Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελλάδα θα διεκδικήσει την κατοχύρωση του υποχρεωτικού, αναλογικού διαμερισμού βαρών ανάμεσα στα
  • [02] Κ. Κρέτσου(Επίτροπος ΕΕ): Ικανοποίηση για τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την εκκίνηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ
  • [03] Χιλιάδες πρόσφυγες, με κάθε μέσο, κατευθύνονται στα σύνορα με τα Σκόπια
  • [04] Ικανοποιημένος ο Γ.Μουζάλας από την στήριξη που έλαβε από τις περισσότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε.στις αιτιάσεις κατά της πολιτικής της
  • [05] Καταδικάζουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τις μονομερείς ενέργειες στο προσφυγικό
  • [06] Ολλανδός υπ. Μετανάστευσης στο ΑΠΕ:Υπάρχουν διαδικασίες που θα επιτρέψουν τις επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής
  • [07] Παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών στην ΕΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό
  • [08] Ο Παναθηναϊκός νίκησε Φενέρ και... Ομπράντοβιτς
  • [09] Η χαρά του 5χρονου Αφγανού για την αυθεντική φανέλα του Μέσι

  • [01] Αλ. Τσίπρας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελλάδα θα διεκδικήσει την κατοχύρωση του υποχρεωτικού, αναλογικού διαμερισμού βαρών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ

    Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγηση του, ο Αλέξης Τσίπρας ως προς το προσφυγικό, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τηρεί πλήρως τα συμφωνηθέντα στο προσφυγικό και το ίδιο περιμένει από τους εταίρους της στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει με όλα τα μέσα, την κατοχύρωση του υποχρεωτικού, αναλογικού διαμερισμού των βαρών και της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Ο κ. Τσίπρας κατέκρινε το κλείσιμο των συνόρων και την άρνηση χωρών για επιμερισμό της ευθύνης, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες στάσεις είναι καθ' όλα αντιευρωπαϊκές και αντιβαίνουν στο αξιακό πλαίσιο και τις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ. Τόνισε επιπλέον ότι η αδυναμία συνεννόησης των ευρωπαϊκών χωρών, όχι μόνο αποβαίνει μοιραία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά στρώνει το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς και αποδομεί συνολικά την Ευρώπη. Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τους όρους της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τον πλήρη σεβασμό, τόσο των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας, όσο και της συνθήκης της Γενεύης.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι ο συνδυασμός ασφαλιστικού και φορολογικού, όχι μόνο δεν επιβαρύνει, αλλά ελαφρύνει τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, με δεδομένο ότι το 54%, των αγροτών δηλώνουν μέχρι 5000 ευρώ το χρόνο, και το 92% μέχρι 10.000 ευρώ.

    [02] Κ. Κρέτσου(Επίτροπος ΕΕ): Ικανοποίηση για τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την εκκίνηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ

    Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Επιτρόπου, αρμόδιας για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνας Κρέτσου με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό, Αλέξη Χαρίτση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επίτροπος δήλωσε την ικανοποίησή της για τις προσπάθειες και την κινητοποίηση της κυβέρνησης για την εκκίνηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2103 που βρίσκονται στην τελευταία φάση τους.

    Η κυρία Κρέτσου, σχολίασε με θετικό τρόπο την προσπάθεια της κυβέρνησης που είχε ως αποτέλεσμα τη μέγιστη απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013, την έναρξη των νέων προγραμμάτων αλλά και την υιοθέτηση καινοτομιών όπως η υιοθέτηση συστήματος διαχείρισης ελέγχου για τα νέα προγράμματα, κάτι που κατατάσσει τη χώρα μας στους πρωτοπόρους της ΕΕ σε αυτό τον τομέα.

    [03] Χιλιάδες πρόσφυγες, με κάθε μέσο, κατευθύνονται στα σύνορα με τα Σκόπια

    Χιλιάδες πρόσφυγες, που προσπαθούν να φύγουν από την χώρα μας με προορισμό τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, κινούνται τις τελευταίες ώρες με τα πόδια στις εθνικές οδούς που οδηγούν στα σύνορα με τα Σκόπια.

    Στόχος τους να μπορέσουν να περάσουν στα Σκόπια και ακολουθώντας τον βαλκανικό διάδρομο να φτάσουν στην Γερμανία και σε άλλες βόρειες ευρωπαϊκές χώρες.

    Όμως τα σύνορα είναι κλειστά και οι αρχές των Σκοπίων επιτρέπουν μόνον σε ελάχιστους να περάσουν , κάτι που κάνει την κατάσταση στα σύνορα εκρηκτική. Σήμερα έχουν περάσει μέχρι στιγμής στη γειτονική χώρα, μόλις 100 άτομα.

    Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η ?Υπατη Αρμοστεία προσπαθούν να δώσουν προτεραιότητα διέλευσης στην ΠΓΔΜ, σε ένα λεωφορείο που μεταφέρει 45 πρόσφυγες με σοβαρά προβλήματα υγείας και τους συνοδούς τους.

    Οι περισσότεροι πρόσφυγες-μετανάστες, δεν θέλουν να επιστρέψουν στα κέντρα φιλοξενίας και προτιμούν να περπατήσουν ακόμα και εκατοντάδες χιλιόμετρα , με τα μικρά παιδιά στην αγκαλιά για να φτάσουν στα σύνορα, όπως έγινε με τους πρόσφυγες που ξεκίνησαν από την Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη και αυτούς που βρίσκονται στη εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών και στην εθνική οδό Τρικάλων - Ιωαννίνων.

    Παράλληλα χιλιάδες βρίσκονται στο λιμάνι στον Πειραιά , όπου διαμένουν προσωρινά στις αίθουσες αναμονής του ΟΛΠ, στο Σχιστό και στον Ελαιώνα. Σε άλλες πόλεις της χώρας δήμοι έχουν ανοίξει γυμναστήρια και άλλους κλειστούς χώρους για να περάσουν την νύχτα ( πχ Καβάλα) ενώ η εκκλησία και φορείς προσφέρουν φαγητό και ρούχα στους πρόσφυγες και στα μικρά παιδιά (Τρίκαλα).

    Παράλληλα, λόγω και της καλοκαιρίας , συνεχίζεται η ροή εκατοντάδων προσφύγων-μεταναστών στα νησιά, όπου τα hot-spot, αντιμετωπίζουν προβλήματα πληρότητας. Στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο από νωρίς το πρωί και μέχρι τις 4 το απόγευμα , είχαν καταγραφεί 1400 μετανάστες και πρόσφυγες.

    [04] Ικανοποιημένος ο Γ.Μουζάλας από την στήριξη που έλαβε από τις περισσότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε.στις αιτιάσεις κατά της πολιτικής της Αυστρίας

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε σήμερα, λίγο μετά το τέλος του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ικανοποιημένος από την πολιτική στήριξη που έλαβε από τις περισσότερες χώρες μέλη στις αιτιάσεις της Ελλάδας κατά της πολιτικής της Αυστρίας και ειδικότερα, κατά της πρωτοβουλίας της να συγκαλέσει στη Βιέννη μίνι σύσκεψη για το προσφυγικό.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, αφαιρώντας της τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί και συγχρόνως βλάπτει την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

    Ο Γ. Μουζάλας αρνήθηκε ότι υπήρξε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αντίθετα, είπε ότι το κλίμα ήταν φιλικό, καθώς εκφράστηκε η αντίθεση στις μονομερείς ενέργειες από την πλειοψηφία των χωρών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπήρξε μικρή ένταση με δεδομένες τις διαφορές απόψεων Αθήνας και Βιέννης επί του θέματος.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δεν έκρυψε επίσης ότι ενδέχεται να περάσει η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες «δύσκολες ώρες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα τα καταφέρουμε». Ο Γ. Μουζάλας ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη, σημείωσε όμως ότι η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ.

    Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τη μεταναστευτική κρίση, μαζί με την Τουρκία και τις χώρες που βρίσκονται στο βαλκανικό διάδρομο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας, Κλαας Νταίκοφ, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

    Ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το Συμβούλιο κατέγραψε την πρόοδο που έχει γίνει ως τώρα σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.

    ---Ο Δ Αβραμόπουλος

    Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν την ευθύνη να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Ο ίδιος είπε ότι η κατάσταση κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου είναι πολύ κρίσιμη. Πρόσθεσε ότι η πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης είναι πραγματική και πολύ κοντά. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μονομερείς, διμερείς, ή τριμερείς δράσεις», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος σημειώνοντας ότι οι πρώτες αρνητικές συνέπειες είναι ήδη ορατές. «Έχουμε όλοι συλλογική ευθύνη απέναντι στις γειτονικές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, αλλά κυρίως απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπισία?, πρόσθεσε ο επίτροπος μετανάστευσης.

    Συνέχισε λέγοντας ότι ?δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πολιτική προώθησης των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα ("wave through policy"), ούτε μπορούμε να βάζουμε ανώτατα όρια στον αριθμό των αιτούντων άσυλο. Κάτι τέτοιο απλά αντιβαίνει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες?.

    Ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι ζήτησε από όλα τα κράτη-μέλη να σεβαστούν τους κανόνες. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εργάζεται σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης εντός και εκτός της ΕΕ στο οποίο εμπλέκονται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και το οποίο θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες. Τόνισε, ωστόσο ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες της ΕΕ.

    Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις της, χρειάζεται όμως την στήριξή μας για να αυξηθούν οι δυνατότητες υποδοχής και με τη βοήθεια του UNHCR και του IOM.

    "Σε αυτούς που πιστεύουν στις εθνικές λύσεις με το πρόσχημα ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν λειτουργεί, απαντώ ξεκάθαρα: οι εθνικές δράσεις είναι αυτές που ακριβώς παρεμποδίζουν μία ευρωπαϊκή προσέγγιση?, δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος και κατέληξε λέγοντας ότι ?τώρα είναι η ώρα για αποτελέσματα? και ?δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο."

    ---H Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών

    Τις απειλές που εκτοξεύει τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον της Ελλάδας για αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν, επανέλαβε και σήμερα σε δηλώσεις της από τις Βρυξέλλες η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, προειδοποιώντας πως «εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν».

    Η Αυστριακή υπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης για ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, «ώστε να σταματήσουμε τις προσφυγικές ροές», απόφαση η οποία πάρθηκε χθες κατά την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, με αντικείμενο τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

    Η Διάσκεψη, την οποία είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά η ίδια και ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, με τη συμμετοχή ομολόγων τους από εννέα βαλκανικές χώρες, ερήμην της Ελλάδας, είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, όπως επίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

    -- Απάντηση Μουζάλα στην Αυστριακή υπουργό

    Η Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ παρασύρει την Αυστρία σε όλο και πιο εχθρικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δικαιολογήσει τις προηγούμενες αντιευρωπαϊκές μονομερείς ενέργειές της και την απομόνωση που αυτές προκάλεσαν. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Frontex, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πλειοψηφία των Κρατών-Μελών της Ένωσης καθώς και η Προεδρεία της Ε.Ε. αποκήρυξαν σήμερα, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν, τις μονομερείς ενέργειες.

    Η κ. Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ στις δηλώσεις της, δεν λέει αλήθεια. Η Ελλάδα και ο κ. Μουζάλας ισχυρίζονται σε όλους τους τόνους ότι η χώρα μας φυλάττει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σύνορα της που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η Frontex, η Ευρωπαϊκή επιτροπή και τόσοι άλλοι φορείς με επίσημες τοποθετήσεις τους. Ενέργειες και δηλώσεις σαν της κυρίας Λάιτνερ δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος αλλά στην διόγκωσή του.

    [05] Καταδικάζουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τις μονομερείς ενέργειες στο προσφυγικό

    Καταδικάζει η πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών τις μονομερείς ενέργειες από ορισμένα κράτη-μέλη στο προσφυγικό και καλεί σε εφαρμογή των συμφωνημένων.

    «Οι χθεσινές προτάσεις από τη Βουδαπέστη και τη Βιέννη είναι επικίνδυνες και αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην επίλυση αυτής της κρίσης. Ο Βικτόρ Ορμπάν και πάλι προσπαθεί να εντείνει το αντιευρωπαϊκό και αντιμετανστευτικό αίσθημα για πολιτικούς λόγους και όχι να προτείνει πρακτικές λύσεις», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο επικεφαλής της ομάδας, Τζιάνι Πιτέλα, και συμπληρώνει πως «η συνάντηση στη Βιέννη, η οποία απέκλεισε εύστοχα εκπροσώπους από την Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει».

    «Οι εθνικές λύσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Χρειαζόμαστε μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση. Η Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη, όχι μόνο όταν πρόκειται για οικονομικά οφέλη αλλά και για πολιτικές ευθύνες, όταν ζητείται από κάποιους να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις που ψήφισε και αποφάσισε το Συμβούλιο θα πρέπει να το πράττουν. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα μενού ? la carte, όπου μπορείς να επιλέξεις μόνο τα κομμάτια από τα οποία μπορείς να επωφεληθείς και να αγνοήσεις τα υπόλοιπα», καταλήγει ο Τζ. Πιτέλα.

    ---Συνάντηση Τσίπρα-Πιτέλα

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αντικείμενο το προσφυγικό.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στις 17:00, στη Βουλή, όπου και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, μισή ώρα αργότερα.

    [06] Ολλανδός υπ. Μετανάστευσης στο ΑΠΕ:Υπάρχουν διαδικασίες που θα επιτρέψουν τις επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη ζώνη Σένγκεν

    Υπάρχουν οι διαδικασίες εκείνες που θα επιτρέψουν τις γρήγορες επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν έχουν το δικαίωμα παραμονής στη ζώνη Σένγκεν, επισημαίνει σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης και προεδρεύων της συνόδου, Κλάας Ντάικχοφ. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως στόχος είναι να γίνονται όλες οι αιτήσεις ασύλου στη χώρα πρώτης υποδοχής και σε δεύτερη φάση να κατανέμονται τα βάρη μέσω της μετεγκατάστασης.

    1. Είπατε ότι εάν δε μειωθούν οι ροές μέχρι τις 7 Μαρτίου, περισσότερα μέτρα θα χρειαστούν. Επιτρέψτε μου να ρωτήσω ευθέως: Στόχος είναι να δημιουργηθούν στην Ελλάδα αυτό που ονομάζουμε «de jure» ζώνες transit και είναι «de facto» στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως τα χαρακτηρίζουν πολλοί;

    Όχι. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι ροές προς ολόκληρη της Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αλλά αυτό που πρέπει να γίνει επίσης είναι να σταματήσει αυτή η αντίληψη ότι οι πρόσφυγες μπορούν να κινούνται και να διαλέγουν τον προορισμό τους. Και σύμφωνα με τον Κώδικα Σένγκεν, κάποιος πρέπει να κάνει αίτημα ασύλου στην πρώτη χώρα στην οποία φτάνει ή διαφορετικά, δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει. Και μετά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη μετεγκατάσταση για να υπάρχει κατανομή βαρών και όχι αυτήν την πολιτική προώθησης προσφύγων που βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο.

    2. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι όσοι έρχονται θα μένουν στην Ελλάδα μέχρι να μετεγκατασταθούν ή να επιστραφούν πίσω σε περίπτωση που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.

    Πολλοί άνθρωποι θα πρέπει να γυρίζουν πίσω το συντομότερο δυνατό. Και εμείς και η Ελλάδα εργαζόμαστε ενεργά με την Τουρκία έτσι ώστε να γίνεται μια διαλογή. Αυτή είναι η ουσία της μετεγκατάστασης. Οι άνθρωποι που δεν έχουν δικαίωμα προστασίας δε θα μετακινούνται στην Ευρώπη και όσον αφορά τους αιτούντες άσυλο θα γίνεται κατανομή των βαρών. Υπάρχει σημαντική συνδρομή από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε χρήματα, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό έτσι ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα σε σχέση με τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για την υποδοχή.

    3. Πιστεύετε ότι η ΕΕ έχει τη νομική και επιχειρησιακή δυνατότητα να επιστρέψει όλους όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου; Συγκεκριμένα, ποιος και υπό ποιες προθεσμίες μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά; Και επίσης, τι εγγυήσεις έχετε ότι η Τουρκία πρώτα απ? όλους θα δεχθεί αυτούς τους όρους;

    Εργαζόμαστε γι? αυτό με την Τουρκία. Τα πρώτα αποτελέσματα των συζητήσεων, δείχνουν ότι υπάρχουν καλές προθέσεις. Οι διαδικασίες υπάρχουν έτσι ώστε πολύ γρήγορα να αποφασίζεται ότι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν έχουν δικαίωμα προστασίας, να τους αφαιρείται το δικαίωμα να βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και άρα να επιστρέφονται.

    4. Έγινε αναφορά σήμερα στο άρθρο 26 το οποίο συνεχίζει να είναι η δικλείδα ασφαλείας για τη διατήρηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα; Τι αναμένετε να κάνει ακόμα η Ελλάδα στο διάστημα των τριών αυτών μηνών και τι θα γίνει στην αντίθετη περίπτωση;

    Δεν το συζητήσαμε ιδιαίτερα σήμερα. Είναι σε εφαρμογή. Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε ότι δεν αφορά κάποιου είδους αποκλεισμό της Ελλάδας αλλά ο στόχος είναι να υπάρχει το νομικό πλαίσιο για τα μέτρα που άλλα κράτη-μέλη έχουν πάρει ήδη και να μη βρεθούμε σε μία κατάσταση που δεν υπάρχει νομική βάση και ευρωπαϊκό πλαίσιο. Όχι για να σπρώξουμε έξω μια χώρα.

    [07] Παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών στην ΕΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

    Η παρελκυστική τακτική της Αγκυρας στην ανάσχεση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. η ξαφνική αύξηση των ροών στο Καστελόριζο, οι παραβιάσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών από κράτη-μέλη της ΕΕ που υψώνουν τείχη αντί αλληλεγγύης, καθώς και οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να αντιμετωπίσει το ταχύτατα επιδεινούμενο πρόβλημα που πλήττει κατ? εξοχήν την Ελλάδα, τέθηκαν από τους έλληνες ευρωβουλευτές, τόσο με ερωτήσεις τους στην Επιτροπή όσο και στο πλαίσιο παρεμβάσεών τους στην ολομέλεια, που ολοκληρώνεται την Πέμπτη.

    "Η ξαφνική αύξηση προσφυγικών ροών προς το Καστελόριζο δεν δικαιολογείται - Με ποιον τρόπο θα πιέσει η Κομισιόν την τουρκική κυβέρνηση για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών;"ρωτάει ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης με επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν.

    Την Αυστρία κατηγόρησε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «για παραβίαση της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, αντί να στοχοποιεί την Ελλάδα».

    Ο ευρωβουλευτής στάθηκε στα αποκαλυπτικά στοιχεία της νέας έκθεσης της Europol βάσει των οποίων υπάρχουν σαφείς ενδείξεις διαφθοράς αξιωματούχων στην Τουρκία αλλά και αναφορές στις ιδιαίτερα επικερδείς δραστηριότητες των δουλεμπόρων. Παράλληλα τόνισε «την πιθανή πολιτική κάλυψη που παρέχεται καθώς και την ανάγκη να υποχρεωθεί η τουρκική κυβέρνηση να τηρήσει όσα συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης».

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου ζητάει από την Κομισιόν να απαντήσει για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει απέναντι σε χώρες οι οποίες δεν σέβονται το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο και τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη για τους πρόσφυγες.

    Καλεί επίσης την Κομισιόν να λάβει θέση σχετικά με το γεγονός ότι έχει επιδείξει έντονο ζήλο για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, αλλά περί άλλων τυρβάζει όταν το θέμα δεν είναι οικονομικής φύσεως.

    Ττην ενεργοποίηση μηχανισμού κυρώσεων για τα κράτη- μέλη που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους ζήτησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη .

    Στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ, ενώπιον του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις, ζήτησε «περικοπή κονδυλίων από τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα διαρθρωτικά ταμεία για κράτη-μέλη που αρνούνται να πάρουν πρόσφυγες στο έδαφός τους, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία».

    Αναφέρθηκε επίσης «στα εκτός διεθνούς νομιμότητας προσκόμματα που βάζει η Τουρκία ως προς την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικόκαι κάλεσε την Ε.Ε.να ζητήσει από τη Συμμαχία να αναλάβει δράση τηρώντας τα συμφωνηθέντα χωρίς καμία κωλυσιεργία».

    «Πόσο είναι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, χωρίς την Ελλάδα, που διοργάνωσε η Αυστρία και είχε ως θέμα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», ρωτάει με γραπτή δήλωσή του στην Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

    Ειδικότερα, παραπέμπει στην απόφαση της Επιτροπής στις 15 Φεβρουαρίου, για επιπλέον χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ευρώ προς την πΓΔΜ για να καλύψει τα έξοδα παραμονής στη χώρα των αστυνομικών που έχουν σταλεί από Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών με τα Σκόπια.

    Ο κ. Ανδρουλάκης ερωτά την Επιτροπή, «εάν είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού των μονομερών κινήσεων από Κράτη Μέλη σχετικά με την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στα Σκόπια.»

    Ερώτηση στην Επιτροπή και παρέμβαση στην ολομέλεια του ΕΚ έκανε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη για την ανάγκη άσκησης ισχυρών πολιτικών πιέσεων προς την Τουρκία για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας, αλλά και προς τα κράτη μέλη για την ολοκλήρωση του μέτρου της μετεγκατάστασης προσφύγων.

    Ερώτησε επίσης για το σχέδιο και τους κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στηλιτεύοντας την παρελκυστική πολιτική της Τουρκίας στον τομέα αυτό.

    [08] Ο Παναθηναϊκός νίκησε Φενέρ και... Ομπράντοβιτς

    Μεγάλη εμφάνιση πραγματοποίησε ο Παναθηναϊκός υποχρεώνοντας τη Φενερμπαχτσέ στην πρώτη ήττα της, 76-71, στη φάση των «16», στην επιστροφή και αποθέωση του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στο ΟΑΚΑ, για την πρεμιέρα του δεύτερου γύρου της Euroleague.

    «Πύργος» ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα με 13 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ ουσία και θέαμα συνδύασε στο ντεμπούτο του στη διοργάνωση ο Ελιοτ Ουίλιαμς με 14 πόντους (σημείωσε τους 4 τελευταίους πόντους των «πρασίνων»). Ο Κούζμιτς μάζεψε 8 ριμπάουντ, ο Διαμαντίδης μοίρασε 7 ασίστ, ο Φώτσης πέτυχε τρίποντο ψυχολογίας στα τελευταία λεπτά, ενώ Καλάθης, Φελντέι και Γκιστ είχαν σημαντική προσφορά επίσης.

    Η 4η διαδοχική νίκη και 5η συνολικά σε αυτή τη φάση επιτρέπει στους παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς να ελπίζουν σε παρουσία στις πρώτες δύο θέσεις που εξασφαλίζουν πλεονέκτημα στα πλέι οφ. Με 19 πόντους ο Εκπε Ούντο και 16 ο Μπόμπι Ντίξον (μείωσε με τρίποντο σε 72-71) ήταν οι κορυφαίοι της τουρκικής ομάδας.

    Τα δεκάλεπτα: 15-20, 36-36, 55-53, 76-71

    [09] Η χαρά του 5χρονου Αφγανού για την αυθεντική φανέλα του Μέσι

    Ο μικρός Αφγανός Μουρτάζα Αχμάντι, που η φωτογραφία του με μία αυτοσχέδια μπλούζα της Αργεντινής από πλαστική σακούλα, με το νούμερο 10 του Μέσι, έκανε το γύρο του κόσμου, έλαβε τελικά την αυθεντική φανέλα του Αργεντινού σταρ από τον ίδιο τον επιθετικό της Μπαρτσελόνα. Η δημοσιότητα που δόθηκε από το BBC, βοήθησε να αναδειχθεί το παιδί ως «ο μεγαλύτερος θαυμαστής του Μέσι».

    Ο πιτσιρικάς, 5 ετών, ανήκει στην εθνική μειονότητα της Χαζάρα, της οποίας το δράμα έγινε bestseller «ο κυνηγός των χαρταετών» και ζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό, στην ανατολική επαρχία Γκάζνι, του Αφγανιστάν. Η ομάδα διαχείρισης της εικόνας του Μέσι επιβεβαίωσε σήμερα ότι στον Μουρτάζα στάλθηκε μια υπογεγραμμένη φανέλα της Αργεντινής από τον επιθετικό της Μπαρτσελόνα, που έχει στεφθεί καλύτερος παίκτης στον κόσμο πέντε φορές. «Αγαπάω τον Μέσι και η φανέλα μου λέει ότι ο Μέσι με αγαπάει», δήλωσε ο Μουρτάζα ολοκληρώνοντας έτσι τον στόχο του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 February 2016 - 21:32:35 UTC