Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Μία οικουμενική κυβέρνηση δεν είναι λύση στα προβλήματα
  • [02] Κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων από τη παρούσα Βουλή, πρότεινε η Φώφη Γεννηματά
  • [03] Στ. Θεοδωράκης: Κυβέρνηση ευρύτερη, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας
  • [04] Ομιλία Δ. Κουτσούμπα για τις εξελίξεις στο Λιμάνι του Πειραιά και την πρόταση του κόμματός του
  • [05] Επαφές αγροτών με πολιτικούς αρχηγούς, αύριο και μεθαύριο
  • [06] Β. Αποστόλου: Να δούμε μαζί με τους αγρότες την «επόμενη μέρα»
  • [07] Μπουτάρης: «Ξενοφοβικές» οι αντιδράσεις για το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά
  • [08] Μπαράζ πυρκαγιών σε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες στο Ρέθυμνο
  • [09] Περίπου 700 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα ΠΓΔΜ - Σερβίας
  • [10] Μήνυμα ενότητας, συνεννόησης και αλληλεγγύης, προς τον ελληνικό λαό απηύθυνε ο ΠτΔ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Μία οικουμενική κυβέρνηση δεν είναι λύση στα προβλήματα

    "Mια οικουμενική κυβέρνηση σήμερα δεν είναι λύση στα προβλήματα του τόπου", δηλώνει σε συνέντευξή του στο BHMAGAZINO, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει ότι δεν εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα και δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει μαζί του.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πολιτικού αδιεξόδου ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί: "Δεν βλέπω γιατί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψηφίσουν το Ασφαλιστικό με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα θα το ψηφίσουν με πρωθυπουργό κάποιον άλλον?".

    Όσο για το τι θα γίνει αν προκύψει παρόμοια κατάσταση στην Βουλή ο κ. Μητσοτάκης λέει: "Εάν ο κ. Τσίπρας χάσει την πλειοψηφία θα γίνει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα. Θα επιστρέψει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ακολουθηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και εφόσον δεν προκύψει η δυνατότητα σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, θα οδηγηθούμε σε εκλογές".

    Ωστόσο διευκρινίζει ότι δεν ζητά εκλογές καθώς "Δεν συμμετέχω στην εκλογολογία που προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα" αν και προσθέτει ότι "Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσω τις εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν... αυτό που βλέπω τώρα είναι μια έντονη δυναμική για τη ΝΔ. Βεβαίως θέτω τον πήχη στην αυτοδυναμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξω συνεργασίες".

    Ο Αλέξης Τσίπρας φέρθηκε επικίνδυνα

    Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο να προσφύγει ξανά σε δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας με ερώτημα "ναι ή όχι στο ευρώ", μετά από μία άκαρπη διαπραγμάτευση με τους εταίρους απαντά: "Μια τέτοια πράξη θα ξεπερνούσε ακόμη και τα αποθέματα ανευθυνότητας που δυστυχώς έχει επιδείξει ο κ. Τσίπρας. Παρ' όλα αυτά θεωρώ ότι ο Ελληνικός λαός επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε".

    Ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό για τα πεπραγμένα της πρώτης περιόδου στην κυβέρνηση λέγοντας: "Ο κ. Τσίπρας φέρθηκε επικίνδυνα, το πρώτο εξάμηνο, είτε από άγνοια, είτε από αλαζονεία, είτε επηρεασμένος από το ναρκισσισμό και τη μεγαλομανία του κ. Βαρουφάκη. Οδήγησε τη χώρα πολύ κοντά στην απόλυτη καταστροφή και βέβαια προκάλεσε πολύ σημαντική ζημιά στην ελληνική οικονομία και στην περιουσία του ελληνικού δημοσίου". Προσθέτει ότι "η υπόθεση αυτή πρέπει να διερευνηθεί μέσα από μια Εξεταστική που θα μπορεί να δώσει πραγματικές απαντήσεις" αν και διευκρινίζει ότι "δεν θα ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή".

    Η ΝΔ αλλάζει

    Δηλώνει δε, ότι επιθυμεί να εκφράσει το μεταρρυθμιστικό ρεύμα στην κοινωνία και προσθέτει ότι η ΝΔ αλλάζει: "ήδη η ΝΔ προτάσσει έναν εντελώς διαφορετικό πολιτικό λόγο από αυτόν που είχαν μάθει οι πολίτες από κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Προσθέτει ότι "η μεγάλη πρόκληση σήμερα είναι η οργανωτική αναδιάταξη της ΝΔ. Πηγαίνουμε σε τακτικό συνέδριο τον Απρίλιο. Προχωράμε σε μια συγκροτημένη προσπάθεια οικονομικής ανασύνταξης της ΝΔ. Μετακομίζουμε σε νέα γραφεία στο Μοσχάτο που μας στοιχίζουν το 1/8 αυτών που μας στοιχίζουν τα σημερινά?".

    Ερωτηθείς για το αν στην κυβέρνησή του η Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι υπουργός Εξωτερικών λέει: Σήμερα, στην αντιπολίτευση, δεν υπάρχει καταλληλότερο πρόσωπο από την Ντόρα για τον τομέα Εξωτερικών. Θα ήταν άδικο να μην της αναθέσω τη θέση επειδή είναι αδελφή μου. Όσο για το σχηματισμό μιας μελλοντικής κυβέρνησης, ισχύει και είναι γνωστή σε όλους η γενική αρχή ότι οποιαδήποτε κομματική θέση δεν εξασφαλίζει υπουργικό χαρτοφυλάκιο στον ίδιο τομέα.

    Κυβέρνηση Τσίπρα: φόροι και καθεστωτισμός

    Ασκεί κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και υποστηρίζει: "η κοινωνία αντιδρά κατά μιας κυβέρνησης που της είπε ψέματα. Δύο πράγματα συνέβησαν: Είτε ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβανόταν τι είπε προεκλογικά και άρα ήταν ανίκανος να γίνει πρωθυπουργός, είτε ήξερε και άρα τίθεται ένα θέμα ηθικής διάστασης ενδεχομένως ακόμα πιο σημαντικό. Εγώ λέω το εξής: Αν φορολογήσουμε κι άλλο την παραγωγική διαδικασία, ποιος θα δουλεύει για να πληρώνει τις συντάξεις; Δεν μπορεί η προσδοκία αυτής της κοινωνίας να είναι πως θα γίνουμε συνταξιούχοι". Κατηγορεί δε την κυβέρνηση για καθεστωτισμό: "Υπάρχει καθεστωτισμός. Δεν είναι μόνο η αυθαιρεσία στην αδειοδότηση των καναλιών. Είναι ο πόλεμος σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές, που είναι τα «δημοκρατικά αμορτισέρ» που ελέγχουν την εκτελεστική εξουσία. Είναι οι επιλογές στη δικαιοσύνη, στην παιδεία, η επίσπευση των κρίσεων στην Αστυνομία, στο Λιμενικό. Φτάσαμε στο σημείο υπουργός της Κυβέρνησης να χαρακτηρίζει μέσα στη Βουλή «παθογένεια της Δημοκρατίας» την ύπαρξη ΜΜΕ...".

    [02] Κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων από τη παρούσα Βουλή, πρότεινε η Φώφη Γεννηματά

    «Η παρούσα Βουλή να αναδείξει νέα κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα έως την έξοδο από το μνημόνιο. Αυτή δε μπορεί παρά να είναι κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με συνεργασία όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και με την προϋπόθεση συμμετοχής των δυο σήμερα πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων», τόνισε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην πρώτη σύσκεψη στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απ όλη την Αττική.

    Η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στη κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση επεσήμανε ότι «δεν είναι Εθνική Επιλογή Ευθύνης, την ώρα που η χώρα διαλύεται, η Κυβέρνηση να χρησιμοποιεί την εξουσίας της, προκειμένου να ελέγξει την ενημέρωση και να εδραιώσει ένα φαύλο κομματικό κράτος. Δεν είναι Εθνική Επιλογή Ευθύνης, η στάση της ΝΔ, η οποία δηλώνει ότι αν ο κύριος Τσίπρας, δεν μπορεί μόνος του, τότε ας πάμε σε εκλογές.»

    Απευθυνόμενη δε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε αν έχει αναλογισθεί ο «δήθεν υπεύθυνος και μεταρρυθμιστής κ. Μητσοτάκης», όπως είπε «τι θα σημαίνουν οι τυχόν πρόωρες εκλογές, για την οικονομία και τη χώρα; Η αξιολόγηση στις καλένδες, ανάγκη για νέα μέτρα, βαθιά ύφεση, περισσότερη ανεργία. Αντέχει όμως κι' άλλο αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός να στήνονται παιχνίδια εξουσίας και προσωπικές καριέρες πάνω στα ερείπια μιας κοινωνίας;».

    Με επικριτική διάθεση συνέχισε λέγοντας ότι η Ν.Δ., φόρεσε ένα καινούργιο προσωπείο και προσπαθεί να εμφανιστεί ως εκφραστής της ανάγκης για μεταρρυθμίσεις. «Καλύπτει όμως απόλυτα και σταθερά την καταστροφική και λαϊκίστικη πολιτική της Ν.Δ. της περιόδου 2004-2009, που οδήγησε σε περιπέτειες τη χώρα», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

    [03] Στ. Θεοδωράκης: Κυβέρνηση ευρύτερη, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας

    Την πεποίθησή του ότι το Ποτάμι θα βγει κερδισμένο και πιο δυνατό από το συνέδριο- τη «μεγάλη γιορτή» του Κινήματος, όπως χαρακτηριστικά είπε- εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στο Mega.«Έχουμε έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων για τη χώρα και αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι συγκεκριμένες. Καλούμε τον κόσμο στο συνέδριό μας να τοποθετηθεί και με βάση αυτή την τοποθέτηση θα δούμε τις μελλοντικές μικρές και μεγάλες συμμαχίες», είπε ο κ. Θεοδωράκης.

    Μιλώντας εκτενώς για το συνέδριο του Κινήματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 26-27-28 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε: «Θα είναι ένα πολύ μεγάλο συνέδριο με 1.300 συνέδρους που θα έρθουν απ΄ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκεί θα συζητήσουμε γι' όλα αυτά που συνέβησαν, τα μικρά και τα μεγάλα μας λάθη, αλλά κυρίως θα προσδιορίσουμε τις προτάσεις μας προς την κοινωνία. Και να μετρηθούν οι απόψεις όχι με την έννοια των χειροκροτητών και των ψήφων αλλά να μετρηθούν οι απόψεις ως επιχειρήματα».

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού σχετικά με τη δημιουργία μιας ευρύτερης κυβέρνησης ανέφερε: «Αν μιλάμε σοβαρά για τη χώρα, κοιτώντας την κοινωνία, λέμε ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω. Αυτό που λέμε δε μας συμφέρει, δεν έχουμε καμία ανάγκη να βρεθούμε με κάποια υπουργική ευθύνη γιατί ποιος θα ήθελε αυτή την εποχή να είναι υπουργός, αλλά υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που θα έπρεπε να συζητήσουμε στη Βουλή για μια μεγαλύτερη κυβέρνηση. Την ευθύνη όμως την έχει κυρίως ο πρωθυπουργός. Αν νιώθει αδυναμία να κυβερνήσει και πιστεύει ότι πρέπει να γίνει κάτι παραπάνω στη χώρα, εμείς είμαστε εδώ να συζητήσουμε ποιοι πρέπει να κυβερνήσουν ώστε να λύσουμε τις μεγάλες εκκρεμότητες που υπάρχουν».

    Όταν ερωτήθηκε για τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το «κάλεσμα» για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Θα απαντήσουμε την Παρασκευή που ξεκινάει το συνέδριο μας στις προσκλήσεις της κυρίας Γεννήματα. Στη συζήτηση αυτή που γίνεται, για το αν η χώρα χρειάζεται κάτι μεγάλο, ωραίο και δυνατό δεν αρκεί να πεις απλά "όχι". Η πραγματική ανάγκη δεν καθορίζεται από τους κομματικούς μηχανισμούς. Εδώ είναι και η μεγάλη μας διαφορά με κάποιους φίλους του ΠΑΣΟΚ καθώς εμείς θεωρούμε ότι η κοινωνία θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο».

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «το Ποτάμι δεν έχει τελειώσει και θα συνεχίσει. Το να συζητάμε για συμμαχίες είτε επί συγκεκριμένων προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα είτε για συμμαχίες που θα οδηγήσουν τη χώρα στο να δημιουργήσει ένα συνολικότερο και καλύτερο σχέδιο για το αύριο είναι κάτι το οποίο θα συνεχίσουμε να το ψάχνουμε».

    [04] Ομιλία Δ. Κουτσούμπα για τις εξελίξεις στο Λιμάνι του Πειραιά και την πρόταση του κόμματός του

    Ο γγτης ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή σημερινής του ομιλίας για τις εξελίξεις στο Λιμάνι του Πειραιά και την πρόταση του ΚΚΕ, είπε ότι "χωρίς υπερβολή" μπορεί να ειπωθεί οτι η κυβέρνηση, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης λαϊκής κατακραυγής, "δεν έχει τολμήσει ακόμα να φέρει στη Βουλή το νόμο - λαιμητόμο του ασφαλιστικού και είμαστε ήδη στο τέλος του Φλεβάρη".

    Επισήμανε ότι το αίτημα των εργατικών-λαϊκών κινητοποιήσεων "να αποσυρθεί το ασφαλιστικό", ενώνει τους εργάτες όλων των κλάδων, "αγκαλιάζει όλους όσους μπορούν να ενωθούν στη Λαϊκή Συμμαχία που μπορεί να αποκρούσει την επίθεση, να ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού γιατί έχει αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική κατεύθυνση" ενώ το συγκεκριμένο αίτημα δεν έχει σχέση ούτε με τις αντιρρήσεις ορισμένων εργοδοτικών οργανώσεων, ούτε με αιτήματα διαφόρων "πρόθυμων αγροτοσυνδικαλιστών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών".

    Είπε ότι το μέτωπο των αγώνων παραμένει ακόμα ανοιχτό, "μπροστά είναι η μάχη της κλιμάκωσης με νέα 48ωρη απεργία όταν έρθει το ασφαλιστικό στη Βουλή", προσθέτοντας ότι "ακόμα και αν ένας αγώνας κλείσει, εμείς κρατάμε μόνιμα ανοιχτό το μέτωπο ο εργάτης, ο άνεργος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο φτωχός αγρότης να δει ότι ο πραγματικός αντίπαλος του είναι το κεφάλαιο και η εξουσία του, η κυβέρνηση και τα κόμματα που το στηρίζουν και κει να στρέψει τα βέλη του".

    Ο κ. Κουτσούμπας επέστρεψε στην κυβέρνηση τα περί "προστασίας των αδύναμων", λέγοντας ότι δεν αποτελούν προστασία τα 384 ευρώ εθνική σύνταξη, τα 40 χρόνια δουλειάς κα η κατάργηση του ΕΚΑΣ, έκανε λόγο για "ανάσυρση από τα συρτάρια της κυβέρνησης του παράλληλου προγράμματος", προσθέτοντας "μπορούμε να επαναλάβουμε ότι ο φτωχός θα πληρώνει για τα ψίχουλα που θα δίνονται στο φτωχότερο, αλλά ας μας πει η κυβέρνηση που όπως λέει «προωθεί λύσεις σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα» γιατί δεν έκανε δεκτές τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ σε προηγούμενο νομοσχέδιο της;

    Αναρωτήθηκε από που πηγάζει η αισιοδοξία και η βεβαιότητα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για κλείσιμο όλων των ανοιχτών μετώπων, λέγοντας "ή δεν καταλαβαίνει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει".

    [05] Επαφές αγροτών με πολιτικούς αρχηγούς, αύριο και μεθαύριο

    Θετικά ως προς τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων στην αυριανή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τοποθετήθηκαν και επίσημα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα μέλη της, Χρήστος Γκόντιας και Γιάννης Παναγής.

    Παράλληλα, οι ίδιοιεπισήμαναν ότι ήδη έχουν «κλειδώσει» και συναντήσεις με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, αύριο στις 17.00, ενώ μιάμιση ώρα αργότερα θα έχουν συζητήσεις με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

    Επιπλέον, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων θα έχουν συναντήσεις με τους επικεφαλής των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και την Ένωση Κεντρώων.

    «Όχι» στον διάλογο από Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

    Να μην συμμετέχουν σε «έναν προσχηματικό διάλογο, που δεν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για συζήτηση επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο Μέγαρο Μαξίμου», αποφάσισαν σε σημερινή τους συνάντηση οι συμμετέχοντες στα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην Εξοχή, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου.

    Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι, «στην απόφαση αυτή συντέλεσε και το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία για την εκλογή ανάδειξης της επιτροπής που θα εκπροσωπήσει την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων στο διάλογο με τον Έλληνα πρωθυπουργό μέσα από τα συμμετέχοντα μπλόκα» και στο πλαίσιο αυτό μας τόνισε «δεν νομιμοποιούνται αυτοί που θα παρευρεθούν στο διάλογο, εάν τελικά το πράξουν».

    [06] Β. Αποστόλου: Να δούμε μαζί με τους αγρότες την «επόμενη μέρα»

    Έκκληση οι αγρότες να δουν από κοινού με την κυβέρνηση «τις μεγάλες πρωτοβουλίες που χρειάζονται για την επόμενη μέρα» απευθύνει ο Βασίλης Αποστόλου, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής».

    Ο κ. Αποστόλου επισημαίνει, εν όψει της αυριανής συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό, ότι χρειάζεται πνεύμα συνεννόησης από όλες τις πλευρές για να βρεθούν λύσεις και τονίζει ότι από πλευράς κυβέρνησης έχουν γίνει οι απαραίτητες επεξεργασίες για ουσιαστικές βελτιώσεις και στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό.

    Ακόμη, ο κ. Αποστόλου προαναγγέλλει παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και των οικονομικών μεγεθών του αγροτικού εισοδήματος, για την απόκτηση ρευστότητας, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας που μένει τελικά στον παραγωγό και για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον τομέα των εφοδίων, της ενέργειας και της χρήσης νερού.

    Εξάλλου, ο υπουργός προανήγγειλε παρεμβάσεις , ώστε «να φωτιστεί η γκρίζα ζώνη» της διακίνησης των προϊόντων από τους μεσάζοντες. «Θα τελειώσει η διακίνηση με τιμολόγια αγοράς που εκδίδουν οι έμποροι ανεξέλεγκτα. Θα θεσμοθετηθεί συγκεκριμένος υποχρεωτικός μέγιστος χρόνος αποπληρωμής που δεν θα ξεπερνάει τους 1-2 μήνες», τονίζει.

    Ο κ. Αποστόλου, επίσης, αναφέρει ότι με τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» με κριτήριο το 51% των εισοδημάτων του να είναι από τον γεωργικό τομέα, εξασφαλίζεται ότι πρόκειται πράγματι για κατοίκους της υπαίθρου που έχουν ως κύρια δραστηριότητα το αγροτικό επάγγελμα και ταυτόχρονα αναγνωρίζεται η ανάγκη να συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητα αγροτική και εκείνοι που ζουν στην ύπαιθρο, παράγουν, αλλά έχουν και έσοδα από άλλες δραστηριότητες.

    Τέλος, αναφέρει ότι το νομοσχέδιο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση ενισχύει, μέσω κινήτρων, τις συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, με στόχο, αφ' ενός, «να εξαλειφθούν τα στοιχεία που έχουν συντελέσει στην απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος», θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για τη μη επανάληψή τους και, αφ' ετέρου, να βοηθηθούν οι αργότερα «να επιβιώσουν στο σημερινό περιβάλλον της ακραίας ανταγωνιστικής παγκόσμιας αγοράς, δημιουργώντας υγιείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις», επιτυγχάνοντας χαμηλό κόσμος παραγωγής και καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους.

    [07] Μπουτάρης: «Ξενοφοβικές» οι αντιδράσεις για το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά

    Έχουν ξεπεράσει τα όρια οι αντιδράσεις κατοίκων για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος τις χαρακτήρισε «ξενοφοβικές».

    «Νομίζω ότι αυτό ξεπερνάει τα όρια. Δηλαδή το έχω πει επανειλημμένα, οι πρόσφυγες όποιοι και αν είναι αυτοί δεν τρώνε ανθρώπους. Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις οι οποίες είναι ξενοφοβικές, λες και θα μας χαλάσουν την κοινωνία. Έχουμε υποχρέωση να τους φροντίσουμε, να τους περιθάλψουμε και να τους δώσουμε μια δυνατότητα να στήσουν πάλι τη ζωή τους», απάντησε ο κ. Μπουτάρης σε ερώτηση δημοσιογράφους για τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στα Διαβατά.

    Ο δήμαρχος τόνισε πως υπάρχουν χώροι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία προσφύγων και υπογράμμισε: «Εγώ έκανα μια πρόταση για την Αποθήκη 9. Εξ όσων μαθαίνω κρίθηκε ότι δεν είναι κατάλληλη, αλλά προκρίνονται άλλοι χώροι μέσα στο λιμάνι. Με τον πόλεμο του Κοσόβου το μισό λιμάνι ήταν στρατιωτικοί καταυλισμοί. Δεν μπορούν να μας λένε τώρα ότι υπάρχουν θέματα ασφαλείας στην κρουαζιέρα. Ποια κρουαζιέρα; Τριανταπέντε κρουαζιερόπλοια τον χρόνο έρχονται. Αυτά είναι που θα μας τυραννήσουν, δηλαδή; Είναι δυσάρεστο να αντιμετωπίζουμε ένα εξαιρετικά έκτακτο γεγονός, όπως είναι αυτό των προσφύγων, λες και έρχονται εγκληματίες».

    [08] Μπαράζ πυρκαγιών σε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες στο Ρέθυμνο

    Τρία IX αυτοκίνητα και μία μοτοσυκλέτα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ δύο ακόμη αυτοκίνητα υπέστησαν σοβαρές ζημιές από φωτιά που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σε ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας στην συνοικία της Καλλιθέας στο Ρέθυμνο.Τα οχήματα βρισκόταν στα σταθμευμένα και η πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

    Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής που κατάφεραν να περιορίσουν την φωτιά ώστε αυτή να μην επεκταθεί και σε άλλους χώρους.Νωρίτερα και κάτω από άγνωστες συνθήκες είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά και σε δύο ακόμα μοτοσυκλέτες που ήταν σταθμευμένες στην παλιά πόλη.

    [09] Περίπου 700 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα ΠΓΔΜ - Σερβίας

    Περίπου 700 Αφγανοί πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, καθώς οι αρχές της Σερβίας από χθες δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες αφγανικής εθνικότητας.Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εξηγήσεις για ποιο λόγο οι σερβικές αρχές δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, οι οποίοι, μετά τους Σύρους είναι οι πλέον πολυάριθμοι.

    Υπενθυμίζεται ότι οι διελεύσεις από τις χώρες κατά μήκος του λεγόμενου "βαλκανικού διαδρόμου" επιτρεπόταν έως τώρα σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς. Μετά την ενέργεια αυτή των σερβικών αρχών, το ίδιο πράττουν πλέον για τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και οι αρχές της ΠΓΔΜ, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής.Η αστυνομία της ΠΓΔΜ επέτρεψε χθες τη διέλευση μόνο σε 372 πρόσφυγες, εκ των οποίων 250 ήταν από την Συρία, 113 από το Ιράκ και μόλις εννέα από το Αφγανιστάν.

    [10] Μήνυμα ενότητας, συνεννόησης και αλληλεγγύης, προς τον ελληνικό λαό απηύθυνε ο ΠτΔ

    Μήνυμα ενότητας, συνεννόησης και αλληλεγγύης, προς τον ελληνικό λαό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τα Ιωάννινα όπου βρίσκεται με την ευκαιρία τα του εορτασμού της 103ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό στις 21 Φεβρουαρίου του 1913.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την εθιμοτυπική επίσκεψη που πραγματοποίησε στις 11:30 το πρωί, στην Περιφέρεια επισήμανε πως, «η ιστορία της Ηπείρου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας του Έθους μας, του Έθνους των Ελλήνων» και επισήμανε τις πραγματικές εθνικές ιδιαιτερότητες της Ηπείρου και των ανθρώπων της από την Μεταβυζαντινή περίοδο και ύστερα, οι οποίες εκπέμπουν στο διηνεκές αντίστοιχα, άκρως διδακτικά μηνύματα για τον λαό και το έθνος.

    «Επειδή το επιβάλλει η σημερινή επέτειος, κάνοντας ένα χρονικό άλμα ξεκινώ από το μήνυμα της Απελευθέρωσης της πρωτεύουσας της ηπείρου, το μήνυμα της ομοψυχίας. Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων και στην συνέχεια των υπόλοιπων περιοχών αποτελούν μία από τις σημαντικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας μας, δοθέντος ότι οδήγησαν, ουσιαστικώς, στην ένδοξη για την Ελλάδα λήξη του Α' Βαλκανικού Πολέμου, τουλάχιστον στο στρατιωτικό πεδίο.

    Ταυτοχρόνως και με βάση την πικρή εμπειρία όσων επακολούθησαν υπό όρους εθνικού διχασμού, μας διδάσκουν, ιδίως κατά την κρίσιμη σημερινή συγκυρία, την αξία του ύψιστου αγαθού της ενότητας και της συνεννόησης ως προς την επίτευξη των μεγάλων εθνικών μας στόχων».

    Το άλλο μήνυμα της Ηπείρου είναι εκείνο που μας κληροδότησαν οι μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες που κατάγονται από αυτήν και αφιέρωσαν την περιούσια τους για την ανόρθωση της καθημαγμένης Ελλάδας.

    «Οι μεγάλοι ευεργέτες της Ηπείρου, μαζί με όλους τους υπόλοιπους μεγάλους ευεργέτες, μας διδάσκουν κυρίως σήμερα το νόημα της προσφοράς και της αλληλεγγύης, προκειμένου να διατηρήσουμε αλώβητο τον κοινωνικό ιστό και, επέκεινα, την κοινωνική συνοχή μέσα σε ένα πρωτόγνωρο, εν καιρώ ειρήνης κλίμα ανθρωπιστικής κρίσης», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στη συνέχεια, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική και μαθητική παρέλαση στο κέντρο των Ιωαννίνων.

    Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων, την 21η Φεβρουαρίου 1913, και οι γενικότερες επιχειρήσεις στο Μπιζάνι, οι οποίες είχαν ως συνέχεια και την απελευθέρωση της Βόρειας Ηπείρου, αποτελούν μιαν από τις πιο σημαντικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας μας, δοθέντος ότι οδήγησαν, ουσιαστικώς, στην ένδοξη για την Ελλάδα λήξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, τουλάχιστον στο στρατιωτικό πεδίο. Ταυτοχρόνως, και με βάση την πικρή εμπειρία όσων επακολούθησαν υπό όρους εθνικού διχασμού, μας διδάσκουν, ιδίως κατά την κρίσιμη σημερινή συγκυρία, την αξία του ύψιστου αγαθού της ενότητας και της συνεννόησης ως προς την επίτευξη των μεγάλων εθνικών μας στόχων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 February 2016 - 13:32:43 UTC