναμη αναδεικνύεται το αριστερό Σιν Φέιν του Τζέρι Ανταμς, με 14,9%, σύμφωνα με την Irish Times και 16% σύμφωνα με RTE, ενισχυμένο κατά πέντε ή έξι μονάδες.

    Το κεντροδεξιό Φιάνα Φάιλ, που είχε πληγεί στις προηγούμενες εκλογές όταν ήταν στην εξουσία, ενισχύει, επίσης, τη δύναμή του από 4,5 έως 5,5 μονάδες και εξασφαλίζει ποσοστό 22,9%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Irish Times και 21,8%, σύμφωνα με το RTE.

    Ένδειξη του κατακερματισμού του πολιτικού τοπίου, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, τα μικρά κόμματα (Πράσινοι, σοσιαλδημοκράτες...) και κινήματα κατά της λιτότητας συγκεντρώνουν ποσοστό 28% (+13 μονάδες σε σχέση με το 2011), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Irish Times. Η αύξηση καταγράφεται και στη δημοσκόπηση του RTE.

    Κανένα επίσημο στοιχείο δεν έχει ανακοινωθεί για το ποσοστό συμμετοχής, αλλά το RTE εκτιμά ότι η συμμετοχή είναι σχετικά παρόμοια με εκείνη των προηγούμενων εκλογών που ανήλθε στο 70%.

    Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

    [07] Βίντεο ΕΚ: Η Σένγκεν απειλείται Μία έρευνα για τις προσπάθειες στα ελληνικά και σουηδικά σύνορα στη διαχείριση του μεταναστευτικού

    [08] Η Γιόκο Όνο, χήρα του Τζον Λένον, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης με σοβαρά συμπτώματα γρίπης

    Η Γιόκο Ονο, η χήρα του Τζον Λένον, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην περιοχή της Νέας Υόρκης με σοβαρά συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Ελιοτ Μιντς.

    Ο Μιντς διέψευσε δημοσιεύματα ότι η 83χρονη Ονο υπέστη εγκεφαλικό ή οξύ καρδιακό επεισόδιο και δήλωσε ότι η χήρα του πρώην Σκαθαριού πιθανόν να πάρει πολύ σύντομα εξιτήριο από το νοσοκομείο.

    Η Όνο είχε τηλεφωνήσει στον γιατρό της, ο οποίος είπε ότι τα συμπτώματα που παρουσίαζε η ασθενής έμοιαζαν με αυτά της γρίπης και της συνέστησε να πάει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους. Ο γιατρός είπε ότι πρόκειται για σοβαρό περιστατικό γρίπης, πρόσθεσε ο Μιντς ο οποίος δεν γνωρίζει αν η Όνο πήγε μόνη της εκεί ή διακομίσθηκε με ασθενοφόρο, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC News.

    Η καλλιτεχνική καριέρα της Όνο διήρκεσε περισσότερο από πέντε δεκαετίες. Πέρυσι, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη τίμησε την προσφορά της οργανώνοντας την έκθεση "Yoko Ono: One Woman show, 1960-1971", με πρώιμα έργα της που δείχνουν πώς οι ιδέες της επηρέασαν την εξέλιξη της τέχνης στην πόλη στη δεκαετία του 1960.

    Η Όνο, εκτός από εικαστική καλλιτέχνις, είναι μουσικός και κινηματογραφίστρια. Είχε χαρακτηριστεί κάποτε από τον Λένον ως "η πιο διάσημη άγνωστη καλλιτέχνις του κόσμου, που όλοι ξέρουν το όνομά της αλλά κανείς δεν ξέρει τι κάνει".

    Η Γιαπωνέζα Όνο και ο Τζον Λένον γνωρίστηκαν το 1966, παντρεύτηκαν στις 20 Μαρτίου του 1969 και ο γιος τους, Σον Λένον γεννήθηκε το 1975. Το πρώην Σκαθάρι δολοφονήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, έξω από τη Ντακότα, την πολυκατοικία όπου διέμενε ακριβώς δυτικά του Σέντραλ Παρκ στη Νέα Υόρκη.

    [09] Μπόντο Ράμελοφ: Ναι στο κούρεμα του ελληνικού χρέους

    «Θεωρώ τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η ελληνική κυβέρνηση ιδιαιτέρως άσχημο. Μετά το 1945 το χρέος της Γερμανίας κουρεύτηκε και ξεκίνησε μια «επενδυτική επίθεση». Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί αρνούνται στην Ελλάδα παρόμοια εργαλεία τα οποία τότε βοήθησαν την Γερμανία» λέει στην αποκλειστική του συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελοφ, ενώ επισημαίνει ότι «στη Γερμανία έγινε λόγος επί μακρόν για την ελληνική πολιτική και τον Αλέξη Τσίπρα με αρνητικό τρόπο», ενώ «εμείς θέλουμε να χτίσουμε από κοινού γέφυρες».19

    Ο Γερμανός πολιτικός θεωρεί «την αυστηρή ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική με συνεχόμενα νέα όργια λιτότητας ως ελάχιστα πρόσφορη», προτείνει «μια πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για την κατάκτηση ελάχιστων κοινωνικών στάνταρ» και τονίζει πως χρειαζόμαστε την «ίδια αποφασιστικότητα με την οποία διασώθηκαν οι μεγάλες τράπεζες και για σταθερές αξιόπιστες θεμελιώδεις βεβαιότητες για όλους τους ανθρώπους».Πιστεύει δε ότι η «πολιτική λιτότητας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιδρά αρνητικά όχι μόνο στην Ελλάδα», αλλά και στη Γερμανία, γιααυτό «χρειαζόμαστε επειγόντως μια «επενδυτική επίθεση», όπως λέει χαρακτηριστικά.

    Τονίζει ότι στο θέμα των προσφύγων «η αναλγησία βρίσκει όλο και περισσότερη υποστήριξη. Όταν μια Γερμανίδα πολιτικός απαιτεί ακόμα και να πυροβολούν παιδιά (σ.σ. πολιτικός του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία»/AfD) τίποτα δεν πλειοδοτεί περισσότερο σε σκληρότητα», προσθέτει πως «την ώρα που 60 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο της φυγής πρέπει επιτέλους να συζητήσουμε για διεθνή μέτρα προκειμένου να καταπολεμηθούν τα αίτια της φυγής τους» και κρίνει πως «το μοντέλο του εναπομείναντος παγκόσμιου αστυνόμου δεν οδήγησε τον κόσμο σε ασφάλεια. Φράχτες, τείχη και χρήση πυροβόλων όπλων δεν θα συγκρατήσουν τα κύματα των προσφύγων. Μόνο ο στοχευμένος αγώνας κατά των αιτίων της φυγής θα φέρει μια μόνιμη λύση».

    Για την απειλή εκδίωξης της Ελλάδας από τη Σένγκεν δηλώνει ότι «η μονομερής κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ελλάδας δεν περιέχει τη λύση. Μια χώρα η οποία αποτελείται αποκλειστικά από ακτές και είναι το πιο προκεχωρημένο τμήμα της ΕΕ, δεν είναι η υπαίτια του προβλήματος, αλλά απλώς εκεί το πρόβλημα γίνεται ορατό. Πριν κάποιος σκεφτεί να διώξει την Ελλάδα από τη Σένγκεν θα έπρεπε πρώτα να εκπονήσει ένα σχέδιο ειρήνης για της γειτονικές περιοχές».

    Για την στάση των «χωρών του Βίζενγκραντ» λέει χαρακτηριστικά ότι «φαίνονται ως εάν να είχαν εγκαταλείψει εντελώς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», η δε «πόλωση (στην Ευρώπη) του θυμίζει τον ψυχρό πόλεμο». Αυτό που χρειαζόμαστε κατά τον Ράμελοφ είναι «μια πανευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, η οποία όμως θα έχει εφαρμογή μόνον εάν υπάρξει μια πανευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική».

    Για τα ακροδεξιά κινήματα που αναπτύσσονται λόγω του προσφυγικού πιστεύει ότι «πρέπει να αποφασίσουμε αν θα υπεραμυνθούμε της φιλελεύθερης και ανοικτής κοινωνίας ή θα αφήσουμε να μας γονατίσει». Πάντως το όνειρό του «παραμένει η αδελφική συνύπαρξη στις κοινωνίες μας και μεταξύ των εθνών μας».

    Η πλήρης συνέντευξη του Μπόντο Ράμελοφ στη συνδρομητικη ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [10] Αποδοκιμασίες έξω από το γραφείο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτση, στην Ηγουμενίτσα, από αγρότες και κτηνοτρόφους

    Σε αποκλεισμό του γραφείου του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση, προχώρησαν οι αγρότες κατά την αποχώρηση τους από το μπλόκο του λιμανιού στην Ηγουμενίτσα.

    Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας στάθηκαν με τα τρακτέρ στην είσοδο των γραφείων, κατέβασαν την ταμπέλα του ΣΥΡΙΖΑ, πέταξαν αυγά και ντομάτες, ενώ ζωγράφισαν και έναν μεγάλο κόκκινο σταυρό, σε μία τζαμαρία.

    Οι αγρότες, που επί ενάμιση μήνα βρίσκονταν στο μπλόκο που είχε στηθεί στο λιμάνι, επισημαίνουν πως θα επιστρέψουν με άλλη μορφή κινητοποιήσεων.

    Το βουλευτικό γραφείο την ώρα του αποκλεισμού, ήταν κλειστό και ο βουλευτής απουσίαζε.

    [11] Αποχωρούν τα ΤΕΙ από τον διάλογο για την Παιδεία. «Ανταλλαγή πυρών», μέσω ανακοινώσεων, μεταξύ προέδρων και Σίας Αναγνωστοπούλου

    Την αποχώρηση του εκπροσώπου της, Μιχάλη Μπρατάκου, από την επιτροπή εθνικού και κοινωνικού διαλόγου αποφάσισε η Σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ, διαμαρτυρόμενη για την κατανομή των 500 θέσεων για διδακτικό προσωπικό σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

    Με σχετική υπουργική απόφαση και με κριτήριο όχι την πλήρη κάλυψη των αναγκών των ιδρυμάτων, αλλά τη «σχετική βελτίωση της σχέσης διδασκόντων/διδασκουσών-διδασκομένων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου, καθορίστηκε ότι στα πανεπιστήμια θα κατανεμηθούν 364 θέσεις και στα ΤΕΙ 136. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο, τα κριτήρια βάσει των οποίων κατένειμε τελικά τις θέσεις στα ΑΕΙ ήταν ο αριθμός κενών θέσεων που τα ίδια τα Ιδρύματα είχαν αποστείλει στο υπουργείο, η αναλογία διδασκόντων-διδασκομένων, καθώς επίσης και η βελτίωση κατά 1-2% της αναλογίας διδασκόντων-διδασκομένων. Παράλληλα, το ΥΠΕΘ δεσμεύτηκε για την επιπλέον ενίσχυσή τους, με την επόμενη κατανομή των άλλων 500 θέσεων.

    Ωστόσο, με ανακοίνωσή της σε έντονο ύφος, η σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ κάνει λόγο για «μεροληπτικά και αδιαφανή κριτήρια» και «αυθαίρετη και εξωπραγματική απόφαση» που οδηγεί τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε «περαιτέρω μαρασμό». Επίσης, επισημαίνει ότι δεν ελήφθη υπόψη η αναλογία καθηγητών προς φοιτητές στα ΤΕΙ (μ.ο. 1/100) συγκριτικά με τα πανεπιστήμια (μ.ο. 1/30) και ότι αριθμητικά, το μόνιμο προσωπικό των ΤΕΙ (1.700 μέλη ΕΠ) υστερεί σημαντικά έναντι των πανεπιστημίων (10.200 μέλη ΔΕΠ), πέραν των πολύ μεγάλων αναγκών σε έκτακτο προσωπικό φέτος.

    Ακόμη, η σύνοδος διαμαρτύρεται για τη μη προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, υπεσχημένης από την κ. Αναγνωστοπούλου, σχετικά με τη συνδιοργάνωση τρίτου κύκλου σπουδών (διδακτορικά), μεταξύ ΤΕΙ και πανεπιστημίων, και καλεί τον υπουργό Νίκο Φίλη να δώσει στη δημοσιότητα τον αλγόριθμο κατανομής που χρησιμοποιήθηκε και μετά από σχετικό διάλογο με τη Σύνοδο να προβεί σε διορθωτική απόφαση αυτής που εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

    Για τους παραπάνω λόγους, η σύνοδος αποφάσισε να αποσύρει τον εκπρόσωπό της κ. Μπρατάκο από τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, τον οποίο θεωρεί «άκρως προσχηματικό και με προειλημμένες αποφάσεις».

    Απαντώντας, η κ. Αναγνωστοπούλου, ανέφερε ότι «προκαλεί θλίψη» η στάση των προέδρων των ΤΕΙ, καθώς «αντί να χαιρετίσουν καταρχάς την πρόσληψη μετά από 6 χρόνια μελών ΕΠ για τα Ιδρύματα, θεωρούν την απόφαση του υπουργείου αντιδημοκρατική». Η αναπληρώτρια υπουργός υπεραμύνεται της απόφασής της, τονίζοντας ότι το κοινό κριτήριο κατανομής θέσεων για το σύνολο των ΑΕΙ ήταν και παραμένει η σταδιακή μείωση της αναλογίας διδασκόντων-διδασκομένων και ότι η λύση που προκρίθηκε «δεν ήταν η περαιτέρω υποβάθμιση των πανεπιστημίων, αλλά η σταδιακή αναβάθμιση της αναλογίας στα ΤΕΙ».

    Τέλος, σχετικά με τα διδακτορικά, εγκαλεί τους προέδρους των ΤΕΙ, καθώς υποστηρίζει ότι υπάρχει σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την έρευνα. «Μάλλον οι πρόεδροι των ΤΕΙ δεν είναι καλά ενημερωμένοι», καταλήγει η κ. Αναγνωστοπούλου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 February 2016 - 11:32:35 UTC