Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Τσίπρας: Η Ευρώπη βρίσκεται σε νευρική κρίση
  • [02] Όλγα Γεροβασίλη : Ο κατηγορούμενος ως εκβιαστής Τ. Μαυρίκος ήταν στο pay roll της ΝΔ;
  • [03] Πρ. Παυλόπουλος: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει απαθής απέναντι σε εταίρους, που δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους»
  • [04] "Ασφυξία" στην Ειδομένη με 5.500 πρόσφυγες. Κλειστή από προχθές το βράδυ η ουδέτερη ζώνη
  • [05] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Αυστρίας οργανώνει η Πρωτοβουλία «Ασφαλής Δίοδος - όχι στον πόλεμο»
  • [06] Ιράν: Σχεδόν το 60% των ψηφοφόρων μετείχε στις εκλογές
  • [07] Ήττα της λιτότητας, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιρλανδία. Τρίτο κόμμα το Σιν Φέιν
  • [08] Η «Φατιμά», οι «Ατίθασες» και η «Μαργκερίτ» τα φιλμ που θριάμβευσαν στα βραβεία Σεζάρ
  • [09] Ελευσίνα, Καλαμάτα και Ρόδος, υποψήφιες πόλεις για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2021
  • [10] Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το μοναδικό τοπικό μουσείο εθνικής εμβέλειας με 100.000 εικόνες
  • [11] Μπόντο Ράμελοφ: Ναι στο κούρεμα του ελληνικού χρέους
  • [12] Τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον Αυστριακό ομόλογό του κ. Χάιντς Φίσερ για το Προσφυγικό
  • [13] Α. Τσίπρας: Η Ευρώπη βρίσκεται σε νευρική κρίση
  • [14] Βουλευτικές εκλογές στην Ιρλανδία - Ο κυβερνών συνασπισμός δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία, σύμφωνα με exit poll

  • [01] Α. Τσίπρας: Η Ευρώπη βρίσκεται σε νευρική κρίση

    Για «Ευρώπη σε νευρική κρίση» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του αμέσως μετά με την συνάντησή του με τον Τζιάννι Πιτέλα, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Πιτέλα σημαντικό φίλο της Ελλάδας με ξεκάθαρες θέσεις για την κρίση που βιώνει η Ευρώπη και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες και ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται από περιοχές πολέμου προς την Ευρώπη. Αλλά , πρόσθεσε βλέπουν μια Ευρώπη που βρίσκεται σε νευρική κρίση , σε μια Ευρώπη που αναπτύσσονται και ενισχύονται ακροδεξιές δυνάμεις και μισαλλόδοξες απόψεις.

    Ο Πιτέλα σημείωσε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, ενώ εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφώνησε με τον κ . Πιτέλα ότι είναι αναγκαίο οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, να υψώσουν το δικό τους τείχος απέναντι στα τείχη της ντροπής που υψώνουν ακροδεξιές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν στην Ευρώπη εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας. Περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία, είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η σύγκρουση δεν είναι μεταξύ των κρατών , αλλά ανάμεσα σε προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις .

    Δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη χωρίς σεβασμό στους κοινούς κανόνες, στις κοινές ευθύνες και κοινές δεσμεύσεις είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι μονομερείς πρωτοβουλίες, οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου , είναι πρωτοβουλίες που υποσκάπτουν τα θεμέλια και τη διαδικασία ενοποίησης της ΕΕ .

    [02] Όλγα Γεροβασίλη : Ο κατηγορούμενος ως εκβιαστής Τ. Μαυρίκος ήταν στο pay roll της ΝΔ;

    Να απαντήσει η ΝΔ, αν ισχύει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο κατηγορούμενος ως εκβιαστής Τάκης Μαυρίκος, ήταν στο pay roll της ΝΔ, και μάλιστα με πολύ υψηλές αποδοχές, ζήτησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη με παρέμβασή της στον τηλεοπτικό σταθμό EPSILLON TV.

    Ειδικότερα, η κ. Γεροβασίλη με αφορμή σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», σχολίασε πως «πραγματικά βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, συχνά να αποκαλύπτονται συνδέσεις του κυκλώματος εκβιαστών με τη ΝΔ. Εκθέτουν πλήρως το κόμμα του κυρίου Μητσοτάκη. Προφανώς ο κος Μητσοτάκης, η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούνται να απαντήσουν εάν αυτά όσα φέρνει στο φως η εφημερίδα και όσα ακούω αυτή τη στιγμή στην εκπομπή σας, εάν όντως ισχύουν. Αν πραγματικά υπάρχουν έγγραφα από τα οποία φαίνεται ότι ο κατηγορούμενος ως εκβιαστής, κύριος Μαυρίκος, εντοπίζεται στο pay roll της ΝΔ με αστρονομικό, μηνιαίο ποσό. Ποιες υπηρεσίες αγόραζε η ΝΔ με 18.500 ευρώ το μήνα από τον κύριο Τάκη Μαυρίκο; Ποιές αγοράζει; Υπάρχουν άλλες σχέσεις; Αντιλαμβάνεστε ότι είναι εντυπωσιακό όλο αυτό το οποίο παρακολουθούμε». «Νομίζω ότι το κόμμα της ΝΔ είναι άκρως εκτεθειμένο και θα πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις, επί της ουσίας, εις βάθος. Νομίζω ότι ο κύριος Μητσοτάκης θα πρέπει να δώσει στον ελληνικό λαό εξηγήσεις» δήλωσε η κ. Γεροβασίλη.

    Στην ερώτηση σχετικά με ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Αυγενάκη για συναντήσεις μελών του κυκλώματος των εκβιαστών με κυβερνητικό παράγοντα, η κ. Γεροβασίλη δήλωσε άγνοια: «Δεν ξέρω αν ο κ. Αυγενάκης ξέρει τόσο καλά με ποιους συναντώνται οι εκβιαστές. Δεν το γνωρίζω. Εγώ πραγματικά δεν ξέρω τις συναντήσεις των εκβιαστών ξέρετε, αυτά μένουν να τα δούμε. Ξέρετε όμως, ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, ενώ αποκαλύπτονται συνεχώς οι συνδέσεις με στελέχη της ΝΔ, (να είναι διορισμένοι σε θέσεις κλειδιά κλπ), όλο αυτό προσπαθούν κάποιοι να το στρέψουν ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι είναι αστείο αυτό το γεγονός. Ας δουν τον χώρο τους, ας σταθούν σοβαρά, ας δουν το κόμμα τους, τις σχέσεις τους με ανθρώπους που κατηγορούνται ως κοινοί εκβιαστές, ας δώσουν απαντήσεις εάν ισχύουν όλα αυτά, και τον ΣΥΡΙΖΑ ας τον αφήσουν να κάνει την δουλειά του. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο».

    [03] Πρ. Παυλόπουλος: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει απαθής απέναντι σε εταίρους, που δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους»

    «Η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει απαθής απέναντι σε εταίρους, που δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους», υπογράμμισε, αναφερόμενος στη στάση ορισμένων εταίρων ως προς το προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο της Ομάδας Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Και αυτό αναδεικνύει ένα άλλο μεγάλο κενό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δείχνει ότι ενώ στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση υπάρχουν και κανόνες και κυρωτικοί μηχανισμοί, ώστε ένα κράτος όταν παραβιάζει τους κανόνες αυτούς υφίσταται σκληρές και άμεσες κυρώσεις -και η Ελλάδα το έχει ζήσει αυτό, έχει ζήσει αυτή την πικρή εμπειρία- σε ό,τι αφορά τα λοιπά θέματα υπάρχει ένα τεράστιο δημοκρατικό κενό, γιατί η παραβίαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συνοδεύεται από κυρώσεις και πολύ περισσότερο από άμεσες κυρώσεις» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «αυτό το κενό πρέπει να το καλύψουμε αμέσως», ενώ απευθυνόμενος στον κ. Πιτέλα σημείωσε: «Ευρωπαίοι με τη δική σας νοοτροπία και τη δική σας θεσμική λειτουργία, μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή».

    Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε επίσης, ότι η στάση ορισμένων εταίρων μας ως προς το προσφυγικό, είναι εντελώς αντίθετες και με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο, αλλά βεβαίως και με τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, γιατί δε νοείται αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, από πλευράς Ευρώπης, με κλειστά σύνορα. «Η στάση αυτή επίσης είναι αντίθετη με τη Σύμβαση για τους πρόσφυγες του 1951, πράγμα το οποίο επεσήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ban Ki Moοn», σημείωσε.

    Μάλιστα, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη δύο ταχυτήτων και πολύ περισσότερο Ευρώπη αλά καρτ, πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε για τη μία και ενιαία Ευρώπη και σε θέματα Δημοκρατίας και σε θέματα Πολιτισμού.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα υποστήριξε ότι «είναι απαράδεκτο να υπάρχουν διπλοί κανόνες, να υπάρχουν δύο κράτη, τα οποία αφενός μεν κράτη πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, κράτη τα οποία σέβονται και συμμορφούνται προς τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, και κράτη τα οποία δεν σέβονται και δεν συμμορφούνται προς τους κανόνες αυτής». Τόνισε, επίσης, ότι «εμείς θα απαγορεύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο να καταστεί η πανέμορφη αυτή χώρα, η Ελλάδα, ένα κλουβί. Ένα κλουβί στο οποίο ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπει, αλλά δεν μπορεί να εξέλθει».

    Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία, υπογράμμισε την ανάγκη να δρομολογήσουμε- όπως είπε- την υλοποίηση της συμφωνίας που συνήψε η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ότι αφορά την επαναπροώθηση προσφύγων, και αυτό θα πρέπει να γίνει με όλα τα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Συνεχίζοντας, έκανε λόγο και για στην οικονομική κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα, επισημαίνοντας: «Αναφέρομαι στο μνημόνιο το οποίο έχει υπογράψει η Ελλάδα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το οποίο τηρεί και σέβεται. Θα πρέπει λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό, να δούμε πώς και με τι τρόπο θα πρέπει να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η βεβαιότητα μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

    Τέλος απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο τόνισε:

    «Προσωπικότητες όπως εσείς, με το κύρος και την εκτίμηση την οποία χαίρετε πανταχού, θα πρέπει να ενώσετε τις δυνάμεις σας με άλλες προσωπικότητες, ώστε αυτό το ύψιστο αγαθό το οποίο καταφέραμε να υλοποιήσουμε όλα τα τελευταία αυτά έτη, δηλαδή η ενότητα και η ένωση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, να διατηρηθεί. Διότι πέραν και εκτός αυτού, υπάρχει το βάραθρο της μοναξιάς και εμείς οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας το αγαθό το οποίο υλοποιήσαμε».

    [04] "Ασφυξία" στην Ειδομένη με 5.500 πρόσφυγες. Κλειστή από προχθές το βράδυ η ουδέτερη ζώνη

    Περίπου 5.500 υπολογίζονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό στην Ειδομένη περιμένοντας να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Ωστόσο, από προχθές το βράδυ οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν έχουν ανοίξει για κανέναν το σημείο διέλευσης, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ειδομένη.

    Χθες το βράδυ, αποχώρησαν από τον καταυλισμό με λεωφορεία 80 Αφγανοί, ενώ κατέφθασαν από το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά 3 λεωφορεία με 120 Σύρους και Ιρακινούς. Στα Διαβατά αυτή την ώρα, βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες.

    [05] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Αυστρίας οργανώνει η Πρωτοβουλία «Ασφαλής Δίοδος - όχι στον πόλεμο»

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Αυστρίας οργανώνει σήμεραστις 13.00 η Πρωτοβουλία «Ασφαλής Δίοδος - όχι στον πόλεμο», με αφορμή τη στάση της Βιέννης στο προσφυγικό πρόβλημα και το κλείσιμο των συνόρων.

    Σε σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας αναφέρεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εικόνες στην Ευρώπη. Η μία είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης και η άλλη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Η Ευρώπη που επιμένει να είναι ανοιχτή και φιλόξενη, να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις -όπως αυτή της Συνθήκης της Γενεύης- και από την άλλη η Ευρώπη φρούριο, η Ευρώπη της ακροδεξιάς, των ταγμάτων εφόδου, που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σαν να είναι εχθρικός στρατός, που στρατικοποιεί το Πρσφυγικό με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

    «Όσο αυτοί κλείνουν τα σύνορα, εμείς θα ανοίγουμε αγκαλιές» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας που καλεί αύριο το μεσημέρι, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της αυστριακής κυβέρνησης «που πρωτοστατεί στο κλείσιμο των συνόρων και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των προσφύγων».

    [06] Ιράν: Σχεδόν το 60% των ψηφοφόρων μετείχε στις εκλογές

    Σχεδόν το 60% των ιρανών εκλογέων μετείχε χθες στις βουλευτικές εκλογές και σε αυτές για την ανάδειξη της Συνέλευσης των Ειδικών η οποία ορίζει τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Χοσέιν-Αλι Αμιρί.

    "Τουλάχιστον 33 εκατομμύρια" από τα 55 των ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες. "Ο ακριβής και τελικός αριθμός θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα και αναμένεται να αυξηθεί", δήλωσε ο εκπρόσωπος στην ιρανική τηλεόραση.

    Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές του 2012 ήταν 64,2% σε όλη τη χώρα και μόνο 48% στην Τεχεράνη.

    Ο Αμιρί εκτίμησε ότι αναμένεται να διεξαχθεί δεύτερος γύρος σε ορισμένες μεγάλες πόλεις.

    Τα πρώτα αποτελέσματα των διπλών εκλογών αναμένονται σήμερα. Τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από το ισχυρό Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες. Τα αποτελέσματα των επαρχιών θα γίνουν γνωστά σήμερα και αυτά της Τεχεράνης και των 5,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της τη Δευτέρα.

    Ο μετριοπαθής πρόεδρος Χασάν Ροχανί και οι μεταρρυθμιστές σύμμαχοί του ελπίζουν να επικρατήσουν έναντι των συντηρητικών για να μπορέσουν να συνεχίσουν την πολιτική του ανοίγματος.

    Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν αργά χθες βράδυ, καθώς η διάρκεια της ψηφοφορίας παρατάθηκε.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, πολλές ουρές είχαν σχηματιστεί έξω από τα εκλογικά κέντρα των μεγάλων πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Τεχεράνης, εμφανής ένδειξη του ενδιαφέροντος των πολιτών για τις εκλογές αυτές κρίσιμες για την πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

    Οι Ιρανοί κλήθηκαν να εκλέξουν τα 290 μέλη του Κοινοβουλίου και 88 μέλη της Συνέλευσης των Ειδικών, δύο όργανα στα οποία επικρατούν οι συντηρητικοί.

    Είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται μετά την υπογραφή, τον Ιούλιο, της συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα, η οποία αναμένεται να επιτρέψει στο Ιράν να βγει από την απομόνωσή του και να ανακάμψει η οικονομία του έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια διεθνών κυρώσεων.

    [07] Ήττα της λιτότητας, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιρλανδία. Τρίτο κόμμα το Σιν Φέιν

    Ήττα της λιτότητας και κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, είναι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Ιρλανδία, όπως δείχνει δημοσκόπηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTE. Συγκεκριμένα, το κόμμα του πρωθυπουργού Εντα Κένι, το Φίνε Γκάελ συγκεντρώνει μόλις 24,8% (-11 μονάδες σε σχέση με το 2011), ενώ το Εργατικό Κόμμα, εταίρος του στο συνασπισμό, καταρρέει με 7,4% (-12 μονάδες), γεγονός που εκμηδενίζει την πιθανότητα των δύο κομμάτων να παραμείνουν στην εξουσία.

    Το αριστερό Σιν Φέιν καταγράφει αύξηση της δύναμής του κατά 6 μονάδες, συγκεντρώνοντας ποσοστό 16%, και καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

    Ενισχυμένο είναι και το κεντροδεξιό Φιάνα Γκάιλ με ποσοστό 21,8 από 17,3 το 2011).

    [08] Η «Φατιμά», οι «Ατίθασες» και η «Μαργκερίτ» τα φιλμ που θριάμβευσαν στα βραβεία Σεζάρ

    Η Φατιμά καλύτερη ταινία, το Μάστανγκ (Ατίθασες) καλύτερη πρώτη ταινία: στα βραβεία Cesars, το μεγάλο ραντεβού του γαλλικού κινηματογράφου, αυτό που κυριάρχησε χθες βράδυ ήταν η ποικιλομορφία,δύο ημέρες μόλις πριν από την απονομή των βραβείων Όσκαρ της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου, που ήδη έχουν δεχθεί σφοδρές επικρίσεις διότι οι περισσότεροι υποψήφιοι και υποψήφιες είναι λευκοί.

    Η Φατιμά του Φιλίπ Φοκόν, σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας μετανάστριας που μεγαλώνει μόνη τα δύο κορίτσια της. Πέραν του Σεζάρ καλύτερης ταινίας, το φιλμ πήρε το βραβείο για την πιο υποσχόμενη ηθοποιό, τη Ζιτά Ανρό, και του καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου.

    Το γαλλοτουρκικό φιλμ Μάστανγκ (Ατίθασες) αφηγείται την οδύσσεια πέντε εφήβων αδελφών στην Τουρκία που αναγκάζονται να παντρευτούν με προξενιά, κέρδισε τα βραβεία της καλύτερης πρώτης ταινίας, του καλύτερου σεναρίου, του καλύτερου μοντάζ και της καλύτερης μουσικής. «Είναι μια τεράστια τιμή», δήλωσε η Ντενίζ Γκαμζέ Εγκιουβέν, η ταινία-ωδή στην ελευθερία της οποίας εκπροσωπεί επίσης τη Γαλλία στα Όσκαρ το βράδυ της Κυριακής.

    «Η μέρα είχε αρχίσει καλά: ο Τζαν Ντιουντάρ (σ.σ. ο διευθυντής της εφημερίδας Τζουμχουριέτ) βγήκε από τη φυλακή (χθες) το πρωί (...). Είναι ένα μικρό σημάδι ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν είναι πιόνια, ότι η ελεύθερη βούληση υπάρχει ακόμα, ότι υπάρχουν ελεύθεροι άνθρωποι ακόμη ανάμεσά μας», πρόσθεσε.

    Έξω από κάθε στερεότυπο, ο ρόλος της παράφωνης ντίβας στο φιλμ Μαργκερίτ του Ξαβιέ Ζιανολί εξασφάλισε στην 59χρονη Κατρίν Φρο το Σεζάρ καλύτερης ηθοποιού. Η ταινία πήρε επίσης τα βραβεία για τα καλύτερα κοστούμια, τα καλύτερα σκηνικά και καλύτερων ηχητικών εφέ.

    Το Σεζάρ καλύτερου ηθοποιού πήρε ο Βενσάρ Λεντόν, άλλη μια δημοφιλής μορφή στο γαλλικό σινεμά, για τον ρόλο του άνεργου Τιερί, πατέρα ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες που δοκιμάζεται και υφίσταται ταπεινώσεις για να βρει μια δουλειά, στο φιλμ Ο νόμος της αγοράς του Στεφάν Μπριζέ.

    Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας πήρε ο Αρνό Ντεπλεσάν για το φιλμ Trois souvenirs de ma jeunesse (Τα Χρυσά μας Χρόνια).

    Το φιλμ Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αμερικανικού Μαρκ Όζμπορν, μια κυρίως γαλλική παραγωγή, πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, ενώ το Birdman (Birdman ή Η απρόσμενη αρετή της αφέλειας) του Μεξικανού Αλεχάνδρο Γκονσάλες Ινιάριτου, που έχει πάρει τέσσερα Όσκαρ στο παρελθόν, αυτό της καλύτερης ξένης ταινίας.

    Η Δανή ηθοποιός Σιντς Μπεμπέτ Κνούντσεν πήρε βραβείο καλύτερου δεύτερου γυναικείου ρόλου, για το φιλμ L'Hermine (Το μυστικό του δικαστή) και ο Γάλλος Μπενουά Μαζιμέλ αυτό του καλύτερου δεύτερου ανδρικού ρόλου για το φιλμ La T?te haute (Με το κεφάλι ψηλά).

    Ο Ζακ Οντιάρ, το φιλμ του οποίου Dheepan (Dheepan: Ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα, Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες) διεκδικούσε 11 Σεζάρ, ήταν ο μεγάλος χαμένος της βραδιάς.

    Ένα τιμητικό Σεζάρ έλαβε ο Αμερικανός ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας, που είχε ήδη λάβει ένα το 1998.

    [09] Ελευσίνα, Καλαμάτα και Ρόδος, υποψήφιες πόλεις για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2021

    Η Ελευσίνα, η Καλαμάτα και η Ρόδος, είναι οι τρεις ελληνικές πόλεις που προκρίθηκαν να διεκδικήσουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Το ανακοίνωσε ο πρόεδρος της δωδεκαμελούς Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Στηβ Γκρην (Steve Green), σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Πολιτισμού, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Α.Μπαλτά, της γενικής γραμματέως Μαρίας Ανδρεαδάκη?Βλαζάκη και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνου για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες Συλβέν Πασκουά (Sylvain Pasqua).

    Οι τρεις πόλεις επελέγησαν από την βραχεία λίστα των δεκατεσσάρων υποψηφίων ελληνικών πόλεων. Η τελική φάση αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί τέλη Οκτωβρίου ? αρχές Νοεμβρίου 2016, απ? όπου θα αναδειχθεί μία από τις τρεις πόλεις ως υποψήφια για Πολιτιστική Πρωτεύουσας 2021.

    Τα κριτήρια επιλογής της πολιτιστικής πρωτεύουσας «βλέπουν προς το μέλλον. Θέλουμε η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα να επικεντρωθεί στο μέλλον της Ευρώπης» είπε ο κ.Γκρην.

    [10] Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το μοναδικό τοπικό μουσείο εθνικής εμβέλειας με 100.000 εικόνες

    Στην εισαγωγή του για μια έκδοση με 12 ποιήματα/φωτογραφίες που κυκλοφόρησε πρόσφατα - αφιέρωμα στην ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη, γράφει για την «τέχνη του ελάχιστου» που υπηρετούν αμφότερες (ποίηση και φωτογραφία).Αυτά τα χιλιάδες γεννήματα των «κλικ»- δείγματα της τέχνης του ελάχιστου, ανέλαβε να διαχειριστεί ο Ηρακλής Παπαιωάννου - διευθυντής - δύο μόλις μηνών του ...άρτι ενηλικιωθέντος (μόλις που συμπληρώθηκαν 18 χρόνια απ την ίδρυση του) Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

    Ιστορικός της φωτογραφίας, επιμελητής εκατοντάδων εκθέσεων και με παρουσία αξιοσημείωτη στη σύγχρονη ελληνική φωτογραφική βιβλιογραφία, ο χαμηλών τόνων αλλά υψηλών στόχων, διδάκτωρ Φωτογραφίας του ΑΠΘ Ηρακλής Παπαϊωάννου, ήταν ίσως η πλέον αξιόπιστη επιλογή για την αντικατάσταση του προκατόχου του, στη θέση του διευθυντή του μοναδικού στη χώρα Μουσείου Φωτογραφίας.

    «Βρήκα την πρόταση άκρως τιμητική. Έχω μοχθήσει για το μουσείο και θα κάνω το καλύτερο που μπορώ και στο διοικητικό κομμάτι. Εξάλλου, ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος» απαντά στην «υπονομευτική» ερώτηση για το «τι ζητά ενας θεωρητικός τη φωτογραφίας στη διοίκηση ενός κλυδωνιζόμενου και διοικητικά, δημόσιου φορέα τέχνης».

    Δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του επιχειρεί να βγάλει άκρη στη διαχείριση των εκκρεμοτήτων της διοίκησης του Μουσείου, αλλά και να ...«καθαρίσει» τα εμφανή υπολείμματα της στάχτης που άφησε πίσω της η - υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες- πυρκαγιά που ξέσπασε το Μάϊο του 2012 σε αποθήκη ιδιώτη (εκτός των χώρων του Μουσείου) που έγινε η αιτία για την καταστροφή 2.000 σύγχρονων έργων φωτογραφίας - δωρεών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

    «Η απερχόμενη διεύθυνση δεν θέλησε να διευκολύνει τη μετάβαση. Η καταγραφή και η παράδοση δεν έγινε δυνατό να ολοκληρωθεί καθώς προβάλλει εμπόδια και επιδεικνύει απροθυμία. Αν και εργαζόμενος απο το 2001 στο Μουσείο ως επιμελητής δεν μου επιτρεπόταν καν να ασκώ τα καθήκοντα μου. Μέχρι στιγμής και παρά τις προσπάθειες και της νεοτοποθετηθείσας επίσης πενταμελούς Εφορείας , δεν καταφέραμε να έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το Μουσείο» λεει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Παπαιωάννου, ενώ χαρακτηρίζει «τραυματικό γεγονός στην ιστορία του Μουσείου» την πυρκαγιά και καταστροφή των έργων τέχνης -περιουσίας του Μουσείου για την οποία ουδέποτε δόθηκαν σαφείς εξηγήσεις απ΄ την απελθούσα διεύθυνση.

    Ως προτεραιότητες ο κ.Παπαϊωάννου θέτει : τη Διοικητική και οικονομική ανασυγκρότηση του Μουσείου, την επανασύσταση των συλλογών (το σύνολο της «περιουσίας» του Μουσείου απαρτίζεται απο περισσότερες από 100.000 αντικείμενα (φωτογραφίες, αρνητικά πλάκες), την αξιοποίηση αρχείων που παραμένουν στα συρτάρια του μουσείου (το αρχείο που αφορά στις φωτογραφίες απο την Ελλάδα του Γαλλοελβετού φωτογράφου Φρεντ Μπουασονά ξεπερνά τις 15.000 πλάκες) , την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων και έρευνας («ένα μουσείο δεν διαχειρίζεται μονο τα αντικείμενα τέχνης» λέει, «ειδικά σε μια εποχή σαν τη σύγχρονη, όπου η εικόνα συνιστά την ισχυρότερη ίσως γλώσσα επικοινωνίας» ).

    [11] Μπόντο Ράμελοφ: Ναι στο κούρεμα του ελληνικού χρέους

    «Θεωρώ τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η ελληνική κυβέρνηση ιδιαιτέρως άσχημο. Μετά το 1945 το χρέος της Γερμανίας κουρεύτηκε και ξεκίνησε μια «επενδυτική επίθεση». Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί αρνούνται στην Ελλάδα παρόμοια εργαλεία τα οποία τότε βοήθησαν την Γερμανία» λέει στην αποκλειστική του συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελοφ, ενώ επισημαίνει ότι «στη Γερμανία έγινε λόγος επί μακρόν για την ελληνική πολιτική και τον Αλέξη Τσίπρα με αρνητικό τρόπο», ενώ «εμείς θέλουμε να χτίσουμε από κοινού γέφυρες».

    Ο Γερμανός πολιτικός θεωρεί «την αυστηρή ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική με συνεχόμενα νέα όργια λιτότητας ως ελάχιστα πρόσφορη», προτείνει «μια πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για την κατάκτηση ελάχιστων κοινωνικών στάνταρ» και τονίζει πως χρειαζόμαστε την «ίδια αποφασιστικότητα με την οποία διασώθηκαν οι μεγάλες τράπεζες και για σταθερές αξιόπιστες θεμελιώδεις βεβαιότητες για όλους τους ανθρώπους».Πιστεύει δε ότι η «πολιτική λιτότητας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιδρά αρνητικά όχι μόνο στην Ελλάδα», αλλά και στη Γερμανία, γιααυτό «χρειαζόμαστε επειγόντως μια «επενδυτική επίθεση», όπως λέει χαρακτηριστικά.

    Τονίζει ότι στο θέμα των προσφύγων «η αναλγησία βρίσκει όλο και περισσότερη υποστήριξη. Όταν μια Γερμανίδα πολιτικός απαιτεί ακόμα και να πυροβολούν παιδιά (σ.σ. πολιτικός του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία»/AfD) τίποτα δεν πλειοδοτεί περισσότερο σε σκληρότητα», προσθέτει πως «την ώρα που 60 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο της φυγής πρέπει επιτέλους να συζητήσουμε για διεθνή μέτρα προκειμένου να καταπολεμηθούν τα αίτια της φυγής τους» και κρίνει πως «το μοντέλο του εναπομείναντος παγκόσμιου αστυνόμου δεν οδήγησε τον κόσμο σε ασφάλεια. Φράχτες, τείχη και χρήση πυροβόλων όπλων δεν θα συγκρατήσουν τα κύματα των προσφύγων. Μόνο ο στοχευμένος αγώνας κατά των αιτίων της φυγής θα φέρει μια μόνιμη λύση».

    Για την απειλή εκδίωξης της Ελλάδας από τη Σένγκεν δηλώνει ότι «η μονομερής κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ελλάδας δεν περιέχει τη λύση. Μια χώρα η οποία αποτελείται αποκλειστικά από ακτές και είναι το πιο προκεχωρημένο τμήμα της ΕΕ, δεν είναι η υπαίτια του προβλήματος, αλλά απλώς εκεί το πρόβλημα γίνεται ορατό. Πριν κάποιος σκεφτεί να διώξει την Ελλάδα από τη Σένγκεν θα έπρεπε πρώτα να εκπονήσει ένα σχέδιο ειρήνης για της γειτονικές περιοχές».

    Για την στάση των «χωρών του Βίζενγκραντ» λέει χαρακτηριστικά ότι «φαίνονται ως εάν να είχαν εγκαταλείψει εντελώς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», η δε «πόλωση (στην Ευρώπη) του θυμίζει τον ψυχρό πόλεμο». Αυτό που χρειαζόμαστε κατά τον Ράμελοφ είναι «μια πανευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, η οποία όμως θα έχει εφαρμογή μόνον εάν υπάρξει μια πανευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική».

    Για τα ακροδεξιά κινήματα που αναπτύσσονται λόγω του προσφυγικού πιστεύει ότι «πρέπει να αποφασίσουμε αν θα υπεραμυνθούμε της φιλελεύθερης και ανοικτής κοινωνίας ή θα αφήσουμε να μας γονατίσει». Πάντως το όνειρό του «παραμένει η αδελφική συνύπαρξη στις κοινωνίες μας και μεταξύ των εθνών μας».

    Η πλήρης συνέντευξη του Μπόντο Ράμελοφ στη συνδρομητικη ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [12] Τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον Αυστριακό ομόλογό του κ. Χάιντς Φίσερ για το Προσφυγικό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος είχε νωρίτερα σήμερα, το απόγευμα, με δική του πρωτοβουλία τηλεφωνική συνομιλία με τον Αυστριακό ομόλογό του Χάιντς Φίσερ.

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο μείζον πρόβλημα του προσφυγικού και εξέφρασε τις επ' αυτού ελληνικές θέσεις.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η Αυστρία οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ν' αποφύγει την αλλαγή του καθεστώτος εισόδου προσφύγων στην εδαφική της επικράτεια, ως το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 7ης Μαρτίου.

    [13] Α. Τσίπρας: Η Ευρώπη βρίσκεται σε νευρική κρίση

    Για «Ευρώπη σε νευρική κρίση» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του αμέσως μετά με την συνάντησή του με τον Τζιάννι Πιτέλα, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Πιτέλα σημαντικό φίλο της Ελλάδας με ξεκάθαρες θέσεις για την κρίση που βιώνει η Ευρώπη και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες και ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται από περιοχές πολέμου προς την Ευρώπη. Αλλά , πρόσθεσε βλέπουν μια Ευρώπη που βρίσκεται σε νευρική κρίση , σε μια Ευρώπη που αναπτύσσονται και ενισχύονται ακροδεξιές δυνάμεις και μισαλλόδοξες απόψεις.

    Ο Πιτέλα σημείωσε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, ενώ εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφώνησε με τον κ . Πιτέλα ότι είναι αναγκαίο οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, να υψώσουν το δικό τους τείχος απέναντι στα τείχη της ντροπής που υψώνουν ακροδεξιές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν στην Ευρώπη εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας. Περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία, είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η σύγκρουση δεν είναι μεταξύ των κρατών , αλλά ανάμεσα σε προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις .

    Δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη χωρίς σεβασμό στους κοινούς κανόνες, στις κοινές ευθύνες και κοινές δεσμεύσεις είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι μονομερείς πρωτοβουλίες, οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου , είναι πρωτοβουλίες που υποσκάπτουν τα θεμέλια και τη διαδικασία ενοποίησης της ΕΕ .

    [14] Βουλευτικές εκλογές στην Ιρλανδία - Ο κυβερνών συνασπισμός δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία, σύμφωνα με exit poll

    Το κόμμα του πρωθυπουργού Εντα Κένι αναδεικνύεται πρώτο στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Ιρλανδία αλλά με ποσοστό σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ το Εργατικό Κόμμα, εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, καταρρέει, γεγονός που εκμηδενίζει την πιθανότητα των δύο κομμάτων να παραμείνουν στην εξουσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTE.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων σε δείγμα 4.283 ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα, το Φίνε Γκάελ λαμβάνει 24,8% (-11 μονάδες σε σχέση με το 2011), το Εργατικό Κόμμα, εταίρος του στο συνασπισμό, καταρρέει με 7,4% (-12 μονάδες). Το κεντροδεξιό Φιάνα Γκάιλ ενισχύει τη δύναμή του κατά 4,5 μονάδες και αυξάνει το ποσοστό του στο 21,8% όπως και το αριστερό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν που λαμβάνει 16%, με αύξηση της δύναμής του κατά 6 μονάδες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 February 2016 - 9:32:34 UTC